Luettelo suomenkielisten Disneyn sarjakuvien nimiväännöksistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo suomenkielisissä Disneyn sarjakuvissa esiintyneistä nimiväännöksistä. Disneyn sarjakuvasuomennosten vakiintunut tapa käyttää silloin tällöin tarinoiden lisämausteena muun muassa tunnettujen henkilöiden ja paikkojen nimistä tehtyjä humoristisia väännöksiä ja sananmuunnoksia sai alkunsa Aku Ankka -lehden toimituksessa 1950-luvulla. Ensimmäinen lehdessä esiintynyt nimiväännös oli vuoden 1952 joulukuun numerossa mainittu ”Satupekka”, mutta kyseessä ei ollut toimituksen keksintö: Satupekka vakiintui Suomessa juoksija Emil Zátopekin lempinimeksi jo Helsingin olympialaisissa kesällä 1952. Ensimmäiset toimituksen omat nimiväännökset olivat kesäkuun 1955 numerossa mainitut ”Penu Kili” ja ”Pata Revski” – muusikoista Beniamino Gigli ja Ignacy Paderewski.[1]

Useimmat nimiväännöksistä ovat kertakäyttöisiä vitsejä, jotka liittyvät jonkin yksittäisen tarinan tapahtumapaikkaan, sivuhenkilöön tai ohimennen mainittuun ankkamaailman kuvitteelliseen kuuluisuuteen. Muutamat väännökset mainitaan kuitenkin lukuisissa tarinoissa ja ne ovat vakiintuneet osaksi Ankkojen maailmaa. Tällaisia ovat esimerkiksi ”Ankallismuseo” (Kansallismuseo), ”Ankallispankki” (Kansallispankki), rantalomakohde ”Ankkapulco” (Acapulco) ja tavaratalo ”Tukkimies” (Stockmann).

Aivan kaikki nimiväännökset eivät ole suomentajien keksintöä. Carl Barks muun muassa nimesi Ankkojen asuttaman kuvitteellisen Yhdysvaltain osavaltion Calisotaksi yhdistämällä todellisten osavaltioiden Kalifornian ja Minnesotan nimet. Don Rosan luoman herrasmiesvaras Arpin Lusènen nimi on puolestaan muunnos Maurice Leblancin 1900-luvun alulla kirjoittamien rikostarinoiden Arsène Lupinista.

Yleisestä käytännöstä poiketen Don Rosan tarinoissa todellisten paikkojen ja historiallisten henkilöiden nimet on säilytetty ”ankantamatta” sen jälkeen kun Aku Ankan toimitukselle selvisi, että väännökset eivät lainkaan miellyttäneet tarinoitaan varten tekemistään laajoista taustatutkimuksista tunnetuksi tullutta tekijää. 1990-luvun alun lehtisuomennoksissa Rosankin tarinat saivat vielä tavallisen käsittelyn, ja esimerkiksi Sir Francis Drake nimettiin vuonna 1994 julkaistussa tarinassa ”Ankkapalatsin erakko” ”Sir Francis Vaakuksi”.[2] Eräs poikkeus Rosan tavallisesta linjasta on varhainen tarina ”Nokkadamuksen kirous”, jossa jo alkuperäistekstissä Nostradamuksen nimi on väännetty ”Nostrildamukseksi” (engl. nostril ’sierain’).[3]

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muusikot, laulajat ja säveltäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
saksofonisti Julle "Kanuunankuula" Änttönen Julian Cannonball Adderley Aku Ankka 6/2005
Otso Olmila Atso Almila Aku Ankka Sarjisekstra 2/2007
Louis Ankström
Louis Ankstrong
Louis Armstrong Aku Ankka 16/1995
Aku Ankka Jumbo 16 (s. 156)
Joni Lennokas John Lennon Aku Ankka 17/2013
Valdemar Ankkenazy Vladimir Ashkenazy Aku Ankka 14/2005
Chet Kvaakker Chet Baker Aku Ankka 16/1995
Beatheaven Beethoven Aku Ankka 38/1990
Joni Kahiseva Johnny Cash Aku Ankka 46/2008
Plastinen Elastinen Aku Ankan taskukirja 290
Rokkikukot
Penu Kili Beniamino Gigli Aku Ankka 6/1955
Engelsman Hummerpling Engelbert Humperdinck Aku Ankka 19/2007
Julio Anklesias Julio Iglesias Aku Ankka 13/1996
Möykkäel Jaksonen
Mikael Ankson
Michael Jackson Aku Ankka 2/2000
Kommelluksia kerrakseen
Elton Ankka Elton John Aku Ankka 7/1980
Hanhinem Eminem
Ukko Kumu
Ukko Kemu
Okko Kamu Aku Ankka 42/1979
Roope-setä 6/1989
Antti Rela Anssi Kela Aku Ankka 48/2001
Aku Ankan taskukirja 261
Rokkikukot
Ali Vaivais-Mäntylä Ari Koivunen Aku Ankka Sarjisekstra 9/2007
Tarja Rohiseva Arja Koriseva Aku Ankka 25/1993
Pekko Männistö Pekka Kuusisto Aku Ankka Sarjisekstra 2/2007
Adam Camembert Adam Lambert Aku Ankka 37/2012
Linda Lampinen Linda Lampenius Aku Ankka 14/1997
Aprilli Lavonen Avril Lavigne Aku Ankka 38/2006
Jennifer Lupsis Jennifer Lopez Aku Ankka 37/2002
Marita Kattila Karita Mattila Aku Ankka 30/1995
Mr. Mörkö Mr. Lordi Aku Ankka 19/2007
Volmari Motskari Wolfgang Amadeus Mozart Aku Ankka 38/1982
Ossi Osteri ja Synkkä arkipyhä Ozzy Osbourne/ Black Sabbath Aku Ankan taskukirja 237
Pata Revski Ignacy Paderewski Aku Ankka 6/1955
Timppa Ruutiainen Timo Rautiainen Ankantekijät 3: Itsehillinnän mestari (s. 138)
Purtsiano Lavarotta
Lusiaano Lavarotta
Luciano Pavarotti Roope-setä 6/1989
Aku Ankka 47/1993
Melvis Pressula Elvis Presley Aku Ankka 2/2005
Raha-Anna Rihanna Aku Ankka 37/2012
Kimi Jääpallo
Jami Sääpallo
Jimi Pääkallo Aku Ankka 33/2001
Aku Ankka 39/2001
Rassi Juittinen Jussi Raittinen Aku Ankka 25/2008
Suu-Pertti Franz Schubert Aku Ankka 29/1992
Janne Sipuli Jean Sibelius Aku Ankka 38/1982
Jali Sillanali
Jarna Sillankorva
Jari Sillanpää Aku Ankka 7/2002
Roope-setä 4/2002
Jessica Simpsuli Jessica Simpson Aku Ankka 7/2006
Pauli Pudding Homervuo Rauli Badding Somerjoki Aku Ankka 48/2006
Jopi Sorsaposki Topi Sorsakoski Aku Ankka 13/1991
Piritta Seiväs Britney Spears Aku Ankka 7/2007
Tsajukoski
Pietari Tsajukoski
Pjotr Tšaikovski Aku Ankka 3/2003
Aku Ankka 9/1989
Mauri Mähkä Lauri Tähkä Aku Ankan taskukirja 359
Ankonio Ankvaldi Antonio Vivaldi Aku Ankka 16/2010
Baby Giga
Lady Käkä
Heidi Pata
Lady Gaga Aku Ankka 31/2010
Aku Ankka 52/2011
Aku Ankan taskukirja 382
Pauli Ankka Paul Anka Kommelluksia kerrakseen
Justus Piipari Justin Bieber Aku Ankka 13/2012
Elina Komela Selena Gomez Aku Ankka 13/2012
Vaula Joikuniemi Paula Koivuniemi Aku Ankka 12/2013
Kantri-Helena Katri Helena Aku Ankka 50/2013
Naatti Esko Matti Esko Aku Ankka 50/2013
Mikke Juustonen Mikko Kuustonen Aku Ankka 5/2014
Pertta Murikka Pertti Kurikka Aku Ankka 21/2015
Tape Mustalärvi Pate Mustajärvi Aku Ankan taskukirja 367

Elokuvaohjaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Jammu Kamerun James Cameron Aku Ankka 34/1998
Ransu Koppelo Francis Ford Coppola Aku Ankan taskukirja 213 Juhlaraha
Pussila Matti Kassila Aku Ankka 38/2008
Uki Naurismäki
V. Nauriskuoppa
Aki Kaurismäki Aku Ankka 46/1990
Aku Ankan taskukirja 98
Dino De Laudeliina Dino De Laurentiis Aku Ankka 3/2004
Taavi Liini David Lean Aku Ankka 5/1998
Akseli Leuhumies Aku Louhimies Aku Ankka 35/2005
Ykä Luukas

Sami Penkinpää.

George Lucas

S. Peckinpah.

Aku Ankka 9/1997

-

Teuvo Pilperi
Teppo Pielenperä
Teppo Pelimäki
Tapani Pelivuori
Steven Spielberg Aku Ankka 21/2006
Aku Ankka 34/1986
Aku Ankan taskukirja 232
Taskarin teemanumero 22
Aku Ankka 11/1991
T.J. Sorkka T. J. Särkkä Aku Ankka 19/2001
Quinton Polentino Quentin Tarantino Roope-setä 1/1999
Joanna Vuoksenpää Johanna Vuoksenmaa Aku Ankan taskukirja 326 Vanha uskollinen
Joni Huu John Woo Aku Ankka 9/2007
Ladvin Eine Edvin Laine Aku Ankka 38/1987
Renni Marlin Renny Harlin Aku Ankka 17/2010
Markos Senil Markus Selin Aku Ankka 17/2010
Petri Jaksonen Peter Jackson Roope-Setä 9/2009
Olli Kivi Oliver Stone Aku Ankka 3/1991

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Jessi Alpakka
Jessika Alpakka
Jessica Alba Aku Ankka 7/2007
Aku Ankka 46/2008
Pamela Ankkersson Pamela Anderson Aku Ankka 7/2001
Harri-Joni Boordi Harrison Ford Roope-setä 9/2009
Pirjetta Partio
Pirjutta Parto
Brigitte Bardot Aku Ankka 22/2000
Aku Ankka 39/2010
Ankette Penninki Annette Bening Aku Ankka 40/2002
Pusse Pii Bruce Lee Aku Ankan taskukirja 252
Juulia Kristiina Julie Christie Aku Ankka 5/1998
Yrjö Lunni George Clooney Aku Ankka 33/2001
Leopardi di Kapris Leonardo DiCaprio Aku Ankka 22/2000
Taneli Keikari
Taneli Kerkko
Daniel Craig Aku Ankka 42/2008
Aku Ankan Taskukirja 372
Clint Itäpuu Clint Eastwood Aku Ankka 49/1991
Petteri Rantsu Peter Franzén Aku Ankka 35/2005
Veikko Sinisorsa Veikko Sinisalo Aku Ankka 15/1988
Riku Kieri Richard Gere Aku Ankka 4/1993
Mel Ankson Mel Gibson Aku Ankka 9/1997
Huuko Kranttu Hugh Grant Aku Ankan taskukirja 305
Angela Jolinen Angelina Jolie Aku Ankka 46/2008
Keke Hakkumies Gene Hackman Aku Ankka 9/2007
Kuultokuva-Kutojisto Martti Katajisto Aku Ankka 47/1980
Jalmari Petäjistö Oskari Katajisto Aku Ankan taskukirja 359
Lissu Louhio Lindsay Lohan Aku Ankka 42/2008
Masa-Vetti Luiru Vesa-Matti Loiri Aku Ankan taskukirja 267
Iivo Monttu Yves Montand Aku Ankka 47/1980
Larkki Kaapeli Clark Gable Aku Ankka 47/1980
Lauri Oliivi Laurence Olivier Aku Ankka 9/1991
Juulia Roponen Julia Roberts Aku Ankan taskukirja 305
Mauno Talo
Kauno Jalo
Tauno Palo Aku Ankka 47/1980 & Aku Ankka 14/2001
Aku Ankka 50/1989
Patti Sellonpää Matti Pellonpää Aku Ankka 46/1990
Porkka-Pekko Vetelius Pirkka-Pekka Petelius Aku Ankka 29/1990
Perttu Pitti
Rätti Pitti
Brad Pitt Aku Ankka 46/2008
Aku Ankan taskukirja 294
Roope Retuperä Robert Redford Aku Ankka 47/1980
Arnolti Vartsinikkari
Arttu Kvartsinikkari
Arnold Schwarzenegger Aku Ankka 30/1990
Aku Ankka 36/1996
Pete Selleri Peter Sellers Aku Ankan taskukirja 261
Sylvester Tallinovi
Sylvesteri Tallonen
Syltty Tallonen
Sylvester Stallone Aku Ankka 36/2002
Aku Ankka 13/1993
Aku Ankka 6/1989
Liisi Teilori Elizabeth Taylor Aku Ankka 38/2008
Teija Valpas Eija Vilpas Aku Ankka 29/1990
Joni Vaunu John Wayne Aku Ankka 13/1989
Joni Vesimylläri Johnny Weissmüller Aku Ankan taskukirja 290
Kasper Ääkkönen Jasper Pääkkönen Aku Ankan taskukirja 359
Hemuli Adelmann Samuli Edelmann Aku Ankka 17/2010
Mikko Lappilempi Mikko Leppilampi Aku Ankka 17/2010
Vihla Piitala Pihla Viitala Aku Ankka 17/2010
Van Bensin Vin Diesel Aku Ankka 19/2010
Marlo Grando Marlon Brando Aku Ankka 39/2010
Sohvi Moreeni Sophia Loren Aku Ankka 39/2010
Tarja Hanna Daryl Hannah Aku Ankka 14/1991
Rape Juonensuu Jope Ruonansuu Roope-setä 5/2005
Huuko Jakkimies Hugh Jackman Aku Ankka 38/2013
Uka Hirviliemi Aku Hirviniemi Aku Ankka 23/2014
Marili Montonen Marilyn Monroe Aku Ankka Ekstra 4/2015, s. 4
Kalle Sapluuna Charlie Chaplin Aku Ankka Ekstra 4/2015, s. 4

