Oikean- ja vasemmanpuoleinen liikenne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oikean- ja vasemmanpuoleista liikennettä noudattavat maat nyt ja ennen. Suomessa vuonna 1858 tehty muutos ja sen jälkeiset tapahtumat muissa maissa on otettu huomioon.

  oikeanpuoleinen
  oikeanpuoleinen, aikaisemmin vasemmanpuoleinen.
  vasemmanpuoleinen
  vasemmanpuoleinen, aikaisemmin oikeanpuoleinen
  ennen eri säännöt eri osissa maata, nykyisin oikeanpuoleinen liikenne
  oikeanpuoleinen liikenne
  vasemmanpuoleinen liikenne


Useimmissa maissa on nykyisin voimassa oikeanpuoleinen liikenne. Näin on ollut Suomessakin jo vuodesta 1858 lähtien. Vasemmanpuoleinen liikenne on Euroopassa voimassa ainoastaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Irlannissa, Maltalla ja Kyproksessa.

Aikaisemmin on vasemmanpuoleinen liikenne ollut useissa muissakin maissa, kuten Ruotsissa vuoden 1967 syyskuun 3. päivään saakka (H-päivään) sekä Islannissa vuoteen 1968. Myös Itävalta-Unkarissa oli aikoinaan vasemmanpuoleinen liikenne, mutta ennen toista maailmansotaa kaikissa siihen kuuluneissa maissa oli jo siirrytty oikealle puolelle, Itävallassakin vuonna 1938 Anschlussin jälkeen.

Muissa maanosissa vasemmanpuoleinen liikenne on voimassa lähinnä useimmissa Brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluvissa maissa, kuten Intiassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja monissa Itä-Afrikan maissa, sitä vastoin ei enää Kanadassa. Aasian maista myös Japanissa ja Thaimaassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Kuitenkin Kiinan kansantasavallan laajalla itsehallintoalueella, Ison-Britannian vallan alla vuoteen 1997 olleessa Hongkongissa on edelleen vasemmanpuoleinen liikenne, kun taas muualla Kiinassa on oikeanpuoleinen liikenne.

Suomessa oli Venäjän vallan aikanakin Ruotsin vallan perintönä pitkään voimassa sääntö väistämisestä vasemmalle ajoneuvojen kohdatessa, eli vasemmanpuoleinen liikenne. Vasta vuonna 1858 Aleksanteri II:n antamassa julistuksessa sääntöä muutettiin siten, että vastaantulevaa tulikin väistää oikealle. Ohi ajettaessa edellä kulkevan oli kuitenkin edelleen väistettävä vasemmalle. Vielä itsenäisyyden ajan Suomessakin säädettiin vuonna 1919 annetussa asetuksessa, että edellä ajavan tuli väistyä vasemmalle, kun jäljessä tuleva ajoneuvo oli sitä ohittamassa. Vasemmalta puolelta ohittaminen tehtiin säännöksi vasta vuonna 1921 annetulla asetuksella.[1]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikean- ja vasemmanpuoleinen liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikenne maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmassa on 140 maata, joissa on oikeanpuoleinen liikenne ja 54, joissa on vasemmanpuoleinen liikenne .

Valtio Tieliikenne Vuodesta Rautatieliikenne Huomautus
 Afganistan oikeanpuoleinen[2] oikeanpuoleinen/vasemmanpuoleinen vasemmanpuoleinen 1950-luvulle asti [3]
 Albania oikeanpuoleinen .
 Algeria
 Andorra
 Angola 1928
 Antigua ja Barbuda vasemmanpuoleinen [2]
 Argentiina[4]
oikeanpuoleinen[2] 1945 vasemmanpuoleinen
 Armenia oikeanpuoleinen
 Australia vasemmanpuoleinen [2] vasemmanpuoleinen mukaan lukien Joulusaari, Kookossaaret, Norfolkinsaari
 Itävalta oikeanpuoleinen[2] 1921–1938 oikeanpuoleinen Alun perin vasemmanpuoleinen.

