Luettelo valtioista liiketoiminnan helppouden mukaan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo valtioista liiketoiminnan helppouden mukaan on Maailmanpankin tutkijoiden alullepanema vertailu, jossa maat laitetaan järjestykseen sen perusteella, miten vähän maiden harjoittama talouden sääntely haittaa liiketoiminnan harjoittamista.[1]

Lainsäädännön ja viranomaistoiminnan aiheuttamat esteet liiketoiminnalle hidastavat klassisen taloustieteen mukaan talouskasvua estäen maan vaurastumista.[2] Yhtenä vertailun tarkoituksena onkin opastaa maiden hallintoja sen suhteen mitä ne voisivat tehdä helpottaakseen liiketoimintaa ja siten edistää talouskasvua.[2]

Maiden loppusijoitus listalla perustuu vuodesta 2012 alkaen kymmeneen tekijään eli miten helppoa on: liiketoiminnan aloittaminen, rakennuslupien saaminen, sähkön saaminen toimitiloihin, omaisuuden rekisteröinti, luoton saanti, sijoittajien suojaaminen, verojen maksu, kansainvälinen kauppa, sopimusten täytäntöönpano ja liiketoiminnan lopettaminen.[1]

Valtioiden järjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

183:n valtion ja itsehallintoalueen järjestys liiketoiminnan helppouden mukaan vuosina 2007-2012.[1] Maat saa kunkin vuoden mukaiseen järjestykseen painamalla vuosilukua.Jos maa ei ollut mukana jonakin vuonna, on sijoituksen tilalla viiva.

