Luettelo sähköautomalleista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo valmistetuista sähköllä toimivista automalleista. Luettelo ei ole täydellinen.

Esimerkkejä sähköautoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa on listattu aikajärjestyksessä sähköautoja, jotka ovat olleet myynnissä tai saatavilla leasing-sopimuksella. Tällä hetkellä tuotannossa olevat vihreällä pohjavärillä.

Nimi Kommentti Tuotantovuosi Ajomatka Huippunopeus Valmistettu lukumäärä Hinta
Baker Electric Ensimmäinen kuluttajamarkkinoille tehty sähköauto. Oli melko helppo ajettava. 1899–1915 saavutti 80 kilometrin toimintasäteen täydellä akulla Saavutti 40 km/h ? US $2300
Detroit Electric Myytiin lähinnä naisten ja lääkäreiden käyttöön. Pidettiin kaupunkiajoon soveltuvana. 1907–39 Toimintamatka 130 kilometristä (keskiverto) 340 kilometriin (maksimi). 32 km/h <5000 >n. US $3000
Henney Kilowatt Ensimmäinen moderni (transistori-pohjainen) sähköauto, oli varustettu nykyaikaisilla hydrauli-jarruilla. 1958–60 saavutti noin 100 km/h nopeuden <100
GMC Conceptor Electric G-Van[1] Jenkkipakun tehdasmuunnos. Kolmen valmistajan yhteistyön tulos: GM valmisti rungon, johon Conceptor lisäsi sähkömoottorin, minkä jälkeen SCE asensi akut. 1989 128 km 96 km/h noin 500 kappaletta
Škoda Favorit ELTRA 151L & 151 Pick-Up Itäblokin ensimmäinen sähköauto. Tšekkiläinen, vietiin Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Lyijyakku. 1992–1994 80 km rajattu 80 km/h <1100 kpl, jäljellä ehkä 20 $20,000
Chrysler TEVan 1993–1995 80–128 km 112 km/h 56 kpl $120,000
General Motors EV1 Näyttävästi julkistettu täysin moderni sähköauto. Oli tarjolla vain leasing-sopimuksella. Kaikki kappaleet kerätty pois vuokraajilta ja lähes kaikki tuhottu. 1996–2003 ajomatka yhdellä latauksella toisen sukupolven versiossa 120–240 km. >1000 ~ vain leasing
TWIKE Kolmipyöräinen sähköauto. Valmistettu Saksassa. 1996+ >750 ~ US $16 000
Chrysler EPIC minivan Toinen sukupolvi Chrysler TEVanista. 1997–2000 ajomatka 110–140 kilometriä yhdellä latauksella 130 km/h <351 leasing vain julkiselle sektorille.
Honda EV Plus Ensimmäinen sähköauto suurelta valmistajalta, jossa ei käytetty lyijy-akkuja. 24 voltin NiMH-akut. 1997–99 Toimintamatka 130–180 km 130 km/h ~300 US $455/kk 36 kuukauden leasing-sopimuksella tai $53 000 ilman tukia.
Toyota RAV4 EV
Kysyntä suurempi kuin valmistus. Jotkut vuokrattu ja jotkut myyty USA:n itä- ja länsirannikoille. Toyota suostui keskeyttämään ensimmäisen sukupolven autojen murskaamisen. Tuotanto takkuili patenttikiistan vuoksi. Massatuotanto alkoi vasta vuonna 2012 ja tuotanto on täydessä vauhdissa 2014. 1997– 130-190 km 126 km/h ~1500 US $40 000 ilman tukia, $29 000 tukien kanssa
Chevrolet S10 EV S–10 -malli General Motorsin EV1:n voimanlähteellä, 45 myyty yksityisomistukseen ja jäänyt käyttöön. 1998 100
Global Electric Motorcars Viisi mallia tuotannossa, muun muassa kaksi lava-autoa. Käyttää lyijy-akkuja. DaimlerChrysler osti vuonna 2000. 1998+ rajoitettu 40 km/h >30,000 mallista riippuen, US $7 000 – $12.5 000
Nissan Altra EV Keskikokoluokan farmari. Ensimmäinen sähköauto, jossa käytettiin Litium-ioni-akkuja[2] ja 160 000 kilometrin käyttöikä akuilla 1998–2000 190 kilometrin toimintamatka 120 km/h ~133 US $470/kk, vain leasing
Ford Ranger EV Jotkut myyty, suurin osa vuokrattu; valtaosa kerätty takaisin kuluttajilta ja tuhottu. Ford suostui pienen määrän myymiseen aiemmille vuokralaisille arvonnan perusteella. 1998–2002 1500, arviolta 200 vielä käytössä ~ US $50 000, tukien avulla $20 000
Peugeot 106 Electrique[3] 1998–2004 90 km toimintamatka 90 km/h
Citroën Berlingo Electrique 27 kuuden voltin ja 100 ampeeritunnin kadmium-nikkeli akkuja] kolmen sarjassa.[4] Hyvin samankaltainen kuin Peugeot Partnerin sähköversio. 1998–2005 65-95 km toimintamatka 105 km/h
Think Nordic TH!NK City
Kahden hengen auto, jossa nikkeli-kadmium-akut. 1999–2002

