Luettelo tunnetuista seinäjokelaisista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo tunnetuista henkilöistä tai ilmiöistä, jotka ovat kotoisin tai ovat asuneet Seinäjoella.

Tunnettuja seinäjokelaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liike-elämän edustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteiskunnalliset vaikuttajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akateemikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virkamiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliitikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotilaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hengelliset vaikuttajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurin edustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkitehdit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viihde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilun edustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksilöurheilijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueurheilijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pesäpallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Salibandy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petri Hänninen: https://yle.fi/urheilu/3-10467152 Yle. 21.10.2018. Viitattu 10.3.2022.
  2. Kuka kukin on 2015, s. 265. Helsinki: Otava. ISBN 978-951-1-28228-0.
  3. Turunen, Petri: Miljonääri Reima Kuislan huippuarvokas hevonen karkasi Seinäjoen keskustaan ja potki liikkeen oven säpäleiksi – omistaja IS:lle: ”Hevonen haistoi pedon” Ilta-Sanomat. 23.5.2018. Viitattu 29.6.2021.
  4. Sokala, Hannu: Nokian ja Ollilan historia Yle.fi. 23.4.2012. Viitattu 29.6.2021.
  5. Pekka Perän nousu ja tuho - tällainen mies hän on mtvuutiset.fi. 31.01.2015. Viitattu 29.6.2021.
  6. Teollisuusneuvos Israel Yritys (1887–1964) kansallisbiografia.fi. Viitattu 29.6.2021.
  7. Jaakko Hallilasta SeAMKin uusi rehtori Seinäjoen ammattikorkeakoulu. 18.6.2020. Viitattu 29.11.2020.
  8. Leinonen, Hannu: Kuolleita: Kaupunkineuvos Olavi Piha Helsingin Sanomat. 15.9.1995. Viitattu 29.6.2021.
  9. 45 minuuttia: EK:sta lähtenyt Pukkinen eristäytyi ja käyttäytyi ylimielisesti mtvuutiset.fi. 12.12.2012. Viitattu 29.6.2021.
  10. Ahola, Anna-Pia: Suomen ensimmäinen korkeakouluneuvos Varmola: "Ensisijaisesti SeAMKiin hakeneiden määrä saisi olla korkeampi" Seinäjoen Sanomat. 3.7.2018. Viitattu 29.6.2021.
  11. Markus Aaltonen. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  12. Kirsti Ala-Harja. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  13. Eveliina Ala-Kulju. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  14. Reino Ala-Kulju. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  15. Kari Hokkanen, Seinäjoen satraappi Yle Vintti. Viitattu 29.6.2021.
  16. Mari Kiviniemi. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  17. Siirilä, Merja & Latva-Teikari, Kati & Leiwo, Hanne: Kovia konkareita, roppakaupalla uusia kasvoja ja yksi palaaja – tunnetko Vaasan vaalipiirin uudet kansanedustajat? Lue täältä ketä he ovat Yle Uutiset. 15.4.2019. Yleisradio. Viitattu 19.4.2019.
  18. Rautanen, Päivi: Vaalirahakohusta on yli 10 vuotta, mutta keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei usko politiikan muuttuneen: "Tänä päivänä tilanne on pahempi" Yle Uutiset. 7.3.2021. Viitattu 29.6.2021.
  19. Paula Risikko. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  20. Veikko Salmi. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  21. Harry Wallin. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  22. Jukka Vihriälä. Suomen kansanedustajat. Eduskunta.
  23. Kuntavaalit, tulospalvelu MTV Uutiset. Viitattu 10.3.2022.
  24. Melleri, Jorma: Isontalon Antti hautoi Marskin murhaa vapaavuoro.uusisuomi.fi. 18.1.2019. Viitattu 29.6.2021.
  25. Seinäjoen seurakunta avasi onnittelukirjan arkkipiispa Tapio Luomalle Seinäjoen Sanomat. 5.3.2018. Viitattu 29.6.2021.
  26. Kuusela, Matti: Matti Kuusela tapasi Turussa miehen, joka keksi taannoin sanaselityspeli Aliaksen ja naurattaa nyt suomennetulla brittihuumorilla Tampereella aamulehti.fi. 4.9.2018. Viitattu 29.6.2021.
  27. Tiainen, Arja kirjasampo.fi. Viitattu 29.6.2021.
  28. Mäenpää, Arto: Celesty tekee paluun alkuperäisen kokoonpanon voimin esiintyen ensi kesän Nummirockissa, KaaosZine 4.12.2015. Viitattu 29.6.2021.
