Luettelo itsehallintoalueiden johtajista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo itsehallintoalueiden johtajista. Itsehallintoalue on alue, jolla ei ole täyttä poliittista itsenäisyyttä tai itsemääräämisoikeutta itsenäisenä valtiona, mutta se on edelleen poliittisesti ulkopuolella emämaan määräysvallasta. Tämä jälkimmäinen edellytys erottaa itsehallintoalueen itsenäisestä alueesta tai hallinnollisesta jaoksesta, joka on erottamaton osa emämaata. Suurin osa maailman itsehallintoalueista on 1800-luvun ja 1900-luvun siirtomaa-imperiumien perillisiä[1]. Tämä luettelo jakaa asutetut itsehallintoalueet karkeasti puoliksi: ne, jotka ovat Kansainyhteisön alaisuudessa, entisiä Britannian imperiumin jäseniä ja joilla kaikilla on valtionpäämies kuningatar Elisabet II; ja muut. Asuttamattomien itsehallintoalueiden johtajat eivät kuulu luetteloon.

Nykyiset itsehallintoalueiden johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemällä suvereenilla valtiolla on yksi tai useampia itsehallintoalueita: Yhdysvallat, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta, Australia, Uusi-Seelanti, Alankomaat ja Norja.

Alue, territorio Asema Johtaja Vuodesta
 Akrotiri ja Dhekelia Administraattori James Illingworth 15. helmikuuta 2017
 Amerikan Samoa kuvernööri Lolo Matalasi Moliga 3. tammikuuta 2013
 Anguilla kuvernööri Tim Foy 21. elokuuta 2017
päämies Victor Banks 14. toukokuuta 2019
 Aruba kuvernööri Alfonso Boekhoudt 1. tammikuuta 2017
pääministeri Evelyn Wever-Croes 17. marraskuuta 2017
 Ashmore- ja Cartiersaaret Administraattori Mark Coulton 26. toukokuuta 2019
 Australian Antarktiksen alue Administraattori Kim Ellis 6. huhtikuuta 2019
Bakerin lippu Baker Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
 Bermuda kuvernööri John Rankin 8. joulukuuta 2016
päämies Edward David Burt 17. heinäkuuta 2017
 Bonaire apulaiskuvernööri Edison Rijna 1. maaliskuuta 2014
 Bouvet’nsaari Administraattori Øystein Mortensen 2. lokakuuta 2015
 Brittiläinen Antarktiksen alue komissaari Ben Merrick elokuu 2017
Administraattori Stuart Doubleday 2016
 Brittiläinen Intian valtameren alue komissaari Ben Merrick elokuu 2017
Administraattori Linsey Billing heinäkuu 2017
 Brittiläiset Neitsytsaaret kuvernööri Augustus Jaspert 22. elokuuta 2017
päämies Andrew Fahie 26. helmikuuta 2019
 Caymansaaret kuvernööri Martyn Roper 29. lokakuuta 2018
päämies Alden McLaughlin 29. toukokuuta 2013
 Joulusaari Administraattori Natasha Griggs 5. lokakuuta 2017
Presidentti Gordon Thomson 21. lokakuuta 2013
 Clippertoninsaari Administraattori Annick Girardin 17. toukokuuta 2017
komissaari René Bidal 25. toukokuuta 2016
 Kookossaaret Administraattori Natasha Griggs 5. lokakuuta 2017
Presidentti Seri Wati Iku 25. lokakuuta 2017
 Cookinsaaret kuninagattaren edustaja Tom Marsters 27. heinäkuuta 2013
suurkomissaari (Uuden-Seelannin edustaja) Tessa Te Mata 25. helmikuuta 2019
pääministeri Henry Puna 30. marraskuuta 2010
Korallimeren saarten territorio Korallimeren saarten territorio Administraattori Mark Coulton 26. toukokuuta 2019
 Curaçao pääministeri Eugene Rhuggenaath 29. toukokuuta 2017
 Falklandinsaaret kuvernööri Nigel Phillips 12. syyskuuta 2017
Toimitusjohtaja Barry Rowland 6. lokakuuta 2016
 Ranskan Polynesia suurkomissaari Éric Requet 29. toukokuuta 2019
Presidentti Édouard Fritch 12. syyskuuta 2014
