Luettelo saarivaltioista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maailman saarivaltiot

Tämä on luettelo valtioista, jotka koostuvat saaristoista tai saarista eivätkä sijaitse osittainkaan millään mantereella.

Maa Valtiomuoto Itsenäisyys
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda[1] perustuslaillinen monarkia[1] 1. marraskuuta 1981 Britanniasta[1]
Bahaman lippu Bahama[2] perustuslaillinen monarkia[2] 10. heinäkuuta 1973 Britanniasta[2]
Bahrainin lippu Bahrain[3] kuningaskunta[3] 16. joulukuuta 1971 Britanniasta[3]
Barbadoksen lippu Barbados[4] perustuslaillinen monarkia[4] 30. marraskuuta 1966 Britanniasta[4]
Brunein lippu Brunei[5] sulttaanikunta[5] 1. tammikuuta 1984 Britanniasta[5]
Dominican lippu Dominica[6] tasavalta[6] 3. marraskuuta 1978 Britanniasta[6]
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta[7] tasavalta[7] 27. helmikuuta 1844 Haitista[7]
Fidži[8] tasavalta[8] 10. lokakuuta 1970 Britanniasta[8]
Filippiinit[9] tasavalta[9] 12. kesäkuuta1898 Espanjasta
4. heinäkuuta 1946 Yhdysvalloista [9]
Grenada[10] perustuslaillinen monarkia[10] 7. helmikuuta 1974 Britanniasta[10]
Haiti[11] tasavalta[11] 1. tammikuuta 1804 Ranskasta[11]
Indonesia[12] tasavalta[12] 27. joulukuuta1945 Alankomaista[12]
Irlanti[13] tasavalta[13] 6. joulukuuta 1921 Britanniasta[13]
Islannin lippu Islanti[14] tasavalta[14] 17. kesäkuuta 1944 Tanskasta[14]
Itä-Timor[15] tasavalta[15] 28. marraskuuta 1975 Portugalista
20. toukokuuta 2002 Indonesiasta[15]
Jamaika[16] perustuslaillinen monarkia[16] 6. elokuuta 1962 Britanniasta[16]
Japani [17] perustuslaillinen keisarikunta perustettu 660 eKr.
Kap Verde[18] tasavalta[18] 5. heinäkuuta 1975 Portugalista[18]
Kiribati[19] tasavalta[19] 12. heinäkuuta 1979 Britanniasta[19]
Komorit[20] liittotasavalta[20] 6. heinäkuuta 1975 Ranskasta[20]
Kuuba[21] tasavalta[21] 20. toukokuuta 1902 Espanjasta[21]
Kypros[22] tasavalta[22] 16. elokuuta 1960 Britanniasta[22]
Malediivien lippu Malediivit tasavalta 26. heinäkuuta 1965 Britanniasta
Madagaskarin lippu Madagaskar[23] tasavalta[23] 26. kesäkuuta 1960 Ranskasta[23]
Maltan lippu Malta[24] tasavalta[24] 21. huhtikuuta 1964 Britanniasta[24]
Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret[25] tasavalta[25] 21. lokakuuta 1986Yhdysvalloista[25]
Mauritiuksen lippu Mauritius[26] tasavalta[26] 12. maaliskuuta 1968 Britanniasta[26]
Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio[27] liittovaltio[27] 3. marraskuuta 1986 Yhdysvalloista[27]
Naurun lippu Nauru[28] tasavalta[28] 30. tammikuuta 1968 Australiasta[28]
Palaun lippu Palau[29] tasavalta[29] 1. lokakuuta 1994 Yhdysvalloista[29]
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea[30] perustuslaillinen monarkia[30] 16. syyskuuta 1975 Australiasta[30]
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis[31] federaatio[31] 19. syyskuuta 1983 Britanniasta[31]
Saint Lucian lippu Saint Lucia[32] valtio[32] 22. helmikuuta1979 Britanniasta[32]
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit[33] parlamentaarinen demokratia[33] 27. lokakuuta 1979 Britanniasta[33]
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret[34] perustuslaillinen monarkia[34] 7. heinäkuuta 1978 Britanniasta[34]
