Luettelo televisiosarjan Syke henkilöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo televisiosarjan Syke henkilöistä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lenita Pakkala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lenita Pakkala (es. Lena Meriläinen) on Helsingin traumapoliklinikan apulaisosastonhoitaja ja hoitajien esimies. Hän on tehnyt pitkän uran hoitoalalla ja tietää, miten sairaalan sisäinen hierarkia toimii ja miten lääkäreitä käsitellään. Hän ei pidä lääkäreiden ylempiarvoisuudesta, mutta ei näytä vihaansa suoraan vaan tyytyy vastaamaan lääkäreiden ylpeyteen oveluudella ja mustalla huumorilla. Lenita on myös realisti, joka suhtautuu sairaalan tapahtumiin järjellä sekä elämään kuuluvina iloina ja ikävyyksinä.

Lenitalla on tytär, Rebecca, jonka kanssa hänellä on hyvät, joskin erittäin ailahtelevat, välit. Rebecan isä, eli Lenitan entinen aviomies, Johannes, oli pitkään sairaalassa vegetatiivisessa tilassa ja pitkän ajan kuluttua Lenita alkoi puhua tämän hoidon lopettamisesta, mikä suututti Rebecan, joka uskoi yhä isänsä heräävän. Johanneksen ollessa vuoteenomana Lenita tutustui myös tämän hoitajaan, Ville Paloon, ja aloitti lopulta suhteen tämän kanssa. Johanneksen kuoltua keuhkokuumeeseen Rebecca alkoi epäillä kuoleman olleen epäluonnollinen ja syytti isänsä surmaamisesta ensin Lenitaa ja myöhemmin Villeä. Lenita piti tytärtään vainoharhaisena, mutta lopulta epäilys alkoi kalvaa häntäkin, joten Johannekselle tehtiin ruumiinavaus, jossa todettiin kuoleman olleen luonnollinen. Lenita ja Ville jatkoivat suhdettaan, mutta Rebecan käytös paheni pahenemistaan, kunnes tämä lopulta työnsi virkkuukoukun aivoihinsa ja joutui sairaalaan, jossa hänelle diagnosoitiin psykoosi. Samoihin aikoihin Lenita jätti Villen.

Kolmannella kaudella Olavi Kaskela iski silmänsä Lenitaan ja aloitti tämän kanssa suhteen, joka kuitenkin päättyi Lenitan pidettyä heidän maailmankatsomuksiaan liian erilaisina. Tämän jälkeen Olavi teki Lenitasta rikosilmoituksen, syynä seksuaalinen häirintä, jota ei kuitenkaan ollut oikeasti tapahtunut. Lenita ehti jo irtisanoa itsensä ahdistuessaan vielä enemmän Olavin asettamasta lähestymiskiellosta, mutta päätti kuitenkin jäädä ja saada Olavin kiinni varastettujen sekä väärennettyjen lääkkeiden toimittamisesta sairaalaan. Kuudennella kaudella Lenita sai tietää sairastavansa syöpää. Hän myöhemmin onnistui saamaan Olavin telkien taakse saatuaan tämän ex-tyttöystävältä muistitikun, joka sisälsi tiedostoja Olavin vanhasta tietokoneesta, jotka todistivat Olavin osuuden tämän aiempiin rikoksiin.

Johanna Alanko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johanna Alanko (es. Leena Pöysti) on instrumenttihoitaja. Hän on työssään maltillinen, pätevä sekä nopeaälyinen ja yrittää parhaansa mukaan tasapainottaa roolinsa hoitajana ja perheenäitinä. Johannalla on myös kunnianhimoa ja hän haluaisikin jatkokouluttautua lääkäriksi, vaikkei sitä itse ollut valmis myöntämään.

Johanna oli tyttärensä Adan syntymän jälkeen pitkään äitiyslomalla ja sarjan alkaessa hänen palatessaan töihin hän joutui saman tien tositoimiin avatessaan potilaan ilmarinnan lentokoneessa kynsisaksilla ja mehupillillä. Tämä herätti sydänkirurgi Max Hanssonin mielenkiinnon Johannaan ja tämä alkoi häikäilemättömästi flirttailla naimisissa olevan Johannan kanssa. Johanna koetti vastustella, mutta kun hänen avioliittonsa työterveyslääkäri Toni Alangon kanssa alkoi rakoilla Johannan heränneen kunnianhimon törmätessä Tonin suunnitelmiin toisesta lapsesta, hän huomasi olevansa kiinnostunut Maxista. Kun Johannan ja Tonin avioliitto viimein kariutui Ada-tytön miltei hukuttua jokeen ja Tonin saatua työtarjouksen Sveitsistä, Toni muutti työn perässä pois Suomesta ja Johanna aloitti suhteen Maxin kanssa. Suhde ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä Max halusi pitää vain hauskaa kahdestaan, kun taas Johanna oli alta aikayksikön asettumassa aloilleen Maxin kanssa ja suunnittelemassa yhteenmuuttoa sekä perheen perustamista. Max päätyi lopettamaan suhteen, minkä mustasukkainen Johanna uskoi johtuvan työkaveristaan Iiriksestä, mikä asetti naiset toisiaan vastaan. Lopulta Johanna kuitenkin nieli pettymyksensä, sopi Iiriksen kanssa ja keskittyi opintoihinsa, jotta valmistuisi mahdollisimman nopeasti lääkäriksi.

