Luettelo valtioiden sotilaallisista menoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maailman 5 suurinta sotilasbudjettia vuonna 2013 Tukholman kansainvälisestä rauhantutkimusinstituutista[1]

Tämä on luettelo valtioiden sotilaallisista budjeteista. Summat on ilmoitettu Yhdysvaltain dollareissa. Tiedot ovat Tukholman kansainvälisestä rauhantutkimusinstituutista ja brittiläiseltä ajatushautomolta International Institute for Strategic Studiesilta.

Asevelvollisuutta ylläpitävien maiden budjeteista yleensä puuttuvat pakottamisesta aiheutuvat piilokulut. Suomen piilokuluiksi on arvioitu 1-2% bruttokansantuotteesta, jolloin Suomen todellinen puolustusbudjetti olisi 2,5-3,5% bkt:sta.[2] Israelissa asevelvollisuuden piilokulut (1,7%) on kirjattu osaksi budjettia.[3]

Maailman 15 suurinta sotilasbudjettia vuonna 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet:[4][1]

Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin arvio (2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio Asevoimat Sotilasbudjetti miljard. USD % Bkt:sta Maailman osuus (%)
Koko maailma 1747,0 2,4 100
1  Yhdysvallat Yhdysvaltain asevoimat 640,0 3,8 36.6
2  Kiina Kansan vapautusarmeija 188,0 2,0 10,8
3  Venäjä Venäjän asevoimat 87,8 1,2 5,0
4  Saudi-Arabia Saudi-Arabian asevoimat 67,0 9,3 3,8
5  Ranska Ranskan asevoimat 61,2 2,2 3,5
6 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Britannian asevoimat 57,9 2,3 3,3
7  Saksa Bundeswehr 48,8 1,4 2,8
8  Japani Japanin itsepuolustusvoimat 48,6 1,0 2,8
9  Intia Intian asevoimat 47,4 2.5 2,7
10 Korean tasavalta Korean tasavallan asevoimat 33,9 2,8 1,9
11  Italia Italian asevoimat 32.7 1,6 1,9
12  Brasilia Brasilian puolustusvoimat 31,5 1,4 1,8
13  Australia Australian puolustusvoimat 24,0 1,6 1,4
14  Turkki Turkin asevoimat 19,1 2,3 1,1
15  Yhdistyneet arabiemiirikunnat Yhdistyneiden arabiemiirikuntien asevoimat 19,0 4,7 1,1

International Institute for Strategic Studiesin arvio (2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio Asevoimat Sotilasbudjetti
miljard. USD
Koko maailma 1595,1
1  Yhdysvallat Yhdysvaltain asevoimat 600,4
2  Kiina Kansan vapautusarmeija 122,2
3  Venäjä Venäjän asevoimat 68,2
4  Saudi-Arabia Saudi-Arabian asevoimat 59,6
5 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Britannian asevoimat 57,0
6  Ranska Ranskan asevoimat 52,4
7  Japani Japanin itsepuolustusvoimat 51,0
8  Saksa Bundeswehr 44,2
9  Intia Intian asevoimat 36,3
10  Brasilia Brasilian puolustusvoimat 34,7
11 Korean tasavalta Korean tasavallan asevoimat 31,8
12  Australia Australian puolustusvoimat 26,0
13  Italia Italian asevoimat 25,2
14  Israel Israelin puolustusvoimat 18,2
15  Iran Iranin asevoimat 17,7


