Luettelo käytöstä poistuneista suomalaisista liikennemerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Suomalaiset liikennemerkit
Kategoriat
n · k · m

Tämä on luettelo aiempien tieliikennelakien ja -asetusten mukaisista suomalaisista liikennemerkeistä. Osa vanhoista merkeistä on saattanut olla käytössä vielä pidempään siirtymäkauden ajan. Edellisen tieliikennelain mukaisia (siis 1. kesäkuuta 2020 lakkautettuja) liikennemerkkejä voidaan käyttää uusien merkkien asemesta kymmenen vuoden siirtymäkauden ajan eli 1. kesäkuuta 2030 saakka.[1]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva Merkin nimi Kategoria Otettu käyttöön Poistettu käytöstä
Old Finnish general attention sign.png
Yleinen huomiomerkki huomiomerkit 1937 1957[2][3]
Old Finnish school sign.png
Koulu (tilalla saattoi lukea esim. "SAIRAALA") huomiomerkit 1937 1957[2][3]
Finland road sign 113 (1937-1974).png
Tienmutka varoitusmerkit 1937[4] 1974[5][6]
Finland road sign 111 (1995–2020).svg
Mutka oikealle[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 112 (1995–2020).svg
Mutka vasemmalle[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 113 (1995–2020).svg
Mutkia, joista ensimmäinen oikealle[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 114 (1995–2020).svg
Mutkia, joista ensimmäinen vasemmalle[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 116 (1982-1994).png
Jyrkkä ylämäki varoitusmerkit 1982 1994[7]
Finland road sign 116.svg
Jyrkkä ylämäki varoitusmerkit 1994[7] 2020
Finland road sign 115 (1982-1994).png
Jyrkkä alamäki varoitusmerkit 1982 1994[7]
Finland road sign 115.svg
Jyrkkä alamäki varoitusmerkit 1994[7] 2020
Finland road sign 122 (1995–2020).svg
Kaksisuuntainen liikenne[a] varoitusmerkit 1969[8] 2020
Finland road sign 142 (1995–2020).svg
Tietyö[a] varoitusmerkit 1957[9] 2020
Finland road sign 145 (1982-1994).png
Korkea päällysteen reuna varoitusmerkit 1982[10] 1994
Finland road sign 146 (1982-1994).png
Heikko tien reuna varoitusmerkit 1982[10] 1994
Finland road sign 151 (1969-198?).png
Suojatien ennakkovaroitus varoitusmerkit 1969[8] 1980-luku?
Finland road sign 151 (1995–2020).svg
Suojatien ennakkovaroitus[a] varoitusmerkit 1980-luku? 2020
Finland road sign 152 (1957-1974).svg
Lapsi varoitusmerkit 1957[9][11] 1974[5][6]
Finland road sign 152 (1995–2020).svg
Lapsia[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 153 (1995–2020).svg
Pyöräilijöitä[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 154 (1995–2020).svg
Hiihtolatu[a] varoitusmerkit 1978[9] 2020
File-Finland road sign 161 (1937-1994).png
Tienristeys (käytössä vuoteen 1974 asti kaikenlaisissa risteyksissä huolimatta siitä, onko kyseessä samanarvoisten vai eriarvoisten teiden risteys) varoitusmerkit 1937[4] 1974[5][6]
Finland road sign 162 (1995–2020).svg
Sivutien risteys[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 163-R.svg
Sivutien risteys[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 164-R.svg
Sivutien risteys[a] varoitusmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 166 (1995–2020).svg
Liikenneympyrä[a] varoitusmerkit 1969[8] 2020
Finland road sign 167 (1957-1982).svg
Raitiotien tasoristeys varoitusmerkit 1957 1982[11][9]
Finland road sign 189 (1937–1994).svg
Muu vaara (aiemmin Yleinen varoitusmerkki) varoitusmerkit 1937[4] 1994[12][13][7]
Finland road sign 176 (1932-1974).png
Yksiraiteisen rautatien tasoristeys varoitusmerkit 1932[4][14] 1974[5][6]
Finland road sign 177 (1932-1974).png
Kaksi- tai useampiraiteisen rautatien tasoristeys varoitusmerkit 1932[4][14] 1974[5][6]
Old Finnish level crossing front sign.png
Rautatien tasoristeyksen etumerkki varoitusmerkit 1932[9][14] 1970-luku?
