Luettelo kansanäänestyksistä itsenäisyydestä ja suvereniteetistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo kansanäänestyksistä valtion tai territorion itsenäisyydestä, suvereniteetista Tällainen kansanäänestys ei välttämättä aina tuo valtiolle tai alueelle täydellistä itsenäisyyttä tai edes suvereniteettia sillä alueeseen voi kohdistua poliittisia painostuksia, jotka eivät aina noudata demokratian tulosta ja kansanäänestyksen henkeä.

Sisällysluettelo

Kansanäänestykset itsenäisyydestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liberia 1846[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liberian kansanäänestys itsenäisyydestä

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 52,00%
2. Ei -itsenäisyydelle 48,00%
Lähteet: [1]

Flag of the Republic of Maryland.svg Marylandin tasavalta 1853[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marylandin tasavallan kansanäänestys itsenäisyydestä

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 122 100%
2. Ei -itsenäisyydelle 0 0%
Lähteet: [2]

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjan lippu Norja 1905[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä personaaliunionin- purkamiselle 368 208 99,95%
2. Ei personaaliunionin purkamiselle 184 0,05%
Lähteet: [3]

1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Länsi-Australia 1933[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Länsi-Australian kansanäänestys eroamisesta Australiasta itsenäisen dominio-aseman muodossa. Australian hallitus ei hyväksynyt kansanäänestyksen tulosta koska sillä ei ollut riittävästi tukea maan parlamentissa
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä- Länsi-Australian eroamiselle Australian liittovaltiosta 138 653 66,23%
2. Ei- Länsi-Australian eroamiselle Australian liittovaltiota 70 706 33,77%
Lähteet: [4]

1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islannin lippu Islanti 1944[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - personaaliunionin purkamiselle 71 122 99,5%
2. Ei - personaaliunionin purkamiselle 377 0,5%
Lähteet: [5]

Kambodža 1945[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kambodžan kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 541 470 100%
2. Ei -itsenäisyydelle 0 0%
Lähteet: [6].

Flag of the Mongolian People's Republic (1945–1992).svg Mongolia 1945[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mongolian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 487 409 100%
2. Ei -itsenäisyydelle 0 0%
Lähteet: [7].

Färsaaret 1946[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Färsaarten kansanäänestys itsenäisyydestä Tanskasta. Kansanäänestyksen tuloksen jälkeen Färsaaret julistautuivat itsenäiseksi valtioksi mutta Tanskan kuningas Kristian X ei kuitenkaan tunnustanut alueen itsenäisyyttä, eikä Färsaaret täten itsenäistynyt, mutta se sai silti lopulta itsehallinto-oikeuden 1948.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 5 656 50,74%
2. Ei -itsenäisyydelle 5 490 49,26%
Lähteet: [8]

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Saar (1947–1956).svg Saarinmaa 1955[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarinmaan kansanäänestys itsenäisyydestä Länsi-Euroopan unionin erityissuojeluksessa muodostaen talousliiton Ranskan kanssa. Saarinmaa liittyi osaksi Saksan liittotasavaltaa ja siitä tuli Saksan 10. osavaltio.

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 201 973 32,29%
2. Ei -itsenäisyydelle 423 434 67,71%
Lähteet: [9]

Kansanäänestykset Ranskasta itsenäistymisestä 1958[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guinea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Guinean kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 56 981 4,78%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 1 136 324 95,22%
Lähteet: [10][11]
Niger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Nigerin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 372 383 78 43%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 102 395 21,57%
Lähteet: Direct Democracy
Mauritania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Mauritanian kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 302 018 94,04%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 19 126 5,96%
Lähteet: Direct Democracy
Dahomey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Dahomeyn kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 418 963 97,84%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 9 246 2,16%
Lähteet: Direct Democracy
Sudan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Sudanin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 945 586 97,54%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 23 875 2,46%
Lähteet:Direct Democracy
Norsunluurannikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Norsunluurannikon kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 1 595 238 99,99%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 216 0,01%
Lähteet: Direct Democracy
Ylä-Volta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Ylä-Voltan kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 1 415 651 99,18%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 11 687 0,82
Lähteet: Direct Democracy
Senegal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Senegalin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 870 362 97,55%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 21 901 2,45
Lähteet:Direct Democracy
Ubangi-Shari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ubangi-Sharin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 487 033 98,77%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 6 089 1,23%
Lähteet: Direct Democracy
Tšad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Tšadin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 804 355 98,29%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 14 042 1,71%
Lähteet: Direct Democracy
Gabon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Gabonin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 190 334 92,58%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 15 244 7,42%
Lähteet: Direct Democracy
Kamerun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Kamerunin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 10 544 96,6%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 368 3,4%
Lähteet: [12]
Moyen-Kongo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Moyen-Kongon kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 339 436 99,38%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 2 133 0,62%
Lähteet: Direct Democracy
Saint Pierre ja Miquelon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Saint Pierre ja Miquelonin kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 2 325 98,06%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 46 1,94
Lähteet:Direct Democracy
Malagasy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Malagasyn kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 1 363 059 77,64%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 302 557 22,36%
Lähteet: Direct Democracy
Komorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Komoreiden kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 63 899 97,33%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 1 756 2,67%
Lähteet: Direct Democracy
Uusi-Kaledonia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Uuden-Kaledonian kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 26 085 98,12%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 500 1,88%
Lähteet: Direct Democracy
Somalimaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Somalimaan kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 8 662 75,24%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 2 851 24,76
Lähteet:Direct Democracy
Polynesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ranskan Polynesian kansanäänestys Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksymisestä. Kansanäänestys uuden perustuslain hylkäämiseksi johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hyväksyminen 16 196 64,40%
2. Ranskan viidennen tasavallan perustuslain hylkääminen 8 952 35,60
Lähteet: Direct Democracy

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samoan lippu Samoa 1961[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samoan kansanäänestys itsenäisyydestä Uudesta-Seelannista.

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 29 882 85,40%
2. Ei -itsenäisyydelle 5 108 14,60%
Lähteet: [13]

Algerian lippu Algeria 1962[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Algerian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ei -itsenäisyydelle 16 534 0,28%
2. Kyllä-itsenäisyydelle 5 975 581 99,72%
Lähteet: [14]

Rhodesian lippu Rhodesia 1964[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rhodesia kansanäänestys itsenäisyydestä Britanniasta. Kansanäänestyksen jälkeen Rhodesian valkoinen väestö julistautui itsenäiseksi Britannian kruunusta. Itsenäisyys tunnustettiin vasta vuonna 1979 Lancaster Housen sopimuksessa.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 58 176 90,51%
2. Ei -itsenäisyydelle 6 101 9,49%
Lähteet: [15]

Maltan lippu Malta 1964[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maltan kansanäänestys uudesta perustuslaista joka johtaisi itsenäisyyteen.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 65 714 54,5%
2. Ei -itsenäisyydelle 54 919 45,5%
Lähteet: [16].

