Luettelo valtioista, joissa ei ole asevoimia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on artikkeli valtioista joissa ei ole omia valtiollisia asevoimia vaan valtion puolustuksen hoitaa sopimusvaltio tai valtiolla ei ole ollenkaan omia asevoimia.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio tietoa lähteet
Andorran lippu Andorra Andorralla ei ole omaa asevoimia. Andorra on solminut puolustussopimuksen Espanjan ja Ranskan kanssa. Andorran oma pieni armeija koostuu lähinnä vapaaehtoisista ja on seremoniallinen. Andorran puolisotilaallinen sotilasyksikkö GIPA (katal. Grup d'Intervenció Policia d'Andorra) hoitaa lähinnä terrorisminvastaisen turvallisuuden ja panttivankidraamat, ja se on osa Andorran poliisivoimia (katal. El Cos de Policia d’Andorra). [1][2]
Costa Rican lippu Costa Rica Lakkautti asevoimat vuonna 1949. Maan sisäisen turvallisuuden hoitaa poliisivoimat ja kansalliskaarti. [3][4]
Grenada Asevoimat lakkautettiin Yhdysvaltain miehityksen jälkeen vuonna 1983. Grenadan kuninkaalliset poliisivoimat hoitaa puolisotilaallisen osaston johdolla saaren sisäisen turvallisuuden. Puolustuksen hoitaa Itä-Karibian yhteistyöjärjestö. [5]
Kiribati Puolustuksen hoitaa Australian ja Uuden-Seelannin puolustusvoimat. [6]
Liechtenstein Lakkautti asevoimat vuonna 1868. [7]
Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret Puolustuksen hoitaa Yhdysvaltain asevoimat. [8]
Mikronesian lippu Mikronesia Puolustuksesta vastaa Yhdysvaltain asevoimat Compact of Free Associationin valvonnassa. [9]
Naurun lippu Nauru Puolustuksen hoitaa Australian puolustusvoimat. [10]
Palaun lippu Palau Puolustuksen hoitaa Australian puolustusvoimat. [11]
Saint Lucian lippu Saint Lucia Saint Lucian puolisotilaalliset voimat hoitaa saaren sisäisen turvallisuuden. Puolustuksen hoitaa Itä-Karibian yhteistyöjärjestö. [5]
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit Saint Vincent ja Grenadiinien poliisivoimien puolisotilaallinen osasto hoitaa saaren sisäisen turvallisuuden. Puolustuksen hoitaa Itä-Karibian yhteistyöjärjestö. [5]
Samoan lippu Samoa Saarella ei ole aktiivisia asevoimia. Uuden-Seelannin puolustusvoimat voidaan kutsua apuun perustuen vuonna 1962 tehdyn sopimuksen nojalla. [12]
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Saaren sisällissodan jälkeen (1998–2006) saaren turvallisuutta hoitaa Australian puolustusvoimat ja Uuden-Seelannin puolustusvoimat . [13]
Tuvalun lippu Tuvalu Turvallisuuden hoitaa poliisivoimat. [14]
Vatikaanin lippu Vatikaanivaltio Sisäisen turvallisuuden hoitaa Vatikaanin santarmit. Sveitsiläiskaarti ei hoida Vatikaanin turvallisuutta vaan Pyhän istuimen. Aateliskaarti lakkautettiin vuonna 1970. Italian asevoimat hoitaa Vatikaanin puolustuksen epävirallisesti. [15]
Haiti Haitin armeija lakkautettiin vuonna 1995, mutta kapinalliset perustivat sen uudelleen. Haitin poliisivoimat hoitaa yhdessä puolisotilaallisten joukkojen ja Haitin merivartioston kanssa maan puolustuksen ja sisäisen turvallisuuden. [16]
Islannin lippu Islanti Puolustuksen hoitaa Yhdysvaltain, Norjan ja Tanskan asevoimat. Saaren sisäisen turvallisuuden hoitaa Islannin poliisivoimat. [17] [18][19] [20][21][22] [23]
Mauritiuksen lippu Mauritius Saaren turvallisuuden hoitaa puolisotilaallinen poliisivoimat ja rannikkovartiosto. [24]
Monacon lippu Monaco Puolustuksen hoitaa Ranskan asevoimat. [25]
Panaman lippu Panama Lakkautti armeijan vuonna 1990. Turvallisuuden hoitavat Panaman poliisivoimat, Panaman rajavartiosto ja Panaman ilma- ja merivalvontajoukot. Kansallisilla turvallisuusjoukoilla on sotilaallista kalustoa. [26]
Vanuatun lippu Vanuatu Vanuatun poliisivoimien puolisotilaallinen osasto Vanuatu Mobile Force hoitaa saaren sisäisen turvallisuuden. Vanuatu Mobile Forcessa on noin 300 henkilöä. [27][28][29]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CIA - The World Factbook Cia.gov. Viitattu 17.6.2012.
  2. El Sometent | Tourism 17.5.2011. Turisme.andorralavella.ad. Viitattu 17.6.2012.
  3. Costa Rica World Desk Reference. Viitattu 27.2.2008.
  4. El Espíritu del 48: Abolición del Ejército Viitattu 9.3.2008. (Spanish)
  5. a b c Treaty Establishing the Regional Security System (1996) United States Department of State. Viitattu 27.2.2008.
  6. Kiribati Defense Forces - 1991 CIA World Factbook. Viitattu 27.2.2008.
  7. Background Note: Liechtenstein publisher=United States Department of State Viitattu 27.2.2008.
  8. Background Note: Marshall Islands United States Department of State. Viitattu 27.2.2008.
  9. Inspection of Embassy Kolonia, Federated States of Micronesia (ISP-I-02-09) United States Department of State. Viitattu 27.2.2008.
  10. Nauru The World Factbook. Viitattu 21.9.2008.
  11. PALAU Encyclopedia of the Nations. Viitattu 27.2.2008.
  12. Samoa The World Factbook. Viitattu 27.2.2008.
  13. Australian defence presence in solomon islands Australian Government Department of Defense. Viitattu 27.2.2008. [vanhentunut linkki]
  14. Country Context World Health Organization. Viitattu 27.2.2008.
  15. Vatican City World Desk Reference. Viitattu 27.2.2008.
  16. Haiti World Desk Reference. Viitattu 27.2.2008.
  17. http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3396.htm U.S. Department of State: Iceland]
  18. A press release from the Norwegian Ministry of Foreign Affairs.
  19. An English translation of the Norwegian-Icelandic MoU at the website of the Norwegian Ministry of Foreign Affairs.
  20. Norway Post: Norway and Iceland to sign defence agreement
  21. Aftenposten: Norway to help defend Iceland
  22. Danmarks Radio
  23. Iceland Defense Force Global Security. Viitattu 27.2.2008.
  24. Background Note: Mauritius United States Department of State. Viitattu 27.2.2008.
  25. Monaco signs new treaty with france Monaco Consulate. Arkistoitu 21.10.2007. Viitattu 27.2.2008.
  26. The Panama Defense Forces Library of Congress. Viitattu 27.2.2008.
  27. Vanuatu Freedom House. Viitattu 17.6.2012.
  28. The Vanuatu Police Force Epress.anu.edu.au. Viitattu 17.6.2012.
  29. CIA - The World Factbook Cia.gov. Viitattu 17.6.2012.