Luettelo valtioiden johtajien vierailuista Yhdysvaltoihin (Etelä-Amerikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Etelä-Amerikan valtioiden johdon vierailuista Yhdysvaltoihin. Luettelo on osa artikkelikokonaisuutta, joka on sivulla Luettelo valtioiden johdon vierailuista Yhdysvaltoihin.

Argentiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Arturo Frondizi Argentiinan presidentti Valtiovierailu. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 20.–23.1.1959
Tapaaminen presidentti John F. Kennedyn kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen aikana 26.9.1961
Tapaaminen presidentti John F. Kennedyn kanssa 24.12.1961
Jorge Videla Osallistui Panaman kanavan sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen 6.–​9.9.1977
Roberto Viola Yksityinen vierailu presidentti Reaganin kanssa 15.–​18.3.1981
Raul Alfonsin Yksityinen vierailu presidentti Reaganin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 23.8.1984
Valtiovierailu. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 18.–​20.3.1985
Yksityinen tapaaminen presidentti Reaganin kanssa 16.–17.11.1986
Carlos Menem Yksityinen tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 27.9.1989
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 1.10.1990
Valtiovierailu 13.–​16.11.1991
Yksityinen tapaaminen presidentti Clintonin kanssa 28.​–30.6.1993
24.6.1994
Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Yksityinen tapaaminen presidentti Clintonin kanssa 4.–​5.12.1996
Valtiovierailu 11.–​12.1.1999
Tapaaminen presidentti Clintonin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 21.9.1999
Fernando de la Rua Virallinen työvierailu 12.–​14.6.2000
Työvierailu 19.4.2001
Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 11.11.2001
Nestor Kirchner Työvierailu 22.–23.7.2003
Cristina Fernandez de Kirchner Osallistui G20-maiden kokoukseen 14.–​15.11.2008
24.–​25.9.2009
Osallistui ydinaseturvallisuuskokoukseen 12.–​13.4.2010
Mauricio Macri 31.3.–1.4. 2016
Työlounas 27.4. 2017

Bolivia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Enrique Peñaranda Bolivian presidentti Presidentti Franklin D. Rooseveltin vieras 5.–9.5.1943
Víctor Paz Estenssoro Yhdysvaltain hallituksen vieras 22.–24.10.1963
René Barrientos Epävirallinen tapaaminen presidentti Lyndon B. Johnsonin kanssa 5.–​6.7.1968
Hugo Banzer Osallistui Panaman kanavasopimuksen allekirjoitustilaisuuteen. 6.–​9.9.1977
Jaime Paz Zamora Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 25.9.1989
Virallinen työvierailu. Yksityinen vierailuselvennä 7.–​9.5.1990
Osallistui huumeidenvastaiseen kokoukseen 26.–​27.2.1992
Gonzalo Sanchez de Lozada Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Hugo Banzer Tapasi presidentti Clintonin YK:n Millennium-kokouksessa 8.9.2000
Jorge Quiroga Työvierailu 6.12.2001
Gonzalo Sanchez de Lozada 9.–​14.11.2002

Brasilia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Pedro II keisari Vierailu Yhdysvaltoihin 7.–​11.5.1876
Epitácio Pessoa Brasilian presidentti 21.–​25.6.1919
Júlio Prestes Vastavierailu presidentti Herbert Hooverin vierailulle 11.–​15.6.1930
Eurico Gaspar Dutra Vierailu Yhdysvalloihin. Keskusteli talousuhteistyöstä. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 18.–​21.5.1949
Juscelino Kubitschek Tapaaminen presidentti Eisenhowerin kanssa 5.–6.1.1956
João Goulart Virallinen vierailu 3.–​5.4.1962
Artur da Costa e Silva Epävirallinen vierailu 25.–​28.1.1967
Emílio Garrastazu Médici Valtiovierailu 6.–9.12.1971
João Figueiredo Valtiovierailu. Yksityinen vierailu 11.–​13.5.1982
Tancredo Neves Yksityinen vierailu. Tapaaminen presidentti Reaganin kanssa 31.1.–3.2.1985
Jose Sarney Valtiovierailu; vieraili New York Cityssä. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 9.9.–​11.9.1986
Tapasi presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 25.9.1989
Fernando Collor de Mello Yksityinen vierailu 26.01.1990
Tapasi presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 30.9.1990
Valtiovierailu 17.–​20.7.1991
Tapasi presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 23.9.1991
Itamar Franco Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Fernando Henrique Cardoso Valtiovierailu 19.–​22.4.1995
Yksityinen vierailu presidentti Clintonin kanssa 6.–​8.7.1998
Yksityinen vierailu 8.–​10.5.1999
Työvierailu 29.3.–​1.4.2001
Yksityinen vierailu presidentti George W. Bushin kanssa 8.11.2001
Luiz Inacio Lula da Silva Työvierailu 9.–​10.12.2002
19.–​20.7.2003
Työvierailu presidentti George W. Bushin kanssa 30.–​31.3.2006
Tapasi presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 24.9.2007
Osallistui G20-huippukokoukseen 14.–​15.11.2008
Työvierailu 14.3.2009
osallistui G20-huippukokoukseen 24.–​25.9.2009
Osallistui ydinturvallisuuskokoukseen 12.–​13.4.2010
Dilma Rousseff Tapaaminen presidentti Obaman kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 20.9.2011
Työvierailu 9.4.2012
Virallinen työvierailu 29–30.6.2015