Myöhemmin Johanna ja Max sopivat välinsä sekä ystävystyivät uudestaan. Johanna laittoi lääkäriopintonsa tauolle väsymyksensä vuoksi ja jonkin ajan kuluttua palasi yhteen Tonin kanssa. Johannan saatua tietää Tonin osallistuneen varastettujen ja väärennettyjen lääkkeiden sairaalaan toimittamiseen hän ilmoitti heidän avioliittonsa päättyvän ja lopulta ilmiantoi Tonin poliisille.

Sarjan viidennellä kaudella Johanna on lääketieteen kandidaatti, ja suorittaa traumapolilla kliinistä harjoitteluaan. Samalla hän joutuu kohtaamaan sairaalamaailman hierarkian uudesta näkökulmasta, mikä muodostaa viidennen kauden keskustarinan. Kuudennella kaudella Johanna menetti maineensa ja luottamuksensa ilmiannettua Ilmarin hoitovirheestä potilaalle, minkä seurauksena Johanna reputti kardiologian kokeensa. Myöhemmin pyydettyään anteeksi ja puhuttuaan suunsa puhtaaksi Marjutille Johanna sai vähitellen luottamuksensa takaisin. Seitsemännellä kaudella Johanna alkoi seurustella Maxin kanssa.

Marleena Nortamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marleena Nortamo (o.s. Ranta, es. Tiina Lymi) oli anestesiahoitaja. Hän oli päähenkilöinä esiintyvistä hoitajista empaattisin ja herkin sekä työssään lämmin ja ymmärtäväinen. Elämän karuus ja sairaalan epäoikeudenmukaisuus olivat välillä Marleenalle liikaa ja hänellä oli tapana ottaa potilaidensa kohtalot liian henkilökohtaisesti.

Marleena rakasti eläimiä ja lapsia, ja hänen suurin haaveensa olikin mennä naimisiin ja saada oma lapsi, mutta valitettavasti hän oli kiltteydellään ja ymmärtäväisyydellään onnistunut houkuttelemaan luokseen pelkkiä renttuja ja ongelmallisia miehiä. Tilanne kuitenkin muuttui, kun Marleena tapasi Lontoossa asuvan anestesialääkäri Ilmari Nortamon, johon hän ihastui saman tien. Ilmari muutti takaisin Suomeen sekä aloitti työt Helsingin traumapolilla ja oli selvää, että myös hän piti Marleenasta. Alun kankeuksien jälkeen pari alkoi seurustella. Marleenalle oli kuitenkin ehtinyt kehittyä riippuvuus rauhoittaviin lääkkeisiin. Hän päätyi varastamaan lääkkeitä sairaalasta ja laimentamaan niitä vedellä peittääkseen jälkensä sekä hankkimaan Ilmarin reseptikirjalla itselleen lääkkeitä. Ilmarin saatua tietää asiasta hän päätti heidän suhteensa ja Marleena hakeutui vieroitukseen. Hän pääsikin kuiville ja onnistui voittamaan Ilmarin takaisin itselleen ja pari muutti yhteiseen kotiin, johon muuttivat asumaan myös Ilmarin teini-ikäiset lapset Meeri ja Eemeli. Myöhemmin Ilmari kosi Marleenaa, joka vastasi kosintaan myöntävästi. Harmaita hiuksia Marleenalle aiheuttivat uutta äitipuoltaan vastaan kapinoiva Meeri sekä Ilmarin ex-vaimo Salla, joka tuli traumapolille töihin, ja naiset joutuivat nopeasti ajoittain törmäyskurssille Sallan mustaamaalatessa Marleenaa seurauksena siitä, kun tämä oli valittanut Sallan epäpätevyydestä työssään. Marleenan huoli osoittautui perustelluksi, kun Salla oli tappaa sairaalaan tuodun Rebecca Pakkalan huolimattomuudellaan.