Vaihtoi oikeanpuoliseksi vuonna 1921 Vorarlbergissa, 1930 Pohjois-Tirolissa, 1935 Kärntenissa ja Itä-Tirolissa ja 1938 muualla maassa[5]

 Azerbaidžan
 Bahama[6][7] vasemmanpuoleinen [2]
 Bahrain oikeanpuoleinen[2] 1967 Vaihtoipuolta.[8]
 Bangladesh vasemmanpuoleinen [2] vasemmanpuoleinen
 Barbados
 Belgia oikeanpuoleinen[2] 1899 vasemmanpuoleinen
 Valko-Venäjä oikeanpuoleinen
 Belize 1961[9]
 Benin
 Bhutan vasemmanpuoleinen [2]
 Bolivia oikeanpuoleinen[2]
 Bosnia ja Hertsegovina 1918 oikeanpuoleinen[10] vaihtoipuolta
 Botswana vasemmanpuoleinen [2]
 Brasilia oikeanpuoleinen[2] 1928[2] oikeanpuoleinen Vaihtoi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoliseksi vuonna 1928, samana vuonna kuin Portugali.[11][12]
 Brunei vasemmanpuoleinen [2]
 Bulgaria oikeanpuoleinen[2] oikeanpuoleinen
 Burkina Faso
 Burundi
 Kambodža[13]
 Kamerun 1961
 Kanada 1920-luvulla oikeanpuoleinen Kanadan territoriot ovat olleet aikana oikeanpuoleisia, paitsi Brittiläinen Kolumbia joka muutti vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiselle vuosina 1920- 1923,[14][15] ja New Brunswick, Nova Scotia, ja Prinssi Edwardin saari muuttivat vuosina 1922, 1923, ja 1924 .Newfoundland ja Labrador vaihtoi oikeanpuoliseksi vuonna 1947
 Kap Verde 1928
 Keski-Afrikan tasavalta
 Tšad
 Chile 1920-luvulla vasemmanpuoleinen
 Kiina 1946 oikeanpuoleinen vasemmanpuoleinen oli yleinen käytäntö 1930-luvulla .
 Kolumbia oikeanpuoleinen
 Komorit
 Kongon tasavalta
 Kongon demokraattinen tasavalta
 Costa Rica
 Norsunluurannikko
 Kroatia oikeanpuoleinen Istria ja Dalmatia olivat oikeanpuoleisia tosin Kroatia-Slovenia vasemmanpuolisia.[16].
 Kuuba
 Kypros vasemmanpuoleinen [2]
 Tšekki oikeanpuoleinen[2] 1939 oikeanpuoleinen Oli vasemmanpuoleinen . Vaihtoi Tšekkoslovakian miehitys aikana 1939
 Tanska[17] mukaan lukien Färsaaret ja Grönlanti
 Djibouti
 Dominica vasemmanpuoleinen [2]
 Dominikaaninen tasavalta oikeanpuoleinen[2]
 Itä-Timor vasemmanpuoleinen [2] 1976 Alun perin vasemmanpuoleinen. Vaihtoi oikeanpuoliseksi 1928.[9] Indonesian miehityksen aikana vuonna 1976 vaihtoi uudelleen vasemmanpuoliseksi.
 Ecuador oikeanpuoleinen[2] vasemmanpuoleinen
 Egypti
 El Salvador
 Päiväntasaajan Guinea
 Eritrea 1964
 Viro oikeanpuoleinen
 Etiopia 1964 vasemmanpuoleinen
 Fidži vasemmanpuoleinen [2]
 Suomi oikeanpuoleinen[2] 1858 oikeanpuoleinen/vasemmanpuoleinen vasemmanpuoleinen Ruotsin vallan aikana. Vaihtoi oikeanpuoliseksi suurruhtinaskunnan aikana .[18]
 Ranska 1792 vasemmanpuoleinen [19]/oikeanpuoleinen mukaan lukien Ranskan Polynesia, Uusi-Kaledonia, Saint Pierre ja Miquelon, Wallis ja Futuna, Ranskan Guiana, Réunion, Saint Barthélemy, Saint Martin, Guadeloupe, Mayotte.
Rautatie on Elsasissa ja Moselleissa on oikeanpuoleinena.