Valtioiden sotilasmenot
Sotilasmenot BKT:sta 2008

Sotilasmenot maittain SIPRI:n arvio (2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Valtio Asevoimat Menot ($) % Bkt:sta Vuosi
Maailma 1 756 000 000 000 2,5% 2012
1  Yhdysvallat Yhdysvaltain asevoimat 682 478 000 000 4,4% 2012
2  Kiina Kansan vapautusarmeija 166 107 000 000 2,1% 2012
3  Venäjä Venäjän asevoimat 90 749 000 000 4,4% 2012
4 Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Britannian asevoimat 61 007 000 000 2,5% 2012
5  Japani Japanin itsepuolustusvoimat 59 267 000 000 1,0% 2012
6  Ranska Ranskan asevoimat 58 943 000 000 2,3% 2012
7  Saudi-Arabia Saudi-Arabian asevoimat 56 724 000 000 8,9% 2012
8  Intia Intian asevoimat 47 735 000 000 2,5% 2012
9  Saksa Bundeswehr 45 785 000 000 1,4% 2012
10  Italia Italian asevoimat 34 004 000 000 1,7% 2012
11  Brasilia Brasilian puolustusvoimat 33 143 000 000 1,5% 2012
12 Korean tasavalta Korean tasavallan asevoimat 31 660 000 000 2,7% 2012
13  Australia Australian puolustusvoimat 26 116 000 000 1,7% 2012
14  Kanada Kanadan puolustusvoimat 22 600 000 000 1,3% 2012
15  Turkki Turkin asevoimat 18 184 000 000 2,3% 2012
16  Israel Israel 14 638 000 000 6,2% 2012
17  Yhdistyneet arabiemiirikunnat Yhdistyneiden arabiemiirikuntien asevoimat 14 373 000 000 6,9% 2012
18  Kolumbia Kolumbian asevoimat 12 146 000 000 3,3% 2012
19  Espanja Espanjan asevoimat 11 535 000 000 0,85% 2012
20 Kiinan tasavalta Kiinan tasavallan asevoimat 10 721 000 000 2,3% 2012
21  Alankomaat Alankomaiden asevoimat 9 839 000 000 1,3% 2012
22  Singapore Singaporen asevoimat 9 707 000 000 3,6% 2012
23  Puola Puolan asevoimat 9 355 000 000 1,9% 2012
24  Algeria Algerian kansanarmeija 9 325 000 000 4,5% 2012
25  Suomi Suomen puolustusvoimat 7 000 000 000 3%[5] 2012
26  Pakistan Pakistanin asevoimat 6 987 000 000 2,7% 2012
27  Meksiko Meksikon asevoimat 6 978 000 000 0,5% 2012
28  Norja Norjan asevoimat 6 973 000 000 1,4% 2012
29  Indonesia Indonesian asevoimat 6 866 000 000 0,7% 2012
30  Oman Omanin sulttaanin asevoimat 6 714 000 000 8,4% 2012
31  Kreikka Kreikan asevoimat 6 539 000 000 2,5% 2012
32  Iran Iranin asevoimat 6 297 000 000 1,8% 2012
33  Ruotsi Ruotsin puolustusvoimat 6 209 000 000 1,2% 2012
34  Irak Irakin asevoimat 6 054 000 000 2,7% 2012
35  Chile Chilen asevoimat 5 484 000 000 2,1% 2012
36  Thaimaa Thaimaan asevoimat 5 387 000 000 1,5% 2012
37  Belgia Belgian asevoimat 5 086 000 000 1,1% 2012
38  Ukraina Ukrainan asevoimat 4 879 000 000 2,7% 2012
39  Sveitsi Sveitsin asevoimat 4 829 000 000 0,7% 2012
40  Malesia Malesian asevoimat 4 697 000 000 1,5% 2012
41  Etelä-Afrikka Etelä-Afrikan asevoimat 4 607 000 000 1,3% 2012
42  Tanska Tanskan asevoimat 4 442 000 000 1,4% 2012
43  Egypti Egyptin asevoimat 4 420 000 000 1,7% 2012
44  Argentiina Argentiinan asevoimat 4 340 000 000 0,9% 2012
45  Angola Angolan asevoimat 4 146 000 000 4,2% 2012
46  Venezuela Venezuelan asevoimat 4 010 000 000 0,98% 2012
47  Portugali Portugalin asevoimat 3 779 000 000 1,8% 2012
48  Marokko Marokon asevoimat 3 402 000 000 3,5% 2012
49  Vietnam Vietnamin asevoimat 3 363 000 000 2,4% 2012
50  Itävalta Itävallan asevoimat 3 230 000 000 0,8% 2012
51  Azerbaidžan Azerbaidžanin asevoimat 3 186 000 000 4,6% 2012
52  Libya Libyan asevoimat 2 987 000 000 3,2% 2012
53  Filippiinit Filippiinien asevoimat 2 977 000 000 1,2% 2012
54  Peru Perun asevoimat 2 557 000 000 1,3% 2012