5. sukupolvi 2008–[5]

85 km toimintamatka

5. sukupolvi: 170–203 km toimintamatka[5]

90 km/h

5. sukupolvi: 100 km/h[5]

1005 2008: 20 000 €[5]
REVA
Intiassa valmistettu kaupunkiauto, myydään Isossa-Britanniassa nimellä "G-Wiz". 2001+ 72 km/h[6] >1600[7] ~ £8K[8] US $15 000
Dynasty EV Viisi mallia tuotannossa, kaikki sedan-mallisia, käyttävät lyijyakkuja. 2001+ Ajomatka 50 kilometriä. nopeus rajoitettu 40 kilometriin tunnissa
ZAP Xebra Kiinassa rakennettava henkilöauto ja tavarankuljetusmalli 2006– 65 km 64 km/h 500– kpl €7,500
Zenn EV Kolmiovinen kahden matkustajan hatchback, useilla eri akkuvaihtoehdoilla. 2006+ 55 kilometrin ajomatka yhdellä latauksella. US $12 000 – 14 000
Tesla Roadster
Kaksipaikkainen urheiluauto, joka käyttää litiumakkuja 2008– Ajomatka 340–370 km[9] 201 km/h[10] Hinta alkaen 89 000 €[11]
Mitsubishi i MiEV
Henkilöauto, jossa on litiumakut. 2005– Ajomatka 160 km[12] 130 km/h[13]

Tuotannossa olevia malleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reva vuosimallia 2008.
  • Kaupunkiauto: REVA i, joka tunnetaan myös nimellä G-Wiz on maailman eniten myyty sähköauto 2009[14]. Sen huippunopeus on 80 km/h ja kantama 80 km[15]. Se on saanut EU:n tyyppihyväksynnän[15]. Sitä myydään yhdeksässä maassa[15].
  • Kaupunkiauto: Norjalainen Think Nordic AS on aloittanut seuraavan sukupolven mallinsa TH!NK cityn toimitukset kotimaassaan.[16] Auto tullaan julkaisemaan vuonna 2008 Isossa-Britanniassa, Norjassa, Ruotsissa, Alankomaissa, Sveitsissä ja Tanskassa. 2009 aloitetaan myynti useissa muissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.[17] Uusi malli on valmistajan mukaan komposiittimateriaaleista valmistettuna ruostumaton ja täysin kierrätettävissä. Kaksipaikkaisen auton ajomatka yhdellä latauksella on 185 kilometriä. Akkujärjestelmän autoon toimittaa Tesla Motors. Auton hinta on 20 000 € ja akkupaketin vuokra on 200 € kuukaudessa.[18] Yhtiö uskoo valmistusmäärän nousevan 10 000:een autoon vuodessa vuonna 2009.[16]
Tesla Roadster
  • Urheiluauto: Tesla Motors on ryhtynyt valmistamaan kaksipaikkaista Tesla Roadster -urheiluautoa[19]. Tesla suunnittelee aloittavansa sen myynnin Euroopassa noin 100 000 euron hintaan vuoden 2008 jälkipuoliskolla.[20] [21]
  • Urheiluauto: Venturi Fétishiä valmistetaan vain 25 kappaletta, jokainen hintaan 297 000 € + verot.[22]
  • Kuorma-auto: Brittiläinen Modec valmistaa kolmea sähkökäyttöistä kuorma-automallia[23].
  • Kuorma-auto: Smith Electric Vehicles valmistaa sähköistä kuorma-autoa[24].