Ranskan lippu Ranskan Somalimaa 1967[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ranskan Somalimaan kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Territorion asema osana Ranskan tasavaltaa 22 555 60,60 %
2. Itsenäisyys 14 666 39,40 %
Lähteet: [17]

Puerto Ricon lippu Puerto Rico 1967[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puerto Rico kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsehallinto 425 132 60,4 %
2. Osavaltion aseman 274 312 39,0 %
3. Itsenäisyys 4 248 0,6 %
Lähteet: [18]

Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit 1969[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pohjois-Mariaanien kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja. Kansanäänestyksessä kannatettiin liittymistä Guamiin mutta se kaatui Guamin oman kansanäänestyksen tuloksena.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Intergraatio Guamin kanssa 1 942 60,82 %
2. Liitännäisvaltion asema Yhdysvaltojen kanssa 1 116 34,95 %
3. Sulauttamaton territorion asemana osaksi Yhdysvaltoja 107 3,35 %
4. Itsenäisyys 19 0,59 %
5. Yhdistyneiden kansakuntien huoltohallintoalueeksi 5 0,15%
6. Territoriollisen kansainyhteisön asemana osana Yhdysvaltoja 1 0,01 %
7. Osavaltio asema 1 0,01 %
8. Sulauttamaton territorion asemana osaksi Japania 1 0,01 %
9. Intergraatio Japanin kanssa 1 0,01 %
Lähteet: [19] .

Guam 1969[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä liittyminen Pohjois-Mariaaneihin 2 688 41,95 %
2. Ei liittyminen Pohjois-Mariaaneihin 3 720 58,05 %
Lähteet: [20]

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of the Comoros (1963–1975).svg Komorit 1974[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Komorien saarten kansanäänestys itsenäisyydestä. Mayotten saari sanoi kansanäänestyksessä "ei", joten se jäi osaksi Ranskaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 154 184 94,57%
2. Ei -itsenäisyydelle 8 853 5,43%
Lähteet: [21]

Niuen lippu Niue 1974[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Niuen saarten kansanäänestys liitännäisvaltiona asemasta osana Uutta-Seelantia
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Liitännäisvaltio statuksen hyväksyminen 887 65,40%
2. Liitännäisvaltio statuksen hylkääminen 469 34,60%
Lähteet: [22]

Flag of the Trust Territory of the Pacific Islands.svg Tyynenmeren saarten huoltohallintoalueet 1975[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tyynenmeren saarten huoltohallintoalueiden saarten kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja.
Mikronesian lippu Chuuk, Kosrae, Pohnpei ja Yap[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä- itsenäisyydelle 6 912 59,1%
Ei- itsenäisyydelle 4 778 40,9%
2. Kyllä- territoriollisen kansainyhteisön asemalle 714 9,2%
Ei- territoriollisen kansainyhteisön asemalle 7 015 90,8%
3. Kyllä- liitännäisvaltion asemalle 5 759 58,0%
Ei- liitännäisvaltion asemalle 4 164 42,0%
4. Kyllä - osavaltio asemalle 545 6,5%
Ei- osavaltio asemalle 7 807 93,5%
5. Kyllä- nykyiselle statukselle 6 543 59,0%
Ei- nykyiselle statukselle 4 549 41,0%
6. Kyllä- Vaihtoehtoiselle statukselle 42 1,6%
Ei- Vaihtoehtoiselle statukselle 2 546 98,4%
Lähteet: [23]
Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä- itsenäisyydelle 119 5,2%
Ei-itsenäisyydelle 2 175 94,8%
2. Kyllä- territoriollisen kansainyhteisön asemalle 409 15,1%
Ei- territoriollisen kansainyhteisön asemalle 2 300 84,9%
3. Kyllä- liitännäisvaltion asemalle 826 30,0%
Ei- liitännäisvaltion asemalle 1 926 70,0%
4. Kyllä - osavaltion asemalle 199 8,0%
Ei- osavaltion asemalle 2 302 92,0%
5. Kyllä- nykyiselle statukselle 2 317 77,1%
Ei- nykyiselle statukselle 687 22,9%
6. Kyllä- Vaihtoehto;iselle statukselle 129 6,0%
Ei- Vaihtoehtoiselle statukselle 2 011 94,0%
Lähteet: [24]
Palaun lippu Palau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä- itsenäisyydelle 455 34,37%
Ei-itsenäisyydelle 869 65,63%
2. Kyllä- Territoriollisen kansainyhteisön asemalle 171 15,89%
Ei- Territoriollisen kansainyhteisön asemalle 905 84,11%
3. Kyllä- Liittänäisvaltion asemalle 1 120 68,04%
Ei- Liittänäisvaltion asemalle 526 31,96%
4. Kyllä - Osavaltion asemalle 183 17,22%
Ei- Osavaltion asemalle 880 82,78%
5. Kyllä- nykyiselle statukselle 1 288 77,68
Ei- nykyiselle statukselle 370 22,32%
6. Kyllä- Vaihtoehtoiselle statukselle 38 4,80%
Ei- Vaihtoehtoiselle statukselle 754 95,20%
Lähteet: [25]

Guam 1976[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Guamin kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Nykyisen Status quon eli nykyaseman säilyttäminen 10 221 58,05 %
2. Territorion asema 9,00 %
3. Osavaltion asema 24,00 %
4. Itsenäisyys 6,00 %
5. Muu Vaihtoehto; 3,00 %
Lähteet: [26]

Ranskan lippu Afar- ja Issamaan 1977[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Afar- ja Issamaan kansanäänestys itsenäisyydestä
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Itsenäisyys 80 864 99,8%
2. Pysyminen osana Ranskan viidettä tasavaltaa omana territoriona 199 0,2%
Lähteet: [27]

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Quebec 1980[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Quebecin kansanäänestys itsenäisyydestä
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 2 308 360 40,44 %
2. Pysyminen osana Kanadaa 2 362 648 59,56 %
Lähteet: [28].