Sarjan kolmannella kaudella Marleena alkoi kovasti haluta lasta Ilmarin kanssa, mutta tämä ei innostunut ajatuksesta, ja Marleena uhkasi Ilmaria jopa erolla, ellei Ilmari suostuisi tekemään lasta hänen kanssaan. Ilmari pakeni tilannetta Kazakstaniin, mutta matka ei mennyt suunnitellusti, vaan vuoristossa tapahtui vakava onnettomuus. Lopulta Ilmari sekä matkalla mukana ollut Niklas (es. Ilkka Villi) päätyivät kumpikin sairaalaan. Lopulta Ilmari suostui Marleenaan toiveeseen, ja jonkin ajan kuluttua Marleena jo odottikin lasta. Kauden loppupuolella Marleena ja Ilmari menivät vihdoin naimisiin, mutta häiden jälkeen Ilmari kertoi Marleenalle, että tällä on hyvänlaatuinen aivokasvain, joka pitäisi kuitenkin leikata pois, mikäli sen kasvu vahingoittaa aivoja. Aluksi Marleena ei halunnut leikkausta, koska pelkäsi vauvan menehtyvän, mutta lopulta hänet oli pakko leikata. Myöhemmin Maisaksi nimetty vauva kuitenkin menehtyi hapenpuutteeseen leikkauksen aikana tehdyn hätäsektion jälkeen. Tämä oli lapsirakkaalle Marleenalle kova paikka, mutta neljännen kauden lopussa hän adoptoi Ilmarin kanssa huumeriippuvaisen äidin Luka-vauvan.

Viidennellä kaudella Nortamot elivät tavallista perhe-arkea, kunnes kuiville päässyt Jonna halusi Lukan takaisin itselleen. Marleena ja Ilmari olivat hyvin stressantuneita, ja he päättivät lähteä Thaimaahan kasaamaan ajatuksiaan. Palattuaan, Jonna sai tavata Lukaa useita kertoja. Lukan syntymäpäivänä Marleena huolestui, ettei kaikki ole kunnossa. Hän lähti Jonnan luo tarkistamaan, ja huoli osoittautui aiheelliseksi. Jonnan luona oli narkkari, Jartsa. Marleena soitti sosiaalityöntekijöille. Jonna päätti lopulta luovuttaa Lukan suhteen, sillä hänestä ei olisi äidiksi. Marleena ja Jonna tekivät sovun. Jartsa näki, kun Ilmari ja Jonna halasivat, ja hän oletti näitä pariksi, joten hän otti aseen esiin. Marleena meni estämään häntä, mutta sai luodin vatsaansa. Jartsa ampui vahingossa myös Jonnaa. Kausi päättyi tähän.

Kuudennen kauden alussa selvisi, että Marleena ei selvinnyt. Hänen muistotilaisuutensa pidettiin sairaalan kappelissa. Kaikki olivat aivan murtuneita. Ilmari piti Marleenan valokuvaa kaapissaan muistona hänestä.

Iiris Ketola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iiris Ketola (es. Iina Kuustonen) on sairaanhoitaja, joka toimi sarjan ensimmäiset kolme kautta hoitajana traumapolilla, mutta neljännen kauden alkaessa hän oli siirtynyt ensihoitajan tehtäviin. Iiris on suorapuheinen, ylempiään pelkäämätön ja kyyninen nainen, jolla on ympärillään paksut suojamuurit ja aseinaan tulinen temperamentti sekä terävä kieli. Tämän vuoksi hänellä on silloin tällöin erimielisyyksiä hienostuneen kollegansa Johannan kanssa. Iiriksellä on myös herkempi puoli, mutta kovan elämän seurauksena hän on oppinut pitämään sen piilossa.

Iiriksen äiti oli alkoholisti, joka ei välittänyt lapsistaan. Iiris muutti omilleen heti, kun se oli mahdollista ja alkoi elättää itseään sekä pientä poikaansa Niiloa. Hän luki hoitajaksi ja teki harjoittelunsa Helsingin traumapolilla, missä hän tutustui Lenitaan, Johannaan ja Marleenaan. Hoitajan palkka ei kuitenkaan yksin riittänyt nuorelle yksinhuoltajaäidille, vaan Iiris päätyi tienaamaan lisää rahaa toimimalla seuralaispalvelussa. Tavattuaan sairaalassa ensihoitaja Jarkko Vennon ja parin alettua tapailla Iiris alkoi tulla esiin kuorestaan ja lopetti työnsä seuralaispalvelussa, mutta hänen vakioasiakkaansa Paul alkoi piinata ja kiristää häntä. Lopulta Jarkko, jonka kanssa Iiris oli alkanut seurustella, sai tietää Iiriksen menneisyydestä ja päätti heidän suhteensa. He palasivat kuitenkin yhteen, kunnes Jarkko joutui Paulin palkkaamien miesten pahoinpitelemäksi ja muutti Riihimäelle todettuaan, ettei voi elää Iiriksen kanssa jatkuvassa pelossa siitä, että jommallekummalle sattuu jotain. Myöhemmin asiasta saivat tietää myös Iiriksen työkaverit Max Hansson ja Johanna Alanko. Max kiinnostui Iiriksestä, jolloin mustasukkainen Johanna kertoi Iiriksen salaisuuden kaikille. Myöhemmin naiset kuitenkin sopivat, ja Iiris onnistui antamaan anteeksi jopa Paulille, jolle diagnosoitiin sairaalassa kohtalokas syöpä.

