Luettelo sienitieteilijöiden auktorilyhenteistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo sienitieteen auktoreista ja auktorilyhenteistä lyhenteenmukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Täydellinen tieteellinen nimi ilmaisee myös auktorin eli henkilön, joka ensimmäisenä hyväksyttävästi nimesi kyseisen lajin, suvun tai heimon. Esimerkiksi auktorilyhenne ”Fr.” kantarellin nimessä kertoo, että kyseessä on Elias Magnus Friesin kuvaama laji. Karvarouskun tieteellinen nimi, Lactarius torminosus (Schaeff.) Gray taas osoittaa, että Samuel Frederick Gray kuvasi sienen nykyisen lajin. Sulkeissa oleva (Schaeff.) kertoo, että Jacob Christian Schäffer oli kuvannut samaisen sienen ensimmäisenä, mutta määrittänyt sen sukulaisuussuhteet eri tavalla. Tieteellisen nimen perässä olevat auktorilyhenteet ilmaisevat vain viimeksi tapahtuneen muutoksen.[1]

Tässä taulukossa on pääosin sellaisia auktoreja, joiden nimeämiä sieniä on esitelty suomenkielisessä Wikipediassa. Lyhenteissä ei käytetä välilyöntiä etunimen kirjainten ja sukunimiosan välissä.

 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö 

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A.H.Sm. Alexander Hanchett Smith (1904–1986)
A. Venturi Antonio Venturi (1805–1864)
Ach. Erik Acharius (1757–1819)
Adans. Michel Adanson (1727-1806)
Alb. Johannes Baptista von Albertini (1769–1831)
Antonín Vladimír Antonín (1955–)
Arthur Joseph Charles Arthur (1850-1942)

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

de Bary Heinrich Anton de Bary (1831–1888)
Batsch August Johann Georg Karl Batsch (1761–1802)
Berk. Miles Joseph Berkeley (1803–1889)
Bertill. Louis-Adolphe Bertillon (1821–1883)
Bolton James Bolton (1758–1799)
Bon Marcel Bon (1925–)
Bondartsev Appollinaris Semenovich Bondartsev (1877-1968)
Boud. Jean Louis Émile Boudier (1828–1920)
Boursier J. Boursier (s.–k.)
Bref. Julius Oscar Brefeld (1839–1925)
Bres. Giacopo Bresàdola (1847–1929)
Britzelm. Max Britzelmayr (1839–1909)
Brodo Irwin Murray Brodo (1935-)
Broome Christopher Edmund Broome (1812–1886)
Bull. Jean Baptiste Bulliard (1742–1793)

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chevall. François Fulgis Chevallier (1796–1840)
Chodat Robert Hippolyte Chodat (1865–1934)
Cooke Mordecai Cubitt Cooke (1825–1914)
Cub. Giuseppe Cuboni (1852–1920)
M.A. Curtis Moses Ashley Curtis (1808–1872)
Curtis William Curtis (1746–1799)

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC. Augustin Pyramus de Candolle (1778–1841)
Dermek Auel Dermek (1925–1989)
Desm. John Baptiste Henri Joseph Desmazières (1786–1862)
Dill. Johann Jacob Dillenius (1684-1747)
Donk Marinus Anton Donk (1908–1972)
Doweld Alexander Borissovitch Doweld (1973- )
Dumée Paul Dumée (1849–1930)
Dörfelt Heinrich Dörfelt (s.–k.)

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E.-J. Gilbert Edouard-Jean Gilbert (1888-1954)  
E.Müll. Emil Müller (1920–)

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fayod Victor Fayod (1860–1900)
E. Fisch. Eduard Fischer (1861–1939)
Fr. Elias Magnus Fries (1794–1878)
Frenkel Jacob K. Frenkel -

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gilb. Robert Lee Gilbertson (1925- )
Gillet Claude-Casimir Gillet (1806–1896)
Ginns James Herbert Ginns (1938- )
Grandjean M. Grandjean (s.–k.)
Gray Samuel Frederick Gray (1766–1828)
Gyeln. Vilmos Köfarago Gyelnik (1906-1945)

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halling Roy Edward Halling (1950–)
Harmaja Harri Harmaja (1944–)
D. Hawksw. David Leslie Hawksworth (1946)
Hesler Lexemuel Ray Hesler (1888–1977)
Rob. Henry Robert Henry (1906–2001)
Hoffm. George Franz Hoffmann (1761–1826)
Hongo Tsuguo Hongo (1923-2007)
Hopple John S. Hopple (s.–k.)
Hora Frederich Bayard Hora (1908–1984)
Huds. William Hudson (1730–1793)
Höhn. Franz Xaver Rudolf von Höhnel (1852–1920)

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jacq. Johnson Jacqui Johnson (s.–k.)
Joss. Marcel Josserand (1900–1992)
J. Schröt. Joseph Schröter (1837-1894)