 Gabon
 Gambia 1965[20]
 Georgia[21] oikeanpuoleinen
 Saksa
 Ghana 1974 Vaihtoi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiseksi 1974[22]
 Kreikka oikeanpuoleinen
 Grenada vasemmanpuoleinen [2]
 Guatemala oikeanpuoleinen[2]
 Guinea
 Guinea-Bissau 1928
 Guyana vasemmanpuoleinen [2]
 Haiti oikeanpuoleinen[2]
 Honduras
 Hongkong vasemmanpuoleinen [2]
 Unkari oikeanpuoleinen[2] 1941 oikeanpuoleinen Alun perin vasemmanpuoleinen
 Islanti vaihtoi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiseksi 1968[22] Vaihtoi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoliseksi
 Iran oikeanpuoleinen
 Irak vasemmanpuoleinen
 Intia vasemmanpuoleinen [2]
 Indonesia oikeanpuoleinen[23]
 Irlanti vasemmanpuoleinen
 Israel oikeanpuoleinen[2]
 Italia 1920-luvulla vasemmanpuoleinen vuoteen 1927 maaseutu oli oikeanpuoleinen ja kaupungit vasemmanpuolisia.[24] Rooma vaihtoi oikeanpuoliseksi 1924 ja Milano 1926..[25]
 Jamaika vasemmanpuoleinen [2]
 Japani[26] vasemmanpuoleinen /oikeanpuoleinen toisen maailmansodan jälkeen Okinawa ja Riukiusaarilla oli oikeanpuoleinen.Saaret palautettiin Japanin hallintaan 1972 ja liikenne muutettiin vasemmanpuoliseksi 1978.[27]
 Jordania oikeanpuoleinen[2] oikeanpuoleinen
 Kazakstan oikeanpuoleinen
 Kenia vasemmanpuoleinen [28]
 Kiribati[2]
 Pohjois-Korea oikeanpuoleinen [2] 1946 vasemmanpuoleinen /oikeanpuoleinen Koreassa oli vasemmanpuoleinen Japanin miehityksen aikana. Vaihtoi oikeanpuoliseksi vuoden 1945 jälkeen
 Etelä-Korea 1946 vasemmanpuoleinen /oikeanpuoleinen Koreassa oli vasemmanpuoleinen Japanin miehityksen aikana.Vaihtoi oikeanpuoliseksi vuoden 1945 jälkeen
 Kuwait
 Kirgisia[29] oikeanpuoleinen
 Laos vasemmanpuoleinen oikeanpuoleinen
 Latvia oikeanpuoleinen
 Libanon
 Lesotho vasemmanpuoleinen [2]
 Liberia oikeanpuoleinen[2]
 Libya
 Liechtenstein oikeanpuoleinen
 Liettua
 Luxemburg
 Pohjois-Makedonia
 Madagaskar
 Malawi vasemmanpuoleinen [2]
 Malesia vasemmanpuoleinen
 Malediivit
 Mali oikeanpuoleinen[2]
 Malta vasemmanpuoleinen [2]
 Marshallinsaaret oikeanpuoleinen[2]
 Mauritania Tiet F’Dérickin ja Zouératin välillä ovat vasemmanpuolisia.
