Luettelo maailman korkeimmista saarista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo maailman korkeimmista saarista. Luetteloon on sisällytetty kaikki saaret, joilla on yli 2 000 metriä korkea huippu. Erikseen on lueteltu mantereet.

Luettelossa on mainittu maa, jonka alueella kyseinen huippu sijaitsee; erikseen on lueteltu maat, joiden aluetta sijaitsee samalla saarella.

Mantereet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijaluku Manner Korkein kohta Korkeus (m) Maa tai alue, johon korkein kohta kuuluu
1 Vanha manner Mount Everest 8 848    Nepal,  Kiina
2 Amerikan manner Aconcagua 6 962  Argentiina
5 Etelämanner Vinsonin massiivi 4 892  Etelämanner
6 Australia Mount Kosciuszko 2 228  Australia

Kaikki saaret, joilla on yli 2 000 metriä korkea vuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijaluku Saari Korkein kohta Korkeus (m) Maa tai alue, johon korkein kohta kuuluu Muut maat tai alueet, joihin saari kuuluu
1 Uusi-Guinea Puncak Jaya 4 884  Indonesia  Papua-Uusi-Guinea
2 Havaiji Mauna Kea 4 205  Yhdysvallat
3 Borneo Mount Kinabalu 4 095  Malesia  Brunei  Indonesia
4 Taiwan Yu Shan 3 952  Taiwan
5 Sumatra Mount Kerinci 3 805  Indonesia
6 Rossinsaari Mount Erebus 3 794  Etelämanner
7 Honshū Fuji 3 776  Japani
8 Eteläsaari Aoraki/Mount Cook 3 755  Uusi-Seelanti
9 Lombok Mount Rinjani 3 726  Indonesia
10 Teneriffa Teide 3 718  Espanja
11 Grönlanti Gunnbjørns fjeld 3 694 Grönlanti Grönlanti
12 Jaava Semeru 3 676  Indonesia
13 Sulawesi Bulu Rantemario 3 478  Indonesia
14 Sisilia Etna 3 326  Italia
15 Siple Island Mount Siple 3 110  Etelämanner
16 Hispaniola Pico Duarte 3 098  Dominikaaninen tasavalta  Haiti
17 Réunion Piton des Neiges 3 069 Réunion,  Ranskan merentakainen alue
18 Maui Haleakala 3 055  Yhdysvallat
19 Bali Agung 3 031  Indonesia
20 Seram Gunung Binaiya 3 027  Indonesia
21 Bioko Pico Basilé 3 011  Päiväntasaajan Guinea
22 Aleksanterinsaari Mount Stephenson 2 987  Etelämanner
23 Timor Gunung Tata Mailau 2 963  Itä-Timor  Indonesia
24 Mindanao Mount Apo 2 954  Filippiinit
25 Etelä-Georgia Mount Paget 2 934 Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret,  Iso-Britannian merentakainen alue ( Argentiinan itselleen vaatima)
26 Luzon Mount Pulog 2 922  Filippiinit
27 Madagaskar Maromokotro 2 876  Madagaskar
28 Unimak Mount Shishaldin 2 869  Yhdysvallat
29 Fogo Mount Fogo 2 829  Kap Verde
30 Pohjoissaari Mount Ruapehu 2 797  Uusi-Seelanti
31 Anversinsaari Mount Francais 2 760  Etelämanner
32 Heard Mawson Peak 2 745 Heard ja McDonaldinsaaret  Australian alue
33 Sumbawa Mount Tambora 2 722  Indonesia
34 Bougainville Mount Balbi 2 715  Papua-Uusi-Guinea
35 Korsika Monte Cinto 2 706  Ranska
36 Buru Gunung Kau Palatmada 2 700  Indonesia
37 Ellesmerensaari Barbeau Peak 2 616[1]  Kanada
38 Mindoro Mount Halcón 2 582  Filippiinit
39 Isla Grande de Tierra del Fuego Monte Darwin 2 580  Chile  Argentiina
40 Goodenough Island Mount Vineuo 2 536  Papua-Uusi-Guinea
41 Sri Lanka Pidurutalagala 2 524  Sri Lanka
42 Brabantinsaari Mount Parry 2 520  Etelämanner
43 Kreeta Idavuori 2 456  Kreikka
44 Negros Canlaon Volcano 2 430  Filippiinit
45 La Palma Roque de los Muchachos 2 423  Espanja
46 Flores Poco Mandasawu 2 370  Indonesia
47 Grande Comore Mount Karthala 2 361  Komorit
48 Pico Ponta do Pico 2 351  Portugali
49 Atlasov Alaid 2 339  Venäjä
50 Uusi-Britannia Mount Ulawun 2 334  Papua-Uusi-Guinea