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalchbr. Károly Kalchbrenner (1807–1886)
Kambly Paul E. Kambly (s.–k.)
P.Karst. Petter Adolf Karsten (1834–1917)
Kauffman Calvin Henry Kauffman (1869–1931)
Kawam. Seeichi Kawamura (1881-1946)
Kemp Elizabeth M. Kemp (s. )
J.J.Kickx Jean Jacques Kickx (1842–1887)
Konrad Paul Konrad (1877–1948)
Korhonen Kari Korhonen (1943–)
Kotlaba František Kotlaba (s. )
Kreisel Hanns Kreisel (1931–)
Krombh. Julius Vincenz von Krombholz (1782–1843)
K.Kult Karel Kult (s. )
P.Kumm. Paul Kummer (1834–1912)
Kuyper Thomas Wilhelmus Kuyper (s.–k.)
Kühner Robert Kühner (1903–1996)

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lam. Jean-Baptiste Lamarck (1744–1829)
Lamoure Denise Lamoure (s.–k.)
J.E.Lange Jakob Emanuel Lange (1864–1941)
M. Lange Morten Lange (1919–2003)
Lapl. Maurice Counjard de Laplanche (1843–1904)
Lasch Wilhelm Gottlob Lasch (1787–1863)
Link Johann Heinrich Friedrich Link (1767–1850)
L. Carl von Linné (1707–1778)
Lloyd Curtis Gates Lloyd (1859-1926)
Losa Taurino Mariano Losa (1893–1965)
Lotsy Johannes Paulus Lotsy (1867–1931)
Lutzoni François M. Lutzoni

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maire René Charles Joseph Ernest Maire (1878–1949)
C.Martín Charles-Édouard Martín (s.–k.)
Massee George Edward Massee (s.–k.)
Maubl. André Maublanc (1880–1958)
Moncalvo Jean-Marc Moncalvo (s.–k.)
M.M.Moser Meinhard Moser (1924–2002)
Murrill William Alphonso Murrill (1869–1957)

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nannf. Johan Axel Frithiof Nannfeldt (1904–1985)
Niemelä Tuomo Niemelä (1940-)
Noordel. Machiel Evert Noordeloos (1949–)

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O.K.Mill. Orson K. Miller (1930-)
Opiz Philipp Maximilian Opiz (1787–1858)
P.D. Orton Peter D. Orton (1916–2005)

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pat. Narcisse Théophile Patouillard (1854–1926)
Peck Charles Horton Peck (1833–1917)
Pers. Christian Hendrik Persoon (1761–1836)
Pilát Albert Pilát (1903–1974)
Pouzar Zdeněk Pouzar (1932–)

Q[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quél. Lucien Quélet (1832–1899)

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raithelh. Jörg H. Raithelhuber (s.–k.)
Rea Carleton Rea (1861–1946)
Redhead Scott Alan Redhead (1950–)
Relhan Richard Relhan (1754–1823)
Renvall Pertti Renvall (1963)
Ricken Adalbert Ricken (1851–1921)
Romagn. Henri Charles Louis Romagnesi (1912–1999)
Romell Lars Gunnar Torgny Romell (1891-)
Rostr. (Frederik Georg) Emil Rostrup (1831-1907)
Roth Albrecht Wilhelm Roth (1757–1834)
Roze Ernest Roze (1833–1900)
Ryvarden Leif Ryvarden (1935-)

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

S. Lundell Seth Lundell (1892–1966)
Sacc. Pier Andrea Saccardo (1845–1920)
Schaffnit Ernst Schaffnit (1878–1964)
Schrad. Heinrich Adolph Schrader (1767–1836)
Schaeff. Jacob Christian Schäffer (1718–1790)
Jul. Schäff. Julius Schäffer (1882–1944)
Schwein. Lewis David von Schweinitz (1780–1834)
Scop. Giovanni Antonio Scopoli (1723–1788)
Singer Rolf Singer (1906–1994)
Sommerf. Søren Christian Sommerfelt (1794-1838)
Sowerby James Sowerby (1757–1822)
Stangl Johann Stangl (1923–1988)
Sw. Olof Peter Swartz (1760–1818)

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taylor Thomas Taylor (1775-1848)
Tode Heinrich Julius Tode (1733–1797)
Trog Jakob Gabriel Trog (1781-1865)
Tul. Louis René Tulasne (1815–1885)

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velen. Josef Velenovský (1858–1949)
Vellinga Else C. Vellinga (s. )
Vilgalys Rytas J. Vilgalys (1958–)
Vittad. Carlo Vittadini (1800–1865)

W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wahlenb. Georg Wahlenberg (1780–1851)
Wakef. Elsie Maud Wakefield (1886–1972)
Wasser Solomon P. Wasser (1946–)
Watling Roy Watling (1938–)
Weber George Heinrich Weber (1752–1828)
Weinm. Johann Anton Weinmann (1782–1858)
F.H.Wigg. Friedrich Heinrich Wiggers (1746–1811)
Willd. Carl Ludwig von Willdenow (1765–1812)
With. William Withering (1741–1799)
Wulfen Franz Xavier von Wulfen (1728–1805)

Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zopf Wilhelm Zopf (1846–1909)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eliöiden luokittelusta ja tieteellisistä nimistä Biologian opetuksen resurssikeskus, Helsingin yliopisto