 Mauritius vasemmanpuoleinen [2]
 Macao vasemmanpuoleinen
 Meksiko oikeanpuoleinen[2] oikeanpuoleinen
 Mikronesia
 Moldova oikeanpuoleinen
 Monaco vasemmanpuoleinen
 Mongolia
 Montenegro
 Marokko
 Mosambik vasemmanpuoleinen [2][30] vasemmanpuoleinen
 Myanmar oikeanpuoleinen [2] 1970
 Alankomaat 1906 oikeanpuoleinen Rotterdam oli vasemmanpuoleinen vuoteen 1917.[31] mukaan lukien Curaçao, Sint Maarten, ja Aruba
 Namibia vasemmanpuoleinen [2] 1918 oikeanpuoleinen.Etelä-Afrikan miehityksen jälkeen vaihtoi vasemmanpuoliseksi.[9] [32]
 Nauru 1918
   Nepal
 Uusi-Seelanti vasemmanpuoleinen mukaan lukien Niue ja Cookinsaaret
 Nicaragua oikeanpuoleinen[2]
 Niger
 Nigeria[33] 1972 vasemmanpuoleinen Vaihtoi oikeanpuoliseksi vasemmanpuolisesta 1972 [22]
 Norja oikeanpuoleinen
 Oman
 Palau oikeanpuoleinen
Palestiinan lippu Palestiina
 Pakistan vasemmanpuoleinen [2] vasemmanpuoleinen
 Panama oikeanpuoleinen[2] 1943 oikeanpuoleinen
 Papua-Uusi-Guinea vasemmanpuoleinen [2]
 Paraguay oikeanpuoleinen[2] 1945[34]
 Peru vasemmanpuoleinen
 Filippiinit 1946[35] oikeanpuoleinen vasemmanpuoleinen Espanjan ja Yhdysvaltain siirtomaa vallan aikoina. Vaihtoi oikeanpuoliseksi vuonna 1945
 Puola oikeanpuoleinen Puolan jaon myötä Saksan ja Venäjän keisarikunnan alueet olivat oikeanpuoleisia ja Itävalta-Unkarin vasemmanpuoleisia jotka muutettiin oikeanpuoliseksi 1920-luvulla.
 Portugali 1928 vasemmanpuoleinen Goa, Macau ja Mosambik eivät vaihtaneet oikeanpuoliseksi .[30]
 Qatar
 Romania oikeanpuoleinen Transsylvania oli vasemmanpuoleinen. Valakia ja Moldova oli oikeanpuoleinen
 Venäjä[36]
 Ruanda[37]
 Saint Kitts ja Nevis vasemmanpuoleinen [2]
 Saint Lucia
 Saint Vincent ja Grenadiinit
 Samoa 2009 Vaihtoi vasemmanpuoliseksi
 San Marino oikeanpuoleinen[2]
 São Tomé ja Príncipe 1928
 Saudi-Arabia vasemmanpuoleinen
 Senegal
 Serbia oikeanpuoleinen Vojvodina oli alun perin vasemmanpuoleinen
 Seychellit vasemmanpuoleinen [2]
 Sierra Leone oikeanpuoleinen [2] 1971[22][38] vaihtoi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiseksi 1971 [22]
 Singapore vasemmanpuoleinen [2] vasemmanpuoleinen
 Slovakia oikeanpuoleinen[2] 1939–1941 oikeanpuoleinen Aiemmin vasemmanpuoleinen . Vaihtoi oikeanpuoliseksi Slovakian tasavallan aikana 1939.
 Slovenia vasemmanpuoleinen Oli aiemmin vasemmanpuoleinen. Vaihtoi oikeanpuoliseksi Kroatian, Slovakian, Dalmatian, Bosnia ja Hertsegovinan, Serbian ja Montenegron yhdistettyä
 Salomonsaaret vasemmanpuoleinen [2]
 Somalia oikeanpuoleinen [2] 1968
 Etelä-Afrikka vasemmanpuoleinen [39] vasemmanpuoleinen
 Etelä-Sudan oikeanpuoleinen[2] 1973 Oli aiemmein vasemmanpuoleinen
 Espanja 1924 oikeanpuoleinen 1920-luvulle asti Barcelona oli oikeanpuoleinen ja Madrid vasemmanpuoleinen vuoteen 1924. [40]
 Sri Lanka vasemmanpuoleinen [2] vasemmanpuoleinen
 Sudan oikeanpuoleinen[2] 1973
 Suriname vasemmanpuoleinen [2]
 Swazimaa
 Ruotsi oikeanpuoleinen[2] 1967 vasemmanpuoleinen Vaihtoi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoliseksi H-päivänä 1967[22]. [41]
 Sveitsi
 Syyria
 Taiwan 1946 vasemmanpuoleinen Oli vasemmanpuoleinen Japanin miehityksen aikana ja vaihtoi oikeanpuoliseksi 1946.