Lista viimeaikaisista prototyypeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X1 Wrightspeed -sähköauton prototyyppi.

Viimeaikaisia sähköautojen prototyyppejä ovat:

  • Eliica
  • Ford E-Ka
  • Lexus EV (esiintyi Minority Reportissa)
  • Maya-100: Li-ion "super"-polymeeriakut; väitetty toimintamatka 360 km[25]
  • Mitsubishi Colt EV: Litium-ioni-akut, moottorit renkaiden yhteydessä[26]
  • Pinanfarina Ethos II
  • Renault EV Racer
  • Solectria Sunrise
  • Subaru R1e
  • Suzuki EV Sport
  • Volvo 3CC: Kolmen istuttava sähköauto, varustettu litium-ioni-akuilla[27]
  • Smart fourtwo EV
  • TH!NK Ox: Alustakonsepti, josta voi kehittää eri autotyyppejä.[28]
  • Toroidion
  • Wrightspeed X1: 0–100 km/h 3 sekuntia.
  • eRUF Model A: Porsche 997:n (911:n) pohjalle tehty auto.[29]

Tuotantoon tulevia automalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavien sähköautojen (ja plug-in-hybridien) on suunniteltu tulevan tuotantoon:

Vuonna 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • AC Propulsion tuo markkinoille Toyotan Scion xB -malliin pohjaavan eBox -sähköauton. Ajomatka yhdellä latauksella yli 200 kilometriä, kiihtyvyys 0–100 km/h noin 7 s. ja tilaa viidelle matkustajalle. Latausaika pikalatauksessa 2 tuntia täyteen varaukseen, mutta jo puolen tunnin latauksella saa ajomatkaa noin 50 kilometriä. Muunnostyön hinta yli 50 000 dollaria. Ensimmäinen eBox toimitettiin näyttelijä Tom Hanksille helmikuussa 2007.

Vuonna 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yhdysvaltalainen Phoenix Motorcars tuo sarjatuotantoon kaksi sähkömoottorilla kulkevaa mallia: kaupunkimaasturin ja lava-auton[30]. Auton huippunopeus on noin 150 km/h, kiihtyvyys 0–100 km/h alle 10 sekuntia ja ajomatkaksi luvataan yli 160 km yhdellä latauksella. Yli 1700 kg painavaan autoon voi lastata kuormaa 480 kg. Akuston kapasiteetti on 35 kWh. Altairnanon valmistama litium-akusto latautuu 250 kW:n tehoisella pikalaturilla 10 minuutissa ja normaalilla verkkosähköllä 5–6 tunnissa.
  • SVE (Société de Véhicules Électric, ranskalainen Dassault- ja Heuliez-yhtiöiden muodostama uusi yhtiö) ilmoitti, että se aikoo alkaa valmistaa Renault Kangoo-henkilöautoon pohjaavia Cleanova II-sähköautoja. Ilmoituksen mukaan ne tulevat markkinoille yksittäistuotettuna 2007 ja massatuotettuna 2008. Autosta tehdään myös hybridi-versio, joka yltää 500 kilometrin ajoon sähköversion yltäessä 200 kilometriin.