Maa 2012 2011 2010 2009 2008 2007
Singaporen lippu Singapore 1 1 1 1 1 1
Hongkong 2 2 3 4 4 5
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 3 3 2 2 2 2
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 4 5 4 3 3 3
Tanskan lippu Tanska 5 6 6 5 5 7
Norjan lippu Norja 6 8 10 10 11 9
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 7 4 5 6 6 6
Etelä-Korea 8 16 19 23 30 23
Islannin lippu Islanti 9 15 14 11 10 12
Irlanti 10 9 7 7 8 10
Suomen lippu Suomi 11 13 16 14 13 14
Saudi-Arabia Saudi-Arabia 12 11 13 16 23 38
Kanada 13 7 8 8 7 4
Ruotsin lippu Ruotsi 14 14 18 17 14 13
Australian lippu Australia 15 10 9 9 9 8
Georgia 16 12 11 15 18 37
Thaimaan lippu Thaimaa 17 19 12 13 15 18
Malesian lippu Malesia 18 21 23 20 24 25
Saksan lippu Saksa 19 22 25 25 20 21
Japani 20 18 15 12 12 11
Latvia 21 24 27 29 22 24
Makedonian lippu. Makedonia 22 38 32 71 75 92
Mauritiuksen lippu Mauritius 23 20 17 24 27 32
Viron lippu Viro 24 17 24 22 17 17
Taiwanin lippu Taiwan 25 33 46 61 50 47
Sveitsin lippu Sveitsi 26 27 21 21 16 15
Liettua 27 23 26 28 26 16
Belgian lippu Belgia 28 25 22 19 19 20
Ranskan lippu Ranska 29 26 31 31 31 35
Portugalin lippu Portugali 30 31 48 48 37 40
Alankomaiden lippu Alankomaat 31 30 30 26 21 22
Itävalta 32 32 28 27 25 30
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 33 40 33 46 68 77
Israelin lippu Israel 34 29 29 30 29 26
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka 35 34 34 32 35 29
Qatarin lippu Qatar 36 50 39 37 0 0
Slovenian lippu Slovenia 37 42 53 54 55 61
Bahrainin lippu Bahrain 38 28 20 18 - -
Chilen lippu Chile 39 43 49 40 33 28
Kypros 40 37 40 - - -
Perun lippu Peru 41 36 56 62 58 65
Kolumbia 42 39 37 53 66 79
Puerto Ricon lippu Puerto Rico 43 47 35 35 28 19
Espanjan lippu Espanja 44 49 62 49 38 39
Ruandan lippu Ruanda 45 58 67 139 150 158
Tunisian lippu Tunisia 46 55 69 73 88 80
Kazakstan 47 59 63 70 71 63
Slovakian lippu Slovakia 48 41 42 36 32 36
Omanin lippu Oman 49 57 65 57 49 55
Luxemburg 50 45 64 50 42 -
Unkarin lippu Unkari 51 46 47 41 45 66
Saint Lucian lippu Saint Lucia 52 53 36 34 34 27
Meksikon lippu Meksiko 53 35 51 56 44 43
Botswanan lippu Botswana 54 52 45 38 51 48
Armenian lippu Armenia 55 48 43 44 39 34
Montenegron lippu Montenegro 56 66 71 90 81 70
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda 57 64 50 42 41 33
Tongan lippu Tonga 58 71 52 43 47 51
Bulgarian lippu Bulgaria 59 51 44 45 46 54
Samoan lippu Samoa 60 61 57 64 61 41
Panaman lippu Panama 61 72 77 81 65 81
Puolan lippu Puola 62 70 72 76 74 75
Ghana 63 67 92 87 87 94
Tšekin lippu Tšekki 64 63 74 75 56 52
Dominican lippu Dominica 65 88 83 74 77 72
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 66 54 38 33 96 99
Kuwait 67 74 61 52 40 46
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 68 97 81 80 67 59
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 69 68 58 85 110 129
Kirgisia 70 44 41 68 94 90
Turkin lippu Turkki 71 65 73 59 57 91
Romanian lippu Romania 72 56 55 47 48 49
Grenada 73 92 91 84 70 73
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret 74 96 104 89 79 69
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 75 75 70 66 54 44
Vanuatun lippu Vanuatu 76 60 59 60 62 58
Fidži 77 62 54 39 36 31
Namibian lippu Namibia 78 69 66 51 43 42
Malediivien lippu Malediivit 79 85 87 69 60 53
Kroatia 80 84 103 106 97 124
Moldovan lippu Moldova 81 90 94 103 92 103
Albanian lippu Albania 82 82 82 86 136 120
Brunein lippu Brunei 83 112 96 88 78 -
Sambian lippu Sambia 84 76 90 100 116 102
Bahaman lippu Bahama 85 77 68 55 - -
Mongolian lippu Mongolia 86 73 60 58 52 45
Italia 87 80 78 65 53 82
Jamaika 88 81 75 63 63 50
Sri Lankan lippu Sri Lanka 89 102 105 102 101 89
Uruguayn lippu Uruguay 90 124 114 109 98 64
Kiina 91 79 89 83 83 93
Serbian lippu Serbia 92 89 88 94 86 68
Belizen lippu Belize 93 99 80 78 59 56
Marokon lippu. Marokko 94 114 128 128 129 115
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis 95 87 76 67 64 85
Jordania 96 111 100 101 80 78
Guatemala 97 101 110 112 114 118
Vietnamin lippu Vietnam 98 78 93 92 91 104
Jemen 99 105 99 98 113 98
Kreikka 100 109 109 96 100 109