Ranskan eteläisten ja antarktisten alueiden lippu Ranskan eteläiset ja antarktiset alueet Administraattori-Superior Évelyne Decorps 19. marraskuuta 2018
 Gibraltar kuvernööri Edward Davis 19. tammikuuta 2016
Pääministeri Fabian Picardo 9. joulukuuta 2011
 Guam kuvernööri Lou Leon Guerrero 7. tammikuuta 2019
 Guernsey Lieutenant kuvernööri of Guernsey Ian Corder 14. maaliskuuta 2016
Bailiff Richard Collas 23. maaliskuuta 2012
Presidentti Gavin St Pier 4. toukokuuta 2016
 Heard ja McDonaldinsaaret Administraattori Kim Ellis 6. huhtikuuta 2019
Howlandin lippu Howland Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
Jarvisin lippu Jarvis Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
 Jersey apulaiskuvernööri Stephen Dalton 13. maaliskuuta 2017
Bailiff William Bailhache 29. tammikuuta 2015
Pääministeri John Le Fondré Jr 4. kesäkuuta 2018
Johnstonin atolli lippu Johnstonin atolli Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
Kingmanin riutta lippu Kingmanin riutta Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
 Mansaari apulaiskuvernööri Richard Gozney 27. toukokuuta 2016
Pääministeri Howard Quayle 11. lokakuuta 2016
 Midwaysaaret Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
 Montserrat kuvernööri Andrew Pearce 1. helmikuuta 2018
päämies Donaldson Romeo 12. syyskuuta 2014
Navassa Navassa Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia suurkomissaari Thierry Lataste 20. kesäkuuta 2016
Hallituksen puheenjohtaja Philippe Germain 1. huhtikuuta 2015
 Niue suurkomissaari Kirk Yates toukokuu 2018
päämies Toke Talagi 19. kesäkuuta 2008
 Norfolkinsaari Administraattori Eric Hutchinson 1. huhtikuuta 2017
Pääjohtaja Lotta Jackson 30. kesäkuuta 2016
pormestari Robin Adams 6. heinäkuuta 2016
 Pohjois-Mariaanit kuvernööri Ralph Torres 29. joulukuuta 2015
Palmyran atollin lippu Palmyran atolli Administraattori Margaret Everson 12. marraskuuta 2018
toimitusjohtaja avoin virka maaliskuu 2009
Pietari I:n saaren lippu Pietari I:n saari Administraattori Øystein Mortensen 2. lokakuuta 2015
 Pitcairn kuvernööri Laura Clarke 23. tammikuuta 2018
pormestari Shawn Christian 1. tammikuuta 2014
 Puerto Rico kuvernööri Ricardo Rosselló 2. tammikuuta 2017
Kuningatar Maudin maan lippu Kuningatar Maudin maa Administraattori Øystein Mortensen 2. lokakuuta 2015
Rossin alusmaan lippu Rossin alusmaa kenraaikuvernööri Patsy Reddy 28. syyskuuta 2016
Administraattori Sarah Williamson 12. huhtikuuta 2019
 Saba saaen kuvernööri Jonathan G. A. Johnson 2. heinäkuuta 2008
 Saint-Barthélemy prefekti> Éric Maire 4. syyskuuta 2017
prefekti Sylvie Daniélo-Feucher 9. heinäkuuta 2018
Presidentti Bruno Magras 15. heinäkuuta 2007
 Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha kuvernööri Philip Rushbrook 11. toukokuuta 2019
Administraattori Steven Chandler 13. maaliskuuta 2019
Administraattori Sean Burns 30. marraskuuta 2016
 Saint Martin prefekti Éric Maire 4. syyskuuta 2017
prefekti Sylvie Daniélo-Feucher 9. heinäkuuta 2018
Presidentti Daniel Gibbs 3. huhtikuuta 2017
 Saint Pierre ja Miquelon prefekti Thierry Devimeux 17. tammikuuta 2018
Presidentti Stéphane Lenormand 25. lokakuuta 2017
 Sint Eustatius hallituksen komissaari Mike Franco 7. helmikuuta 2016
 Sint Maarten kuvernööri Eugene Holiday 10. lokakuuta 2010
pääministeri Leona Marlin-Romeo 15. tammikuuta 2018
 Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret komissaari Nigel Phillips 12. syyskuuta 2017
