Luettelo maista, joissa on McDonald’s-ravintoloita

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo maista, joissa on McDonald’s-ravintoloita. McDonald’s on maailman suurin pikaruokaketju. Maailmassa on yli 33 000 McDonald’s-ravintolaa. Valtaosa Yhdysvaltain ulkopuolella sijaitsevista ravintoloista toimii franchise-periaatteella.

Maailman suurin väliaikainen McDonald’s avattiin Lontoossa kesäolympialaisten 2012 aikana. Sen pinta-ala oli 3 000 m². Suurin yhä olemassa oleva McDonald’s sijaitsee luultavasti Will Rogers Turnpike -nimisen maksullisen tien varrella Yhdysvaltain Oklahomassa lähellä Vinita-nimistä pikkukaupunkia. Sen pinta-ala on 2 706,7 m².

Maiden luettelo noudattaa yhtiön omia laskelmia ja sisältää useita epäitsenäisiä alueita.

Valtiot ja epäitsenäiset alueet, joissa on McDonald's -ravintoloita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värillisistä maista löytyy McDonald’s-ravintoloita.
# Valtio/Epäitsenäinen alue Päivämäärä Ensimmäisen ravintolan sijainti Tällä hetkellä toimivien ravintoloiden lukumäärä Lähde ja ajankohta Huomautuksia
1 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 15. toukokuuta 1940 San Bernardino, Kalifornia 14 146 (lähde: joulukuu 2012)
2 Kanada 1. kesäkuuta 1967 Richmond, Brittiläinen Kolumbia 1 417 (lähde: joulukuu 2012)
3 Puerto Ricon lippu Puerto Rico 10. marraskuuta 1967 San Juan 85 (lähde: tammikuu 2014) Ensimmäinen McDonald's Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. Lopetti 1974 työselkkauksen jälkeen, mutta palasi ammattiliittoon kuulumattomalla työvoimalla 1980.
4 Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret 4. syyskuuta 1970 St. Croix 6
5 Costa Rican lippu Costa Rica 28. joulukuuta 1970 San Jose 50 (lähde: joulukuu 2012) Kolmas valtio (ei USA:n alusmaa) ja ensimmäinen ravintola pohjoisen Amerikan ulkopuolella
6 Australian lippu Australia 30. toukokuuta 1971 Yagoona, Uusi Etelä-Wales 920 (lähde: 2013) Ensimmäinen ravintola itsenäisessä valtiossa Oseaniassa
7 Guam 10. kesäkuuta 1971 Dededo 8 (lähde: 2013) Ensimmäinen ravintola Oseaniassa ja ensimmäinen ravintola Amerikan ulkopuolella.selvennä
8 Japani 20. heinäkuuta 1971 Tokio 2 975 (lähde: 2015) Ensimmäinen ravintola Aasiassa.
9 Alankomaiden lippu Alankomaat 21. elokuuta 1971 Zaandam 236 (lähde: 2015) Ensimmäinen ravintola Euroopassa.
10 Panaman lippu Panama 1. syyskuuta 1971 Panama City 57 (lähde: 2013)
11 Saksan lippu Saksa 22. marraskuuta 1971 München 1 447 (lähde: kesäkuu 2015) Ensimmäinen ravintola Länsi-Saksassa: entisen Itä-Saksan ensimmäiset ravintolat avattiin 1991.
12 Ranskan lippu Ranska 30. kesäkuuta 1972 Creteil 1 300+ (lähde: kesäkuu 2012) Ensimmäinen ravintola avattiin Creteilissä 1972. McDonald's tosin tunnusti ensimmäisen ravintolan Strasbourgissa 1979.
13 El Salvadorin lippu El Salvador 20. heinäkuuta 1972 San Salvador 13 (lähde: 2013) Lopetti El Salvadorin sisällissodan takia 1980, mutta palasi sodan jälkeen 1992.