Jarkko palasi takaisin ensihoitajaksi Helsinkiin uusi tyttöystävä Stiina mukanaan. Jarkon paluun myötä toiveita elätellyt Iiris oli pettynyt, mutta hänen jouduttuaan panttivangiksi sairaalassa sattuneen vaarallisen tilanteen johdosta ja Jarkon pelastettua hänet he palasivat yhteen. Iiris sai syöpään menehtyneeltä Paulilta perinnöksi yli puolen miljoonan arvoisen osakesalkun ja hänelle tuli erimielisyyksiä Jarkon kanssa. Humalapäissään Iiris päättyi viettämään yhteisen yön Maxin kanssa ja saavuttuaan aamulla töihin hän riiteli Jarkon kanssa. Kesken riitely Jarkko putosi hissikuiluun ja häneltä olisi pitänyt amputoida kaikki raajat, jotta hän olisi selvinnyt. Iiris oli sitä mieltä, ettei Jarkko olisi halunnut elää sellaista elämää ja Jarkko menehtyi. Tämän jälkeen Iiris jatkokouluttautui ensihoitajaksi ja hänen työparinaan toimi Artturi Laine, joka on naimisissa oleva kahden lapsen isä. Molemmat heistä kuitenkin ihastuivat pikkuhiljaa toisiinsa ja neljännen kauden lopussa he suutelivat. Kuudennen kauden lopussa Iiris synnytti hänen ja Artturin ensimmäisen yhteisen lapsensa, terveen tyttövauvan.

Max Hansson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Max Hansson (es. Antti Luusuaniemi) on ammatiltaan sydänkirurgi. Häntä pidetään pelimiehenä, joka tietää, mitä haluaa ja ottaa sen. Hän on kiinnostunut kauniista ja älykkäistä naisista, mutta vakavat suhteet eivät kiinnosta häntä.

Jo heti sarjan alussa Max iski silmänsä naimisissa olevaan Johanna Alankoon ja alkoi saman tien kietoa tätä pikkusormensa ympärille. Hän vetosi Johannan kunnianhimoon ja kannusti tätä jatkokouluttautumaan siinä missä tämän aviomies olisi mieluummin pitänyt Johannan kotona. Viimein Maxin viehätysvoima puri Johannaan, joka erottuaan Tonista aloitti suhteen hänen kanssaan. Max huomasi kuitenkin pian tehneensä virheen, sillä Johanna ripustautui nopeasti häneen yrittäen saada hänet asettumaan aloilleen. Ajatus perhe-elämästä ja isän roolista Johannan Ada-tyttärelle oli Maxille liikaa. Hän petti Johannaa työntääkseen tämän pois luotaan ja siirtyi vikittelemään Johannan kollegaa Iiristä, joka ei kuitenkaan langennut hänen pauloihinsa. Maxin välit Johannaan ovat kuitenkin pysyneet lämpiminä vielä eron jälkeenkin. Max myös lähensi suhdettaan ylilääkäri Marjut Blomiin saadakseen paikan ESS:n puheenjohtajana, mutta lopulta hänen kollegansa Elina sai paikan. Lisäksi kolmannen kauden loppupuolella humaltunut Max päätyi sänkyyn Iiriksen kanssa.

Ilmari Nortamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmari Nortamo (es. Matti Ristinen) on anestesialääkäri, joka muutti Lontoosta Helsinkiin ja aloitti työt traumapolilla. Ilmari on lämmin ja kiltti mies, jolla on vahva vakaumus lääkärintyöhön ja voimakas halu auttaa ihmisiä, minkä vuoksi hän on ollut muun muassa kehitysmaissa avustustyössä. Ilmari on kuitenkin välillä myös kiivas ja itsepäinen eikä osaa aina hillitä temperamenttiaan, kun hänen työtään ja auttamishaluaan rajoitetaan esimerkiksi uskonnollisilla hoitotahdoilla. Hän on myös hieman hajamielinen ja vuosien Lontoossa asumisen vuoksi häneltä tahtovat välillä mennä suomen kielen sanat sekaisin. Ilmari on 41-vuotias.

