Luettelo valtioista, joilla on useampi kuin yksi pääkaupunki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtiot, joilla on useampi kuin yksi pääkaupunki. Intia, Saksa, Serbia, Montenegro, Libya, Filippiinit, Kiina ja Ranska ovat mukana vanhan pääkaupunkinsa takia.

Tämä on luettelo valtioista, joilla on useampi kuin yksi pääkaupunki eli joissa valtion hallinnolliset elimet sijaitsevat useammassa kuin yhdessä kaupungissa. Israel ei ole tässä listassa, sillä sen pääkaupunki on kiistanalainen. Tel Avivissa sijaitsee monien valtioiden suurlähetystöjä, mutta maan parlamentti eli Knesset sijaitsee Jerusalemissa.

Yhdistyneen Saksan pääkaupunki on Berliini. Suuri osa keskushallinnon toimintoja sijaitsee kuitenkin edelleen entisen Länsi-Saksan pääkaupungissa Bonnissa.

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Pääkaupungit Tietoja
Beninin lippu Benin[1] Porto-Novo lainsäädännöllinen pääkaupunki
Cotonou hallinnollinen pääkaupunki
Bolivian lippu Bolivia[2] Sucre perustuslaillinen pääkaupunki
La Paz hallinnollinen pääkaupunki
Chilen lippu Chile[3] Santiago hallinnollinen pääkaupunki
Valparaíso lainsäädännöllinen pääkaupunki
Kiinan tasavalta[4][5] Nanjing virallinen pääkaupunki
Taipei hallinnollinen pääkaupunki
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko[6] Yamoussoukro virallinen pääkaupunki
Abidjan hallinnollinen pääkaupunki
Georgia[7][8] Tbilisi hallinnollinen pääkaupunki
Kutaisi lainsäädännöllinen pääkaupunki
Malesian lippu Malesia[9]
Kuala Lumpur lainsäädännöllinen pääkaupunki
Putrajaya hallinnollinen pääkaupunki
Montenegron lippu Montenegro[10] Podgorica lainsäädännöllinen ja hallinnollinen pääkaupunki
Cetinje valtionpäämiehen virkakaupunki
Alankomaiden lippu Alankomaat[11]
Amsterdam virallinen pääkaupunki
Haag hallinnollinen pääkaupunki
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka[12] Pretoria hallinnollinen pääkaupunki
Kapkaupunki lainsäädännöllinen pääkaupunki
Bloemfontein juridinen pääkaupunki
Sri Lankan lippu Sri Lanka [13] Sri Jayawardenepura Kotte lainsäädännöllinen pääkaupunki
Colombo virallinen pääkaupunki
Swazimaan lippu Swazimaa[14] Mbabane hallinnollinen pääkaupunki
Lobamba lainsäädännöllinen pääkaupunki
Tansanian lippu Tansania [15] Dodoma lainsäädännöllinen pääkaupunki
Dar es Salaam hallinnollinen pääkaupunki

Historialliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio Vuosina Pääkaupunki Asema
Afganistanin lippu Afganistan 1776–1818 Kabul kesäpääkaupunki
Peshawar syksypääkaupunki
Kiinan tasavalta 1937–1945 Nanjing nukkevaltion pääkaupunki
Chongqing Kuomintangin väliaikainen pääkaupunki
1945–1991 Nanjing Hallinnollinen, lainsäädännöllinen ja oikeudellinen pääkaupunki
Taipei Kuomintangin hallussa olevan Kiinan tasavallan väliaikainen pääkaupunki Taiwanissa
Korean demokraattinen kansantasavalta 1948–1972 Pjongjang Hallinnollinen pääkaupunki
Seoul Virallinen ja perustuslaillinen pääkaupunki
Saksan lippu Saksa 1949–1999 Länsi-Berliini Virallinen ja lainsäädäntöllinen pääkaupunki (de jure vuodesta 1949-1990)
Bonn Hallinnollinen pääkaupunki
Brittiläisen Intian lippu Brittiläinen Intia 1858 –1947 Kalkutta (1858–1911) talvipääkaupunki
Delhi (1911–1947 )
Shimla syksypääkaupunki
Laos 1947–1975 Vientiane Hallinnollinen pääkaupunki
Luang Phabang kuninkaallinen pääkaupunki
Libya 1951–1969 Tripoli Yksi kahdesta kuninkaallisesta pääkaupungista
Bengasi
Malawin lippu Malawi 1974-1994 Lilongwe Hallinnollinen ja oikeudellinen pääkaupunki
Zomba Lainsäädännöllinen pääkaupunki
Filippiinit 1948–1976 Quezon City viralinen pääkaupunki
Manila De facto pääkaupunki
1901-1976 Baguio kesäpääkaupunki
Serbia ja Montenegron lippu Serbia ja Montenegro 2003–2006 Belgrad Hallinnollinen ja lainsäädännöllinen pääkaupunki
Podgorica juridillinen pääkaupunki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Benin Government 2013 Theodora Benin. Theodora. Viitattu 13.04.2013.
  2. Bolivia profile BBC News Latin America & Carribean. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  3. The World Fact Book (South America :: Chile) Government:: Chile. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 29.6.2015.
  4. Schools to teach Nanjing is ROC capital: ministry (POSITIONING:In a document sent to schools across the nation, the Ministry of Education said teachers should clearly explain the positioning of the ROC capital) Taipei Times News. Taipei Times. Viitattu 29.6.2015.
  5. The World Fact Book (East & Southeast Asia :: Taiwan) Government:: Taiwan. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 29.6.2015.
  6. The World Fact Book (Africa :: Cote d'Ivoire) Government:: Cote d'Ivoire. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 29.6.2015.
  7. Saakashvili's Latest Trick: Move Capital to Kutaisi The Moscow Times Home. The Moscow Times. Viitattu 29.6.2015.
  8. The World Fact Book (Middle East :: Georgia) Government:: Georgia. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 29.6.2015.
  9. The World Fact Book (East & Southeast Asia :: Malaysia) Government:: Malaysia. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 29.6.2015.
  10. The World Fact Book (Europe :: Montenegro) Government:: Montenegro. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 29.6.2015.
  11. Netherlands profile BBC News Europe. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  12. South Africa profile BBC News Africa. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  13. Sri Lanka profile BBC News South Asia. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  14. The World Fact Book (Africa:: Swaziland) Government:: Swaziland. Central Intelligence Agency (CIA). Viitattu 29.6.2015.
  15. Tanzania profile BBC News Africa. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.