Luettelo valtioista itsemurhien määrän mukaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itsemurhien määrä 100 000 asukasta kohden valtioittain vuonna 2007.
Itsemurhien määrää Unkarissa kuvaava graafi. Vuonna 1983 maassa tehtiin 45.3 itsemurhaa 100 000 asukasta kohden. Tämä on korkein todettu itsemurhien lukumäärä ihmiskunnan historiassa.
Édouard Manet, Itsemurha, 1877-1881.

Tämä luettelo valtioista itsemurhien määrän mukaan perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) tietoihin.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsemurhia 100 000 asukasta kohden vuodessa[1]
Valtio Kaikki Naiset Miehet Vuosi
 Algeria 3,3 1,8 4,9 2016
 Angola 8,9 4,6 14 2016
 Benin 15,7 9,6 22,6 2016
 Botswana 11,5 5,7 18,3 2016
 Burkina Faso 14,8 9,1 22,4 2016
 Burundi 15 7,7 23,1 2016
 Kamerun 19,5 12,5 26,9 2016
 Kap Verde 15,1 7,7 24,1 2016
 Keski-Afrikan tasavalta 11,6 6 18 2016
 Tšad 15,5 13,8 17,1 2016
 Komorit 11,1 5,4 17,6 2016
 Kongon tasavalta 9,3 5 13,9 2016
 Norsunluurannikko 23 13 32 2016
 Kongon demokraattinen tasavalta 9,7 4,9 15 2016
 Päiväntasaajan Guinea 22 10,8 31,3 2016
 Eritrea 13,8 6,1 22,4 2016
 Etiopia 11,4 4,7 18,7 2016
 Gabon 9,6 4,3 15 2016
 Gambia 10 7,3 12,8 2016
 Ghana 8,7 2,9 15,8 2016
 Guinea 10,5 8,4 12,7 2016
 Guinea-Bissau 7,4 6,1 8,9 2016
 Kenia 5,6 2,1 9,7 2016
 Lesotho 28,9 32,6 22,7 2016
 Liberia 13,4 13 13,8 2016
 Madagaskar 6,9 3,6 10,5 2016
 Malawi 7,8 3,2 13,7 2016
 Mali 8,9 4,7 13,5 2016
 Mauritania 7,5 3,6 12,1 2016
 Mauritius 7,3 2,2 12,5 2016
 Mosambik 8,4 4,1 14 2016
 Namibia 11,5 4,9 19,4 2016
 Niger 9 6,7 11,5 2016
 Nigeria 17,3 17,1 17,5 2016
 Ruanda 11 6 16,9 2016
 São Tomé ja Príncipe 3,1 2,1 4,2 2016
 Senegal 11,8 5,2 20,3 2016
 Seychellit 8,3 2,1 15 2016
 Sierra Leone 16,1 14,2 18,2 2016
 Etelä-Afrikka 12,8 5,1 21,7 2016
 Swazimaa 16,7 9,6 25,4 2016
 Togo 16,6 10,9 22,7 2016
 Uganda 20 18,7 21,2 2016
 Tansania 9,6 5,4 14,3 2016
 Sambia 11,3 6,2 17,5 2016
 Zimbabwe 19,1 11,1 29,1 2016
 Etelä-Sudan 6,1 4,1 8,3 2016
 Antigua ja Barbuda 0,5 0,9 0 2016
 Argentiina 9,1 3,5 15 2016
 Bahama 1,6 0,5 2,8 2016
 Barbados 0,4 0,3 0,8 2016
 Belize 5,9 2 9,9 2016
 Bolivia 12,9 8,9 16,9 2016
 Brasilia 6,1 2,8 9,7 2016
 Kanada 10,4 5,8 15,1 2016
 Chile 9,7 3,8 16 2016
 Kolumbia 7 2,8 11,5 2016
 Costa Rica 7,5 2,3 12,8 2016
 Kuuba 10,1 4,1 16,4 2016
 Dominikaaninen tasavalta 10,5 3,2 17,9 2016
 Ecuador 7,2 3,8 10,7 2016
 El Salvador 13,5 4,3 24,8 2016
 Grenada 1,7 1 2,1 2016
 Guatemala 2,9 1,7 4,4 2016
 Guyana 30,2 14,2 46,6 2016
 Haiti 12,2 6,4 18,3 2016
 Honduras 3,4 1,7 5,3 2016
 Jamaika 2 0,9 3,2 2016
 Meksiko 5,2 2,3 8,2 2016
 Nicaragua 11,9 5 19,2 2016
 Panama 4,4 1,2 7,6 2016
 Paraguay 9,3 6,2 12,3 2016
 Peru 5,1 2,7 7,6 2016
 Saint Lucia 7,3 2,1 12,7 2016
 Saint Vincent ja Grenadiinit 2,4 0,9 3,9 2016
 Suriname 23,2 10,9 36,1 2016
 Trinidad ja Tobago 12,9 4,3 21,9 2016
 Yhdysvallat 13,7 6,4 21,1 2016
 Uruguay 16,5 7,1 26,8 2016
 Venezuela 3,8 1,2 6,6 2016
 Bangladesh 6,1 6,7 5,5 2016
 Bhutan 11,6 8,9 13,8 2016