  29. Latva-Mantila, Pirjo: Energinen Paula Koivuniemi esiintyi Seinäjoella – järjesti turvamiehelle yllätyksen kesken kappaleen Ilta-Sanomat. 25.8.2019. Viitattu 29.6.2021.
  30. Kuolleet intiaanit discogs.com. Viitattu 29.6.2021.
  31. ”Lintala, Lasse”, Kuka kukin on 2003. Helsinki: Otava, 2002.
  32. Piilonen, Teijo: Muusikko Jouko Mäki-Lohiluoma palasi seiväshyppyyn – ja on nyt ennätysmies Ilta-Sanomat. 24.1.2016. Viitattu 29.6.2021.
  33. Harju, Minttu: Nicole juhlistaa 20-vuotista uraansa lokakuussa Seinäjoen Rytmikorjaamolla Kaaoszine. 4.6.2017. Viitattu 29.6.2021.
  34. Sara Nunes discogs.com. Viitattu 29.6.2021.
  35. Hirn, Jouni: Sunrise Avenuen Sami Osala innostui musiikista Perhon mummolassa – ”Eno kasasi rummut maatilan pihalle” Maaseudun Tulevaisuus. 25.6.2018. Viitattu 29.6.2021.
  36. Peltonen, Anna-Mari: Rauha ja ryhti. Anna-Marin kotisivu ratherintensive.com. Viitattu 29.6.2021.
  37. Haapala, Riina: Seinäjoelta maailmalle lähtenyt sellisti Samuli Peltonen kertoo, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan – yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on keskittyminen. Seinäjoen Sanomat, 6.12.2018. Artikkelin verkkoversio Viitattu 29.6.2021.
  38. Laulaja Antti Railio löysi unelmiensa kodin: “Mistään ei tarvinnut tinkiä” – silti jotain jää uupumaan. Seura, 20.8.2020. Artikkelin verkkoversio Viitattu 10.3.2022.
  39. Rokkarin ja viulistin uusi tuleminen Helsingin Sanomat (maksullinen digilehti). 25.2.1996. Viitattu 29.6.2021.
  40. Leiwo, Hanne: Seinäjoki valvoo Softenginen viisumenestystä Yle Uutiset. 14.3.2014. Viitattu 29.6.2021.
  41. Seinäjoen Femmagaalassa palkittiin musiikkialan ihmisiä – Palkintoja sateli myös pohjalaisille Ilkka-Pohjalainen. 14.02.2020. Viitattu 29.6.2021.
  42. Fleming, Katariina: Laulaja Tiina-Maija Koskela hurmaa oopperassa Epari. 3.04.2013. Viitattu 29.6.2021.
  43. Siltanen, Vesa: Seinäjokelainen metallipoppoo otti popkuningattaren pumppaavalla sykkeellä etenevän hitin käsittelyynsä – Näin Memoremains tulkitsee Madonnaa Soundi. 27.9.2019. Viitattu 29.6.2021.
  44. Koskinen, Katri: Jarmo Heikkisen, 70, kultaiset lapsuusmuistot – ennustiko hän jo lapsena tulevaisuutensa? Seura. 22.2.2020. Viitattu 29.6.2021.
  45. a b Saloranta, Emilia: Susanna Laine: ujon tytön työvoitto pirkka.fi. 29.5.2017. Viitattu 29.6.2021.
  46. Kaakinen, Elina: Liike Nyt hakee jalansijaa Seinäjoelta – Natalil Lintala ehdokkaaksi kuntavaaleihin yle.fi. 3.3.2021. Viitattu 29.6.2021.
  47. Mäkelä, Marja-Leena kirjasampo.fi. Viitattu 29.6.2021.
  48. Elina Hirvonen & Tellervo Lahti (1998). Oiva Polari : taiteilijaelämää lakeudella. Seinäjoki: Seinäjoen taidemuseoyhdistys. ISBN 9519814302. 
  49. Taskinen, Rita: Suomalainen Design From Finland, Kuka kukin on, Who’s Who in Finnish Design. Helsinki: Ornamo, 1992. ISBN 952-9748-04-3.
  50. Hanne Leiwo: Eteläpohjalaiset omivat Miss Suomen Yle. 6.5.2013. Viitattu 10.3.2022.
  51. Koski, Sami: Seinäjoen Vauhtiajoja syytettiin koronarajoitusten rikkomisesta – nyt puhuu tapahtuman järjestäjä Kalle Keskinen iltalehti.fi. 12.08.2020. Viitattu 29.6.2021.