55  Sudan Sudanin asevoimat 2 466 000 000 3,4% 2012
56  Kazakstan Kazakstanin presidentti 2 434 000 000 1,2% 2012
57  Nigeria Nigerian asevoimat 2 327 000 000 0,98% 2012
58  Tšekki Tšekin asevoimat 2 221 000 000 1,1% 2012
59  Romania Romanian asevoimat 2 185 000 000 1,2% 2012
60  Syyria Syyrian asevoimat 1 871 000 000 4,0% 2012
61  Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin puolustusvoimat 1 867 000 000 1,1% 2012
62  Libanon Libanonin asevoimat 1 734 000 000 4,1% 2012
63  Bangladesh Bangladeshin asevoimat 1 586 000 000 1,1% 2012
64  Jordania Jordanian asevoimat 1 448 000 000 4,6% 2012
65  Sri Lanka Sri Lankan asevoimat 1 443 000 000 2,4% 2012
66  Jemen Jemenin asevoimat 1 439 000 000 4,0% 2012
67  Irlanti Irlannin asevoimat 1 160 000 000 0,56% 2012
68  Unkari Unkarin asevoimat 1 038 000 000 0,8% 2012
69  Slovakia Slovakian asevoimat 1 026 000 000 1,1% 2012
70  Kroatia Kroatian asevoimat 959 000 000 1,7% 2012
71  Serbia Serbian asevoimat 826 000 000 2,2% 2012
72  Slovenia Slovenian asevoimat 788 000 000 1,6% 2011
73  Bahrain Bahrainina asevoimat 731 000 000 3,7% 2011
74  Valko-Venäjä Valko-Venäjän asevoimat 726 000 000 1,4% 2011
75  Bulgaria Bulgarian asevoimat 698 000 000 2,0% 2011
76  Kenia Kenian asevoimat 594 000 000 2,0% 2011
77  Tunisia Tunisian asevoimat 548 000 000 1,3% 2011
78  Kypros Kyproksen asevoimat 510 000 000 1,8% 2011
79  Uruguay Uruguayn asevoimat 491 000 000 1,6% 2011
80  Eritrea Eritrean asevoimat 469 000 000 20,9% 2011
81  Georgia Georgian asevoimat 457 000 000 2,9% 2012
82  Liettua Liettuan puolustusvoimat 427 000 000 1,4% 2011
83  Armenia Armenian asevoimat 404 000 000 4,2% 2011
84  Kamerun Kamerunin asevoimat 368 000 000 1,6% 2011
85  Norsunluurannikko Norsunluurannikon asevoimat 353 000 000 1,5% 2011
86  Botswana Botswanan puolustusvoimat 352 000 000 3,0% 2011
87  Etiopia Etiopian asevoimat 338 000 000 1,0% 2011
88  Viro Viron puolustusvoimat 336 000 000 2,3% 2011
89  Namibia Namibian asevoimat 329 000 000 3,7% 2011
90  Brunei Brunein asevoimat 327 000 000 3,1% 2011
91  Dominikaaninen tasavalta Dominikaanisen tasavallan asevoimat 322 000 000 0,7% 2011
92  Bolivia Bolivian asevoimat 314 000 000 2,0% 2011
93  Luxemburg Luxemburgin armeija 301 000 000 0,6% 2011
94  Uganda Ugandan kansanpuolustusvoimat 276 000 000 1,8% 2011
95  Latvia Latvian asevoimat 268 000 000 1,4% 2011
96  Afganistan Afganistanin asevoimat 250 000 000 1,8% 2011
97  Sambia Sambian puolustusvoimat 243 000 000 1,7% 2011
98  Tšad Tšadin asevoimat 242 000 000 6,2% 2011
99  Honduras Hondurasin asevoimat 235 000 000 1,5% 2011
100  Turkmenistan Turkmenistanin asevoimat 233 000 000 2,9% 2011
101  Bosnia ja Hertsegovina Bosnia ja Hertsegovinan asevoimat 232 000 000 1,3% 2011
102  Tansania Tansanian kansanpuolustusvoimat 217 000 000 1,1% 2011
103  Senegal Senegalin asevoimat 207 000 000 1,6% 2011
104    Nepal Nepalin asevoimat 207 000 000 2,0% 2011
105  Albania Albanian asevoimat 201 000 000 0,8% 2011
106  Kambodža Kambodžan asevoimat 191 000 000 1,1% 2011
107  Mali Malin asevoimat 183 000 000 1,9% 2011
108  Kirgisia Kirgisian asevoimat 167 000 000 3,6% 2011
109  Kongon demokraattinen tasavalta Kongon demokraattisen tasavallan asevoimat 163 000 000 1,0% 2011
110  Guatemala Guatemalan asevoimat 161 000 000 0,4% 2011
111  Panama Panaman kansalliskaartti 146 000 000 1,0% 2011
112  Paraguay Paraguayn asevoimat 146 000 000 0,9% 2011