Tulossa vuonna 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian (nyk. Metropolia) Autolaboratorio aikoo viedä tuotantoon kaksipaikkaisen urheiluautomallinsa Eran (lyhenne sanoista Electric RaceAbout). Era on nelivetoinen ja kiihtyy nollasta sataan alle kuudessa sekunnissa. Sen toimintasäde on 300 kilometriä. Era painaa 1 250 kiloa, josta litium-akkujen osuus on 500 kiloa. Auton kori ja alusta on rakennettu hiilikuidusta. Autoa aiotaan valmistaa vietäväksi ulkomaiden markkinoille. Vuosituotannoksi on kaavailtu 300 kappaletta. Hinta tulee olemaan "kallis". Eran ensimmäinen prototyyppi valmistuu vuoden 2009 jälkipuoliskolla. Se osallistuu Yhdysvalloissa järjestettävään Automotive X-Prize -kilpailuun. Prototyypin valmistuksesta ja suunnittelusta vastaa Stadia yhdessä koti- ja ulkomaisten asiantuntijayritysten kanssa.[31]
  • Mitsubishi aikoo aloittaa i MiEV sähköautonsa myynnin Japanissa. Auto on noin 3,4 metriä pitkä, nelipaikkanen ja neliovinen. Auto käyttää 16 kWh litiumakkuja joissa riittää virtaa 160 kilometrin ajoon käyttäen Japanilaista 10-15 ajosykliä. Moottorissa on tehoa 47 kW ja vääntöä 180 Nm, huippunopeus on 130 km/h. Hinta-arvio on 4 miljoonaa jeniä, mutta Japanissa matalapäästöisille autoille annettavien tukien jälkeen noin 3 miljoonaa jeniä.[32][33] 3 000 000 jeniä = 23 100 euroa.
  • Venturi kertoo kaupallistavansa Eclectic-mallinsa vuonna 2009[34]. Eclecticin huippunopeus on 50 km/h ja ajomatka 50 km. Tällä autolla on oma tuuligeneraattori, joka tuottaa päivässä tarpeeksi sähköä 15 km:n ajomatkaa varten.[35]
  • Fisker Karma on neliovinen urheilullinen plug-in sarjahybridi. Sillä voi ajaa 80 km sähkökäyttöisesti. Hinta-arvio on 80 000 dollaria.
  • Aptera Motorsin 2e on erittäin aerodynaaminen, kolmipyöräinen ja moottoripyöräksi rekisteröitävä sähköauto[36]. Se painaa 680 kg - 907 kg[37]. Se tulee myyntiin Kaliforniassa vuoden 2009 lopulla[38]. Eri mallien hinnat USA:ssa tulevat liikkumaan välillä 17 300 - 27 600 €[37].
  • Brittiläinen Lightning Car Company aikoo aloittaa Lightning GT- ja Lightning GTS -urheiluautojen tuotannon[39]. Ensimmäisiä autoja odotettiin jo vuonna 2008[39], mutta nyt tuotannon odotetaan käynnistyvän vuoden 2009 lopulla[40]. Yritys ottaa varauksia vastaan n. 4 000 €:n etumaksulla[41]. Autoissa on pyöriin rakennetut PML Flightlinkin Hi-Pa Drive -moottorit ja Altairnanon NanoSafe-akusto[39]. NanoSafe-akkuteknologian luvataan olevan huomattava parannus Li-ion-akkuihin: yli 15 000 latauksen käyttöikä, laajempi käyttölämpötila-alue, ei jäähdytystarvetta[39]; yli 12 vuoden elinikä, 10 minuutin latausaika[42]. Auton hinnaksi on annettu 137 021 Euroa[43].

