Luettelo tunnetuista asteroideista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on luettelo muutamista tunnetuista pikkuplaneetoista Neptunuksen radan sisällä. Luettelo kaikista numeroiduista pikkuplaneetoista numerojärjestyksessä löytyy sivulta Luettelo pikkuplaneetoista.

Luettelo tunnetuista asteroideista: Ohessa muutamia tunnettuja asteroideja.

Asteroidin viralliseen nimeen kuuluu myös varsinaisen nimen edessä oleva järjestysnumero, esimerkiksi 1 Ceres tai 2 Pallas. Alla olevassa taulukossa järjestysnumero ja nimi on kuitenkin sijoitettu eri sarakkeisiin, jotta taulukko voidaan järjestää yhtä hyvin järjestysnumeron kuin varsinaisen nimenkin mukaan.


Järjestys­numero Nimi Läpimitta
(km)
(keskiarvo)
Mitat
(km)
Massa (1018 kg) Tiheys[1] Albedo Keskietäisyys
Auringosta
AU
Kiertoaika d Radan
soikeus
Radan
kaltevuus
Löytövuosi Löytäjä Asteroidiluokka
1 Ceres 952 975×909 946 n. 2 2,766 1680,5 0,8 1. tammikuuta 1801 Piazzi, G. G
2 Pallas 531 570×525×500 220 2,773 1686,033 0,231 28. maaliskuuta 1802 Olbers, H. W. B
4 Vesta 529 578×560×458 270 2,361 1325,46 0,08902 29. maaliskuuta 1807 Olbers, H. W. V
10 Hygiea 407 500×385×350 86 3,137 2029,775 0,119 12. huhtikuuta 1849 de Gasparis, A. C
511 Davida 326 36 3,170 2058,370 0,185 30. toukokuuta 1903 Dugan, R. S. C
704 Interamnia 317 57 3,067 1957,49 0,149 2. lokakuuta 1910 Cerulli, V. F
52 Europa 301 360×315×240 16,5 3,101 1994,629 0,102 4. helmikuuta 1858 Goldschmidt, H. C
87 Sylvia 286 385×265×230 14,78 3,490 2381,697 0,080 16. toukokuuta 1866 Norman Robert Pogson X
624 Hektor 269 370×195 14 5,203 4358,521 0,024 10. helmikuuta 1907 Kopff, A. D, Troijalainen asteroidi
31 Euphrosyne 256 62 3,148 2041,585 0,226 1. syyskuuta 1854 Ferguson, J. C
15 Eunomia 255 330×245×205 32,6 2,646 1569,687 0,187 29. heinäkuuta 1851 de Gasparis, A. S
65 Cybele 237 14 3,437 2323,521 0,105 8. maaliskuuta 1861 Tempel, E. W. C
3 Juno 236 290×240×190 30 2,668 1591,93 0,25498 1. syyskuuta 1804 Harding, K. L. S
16 Psyche 230 280×230×190 21,9 2,919 0,140 1823,115 17. maaliskuuta 1852 de Gasparis, A. M
324 Bamberga 229 11 2,682 1605,397 0,338 25. helmikuuta 1892 Palisa, J. C
24 Themis 228 11,3 3,129 2021 0,1310 5. huhtikuuta 1853 de Gasparis, A. C
107 Camilla 215 285×205×170 11,2 3,479 2368,050 0,078 17. marraskuuta 1868 Pogson, N. R. C
45 Eugenia 213 305×220×145 5,69 2,720 1638,462 0,082 27. heinäkuuta 1857 Goldschmidt, H. F
7 Iris 200 7,14 2,39 1346 0,231 13. elokuuta 1847 Hind, J. R S
9 Metis 186 235×195×140 11,3 2,387 1346,815 0,122 25. huhtikuuta 1848 Graham, A. S
6 Hebe 185 7,27 2,43 1380 0,20 1. heinäkuuta 1847 Hencke, K. L. S
8 Flora 136 12,80 2,20 1193 0,175 18. lokakuuta 1847 Hind, R. H S


121 Hermione 158 254×125 5,38 3,439 2347,854 0,138 12. maaliskuuta 1872 Watson, J. C. C
5 Astraea 119 16,80 2,58 1511 0,190 8. joulukuuta 1845 Hencke, K. L. S

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yu. Chernetenko; O. Kochetova; V. Shor: Masses and densities of minor planets Institute of Applied Astronomy of RAS. Viitattu 28. toukokuuta 2007. (englanniksi)