Kun Ilmari muutti takaisin Suomeen, hänellä oli takanaan epäonnistunut avioliitto manipuloivan ja epärehellisen Sallan kanssa, joka oli jättänyt hänet puoli vuotta aikaisemmin. Ilmari ihastui lähes saman tien anestesiahoitaja Marleena Rantaan, ja pari alkoi pian seurustella. Marleenan lääkeriippuvuus karkasi kuitenkin käsistä ja Ilmari jätti Marleenan kuultuaan tämän valehdelleen hänelle. Marleena pääsi eroon riippuvuudestaan, Ilmari onnistui antamaan hänelle anteeksi Lenitan patistamana ja Ilmari ja Marleena palasivat yhteen. Pari osti yhteisen asunnon, johon muuttivat myös Ilmarin teini-ikäiset lapset Eemeli ja Meeri. Eemeli suhtautui Marleenaan hyvin, mutta kapinallinen Meeri ei tahtonut löytää yhteistä säveltä tämän kanssa. Lisää ongelmia ilmeni, kun Salla Nortamo palasi yllättäen Suomeen ja alkoi työskennellä traumapolilla, mikä raivostutti Ilmaria. Marleena suostutteli hänet kuitenkin hieromaan sovintoa ex-vaimonsa kanssa joutuen itse petollisen Sallan tulilinjalle. Sallan yritykset mustamaalata Marleenaa kuitenkin vesittyivät, ja Ilmarin ja Marleenan suhde syveni. Lopulta Ilmari kosi Marleenaa, joka vastasi myöntävästi. Marleena halusi lapsen Ilmarin kanssa, mutta Ilmari ei ollut ihan varma. Lopulta hän kuitenkin suostui Marleenan ehdotukseen, ja pian Marleena tulikin raskaaksi. Kolmannen kauden loppupuolella Marleena ja Ilmari menivät vihdoin naimisiin, mutta häiden jälkeen Ilmari kertoi Marleenalle, että Marleenalla on hyvänlaatuinen aivokasvain, joka pitäisi leikata pois, mikäli sen kasvu vahingoittaa aivoja. Ilmari yritti pakottaa Marleenan leikkaukseen, johon Marleena ei halunnut peläten vauvan kohtaloa. Lopulta Marleena joutui leikkaukseen, mutta myöhemmin Maisaksi nimetty vauva kuitenkin menehtyi hapenpuutteeseen leikkauksen aikana tehdyn hätäsektion jälkeen. Tämä oli rankkaa sekä Marleenalle että Ilmarille, joka ehdotti uuden lapsen hankkimista. Neljännen kauden lopussa Ilmari ja Marleena adoptoivat huumeriippuvaisen äidin Luka-vauvan. Kuudennella kaudella Ilmari murtui Marleenan kuoltua ammuskelussa ja sai myöhemmin huomautuksen Johannan paljastettua tämän tekemän hoitovirheen potilaalle. Ilmari ei ollut täysin toipunut Marleenan kuolemasta, mikä välillä vaikutti hänen työhönsä. Ilmari työskenteli väliaikaisesti myös paperittomien terveysaseman lääkärinä. Tällöin Ilmari törmäsi jälleen ex-vaimoonsa Sallaan, koska tämä työskenteli samalla terveysasemalla.

Petteri Holopainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petteri Cristian Holopainen (es. Jarkko Niemi), jota kutsutaan lähinnä vain sukunimellään, on yleiskirurgi, jonka kanssa ihmisillä on jonkin verran vaikeuksia tulla toimeen. Holopainen on luonteeltaan äärettömän suoraviivainen ja sosiaalisesti rajoittunut eikä ymmärrä ihmisten tunteita ja mielialojen vaihteluita. Hoitajat ja lääkärit laskevat mielellään leikkiä hänen kustannuksellaan, sillä hän ei edes ymmärrä sitä.

Erityisesti Iiriksellä oli ongelmia tulla toimeen Holopaisen kanssa, sillä tälle auktoriteetit olivat absoluuttisia ja hoitajien ja lääkäreiden raja selkeitä ja ylitsepääsemättömiä. Ajan myötä Holopainen alkoi hoitajien ja kollegojensa jatkuvan kiusoittelun myötä oppia sosiaalisia taitoja ja oppi, etteivät sairaalan hierarkiset rajat olleetkaan aivan niin perusteellisia kuin hän kuvitteli. Hänen sosiaalinen elämänsä koki suunnattoman parannuksen, kun hän sai potilaakseen Nooran, nuoren naisen, joka oli aivan yhtä suoraviivainen kuin hänkin. Hoitajat kokivat tällöin elämänsä shokin, sillä Holopainen osoitti tunteita Nooraa kohtaan. Neljännellä kaudella Noora jätti Petterin, koska ei ollut tyytyväinen heidän suhteeseensa. Tämän jälkeen Petteri alkoi pitää uudesta hoitajasta Heidistä, joka oli suudellut häntä useamman kerran. Petteri halusi lapsen Heidin kanssa, mutta he päättivät tutustua ensin. Viidennen kauden päätösjaksossa Petteri päätti ottaa vastaan työtarjouksen ulkomailla ja lähti sairaalasta.

Jarkko Vento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarkko Vento (es. Lauri Tilkanen) oli ensihoitaja, jolla on vahva usko ihmisten ja maailman hyvyyteen. Hän on pieneltä paikkakunnalta ja uskonnollisesta perheestä kotoisin oleva kiltti ja hyväsydäminen mies.