Chile[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Pedro Montt Chilen presidentti Tapaaminen presidentti William Howard Taftin kanssa 6.8.1910
Juan Antonio Ríos Morales Virallinen vierailu 11.–15.10.1945
Gabriel González Videla Vieraili Yhdysvaltain presidentin vieraana. 12.–​15.4.1950
Jorge Alessandri Rodríguez 11.–​13.12.1962
Augusto Pinochet Osallistui Panaman kanavan sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen 6.–​9.9.1977
Patricio Aylwin Yksityinen tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa 2.10.1990
Valtiovierailu 12.–​15.5.1992
Eduardo Frei Ruiz-Tagle Virallinen työvierailu 27.–​28.6.1994
Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Valtiovierailu. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 25.–​28.2.1997
Ricardo Lagos Työvierailu 15.–​16.4.2001
18.–​19.7.2004
Michelle Bachelet 8.–9.6.2006
Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa Amerikan valtioiden järjestön kokouksessa. 24.9.2008
Työvierailu 23.6.2009
Sebastián Piñera Osallistui ydinturvallisuuskokoukseen 12.–13.4.2010
Osallistui APEC-maiden kokoukseen 10.–​13.11.2011
Työvierailu 2.6.–​4.6.2013
Michelle Bachelet 30.6. 2014
Osallistui ydinturvallisuuskokoukseen 31.3.–1.4. 2016

Ecuador[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Carlos Alberto Arroyo del Río Ecuadorin presidentti Vieraili Yhdysvaltain valtion vieraana 23.11.–7.11.1942
Galo Plaza Vieraili Yhdysvaltain valtion vieraana. Puhe Yhdysvaltain kongressissa. 20.–23.6.1951
Carlos Julio Arosemena Monroy Virallinen vierailu 23.–​24.7.1962
Alfredo Ernesto Poveda Burbano Osallistui Panaman kanavan sopimuksen allekirjoittamistilaisuuteen. 6.–​9.9.1977
Jaime Roldós Aguilera Epävirallinen vierailu 20.7.1979
Osvaldo Hurtado Larrea Virallinen työvierailu 7.–​9.4.1983
León Febres Cordero Rivadeneira Yksityinen vierailu. Tapaaminen presidentti Reaganin kanssa 25.–​26.6.1984
Valtiovierailu 12.–​16.1.1986
Rodrigo Borja Cevallos Virallinen työvierailu 22.–​24.07.1990
Osallistui Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston kokoukseen 30.01.1992
Osallistui huumeidenvastaiseen kokoukseen 26.–​27.1.1992
Sixto Durán Ballén Yksityinen tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 28.7.1992
Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen. 9.–11.12.1994
Yksityinen tapaaminen presidentti Clintonin kanssa. 23.–​27.06.1996
Jamil Mahuad Yksityinen tapaamiskeskustelu presidentti Clintonin kanssa Ecuadorin ja Perun rajakiistasta 9.10.1998
Keskusteli Ecuador-Perun rajasopimuksesta 3.–​6.02.1999
Lucio Gutierrez Virallinen työvierailu 9–12.2.2003