Finland road sign 211 (1939–1957).svg
Etuajo-oikeutettu tie etuajo-oikeus- ja väistämismerkit 1939 1957[4][11][9]
Finland road sign 212 (1939–1957).svg
Etuajo-oikeuden päättyminen etuajo-oikeus- ja väistämismerkit 1939 1957[4][11][9]
Finland road sign 221.svg
Etuajo-oikeus kohdattaessa etuajo-oikeus- ja väistämismerkit 1969[8] 2020
Finland road sign 222 (1995–2020).svg
Väistämisvelvollisuus kohdattaessa[a] etuajo-oikeus- ja väistämismerkit 1969[8] 2020
Finland road sign 231 (1937–1994).svg
Etuajo-oikeutettu risteys etuajo-oikeus- ja väistämismerkit 1937[4] 1994[12]
Finland road sign 232 (1957–1971).svg
Pakollinen pysähtyminen etuajo-oikeutetussa risteyksessä etuajo-oikeus- ja väistämismerkit 1957 1971[9]
Finland road sign 311 (before 1994).svg
Ajoneuvolla ajo kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1937[4][9] 1994[12][7]
Finland road sign 312 (1937-1957).svg
Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1937 1957[4][9]
Finland road sign 312 (1957-1982).svg
Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1957[11] 1982[10][9][15]
Finland road sign 312 (1995–2020).svg
Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982[10][15] 2020
Finland road sign 312b (1937-1957).svg
Autolla ajo kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1937 1957[4][9]
Finland road sign 313 (1957-1982).png
Kuorma-autolla ajo kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1957[11] 1982[10][9]
Finland road sign 315 (1995–2020).svg
Traktorilla ajo kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1980-luku? 2020
Finland road sign 316 (1937-1982).png
Moottoripyörällä ajo kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1937 1982[4][9][10]
Finland road sign 316 (1995–2020).svg
Moottoripyörällä ajo kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 317 (1995–2020).svg
Moottorikelkalla ajo kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1980-luku? 2020
Finland road sign 321 (1995–2020).svg
Mopolla ajo kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1980-luku? 2020
Finland road sign 322 (1957-1982).png
Polkupyörällä ajo kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1957[11] 1982[10][9]
Finland road sign 322 (1995–2020).svg
Polkupyörällä ja mopolla ajo kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 323 (1969-1982).png
Jalankulku kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1969[8] 1982[10]
Finland road sign 323 (1995–2020).svg
Jalankulku kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 324 (1982–1995).svg
Jalankulku sekä polkupyörällä ja mopolla ajo kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982 2020
Finland road sign 331 (1930–1937).svg
Kielletty ajosuunta kielto- ja rajoitusmerkit 1930 1937
Finland road sign 331 (before 1995).svg
Kielletty ajosuunta kielto- ja rajoitusmerkit 1937[4][9] 1994[12][7]
Finland road sign 332 (1957-1982).png
Kielletty kääntymissuunta kielto- ja rajoitusmerkit 1957[11] 1982[10][9]
Finland road sign 332 (1995–2020).svg
Vasemmalle kääntyminen kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 333 (1957-1982).png
Kielletty kääntymissuunta kielto- ja rajoitusmerkit 1957[11] 1982[10][9]
Finland road sign 333 (1995–2020).svg