Tulossa vuonna 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Italialainen Pininfarina suunnittelee aloittavansa pienen nelipaikkaisen sähköauton valmistuksen. Auto käyttää litiumpolymeeriakkuja jotka antavat sille 250 km toimintamatkan/lataus kaupunkiajossa, 0-50km/h 4,9s kiihtyvyyden ja 130 km/h huippunopeuden. Akuilla on 200 000 kilometrin elinikä. Akut toimittaa ranskalainen Bolloré joka pystyy valmistamaan vuodessa akkuja 15 000 auton tarpeisiin. Autoa tullaan myymään Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.[44] Hinta-arvio on 15 000 €.[45]
  • General Motors aikoo julkaista nelipaikkaisen ja sedan-mallisen plug-in sarjahybridin nimeltään Chevrolet Volt. Sen litium-ioni-akuissa riittää virtaa 64 km ajoon jonka jälkeen pienehkö polttomoottori ryhtyy lataamaan akkuja.[46] GM on esitellyt sarjatuotantomallin Voltista.[47] GM:n tarkoituksena on valmistaa vuosittain Volt:ia noin 100 000 kappaletta joita aiotaan myydä ja liisata. GM harkitsee myös auton akuston liisausta helpottaakseen kuluttajalle koituvia kuluja.[48] Volttia on tarkoitus myydä globaalisti.[49] Hinta-arvio on 48 000$.[50]

Tulossa vuonna 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Loremo EV [53]. Neljän hengen auto, jonka paino on 535 kg, huippunopeus 140 km/h ja tavoitehinta 30 000 €[54].
  • Tesla Model S on viisiovinen, viiden aikuisen matkustajan henkilöauto. Akuissa riittää virtaa yhdellä latauksella 260 kilometrin ajoon, lisähintaan on mahdollisuus saada jopa 480 kilometrin toimintamatka. Kiihtyvyys 0-100 km/h on alle 6 sekuntia ja huippunopeus on 192 km/h. Hinta on 57 400$.[55]