Televisiopersoonat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Marko Pyrstöniemi
Jarco J.U. Gurtström
Marco Bjurström Aku Ankan taskukirja 290
Aku Ankan taskukirja 377
Sannamaisa Hermonen Anna-Kaisa Hermunen Aku Ankka 18/1994
Kaapo Hillonmaa Jaajo Linnonmaa Aku Ankka 16.3.2016
Artsi Uusivuori Arto Nyberg Aku Ankka 50/2006
Pekko Routa Pekka Pouta Aku Ankka 6/1997
Pirja Pyykki Mirja Pyykkö Aku Ankka 25/1996
Karri Sorsalainen Kari Salmelainen Aku Ankka 13/1996
Hemmo Karpi Hannu Karpo Aku Ankka 1/1997
Terkku Puijalainen Markku Veijalainen Aku Ankka 23/1990

Taiteilijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Kassu Kuulitku Cassius Marcellus Coolidge Aku ankka 3/2009
Dalvador Sali
Kalvator Tali
Salvador Dali Aku Ankka 9/2007
Aku Ankan taskukirja 29
Kala-Kallela
Anselmi Kalleus-Kalela
Kalle Kallela
Kalle Kallellaan
Akseli Gallen-Kallela Aku Ankka 45/1991
Superhessu - sankari paikallaan
Aku Ankan taskukirja 247
Aku Ankka 9/1989
Vinsentti Vankokki
Vinski van Hoh
Van Kokkeli
Von Kohk
Vinski van Gogo
Vincent van Kok
Vincent Van Hanh
Vincent van Gogh Aku Ankka 11/1992
Aku Ankka Sarjisekstra 4/2005
Aku Ankka 28/2006
Aku Ankka 1/2007
Aku Ankka 16/1985
Aku Ankka 19/2010
Aku Ankka 11/2015, s. 3
Leopardi da Vinski
Leopardi da Vinski
Leopardo da Linci
Leo Narto
Da Viiksi
Leonardo da Vinci Aku Ankka 7/1986
Aku Ankka 10/2000
Aku Ankan taskukirja 212
AATK 247
Aku Ankka 2/2010
Dan Kinski Wassily Kandinsky AATK 247
Michelankkelo
Mikkel Ankkelo
Mikke Lankelo
Michelangelo Aku Ankka 45/1991
Aku Ankka 9/1996
Aku Ankka 28/2006
Ancasso
Ankasso
Paplo Pikakassa
Pablo Pizzicato
Pikasko
Sikasso
Aaplo Ankasso
Pablo Picasso Aku Ankka 16/2010
Aku Ankka 22/2009, s. 3
Aku Ankka 17/2008
Aku Ankka 48/2006
Aku Ankka 9/1996
Roope-setä 11/2009
Aku Ankka 17/2013
Reinomatti Ratikka Ristomatti Ratia Aku Ankka 10/1997
Tyko Allinen Tyko Sallinen Aku Ankka 33/1985
Kille Kalkren Ville Vallgren Aku Ankka 38/2006
All Right (teos ”Taistelevat teeret”) von Wright (teos ”Taistelevat metsot”) Aku Ankka 37/1985
Rembrasso Rembrandt Aku Ankka 24/1996

Kirjailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Mikkeli Angervo Mikael Agricola Aku Ankka 40/1991
Agata Listi Agatha Christie Roope-setä 9/1997
Brodor Nostojevski
Kostojevski
Ankkajevski
Fjodor Dostojevski Aku Ankka 43/1990
Aku Ankka 42/2004
Aku Ankka 23/1988
Aapo Hellaanposki Aaro Hellaakoski Taskarin teemanumero 39
(Ernesti) Hemmikivei
Ernesti Hämminkivei
Ernest Hemingway Aku Ankka 42/2004
Aku Ankka 43/1990
Totti Tiensuu
Yrjänä Virransuu
Matti Yrjänä Joensuu Aku Ankka 28/1990
Aku Ankka 23/1988
Teppo Kunkku
Stiive Ping
Stephen King Aku Ankka 21/2000
Aku Ankan taskukirja 439: Kovin kolikko
Robert Mysli Robert Musil Aku Ankka 38/1997
Keijo Käki Reijo Mäki Aku Ankka 43/2006
Perttu Lieminen Pertti Nieminen Aku Ankka 25/1996
Harto Aasilinna Arto Paasilinna Aku Ankka 20/1997
Julle Päätulo Kalle Päätalo Aku Ankka 52/2005
Ruuneperi
Jean-Ludvig Rynegren
Johan Ludvig Runeberg Aku Ankka 17/2000
Aku Ankka 9/1989
Mauri Verioja
Kariola
Mauri Sariola Roope-setä 9/1997
Aku Ankka 23/1988
William Ankspeare William Shakespeare Aku Ankka 33–34/2005
F. E. Villanpää Frans Eemil Sillanpää Aku Ankka 43/1990
Tommi Ankerman Tommy Tabermann Aku Ankka 17/2000
Ole L. Toisto Leo Tolstoi Aku Ankka 11/2008
Touko Jurkka Jouko Turkka Aku Ankka 41/2009
Aari Kutrio Kaari Utrio Aku Ankka 10/1994
Leenu Lettolainen Leena Lehtolainen Aku Ankka 47/2009
Mika Kalteri
Miihkali Woimari
Mika Waltari Roope-setä 9/1997
Aku Ankka 38/2008
Karri Nykänenä Harri Nykänen Aku Ankka 19/2010
Jyri Terva Jari Tervo Aku Ankka 17/2000
Hella Walunoki Hella Wuolijoki Taskarin teemanumero 39

Mallit ja muotimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Naimi Kamppinen Naomi Campbell Aku Ankan taskukirja 225
Kati Sammal Kate Moss Aku Ankan taskukirja 225
Klaudia Kihveli
Klaudia Ankker
Claudia Schiffer esimerkiksi Aku Ankan taskukirja 225
Aku Ankan taskukirja 290
Koko Kameli Coco Chanel Aku Ankka 2/2010
Kaarlo Laakeriviltti Karl Lagerfeld Aku Ankka 16/2010
Janne-Pauli Kolteri Jean-Paul Gaultier Aku Ankka 27/2010
Saima Hoijakka Salma Hayek Aku Ankka Ekstra 4/2015, s. 4
Soma-Jussi Poski Samu-Jussi Koski Aku Ankka Ekstra 4/2015, s. 5

Poliitikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Aadolf Hilteri Adolf Hitler Aku Ankan taskukirja 157
Anktoria Viktoria Aku Ankka 51/2009
Kerho Ukkonen Urho Kekkonen Aku Ankka 5/2001
Kuningatar Lispetti Elisabet I Aku Ankka 33/2005
Marsalkka Ankenheim Carl Gustaf Emil Mannerheim Aku Ankka 19/1996
Nappileon
Leon Napo
Napoleon I Aku Ankan taskukirja 285
Aku Ankka Ekstra 4/2015, s. 4
Ruhtinas Raineri Rainier III Aku Ankka 39/2010
Ruhtinatar Kreetta Grace Kelly Aku Ankka 39/2010

Tiedemiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Albert Ankstein Albert Einstein Aku Ankka 2/2000
Jali-Leo Jalinen Galileo Galilei Aku Ankka 40/1991
Koperkeikkanus Nikolaus Kopernikus Aku Ankka 40/1991
Kaarle von Minné Carl von Linné Aku Ankka 2/1996
Iisakki Neutonen Isaac Newton Aku Ankka 40/1991
Tohtori Ölppy Arvo Ylppö Aku Ankka Sarjisekstra 5/2005
Tuomas Aimo Etiäinen Thomas Alva Edison Aku Ankan taskukirja 285
Professori Korsteen Paavo Castrén Aku Ankka 23/2011

Urheilijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Ami Nassikka Amin Asikainen Aku Ankka 27/2007
Turo Paksuterä Stuart Baxter Aku Ankka Kanuunakuti
Taavi Ancham
Taavi Pekinkinkku
David Beckham Aku Ankan taskukirja 235
Aku Ankan taskukirja 270
Puffon Gianluigi Buffon Taskarin teemanumero 29
Bergei Subka Sergei Bubka Aku Ankka 31/2005
Miklu Sörsseli Mikael Forssell Aku Ankan taskukirja 305
Mauri Viheriä Maurice Greene Aku Ankka Sarjisekstra 8/2005
Tontsa Haukka Tony Hawk Aku Ankka 43/2006
Rami Hyypiö
Rami Hiipiä
Sami Hyypiä Aku Ankan taskukirja 246
Aku Ankka 24/2002
Ankhimovic Zlatan Ibrahimović Taskarin teemanumero 29
Patu Alexandre Pato Taskarin teemanumero 29
Kaari Korppi Kiira Korpi Aku Ankka 20/2012
Rami Lapanen Sami Kapanen Aku Ankka 20/2012
Niku Lauda
Piki Lauta
Niki Lauda Aku Ankan taskukirja 157
Aku Ankan taskukirja 115
Jee-Jee Lähtö
Tsei Tsei
JJ Lehto Aku Ankka 50/1997
Aku Ankka 30/1996
Kaarle Ludvig Carl Lewis Aku Ankka Sarjisekstra 8/2005
Jiri Liimanen
Lari Liimatainen
Jari Litmanen Aku Ankan taskukirja 246
Aku Ankka 35/1998
Nikke Manselli Nigel Mansell Aku Ankan taskukirja 157
Diego Ankkadona Diego Maradona Aku Ankka 2/1990
Puntti Mötikäinen Pentti Matikainen Aku Ankka 20/2012
Pentti Luurinen Antti Muurinen Aku Ankka Kanuunakuti
Hannu Mättölä Hanno Möttölä Aku Ankka 21/2009, s. 33
Pertti Liemi Antti Niemi Aku Ankka Kanuunakuti
Patti Jykänen Matti Nykänen Aku Ankka 50/1989
Sele Pelé Aku Ankka 24/1990
Tahvo Pihkura Tahko Pihkala Aku Ankka 24/2008
Jonne Punakka Joona Puhakka Aku Ankka 5/2005
Eki Hiirilahti
Hiirilahti
Aki Riihilahti Aku Ankka 25/2008
Taskarin teemanumero 29
Ronald Inho Ronaldinho Aku Ankan taskukirja 305
Väinö Ryyni
Väinö Ruuna
Väinö Vyöry
Wayne Rooney Roope-setä 2/2007
Taskarin teemanumero 29
Aku Ankka 28/2014
Inga Popo Ringa Ropo Aku Ankka 30/1990
Armas Rötkynen Aulis Rytkönen Aku Ankka 37/2007
Sepe Sylvesteri Sebastian Sylvester Aku Ankka 27/2007
Eemu Selaani Teemu Selänne Aku Ankka 9/1998
Vartti Mainio Martti Vainio Aku Ankka 39/1988
Sepi Vetelä

Seppo Veteliö

Sebastian Vettel Aku Ankka 32/2010

Aku Ankan taskukirja 408

Jaakko Villaneva Jacques Villeneuve Aku Ankan taskukirja 235
Ruuti Völleri Rudi Völler Aku Ankka 31/1993
Rocky Marenki Rocky Marciano Aku Ankka 39/2010
Vilppu Mössö Felipe Massa Roope-setä 6/2009
Tarmo Julli Jarno Trulli Roope-setä 6/2009
Fernando Aklonso Fernando Alonso ?
Nestor Limonado Pastor Maldonado Aku Ankan taskukirja 408
Kvakrahimovic Zlatan Ibrahimovic Roope Setä 7/14
van Sorsie Robin van Persie Roope Setä 7/14
Anker Kotkillas Iker Casillas Roope Setä 7/14
Ancotelli Mario Balotelli Roope Setä 7/14
Ankaldo Ronaldo Roope Setä 7/14
Ancesco Motti Francesco Totti Roope Setä 7/14
Sorsteiger Bastian Schweinsteiger Roope Setä 7/14
Eliisa Niitty Alisa Vainio Aku Ankka 47/2015

Muut ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka Lähde
Taavi Atenporo David Attenborough Aku Ankka 7/1995
Kalle Parkkinen Carl Barks Aku Ankka 17/2009, s. 4
Poni ja Kaide Bonnie ja Clyde Aku Ankka 36/2002
Ali Kaponen
Alwar Kapinen
Al Capone Aku Ankka 6/2004
Aku Ankka 8/2007
Taavi Kuparipelto David Copperfield Aku Ankka 36/1997
Taavi Kroketti Davy Crockett Aku Ankka 16/2009, s. 25
Tralai-Lama Dalai-lama Aku Ankka 11/2001
Sir Francis Vaakku Francis Drake Aku Ankka 22/1994
E. N. Geeli Carl Ludvig Engel Aku Ankka 26/2001
Rami Karahvi Sami Garam Aku Ankka 46/2004
Vili Portit
Wiljami Portti, ikkunatehtailija
Bill Gates Aku Ankka 45/2001
AATK 335
Keke Vaara Che Guevara Aku Ankka 15/2009, s. 22
Oliver Houkka Olliver Hawk Aku Ankka 10/2000
Sir Eetu Hilleri Edmund Hillary Aku Ankka 11/2000
Patricia Hiltunen Paris Hilton Aku Ankan taskukirja 349
Kahlekuningas Hytinä Harry Houdini Aku Ankan taskukirja 269, s. 397
Lennu Kiini Glen Keane Aku Ankan taskukirja 209
Visa Keksinen Vesa Keskinen Aku Ankka 4/2005
Vartti Kimbaali Ward Kimball Aku Ankan taskukirja 209
Humputse Kungfutse Aku Ankan taskukirja 288
Anttitero Verantaka Antero Mertaranta Aku Ankka Kanuunakuti
Rone Kipula Jone Nikula Aku Ankan taskukirja 340
Nokkadamus Nostradamus Aku Ankka 10/1990
Arska Onassinen Aristoteles Onassis Aku Ankka 40/1985
Kari Parassuo
Jali Parasvuo
Jari Sarasvuo Aku Ankka 1/2003
Aku Ankka 24/2008
Mar-Got Se-Lin Markus Selin Aku Ankka 9/2007
Nyrki Mukula Jyrki Sukula Aku Ankan taskukirja 247
Pingis-kaani Tšingis-kaani Aku Ankka 31/2006
Aku Ankka 19/2010
Tut-ankka-amon
Ankhamon
Tutankhamon Aku Ankka 34/1979
Aku Ankka 2/2005
Hasse Välimättö Hans Välimäki Aku Ankka 16/2009
Jakke Pyrtsölä Jaakko Rytsölä Aku Ankka 2/2010
Elmo Elokivi David Livingstone Aku Ankan taskari teema 26
Immu Kamppuri Ingvar Kamprad Aku Ankka 11/2010
Liina Mierto Tiina Vierto Aku Ankka 5/1991
Niilo Vahvakyynär Neil Armstrong Aku Ankka 6/2013
Vekseli Ankkelstam Wenzel Hagelstam Aku Ankka 17/2013
Fyrkman Peter Fryckman Aku Ankka 38/2013
Putte Alm Atte Blom Aku Ankka 5/2014
Norpertti Hauki Norbert Haug Aku Ankan taskukirja 408
Joni Lokki John Locke Aku Ankka 43/2014, s. 2
Immu Kantti Immanuel Kant Aku Ankka 43/2014, s. 2

Paikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Costa Riecco Costa Rica Aku Ankka 27/2009 (s. 3)
Ankkonesia Indonesia Aku Ankka 22/2009 (s. 22)
Suksenburg Luxemburg Aku Ankka 19/1992
Damagassar Madagaskar Aku Ankka 13/1994
Mölydiivit Malediivit Aku Ankan taskukirja 364
Suriguay Suriname + Paraguay/Uruguay Aku Ankka 39/2006
Saharocco Sahara + Marokko Aku ankka 43/1991
Santa Marina San Marino Superhessu - sankari paikallaan
Eebenpuurannikko Norsunluurannikko Aku Ankka 8/1991
Böbin autiomaa Gobin autiomaa Aku Ankan taskukirja 258
Pulivia Bolivia Aku Ankka 49/2014, s. 3
Buldavia
Vulgaria
Bulgaria Aku Ankka 44-45/1992
Aku Ankka 6/1985
Latvislavia Latvia Aku Ankka 4/1990
Bosnovia Bosnia Aku Ankka 5-6/1988
Ankstralia Australia Aku Ankka 23/2015
Hondorica Honduras + Costa Rica Aku Ankka 32/1986
Brasitinia Brasilia Aku Ankka 31/1994
Ankentiina Argentiina Aku Ankka 25/2006

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Ankkapulco Acapulco esimerkiksi Aku Ankka 26/1984, Aku Ankka 38/2006
Dong Kong
Bong-Gong
Hongkong Aku Ankan taskukirja 299
Aku Ankka 31/1992
Kissandu Kathmandu Aku Ankka 11/2001
Los Ankkeles Los Angeles Aku Ankka 27/1991
Pizza Pisa Aku Ankka 15–16/2005
Vlodivastok Vladivostok Aku Ankka 50/2005
Juuston Houston Aku Ankka 30/2009
Beverhilli Beverly Hills Roope-Setä 168
Montekarlo Monte Carlo Roope-Setä 168
Gartenpirchen Garmisch-Partenkirchen Aku Ankka 2/2010
Ankkanapolis Indianapolis Aku Ankan taskukirja 408
Las Pulmus Las Palmas Aku Ankan taskukirja 377, s. 204
La Päz La Paz Aku Ankka 49/2014, s. 14

Rakennukset ja paikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Akunkakoma Aconcagua Aku Ankka 15/2002
Anccatraz
Alpo-tsaari
Alkatras
Ankkatraz
Altacraz
Alcatraz Aku Ankka 34/2000
Aku Ankka 23/1991
Roope-Setä 8/1993
Aku Ankka 39/2011
Aku Ankan taskukirja 3
Remudan kolmio
Barrakudan neliö
Bermudan kolmio Aku Ankka 34–36/1994
Aku Ankka 35/1992
Iso Pena Big Ben Aku Ankka 15/2005
Mukonjoki Yukon (joki) Aku Ankka 29/2010
Duckinghamin palatsi Buckinghamin palatsi Aku Ankka 52/2000
Pramelot Camelot Aku Ankka Jumbo 16 (s. 7)
Hattermorn Matterhorn Aku Ankka 2/1967
Wahaiji
Hivaija
Lavaiji
Havaiji Aku Ankka 22/1984
Aku Ankka 40/1989
Aku Ankka 29/2010
Heimolan rata Keimolan moottorirata Aku Ankan taskukirja 157
Hellawood
Mölywuudin filmistudio
Lollywood
Vallihuud
Hollywood Aku Ankka 39/2004
Superhessu - sankari paikallaan
Aku Ankka 4/1993
Aku Ankka 11/1988
Hölmönkollen Holmenkollen Aku Ankka 6/2013
Hotelli Rämp
Hotelli Kämppä
Hotelli Kämp Aku Ankka 28/1990
Aku Ankka 4/2015, s. 14
Hotelli Turski Hotelli Marski Aku Ankka 36/1997
Epätoivonniemi Hyväntoivonniemi Aku Ankan taskukirja 185
Calisota Kalifornia + Minnesota Carl Barks, Punainen postimerkki 1952
esimerkiksi Aku Ankka 14/2001
Ankkarian saaret Kanariansaaret Aku Ankka 47/1992
Ankalliskirjasto Kansalliskirjasto Aku Ankka 15/2005
Ankallismuseo Kansallismuseo Aku Ankka 39/2004
Ankallisooppera Kansallisooppera Aku Ankka 26/1984
Ankallispankki Kansallispankki esimerkiksi Aku Ankka 1/1984
Ankallisteatteri Kansallisteatteri esimerkiksi Aku Ankka 36/1997
Ankannokan vankila Katajanokan vankila esim. Aku Ankka 27/2004
Konnansuon keskusvankila Konnunsuon vankila esim. Superhessu - sankari paikallaan
Pakolan erityslaitos Kakola Kommelluksia kerrakseen
Skisma Kiasma Aku Ankka 43/2002
Jäähtelysvaara Kiihtelysvaara Aku Ankka 9/2008
Ankkalinnanmäki Linnanmäki Aku Ankka 20/1992
Aku Ankka 31/2005
Vesipuisto Seireeni Vesipuisto Serena Roope Setä 4/1996
Loch Less Loch Ness Aku Ankka 21/2000
Pauvre-museo Louvre Aku Ankan taskukirja 212
Ankkerheimintie Mannerheimintie Ankkalinnan synttärisankari
Sissimmippijoki Mississippi-joki Aku Ankka 15/2000
Patapagonia Patagonia Aku Ankka 50/2005
Heksagon
Kvintagon
Pentagon Roope-setä 7/1999
Aku Ankka 15/2009, s. 15
Ding Ding (vankila) Sing Sing Aku Ankka 4/1994
Sorkanniemi Särkänniemi Aku Ankka 26/2003
Juubet Tiibet Aku Ankka 11/2001
Aku Ankka 25/2003
Keltakiven kansallispuisto
Keltakallion kansallispuisto
Yellowstonen kansallispuisto Aku Ankka 38/1996
Aku Ankka 33/2005
Fort Boks Fort Knox Aku Ankka 50/1996
Ankkapolitan Metropolitan-ooppera Aku Ankan taskukirja 235
Syväkanjoni Grand Canyon Aku Ankka 16/1991
Cape Cananlentoral Cape Canaveral Aku Ankan taskukirja 384
Sikaslompolo Äkäslompolo Aku Ankka Joulumanteli 51B/2014
Särötön Sheraton Aku Ankka 18/2015, s. 4
Tavitaipale Savitaipale Aku Ankka 42/1993
Ruuhimäki Riihimäki Aku Ankka 42/1993
Sambomaa Ambomaa Aku Ankka 21/1985
Tihuta Tahiti Aku Ankka 1/1992
Molanesia Melanesia Aku Ankka 29/1989
Kaibaljärvi Baikaljärvi Aku Ankka 36-37/1993