14 Ruotsin lippu Ruotsi 27. lokakuuta 1973 Tukholma 230 (lähde: joulukuu 2014) Ensimmäinen ravintola Skandinaviassa.
15 Guatemala 6. kesäkuuta 1974 Guatemala 73 (lähde: nettisivu)
16 Curaçaon lippu Curaçao 16. elokuuta 1974 Willemstad 5 (lähde: joulukuu 2012)
17 Flag of the United Kingdom.svg Englanti 1. lokakuuta 1974 Woolwich, Lontoo 1 038 (lähde: helmikuu 2014) Sisältää Mansaaren ja Jerseyn (kummassakin 1 ravintola)
18 Hongkongin lippu Hongkong 8. tammikuuta 1975 Causeway Bay, Hongkongin saari 237 (lähde: 2014) Kuului tuolloin kruununsiirtomaihin/Britannian merentakaisiin alueisiin.
19 Bahaman lippu Bahama 4. elokuuta 1975 Nassau 3 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola itsenäisessä valtiossa Karibialla.
20 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti 7. kesäkuuta 1976 Porirua , Wellington 162 (lähde: 2011) Perustajina Wally ja Hugh Morris. Ensimmäiset Eteläsaaren ravintolat avattiin molemmat Christchurchissa 3. marraskuuta 1987.
21 Sveitsin lippu Sveitsi 20. lokakuuta 1976 Geneve 153 (lähde: 2013)
22 Irlanti 9. toukokuuta 1977 Dublin 83 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen autokaista avattiin Dublinissa
23 Itävalta 21. heinäkuuta 1977 Schwarzenbergplatz, Wien 189 (lähde: 2013)
24 Belgian lippu Belgia 21. maaliskuuta 1978 Bryssel 65 (lähde: joulukuu 2012)
25 Brasilian lippu Brasilia 13. helmikuuta 1979 Rio de Janeiro 731 (lähde: joulukuu 2012) Ensimmäinen ravintola Etelä-Amerikassa
26 Singaporen lippu Singapore 20. lokakuuta 1979 Liat Towers, Orchard Road 125 (lähde: joulukuu 2012)
27 Espanjan lippu Espanja 10. maaliskuuta 1981 Madrid 493 (lähde: tammikuu 2016)
28 Tanskan lippu Tanska 15. huhtikuuta 1981 Kööpenhamina 86 (lähde: joulukuu 2012)
29 Filippiinit 27. syyskuuta 1981 Morayta, Sampaloc, Manila 400+ (lähde: tammikuu 2014)
30 Malesian lippu Malesia 29. huhtikuuta 1982 Kuala Lumpur 314 (lähde: kesäkuu 2013) Ensimmäinen ravintola muslimienemmistöisessä maassa
31 Norjan lippu Norja 18. marraskuuta 1983 Oslo 74 (lähde: joulukuu 2012)
32 Taiwanin lippu Taiwan 28. tammikuuta 1984 Taipei 413 (lähde: 2015)
33 Andorran lippu Andorra 29. kesäkuuta 1984 Andorra la Vella 5 (lähde: 2016)
34 Walesin lippu Wales 3. joulukuuta 1984 Cardiff 62 (lähde: joulukuu 2012)
35 Suomen lippu Suomi 14.joulukuuta 1984 Tampere 83 (lähde: joulukuu 2012)
36 Thaimaan lippu Thaimaa 23. helmikuuta 1985 Bangkok 227 (lähde: 2016)
37 Aruban lippu Aruba 4. huhtikuuta 1985 Oranjestad 4 (lähde: 2016)
38 Luxemburg 17. heinäkuuta 1985 Luxemburg 9 (lähde: 2013)
39 Venezuelan lippu Venezuela 31. elokuuta 1985 Caracas 140 (lähde: 2013 nettisivu)
40 Italia 15. lokakuuta 1985 Bolzano 456 (lähde: helmikuu 2016 nettisivu)
41 Meksikon lippu Meksiko 29. lokakuuta 1985 México 402 (lähde: joulukuu 2012)
42 Kuuba 24. huhtikuuta 1986 Guantanamo Bay 1 (lähde: joulukuu 2012) Avoinna ainoastaan tukikohdan henkilökunnalle. Tavallisilla kansalaisilla ei ole pääsyä. Ainoa ravintola Kuuban saarella.
