Luettelo supernovajäänteistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo havaituista supernovajäänteistä.

Nimi Tähdistö Etäisyys valovuotta Nähtävissä Maasta aikaisintaan Tyyppi Kuva Lähde
Sagittarius A East Jousimies 26 000 100 000 vuotta sitten Chandra image of Sgr A.jpg
Simeis 147 Härkä 3 000 n. 40 000 vuotta sitten Simeis 147.jpg
IC 443 Kaksoset 5 000 n. 30 000 vuotta sitten IC443.jpeg [1][2]
W50 Kotka 18 000 n. 20 000 eaa. W50 medium.jpg
LMC N49 Kultakala 160 000 n. 3 000 eaa. Sig06-030.jpg
G299.2-2.9 16 000 n. 2 500 eaa. G299-Remnants-SuperNova-Type1a-20150218.jpg
Puppis A Peräkeula 7 000 Puppis A Chandra + ROSAT.jpg
RCW 103 Kulmaviivoitin 10 700 RCW103.tif [3]
SN 185 Harppi / Kentauri 8 200 7. joulukuuta 185 Ia RCW 86.jpg  
E0102 Tukaani 190 000 1E 0102.2-7219.jpg
W49B Kotka 26 000 n. 1000 Supernova Remnant W49B in x-ray, radio, and infrared.jpg
SN 1006 Susi 7 200 Ia SN 1006.jpg
SN 1054, Rapusumu Härkä n. 6 000 1054 II Crab Nebula.jpg [4]
SN 1181 Kassiopeia > 26 000 1181 ? 3C58 xray.jpg
SN 1572 Kassiopeia > 7 500 marraskuu 1572 Ia Tycho-supernova-xray.jpg [5]
SN 1604 Käärmeenkantaja 20 000 8. lokakuuta 1604 Ia Keplers supernova.jpg
Cassiopeia A Kassiopeia 11 000 1600-luku IIb Cassiopeia A Spitzer Crop.jpg
G1.9+0.3 Jousimies 25 000 n. 1868 Ia G19 xray.tif
S Andromedae
(tai SN 1885A)
Andromeda 2,5 miljoonaa 20. elokuuta 1885
SN 1987A Kultakala 168 000 24. helmikuuta 1987 II Supernova-1987a.jpg [6]
SNR E0519-69.0 Kultakala 150 000 n. 1400 NASA-SNR0519690-ChandraXRayObservatory-20150122.jpg [7]
DEM L316 Kultakala 160 000 Ia DEM L316- Supernova Remnants Deconstructed (Two supernova remnants in the Large Magellanic Cloud galaxy.) (2941492404).jpg [8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IC 443: What Spawned the Jellyfish Nebula? Chandra x-ray observatory. 10.12.2015. Viitattu 18.11.2018.
  2. Jellyfish Nebula Constellation Guide. 23.8.2015. Viitattu 18.11.2018.
  3. RCW103 UniverseGuide. Viitattu 18.11.2018.
  4. Crab Nebula & Pulsar SolStation.com. Viitattu 22.10.2017. (englanniksi)
  5. Tycho's Star SolStation.com. Viitattu 22.10.2017. (englanniksi)
  6. Lyman, J. D. & Bersier, D. & James, P. A.: Bolometric corrections for optical light curves of core-collapse supernovae. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 2014, 437. vsk, nro 4, s. 3848–3862. doi:10.1093/mnras/stt2187. Artikkelin verkkoversio Viitattu 18.11.2018.
  7. Hubble Sees the Remains of a Star Gone Supernova European Space Agency/NASA Hubble. 5.3.2013. Viitattu 18.11.2018.
  8. Nemiroff, Robert & Bonnell, Jerry: Double Supernova Remnants DEM L316 Astronomy Picture of the Day. 15.1.2008. Viitattu 18.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]