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Väkilannoite Apulanta Aku Ankka 11/1999
Siipiit Bee Gees Aku Ankka 15/1992
Ankkalammikon Lasten Metallimölinää Children of Bodom Aku Ankka 24/2012
Aappo Epänormaali
Normaalijätkät
Eppu Normaali Aku Ankka 11/1999
Aku Ankka 7/1980
Himmel Gimmel Roope-setä 7/2003
Kauko Räyhkä ja Kurttu Kauko Röyhkä & Narttu Aku Ankka 33/2014
Koniteollisuus Kotiteollisuus Aku Ankka 52/2007
Las Pikkels Las Ketchup Aku Ankan taskukirja 297
Lötkön kekzi Limp Bizkit Roope-setä 7/2003
Laardi
Mörköorkesteri
Lordi Aku Ankka 38/2006
Aku Ankka 19/2007
Mieskuoro Mumisijat Mieskuoro Huutajat Roope-setä 7/2003
Yövissy Nightwish Aku Ankka 48/2006
Vierivät murikat The Rolling Stones Aku Ankka 24/2009, s. 43
Teräspekoni Teräsbetoni Aku Ankka 48/2006
Trio Luunappi Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus Ankantekijät 3: Itsehillinnän mestari (s. 138)
ZZ Pop ZZ Top Aku Ankan taskukirja 157
Ykssuunta One Direction Aku Ankka 2/2014

Musiikkiteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Kosi vaan Tyttiä Così fan tutte Aku Ankka 38/1982
Hard Duck Halitulihei Hard Rock Hallelujah Aku Ankka 38/2006
Hanhilampi Joutsenlampi Aku Ankka 29/1992
Ikäneito ullakolla Neito tornissa Aku Ankka 38/1982
Pähkylänsärvin Pähkinänsärkijä Aku Ankka 3/2003
Leijonakunkku Leijonakuningas Aku Ankka 45/2001
Kiulunsoittaja matolla
Huilunsoittaja matolla
Viulunsoittaja katolla Aku Ankka 39/2004
Roope-setä 2/2007
Villit pollet Wild Horses (The Rolling Stonesin kappale) Aku Ankka 24/2009, s. 46
Kauralle Lauralle Aku Ankka 33/2014

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
13 gorillaa 12 apinaa Aku Ankka Sarjisekstra 7/2005
Ville vapaaksi Free Willy – pelastakaa Willy Aku Ankka 40/1996
Puolivaloinen pirssi
Harry Potter ja puoliverinen prinssi Aku Ankka 31/2009
Karvalakki ja Heinäkenkä Heinähattu ja Vilttitossu Roope-setä 9/2009, s. 3
Kade soturi Jadesoturi Aku Ankka 9/2007
Kadonneen aatteen metsästäjät Kadonneen aarteen metsästäjät Aku Ankka 34/1986
Kourallinen pollareita
Tassullinen taaloja
Kourallinen dollareita Aku Ankka 8/2007
Aku Ankka 49/1991
Kuin raivo hiiri Kuin raivo härkä Aku Ankka 13/1993
Kuusijalkaiset kummajaiset (tarinan nimi) Kahdeksanjalkaiset kummajaiset Aku Ankan taskukirja 291: Pahanilmanlinnut
Seestyneet Levottomat Aku Ankka Sarjisekstra 7/2005
Tiskivuoren Heta Niskavuoren Heta Taskarin teemanumero 39
Maailmojen sotku Maailmojen sota Aku Ankka 38/2001
Päästä piposta irti, Jaana Pidä huivista kiinni, Tatjana Aku Ankka Sarjisekstra 7/2005
Kirku kakkonen Scream 2 Aku Ankka 52–53/1998
Sound of Muzak Sound of Music Aku Ankka 32/2001
Sivuikkuna (tarinan nimi)
Takaikkuna Aku Ankka 31/2009
Taru Miekkojen Mestarista
Taru ketjujen kisällistä
Loru Hermusten sorrosta
Taru sormusten herrasta Aku Ankan taskukirja 287: Totta vai Tarua
Aku Ankan taskukirja 353: Onnen onkija
Roope-setä 9/2009, s. 7
Tohtori Sivakoija Tohtori Živago Aku Ankka 5/1998
Viiman viemää Tuulen viemää Aku Ankka 14/2001
Tähtien setä
Tähtien soppa
Tähtien sota Aku Ankan taskukirja 309: Tähtien setä
Aku Ankan taskukirja 396
Vain muutaman sardiinin tähden (tarinan nimi)
Vain muutaman dollarin tähden Aku Ankka 38/2009
Syntynyt kuudes joulukuuta Syntynyt 4. heinäkuuta Aku Ankka 5/1991
B-Miehet X-Men Aku Ankka 38/2013

Televisio-ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Lahtivahdit Baywatch Aku Ankka 7/2007
Puffy, hampuusinkamppaaja
Bluffi, vampyyrintapaaja
Buffy, vampyyrintappaja Ankkalinnan synttärisankari -kirja
Aku Ankan taskukirja 396
Mouse, M.D. House M.D. Aku Ankan taskukirjan teemanumero 22 Sohvaperuna
Huippuhanhi haussa Huippumalli haussa Aku Ankka Sarjisekstra 9/2008
Kurpalla on asiaa
Karpilla juttua piisaa
Karpolla on asiaa Aku Ankka 52/1987
Aku Ankka 1/1997
Koreat ja raukeat
Korskeat ja koreat
Kauniit ja vihreät (kirjan nimi)
Kauniit ja rohkeat Aku Ankka 21/2000
Aku Ankka 20/1990
Aku Ankan taskukirja 262
Jasse-sedän lastentunti Nasse-sedän lastentunti Aku Ankka 33/1997
Ota tai älä
Sano tai älä
Ota tai jätä Aku Ankka 1/1983
Aku Ankka 19/1959
Teuvo Tiskirätti Paavo Pesusieni Aku Ankka 42/2007: Trio Tomerat -liite
Naapuri on pahin Perhe on pahin Aku Ankka 48/1980
Piilukkokamera Piilokamera Aku Ankka 33/1997
Merkuriuksen mopomarsut Prätkähiiret Marsista Aku Ankka 7/1998
Ritari Mössö Ritari Ässä Aku Ankka 26/1986
Sallitut eläimet
Salatut eläimet
Nolatut elämät
Pilatut elämät
Salaiset eläimet
Silatut eläimet
Salatut elämät Aku Ankka 49/2001
Aku Ankka 44/2002
Aku Ankka 19/2006
Aku Ankan taskukirja 369
Aku Ankan taskukirja 250
Aku Ankka 51/2012
Unohdetut kansiot Salaiset kansiot Aku Ankan taskukirja 269, s. 51
Simpaset Simpsonit Aku Ankan taskukirja 396
Tärsky ja Huntsi Starsky ja Hutch AATK 335
Tähtiretki Star Trek Aku Ankka 36/2000
Santsaa tähteiden kanssa
Jenkkaa junttien kanssa
Tanssii tähtien kanssa Taskukirja 340
Aku Ankka 37/2008
Kupla tai Tuutti Tupla tai kuitti Aku Ankka 37/1986
Huttujuttu-show Tuttu Juttu Show Aku Ankka 22/2000
Merja! Maria! Aku Ankka 37/2008
Uutiskuono Uutisvuoto
Pupujussille höpönassu
Maajussille porsas
Maajussille morsian Aku Ankka 12/2010
Aku Ankan taskukirja 369
Tartu tiirikkaan Tartu mikkiin Aku Ankka 1/2012
Loputtomat lomavideot Hauskat kotivideot Aku Ankka 5/2015, s. 3
Kavala luonto Avara luonto Aku Ankka 5/2015, s. 3
Lemurin luola Leijonan luola Aku Ankka 5/2015, s. 3
Seijan kyökissä Teijan keittiössä Aku Ankka 37/1993
Mielitkö miljoonikoksi? Haluatko miljonääriksi? Aku Ankka 16.3.2016