Guyana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Forbes Burnham pääministeri Epävirallinen vierailu 21.–23.7.1966
26.7.1968
Desmond Hoyte presidentti Keskusteli Yhdysvaltain ja Guyanan bilateraalisista suhteista, vapaakaupasta Karibian alueella 13.9.1988
Yksityinen tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 19.6.1989
Cheddi Jagan Osallistui CARICOM-maiden työlounaalle 30.8.1993
Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Bharrat Jagdeo Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 24.9.2003

Kolumbia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Mariano Ospina Pérez Kolumbian presidentti Vierailu Yhdysvaltoihin 3.–5.5.1922
Enrique Olaya Herrera 2.–​5.6.1930
Alfonso López Pumarejo 24.–​26.6.1934
Vieraili Yhdysvaltain hallituksen vieraana. 7.–​11.7.1942
Allekirjoitti Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan. 17.1.1944
Mariano Ospina Pérez Vierailu Yhdysvaltoihin 5.–​8.6.1946
Carlos Lleras Restrepo Valtiovierailu 5.–​8.4.1960
Guillermo León Valencia Epävirallinen vierailu 23.–​27.6.1962
Carlos Lleras Restrepo Valtiovierailu 12.–​13.6.1969
Alfonso López Michelsen 25.–​27.9.1975
Belisario Betancur Virallinen työvierailu 2.–4.4.1985
Virgilio Barco Vargas Yksityinen tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 27.–​28.9.1989
Yksityinen vierailu 5.6.1990
César Gaviria Yksityinen tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 13.7.1990
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 29.8.1990
Virallinen työvierailu 25.–​27.2.1991
Osallistui huumeidenvastaiseen kokoukseen 26.–​27.2.1992
Tapaaminen presidentti Clintonin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 27.8.1993
Ernesto Samper Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Andrés Pastrana Arango Yksityinen tapaaminen Yhdysvaltain presidentti Clintonin kanssa 1.–​2.8.1998
Valtiovierailu 27.–​28.10.1998
Tapaaminen presidentti Clintonin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 21.9.1999
Yksityinen vierailu 24.–​26.1.2000
Työvierailu 24.–​27.2.2001
Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 11.11.2001
Työvierailu 16.–​19.4.2002
Alvaro Uribe Yksityinen tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa. 20.6.2002
Työvierailu 23.–​26.9.2002
29.4.–​5.5.2003
30.9.–10.10.2003
22.–​25.3.2004
Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa. 4.8.2005
Työvierailu 14.–​18.2.2006
13.–​14.9.2006
1.–​4.5.2007
18.–​21.9.2008
Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa Amerikan valtioiden järjestön neuvostossa 24.9.2008
Vastaanotti Presidential Medal of Freedom -mitalin 13.1.2009
Työvierailu 29.6.2009
Juan Manuel Santos Tapaaminen presidentti Obaman kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa 24.9.2010
Työvierailu 7.4.2011
2.–4.12.2013
Virallinen työvierailu. 4.2. 2016
18.5. 2017

Paraguay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Higinio Moríñigo presidentti Vieraili Yhdysvaltain hallituksen vieraana. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 9.–13.06.1943
Alfredo Stroessner Virallinen vierailu 20.–​22.3.1968
Osallistui Panaman kanavan sopimuksen allekirjoitustilaisuuteen. 6.–​9.9.1977
Andrés Rodríguez Pedotti Yksityinen vierailu 15.06.1990
Juan Carlos Wasmosy Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen. 9.–​11.12.1994
Nicanor Duarte Frutos Työvierailu 26.9.2003
Fernando Lugo Tapaaminen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa Amerikan valtioiden järjestön neuvoston kokouksessa 24.9.2008
Työvierailu 29.10.2008