Oikealle kääntyminen kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 334 (1995–2020).svg
U-käännös kielletty[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 351 (1937-1957).png
Ohituskielto kielto- ja rajoitusmerkit 1937 1957[9][11]
Finland road sign 351 (1995–2020).svg
Ohituskielto[a] kielto- ja rajoitusmerkit 1957[9][11] 2020
Finland road sign 372 (1930–1937).svg
Pysäköinti kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1930 1937
Old Finnish no parking sign.png
Pysäköiminen kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1937[9] 1969[16]
Old Finnish no stopping later no parking sign.png
Pysähtyminen kielletty (tässä merkityksessä) kielto- ja rajoitusmerkit 1937[9] 1969[16]
Finland road sign 383 (1982–1994).svg
Vuoropysäköintialue kielto- ja rajoitusmerkit 1982 1994[7]
Finland road sign 384 (1982–1994).svg
Vuoropysäköintialue päättyy kielto- ja rajoitusmerkit 1982 1994[7]
Old Finnish horns forbidden sign.png
Äänimerkin käyttö kielletty kielto- ja rajoitusmerkit 1937 1957[9]
Finland road sign 361-50 (1937-1969).png
Suurin sallittu ajonopeus kielto- ja rajoitusmerkit 1937[9][4] 1969[8]
Finland road sign 362 (1957–1969).svg
Nopeusrajoituksen päättyminen kielto- ja rajoitusmerkit 1957[9][11] 1969[8]
Finland road sign 411-R (1937-1957).svg
Pakollinen ajosuunta määräysmerkit 1937 1957[9][4]
Finland road sign 411-R (1957-1974).svg
Pakollinen ajosuunta määräysmerkit 1957[11] 1974[9][6]
Finland road sign 411-R.svg
Pakollinen ajosuunta määräysmerkit 1974[9][6] 2020
Finland road sign 412.svg
Pakollinen ajosuunta määräysmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 413.1-R (1982–2020).svg
Pakollinen ajosuunta määräysmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 414.1-R (1982–2020).svg
Pakollinen ajosuunta määräysmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 415.svg
Pakollinen ajosuunta määräysmerkit 1982[10] 2020
Old Finnish pass on this side sign.png
Liikenteen jakaja määräysmerkit 1957[11] 1974[9][6]
Finland road sign 417-R.svg
Liikenteenjakaja määräysmerkit 1974[6] 2020
Old Finnish lane split sign.png
Liikenteen jakaja määräysmerkit 1957[11] 1974[9][6]
Finland road sign 418.svg
Liikenteenjakaja määräysmerkit 1974[6] 2020
Finland road sign 416 (1937-1957).png
Pakollinen kiertosuunta määräysmerkit 1937[4][9] 1957[11]
Finland road sign 416 (1957-1982).png
Pakollinen kiertosuunta määräysmerkit 1957[11][6] 1982[10]
Finland road sign 416.svg
Pakollinen kiertosuunta määräysmerkit 1982[10] 2020
Finland road sign 421 (1937-1957).svg
Jalkakäytävä määräysmerkit 1937 1957[9][17]
Finland road sign 421 (1957-1974).svg
Jalkakäytävä määräysmerkit 1957[9][11][15] 1974[5][6]
Finland road sign 421 (1974-1982).svg
Jalkakäytävä määräysmerkit 1974[5][6] 1982[15]
Finland road sign 421.svg
Jalkakäytävä määräysmerkit 1982[15] 2020
Finland road sign 422 (1937-1957).svg
Pyörätie määräysmerkit 1937 1957[9]
Finland road sign 422 (1957-1974).svg
Pyörätie määräysmerkit 1957[9][11] 1974[5][6]
Finland road sign 422.svg
Pyörätie määräysmerkit 1974[5][6] 2020
Finland road sign 423.svg
Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä määräysmerkit 1980-luku? 2020
Finland road sign 424.svg
Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain määräysmerkit 1980-luku? 2020