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Plug-in-hybridin ovat kehittäneet California Cars Initiative, Edrive Systems, Hybrids Plus and Hymotion. Toyota Prius-hybridiin vaihdetut paremmat akut, lisätty laturi ja hallintaohjelmaan tehdyt muutokset tekevät Priuksesta auton, jolla kulkee 100 kilometriä yhdellä bensalitralla. Edrive ja Hymotion ilmoittivat 2005 aikovansa alkaa muuntaa myös muita hybridiautoja plug-in-hybrideiksi (muun muassa Ford Escapen).[57]
  • Yhdysvaltalainen Zap (Zero Air Pollution) on kertonut useista sähköautoprojekteista. Seuraavaksi olisi vuorossa halpa, mutta tehokas urheiluauto Alias. Tämä on kuitenkin epäuskottavaa, sillä Zap-yhtiö on toistuvasti pettänyt lupauksensa ja johtanut ihmisiä harhaan.[58].
  • Mercedes-Benz SLS AMG on nelivetoinen superauto. Siinä on 48 kWh akusto, sen sähkömoottoreissa on tehoa yhteensä 392 kW ja vääntöä 880 Nm. Kiihdytys 0-100 km/h vie aikaa noin 4 sekuntia.[59] Auto on tulossa tuotantoon vuonna 2013.[60]
  • Audi e-tron on konsepti-auto, joka perustuu R8-malliin. Sen neljässä sähkömoottorissa on tehoa yhteensä 230 kW ja 4500 Nm vääntöä, kiihdytys 0-100 km/h vie aikaa 4,8 sekuntia. Akkuihin mahtuu virtaa 42,4 kWh mikä antaa autolle 248 kilometrin toimintasäteen.[61] Auto on tarkoitus tuoda tuotantoon 2011 tai 2012.[62]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Phil S's 1989 GMC Electric G-Van Unofficial photo album for members of the EV Discussion List.
  2. Altra
  3. Joeri de Ridder's 1997 Peudgeot 106 Electric Unofficial photo album for members of the EV Discussion List.
  4. CNB:n kotisivu
  5. a b c d Models Think.no.
  6. Female First
  7. Going Green FAQ
  8. Going Green
  9. Tesla Motors FAQ
  10. Performance Specs - 2008 Model Year Tesla Motors
  11. Resreve a Tesla Roadster Tesla Motors
  12. [1] What is "MiEV"?
  13. [2] What is "MiEV"?
  14. Archana Mohan: Reva is highest selling electric car in the world Business Standard. 8.3.2009. Ahmedabad. Viitattu 27.3.2009.
  15. a b c About Reva i REVA India Limited. Viitattu 14.7.2008.
  16. a b Click here to find out more! The TH!NK Ox electric crossover Concept Gizmag -verkkoyhteisö.
  17. Th!nkistä kerrotaan - lanseeraus 2008, Suomi 2009 Sähköautot Nyt ! -verkkoyhteisö.
  18. Think.no
  19. http://www.teslamotors.com/blog2/?p=57
  20. Tesla Roadster European plans speed up Auto Blog Green.
  21. Tesla to sell Roadster in Europe Plugs and Cars - blogi.
  22. Venturi Fetish
  23. FAQ Modec
  24. Smith Electric Vehicles
  25. tiedote electrovaya.com
  26. tiedote media.mitsubishi-motors.com
  27. tiedote volvocars-pr.com
  28. http://www.think.no/think/Think-Models-Concepts/TH!NK-Ox
  29. http://www.4wheelsnews.com/electric-porsche-911-by-ruf-breaks-cover/
  30. Information for Fleet ManagersPhoenix Motorcars
  31. Postin sähköauto-ohjelma hiipui 09.10.2003. Tekniikka ja Talous. Viitattu 14.7.2008.
  32. Report: Mitsubishi to Begin i MiEV Retail Sales In Japan A Year Early Green Car Congress.
  33. Report: What is "i MiEV"? Mitsubishi Motors Japan.
  34. Commercial Information Venturi
  35. http://www.venturi.fr/IMG/File/PDF/Press/17042008-PRESSKIT%20ECLECTIC.pdf
  36. Aptera Motors
  37. a b http://www.aptera.com/faqs.php
  38. https://www.aptera.com/reserve.php
  39. a b c d Lightning Car Company
  40. http://www.lightningcarcompany.com/qanda.php#q4
  41. http://www.lightningcarcompany.com/qanda.php#q8
  42. http://www.lightningcarcompany.com/nanosafe.php
  43. http://www.lightningcarcompany.com/qanda.php#q1
  44. Press release (pdf) Pininfarina
  45. Environment: Pininfarina to build EV in Italy Channel 4.
  46. http://money.cnn.com/2008/04/17/autos/chevrolet_volt/index.htm
  47. GM Formally Unveils the Production Version of the Volt Green Car Congress.
  48. Chevrolet Volt Takes a Giant Leap Forward Edmunds Inside Line.
  49. The Volt Will be a Global Vehicle Chevy Volt Electric Car Site.
  50. http://www.msnbc.msn.com/id/23778688/
  51. http://web.archive.org/web/20090813145106/http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jLwFeW5XO1N2Gm19eVM9ynvOaNnQ
  52. Daimler invests EUR 600 million in center of excellence for compact vehicles Daimler AG.
  53. http://loremo.com/englisch/06mein01_kauf.htm
  54. http://loremo.com/englisch/02der02_varianten.htm
  55. Tesla Model S: $50,000 EV sedan seats seven, 300-mile range, 0-60 in 5.5s AutoblogGreen.
  56. Tata unveils first electric: Indica Vista EV 3.4.2009. Leftlane.
  57. International Humanities Center (2006): "2006 Goals and 2005 Year-End Report", California Cars Initiative for Plug-In Hybrids
  58. Sullivan, Randall: Hype Machine: Searching for ZAP's Fleet of No-Show Green Cars. WIRED 16.04
  59. http://www.daimler.com/dccom/0-5-7165-1-1223389-1-0-0-0-0-0-12080-7165-0-0-0-0-0-0-0.html
  60. http://www.cartoday.com/content/news/singlepage.asp?in=9838
  61. http://www.autoblog.com/2009/09/15/officially-official-frankfurt-2009-audi-e-tron-4-motors-1-b/
  62. http://www.autoweek.com/article/20091005/CARNEWS/910059998