 Tadžikistan oikeanpuoleinen
 Tansania vasemmanpuoleinen [2]
 Thaimaa vasemmanpuoleinen
 Togo oikeanpuoleinen[2]
 Tonga vasemmanpuoleinen [2]
 Trinidad ja Tobago[42]
 Tunisia oikeanpuoleinen[2] vasemmanpuoleinen
 Turkki oikeanpuoleinen
 Turkmenistan
 Tuvalu vasemmanpuoleinen [2]
 Uganda
 Ukraina oikeanpuoleinen[2] 1922 oikeanpuoleinen Länsi-Ukraina oli vasemmanpuoleinen.Karpatia-Rutenia oli vasemmanpuoleinen vuoteen 1941 asti osana Tšekkoslovakiaa ja vaihtoi sen osana Unkaria [43]
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat
 Yhdistynyt kuningaskunta vasemmanpuoleinen[2]

vasemmanpuoleinen mukaan lukien Mansaari, Guernsey, Jersey, Anguilla, Bermuda, Brittiläiset Neitsytsaaret, Caymansaaret, Falklandinsaaret, Montserrat, Pitcairn, Turks- ja Caicossaaret, Saint Helena, Ascension, Tristan da Cunha ovat vasemmanpuoleisia [44] Kanaalisaaret (Jersey ja 4Guernsey) oli oikeanpuoleinen Kanaalisaarten miehityksen aikana toisessa maailmansodassa vuoteen 1945 asti.[45] Falklandinsaaret olivat oikeanpuoleisia Argentiinan miehityksen aikana 1982 .[46]
 Gibraltar oikeanpuoleinen[2] vuodesta 1929
 Brittiläinen Intian valtameren alue
 Yhdysvallat oikeanpuoleinen[47] mukaan lukien Amerikan Samoa, Guam, Pohjois-Mariaanit, Puerto Rico.
 Yhdysvaltain Neitsytsaaret vasemmanpuoleinen [2] vasemmanpuoleinen
 Uruguay oikeanpuoleinen [2] 1945[48] vasemmanpuoleinen Oli aiemmin vasemmanpuoleinen vuodesta 1918 mutta vaihtoi oikeapuoliseksi vuonna 1945 .[48]
 Uzbekistan oikeanpuoleinen[2] oikeanpuoleinen
 Vanuatu[49]
 Venezuela vasemmanpuoleinen
 Vietnam
 Jemen 1977[9] Etelä-Jemen vaihtoi vasemmanpuoleisesta oikeanpuoliseksi 1977.[22]
 Sambia vasemmanpuoleinen [2]
 Zimbabwe.[50] vasemmanpuoleinen

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Milloin oikeanpuoleiseen? Turun Sanomat. 2.2.2002. Viitattu 9.4.2010.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by Worldwide Driving Orientation by Country chartsbin.com. Viitattu 13 .12. 2016.
  3. L. R. Reddy (2002). Inside Afghanistan: End of the Taliban Era?. APH. Viitattu 31 .8. 2015. 
  4. 10 de Junio: Día Mundial de la Seguridad Vial rosario.gov.ar. Viitattu 13 .12. 2016.
  5. New Scientist, Volume 112, IPC Magazines, 1986, page 18
  6. Roadway Guidance in the Bahamas
  7. Safety and security - Bahamas travel advice, GOV.UK
  8. Bahrain Government Annual Reports, Times of India Press, 1968, page 158
  9. a b c d Kincaid, Peter (.12. 1986). The Rule of the Road: An International Guide to History and Practice. Greenwood Press, 50, 86–88, 99–100, 121–122, 198–202. ISBN 0-313-25249-1. 
  10. https://www.youtube.com/watch?v=RqL4Ky7ebRQ
  11. História touring.com.br. Viitattu 8 .1.2017. Portuguese
  12. Decreto 18.323/1928 .camara.leg.br. Viitattu 17 .1.2017. Portuguese
  13. "Cambodia bans right-hand drive cars", BBC News, 1 .1.2001. Luettu 12 .1.2007. 
  14. Change of Rule of Road in British Columbia 1920 The British Columbia Road Runner. maaliskuu 1966. Viitattu 27. 8.2017.
  15. Week In History: Switching from the left was the right thing to do The Vancouver Sun. 1. 1.2016. Viitattu 26. 8.2017.