113  Pohjois-Makedonia Makedonia asevoimat 145 000 000 1,7% 2011
114  Burkina Faso Burkina Faso asevoimat 140 000 000 1,2% 2011
115  Kongon tasavalta Kongon tasavallan asevoimat 133 000 000 1,1% 2011
116  El Salvador El Salvadorin asevoimat 133 000 000 0,7% 2011
117  Ghana Ghana asevoimat 115 000 000 0,7% 2011
118  Mauritania Mauritanian asevoimat 115 000 000 3,8% 2011
119  Swazimaa Swazimaan asevoimat 102 000 000 3,1% 2011
120  Guinea Guinea asevoimat 99 900 000 2,2% 2011
121  Jamaika Jamaikan asevoimat 95 200 000 0,9% 2011
122  Zimbabwe Zimbabwen asevoimat 93 800 000 1,9% 2011
123  Mosambik Mosambikin asevoimat 86 300 000 0,9% 2011
124  Ruanda Ruandan puolustusvoimat 77 200 000 1,4% 2011
125  Uzbekistan Uzbekistanin asevoimat 70 100 000 0,5% 2011
126  Mongolia Mongolian asevoimat 69 500 000 1,2% 2011
127  Benin Beninin asevoimat 65 600 000 1,0% 2011
128  Malta Maltan asevoimat 58 800 000 0,7% 2011
129  Madagaskar Madagaskarin asevoimat 55 700 000 0,8% 2011
130  Tadžikistan Tadžikistanin asevoimat 55 400 000 2,2% 2011
131  Togo Togon asevoimat 55 100 000 1,7% 2011
132  Keski-Afrikan tasavalta Keski-Afrikan tasavallan asevoimat 52 900 000 1,8% 2011
133  Fidži Fidžiin asevoimat 50 200 000 1,7% 2011
134  Niger Nigerin asevoimat 49 200 000 0,5% 2011
135  Malawi Malawin asevoimat 48 600 000 1,2% 2011
136  Burundi Burundin asevoimat 46 900 000 3,8% 2011
137  Lesotho Lesothon asevoimat 45 600 000 2,8% 2011
138  Nicaragua Nicaraguan asevoimat 44 100 000 0,7% 2011
139  Sierra Leone Sierra Leonen asevoimat 42 900 000 2,4% 2011
140  Papua-Uusi-Guinea Papua-Uuden Guinean puolustusvoimat 39 100 000 0,5% 2011
141  Djibouti Djiboutin asevoimat 36 900 000 3,7% 2011
142  Monaco Monacon asevoimat 20 300 000 0,4% 2011
143  Moldova Moldovan asevoimat 19 000 000 0,5% 2011
144  Laos Laon kansanarmeija 18 400 000 0,3% 2011
145  Guinea-Bissau Guinea-Bissaun asevoimat 15 700 000 2,1% 2011
146  Belize Belizen asevoimat 14 900 000 1,2% 2011
147  Mauritius Mauritiuksen kansalliskaartti 14 000 000 0,2% 2011
148  San Marino San Marinon asevoimat 10 700 000 0,9% 2011
149  Islanti Islannin rannikkovartiosto 9 900 000 0,1% 2011
150  Kap Verde Kap Verden asevoimat 8 800 000 0,5% 2011
151  Guyana Guyanan puolustusvoimat 8 100 000 0,8% 2011
152  Liberia Liberian asevoimat 7 200 000 0,8% 2011
153  Seychellit Seychellien asevoimat 6 600 000 1,2% 2011
154  Gambia Gambian asevoimat 4 600 000 0,6% 2011
999 zz 9e50 999

Sotilasbudjetit valtioittain per capita SIPRI:in mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilasbudjetit vuodelta 2009 per capita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Vuosi USD
 Yhdysvallat 2009 2 141
 Israel 2009 1 882
 Singapore 2008 1 593
 Saudi-Arabia 2009 1 524
 Kuwait 2009 1 289
 Norja 2009 1 245
 Kreikka 2009 1 230
 Ranska 2009 977
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia 2009 940
 Bahrain 2009 912
 Australia 2009 893
 Brunei 2009 866
 Luxemburg 2009 809
 Tanska 2009 804
 Alankomaat 2009 759
 Suomi 2009 702
 Ruotsi 2009 657
 Italia 2009 593
 Kanada 2009 560
 Sveitsi 2009 526
 Saksa 2009 558
 Belgia 2009 525
Korean tasavalta 2009 493
 Venäjä 2009 430
 Japani 2009 401
 Espanja 2009 398
 Puola 2009 285
 Turkki 2009 244
 Georgia 2009 151
 Brasilia 2009 142
 Etelä-Afrikka 2009 79
 Kiina 2009 75
 Argentiina 2009 65
 Meksiko 2009 49
 Intia 2009 31
 Pakistan 2009 28



Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]