Flag of Ciskei.svg Ciskei 1980[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ciskein bantustanin kansanäänestys itsenäisyydestä Etelä-Afrikasta. Ciskein itsenäisyyttä ei tunnustettu kansainvälisellä tasola.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 295 891 99,45%
2. Ei -itsenäisyydelle 1 642 0,55%
Lähteet: [29]

Guam tammikuu 1982[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Guamin kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja (30. tammikuuta).
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. itsehallintoalue 1 451 49 %
2. Osavaltion asema 769 26 %
3. Sulauttamaton territorio 10 %
4. Territorion asema 5 %
5. Vapaan Liitännäisvaltion asema 4 %
6. Itsenäisyys 4 %
7. Muu Vaihtoehto; 2 %
Lähteet: [30]

Guam syyskuu 1982[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Guamin kansanäänestys kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja (4. syyskuuta)
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Territorion asema 73 %
2. Osavaltion asema 27 %
Lähteet: [31]

Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio 1983[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mikronesian liittovaltion kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja.
Vaihtoehto 1; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Nykyisen liittänäisvaltio-sopimuksen jatkaminen 20 121 76,88 %
2. Nykyisen liittänäisvaltio-sopimuksen purkaminen 5 348 23,12 %
Vaihtoehto 2; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 13 924 58,04 %
2. Osavaltion asema 568 2,37 %
3. Osana Yhdysvaltoja 1 319 5,50 %
4. Territorion asema 820 3,42 %
5. Epäselvyys 4 771 19,89 %
Lähteet: [32]

Palaun lippu Palau 1983[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Palaun kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja
Vaihtoehto 1; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Liittänäisvaltio- sopimuksen jatkaminen 4 452 62,1 %
2. Liittänäisvaltio- sopimuksen hylkääminen 2 715 37,9 %
Vaihtoehto 2; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 1 800 44,4 %
2. Läheinen suhde Yhdysvaltoihin mutta ei liittänäisvaltio- sopimuksen alaisena 2 250 55,6 %
Lähteet: [33]

Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret 1983[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto 1; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä liitännäisvaltio-sopimukselle 6 215 58,0 %
2. Ei liitännäisvaltio-sopimukselle 4 509 42,0 %
Vaihtoehto 2; Kannatus
Kannatus Osuus
3. Itsenäisyys 474 4,41 %
4. Muu Vaihtoehto; kuin liitännäisvaltio-sopimus 2 668 24,83%
Lähteet: [34]

Palaun lippu Palau 1984[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Palaun kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja.
Vaihtoehto; 1 Kannatus
Kannatus Osuus
3. Kyllä liittänäisvaltio- sopimukselle 4 290 67,1 %
4. Ei liittänäisvaltio-sopimukselle 2 103 32,9 %
Lähteet: [35]
Vaihtoehto; 2 Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 936 30,6 %
2. Läheinen suhde Yhdysvaltoihin mutta ei liittänäisvaltio-sopimuksen alaisena 2 127 69,4%

Kookossaaret 1984[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Integraatio Australian kanssa 229 88,42 %
2. Liittänäisvaltion asema osana Australiaa 21 8,11 %
4. Itsenäisyys 9 3,47 %
Lähteet: United Nations

 Falklandinsaaret 1986[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Britannian itsemääräämisoikeus 869 96,45 %
2. Itsenäisyys 15 1,66 %
3. Argentiinan itsemääräämisoikeus 3 0,33 %
4. Yhdistyneiden kansakuntien huoltohallintoalueeksi 3 0,33%
5. Muu Vaihtoehto; 11 1,22 %
Lähteet: [36]

Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia 1987[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uuden-Kaledonian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Osana Ranskaa 48 611 98,30 %
2. Itsenäisyys 842 1,70 %
Lähteet: [37]

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slovenian lippu Slovenia 1990[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Slovenian kansanäänestys itsenäisyydestä
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 289 369 88,5%
2. Ei -itsenäisyydelle 57 800 4,0%
Lähteet: [38]

Kroatia 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kroatian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto 1; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 2 845 521 93,24%
2. Ei -itsenäisyydelle 126 630 4,15%
Vaihtoehto 2; Kannatus
Äänet Osuus
1. Pysyminen osana Jugoslaviaa 164 267 5,38%
2. Eroaminen Jugoslaviasta 2 813 085 92,18%
Lähteet: [39]

Pohjois-Makedonian lippu Pohjois-Makedonia 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Makedonian kansanäänestys itsenäisyydestä
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 079 308 96,4%
2. Ei -itsenäisyydelle 126 630 3,6%
Lähteet: [40]

Armenian lippu Armenia 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Armenian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 2 042 627 99,51%
2. Ei -itsenäisyydelle 10 002 0,49%
Lähteet: [41].

Ukrainan lippu Ukraina 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ukrainan kansanäänestys itsenäisyydestä.[42].
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 28 804 071 92,3%
2. Ei -itsenäisyydelle 2 417 554 7,7%
Lähteet: [43].

Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Azerbaidžanin kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 3 735 398 99,8%
2. Ei -itsenäisyydelle 9 068 0,2%
Lähteet: [44].

Georgia 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Georgian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 3 295 493 99,5%
2. Ei -itsenäisyydelle 16 917 0,5%
Lähteet: [45]

Flag of Artsakh.svg Nagorno-Karabah 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nagorno-Karabahin kansanäänestys itsenäisyydestä. Nagorno-Karabahin itsenäisyyttä ei tunnustettu kansainvälisellä tasolla.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 107 648 99,89%
2. Ei -itsenäisyydelle 1 088 0,11%
Lähteet: [46][46]

Viron lippu Viro 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viron kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 737 964 78,4%
2. Ei -itsenäisyydelle 203 199 21,6%
Lähteet: [47].