 Tokelau Administraattori Ross Ardern toukokuu 2018
hallituksen päämies Kerisiano Kalolo 12. maaliskuuta 2019
 Turks- ja Caicossaaret kuvernööri John Freeman 17. lokakuuta 2016
päämies Sharlene Cartwright-Robinson 20. joulukuuta 2016
 Yhdysvaltain Neitsytsaaret kuvernööri Albert Bryan 7. tammikuuta 2019
Waken lippu Wake Administraattori Douglas Domenech 18. syyskuuta 2017
kuvernööri Thomas E. Ayres 18. helmikuuta 2018
 Wallis ja Futuna Administraattori Thierry Queffelec 10. tammikuuta 2019
Presidentti David Vergé 4. huhtikuuta 2017

Nykyiset autonomisten alueiden johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue, territorio Asema Johtaja Vuodesta
 Aceh kuvernööri Zaini Abdullah 25. kesäkuuta 2012
 Adžaria Korkeimman neuvoston puheenjohtaja Davit Gabaidze 28. marraskuuta 2016
pääministeri Tornike Rizhvadze 21. heinäkuuta 2018
 Ahvenanmaa maaherra Peter Lindbäck 1. huhtikuuta 1999
Maaneuvos Katrin Sjögren 25. marraskuuta 2015
 Alderney apulaiskuvernööri Peter Walker 15. huhtikuuta 2011
Presidentti Stuart Trought 2011
 Andalusia Presidentti Susana Díaz 7. syyskuuta 2013
 Aragonia Presidentti Javier Lambán 3. heinäkuuta 2015
 Asturia Presidentti Javier Fernández Fernández 2012
 Azad Kashmir Presidentti Muhammad Masood Khan 25. elokuuta 2016
pääministeri Raja Farooq Haider Khan 31. heinäkuuta 2016
 Azorit Portugalin tasavallan edustaja Pedro Manuel dos Reis Alves Catarino 11. huhtikuuta 2011
Hallituksen Presidentti Vasco Cordeiro 6. marraskuuta 2012
 Baleaarit Presidentti Francina Armengol 30. kesäkuuta 2015
Bangsamoro Bangsamoro Wali Khalipa Usman Nando 29. maaliskuuta 2019
pääministeri Murad Ebrahim 22. helmikuuta 2019
 Baskimaa Presidentti Iñigo Urkullu 2012
 Bougainville Presidentti John Momis 10. tammikuuta 2010
 Katalonia Presidentti Quim Torra 14. toukokuuta 2018
 Kanariansaaret Presidentti Fernando Clavijo Batlle 9. heinäkuuta 2015
 Cantabria Presidentti Ignacio Diego 2011
Carriacou ja Petite Martinique Carriacou ja Petite Martinique Grenadan hallituksen ministeri Elvin Nimrod 3. maaliskuuta 2013
 Kastilia-La Mancha Presidentti Emiliano García-Page 1. heinäkuuta 2015
 Kastilia ja León Juan Vicente Herrera Campo 2001
 Ceuta Juan Jesús Vivas Lara 2001
 Korsika Prefekti Patrick Strzoda 4. huhtikuuta 2011
Presidentti Jean-Guy Talamoni 17. joulukuuta 2015
Presidentti Gilles Simeoni 17. joulukuuta 2015
Krim Krim puhemies virka avoina 15. maaliskuuta 2014
pääministeri virka avoina 15. maaliskuuta 2014
 Pääsiäissaari kuvernööri Laura Alarcón Rapu 11. maaliskuuta 2018
pormestari Pedro Edmunds Paoa marraskuu 2012
 Extremadura Presidentti José Antonio Monago Terraza 2011
 Färsaaret Suurkomissaari Lene Moyell Johansen 9. toukokuuta 2017
pääministeri Aksel V. Johannesen 15. syyskuuta 2015
 Bosnia ja Hertsegovinan federaatio Presidentti Marinko Čavara 9. helmikuuta 2015
pääministeri Fadil Novalić 16. tammikuuta 2017
Ranskan Guiana Ranskan Guiana Prefekti Patrice Faure 28. elokuuta 2017
Presidentti Rodolphe Alexandre 17. joulukuuta 2015
 Gagauzia kuvernööri Irina Vlakh 23. maaliskuuta 2015
Galápagosin lippu Galápagossaaret kuvernööri ja puhemies Lorena Tapia Núñez 1. kesäkuuta 2017
 Galicia Presidentti Alberto Núñez Feijóo 2009
 Gilgit-Baltistan kuvernööri Raja Jalal Hussain Maqpoon 30. syyskuuta 2018
pääministeri Syed Mehdi Shah 12. joulukuuta 2009
