Luettelo keihäänheiton Suomen mestareista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo keihäänheiton Suomen mestareista. Keihäänheiton Suomen mestaruudesta on kilpailtu Kalevan kisoissa vuodesta 1907 lähtien. Vuoteen 1924 asti kilpailtiin yhteistuloskilpailut. Vuodesta 1914 lähtien on kilpailtu yhden käden mestaruuksista. Vuosina 1914–1924 kilpailtiin siis sekä yhden käden että molempien käsien kilpailut. Naiset ovat kilpailleet Suomen mestaruudesta vuodesta 1945 lähtien.

Mestaruudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet (* = Molempien käsien yhteistuloskilpailu) (yht. 121)

Naiset (yht. 73)

Vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julius Saaristo voitti miesten Suomen mestaruuden yhteistuloskilpailuissa 1910, 1911 ja 1919.
Matti Järvinen voitti miesten Suomen mestaruuden 1929–1931, 1933–1935, 1940 ja 1942.
Tero Pitkämäki voitti miesten Suomen mestaruuden 2004–2007, 2010, 2013 ja 2016–2017.
Tero Järvenpää voitti miesten Suomen mestaruuden 2008.
Teemu Wirkkala voitti miesten Suomen mestaruuden 2009.
Paula Tarvainen voitti naisten Suomen mestaruuden 2001, 2003, 2006 ja 2007.
Kirsi Ahonen voitti naisten Suomen mestaruuden 2008.

Miehet 1907–1924 Molempien käsien yhteistuloskilpailut

Vuosi Voittaja Tulos
1907 Oiva Jääskeläinen 83,12
1908 Einar Sahlstein 78,54
1909 Kalle Aaltonen 96,75
1910 Julius Saaristo 97,24
1911 Julius Saaristo 97,98
1912 Urho Peltonen 103,67
1913 Urho Peltonen 107,14
1914 Paavo Johansson 95,68
1915 Toivo Elo 101,74
1916 Urho Peltonen 106,65
1917 Yrjö Ekqvist 102,92
1918 Paavo Johansson 99,76
1919 Julius Saaristo 111,46
1920 Urho Peltonen 108,81
1921 Urho Peltonen 106,43
1922 Paavo Johansson 105,40
1923 Yrjö Ekqvist 105,31
1924 Yrjö Ekqvist 105,59

Miehet 1914–

Vuosi Voittaja Tulos
1914 Juho Halme 56,00
1915 Toivo Elo 60,13
1916 Urho Peltonen 60,30
1917 Jonni Myyrä 59,48
1918 Jonni Myyrä 59,14
1919 Paavo Johansson 61,38
1920 Paavo Johansson 62,52
1921 Urho Peltonen 61,64
1922 Paavo Johansson 59,91
1923 Yrjö Ekqvist 60,75
1924 Yrjö Ekqvist 63,76
1925 Paavo Johansson 62,72
1926 Eino Penttilä 61,96
1927 Eino Penttilä 63,80
1928 Eino Penttilä 61,31
1929 Matti Järvinen 66,18
1930 Matti Järvinen 71,70
1931 Matti Järvinen 68,35
1932 Eero Ihanamäki 62,79
1933 Matti Järvinen 73,15
1934 Matti Järvinen 72,47
1935 Matti Järvinen 74,08
1936 Yrjö Nikkanen 73,27
1937 Yrjö Nikkanen 74,78
1938 Yrjö Nikkanen 72,81
1939 Yrjö Nikkanen 72,66
1940 Matti Järvinen 74,24
1942 Matti Järvinen 69,81
1943 Yrjö Nikkanen 70,05
1944 Tapio Rautavaara 67,65
1945 Tapio Rautavaara 68,54
1946 Yrjö Nikkanen 70,32
1947 Tapio Rautavaara 72,29
1948 Tapio Rautavaara 70,33
1949 Tapio Rautavaara 70,28
1950 Toivo Hyytiäinen 71,10
1951 Toivo Hyytiäinen 71,72
1952 Soini Nikkinen 75,03
1953 Toivo Hyytiäinen 71,13
1954 Toivo Hyytiäinen 73,48
1955 Jouko Rantanen 74,93
1956 Olavi Kauhanen 77,35
1957 Erkki Ahvenniemi 73,14
1958 Väinö Kuisma 76,78
1959 Olavi Kauhanen 73,50
1960 Väinö Kuisma 73,76
1961 Pauli Nevala 77,94
1962 Pauli Nevala 80,10
1963 Pauli Nevala 80,54
1964 Jorma Kinnunen 77,73
1965 Jorma Kinnunen 82,48
1966 Jorma Kinnunen 84,10
1967 Pauli Nevala 80,20
1968 Jorma Kinnunen 85,80
1969 Jorma Kinnunen 89,72
1970 Hannu Siitonen 84,06
1971 Hannu Siitonen 85,42
1972 Hannu Siitonen 87,66
1973 Hannu Siitonen 89,52
1974 Hannu Siitonen 88,28
1975 Aimo Aho 85,74
1976 Seppo Hovinen 90,18
1977 Seppo Hovinen 86,88
1978 Antero Puranen 83,62
1979 Esa Utriainen 90,94
1980 Pentti Sinersaari 89,76
1981 Antero Toivonen 88,62
1982 Arto Härkönen 85,94
1983 Pentti Sinersaari 83,06
1984 Tero Saviniemi 86,78
1985 Seppo Räty 85,02
1986 Seppo Räty 80,02
1987 Tapio Korjus 78,34
1988 Tapio Korjus 84,38
1989 Seppo Räty 81,86
1990 Seppo Räty 86,92
1991 Seppo Räty 88,34
1992 Juha Laukkanen 86,72
1993 Seppo Räty 85,68
1994 Juha Laukkanen 81,92
1995 Seppo Räty 87,68
1996 Seppo Räty 83,46
1997 Sami Saksio 84,26
1998 Aki Parviainen 86,54
1999 Aki Parviainen 87,55
2000 Aki Parviainen 84,29
2001 Aki Parviainen 83,51
2002 Aki Parviainen 82,48
2003 Aki Parviainen 82,91
2004 Tero Pitkämäki 82,82
2005 Tero Pitkämäki 87,83
2006 Tero Pitkämäki 88,17
2007 Tero Pitkämäki 89,43[1]
2008 Tero Järvenpää 86,68[2]
2009 Teemu Wirkkala 85,84[3]
2010 Tero Pitkämäki 85,19[4]
2011 Ari Mannio 85,12[5]
2012 Antti Ruuskanen 87,79[6]
2013 Tero Pitkämäki 85,70[7]
2014 Antti Ruuskanen 83,70[8]
2015 Antti Ruuskanen 88,98[9]
2016 Tero Pitkämäki 82,05[10]
2017 Tero Pitkämäki 82,80[11]