Kosovo 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kosovon kansanäänestys itsenäisyydestä. Kansanäänestyksen tuloksen jälkeen Kosovo julistautui itsenäiseksi valtioksi mutta mikään YK:n jäsenvaltio paitsi Albania ei kuitenkaan tunnustanut alueen itsenäisyyttä, eikä Kosovo täten itsenäistynyt mutta se itsenäistyi yksipuolisesti vuonna 2008.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 913 705 99,98%
2. Ei -itsenäisyydelle 164 0,02%
Lähteet: [48]

Latvia 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Latvian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 227 562 74,9%
2. Ei -itsenäisyydelle 411 374 25,1%
Lähteet: [49]

Liettua 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Liettua kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 2 028 339 93,2%
2. Ei -itsenäisyydelle 147 040 6,8%
Lähteet: [50]

Uzbekistanin lippu Uzbekistan 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uzbekistanin kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 9 718 155 98,3%
2. Ei -itsenäisyydelle 172 294 1,7%
Lähteet: [51]

Turkmenistanin lippu Turkmenistan 1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turkmenistanin kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto;Itsenäisyys Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 707 725 94,06%
2. Ei -itsenäisyydelle 107 693 5,94%
Lähteet: [52]

Serbia ja Montenegron lippu Montenegron lippu Montenegro 1992[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Osana Jugoslaviaa 266 273 95,96 %
2. Itsenäisyys 8 755 3,14 %
Lähteet: [53]

Eritrean lippu Eritrea 1993[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eritrean kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 100 260 99,83%
2. Ei -itsenäisyydelle 1822 0,17%
Lähteet: [54]

Curaçaon lippu Curaçao 1993[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Curaçaon kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntia.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Osana Alankomaiden Antilleita sen uudelleen järjestämisen jälkeen 48 587 73,56 %
2. Itsehallintoalue osana Alankomaiden kuningaskuntaa 11 841 17,93 %
3. Osana Alankomaita ilman eritysasemaa 5 299 8,02 %
4. Itsenäisyys 325 0,49 %
Lähteet: [55].

Puerto Ricon lippu Puerto Rico 1993[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puerto Ricon kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Territoriollisen kansainyhteisön asema 826 326 48,6 %
2. Osavaltion asema 788 296 46,3 %
3. Itsenäisyys 75 620 4,4 %
Lähteet: [56]

Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret 1993[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Yhdysvaltain territorion asema 8 629 81,60 %
2. Integraatio Yhdysvaltoihin 1 421 13,44 %
3. Itsenäisyys 525 4,96 %
Lähteet: [57]

Moldovan lippu Moldova 1994[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moldovan kansanäänestys itsenäisyyden jatkosta. Kansanäänestyksessä hyväksyttiin Moldovan itsenäisyyden vahvistus.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 722 602 97,9%
2. Ei -itsenäisyydelle 36 546 2,1%
Lähteet: [58].

 Sint Maarten 1994[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sint Maartenin kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntia.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 493 6,2 %
2. Integraatio osana Alankomaita 72 0,9 %
3. Osana Alankomaiden kuningaskuntaa itsehallintoalueena 2 606 33,1%%
4. Nykyinen asema osana Alankomaiden Antilleita 4 697 59,6%
Lähteet: [59]

Saban lippu Saba 1994[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saban kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Status quon eli nykyaseman säilyttäminen 86,30 %
2. Itsehallintoalueen asema 9,60 %
3. Osana Alankomaita 3,60 %
4. Itsenäisyys 0,50 %
Lähteet: [60]

Bonairen lippu Bonaire 1994[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bonairen kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Status quon eli nykyaseman säilyttäminen 4 443 89,65 %
2. Itsehallinto-alue osana Alankomaita 439 8,86 %
3. Integraatio osana Alankomaita 63 1,27 %
4. Itsenäisyys 11 0,22 %
Lähteet: [61]

 Quebec 1995[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Quebecin kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Ei -itsenäisyydelle 2 308 360 50,58 %
2. Kyllä-itsenäisyydelle 2 362 648 49,42 %
Lähteet: [62].

Bermudan lippu Bermuda 1995[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bermudan kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 5 714 25,88 %
2. Ei -itsenäisyydelle 16 369 74,12 %
Lähteet: [63].

Flag of Anjouan (official).svg Anjouan 1997[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anjouanin kansanäänestys itsenäisyydestä. Kansanäänestystä ei koskaan tunnustettu kansainvälisesti joten Anjouan liitettiin uudelleen osaksi Komoreita.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 135 116 99,68%
2. Ei -itsenäisyydelle 439 0,32%
Lähteet: [64]

Puerto Ricon lippu Puerto Rico 1998[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puerto Ricon kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 39 838 2,6 %
2. savaltion asema 728 157 46,6
3. Vapaan liitännäisvaltion asema 4 536 0,3 %
4. Ei mikään näistä vaihetoehdoista 787 900 50,5 %
5. Territoriollisen kansainyhteisön asema 993 0,0 %
Lähteet: [65][66]

Flag of Nevis.svg Nevis 1998[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Ei -itsenäisyydelle 2 427 61,83 %
2. Kyllä-itsenäisyydelle 1 498 38,17 %
Lähteet: [67]

Bosnian ja Hertsegovinan tasavallan lippu Bosnia ja Hertsegovina 1998[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bosnia ja Hertsegovinan kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 2 061 932 99,7%
2. Ei -itsenäisyydelle 6 037 0,3%
Lähteet: [68].

 Etelä-Ossetia 1998[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Etelä-Ossetian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto 1; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä itsenäisyydelle 53 308 99,91%
2. Ei itsenäisyydelle 48 0,09%
Vaihtoehto 2; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä liittyminen osaksi Venäjään federaatioon 53 291 99,90%
2. Ei liittyminen osaksi Venäjään federaatioon 57 0,11%
Lähteet: [69]

Itä-Timor 1999[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Timorin kansanäänestys itsenäisyydestä.

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ei -osana Indonesiaa erityisitsehallinnon statuksella 344 580 78,5%
2. Kyllä-osana Indonesiaa erityisitsehallinnon statuksella 94 388 21,5%
Lähteet: [70]

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sint Maarten 2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sint Maartenin saaren kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 1 282 14,44 %
2. Osana Alankomaiden kuningaskuntaa omana kuntana 6 212 69,98 %
3. Osana Alankomaiden Antilleita sen uudelleen järjestämisen jälkeen 1 050 11,82%
4. Nykyinen asema 332 3,72 %
Lähteet: [71]

Bonairen lippu Bonaire 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bonairen saaren kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Status quon eli nykyaseman säilyttäminenn eli nykyaseman säilyttäminen 853 15,93 %
2. Itsehallintoasema osana Alankomaita 1 290 24,11 %
3. Intergraatio Alankomaihin 3 182 59,45%
4. Itsenäisyys 27 0,51 %
Lähteet: [72]

Curaçaon lippu Curaçao 2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Curaçaon-saaren kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Nykyinen asema osana Alankomaiden Antilleita 2 324 3,74 %
2. Itsehallinto alue osana Alankomaiden kuningaskuntaa 42 425 67,82 %
3. Intergratio Alankomaihin 14 769 23,61 %
4. Itsenäisyys 3 014 4,81 %
Lähteet: [73].