51 Guadalcanal Mount Popomanaseu 2 332  Salomonsaaret
52 Adelaidensaari Mount Gaudry 2 315  Etelämanner
53 Clarencensaari Mount Irving 2 300  Etelämanner
54 Hokkaidō Asahidake 2 290  Japani
55 Jan Mayen Beerenberg 2 277  Norja
56 Jamaika Blue Mountain Peak 2 256  Jamaika
57 Tahiti Mount Orohena 2 241 Ranskan Polynesian lippu Ranskan Polynesia,  Ranskan merentakainen alue
58 Axel Heibergin saari Outlook Peak 2 210[2]  Kanada
59 Milne Land nimetön huippu 2 200 + Grönlanti Grönlanti
60 Vancouverinsaari Golden Hinde 2 195[3]  Kanada
61 Uusi-Irlanti Lambel 2 150  Papua-Uusi-Guinea
62 Baffininsaari Mount Odin 2 143[4]  Kanada
63 Panay Mount Madiac 2 117  Filippiinit
64 Bacan Buku Sibela 2 111  Indonesia
65 Islanti Hvannadalshnúkur 2 110  Islanti
66 Upernivik Island Palup Qaqa 2 105 Grönlanti Grönlanti
67 Smithinsaari Mount Foster 2 105  Etelämanner
68 Umnak Mount Vsevidof 2 103  Yhdysvallat
69 Palawan Mount Mantalingahan 2 085  Filippiinit
70 Fergusson Island Othona Peak 2 073  Papua-Uusi-Guinea
71 Tristan da Cunha Queen Mary's Peak 2 060 Saint Helena Saint Helenaan kuuluva  Iso-Britannian merentakainen alue
72 Sibuyan Mount Guiting-Guiting 2 057  Filippiinit
73 Unalaska Mount Makushin 2 036  Yhdysvallat
74 São Tomé Pico de São Tomé 2 024  São Tomé ja Príncipe
75 Coulmaninsaari Hawkes Heights 2 000  Etelämanner

Muita huomattavia saarella sijaitsevia vuoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa seuraavista saarista on valittu listalle, koska ne ovat saarivaltion pääsaaria tai niiden korkeimpia kohtia.

Saari Korkein kohta Korkeus (m) Maa tai alue, johon korkein kohta kuuluu Muut maat tai alueet, joihin saari kuuluu
Shikoku Ishizuchi 1 982  Japani
Kuuba Pico Turquino 1 975  Kuuba
Kypros Mount Olympus (Kypros) 1 952  Kypros Akrotiri ja Dhekelia  Iso-Britannian sotilastukikohtia
Cheju Hallavuori 1 950  Etelä-Korea
Gran Canaria Pozo de las nieves 1 949  Espanja
Yakushima Mount Miyanoura 1 935  Japani
Espiritu Santo Mount Tabwemasana 1 877  Vanuatu
Madeira Pico Ruivo 1 862  Portugali
Savai'i Silisili 1 858  Samoa
Kerguelen Mont Ross 1 850 Ranskan eteläiset ja antarktiset alueet,  Ranskan merentakainen alue
Hainan Wuzhi Shan 1 840  Kiina
Sardinia Punta la Marmora 1 834  Italia
Kyūshū Nakadake (Kujū) 1 791  Japani
Pietari I:n saari Lars Christensentoppen 1 755  Norja
Länsimaa Newtontoppen 1 713 Huippuvuoret,  Norja
Isabela Wolf 1 707  Ecuador (Galápagossaaret)
Uusi-Kaledonia Mont Panié 1 628 Uusi-Kaledonia,  Ranskan merentakainen alue
Tasmania Mount Ossa 1 617  Australia
Ometepe Concepción 1 580  Nicaragua
Sokotra nimeämätön paikka Haghier-vuorilla 1 503  Jemen
Guadeloupe La Grande Soufrière 1 467 Guadeloupe,  Ranskan merentakainen alue
Dominica Morne Diablotins 1 447  Dominica
Mallorca Puig Major 1 445  Espanja
Martinique Montagne Pelée 1 397 Martinique Martinique  Ranskan merentakainen alue
Iso-Britannia Ben Nevis 1 344  Iso-Britannia (Skotlanti)
Puerto Rico Cerro de Punta 1 338  Puerto Rico, Yhdysvallat
Viti Levu Tomanivi 1 324 Fidži Fidži
Saint Vincent Soufrière 1 324  Saint Vincent ja Grenadiinit
Angel de la Guarda nimeämätön paikka 1 305  Meksiko
Andørja Langlitinden 1 277  Norja
Marion Island Mascarin Peak 1 230  Etelä-Afrikka
Saint Kitts Mount Liamuiga 1 156  Saint Kitts ja Nevis
Irlanti Carrauntoohil 1 038  Irlanti  Iso-Britannia (Pohjois-Irlanti)
Kao Kao 1 033  Tonga
Skye Sgurr Alasdair 992  Iso-Britannia (Skotlanti)
Stewartinsaari Mount Anglem 979  Uusi-Seelanti
