Luettelo parafilioista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on Luettelo parafilioista.

 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö 

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Abasiofilia liikuntarajoitteiset ihmiset[1]
Agalmatofilia patsaat ja nuket[2]
Akrotomofilia ihmiset, joilla on amputaatio[3][4]
Apotemnofilia olla amputoitu[3][5]

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Dendrofilia puut[3]

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Emetofilia oksennukset[1]

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Fetisismi‎ jokin esine, materiaali, tuntemus, tuoksu, vaatekappale tai erite[6][7][8]
Formicofilia hyönteisten ryömiminen[9][10]
Frotterismi hierominen ihmistä, joka ei anna suostumusta siihen[11]
Futanari ruumiillisesti naisen ja miehen välimuotoja edustavat hahmot, kuten shemalet ja hermafrodiitit[12][13]

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Gerontofilia vanhukset[14]

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Hypoksifilia rikolliset, erityisesti ne, jotka tekivät julmia tai törkeitä rikoksia[9][15]

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Koprofilia uloste[11][16]

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Makrofilia suurikokoiset ihmiset[17]
Mikrofilia pienikokoiset ihmiset[17]

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Nekrofilia kuolleet[11][1][18]

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Pedofilia lapset[11][19]
Piquerismi Toisen henkilön lihan lävistäminen, useimmiten puukottamalla tai leikkaamalla vartaloon terävillä esineillä[20]
Pyrofilia tuli[21]

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Seksuaalinen masokismi oma kipu, kärsimys tai nöyryyttäminen[22]
Seksuaalinen sadismi toisen kipu, kärsimys tai nöyryyttäminen[22]

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Urofilia Virtsaaminen, erityisesti julkisesti, muiden päälle ja/tai itsen päälle virtsataan[11][1][9][23]

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Vorarefilia Ajatus siitä, että yksi henkilö tai olento syö tai toinen syö hänet; yleensä kokonaisena yhtenä kappaleena nieleminen[24]
Voyeurismi muiden katseleminen alasti tai harrastaessa seksiä, yleensä heidän tietämättään[11][23]

Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafilia Seksuaalinen mielenkiinto
Zoofilia eläimet[11][1][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Milner, JS (2008). "Paraphilia Not Otherwise Specified: Psychopathology and theory", in Laws DR & O'Donohue WT: Sexual Deviance, Second Edition: Theory, Assessment, and Treatment. New York: The Guilford Press, 384–418. ISBN 978-1-59385-605-2. 
  2. Scobie, A (1975). "Perversions ancient and modern: I. Agalmatophilia, the statue syndrome". Journal of the History of the Behavioral Sciences 11 (1): 49–54. doi:10.1002/1520-6696(197501)11:1<49::AID-JHBS2300110112>3.0.CO;2-6. PMID 11609831. 
  3. a b c Money, J (1984). "Paraphilias: Phenomenology and classification". American Journal of Psychotherapy 38 (2): 164–78. doi:10.1176/appi.psychotherapy.1984.38.2.164. PMID 6234812. 
  4. Money, J (1986). "Acrotomophilia, sex, and disability: New concepts and case report". Sexuality and Disability 7 (1/2): 43–50. doi:10.1007/BF01101829. 
  5. "Apotemnophilia: Two cases of self-demand amputation as a paraphilia" (1977). The Journal of Sex Research 13 (2): 115–125. doi:10.1080/00224497709550967. 
  6. Väestöliitto: Mikä on fetissi? hyvakysymys.fi. 23. syyskuuta, 2019.
  7. Onko sinulla jokin fetissi? Ilta-Sanomat. 24.10.2011.
  8. Sadomasokismi ei ole enää sairaus Helsingin Sanomat. 13.5.2011.
  9. a b c d Money, John (1988). Lovemaps: Clinical Concepts of Sexual/Erotic Health and Pathology, Paraphilia, and Gender Transposition in Childhood, Adolescence, and Maturity. Buffalo, N.Y: Prometheus Books. ISBN 978-0-87975-456-3. 
  10. Dewaraja, R (1986). "Transcultural sexology: Formicophilia, a newly named paraphilia in a young Buddhist male". Journal of Sex and Marital Therapy 12 (2): 139–145. doi:10.1080/00926238608415401. PMID 3723604. 
  11. a b c d e f g (2000) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: DSM-IV. Washington, DC: American Psychiatric Association. ISBN 978-0-89042-025-6. 
  12. Thompson, Jason: Manga: The Complete Guide, s. 452. New York, New York: Del Rey Books, 2007. ISBN 978-0-345-48590-8. (englanniksi)
  13. Krauss, Friedrich Salomo et al. Japanisches Geschlechtsleben: Abhandlungen und Erhebungen über das Geschlechtsleben des japanischen Volkes ; folkloristische Studien, Schustek, 1965 (saksaksi)
  14. Hirschfeld, M (1920). Die homosexualität des mannes und des weibes [Homosexuality in men and women], 2nd (in de), Berlin: Louis Marcus. 
  15. Sharma BR (September 2003). "Disorders of sexual preference and medicolegal issues thereof". Am J Forensic Med Pathol 24 (3): 277–82. doi:10.1097/01.paf.0000069503.21112.d2. PMID 12960665. 
  16. Xavier, CM (1955). "Coprophilia: A clinical study". British Journal of Medical Psychology 28 (2–3): 188–190. doi:10.1111/j.2044-8341.1955.tb00893.x. PMID 14389628. 
  17. a b "Relative prevalence of different fetishes" (2007). Int. J. Impot. Res. 19 (4): 432–7. doi:10.1038/sj.ijir.3901547. PMID 17304204. 
  18. "Sexual attraction to corpses: a psychiatric review of necrophilia" (1989). Bull Am Acad Psychiatry Law 17 (2): 153–63. PMID 2667656. 
  19. Krafft-Ebing, R (1998). Psychopathia sexualis: A medico-forensic study (1998 translation by Franklin S. Klaf. Arcade Publishing, 408. ISBN 978-1-55970-426-7. 
  20. Davis, MS (2002). The concise dictionary of crime and justice. SAGE Publications, 196. ISBN 978-0-7619-2176-9. 
  21. Brown ym. 2015 s.1
  22. a b Matti Huttunen: Sukupuoliset kohdehäiriöt (pedofilia, paljastelu, tirkistely) ja erityismieltymykset Duodecim. 5.2.2018. Viitattu 18.6.2022.
  23. a b Seto, MC (2000). "Paraphilias", in Hersen M: Aggression and violence: an introductory text. Boston: Allyn & Bacon, 198–213. ISBN 978-0-205-26721-7. 
  24. Brenda Brathwaite (2007). "Defining sex", Sex in Video Games. London: Charles River Media. ISBN 978-1-58450-459-7.