Jarkko iski nopeasti silmänsä traumapolin uuteen hoitajaan, Iiris Ketolaan. Iiris yritti karkottaa Jarkon tylyllä kohtelullaan, mutta Jarkko ei suostunut lannistumaan ja onnistui lopulta murtautumaan Iiriksen kovan kuoren läpi. He alkoivat seurustella, mutta lopulta Iiriksen kyseenalainen menneisyys ja heidän näkemyseronsa olivat Jarkolle liikaa. Jouduttuaan Iiriksen entisen asiakkaan, Paulin, kavereiden pahoinpitelemäksi Jarkko joutui toteamaan, että hän ja Iiris olivat liian erilaisia ja muutti pois Helsingistä sarjan toisella tuotantokaudella. Jarkko kuitenkin palasi takaisin ensihoitajan työhönsä Helsingin traumapolille heti kolmannen kauden alussa. Iiris oli odottavainen hänen ja Jarkon välien suhteen, kunnes hänelle selvisi, että Jarkolla on uusi naisystävä Stiina. Iiriksen jouduttua panttivangiksi sairaalassa tapahtuneen vaarallisen tilanteen johdosta Jarkko pelasti hänet ja pari palasi yhteen. Jarkko loukkaantui pahasti pudottuaan hissikuiluun kauden lopussa menehtyen lopulta saamiinsa vammoihin. Häneltä oltaisiin voitu amputoida kaikki raajat, jotta hän olisi selvinnyt, mutta Iiris oli varma, ettei Jarkko olisi halunnut elää sellaista elämää.

Artturi Laine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artturi Laine (es. Juha-Tapio Arola) on ensihoitaja, joka saapui sarjaan neljännellä kaudella. Hänen parinaan työssä toimii Iiris Ketola. Artturilla on pilke silmäkulmassa ja hän kertoo Iirikselle usein vitsejä, joita Iiris tosin pitää huonoina. Artturi on naimisissa ja hänellä on lapsia. Neljännen kauden viimeisessä jaksossa Artturi ja Iiris suutelivat. Kuudennen kauden lopussa Artturi sai Iiriksen kanssa terveen tyttövauvan.

Heidi Huttunen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heidi Huttunen (es. Lotta Kaihua) on sairaanhoitaja, joka tuli sisätautien osastolta paikkaamaan traumaosastolle Iiristä. Heidi on kotoisin Pohjois-Karjalasta mikä kuuluu hänen puheessakin. Hän on toimelias, räväkkä ja vilpitön. Heidi sanoo rohkeasti mielipiteensä.

Osastolle saavuttuaan Heidi iski silmänsä heti Petteri Holopaiseen. Hän piti Petteriä suloisena, vaikkei Petteri hänen huumorintajustaan välittänytkään. Heidi suuteli Petteriä, kun Petteri oli eronnut Noorasta. Viimeisessä jaksossa neljännellä kaudella Petteri kysyi Heidiä tekemään kanssaan lapsen. Heidi vastasi myöntävästi, mutta halusi tutustua ensin. Viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa Heidi lähtee äitiyslomalle, mutta selviää, ettei Holopainen ole vauvan isä. Syytä heidän eroonsa ei kerrottu.

Sivuhenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ufuk Uzunçarşili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ufuk "Uffe" Uzunçarşili (es. Pedram Notash) on miespuolinen instrumenttihoitaja[1] ja Lenitan, Marleenan, Johannan ja Iiriksen ystävä. Uffe on kotoisin Turkista ja uskonnoltaan muslimi. Uffella ei ole koskaan huonoa päivää, huonoja vitsejä kylläkin.

Marjut Blom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marjut Blom (es. Jaana Pesonen) on traumapolin ylilääkäri.[1] Hän on laskelmoiva ja hivenen epäystävällinen nainen, joka suhtautuu alaisiinsa alentavasti ja ajattelee kaikkea puhtaasti rahallisen hyödyn ja käytännöllisyyden kannalta. Hoitajat ja lääkärit vitsailevat hänestä usein, mutta eivät päin naamaa. Marjut joutui lopulta nöyrtymään, kun tuoreesta avioerosta ja rakkaan Hertta-koiran kuolemasta johtunut stressi sekoittivat hänen päänsä ja hän joutui alaistensa hoidettavaksi. Samalla hän paljasti itkuisena Lenitalle mielensä haavat, jotka oli saanut, kun hänen aviomiehensä Erkki, joka ei ollut halunnut lapsia Marjutin kanssa, jätti hänet ja vaihtoi nuorempaan naiseen, jonka kanssa odotti nyt vauvaa. Sittemmin Marjut palasi takaisin tylyn ulkokuorensa sisään. Max Hansson lähensi välejään Marjutin kanssa saadakseen paikan ESS:n puheenjohtajana. Myöhemmin Marjut sai tietää olevansa isoäiti ja ei uskaltanut paljastaa totuutta lapsenlapselleen kuin vasta kuudennen kauden lopussa.