Nevis Nevis Peak 985  Saint Kitts ja Nevis
Agrihan nimeämätön paikka 965  Pohjois-Mariaanit,  Yhdysvallat
Tau Lata Mountain 964  Amerikan Samoa,  Yhdysvallat
Margarita Island Cerro el Copey 957  Venezuela
Saint Lucia Mount Gimie 950  Saint Lucia
Trinidad El Cerro del Aripo 940  Trinidad ja Tobago
Lantau Lantau Peak 934  Hongkong,  Kiinan erityishallintoalue
Montserrat Chances Peak 914 Montserrat Montserrat,  Iso-Britannian merentakainen alue
Mahé Mome Seychellois 905  Seychellit
Eysturoy Slættaratindur 882  Färsaaret,  Tanskan autonominen alue
Isle of Arran Goat Fell 874  Iso-Britannia (Skotlanti)
Saba Mount Scenery 862  Saba,  Alankomaiden Antillit
Ascension Green Mountain 859 Ascension Saint Helena Saint Helena,  Iso-Britannian merentakainen alue
Kadetkyi Kyun nimeämätön paikka 852  Myanmar
Grenada Mount Saint Catherine 840  Grenada
Mauritius Piton de la Petite Rivière Noire 828  Mauritius
Saint Helena Diana's Peak 818 Saint Helena Saint Helena,  Iso-Britannian merentakainen alue
Rùm Askival 812  Iso-Britannia (Skotlanti)
Lewis and Harris Clisham 799  Iso-Britannia (Skotlanti)
Pohnpei Totolom 791 Mikronesia Mikronesia
Jura Beinn an Òir 785  Iso-Britannia (Skotlanti)
Bouvet’nsaari Olavtoppen 780  Norja
Brač Sveti Vid 778  Kroatia
Futuna Mont Singavi 765 Wallis ja Futunan lippu Wallis ja Futuna  Ranskan merentakainen alue
Ko Chang Khao Salak Phet 743  Thaimaa
North Andaman Saddle Peak 738  Intia
Isla de los Estados Monte Spegazzini 741  Argentiina
Itä-Falkland Mount Usborne 705  Falklandinsaaret,  Iso-Britannian merentakainen alue ( Argentiinan itselleen vaatima)
Länsi-Falkland Mount Adam 700  Falklandinsaaret,  Iso-Britannian merentakainen alue ( Argentiinan itselleen vaatima)
Marmara Island nimeämätön paikka 699  Turkki
Cocos Island Cerro Iglesias 671  Costa Rica
Mayotte Benara 660 Mayotte Mayotte,  Ranskan merentakainen alue
Rarotonga Te Manga 652  Cookinsaaret,  Uusi-Seelanti
Trindad Pico Desejado 640  Brasilia
Mansaari Snaefell 621 Mansaari Mansaari,  Iso-Britannia
Sint Eustatius The Quill 602  Sint Eustatius,  Alankomaiden Antillit
Lord Howe Ball's Pyramid 562  Australia
Hongkongin saari Victoria Peak 552  Hongkong,  Kiinan erityishallintoalue
Sinmi-do Unjongsan 532  Pohjois-Korea
Tiran nimeämätön paikka 525  Saudi-Arabia
Tortola Mount Sage 521  Brittiläiset Neitsytsaaret,  Iso-Britannian merentakainen alue
Conchagüita Volcan Conchagüita 505  El Salvador
Islay Beinn Bheigier 491  Iso-Britannia (Skotlanti)
Saint Thomas Crown Mountain 474  Yhdysvaltain Neitsytsaaret,  Yhdysvallat
Hirta (St Kilda) Conachair 430  Iso-Britannia (Skotlanti)
Saint Martin Pic Paradis 424 Saint-Martin,  Ranska  Sint Maarten,  Alankomaiden Antillit
Coiba Cerro La Torre 416  Panama
Guam Lamlam 406  Guam,  Yhdysvallat
Antigua Boggy Peak 402  Antigua ja Barbuda
Qeshm nimeämätön paikka 397  Iran
Eigg An Sgurr 393  Iso-Britannia (Skotlanti)
Curaçao Mount Christoffel 372  Curaçao,  Alankomaiden Antillit
Guanaja nimeämätön paikka 365  Honduras
Joulusaari Murray Hill 361  Joulusaari,  Australia
Phú Quốc nimeämätön paikka 360  Vietnam
Pitcairn Pawala Valley Ridge 347  Pitcairn,  Iso-Britannian merentakainen alue
Sazan Island nimeämätön paikka 342  Albania
Ailsa Craig Island Summit 338  Iso-Britannia (Skotlanti)
Barbados Mount Hillaby 336  Barbados
Providencia El Pico 320  Kolumbia
Norfolkinsaari Mount Bates 319 Norfolkinsaari Norfolkinsaari,  Australia