Samoan lippu Samoa[35] kuningaskunta[35] 1. tammikuuta 1962 Uudesta-Seelannista [35]
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe[36] tasavalta[36] 12. heinäkuuta 1975 Portugalista[36]
Seychellien lippu Seychellit[37] tasavalta[37] 29. kesäkuuta 1976 Britanniasta[37]
Singaporen lippu Singapore[38] tasavalta[38] 18. elokuuta 1965 Malesiasta[38]
Sri Lankan lippu Sri Lanka[39] tasavalta[39] 4. helmikuuta 1948 Britanniasta[39]
Taiwanin lippu Taiwan[40] tasavalta[40] 1. tammikuuta 1912 [40]
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago[41] tasavalta[41] 31. elokuuta 1963 Britanniasta[41]
Tongan lippu Tonga [42] kuningaskunta[42] 4. kesäkuuta 1970 Britanniasta[42]
Tuvalun lippu Tuvalu[43] perustuslaillinen monarkia[43] 1. lokakuuta 1978 Britanniasta[43]
Vanuatun lippu Vanuatu[44] tasavalta[44] 30. heinäkuuta 1980 Britanniasta ja Ranskasta[44]
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti[45] perustuslaillinen monarkia[45] 26. syyskuuta 1907 Britanniasta[45]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta[46] parlamentaarinen monarkia[46] Liittosopimus 1801[46]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The World Factbook — Central Intelligence Agency www.cia.gov. Viitattu 20.3.2018. (englanniksi)
  2. a b c CIA World Fact Book – Bahama
  3. a b c CIA World Fact Book – Bahrain
  4. a b c CIA World Fact Book – Barbados
  5. a b c CIA World Fact Book – Brunei
  6. a b c CIA World Fact Book – Dominica
  7. a b c CIA World Fact Book – Dominican Republic
  8. a b c CIA World Fact Book – Fiji
  9. a b c CIA World Fact Book – Philippines
  10. a b c CIA World Fact Book – Grenada
  11. a b c CIA World Fact Book – Haiti
  12. a b c CIA World Fact Book – Indonesia
  13. a b c CIA World Fact Book – Ireland
  14. a b c CIA World Fact Book – Iceland
  15. a b c CIA World Fact Book – Timor-Leste
  16. a b c CIA World Fact Book – Jamaica
  17. CIA World Fact Book – Japan
  18. a b c CIA World Fact Book – Cape Verde
  19. a b c CIA World Fact Book – Kiribati
  20. a b c CIA World Fact Book – Comoros
  21. a b c CIA World Fact Book – Cuba
  22. a b c CIA World Fact Book – Cyprus
  23. a b c CIA World Fact Book – Madagascar
  24. a b c CIA World Fact Book – Malta
  25. a b c CIA World Fact Book – Marshall Islands
  26. a b c CIA World Fact Book – Mauritius
  27. a b c CIA World Fact Book – Federated States of Micronesia
  28. a b c CIA World Fact Book – Nauru
  29. a b c CIA World Fact Book – Palau
  30. a b c CIA World Fact Book – Papua New Guinea
  31. a b c CIA World Fact Book – Saint Kitts and Nevis
  32. a b c CIA World Fact Book – Saint Lucia
  33. a b c CIA World Fact Book – Saint Vincent and the Grenadines
  34. a b c CIA World Fact Book – Solomon Islands
  35. a b c CIA World Fact Book – Samoa
  36. a b c CIA World Fact Book – Sao Tome and Principe
  37. a b c CIA World Fact Book – Seychelles
  38. a b c CIA World Fact Book – Singapore
  39. a b c CIA World Fact Book – Sri Lanka
  40. a b c CIA World Fact Book – Taiwan
  41. a b c CIA World Fact Book – Trinidad and Tobago
  42. a b c CIA World Fact Book – Tonga
  43. a b c CIA World Fact Book – Tuvalu
  44. a b c CIA World Fact Book – Vanuatu
  45. a b c CIA World Fact Book – New Zealand
  46. a b c CIA World Fact Book – United Kingdom