  52. Syväoja, Laura: Mitä? Niko Kivelästä puutarhuri Epari. 15.05.2013. Viitattu 29.6.2021.
  53. Ranta, Jarno: Olympiavoittaja, muuta Ilmajoelle. Ilkka, 5.11.2016. Artikkelin verkkoversio Viitattu 29.6.2021.
  54. Holopainen, Pekka: Hannu Lahtinen sai vuonna 2016 lääkäriltä shokkiuutisen – 60-vuotiaana kuolleen painimestarin ystävä kertoo viimeisestä tapaamisesta: ”Kyyneleitä piti pyyhkiä” is.fi. 20.11.2020. Viitattu 29.6.2021.
  55. Helin, Antti: Hyppy Kaliforniaan city.fi. 7.5.1999. Viitattu 30.6.2021.
  56. Lappalainen, Tiina: Olli Rahnasto: Luoteja ja kunniakierroksia Nigeriassa tennis.fi. 3.6.2016. Viitattu 29.6.2021.
  57. Pesu, Vili: SM-liigassa jysähti siirtopommi – Petri Kontiola siirtyy Ilvekseen Ilta-Sanomat. 15.3.2021. Viitattu 29.6.2021.
  58. Peltokangas, Heikki: Kristian Kuusela toi jääkiekon MM-huuman Seinäjoelle – Ura alkoi avojäällä Hyllykalliolla Epari. 28.5.2019. Viitattu 29.6.2021.
  59. Saukkola, Toni: Henkilökuva: Aleksi Laakso haluaa isoon rooliin IFK:ssa hifk.fi. 17.07.2018. Viitattu 29.6.2021.
  60. Kaksinkertaisen SM-liigamestarin ura loppui karulla tavalla – löysi uuden intohimon, jossa menestyy: ”Katkeruuteen voisi jäädä helposti kiinni” mtvuutiset.fi. 28.02.2021. Viitattu 30.6.2021.
  61. Nieminen - kyyneleiden siivittämänä liukkaalle jäälle yle.fi. 13.2.2010. Viitattu 30.6.2021.
  62. Aulio, Erkki: HIFK:lla on vasta kolmas pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tullut kapteeni. Helsingin Sanomat, 18.9.1999. Digilehti (maksullinen) Viitattu 30.6.2021.
  63. Kallasvuo, Minna: Takala lopettaa, S-Kiekon edustusjoukkueelle uusi päävalmentaja ilkkapohjalainen.fi. 27.05.2017. Viitattu 30.6.2021.
  64. Knuuttila, Mikko: KuPSin mestaruusvalmentaja vaihtaa työnantajaa kauden jälkeen – vahvisti uuden osoitteensa Ruutu+:n haastattelussa Ilta-Sanomat. 19.10.2019. Viitattu 19.10.2019.
  65. Veli Lampi liputtaa Seinäjoen puolesta yle.fi. 22.5.2011. Viitattu 29.6.2021.
  66. Tervettä uhoa Ilta-Sanomat. 5.10.2014. Viitattu 29.6.2021.
  67. Tero Mäntylä palaa Seinäjoelle sjk.fi. 29.11.2019. Viitattu 30.6.2021.
  68. Köppä Rajaniemi in memoriam sjk.fi. 30.8.2008. Viitattu 30.6.2021.
  69. Mauri Pyhälahti täyttää 70 vuotta pesis.fi. 12.3.2021. Viitattu 29.6.2021.
  70. Tommy Koponen Seinäjoen Peliveljet. Viitattu 20.12.2020.
  71. Vanhin suomalainen kuollut yle.fi. 10.10.2009. Viitattu 29.6.2021.
  72. Kankaanpää, Pauli: Kaupungin kehittäjä ansatsee aukionsa Seinäjoki 2020 -sivusto. 5.8.2012. Viitattu 20.10.2021.
  73. Kuka kukin on 2005, Otava 2004
  74. Korhonen, Petri: Timo Polari pelastui Grönlannin kuolonjäätiköltä – Nyt seikkailija opettaa selviytymistä ja kiitollista elämänasennetta: ”Ääretön jääräpäisyys on vaarallista” Seura. 2.11.2019. Viitattu 29.6.2021.
  75. Tiedenaisia: Agnes Sjöberg. Viitattu 6.4.2014.