Luettelo valtioista valtionuskonnon mukaan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo valtioista, joissa jokin uskonto on valtionuskontona

Kristinusko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavissa maissa jokin kristinuskon suuntaus on lain mukaan virallisena uskontona:

Katolisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavissa maissa katolisuus on valtion- tai virallisena uskontona:

Ortodoksisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavissa maissa lainsäädäntö tunnustaa jonkin ortodoksisen kirkkokunnan valtionuskonnoksi

Protestantisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anglikaaninen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalvinistinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luterilainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buddhalaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavissa maissa valtio tunnustaa buddhalaisuuden tai sen jonkin muodon viralliseksi uskonnokseen:

Voodoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Super User: Costa Rica Constitution in English - Constitutional Law - Costa Rica Legal Topics costaricalaw.com. Arkistoitu 6.syyskuuta 2015.
  2. Staat Verfassung on 2009-03-26).
  3. Constitution of Malta (Article 2) mjha.gov.mt.
  4. (French): Art. 9., Principaute De Monaco: Ministère d'Etat (archived from the original on 2011-09-27).
  5. TREATY BETWEEN THE HOLY SEE AND ITALY Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  6. Vatican City Catholic-Pages.com. Viitattu 12.elokuuta 2013.
  7. Argentina's Constitution of 1853, Reinstated in 1983, with Amendments through 1994 constituteproject.org.
  8. Argentina - Religión argentina.gob.ar.
  9. Executive Summary - Panama, 2013 Report on International Religious Freedom, United States Department of State.
  10. Constitution of the Republic of Paraguay
  11. Constitution of the Republic of Peru
  12. The Constitution of the Republic of Poland 2.4.1997.
  13. a b CIA World Fact Book RELIGIONS CIA World Fact Book. Viitattu 2.1.2018.
  14. [1] THE CONSTITUTION OF GREECE: SECTION II RELATIONS OF CHURCH AND STATE: Article 3, Hellenic Resources network.
  15. [2] THE CONSTITUTION OF GREECE: PART TWO INDIVIDUAL AND SOCIAL RIGHTS: Article 13
  16. Constitution of Georgia Article 9(1&2) and 73(1a)
  17. The History of the Church of England The Archbishops' Council of the Church of England. Viitattu 24.5.2006.
  18. Gell on Manx Church IOM Online. Viitattu 7 .helmikuuta 2017.
  19. About Church of England.
  20. Refworld - 2010 Report on International Religious Freedom - Tuvalu Viitattu 23. helmikuuta 2017.
  21. Denmark – Constitution: Section 4 State Church, International Constitutional Law.
  22. Constitution of the Republic of Iceland: Article 62, Government of Iceland.
  23. Offisielt frå statsrådet 27. mai 2016
  24. The Constitution of Norway, Article 16 (English translation, published by the Norwegian Parliament)
  25. [http://fritanke.no/reportasje/ingen-vet-egentlig-hva-folkekirke-betyr/19.10357
  26. Løsere bånd, men fortsatt statskirke
  27. https://www.webcitation.org/6DEb3MkkC?url=http://www.abcnyheter.no/nyheter/080410/losere-band-men-fortsatt-statskirke
  28. Staten skal ikke lenger ansette biskoper, NRK
  29. Human-Etisk Forbund: Ingen avskaffelse: / Slik blir den nye statskirkeordningen Fritanke.no.
  30. STORE NORSKE LEKSIKON
  31. Norway Ends 500-Y-O Lutheran Church Partnership, 'Biggest Change Since the Reformation' Viitattu 23 .helmikuuta 2017.
  32. http://fritanke.no/kommentar/forskjellsbehandling-i-gjare-uttalelser-lover-ikke-godt/19.10325
  33. Finland – Constitution, Section 76 The Church Act, http://servat.unibe.ch/icl/fi00000_.html.
  34. Status of the Finnish State Church in 2007—Privileges of the State Church 7 .lokakuuta 2007. eroakirkosta.fi. Viitattu 23.10.2007.
  35. Eroakirkosta.fi - Palvelun tavoite: Kirkko on erotettava valtiosta