Finland road sign 511 (1957-1974).svg
Suojatie ohjemerkit 1957[11] 1974[5][18][6]
Finland road sign 511 (1974-1985).svg
Suojatie ohjemerkit 1974[5][6] 1985[18]
Finland road sign 511.svg
Suojatie ohjemerkit 1985[18] 2020
Finland road sign 521 (1937-1974).png
Pysäköimispaikka ohjemerkit 1937[4] 1974[6]
Finland road sign 522 (1937-1974).png
Kohtaamispaikka ohjemerkit 1937[4] 1974[6]
Finland road sign 522.svg
Kohtaamispaikka ohjemerkit 1974[6] 2020
Finland road sign 551-L (1957-1982).svg
Yksisuuntainen ajorata ohjemerkit 1957[11] 1982
Finland road sign 561 (1962–1982).svg
Moottoritie ohjemerkit 1962 1982[2]
Finland road sign 562 (1962–1982).svg
Moottoritie päättyy ohjemerkit 1962 1982[2]
Finland road sign 541a (1972–1994).png
Linja-autokaista ohjemerkit 1972[9][19] 1994[12][7]
Finland road sign 542a (198?–1994).png
Linja-autokaista päättyy ohjemerkit 1980-luku? 1994[12][7]
Finland road sign 543a (1972–1982).png
Raitiovaunukaista ohjemerkit 1972[9][19] 1982
Finland road sign 543a (1982–1994).png
Raitiovaunukaista ohjemerkit 1982 1994[12][7]
Finland road sign 544a (198?–1994).png
Raitiovaunukaista päättyy ohjemerkit 1980-luku? 1994[12][7]
File-Finland road sign 532 (1957-1974).png
Kaukoliikenteen linja-auton pysäkki ohjemerkit 1957[9][11] 1974[6]
Finland road sign 532 (1974-1994).png
Kaukoliikenteen linja-auton pysäkki ohjemerkit 1974[6] 1994[12]
Finland road sign 531 (1957-1974).png
Paikallisliikenteen linja-auton pysäkki ohjemerkit 1957[9][11] 1974[6]
Finland road sign 531 (1974-1994).png
Paikallisliikenteen linja-auton pysäkki ohjemerkit 1974[6] 1994[12]
Finland road sign 533 (1957-1974).png
Raitiovaunun pysäkki ohjemerkit 1957[11] 1974
Finland road sign 533 (1974-1982).png
Raitiovaunupysäkki ohjemerkit 1974[6] 1982
Finland road sign 534 (1957-1974).png
Taksiautoasema ohjemerkit 1957[11] 1974
Finland road sign 534 (1974–1994).svg
Taksiasema ohjemerkit 1974[6] 1994[12][7]
Finland road sign 573.svg
Pihakatu ohjemerkit 1982 2020
Finland road sign 574.svg
Pihakatu päättyy ohjemerkit 1982 2020
Finland road sign 575 (2006–2020).svg
Kävelykatu ohjemerkit 2006[20] 2020
Finland road sign 576 (2006–2020).svg
Kävelykatu päättyy ohjemerkit 2006[20] 2020
Old Finnish arrow sign 1.png
Ryhmitys opastusmerkit 1957[11] 1982[9][10]
Old Finnish arrow sign 2.png
Ryhmitys opastusmerkit 1957[11] 1982[9][10]
Old Finnish arrow sign 3.png
Ryhmitys opastusmerkit 1957[11] 1982[9][10]
Finland road sign 665-42 (1937-1994).png
Kantatien numero opastusmerkit 1937 1994[21]
Old Finnish regional road number.png
Seututien numero opastusmerkit 1960-luku[22] 1994[21]
Finland road sign 667 (1937-1974).png
Opastus numeron tarkoittamalle tielle opastusmerkit 1937[9] 1974[6]
Old Finnish signpost.png
Tienviitta opastusmerkit 1937 1960-luku[9]
Old Finnish direction sign showing a highway.png Valtatien viitta opastusmerkit 1937 1960-luku[9]
Old Finnish direction sign showing a main road.png
Kantatien viitta opastusmerkit 1937 1960-luku[9]
Old Finnish village or municipal road signpost.png
Kylä- tai kunnantien viitta opastusmerkit 1937 1960-luku[9][23]
Old Finnish private road signpost.png
Yksityistien viitta opastusmerkit 1937[9] 1960-luku?