Olga Godova[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olga Godova (es. Elena Spirina) on yleislääkäri, joka tapaili jonkin aikaa Max Hanssonia. Olga on kotoisin Pietarista ja tekee pitkää päivää maksaakseen asumisensa Suomessa.[1]

Hieman ennen Ilmarin ja Marleenan häitä selvisi Olgan olevan biseksuaali kun hän kysyi hääparilta, saako hän tuoda häihin seuralaisen, jolloin kävi ilmi että seuralainen onkin nainen eikä mies, mistä moni häihin kutsuttu vieras yllättyi.

Elina Hurskainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elina Hurskainen (es. Krista Putkonen) on sairaalan neurokirurgi ja taidoistaan tunnettu aina ulkomailla asti. Hän ei ole kiinnostunut sairaalan juoruista vaan keskittyy hoitamaan työnsä hyvin.[1]

Toni Alanko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toni Alanko (es. Markus Järvenpää) on työterveyslääkäri, Johannan ex-mies ja Adan isä. Hän olisi halunnut toisen lapsen Johannan kanssa, mikä olisi saattanut uransa kehittämistä haluavan Johannan uudelle äitiyslomalle ja ajoi Johannan ihastumaan Maxiin. Viimeinen niitti pariskunnalle tuli, kun Johanna kieltäytyi muuttamasta Tonin mukana Sveitsiin tämän uuden työn perässä. Toni ja Johanna erosivat, Toni lähti Sveitsiin yksin ja Johanna aloitti suhteen Maxin kanssa. Suhde kuitenkin kariutui ja murtunut Johanna yritti ottaa yhteyttä Toniin vain nähdäkseen vähäpukeisen naisen tämän asunnossa. Kolmannella kaudella Toni ja Johanna kuitenkin palasivat yhteen, mutta suhde päättyi jälleen, kun Johanna sai tietää Tonin osallistuneen varastettujen ja väärennettyjen lääkkeiden toimittamiseen traumapolille.

Ada Alanko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ada Alanko (es. Minetta Hämäläinen) on Tonin ja Johannan tytär. Ada oli vähällä kuolla hukkuessaan jokeen, mutta Johanna ja Marleena onnistuivat saamaan hänet ajoissa pois vedestä, ja sairaalassa hänen sydämensä alkoi taas lyödä. Adan onnettomuus oli Johannalle viimeinen varmistus päätökselle jäädä Suomeen Tonin suunnitellessa muuttoa Sveitsiin.

Ville Palo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ville Palo (es. Juha-Pekka Mikkola) oli Johannes Pakkalan hoitaja, johon Johanneksen vaimo, Lenita, rakastui. Tyttärensä johdatuksesta Lenita alkoi epäillä Villen olleen osallisena Johanneksen kuolemaan, mutta kuolinsyytutkimus paljasti Johanneksen kuolleen luonnollisesti keuhkokuumeeseen. Hieman myöhemmin Rebecca, joka kärsi psykoosista, yritti vietellä Villen Lenitalta, mutta tämä ei langennut naisen pauloihin. Lenita kuitenkin jätti Villen, joka päätyi myöhemmin seksisuhteeseen Holopainen naisystävän Nooran kanssa.

Rebecca Pakkala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rebecca Pakkala (es. Sara Melleri) on Lenita Pakkalan ja edesmenneen Johannes Pakkalan tytär, joka on ammatiltaan kampaaja. Isänsä onnettumuuden jälkeen Rebecca piti loppuun asti kiinni uskostaan siihen, että Johannes toipuisi, ja sätti äitiään, kun tämä yritti puhua hoitojen lopettamisesta. Johanneksen kuoltua keuhkokuumeeseen Rebecca oli vakuuttunut, ettei kuolema ollut luonnollinen, ja syytti isänsä tappamisesta ensin Lenitaa, sitten tämän uutta miesystävää Villeä. Kuolinsyytutkijan raportti vahvisti kuoleman luonnolliseksi, mutta Rebecan vainoharhaisuus ja holtittomuus vain pahenivat. Hän yritti vietellä Villen äidiltään, kehitti hallitsemattoman ostovimman ja löytyi lopulta kadulta kouristusten vallassa. Sairaalassa hoitajat olivat näkevinään jonkin kiiltelevän Rebecan silmän takana, mutta lääkäri Salla Nortamo ei ollut kuulevinaan vaan lähetti Rebecan magneettikuvaukseen. Kun Marleena löysi Rebecan laukusta virkkuutyön muttei koukkua, hoitajat tajusivat Rebecan työntäneen sen aivoihinsa ja ryntäsivät pysäyttämään kuvauksen, joka olisi tappanut Rebecan. Tytölle diagnosoitiin psykoosi, koukku saatiin poistettua hänen aivoistaan ja hän toipui hitaasti.