  36. Cecilia Olla: Framtidens folkbokföring efter distrikt istället för församling 12 .kesäkuuta 2014. Swedish National Heritage Board. Viitattu 31. elokuuta 2016. Swedish
  37. Hungary's Constitution of 2011. Retrieved 9 .helmikuuta 2016.
  38. "Samoa Officially Becomes a Christian State", The Diplomat, 16 .kesäkuuta 2017. Luettu 16 .kesäkuuta 2017. 
  39. "Constitutional Amendment Passes; Samoa Officially Becomes 'Christian State'", Pacific Islands Report, 8 .kesäkuuta 2017. Luettu 16 .kesäkuuta 2017. 
  40. Constitution of Zambia. REtrieved 19 .lokakuuta 2016.
  41. The Constitution Embassy of Afghanistan.
  42. AVANT PROJET DE REVISION DE LA CONSTITUTION 28 .joulukuuta 2015. Viitattu 29 .lokakuuta 2017. French
  43. Bangladesh's Constitution of 1972, Reinstated in 1986, with Amendments through 2014 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  44. Bahrain's Constitution of 2002 with Amendments through 2012 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  45. Brunei Darussalam's Constitution of 1959 with Amendments through 2006 6 .kesäkuuta 2017.
  46. Comoros's Constitution of 2001 with Amendments through 2009 6 .kesäkuuta 2017.
  47. Djibouti's Constitution of 1992 with Amendments through 2010 6 .kesäkuuta 2017. Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  48. Unofficial translation of the 2014 constitution
  49. Iran (Islamic Republic of)'s Constitution of 1979 with Amendments through 1989 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  50. Iraqi Constitution
  51. The Constitution of The Hashemite Kingdom of Jordan 1. tammikuuta 1952. Arkistoitu 26. huhtikuuta 2013. Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  52. Kuwait's Constitution of 1962, Reinstated in 1992 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  53. Draft Constitutional Charter For the Transitional Stage Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  54. Maldives's Constitution of 2008 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  55. FEDERAL CONSTITUTION Incorporating all amendments up to P.U.(A) 164/2009 LAWS OF MALAYSIA. Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  56. Mauritania's Constitution of 1991 with Amendments through 2012 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  57. Morocco Draft Text of the Constitution Adopted at the Referendum of 1 July 2011 2011. William S. Hein & Co., Inc.. Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  58. Oman's Constitution of 1996 with Amendments through 2011 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  59. Part I: "Introductory" Pakistani.org. Viitattu 4 .kesäkuuta 2013.
  60. Mideastweb website.
  61. The Constitution Arkistoitu 24 .lokakuuta 2004. Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  62. THE BASIC LAW OF GOVERNANCE Arkistoitu 23. maaliskuuta 2014. Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  63. The Federal Republic of Somalia Provisional Constitution Arkistoitu 24. tammikuuta 2013. Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  64. THE CONSTITUTION OF THE TUNISIAN REPUBLIC Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  65. United Arab Emirates's Constitution of 1971 with Amendments through 2004 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  66. The Constitution of the Republic of Yemen As amended on 20 February 2001 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  67. Draft of Tsa Thrim Chhenmo (PDF) 1. elokuuta 2007. www.constitution.bt. Viitattu 18.10.2007.
  68. Bhutan's Constitution of 2008 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  69. Constitution of Cambodia cambodia.org. Viitattu 13.4.2011. (Article 43).
  70. Lao People's Democratic Republic's Constitution of 1991 with Amendments through 2003 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  71. Myanmar's Constitution of 2008 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  72. Sri Lanka's Constitution of 1978 with Amendments through 2015 Viitattu 29 .lokakuuta 2017.
  73. CONSTITUTION OF THE KINGDOM OF THAILAND* Viitattu 29 .lokakuuta 2017.