  16. Baedeker, Karl. "Austria, including Hungary, Transylvania, Dalmatia and Bosnia", 1900, p. xiii-xiv. Luettu 28 .7. 2017. 
  17. Hvorfor kører nogle lande i højre side? (Why do some countries drive on the right side?) videnskab.dk. Viitattu 31. 8.2014.
  18. Högertrafik i Sverige och Finland aland.net.
  19. 'Left is right on the road', Mick Hamer New Scientist, 25 .12. 1986 – 1 .1.1987 No 1540/1541, p.16.
  20. Tourist and Business Directory - The Gambia, 1969, page 19
  21. https://sputnik-georgia.ru/reviews/20170602/236203054/Vyzhivut-li-pravorulnye-mashiny-v-Gruzii.html
  22. a b c d e f g Right-hand/Left-hand driving customs Right-Hand/Left-Hand Driving Customs. Viitattu 11.6.2018.
  23. indonesia train compilation youtube.com. 26 .7. 2016.
  24. Sight for sure eyes, Honest John's Agony Column The Daily Telegraph. Viitattu 28 .3. 2008.
  25. (2000) "Lancia", in Nick Georgano: The Beaulieu Encyclopedia of the Automobile, Vol. 2: G-O, Taylor & Francis, 867. ISBN 1-57958-293-1. 
  26. Why Does Japan Drive On The Left 2pass.co.uk. Viitattu 11 .8. 2006.
  27. Andrew H. Malcolm. "U-Turn for Okinawa: From Right-Hand Driving to Left; Extra Policemen Assigned", The New York Times, 5 .7. 1978, p. A2. 
  28. Customs Services Department – Frequently Asked Questions KRA. Viitattu 12 .12. 2010.
  29. "Over 20,000 Right Hand Drive Cars Imported in Kyrgyzstan in 2012", Satrapia, 8 .5. 2013. 
  30. a b Mozambique: memoirs of a revolution, John Paul, Penguin, 1975, page 41
  31. De geschiedenis van het linksrijden Engelfriet.net. Viitattu 14.5.2014.
  32. The Laws of South West Africa, Volume 2, J. Meibert, 1961
  33. Africa, Issues 6-10, Africa Journal, Limited, 1972, page 32
  34. De izquierda a derecha, ABC Color, 2 .3. 2014
  35. Executive Order No. 34, s. 1945 www.officialgazzete.gov.ph.
  36. Russian Far East is still attached to Japanese cars 31 .8. 2016. Russia behind the headlines. Viitattu 12 .8. 2017.
  37. Nkwame, Marc. "Burundi, Rwanda to start driving on the left", 27 .7. 2013. Luettu 28 .5. 2016. 
  38. Sierra Leone Bans Right-Hand Vehicles as Hazards, Voice of America, Nina de Vries, 17. 9.2013
  39. Driving in South Africa Information drivesouthafrica.co.za. Viitattu 15 .2. 2014.
  40. Moya, Aurora. "Metro de Madrid, 1919–1989. Setenta años de historia", Chapter 1
  41. Taplin, Michael (1995). Light Rail in Europe. Capital Transport, 126, 128. 
  42. Trinidad and Tobago Adventure Guide, Kathleen O'Donnell, Stassi Pefkaros, Hunter Publishing, Inc, 2000, page 53
  43. https://www.youtube.com/watch?v=7Mqng0q_pWI
  44. Colonial Reports, Annual, Volumes 1480-1499, 1930, page 76
  45. The Channel Islands War: 1940-1945, Peter King, Hale, 1991, page 31
  46. Tobar, Hector. "'82 Falklands Conflict Left a Legacy of Tragedy, Hope", 1 .4. 2002. Luettu 1 .3. 2010. 
  47. Which side of the road do they drive on? brianlucas.ca.
  48. a b El día en que el Río de la Plata dejó de manejar por la izquierda, Autoblog, 25 .8. 2015
  49. RHD/LHD Country Guide toyota-gib.com. Viitattu 22. 9.2017.
  50. Left-hand vehicles to stay, NewsDay , 30 .1.2014