Shadwan nimeämätön paikka 301  Egypti
Saint-Barthélemy Morne du Vitet 286 Saint-Barthélemyn lippu Saint-Barthélemy,  Ranska
Masirah nimeämätön paikka 275  Oman
Malta Ta'Dmejrek 253  Malta
Babeldaob Mount Ngerchelchauus 242  Palau
Wightsaari St Boniface Down 241  Iso-Britannia
Miquelon Morne de la Grande Montagne 240 Saint-Pierre ja Miquelonin lippu Saint-Pierre ja Miquelon,  Ranska
Bonaire Brandaris Hill 239  Bonaire,  Alankomaiden Antillit
Mjältön Mjältötoppen 236  Ruotsi
Stac An Armin nimeämätön paikka 196  Iso-Britannia (Skotlanti)
Sansibar nimeämätön paikka 195  Tansania
Aruba Mount Jamanota 188  Aruba
Coloane Coloane Alto 172  Macao,  Kiinan erityishallintoalue
Singapore Bukit Timah 166  Singapore
Bornholm Rytterknægten 162  Tanska
Jersey Les Platons 143  Jersey,  Iso-Britannia
Ahvenanmaa Orrdalsklint 128 Ahvenanmaa,  Suomi
Bahrain Jabal ad Dukhan 122  Bahrain
Sveti Nikola nimeämätön paikka 121  Montenegro
Sherbro nimeämätön paikka 120  Sierra Leone
Whalsay Ward of Clett 119  Iso-Britannia (Skotlanti)
Rügen Königsstuhl 118  Saksa
Wolin Grzywacz 115  Puola
Sark Le Moulin 114  Sark,  Guernsey,  Iso-Britannia
Guernsey Hautnez 110  Guernsey,  Iso-Britannia
Herm nimeämätön paikka 106  Herm,  Guernsey,  Iso-Britannia
Alderney Le Rond But 93  Alderney,  Guernsey,  Iso-Britannia
Banaba nimeämätön paikka 81  Kiribati
Bermuda Town Hill 76  Bermuda,  Iso-Britannian merentakainen alue
Nauru Command Ridge 71  Nauru
Niue nimeämätön paikka lähellä Mutalaun kylää 68  Niue,  Uusi-Seelanti
Hiidenmaa Tornimägi 68  Viro
Île Royale nimeämätön paikka 66 Ranskan Guayana ,  Ranska
Anguilla Crocus Hill 65 Anguilla Anguilla,  Iso-Britannian merentakainen alue
Cat Island Mount Alvernia 63  Bahama
Astola nimeämätön paikka 60  Pakistan
Haloul nimeämätön paikka 57  Qatar
Jerba Guellala 52  Tunisia
Grand Turk Blue Bottle 49 Turks- ja Caicossaaret Turks- ja Caicossaaret  Iso-Britannian merentakainen alue
Grand Cayman The Bluff 43  Caymansaaret  Iso-Britannian merentakainen alue
Terschelling nimeämätön paikka 31  Alankomaat
Diego Garcia nimeämätön paikka 15 Brittiläinen Intian valtameren alue Brittiläinen Intian valtameren alue  Iso-Britannian merentakainen alue
Tidra nimeämätön paikka 15  Mauritania
Arwad nimeämätön paikka 14  Syyria
Abu al Abyad nimeämätön paikka 12  Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Likiep nimeämätön paikka 10 Marshallinsaaret Marshallinsaaret
Mukawwar nimeämätön paikka 10  Sudan
Dzharylgach nimeämätön paikka 6  Ukraina
Île du Palmier nimeämätön paikka 6  Libanon
Dahlak Kebir nimeämätön paikka 5  Eritrea
West Island nimeämätön paikka 5  Kookossaaret,  Australia
Funafuti nimeämätön paikka 5  Tuvalu
Nukunonu nimeämätön paikka 5  Tokelau,  Uusi-Seelanti
Ambergris Caye Robles Point 4  Belize
Villingili nimeämätön paikka 2.3  Malediivit

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • www.peaklist.org - suurin osa vuorten korkeustiedoista.
  • [1] - täältä löytyvät tiedot kaikkien maiden korkeimmista kohdista
  • [2] - tämä sivu käsittelee maailman korkeimpia (yli 3 500 m) vuoria.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellesmere Island www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)
  2. Princess Margaret Mountains www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)
  3. Vancouver Island www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)
  4. Baffin Island www.peakbagger.com. Viitattu 12.9.2011. (englanniksi)