Sint Eustatiuksen lippu Sint Eustatius 2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sint Eustatiuksen saaren kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Nykyinen asema osana Alankomaiden Antilleita 605 76,6 %
2. Suora perustuslaillinen osa Alankomaita 163 20,6 %
3. Osana Alankomaiden kuningaskuntaa omana itsehallinto-alueena 17 2,2 %
4. Itsenäisyys 5 0,6 %
Lähteet: [74]

 Irakin Kurdistan 2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Irakin Kurdistanin neuvoa antava kansanäänestys itsenäisyydestä. Kansanäänestys oli neuvoa antava eikä se sitonut Irakin hallitusta mihinkään.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä itsenäisyydelle 1 973 412 98,88%
2. Valtioliitto Irakin kanssa 20 251 1,12%
Lähteet: [75]

Montenegron lippu Montenegro 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Montenegron kansanäänestys itsenäisyydestä
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 230 711 55,5%
2. Ei -itsenäisyydelle 184 954 44,5%
Lähteet: [76][77][78].

 Etelä-Ossetia 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Etelä-Ossetian kansanäänestys itsenäisyydestä. Itsenäisyyttä ei ole tunnustettu kansainvälisellä tasolla.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 51 565 98,85%
2. Ei -itsenäisyydelle 60 0,12%
Lähteet: [79]

 Transnistria 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Transnistrian kansanäänestys itsenäisyydestä. Itsenäisyyttä ei ole tunnustettu kansainvälisellä tasolla.
Vaihtoehto 1; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - itsenäisyydelle ja potentiaallinen liittyminen Venäjän kanssa lähitulevaisuudessa 301 332 98,07%
2. Ei- Itsenäisyydelle ja potentiaallinen liittyminen Venäjän kanssa tulevaisuudessa 5 905 1,93%
Vaihtoehto 2; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - itsenäisyyden menettämiselle ja mahdollinen liittyminen Moldovan kanssa lähitulevaisuudessa 10 308 3,39%
2. Ei- itsenäisyyden menetykselle ja mahdollinen liittyminen Moldovan kanssa tulevaisuudessa 294 253 96,61%
Lähteet: [80] [81]

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Etelä-Sudanin kansanäänestys itsenäisyydestä
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Itsenäisyys 3 792 518 98,83%
2. Valtioliitto Sudanin kanssa 44 888 1,17%
Lähteet: [82][83][84] [85][86].

Puerto Ricon lippu Puerto Rico 2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puerto Ricon kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja
Vaihtoehto 1; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Nykyisen aseman hylkääminen 958 915 54,00 %
2. Nykyisen aseman säilyttäminen 816 978 46,00 %
Vaihtoehto 2; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsenäisyys 74 812 5,49 %
2. Osavaltion asema 824 195 61,16 %
3. Vapaan suvereenisen liitännäisvaltion asema 449 679 33,34 %
Lähteet: [87]

Skotlannin lippu Skotlanti 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 317 989 44,7 %
2. Ei-itsenäisyydelle 2 001 926 55,3 %
Lähteet: [88]

Sint Eustatiuksen lippu Sint Eustatius 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sint Eustatiuksen kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntia.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Itsehallinto 747 65,53 %
2. Status quon eli nykyaseman säilyttäminen 374 32,81 %
3. Integraatio Alankomaiden kanssa 14 1.23%
4. Itsenäisyys 5 0,44 %
Lähteet: [89][90]

Flag of Veneto.svg Veneto 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Veneton kansanäänestys itsenäisyydestä. Italian keskushallinto ei tunnustanut kansanäänestyksen tulosta.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - itsenäisyydelle 2 102 969 89,1%
2. Ei- itsenäisyydelle 257 266 10,9%
Lähteet: [91]

 Katalonia 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katalonian kansanäänestys itsenäisyydestä. Espanjan keskushallinto ei tunnustanut kansanäänestyksen tulosta.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - itsenäisyydelle 1 861 753 80,76%
2. Ei- itsenäisyydelle 232 182 10,07%%
Lähteet: [92][93][94][95].

Krim Krim 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Krimin kansanäänestys asemasta. Kansanäänestystä ei ole tunnustettu kansainvälisesti.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Liittyä Venäjän federaatioon 1 233 002 80,42%
2. Palauttaa vuoden 1992 perustuslaki 31 997 2,09%
Lähteet: [96]

Flag of the Donetsk People's Republic.svg Donetskin kansantasavalta 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Donetskin kansanäänestys asemasta
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 2 252 867 89,07%
2. Ei -itsenäisyydelle 256 040 10,19%
Lähteet: [97]

Flag of the Lugansk People's Republic.svg Luhanskin kansantasavalta 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 1 298 084 96,2%
2. Ei -itsenäisyydelle 51 276 3,8%
Lähteet: [98]

Bandeira do movimento O Sul É o Meu País.svg Etelä-Brasilia 2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Etelä-Brasilian kansanäänestys itsenäisyydestä.Brasilian keskushallinto ei tunnustanut kansanäänestyksen tulosta.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - itsenäisyydelle 590 664 95,74%
2. Ei- itsenäisyydelle 26 253 4,26%
Lähteet: [99]

Puerto Ricon lippu Puerto Rico 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puerto Ricon kansanäänestys asemasta osana Yhdysvaltoja
Vaihtoehto 2; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Osavaltion asema 502 801 97,18%
2. Nykyinen asema 7 786 1,50%
3. Vapaan suvereenisen liitännäisvaltion asema 6 823 1,32%
Lähteet: [100]

 Katalonia 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katalonian kansanäänestys itsenäisyydestä. Espanjan keskushallinto ei tunnustanut kansanäänestyksen tulosta.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - itsenäisyydelle 2 044 038 92,01%
2. Ei- itsenäisyydelle 177 547 7,99%
Lähteet: [101]

 Irakin Kurdistan 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katalonian kansanäänestys itsenäisyydestä. Irakin keskushallinto ei tunnustanut kansanäänestyksen tulosta.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - itsenäisyydelle 2 044 038 92,01%
2. Ei- itsenäisyydelle 177 547 7,99%
Lähteet: [102]

Uusi-Kaledonia Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia 2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uuden-Kaledonian kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle 61 200 43,6%
2. Ei -itsenäisyydelle 79 167 56,4%
Lähteet: [103]

Tulevat kansanäänestykset itsenäisyydestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bougainville 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Laajempi itsehallinto
2. Itsenäisyys
Lähteet: [104]

 Chuuk 2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä-itsenäisyydelle
2. Ei-itsenäisyydelle
Lähteet: [105]

Kansanäänestykset suvereniteetista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1918[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islannin lippu Islanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Islannin kansanäänestys personaaliunionista Tanskan kanssa vuonna 1918 koskien Islannin muodostamisesta omaksi kuningaskunnaksi Tanskan kruunun alaisuudessa. Tanskan ja Islannin personaaliunioni perustettiin.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä - Islannin ja Tanskan väliselle persoonaunionille 12 411 92,6 %
2. Ei- Islannin ja Tanskan väliselle persoonaunionille 999 7,4%
Lähteet: [106].