Johannes Pakkala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johannes Pakkala (es. Aarre Ritala) oli Lenitan aviomies ja Rebecan isä. Hän oli poliisi, mutta joutui onnettomuuteen ja vaipui sen seurauksena vegetatiiviseen tilaan ilman toivoa paranemisesta. Lopulta hän menehtyi keuhkokuumeeseen.

Niilo Ketola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niilo Ketola (es. Myrsky Meriluoto) on Iiris Ketolan poika.

Salla Nortamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salla Nortamo (o.s. Pihlaja, es. Mari Perankoski) on Ilmari Nortamon ex-vaimo sekä Eemelin ja Meerin äiti. Hän on hyvin työkeskeinen ja lisäksi taitava valehtelija, mikä johti hänen eroonsa Ilmarista. Hän kuitenkin seurasi ex-miestään Suomeen ja alkoi työskennellä yleislääkärinä samassa sairaalassa voittaen nopeasti hoitajien suosion imartelullaan ja teennäisellä mukavuudellaan. Marleena ei kuitenkaan langennut Sallan pauloihin, mistä alkoi molemminpuolinen vihanpito ja mustamaalaus. Salla paljasti kuitenkin lopulta epäpätevyytensä lähettämällä magneettikuvaukseen potilaan, jolla oli päässään metallia. Kävi ilmi, että Salla oli todellisuudessa valelääkäri, joka oli hommannut lääkärintutkintonsa vilpillisesti. Kuudennella kaudella Salla työskenteli lyhyen aikaa maahanmuuttajien vastaanottokeskuksen lääkärinä yhdessä Ilmarin kanssa.

Eemeli Nortamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eemeli Nortamo (es. Joonatan Pylkkönen) on Ilmarin ja Sallan poika, joka piti uudesta äitipuolestaan Marleenasta saman tien.

Meeri Nortamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meeri Nortamo (es. Emilia Karilampi) on Ilmarin ja Sallan tytär. Hän on kapinallinen nuori eikä hyväksynyt Marleenaa, mikä sai aikaan riitoja hänen ja hänen isänsä välille. Meerin kapina kuitenkin päättyi, kun Marleena sai hänet kiinni kannabiksen kokeilusta ja lupasi olla kertomatta Ilmarille, mikäli tyttö lopettaisi kannabiksen käytön. Myöhemmillä kausilla Meeri ja Marleena ovat tulleet hyvin toimeen.

Noora Penttilä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noora Penttilä (s. 12. huhtikuuta 1989[2], es. Niina Koponen) on bikini fitness-kisoja harrastava nuori nainen, johon Holopainen kiintyi sarjan toisella tuotantokaudella.[1] Hän on Holopaisen tapaan todella älykäs mutta suoraviivainen, analyyttinen ja sosiaalisesti rajoittunut. Hän seurusteli Holopaisen kanssa jonkin aikaa, kunnes jätti tämän sarjan neljännellä kaudella. Nooralla oli myös seksisuhde hoitaja Ville Palon kanssa.

Paul Brander[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul Brander (es. Jani Volanen) on rikas ja juonitteleva liikemies, joka oli Iiriksen vakioasiakas tämän tehdessään töitä seuralaispalvelussa. Kun Iiris ilmoitti lopettavansa työnsä seuralaispalvelussa, Paul alkoi kiristää häntä, koska halusi Iriksen itselleen. Paul kuitenkin sairastui ja lopulta menehtyi syöpään, mutta sai Iirikseltä anteeksiannon heidän viimeisessä tapaamisessaan. Iiris peri häneltä 600 000 euron arvoisen osakesalkun Paulin kuoltua.

Olavi Kaskela[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olavi Kaskela (es. Carl-Kristian Rundman) on sairaalan hallintojohtaja, jolla on naistenmiehen maine. Olavi iski kolmannella kaudella silmänsä Lenitaan ja aloitti tämän kanssa suhteen. Lopulta Lenita piti heidän maailmankatsomustaan liian erilaisena ja jätti Olavin. Olavin itsetunto sai tästä kovan kolauksen. Hän otti yhteyttä poliisiin ja syytti Lenitaa seksuaalisesta häirinnästä ja antoi tälle lähestymiskiellon. Neljännellä kaudella Olavin paljastui olleen mukana kuviossa, jossa sairaalaan hankittiin varastettuja ja väärennettyjä lääkkeitä. Olavin saatua tietää Lenitan syövästä hän melkein onnistui erottamaan tämän, mutta myöhemmin Olavi pidätettiin Lenitan saatua tämän ex-tyttöystävältä muistitikun, joka sisälsi tiedostoja Olavin vanhasta tietokoneesta, jotka todistivat Olavin syyllisyyden.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Esittelyssä traumapolin persoonallinen henkilökunta Yle. Viitattu 10.8.2016.
  2. Selviää sarjan toisen tuotantokauden yhdeksännessä jaksossa: Lumetta (4.3.2015)