Vuoristo-Badahšan puheenjohtaja Yodgor Fayzov 1. lokakuuta 2018
 Grönlanti Suurkomissaari Mikaela Engell 1. helmikuuta 2011
pääministeri Kim Kielsen 30. syyskuuta 2014
 Guadeloupe Prefeti Philippe Gustin 28. toukokuuta 2018
Presidentti Josette Borel-Lincertin 2. huhtikuuta 2015
Presidentti Ary Chalus 17. joulukuuta 2015
 Hongkong Toimitusjohtaja Carrie Lam 1. heinäkuuta 2017
Pääsihteeri Matthew Cheung 16. tammikuuta 2017
 Jan Mayen Administraatori Hill-Marta Solberg 21. syyskuuta 2007
 Karakalpakstan Parlamentin puheenjohtaja Musa Yerniyazov 2. toukokuuta 2002
pääministeri Kakhraman Sariyev 14. lokakuuta 2016
 Irakin Kurdistan Itsenäisen hallituksen puheenjohtaja Nechervan Barzani 28. toukokuuta 2019
pääministeri Nechervan Barzani 7. maaliskuuta 2012
 La Rioja Presidentti Pedro Sanz Alonso 1995
Lord Howe Lord Howe puheenjohtaja Sonja Stewart 29 Noiember 2015
 Macao Toimitusjohtaja Fernando Chui 20. joulukuuta 2009
Hallinto- ja oikeussihteeri Florinda Chan 20. joulukuuta 1999
 Madeira Portugalin tasavallan edustaja Irineu Cabral Barreto 11. huhtikuuta 2011
Hallituksen puheenjohtaja Miguel Albuquerque 20. huhtikuuta 2015
 Madrid Presidentti Cristina Cifuentes 24. kesäkuuta 2015
Macquariensaari Macquariensaari Administraattori Matthew Groom 31. maaliskuuta 2014
 Martinique Prefekti Franck Robine 19. heinäkuuta 2017
Presidentti Alfred Marie-Jeanne 18. joulukuuta 2015
 Mayotte Prefekti Dominique Sorain 30. maaliskuuta 2018
Presidentti Soibahadine Ibrahim Ramadani 2. huhtikuuta 2015
 Melilla Presidentti Juan José Imbroda Ortiz 2000
Athos-vuori Athos-vuori valtionpäämies Nikos Kotzias 23. syyskuuta 2015
siviilikuvernööri Aristos Kasmiroglou 31. toukokuuta 2010
hengellinen johtaja Bartolomeos I 2. marraskuuta 1991
Protos Hieromonk Stéfanos 14. kesäkuuta 2018
 Murcia Presidentti Pedro Antonio Sánchez 30. kesäkuuta 2015
 Nahitševan Korkeimman neuvoston puheenjohtaja Vasif Talıbov 16. joulukuuta 1995
pääministeri Alovsat Bakhshiyev 2000
 Navarra Presidentti Uxue Barkos 20. heinäkuuta 2015
Nevis Nevis apulaiskuvernööri Marjorie Morton 1. syyskuuta 2017
pääministeri Mark Brantley 19. joulukuuta 2017
 Pohjois-Irlanti valtiosihteeri Karen Bradley 8. tammikuuta 2018
nsimmäinen ministerie virka avoina 9. tammikuuta 2017
apulaisensimmäinen ministeri
 Papua kuvernööri Lukas Enembe 9. huhtikuuta 2013
 São Tomé ja Príncipe Principe Aluehallituksen puheenjohtaja José Cardoso Cassandra 5. lokakuuta 2006
 Serbitasavalta Presidentti Željka Cvijanović 19. marraskuuta 2018
pääministeri Radovan Višković 19. joulukuuta 2018
 Réunion Prefeti Amaury de Saint-Quentin 10. heinäkuuta 2017
Laitosneuvoston puheenjohtaja Cyrille Melchior 18. joulukuuta 2017
Alueneuvoston puheenjohtaja Didier Robert 26. maaliskuuta 2010
Rodrigues Rodrigues Pääkomissaari Louis Serge Clair 11. helmikuuta 2012
Pääjohtaja Jacques Davis Hee Hong Wye 13. helmikuuta 2012
 Skotlanti valtiosihteeri David Mundell 11. toukokuuta 2015
Ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon 19. marraskuuta 2014
 Huippuvuoret Kuvernööri Kjerstin Askholt 10. lokakuuta 2015
 Trinidad ja Tobago Yleiskokouksen pääsihteeri Kelvin Charles 29. tammikuuta 2017
Torresinsalmen saaret aluehallituksen puheenjohtaja Pedro Stephen Napau lokakuu 2016
 Valencia Presidentti Alberto Fabra Part 2011
 Wales valtiosihteeri Alun Hugh Cairns 19. maaliskuuta 2016