Old Finnish through road signpost.png
Läpikulkutien viitta asutuskeskuksissa opastusmerkit 1937[9] 1960-luku?
Finland road sign 611 (1937-1974).png
Paikkakunta opastusmerkit 1937[9] 1974[6]
Old Finnish advance direction sign.png
Suunnistus opastusmerkit 1957[9][11] 1960-luku?
Finland road sign 621 (1969-19??).png
Ajokaistaopastus opastusmerkit 1969[8][6] 1982[10]
Finland creep lane road sign (1974-1982).png
Ryömintäkaista opastusmerkit 1974[6] 1980-luku?
Finland road sign 615 (before 1982).png
Suuntanuoli opastusmerkit 1970-luku? 1980-luku?[24]
Finland road sign 646 (before 1994).png
Kiertotien viitta opastusmerkit 1980-luku? 1994[21][7]
Old Finnish advisory sign for detour.png
Kiertotien suunnistustaulu opastusmerkit 1980-luku? 1994[21][7]
Finland road sign 615 (before 1994).svg
Kiertotieopastus opastusmerkit 1980-luku? 1994[21][7]
Pyöräilijöiden opastusmerkki (1974-1982).png
Pyöräilijöiden opastusmerkki opastusmerkit 1974[6] 1982
Jalankulkijoiden opastusmerkki (1974-1982).png
Jalankulkijoiden opastusmerkki opastusmerkit 1974[6] 1982
Finland road sign 662a (1995–2007).svg
Matkailutie opastusmerkit 1994[25] 2007[26]
Finland road sign 711 (1969–2007).svg
Opastuskartta palvelukohteiden opastusmerkit 1969[8] 2007[26]
Finland road sign 711.svg
Opastustoimisto (tässä merkityksessä) palvelukohteiden opastusmerkit 1982 2007[26]
Finland road sign 713 (1957-1982).png
Puhelin palvelukohteiden opastusmerkit 1957[9][11] 1982
Finland road sign 713 (1982–2007).svg
Puhelin palvelukohteiden opastusmerkit 1982 2007[26]
Finland road sign 714 (1978–2007).svg
Hätäpuhelin palvelukohteiden opastusmerkit 1978[9] 2007[26]
Finland road sign 715 (1957-1978).png
Ensiapuasema palvelukohteiden opastusmerkit 1957[11] 1978[9]
Finland road sign 716 (1969–2007).svg
Nähtävyys palvelukohteiden opastusmerkit 1969[8] 2007[26]
Finland road sign 732 (1982–2007).svg
Mökkimajoitus palvelukohteiden opastusmerkit 1982 2007[26]
Finland road sign 743 (1969–2007).svg
Uintipaikka palvelukohteiden opastusmerkit 1969[8] 2007[26]
Finland road sign 744 (1982–2007).svg
Kalastuspaikka palvelukohteiden opastusmerkit 1982 2007[26]
Finland road sign 745 (1982–2007).svg
Hiihtohissi palvelukohteiden opastusmerkit 1982 2007[26]
Finland road sign 752 (1994–2007).svg
Maaseutuyritys palvelukohteiden opastusmerkit 1994[9][7] 2007[26]
Finland road sign 862 (1997–2020).svg
Tukkitie lisäkilvet 1974[6] 2020[27]
Finland road sign 863 (1999–2020).svg
Kaksisuuntainen pyörätie lisäkilvet 1999 2020

Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa Varoitus-, kielto- ja muiden punareunaisten merkkien uloimpaan osaan lisättiin vuonna 1994 keltainen kontrastireuna. Muilta osin kyseiset merkit pysyivät pääsääntöisesti samanlaisina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liikennemerkit 1.6.2020 Väylävirasto.
  2. a b c d Katso, millainen oli Suomen ensimmäinen liikennemerkki vuodelta 1921 HS Kuukausiliite. 1.7.2017. Viitattu 11.3.2020.