1920[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan lippu Pohjois-Schleswig[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pohjois-Schleswigin kansanäänestys liittymisestä Tanskan tai Saksan kanssa.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Liittyminen osaksi Saksaa 25 329 25,1%
2. Liittyminen osaksi Tanskaa 75 431 74,9%
Lähteet: [107].

Saksan lippu Itä-Preussi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Preussin Allensteinin (Olsztyn) ja Marienwerderin (Kwidzyn) kansanäänestys liittymisestä Puolan tai Saksan osaksi.

Allenstein/Olsztyn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Liittyminen osaksi Itä-Preussia 363 209 97 89%
2. Liittyminen osaksi Puolaa 7 980 2,11 %
Lähteet: [108].
Marienwerder /Kwidzyn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Liittyminen osaksi Itä-Preussia 96 923 92 36%
2. Liittyminen osaksi Puolaa 8 018 7,64 %
Lähteet: [109].

Saksan lippu Keski-Schleswig[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Schleswigin kansanäänestys liittymisestä Tanskan tai Saksan osaksi.

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Liittyminen osaksi Saksaa 51 742 80,2 %
2. Liittyminen osaksi Tanskaa 12 800 19,8 %
Lähteet: [110].

Saksan lippu Ylä-Sleesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ylä-Sleesian kansanäänestys liittymisestä Saksan tai Puolan osaksi.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Liittyminen osaksi Saksaa 707 393 59,6 %
2. Liittyminen osaksi Puolaa 479 365 40,4%
Lähteet: [111].

1921[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävallan lippu Kärnten[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kärntenin kansanäänestys liittymisestä Itävallan tai Jugoslavian osaksi.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Liittyminen osaksi Itävaltaa 22 025 59,1 %
2. Liittyminen osaksi Jugoslaviaa 15 278 40,9 %
Lähteet: [112].

1938[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itävallan kansanäänestys liittymisestä osaksi Saksan valtakuntaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä- Itävallan jälleenyhdistymiselle osaksi Saksan valtakuntaa 4 453 912 99,73 %
2. Ei- Itävallan jälleenyhdistymiselle osaksi Saksan valtakuntaa 11 929 0,27 %
Lähteet: [113]

1967[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibraltarin lippu Gibraltar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gibraltarin kansanäänestys suvereniteetti asemasta osana Britanniaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Osana Britanniaan ja saada paikallinen hallintokoneisto 12 138 99,64 %
2. Osaksi Espanjaa 44 0,36 %
Lähteet: [114]

 Anguilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anguillan kansanäänestys asemasta osana Saint Kitts ja Nevikseä. Anguilla erosi Saint Kitts ja Neviksen federaatiosta mutta sen eroa ei tunnustettu Saint Kitts ja Neviksellä eikä Britanniassa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Anguillan eroaminen Saint Kitts ja Neviksen federaatiosta 1 813 99,72 %
2. Anguillan pysyminen Saint Kitts ja Neviksen federaatiossa 5 0,28 %
Lähteet: [115]

1969[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anguilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anguillan kansanäänestys asemasta osana Saint Kitts ja Nevikseä. Anguilla erosi Saint Kitts ja Neviksen federaatiosta vuonna 1980
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Anguillan eroaminen Saint Kitts ja Neviksen federaatiosta 1 739 99,71 %
2. Anguillan pysyminen Saint Kitts ja Neviksen federaatiossa 4 0,29 %
Lähteet: [116]

1973[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Irlannin lippu Pohjois-Irlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pohjois-Irlannin kansanäänestys suvereniteetti asemasta osana Britanniaa.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Osaksi Britanniaa 591 820 98,9 %
2. Osaksi Irlannin tasavaltaa 6 463 1,1 %
Lähteet: [117]

1977[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flag of Nevis.svg Nevis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Neviksen eroaminen liittovaltiosta 4 193 99,66 %
2. Neviksen pysyminen liittovaltiossa 14 0,34 %
Lähteet: [118]

Aruban lippu Aruba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aruban kansanäänestys eroamisesta Alankomaiden Antilleistä.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Itsenäisyys omaksi hallintoalueeksi 21 419 95,17%
2. Pysyminen osana Alankomaiden Antilleita 1085 4,83%
Lähteet: [119].

1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krim Krim[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Krimin kansanäänestys suvereniteetista.
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - Krimin autonomisen sosialistisen neuvostotasavallan uudelleen perustamiselle osana Neuvostoliitoa 1 343 855 94,3%
2. Ei- Krimin autonomisen sosialistisen neuvostotasavallan uudelleen perustamiselle osana Neuvostoliitoa 81 254 5,7%%
Lähteet: KIA News

2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gibraltarin lippu Gibraltar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gibraltarin kansanäänestys suvereeniteettiasemasta osana Britanniaa
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Ei-jaettulle yhteishallinnolle Britannian ja Espanjan välille 17 900 98,48 %
2. Kyllä-jaettulle yhteishallinnolle Britannian ja Espanjan välille 187 1,03 %
Lähteet: [120]

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tokelaun lippu Tokelau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä-itsemääräämisoikeudelle liitännäisvaltion asemana osana Uutta-Seelantia. 232 39,93 %
2. Ei-itsemääräämisoikeudelle liitännäisvaltion asemana osana Uutta-Seelantia. 349 60,07 %
Lähteet: [121]

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tokelaun lippu Tokelau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä itsemääräämisoikeudelle liitännäisvaltion asemana osana Uutta-Seelantia. 246 35,55 %
2. Ei itsemääräämisoikeudelle liitännäisvaltio asemana osana Uutta-Seelantia. 446 64,45 %
Lähteet: [122]

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curaçaon lippu Curaçao[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Curaçaon kansanäänestys asemasta osana Alankomaiden kuningaskuntaa itsehallintoalueena.
Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Kyllä Itsehallinnolle osana Alankomaiden kuningaskuntia ja Alankomaiden Antillien purkaminen 41 433 51,99 %
2. Ei Itsehallinnolle osana Alankomaiden kuningaskuntia ja Alankomaiden Antillien purkaminen 38 261 48,01 %
Lähteet: [123].