Lehdet ja kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Reiska Seiska Aku Ankka 37/2008
Krankensteinin hirviö (kirja) Frankenstein Aku Ankka 38/1998
Olusen rekat Guinnessin ennätysten kirja Aku Ankka 22/1993
Karjunpää (kirja) Harjunpää Aku Ankka 23/1988
Virne Hymy Aku Ankka 37/2008
Piijoki-sarja Iijoki-sarja Aku Ankka 42/2008
Johannes Ankkelos Johannes Angelos Aku Ankka 38/2008
Me mimmit Me Naiset Aku Ankka 39/2001
Ankka vailla ominaisuuksia Mies vailla ominaisuuksia Aku Ankka 38/1997
Megabitti MikroBitti Aku Ankka 24/2003
Hups Oho! Aku Ankka 37/2008
Minuhe egyptiläinen Sinuhe egyptiläinen Aku Ankka 38/2008
Sato ja Ruoho Sota ja rauha Aku Ankka 11/2008
Ankkalinnasta 7.50 Paddingtonista 16.50 Aku Ankka 12/2010
Tohtori Peloton ja herra Hyde Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde Aku Ankka 19/1989 ja 25/2002

Yritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Al-epah Alepa Aku Ankka 22/1997
Ankair
Ankkair
Sorsair
Finnair Aku Ankka 33/2005
Aku Ankka 14/2006
Aku Ankan taskukirja 264
Hepsburger Hesburger Aku Ankka Ekstra 15/2008
Kellokki Kellogg Company Aku Ankka 18/2001
Himapizza Kotipizza Aku Ankka 9/1994 (s.19)
Mc'Akus McDonald's Aku Ankka 2/1994
Pikkupehmyt Microsoft Aku Ankka 45/2001
Nokkija
Zokia
Nokia Taskarin teemanumero 22
Roope-setä 4/2009
Sorsmann
Tukkipoika
Tukkimies
Stockmann Aku Ankan taskukirja 306
Aku Ankka 32/1988
esimerkiksi Aku Ankka 52/1996
Ankkateeminen Akateeminen kirjakauppa ?
Valintalato Valintatalo esimerkiksi Aku Ankka 52/2006
Varustemoukari Varusteleka Aku Ankka 4/2012
Rätinärecords Rähinä Records Aku Ankka 5/2014
Oylab Abloy Aku Ankka 39/2015

Tuotemerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka tai mikä Lähde
7örp
7 Down
7 Up Aku Ankka 33/2009
Aku Ankan taskukirja 157
Yrjö Armaani
Jori Armaani
Giorgio Armani Aku Ankka 1/2007
Aku Ankan taskukirja 157
Manolo Pläähnik Manolo Blahnik Aku Ankka 6/2007
Huuko Possu Hugo Boss Aku Ankka 37/2007
Kaneli Chanel Aku Ankka 6/2007
Gior
Pior
Christian Dior Aku Ankka 1/2007
Aku Ankka 48/1990
Tölkki & Köppänä Dolce&Gabbana Aku Ankka 22/2000
Ducci Gucci Aku Ankka 1/2007
Miu Mau Miu Miu Aku Ankka 6/2007
Megadent Pepsodent Aku Ankka 2/2000
Zolex
Prolex
Rolex Aku Ankka 17/2005
Aku Ankka 38/2007
Jani Verskasatsi Gianni Versace Aku Ankka 24/2005
Konan (kamera) Canon Aku Ankka 16/2010

Kulkuvälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Mikä Lähde
Beta Julia Alfa Romeo Aku Ankka 1/2007
Kuttusakki Cutty Sark Aku Ankan taskukirja 299
Pörräri
Ferrat
Perrari
Ferrari Roope-setä 357 (5/09)
Aku Ankan taskukirja 235
Aku Ankan taskukirja 297
Etelän kiitojuna Idän pikajuna Aku Ankka 4/1980
Makkalaareni McLaren Taskukirja 157
Termospullo (purjelaiva) Thermopylae Aku Ankan taskukirja 299
Rulla Rukki
Polls Poyce
Rolls Royce Aku Ankan taskukirja 297
Villi-Anssi Williams Aku Ankan taskukirja 157
Jakkuaari

Laguaari

Jaguar Aku Ankan taskukirja 157

Aku Ankan Mini-Taskari 14

Lampurkiesi Lamborghini Aku Ankan taskukirja 235
Porscu Porsche Aku Ankan taskukirja 235
Anksvagen Volkswagen ?
Ankkanik Titanic Roope-setä 6/2011

Fiktiohahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka tai mikä Lähde
Ankkerix Asterix Ankkalinnan synttärisankari
Baskeri-Villen koira
Vaskervillen koira
Baskervillen koira Aku Ankka 44/1997
esimerkiksi Aku Ankka 36/2004
James Pontti
James Pöntti
Jules Fond
James Bond Aku Ankka 36/2002
Aku Ankka 4/2009
Aku Ankan taskukirja 301
Kid Colttonen Kid Colt Munaaja - Kauhua Ankkalinnassa
Kong-King King Kong Aku Ankka 9/1975
Professori Krankenstein
Tri. Frankenolli
Victor Frankenstein Aku Ankka 23/1991
Aku Ankka 47/1998
Arpin Lusène Arsène Lupin Aku Ankka 23-24/1998, 1/2001, 39-40/2004
Tupasvilla ja Typäskääpä Dupont ja Dupond Aku Ankan taskukirja 296
Sandalf Gandalf Aku Ankan taskukirja 247
Ankzilla-hirviö
Gronkzilla
Godzilla Aku Ankka 15/2005
Aku Ankan taskukirja 294
Kapteeni Hardbop Kapteeni Haddock Aku Ankan taskukirja 296
Robbari Huppu Robin Hood Aku Ankka 6/2001
Herlokki Solmunen
Sherlock Pulmis
Herkko Holma
Hermokki Korppunen
Sherlock Holmes Aku Ankka 32/1996
Aku Ankka 11/1992
Aku Ankka 44/2005
Aku Ankan taskukirja 252
Kuningas Arttu
Kuningas Vartturi
Kuningas Arthur Aku Ankka 29/2000
Aku Ankka Jumbo 16 (s. 7)
Loch Nessun hirviö Loch Nessin hirviö Aku Ankka 12/1998
Ducky Luke Lucky Luke Ankkalinnan synttärisankari
Poro-Mauri Darth Maul Aku Ankan taskukirja 309
Murlin Merlin Aku Ankka 13/2005
Mika Hamara Mike Hammer Mikin Dekkaripokkari 1
Miltsu Milou Aku Ankan taskukirja 296
Mopo Tik Moby Dick Aku Ankka 25/2006
Monttu Riston kreivi Monte-Criston kreivi Aku Ankka 11/1996
Neiti Marpela Neiti Marple Mikin Dekkaripokkari 1
Pikasuu Pikachu Aku Ankan taskukirja 396
Nerefnerefneref Nefernefernefer Aku Ankan taskukirja 162
Scarlett O'Joutsenkaula Scarlett O'Hara Aku Ankka 37/1996
Herkules Puuro Hercule Poirot Mikin Dekkaripokkari 1
Hocapontas Pocahontas Aku Ankka 4/1994
Harri Putteri
Harri Pyttyri
Harry Potter Aku Ankka 20/2004
Aku Ankka Ekstra 14/2014, s. 21
Pim-Pom-Pom Rin Tin Tin Aku Ankka 41/1991
Ankzan
Zantar
Larzan
Tarzan Aku Ankka 28/2001
Aku Ankka 27/2005
Superhessu - sankari paikallaan
Messinkimies Teräsmies Aku Ankka 25/2005
Pentti Tintti Aku Ankan taskukirja 296
Riki Reisi Dick Tracy Aku Ankka 45/1991
Professori Satakerta Professori Tuhatkauno Aku Ankan taskukirja 296
Kuuno Tarhaporo Uuno Turhapuro Aku Ankka 20/2004
Dart Vaneri Darth Vader Aku Ankan taskukirja 309
Tohtori Höpson
Vatsonen
Tohtori Watson Aku Ankka 11/1992
Aku Ankan taskukirja 252
Bertie Mooster Bertie Wooster Aku Ankka 1/2006
Lukkimies Hämähäkkimies Aku Ankan taskukirja 218
Rozzo (elokuvassa ”Rozzon naamio”) Zorro (elokuva ”Zorron naamio” on tehty vasta vuonna 1998) Aku Ankka 27/1985
Tohtori Juu Dr. No Aku Ankan taskukirja 301
Calisota Smith
Indiana Hopo
Indiana Jones Aku Ankka 19/2010
Useat Aku Ankan taskukirjat ja Roope-setä-lehdet
Sara Loft Lara Croft Aku Ankka 35/2010
Ropolus Roope Ankka ?
Kapteeni Kööki James T. Kirk Aku Ankan taskukirja ?
Herra Spuuki Mr. Spock Aku Ankan taskukirja ?
Roboskooppi ja Tiistai Robinson Crusoe ja Perjantai Aku Ankka 12/1991
Salama-Santeri Flash Gordon Aku Ankka 16/1991
Töttöröö Totoro Aku Ankan taskukirja 396

Radiokanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka tai mikä Lähde
Radio Kova Radio Nova Roope-setä 1/2014

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimiväännös Kuka tai mikä Lähde
Mahtiankat Mighty Ducks of Anaheim Aku Ankka 9/1998
Super-Ankkamalja Super Bowl Aku Ankka 17/1995
Ankowskin huutokauppa Bukowskin huutokauppa Aku Ankka 17/2005
Ankkaviisut Euroviisut Aku Ankka 19/2007
Kiirastulen kerubit Helvetin Enkelit Aku Ankka 39/2001
Ääliöpäivät Hullut päivät Aku Ankka 4/1993
Ankkendo Nintendo Aku Ankka 6/2009
Sorsavan kisat Kalevan kisat Aku Ankka 37/1997
Ooh-i-Noor
Suhinoor
Kih-o-ryyn
Koh-i-Noor Aku Ankka 32/1988
Aku Ankka 41/2006
Aku Ankka 1/2007
MacDuck Macbeth-näytelmä Aku Ankka 33/2005
Mikki-tähdet
Anchelin-tähdet
Michelin-tähdet Aku Ankka 16/2009, s. 20
Aku Ankka 22/2009, s. 22
Ping Ming-/Qing-dynastia Aku Ankka 16/2001
Mona Ankka
Lona Misa
Mamma Lisa
Minni Lisa
Moka-Liisa
Manu-Lassi
Mona Lisa Aku Ankka 10/2000
Aku Ankka 9/2005
Aku Ankan taskukirja 212
Aku Ankan Aikakone 6
Aku Ankka 9/2009
Aku Ankka 2/2010
Duckopoly Monopoly Aku Ankka 46/2005
(kansikuvassa)
Möbel-palkinto Nobel-palkinto Aku Ankan taskukirja 244
Stratosfääriys (viulu) Stradivarius Aku Ankka 14/2005
Turska-festarit Tuska Aku Ankka 27/2005
Pimpelipomin tennisturnaus Wimbledonin tennisturnaus Aku Ankka 2/2005
Yahoogle Yahoo! + Google Aku Ankka 10/2004
Kääkle Google Aku Ankka 31/2009
Haaroittunut rinkeli Haavoittunut enkeli Aku Ankka 9/2009
Maistelevat otsot Taistelevat metsot Aku Ankka 9/2009
Rättivyö (Maalaus) Tähtikirkas yö Aku Ankka 19/2010
Ohvi (Dekkarisarja) Raid Aku Ankka 19/2010
Ossi-patsas Oscar Aku Ankka 19/2010
Tykinkuula-jengi Cannonball MC Aku Ankka 10/2011
Nokkakirja Facebook Aku Ankka 38/2011
Kuukkeli Google Aku Ankan taskukirja 383
Käkipedia
Akupedia
Tiklipedia
Wikipedia Aku Ankan taskukirja 383

Aku Ankka Ekstra 11/2013
Pokaton Pokémon Aku Ankan taskukirja 396

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kivekäs, Markku: ”Viisvitosen tiimoilta”, Aku Ankka 1955, s. 4–5. Näköispainos vuosikerrasta 1955. Helsinki: Helsinki Media, 1997. ISBN 951-32-0206-2.
  2. Lindfors, Jukka: ”Don Rosan suuret ankkatarinat”, Kadonneen kirjaston vartijat ja muita Don Rosan parhaita, s. 6. Helsinki: Helsinki Media Company Oy, 1995. ISBN 951-875-983-9.
  3. Rosa, Don: ”Nokkadamuksen kirous”, Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita, s. 144. Tarinan kommentaariteksti. Helsinki: Helsinki Media/Sarjakuvat, 1999. ISBN 951-32-0702-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]