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea 101 103 102 95 84 57
Paraguayn lippu Paraguay 102 106 124 115 103 112
Seychellien lippu Seychellit 103 95 111 104 90 84
Libanon 104 113 108 99 85 86
Pakistanin lippu Pakistan 105 83 85 77 76 74
Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret 106 108 98 93 89 87
Nepalin lippu Nepal 107 116 123 121 111 100
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 108 91 86 97 99 117
Kenia 109 98 95 82 72 83
Egyptin lippu Egypti 110 94 106 114 126 165
Etiopia 111 104 107 116 102 97
El Salvadorin lippu El Salvador 112 86 84 72 69 71
Argentiinan lippu Argentiina 113 115 118 113 109 101
Guyana 114 100 101 105 104 136
Kiribati 115 93 79 79 73 60
Palaun lippu Palau 116 120 97 91 82 62
Kosovon lippu Kosovo 117 119 113 - - -
Nicaraguan lippu Nicaragua 118 117 117 107 93 67
Kap Verde 119 132 146 143 132 125
Venäjän lippu Venäjä 120 123 120 120 106 96
Costa Rican lippu Costa Rica 121 125 121 117 115 105
Bangladeshin lippu Bangladesh 122 107 119 110 107 88
Ugandan lippu Uganda 123 122 112 111 118 107
Swazimaan lippu Swazimaa 124 118 115 108 95 76
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 125 110 116 119 105 95
Brasilian lippu Brasilia 126 127 129 125 122 121
Tansanian lippu Tansania 127 128 131 127 130 142
Honduras 128 131 141 133 121 111
Indonesia 129 121 122 129 123 135
Ecuadorin lippu Ecuador 130 130 138 136 128 123
Palestiinan lippu Palestiina 131 135 139 131 117 127
Intia 132 134 133 122 120 134
Nigerian lippu Nigeria 133 137 125 118 108 108
Syyrian lippu Syyria 134 144 143 137 137 130
Sudanin lippu Sudan 135 154 154 147 143 154
Filippiinit 136 148 144 140 133 126
Madagaskarin lippu Madagaskar 137 140 134 144 149 149
Kambodža 138 147 145 135 145 143
Mosambikin lippu Mosambik 139 126 135 141 134 140
Mikronesian lippu Mikronesia 140 141 127 126 112 106
Sierra Leonen lippu Sierra Leone 141 143 148 156 160 168
Bhutanin lippu Bhutan 142 142 126 124 119 138
Lesotho 143 138 130 123 124 114
Iran 144 129 137 142 135 119
Malawin lippu. Malawi 145 133 132 134 127 110
Malin lippu. Mali 146 153 156 166 158 155
Tadžikistanin lippu Tadžikistan 147 139 152 159 153 133
Algerian lippu Algeria 148 136 136 132 125 116
Gambia 149 146 140 130 131 113
Burkina Fason lippu Burkina Faso 150 151 147 148 161 163
Liberia 151 155 149 157 170 -
Ukrainan lippu Ukraina 152 145 142 145 139 128
Bolivian lippu Bolivia 153 149 161 150 140 131
Senegalin lippu Senegal 154 152 157 149 162 146
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea 155 164 170 167 165 150
Gabon 156 156 158 151 144 132
Komorit 157 159 162 155 147 144
Surinamen lippu Suriname 158 161 155 146 142 122
Mauritanian lippu. Mauritania 159 165 166 160 157 148
Afganistanin lippu Afganistan 160 167 160 162 159 162
Kamerun 161 168 171 164 154 152
Togon lippu Togo 162 160 165 163 156 151
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 163 178 180 176 163 169
Irak 164 166 153 152 141 145
Laos 165 171 167 165 164 159
Uzbekistanin lippu Uzbekistan 166 150 150 138 138 147
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko 167 169 168 161 155 141
Itä-Timor 168 174 164 170 168 174
Burundin lippu Burundi 169 181 176 177 174 166
Djiboutin lippu Djibouti 170 158 163 153 146 161
Zimbabwen lippu Zimbabwe 171 157 159 158 152 153
Angolan lippu Angola 172 163 169 168 167 156
Nigerin lippu Niger 173 173 174 172 169 160
Haiti 174 162 151 154 148 139
Beninin lippu Benin 175 170 172 169 151 137
Guinea-Bissau 176 176 181 179 176 173
Venezuelan lippu Venezuela 177 172 177 174 172 164
Kongon demokraattinen tasavalta 178 175 182 181 178 175
Guinea 179 179 173 171 166 157
Eritrean lippu Eritrea 180 180 175 173 171 170
Kongon tasavalta 181 177 179 178 175 171
Keski-Afrikan tasavalta 182 182 183 180 177 167
Tšadin lippu Tšad 183 183 178 175 173 172

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Doing Business - Measuring Business Regulations Doing Business 2012. Maailmanpankki. Viitattu 9.7.2012.
  2. a b Simeon Djankov, Caralee McLiesh ja Rita Ramalho: Regulation and Growth. Economics Letters, Syyskuu 2006, 92. vsk, nro 3, s. 395-401. Artikkelin verkkoversio.