2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Falklandinsaaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehto; Kannatus
Kannatus Osuus
1. Pysyminen osana Britannian merentakaisia alueita 1513 99,8 %
2. Ero Britannian merentakaisista alueista 3 0,2 %
Lähteet: [124]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elections in Liberia (27 October 1846 Referendum) Election Results. AFRICAN ELECTIONS DATABASE. Viitattu 23.11.2013.
  2. Maryland in Liberia (Liberia), 31. Januar 1853 : Unabhängigkeit Database and Search Engine for Direct Democracy. Viitattu 23.11.2013.
  3. Norwegen, 13. August 1905 : Auflösung der Union mit Schweden Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  4. Past Referendums: 1933 Secession Referendum (State Referendums) Elections. Western Australia Electoral Commission. Viitattu 8.1.2014.
  5. Island, 23. Mai 1944 : Aufhebung des Unionsvertrags mit Dänemark Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  6. Kambodscha, 3. Oktober 1945 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  7. Mongolei, 20. Oktober 1945 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  8. Färöer, 14. September 1946 : Status Database and Search Engine for Direct Democracy. Viitattu 8.1.2014.
  9. Saarland, 23. Oktober 1955 : Saarlandstatut Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  10. Ranskan viides tasavalta Elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 2.10.2010.
  11. Elections in Guinea 28 September 1958 Constitutional Referendum. AFRICAN ELECTIONS DATABASE. Viitattu 13.04.2013.
  12. Sternberger, D, Vogel, B, Nohlen, D & Landfried, K (1969) Die Wahl der Parlamente: Band II: Afrika, Erster Halbband, p911
  13. West-Samoa, 10. Mai 1961 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  14. Algerien, 1. Juli 1962 : Unabhängigkeit Engine of Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  15. Elections in Zimbabwe 05 November 1964 Referendum. AFRICAN ELECTIONS DATABASE. Viitattu 13.04.2013.
  16. Malta, 4. Mai 1964 : Verfassung Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  17. Elections in Djiboyti 28 September 1958 Constitutional Referendum. AFRICAN ELECTIONS DATABASE. Viitattu 13.04.2013.
  18. Puerto Rico State Electoral Commission: Official Results for the 1967 Political-Status Plebiscite. Retrieved May 1, 2010.
  19. Nördliche Marianen, 9. November 1969 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  20. Guam (USA), 4. November 1969 : Vereinigung mit den Nord-Marianen Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  21. Elections in the Comoros 22 December 1974 Independence Referendum. AFRICAN ELECTIONS DATABASE. Viitattu 13.04.2013.
  22. Niue, 3. September 1974 : Verfassung Database and Search Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  23. Nohlen, D, Grotz, F & Hartmann, C (2001) Elections in Asia: A data handbook, Volume II, p639 ISBN 0-19-924959-8
  24. Nohlen, D, Grotz, F & Hartmann, C (2001) Elections in Asia: A data handbook, Volume II, p639 ISBN 0-19-924959-8
  25. Search result for "palau" Database and Search Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  26. Guam (USA), 4. September 1976 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  27. Elections in Djibouti 8 May 1977 Independence Referendum. AFRICAN ELECTIONS DATABASE. Viitattu 13.04.2013.
  28. Quebec (Kanada), 20. Mai 1980 : Souveränität Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  29. Ciskei (Südafrika), 4. Dezember 1980 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  30. Guam (USA), 30. Januar 1982 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  31. Guam (USA), 4. September 1982 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  32. Mikronesischer Staatenbund, 21. Juni 1983 : Assoziation mit den USA Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  33. Palau, 10. Februar 1983 : Assoziation mit den USA Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  34. Marshall-Inseln, 7. September 1983 : Alternativen bei Ablehnung der Assoziation mit den USA Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  35. Palau, 4. September 1984 : Alternativen bei Ablehnung der Assoziation mit den USA Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  36. Falkland-Inseln, 2. April 1986 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  37. Neukaledonien (Frankreich), 13. September 1987 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  38. Slowenien, 23. Dezember 1990 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  39. Kroatien, 19. Mai 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  40. Mazedonien, 8. September 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  41. Armenien, 21. September 1991 : Unabhängigkein Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  42. Ukraine, 1. Dezember 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  43. Ukraine, 1. Dezember 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  44. Aserbeidschan, 29. Dezember 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  45. Georgien, 31. März 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  46. a b Berg-Karabach (Aserbeidschan), 10. Dezember 1991 : Unabhängigkeit Direct Democracy
  47. Estland, 3. März 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  48. Kosovo (Jugoslawien), 30. September 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  49. Lettland, 3. März 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  50. Litauen, 9. Februar 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  51. Usbekistan, 29. Dezember 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  52. Turkmenistan, 26. Oktober 1991 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  53. Montenegro (Jugoslawien), 1. März 1992 : Verbleib im jugoslawischen Staatsverband Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  54. Elections in Eritrea 23-25 April 1993 Independence Referendum. AFRICAN ELECTIONS DATABASE. Viitattu 13.04.2013.
  55. Curaçao (Niederländische Antillen), 19. November 1993 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  56. Puerto Rico State Electoral Commission: Official Results for the 1993 Political-Status Plebiscite. Retrieved May 1, 2010.
  57. Amerikanische Jungferninseln, 11. Oktober 1993 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  58. Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p1330 ISBN 978-3-8329-5609-7
  59. St. Martin (Niederländische Antillen), 14. Oktober 1994 : Status Engine for Direct Democracy island. Viitattu 13.04.2013.
  60. Saba (Niederländische Antillen), 14. Oktober 1994 : Status Engine for Direct Democracy island. Viitattu 13.04.2013.
  61. Bonaire (Niederländische Antillen), 21. Oktober 1994 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  62. Quebec (Kanada), 30. Oktober 1995 : Souveränität Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  63. Phil Davison. "Bermudians vote to stay British", 18 August 1995. Luettu 7 January 2012. 
