Luettelo suomalaisista hävittäjä-ässistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä luettelo sisältää kaikki 96 suomalaista hävittäjä-ässää toisesta maailmansodasta. Hävittäjä-ässiin lukeutuvat vähintään viisi ilmavoittoa saavuttaneet hävittäjä-lentäjät. Lentäjien ilmavoitot on jaettu eri konetyypeillä saavutettuihin tiputuksiin, joita on Suomen ilmavoimissa merkitty eri lentäjille myös puolikkaina.

Suomen ilmavoimien Messerschmitt Bf-109G.

Suomalaiset hävittäjä-ässät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Fokker
D.XXI
Gloster
Gladiator
Fiat G.50 M.S.406 Brewster
Buffalo
Curtiss
Hawk 75
I-153 LaGG-3 Bristol
Bulldog
Bf 109 Ilmavoittoja
yhteensä
Huom. Lento
-laivue(et)
Ilmari Juutilainen 2 34 58 94 Mannerheim Cross.gifMannerheim Cross.gif 24, 34
Hans Wind 39 36 75 Mannerheim Cross.gifMannerheim Cross.gif 24
Eino Luukkanen 2,5 14,5 39 56 Mannerheim Cross.gif 24, 34
Urho Lehtovaara 15 29,5 44,5 Mannerheim Cross.gif 28, 34
Oiva Tuominen 1,5 6,5 23 13 44 Mannerheim Cross.gif 26, 34
Olli Puhakka 4 13 25 42 Mannerheim Cross.gif 26, 34
Olavi Puro 5,5 2 28,5 36 6, 24
Nils Katajainen 17,5 18 35,5 Mannerheim Cross.gif 24
Lauri Nissinen 4 22,5 6 32,5 Mannerheim Cross.gif 24
Kyösti Karhila 13 19 32 32, 30, 34, 24
Jorma Karhunen 4,5 26,5 31 Mannerheim Cross.gif 24
Emil Vesa 9,5 20 29,5 24
Tapio Järvi 11,5 17 28,5 24
Klaus Alakoski 1 25 26 26, 34
Kalevi Tervo 0,5 15,5 7 23 24, 32, 34
Jorma Saarinen 5 18 23 24
Eero Kinnunen 3,5 19 22,5 24
Antti Tani 7 14,5 21,5 28, 34
Paavo Myllylä 1,5 19,5 21 28, 34
Väinö Suhonen 4,5 15 19,5 24
Viktor Pyötsiä 7,5 8,5 3,5 19,5 24
Erik Teromaa 13 6 19 24, 26
Lauri Pekuri 12,5 6 18,5 # 24, 34
Jouko Huotari 9,5 8 17,5 24
Yrjö Turkka 4,5 9,5 3 17 24, 34
Jorma Sarvanto 13 4 17 24
Aulis Lumme 11,5 5 16,5 24
Eero Riihikallio 6,5 10 16,5 24
Eero Halonen 16 16 24
Martti Alho 1,5 13,5 15 ## 24
Aaro Nuorala 3 1,5 10 14,5 30, 14, 34
Heimo Lampi 5,5 8 13,5 24
Pekka Kokko 3,5 10 13,5 ## 24
Yrjö Pallasvuo 9 4 13 32, 34
Per-Erik Sovelius 5,5 7 12,5 24
Lasse Aaltonen 2 3,5 7 12,5 26, 34
Urho Sarjamo 6,5 6 12,5 24
Onni Paronen 2 5,5 5 12,5 26, 34
Eino Koskinen 11,5 1 12,5 32
Leo Ahokas 7 5 12 24
Iikka Törrönen 0,5 10,5 11 24
Urho Nieminen 5 4 2 11 26
Hemmo Leino 1,5 3 6,5 11 30, 14, 34
Niilo Erkinheimo 6,5 4 10,5 ## 32, 34
Martti Kalima 4 6,5 10,5 30, 10, 14
Kai Metsola 6,5 4 10,5 24
Eino Peltola 7,5 3 10,5 24, 34
Kullervo Lahtela 6 4,5 10,5 32, 34
Veikko Karu 7 2 1 10 Mannerheim Cross.gif 26, 28, 30
Ahti Laitinen 2 8 10 # 24
Mikko Pasila 5 5 10 24
Mauno Kirjonen 1 5 4 10 32, 34
Paavo Berg 5 4,5 9,5 26, 32
Viljo Kauppinen 8,5 1 9,5 24
Jaakko Hillo 8 8 32
Ture Mattila 3 5 8 30, 34
Joel Savonen 7 1 8 24
Martti Inehmo 8 8 28
Erik Lyly 2 6 8 24, 34
Aulis Bremer 8 8 32
Valio Porvari 2 3,5 1 1 7,5 26
Lauri Jutila 4 3,5 7,5 32, 34
Nils Trontti 6 1 7 26
Väinö Virtanen 7 7 32
Toivo Tomminen 6,5 6,5 28
Tatu Huhanantti 6 6 24
Aarre Linnamaa 6 6 28
Pauli Salminen 0,5 5,5 6 32
Kelpo Virta 6 6 ## 24
Onni Avikainen 6 6 24
Lars Hattinen 6 6 28
Matti Durchman 6 6 34
Pentti Nurminen 6 6 # 32
Aimo Gerdt 6 6 32
Sakari Ikonen 2 4 6 24
Gustaf Magnusson 4 1,5 5,5 Mannerheim Cross.gif 24
Osmo Kauppinen 5,5 5,5 24
Lauri Lautamäki 1,5 4 5,5 26
Mauno Fräntilä 1 1,5 3 5,5 24, 32, 34
Kosti Keskinummi 0,5 5 5,5 24
Paavo Mellin 5,5 5,5 # 24
Veikko Rimminen 1,5 4 5,5 24
Aaro Kiljunen 5,5 5,5 32
Pentti Tilli 5 5 24
Olavi Ehrnrooth 1 2 2 5 ## 32
Jouko Myllymäki 2 3 5 28, 24
Sakari Alapuro 5 5 32
Veikko Evinen 2,5 1,5 1 5 32, 34
Vilppu Lakio 5 5 24
Kim Lindberg 5 5 24
Pauli Massinen 5 5 28
Atte Nyman 5 5 24
Väinö Pokela 2 3 5 24, 34
Jaakko Kajanto 5 5 32
Arvo Koskelainen 5 5 24
Ilmari Joensuu 4 1 5 26
YHTEENSÄ 116 19 66,5 70 432 136 2 1 1 592 1435,5

Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mannerheim Cross.gif = Mannerheim-ristin ritari
Mannerheim Cross.gifMannerheim Cross.gif = Kahdesti nimetty Mannerheim-ristin ritari
= Kuollut taistelussa
# = Joutui sotavangiksi
## = Kuollut ilmailuonnettomuudessa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stenman, Kari ja Keskinen, Kalevi: Aircraft of the Aces 23 - Finnish Aces of World War 2, Osprey Publishing, 1998, ISBN 1-85532-783-X
  • Stenman, Kari, Keskinen, Kalevi, ja Niska, Klaus: Hävittäjä-Ässät - Suomen Ilmavoimien Historia 11, Apali, 1994, ISBN 952-5026-00-0