  3. a b Päivän kuva: Tämä liikennemerkki on muuttunut melkoisesti Uusi Suomi. 11.10.2015. Viitattu 11.3.2020.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Liikennemerkkejä 1950-luvulta Kuopassa.net. Viitattu 11.3.2020.
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Liikenneministeriö: Uudet liikennemerkit 1.12.1974. Helsinki: Sanomapaino.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq Liikennemerkeistä annetun kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön päätöksen muuttaminen Helsingin kaupungin kunnallisasetuskokoelma 1974. Helsingin kaupungin tilastotoimisto. Viitattu 26.5.2020.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Liityntäpysäköintipaikka, ratsastustie, liikenneruuhka, maaseutuyritys Liikennemerkit uusitaan kesällä Helsingin Sanomat. 30.4.1994. Sipilä, Jarkko. Viitattu 30.7.2020.
  8. a b c d e f g h i j k l Liikennemerkeistä annetun päätöksen muuttaminen Helsingin kaupungin kunnallisasetuskokoelma 1968. Helsingin kaupungin tilastotoimisto. Viitattu 26.5.2020.
  9. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc Pakarinen, Olavi: Tieopasteet kautta aikojen. Omakustanne, 2007.
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Tieliikenneasetus 5.3.1982/182 Finlex. Viitattu 10.3.2020.
  11. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae Liikennemerkit: Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön päätös marraskuun 27 p:tä 1957 Helsingin kaupungin kunnallisasetuskokoelma 1957. Helsingin kaupungin tilastotoimisto. Viitattu 27.5.2020.
  12. a b c d e f g h i j k Liikennemerkkipiirustukset Tiehallinto. Viitattu 12.3.2020.
  13. Tieliikenneasetus 29.4.1994/328 Finlex. Viitattu 15.3.2020.
  14. a b c Mikä oli Suomen ensimmäinen liikennemerkki? Moottori. 24.10.2017. Viitattu 27.3.2020.
  15. a b c d e Uusi tieliikennelaki Liikenne- ja viestintäministeriö. 25.9.2018. Kiiski, Kimmo. Viitattu 15.3.2020.
  16. a b Muistatko tämän liikennemerkin? Minne katosi musta P? Ilta-Sanomat. 22.4.2017. Viitattu 17.3.2020.
  17. K-Kahvi Liikennetietosarja Jalkakäytävä Keräilyraha.fi. Viitattu 26.3.2020.
  18. a b c Vuosikymmenien miesvalta on pian ohi – yhdessä Suomen yleisimmistä liikennemerkeistä kävelee kohta sukupuoleton pallopää Yle Uutiset. 14.9.2019. Viitattu 10.3.2020.
  19. a b Liikennemerkeistä annetun päätöksen muuttaminen Helsingin kaupungin kunnallisasetuskokoelma 1972. Helsingin kaupungin tilastotoimisto. Viitattu 10.9.2020.
  20. a b Uusilla kävelykaduilla jalankulkija on kuningas Turun Sanomat. 29.5.2006. Viitattu 1.7.2020.
  21. a b c d e Vintagea Teillä ja turuilla. 9.1.2018. Grönroos, Matti. Viitattu 27.3.2020.
  22. Seututeiden numerointimuutokset Grönroos, Matti. Viitattu 18.4.2020.
  23. Hänninen, Mauno: Kuka maanteitä hoitaa? Teoksessa Tuhat vuotta tietä, kaksisataa vuotta tielaitosta, osa 3, s. 301–302.
  24. Antikvariaatti.net Finlex. Viitattu 31.8.2020.
  25. Matkailuteiden määrittely Tiehallinto. 2004. Viitattu 18.3.2020.
  26. a b c d e f g h i j k Valtioneuvoston asetus tieliikenneasetuksen 20 ja 21 §:n muuttamisesta 15.2.2007/184
  27. Oletko koskaan nähnyt tätä liikennemerkkiä? Suomen ”todennäköisesti harvinaisin” – taustalla kiinnostava viittaus entisajan Suomeen Uusi Suomi. 21.2.2020. Viitattu 1.8.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]