Ensimmäinen ministeri Mark Drakeford 12. joulukuuta 2018
 Länsi-Papua Kuvernööri Abraham Octavianus Atururi 27. tammikuuta 2012
 Yogyakarta Hamengkubuwono X 3. lokakuuta 1998
 Sansibar Presidentti Ali Mohamed Shein 3. marraskuuta 2010

Kansainyhteisön alueiden johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Hallitus Valtionpäämies Hallituken päämies
 Anguilla Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Tim Foy pääministeri Victor Banks
 Bermuda Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri John Rankin pääministeri Edward David Burt
 Brittiläiset Neitsytsaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Augustus Jaspert pääministeri Orlando Smith
 Caymansaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Martyn Roper pääministeri Alden McLaughlin
 Joulusaari epäitsenäinen territorio Australian kuningatar Elisabeth II, jota edustaa administraattori Natasha Griggs
 Kookossaaret epäitsenäinen territorio Australian kuningatar Elisabeth II, jota edustaa administraattori Natasha Griggs
 Cookinsaaret Parlamentaarinen demokratia vapaan liittänäisvaltio Uuden Seelannin kanssa Uuden-Seelannin kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuningattaren edustaja (ei muuten muotoiltu) Tom Marsters pääministeri Henry Puna
 Falklandinsaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Nigel Phillips Toimitusjohtaja Barry Rowland
 Gibraltar Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Edward Davis pääministeri Fabian Picardo
 Guernsey Itsenäinen kruununsiirtomaa, Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II (Normandian herttuatar), jota edustaa kuvernööri Ian Corder Bailiff Richard Collas
Presidentti Gavin St Pier
 Jersey Itsenäinen kruununsiirtomaa, Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II (Normandian herttuatar), jota edustaa kuvernööri Stephen Dalton Bailiff William Bailhache
pääministeri Ian Gorst
 Mansaari Itsenäinen kruununsiirtomaa, Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II (Mannin herra), jota edustaa kuvernööri Richard Gozney pääministeri Howard Quayle
 Montserrat Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Andrew Pearce pääministeri Donaldson Romeo
 Niue Parlamentaarinen demokratia in free-association with New Zealand Uuden-Seelannin kuningatar Elisabeth II, jota edustaa korkea komissaari Ross Ardern pääministeri Toke Talagi
 Norfolkinsaari Parlamentaarinen demokratia Australian kuningatar Elisabeth II, jota edustaa administraattori Eric Hutchinson itsehallinto kumottiin vuonna 2015
 Pitcairn Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Laura Clarke pormestari Shawn Christian
 Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha epäitsenäinen territorio Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri Lisa Phillips
 Tokelau Parlamentaarinen demokratia Uuden-Seelannin kuningatar Elisabeth II, jota edustaa administraattori Jonathan Kings hallituksen päämies Siopili Perez
 Turks- ja Caicossaaret Parlamentaarinen demokratia Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabeth II, jota edustaa kuvernööri John Freeman pääministeri Sharlene Cartwright-Robinson

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Armstrong, H. W., and R. Read. 2000. "Comparing the Economic Performance of Dependent Territories and Sovereign Microstates". Economic Development and Cultural Change 48 (2). 285–306. doi:10.1086/452459.