Peru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Manuel Prado Ugarteche Perun presidentti Vieraili hallituksen vieraana 7.–11.05.1942
Valtiovierailu. Puhe Yhdysvaltain kongressissa. 19.–22.09.1961
Ernesto Montagne Sánchez pääministeri Osallistui YK:n 25-vuotisjuhlaillalliselle Valkoisessa talossa. 24.10.1970
Francisco Morales Bermúdez presidentti Osallistui Panaman kanavasopimuksen allekirjoitustilaisuuteen 6.–9.09.1977
Fernando Belaunde Terry Yksityinen vierailu. Tapaaminen Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin kanssa. 25.–27.9.1984
Alberto Fujimori Virallinen työvierailu 16.–​19.9.1991
Osallistui huumeidenvastaiseen kokoukseen 26.–​27.2.1992
Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Yksityinen vierailu. Tapaaminen presidentti Bill Clintonin kanssa. 18.–​21.5.1996
Osallistui kansainväliseen pienyrittäjyyden kokoukseen. Keskusteli Liman panttivankiriisistä Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin kanssa 3.2.1997
Keskusteli Ecuador-Peru rajakiistasta presidentti Bill Clintonin kanssa 9.10.1998
Keskusteli Peru-Ecuador rajasopimuksen sovelluksesta 4.–5.02.1999
Alejandro Toledo Yksityinen vierailu. Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa. 25.–​27.6.2001
Yksityinen vierailu. Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 10.–​16.9.2002
Työvierailu 8.–​10.03.2006
Alan Garcia 22.–​24.04.2006
Alejandro Toledo Yksityinen vierailu. Tapaaminen presidentti George W. Bushin 9.–​12.07.2006
Alan Garcia Työvierailu 9.–​10.10.2006
13.–​14.12.2007
Yksityinen vierailu. Tapaaminen presidentti George W. Bushin kanssa Amerikan valtioiden järjestön neuvoston kokouksessa. 24.09.2008
Työvierailu 1.06.2010
Ollanta Humala 6.07.2011
Osallistui APEC-maiden kokoukseen. 10.–​13.11.2011
Työvierailu 10.–​12.6.2013
Pedro Pablo Kuczynski Virallinen työvierailu 24.2.2017

Suriname[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Ronald Venetiaan presidentti Yksityinen tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 3.2.1992
Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994

Uruguay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Luis Batlle Berres presidentti Yhdysvaltain hallituksen vieras 11.–​15.2.1947
Virallinen vierailu 5.–8.12.1955
Aparicio Méndez Osallistui Panaman kanavasopimuksen allekirjoitustilaisuuteen. 6.–​9.9.1977
Julio Maria Sanguinetti Valtiovierailu 16.–​19.06.1986
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 15.09.1989
Luis Alberto Lacalle Yksityinen vierailu 5.02.1990
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa. 1.10.1990
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa. 20.–​21.05.1991
Tapaaminen presidentti Bill Clintonin kanssa. 12.–​13.03.1994
Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen. 9.–​11.12.1994
Julio Maria Sanguinetti Työvierailu 23.07.1998
Jorge Batlle 11.–​16.02.2002
23.04.2003
Tabare Vazquez 29.–​04.05.2006
Jose Mujica 12.5. 2014

Venezuela[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtiovieras Titteli Vierailun status Ajankohta
Isaías Medina Angarita Venezuelan presidentti Yhdysvaltain hallituksen vieraana. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 19.–24.01.1944
Rómulo Gallegos Tapaaminen presidentti Harry S. Trumanin kanssa 1.–0​5.07.1948
Rómulo Betancourt Virallinen vierailu 19.–​21.02.1963
Rafael Caldera Valtiovierailu. Puhe Yhdysvaltain kongressissa 2.–​4.06.1970
Carlos Andrés Pérez Valtiovierailu 28.–​30.06.1977
Osallistui Panaman kanavasopimuksen allekirjoittamistilaisuuteen. 6.–9.09.1977
Luis Herrera Campins Valtiovierailu 16.–​19.11.1981
Jaime Lusinchi Valtiovierailu 3.–05.12.1984
Carlos Andrés Pérez Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa. Keskusteli läntisen pallonpuoliskon uudesta asemasta 30.3.–​1.4.1989
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen aikana 25.9.1989
Valtiovierailu. Yksityinen vierailu 25.–​26.4.1989
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen aikana 30.9.1990
Yksityinen tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa 3.5.1991
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen aikana 24.09.1991
Tapaaminen presidentti George H. W. Bushin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston istunnon aikana 31.01.1992
Rafael Caldera Osallistui Amerikan valtioiden järjestön kokoukseen 9.–​11.12.1994
Hugo Chavez Yksityinen tapaaminen presidentti Bill Clintonin kanssa 28.1.1999
Tapaaminen presidentti Bill Clintonin kanssa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen aikana. 21.09.1999

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Visits by Foreign Leaders Office of the Historian. U.S Department of State. Viitattu 21.3.2014.