Naiset 1945–

Vuosi Voittaja Tulos
1945 Aino Aalto 36,92
1946 Regina Marjanen 39,08
1947 Aino Aalto 38,56
1948 Kaisa Parviainen 40,75
1949 Mirja Rekola 39,88
1950 Kaisa Parviainen 40,65
1951 Kaisa Parviainen 41,75
1952 Mirja Rekola 41,68
1953 Terttu Sarkkinen 41,64
1954 Elsa Torikka 41,57
1955 Elsa Torikka 44,40
1956 Kaarina Koivuniemi 44,98
1957 Elsa Backus 43,09
1958 Elsa Backus 45,50
1959 Margit Papunen 43,81
1960 Sirpa Toivola 42,36
1961 Raija Talvensaari 44,35
1962 Sirpa Toivola 48,61
1963 Raija Talvensaari 48,84
1964 Kaisa Launela 46,92
1965 Raija Mustonen 48,58
1966 Raija Mustonen 49,08
1967 Raija Mustonen 49,40
1968 Kaisa Launela 48,34
1969 Arja Mustakallio 51,62
1970 Kirsti Launela 51,20
1971 Kirsti Launela 56,48
1972 Kirsti Launela 54,78
1973 Pirjo Kumpulainen 53,26
1974 Pirjo Kumpulainen 55,96
1975 Arja Mustakallio 52,40
1976 Arja Mustakallio 54,48
1977 Ritva Metso 51,68
1978 Sisko Kopiloff 52,56
1979 Helena Laine 52,14
1980 Tiina Lillak 61,02
1981 Tiina Lillak 62,64
1982 Tuula Laaksalo 64,48
1983 Tiina Lillak 74,14
1984 Tuula Laaksalo 64,58
1985 Tiina Lillak 64,08
1986 Tiina Lillak 64,42
1987 Tiina Lillak 65,45
1988 Tuula Laaksalo 63,12
1989 Päivi Alafrantti 59,66
1990 Tiina Lillak 63,26
1991 Heli Rantanen 62,24
1992 Heli Rantanen 60,52
1993 Päivi Alafrantti 61,66
1994 Mikaela Ingberg 58,54
1995 Heli Rantanen 64,88
1996 Heli Rantanen 61,64
1997 Heli Rantanen 65,54
1998 Heli Rantanen 61,12
1999 Mikaela Ingberg 60,59
2000 Mikaela Ingberg 63,44
2001 Paula Huhtaniemi 57,52
2002 Mikaela Ingberg 61,09
2003 Paula Huhtaniemi 64,90 SE
2004 Mikaela Ingberg 60,96
2005 Mikaela Ingberg 59,87
2006 Paula Tarvainen 59,18
2007 Paula Tarvainen 61,03[12]
2008 Kirsi Ahonen 58,86[13]
2009 Mikaela Ingberg 57,87[14]
2010 Sanni Utriainen 56,29[15]
2011 Oona Sormunen 56,31[16]
2012 Oona Sormunen 59,14[17]
2013 Oona Sormunen 58,00[18]
2014 Oona Sormunen 56,95[19]
2015 Oona Sormunen 58,11[20]
2016 Heidi Nokelainen 60,98[21]
2017 Jenni Kangas 59,33[22]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]