Korean demokraattinen kansantasavalta 10,6 8 14,8 2016
 Intia 16,5 14,5 18,5 2016
 Indonesia 3,7 2,2 5,2 2016
 Malediivit 2,7 1,6 3,6 2016
 Myanmar 8,1 9,8 6,3 2016
   Nepal 9,6 8 11,4 2016
 Sri Lanka 14,2 6,2 23,3 2016
 Thaimaa 12,9 4,8 21,4 2016
 Itä-Timor 6,4 3,7 9 2016
 Albania 5,6 4,3 7 2016
 Armenia 5,7 2 10,1 2016
 Itävalta 11,4 5,7 17,5 2016
 Azerbaidžan 2,6 1 4,3 2016
 Valko-Venäjä 21,4 6,2 39,3 2016
 Belgia 15,7 9,4 22,2 2016
 Bosnia ja Hertsegovina 6,4 2,5 10,6 2016
 Bulgaria 7,9 3,2 13,1 2016
 Kroatia 11,5 5,1 18,8 2016
 Kypros 4,5 1,9 7,2 2016
 Tšekki 10,5 4,2 17,2 2016
 Tanska 9,2 5,2 13,2 2016
 Viro 14,4 4,4 20,6 2016
 Suomi 13,8 6,8 38,8 2016
 Ranska 12,1 6,5 17,9 2016
 Georgia 6,7 1,9 12,3 2016
 Saksa 9,1 4,8 13,6 2016
 Kreikka 3,8 1,5 6,1 2016
 Unkari 13,6 6,2 22,2 2016
 Islanti 13,3 4,7 21,7 2016
 Irlanti 10,9 4,2 17,6 2016
 Israel 5,2 2,4 8,2 2016
 Italia 5,5 2,6 8,4 2016
 Kazakstan 22,8 7,7 40,1 2016
 Kirgisia 9,1 3,7 14,8 2016
 Latvia 17,2 5,1 31 2016
 Liettua 25,7 6,7 47,5 2016
 Luxemburg 10,4 5,8 15 2016
 Malta 6,5 2,8 10,3 2016
 Alankomaat 9,6 6,4 12,9 2016
 Norja 10,1 6,5 13,6 2016
 Puola 13,4 3,4 23,9 2016
 Portugali 8,6 3,8 14,3 2016
 Moldova 13,4 3,8 24,1 2016
 Romania 8 2,4 13,9 2016
 Venäjä 26,5 7,5 48,3 2016
 Serbia 10,9 5,2 17,3 2016
 Slovakia 10,1 2,6 18,4 2016
 Slovenia 13,3 4,5 22,4 2016
 Espanja 6,1 3,1 9,3 2016
 Ruotsi 11,7 7,4 15,8 2016
 Sveitsi 11,3 6,9 15,8 2016
 Tadžikistan 3,3 1,7 5 2016
 Pohjois-Makedonia 6,2 3 9,7 2016
 Turkki 7,2 3,2 11,3 2016
 Turkmenistan 7,2 3,7 11 2016
 Ukraina 18,5 4,7 34,5 2016
 Yhdistynyt kuningaskunta 7,6 3,5 11,9 2016
 Uzbekistan 7,4 4,6 10,3 2016
 Montenegro 7,9 3,6 12,6 2016
 Afganistan 6,4 2,1 10,6 2016
 Bahrain 5,7 2,1 7,9 2016
 Djibouti 8,5 5,3 11,9 2016
 Egypti 4,4 1,7 7,2 2016
 Iran 4 3,1 4,9 2016
 Irak 4,1 3,4 4,7 2016
 Jordania 3,7 2,7 4,7 2016
 Kuwait 2,2 1,7 2,5 2016
 Libanon 3,2 2,2 4,2 2016
 Libya 5,5 2,3 8,7 2016
 Marokko 3,1 3,6 2,5 2016
 Oman 3,5 0,9 4,8 2016
 Pakistan 3,1 3,1 3 2016
 Qatar 5,8 1,1 7,3 2016
 Saudi-Arabia 3,4 1,7 4,6 2016
 Somalia 8,3 5,4 11,5 2016
 Sudan 9,5 4,6 14,5 2016
 Syyria 2,4 1,1 3,8 2016
 Tunisia 3,2 2,2 4,4 2016
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat 2,7 0,8 3,5 2016
 Jemen 9,8 6,2 13,4 2016
 Australia 11,7 6 17,4 2016
 Brunei 4,5 2,8 6,2 2016
 Kambodža 5,9 3,2 9 2016
 Kiina 8 8,3 7,9 2016
 Fidži 5,5 2,5 8,8 2016
 Japani 14,3 8,1 20,5 2016
 Kiribati 15,2 5,4 25,9 2016
 Laos 9,3 6,1 12,9 2016
 Malesia 6,2 3,6 8,7 2016
 Mikronesia 11,3 6,2 16,2 2016
 Mongolia 13,3 3,8 23,3 2016
 Uusi-Seelanti 11,6 6,2 17,3 2016
 Papua-Uusi-Guinea 7 3,8 10,2 2016
 Filippiinit 3,7 2,3 5,2 2016
 Korean tasavalta 20,2 11,6 29,6 2016
 Samoa 5,4 2,2 8,7 2016
 Singapore 7,9 4,9 11,1 2016
 Salomonsaaret 5,9 3,2 8,5 2016
 Tonga 4 2,9 5,2 2016
 Vanuatu 5,4 2,7 8,1 2016
 Vietnam 7 3,4 10,8 2016

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suicide rate estimates, age-standardized Estimates by country who.int. 17.7.2018. Maailman terveysjärjestö. Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)