43 Turkin lippu Turkki 24. lokakuuta 1986 Istanbul 260 (lähde: kesäkuu 2016) Ensimmäinen ravintola Suur-Lähi-idässä
44 Argentiinan lippu Argentiina 24. marraskuuta 1986 Buenos Aires 209 (lähde: joulukuu 2012)
45 Macaon lippu. Macao 11. huhtikuuta 1987 Rua do Campo 27 (lähde: joulukuu 2012)
46 Skotlannin lippu Skotlanti 23. marraskuuta 1987 Dundee 95
47 Jugoslavia
Serbian lippu Serbia
24. maaliskuuta 1988 Belgrad 24 (lähde: huhtikuu 2016)
48 Etelä-Korea 29. maaliskuuta 1988 Gangnam, Seoul 415 (lähde: tammikuu 2016)
49 Unkarin lippu Unkari 13. huhtikuuta 1988 Budapest[1] 100 (lähde: toukokuu 2014)[2]
50 Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto
Venäjän lippu Venäjä
31. tammikuuta 1990 Moskova 510 (lähde: toukokuu 2016)
51 Kiina 8. lokakuuta 1990 Shenzhen 2 000+ (lähde: toukokuu 2014)[3]
52 Chilen lippu Chile 19. marraskuuta 1990 Santiago 77 (lähde: joulukuut 2012)
53 Indonesia 23. helmikuuta 1991 Sarinah, Jakarta 160 (lähde: 2014)
54 Portugalin lippu Portugali 23. toukokuuta 1991 CascaiShopping, Cascais 151 (lähde: syyskut 2015)
55 Pohjois-Irlannin lippu Pohjois-Irlanti 16. lolakuuta 1991 Belfast 26
56 Kreikka 12. marraskuuta 1991 Ateena Syntagma 21 (lähde: elokuut 2015)
57 Uruguayn lippu Uruguay 18. marraskuuta 1991 Montevideo 21 (lähde: 2014)
58 Martinique Martinique 16. joulukuuta 1991 Fort-de-France 9 (lähde: 2016)
59 Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia
Tšekin lippu Tšekki
20. maaliskuuta 1992 Prague 93 (lähde: helmikuut 2015)
60 Guadeloupen lippu Guadeloupe 8. huhtikuuta 1992 8 (lähde: 2016)
61 Puolan lippu Puola 18. kesäkuuta 1992 Varsova 368 (lähde: maaliskuut 2016)
62 Monacon lippu Monaco 20. marraskuuta 1992 Monte Carlo 4
63 Brunein lippu Brunei 12. joulukuuta 1992 Bandar Seri Begawan 1 (lähde: 2004)
64 Marokon lippu. Marokko 18. joulukuuta 1992 Casablanca 37 (lähde: tammikuu 2016) Ensimmäinen ravintola Afrikkassa.
65 Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit 18. maaliskuuta 1993 Saipan 2 (lähde: elokuu 2011)
66 Israelin lippu Israel 14. lokakuuta 1993 Ramat Gan 185 (lähde: 2016) Ensimmäinen ravintola Lähi-itässa.
67 Slovenian lippu Slovenia 2. joulukuuta 1993 Ljubljana 17 (lähde: 2016)
68 Saudi-Arabia Saudi-Arabia 8. joulukuuta 1993 Riyadh 224 (lähde: 2016)
69 Kuwait 15. kesäkuuta 1994 75 (lähde: 2016)
70 Uusi-Kaledonia Uusi-Kaledonia 26. heinäkutta 1994 Nouméa 2 (lähde: 2012)
71 Omanin lippu Oman 30. heinäkutta 1994 15 (lähde: 2014)
72 Egyptin lippu Egypti 14. lokakuuta 1994 Cairo 72 (lähde: 2012)
73 Bulgarian lippu Bulgaria 10. joulukuuta 1994 Sofia 42 (lähde: 2011)
74 Bahrainin lippu Bahrain 15. joulukuuta 1994 Al-Muharraq 17 (lähde: 2016)
75 Latvia 15. joulukuuta 1994 Riga 12 (lähde: kesäkuu 2012)
76 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat 21. joulukuuta 1994 Abu Dhabi 114 (lähde: 2016)
77 Viron lippu Viro 29. huhtikuuta 1995 Tallinna 10 (lähde: kesäkuu 2015)
78 Romanian lippu Romania 16. kesäkuuta 1995 Bukarest 68 (lähde: 2010)
79 Maltan lippu. Malta 7. heinäkutta 1995 Valletta 8 (lähde: 2012)
80 Kolumbia 14. heinäkutta 1995 Bogotá 81 (lähde: heinäkuu 2013)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of countries with McDonald's restaurants