  64. Anjouan (Komoren), 26. Oktober 1997 : Unabhängigkeit Database and Search Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  65. 2005 President's Task Force. Page 4. Retrieved May 1, 2010.
  66. Puerto Rico State Electoral Commission: Official Results for the 1998 Political-Status Plebiscite. Retrieved May 1, 2010.
  67. Nevis (St. Kitts and Nevis), 10. August 1998 : Trennung von St. Kitts Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  68. Bosnien-Herzegowina, 1. März 1992 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  69. Süd-Ossetien (Georgien), 19. Januar 1992 : Unabhängigkeit von Georgien und Anschluss an Russland Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  70. Ost-Timor, 30. August 1999 : Autonomie innerhalb Indonesiens Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  71. St. Martin (Niederländische Antillen), 23. Juni 2000 : Status Engine for Direct Democracy island. Viitattu 13.04.2013.
  72. Bonaire (Niederländische Antillen), 10. September 2004 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  73. Curaçao (Niederländische Antillen), 8. April 2005 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  74. St. Eustatius (Niederländische Antillen), 8. April 2005 : Status Engine for Direct Democracy island. Viitattu 13.04.2013.
  75. Irakisch-Kurdistan (Irak), 30. Januar 2005 : Verbleib beim Irak / Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  76. Montenegro declares independence BBC News, 4 June 2006
  77. Montenegro vote result confirmed 23.5.2006. BBC. Viitattu 29.2.2008. (englanniksi)
  78. Itsenäisyyden kannattajat voittivat Montenegrossa 23.5.2006. Yle. Viitattu 29.2.2008.
  79. Süd-Ossetien (Georgien), 12. November 2006 : Unabhängigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  80. Transnistrische Moldawische Republik (Moldawien), 17. September 2006 : Verzicht auf Unabhängigkeit Direct Democracy
  81. Transnistrische Moldawische Republik (Moldawien), 17. September 2006 : Unabhängigkeitskurs und Beitritt zu Russland Direct Democracy
  82. Etelä-Sudan saanee itsenäistyä heinäkuussa yle.fi. 30.1.2011. YLE Uutiset. Viitattu 2.2.2011.
  83. Sudan valmistautuu jakautumaan kahtia yle.fi. 6.1.2011. YLE Uutiset.
  84. Etelä-Sudanin itsenäisyysäänestys päättyy HS.fi. 15.1.2011. Helsingin Sanomat. Viitattu 2.2.2011.
  85. Etelä-Sudan äänesti - kymmeniä kuoli rajalla Iltalehti.fi. 10.1.2011. Alma Media. Viitattu 2.2.2011.
  86. Results for the Referendum of Southern Sudan southernsudan2011.com. Viitattu 2.2.2011. (englanniksi)
  87. "Plediscito para la Descolonización Inmediata de Puerto Rico". Luettu 4. marraskuuta 2018. 
  88. Skotlantilaiset torjuivat itsenäisyyden Yle Uutiset Ulkomaat. Yle Uutiset. Viitattu 19.9.2014.
  89. Referendum on constitutional status Statia on December 17 Saba News, 28 October 2014
  90. Insufficient voters referendum Statia Saba News, 18 December 2014
  91. plebiscito.eu
  92. CiU and ERC come to an agreement in Catalonia: Referendum in 2014 VilaWeb, 18 December 2012
  93. Separatist Catalan Parties Announce Alliance The New York Times, 18 December 2012
  94. Agreement in Catalonia on date of independence referendum Euronews, 19 December 2012
  95. Catalonia referendum set for 2014 Financial Times, 19 December 2012
  96. Crimea declares independence, seeks UN recognition RT News. Russia Today). Viitattu 13.4.2014.
  97. East Ukraine separatists seek union with Russia BBC News Europe. British Broadcasting Company). Viitattu 13.4.2014.
  98. [96% residents of Luhansk region back independence of "Luhansk Republic" - referendum organizers separatists News headlines] Interfax). Viitattu 13.4.2014.
  99. 'Sim' vence consulta para criar país com três estados do Sul do Brasil - Jornal do Comércio Jornal Docomercio. (portugaliksi)
  100. "Consulta sobre el estatus Político de Puerto Rico 6 de noviembre de 2012". Luettu 11 November 2012. 
  101. El Govern trasllada els resultats definitius del referèndum de l'1 d'octubre al Parlament de Catalunya Generalitat de Catalunya. (espanjaksi)
  102. ةريَمى كوردستانى عيَراقكؤمسيؤنىبالآىسةربةخؤىهةلَبذاردنورِاثرسىالمفوضية العليا المستق للانتخاباتوالاستفتاء The Independent High Elections and Referendum Commission. (arabiaksi) ja (englanniksi)
  103. bbc.com: New Caledonia: French Pacific territory rejects independence 4.11.2018. BBC. Viitattu 4.11.2018.
  104. Question agreed for Bougainville's independence referendum Radionz. Viitattu 4.11.2018.
  105. Breaking away from FSM? Think again, US envoy tells Chuuk The Pacific Island Times. Viitattu 4.11.2018.
  106. Island, 19. Oktober 1918 : Unionsvertrag mit Dänemark Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  107. Nordschleswig (Zone I), 10. Februar 1920 : Staatszugehörigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 25.10.2014.
  108. Allenstein / Olszyn (Ostpreussen), 11. Juli 1920 : Staatszugehörigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 25.10.2014.
  109. Allenstein / Olszyn (Ostpreussen), 11. Juli 1920 : Staatszugehörigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 25.10.2014.
  110. Mittelschleswig (Zone II), 14. März 1920 : Staatszugehörigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 25.10.2014.
  111. Oberschlesien / Górny Śląsk, 20. März 1921 : Staatszugehörigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 25.10.2014.
  112. Klagenfurter Becken (Kärnten), Zone A, 10. Oktober 1920 : Staatszugehörigkeit Engine for Direct Democracy. Viitattu 25.10.2014.
  113. Austria, 10 April 1938: Anschluss with Germany, Reichstag list Direct Democracy Malline:De icon
  114. Gibraltar, 10. September 1967 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  115. Anguilla, 11. Juli 1967 : Trennung von St. Kitts und Nevis; Friedenskomitee als Regierung Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  116. Anguilla, 6. Februar 1969 : Verfassung Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  117. Gibraltar, 10. September 1967 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  118. Nevis (St. Kitts and Nevis), 18. August 1977 : Trennung von St. Kitts Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  119. Aruba, 25. März 1977 : Unabhängigkeit / Verbleib bei den Niederländischen Antillen Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  120. Gibraltar, 7. November 2002 : Geteilte Souveränität mit Spanien Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  121. Tokelau, 15. Februar 2006 : Freie Assoziation mit Neuseeland Engine for Direct Democracy island. Viitattu 13.04.2013.
  122. Tokelau, 24. Oktober 2007 : Freie Assoziation mit Neuseeland Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  123. Curaçao (Niederländische Antillen), 8. April 2005 : Status Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.
  124. Falkland-Inseln, 11. März 2013 : Status als britisches Überseegebiet Engine for Direct Democracy. Viitattu 13.04.2013.