Luettelo itsehallinnollisista alueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtiot, joissa on ainakin yksi itsehallinnollinen alue. Kartassa on Sudan otettu huomioon mutta kyseinen tieto on väärä sillä se tarkoitti Etelä-Sudania joka on nyt itsenäinen valtio

Tämä on luettelo alueista, joilla on valtiollinen itsehallinto ja jonka sehallinnollinen asema määräytyy sisäisen tai kansainvälisen sopimuksen mukaan. Tyypillinen itsehallintoalue on alue valtiossa, jossa asuu vähemmistöön kuuluva kansanosa. Itsehallinolliset alueet ovat itsenäisiä yleensä keskushallinnosta ja sen instituutioista joten ovat riipumattomia legitiiviteetistä valtion sisällä ja nauttivat erillisistä oikeuksista.

Luettelossa ei ole autonomisia pääkaupunkeja, sillä suurin osa niistä on nimellisesti autonomisia. Osa autonomisista alueista on kiistanlaisia, osa taas julistautunut itsenäiseksi kuten Kosovo.

Itsehallinnolliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisen sopimuksen perusteella muodostetut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Asema Alueet Viite
 Kiina erityishallintoalueet  Hongkong (1997) Kiinalais-brittiläinen julistus vuodelta 1984[1]
 Macao (1999) Kiinalais-portugalilainen julistus vuodelta 1987 [2]
[1]
Länsiranta ja Gazan kaista itsehallinnollinen alue  Palestiina Palestiinalaishallinto (1994) Oslon sopimus
 Yhdistynyt kuningaskunta Ison-Britannian osat  Pohjois-Irlanti Pitkänperjantain sopimus vuodelta 1998 [3]

Sisäinen sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Asema Alueet Viite
 Antigua ja Barbuda autonominen saari Barbuda
 Azerbaidžan autonominen tasavalta Nahitševan (1990) [4]
 Chile erityisterrioriot  Pääsiäissaari (2007), Juan Fernándezin saaret (2007) [5]
 Kiina Autonomiset alueet Guangxi, Sisä-Mongolia
Ningxia, Xinjiang, Tiibet
[6]
Autonomiset prefektuurit Linxia, Gannan, Qiandongnan, Qiannan, Qianxinan, Enshi
Xiangxi, Yanbian, Haibei, Hainan, Huangnan, Golog
Gyêgu, Haixi, Ngawa, Garzê, Liangshan, Kizilsu
Bortala, Changji, Bayin'gholin, Ili, Dehong, Nujiang
Dêqên, Dali, Chuxiong, Honghe, Wenshan, Xishuangbanna
[6]
autonomiset piirikunnat yli 110 [6]
autonomiset standaarit Oroqin, Evenki, Morin [6]
 Fidži autonominen alue (riippuvainen) Rotuma [7]
 Ranska kollektiivinen territorio sui generis  Korsika
 Georgia autonominen tasavalta  Abhasia (1991)
 Adžaria
[8]
väliaikainen alueellinen entiteetti  Etelä-Ossetia (2007) [9]
 Kreikka autonominen munkkivaltio Athos [10]
 Indonesia erikoisalue  Yogyakarta (1945)
erityisautonominen alue  Jakarta (1966),  Aceh (1999),  Papua (2000),  Länsi-Papua (2008)
 Irak autonominen alue  Irakin Kurdistan (1970) [11]
 Italia autonominen alue  Aostanlaakso (1948),  Friuli-Venezia Giulia,  Sardinia
 Sisilia,  Trentino-Etelä-Tiroli; Trenton maakunta
[3]
 Mauritius autonominen maakunta Rodrigues (1968) [12]
 Moldova autonomiset alueelliset yhteisöt  Gagauzia (1995), Transnistria [3]
 Nicaragua autonominen alue Bandera Atlàntic Nord.png Región Autónoma del Atlántico Norte
, Región Autónoma del Atlántico Sur (1986)
[13]
 Pakistan autonominen osavaltio  Azad Kashmir
[14]
autonominen hallinnollinen alue  Gilgit-Baltistan [15]
 Panama autonominen territorio Emberá, Kuna de Madugandí, Kuna de Wargandí, Kuna Yala, Ngöbe-Buglé [16]
 Papua-Uusi-Guinea autonominen alue  Bougainville (2000) [17]
 Filippiinit autonominen alue Muslimi Mindanaon autonominen alue (1989) [18]
 Belgia autonominen alue  Belgian saksankielinen yhteisö [19]
 Portugali autonominen alue  Azorit, Madeira (1976) [3]
 Venäjä tasavallat  Adygeia,  Altain tasavalta,  Baškortostan
 Burjatia,  Tšetšenia, Tšuvassia,  Dagestan,  Ingušia
 Udmurtia,  Kabardi-Balkaria,  Kalmukia,  Karatšai-Tšerkessia
 Karjalan tasavalta,  Hakassia
 Komin tasavalta,  Marin tasavalta,  Mordva,  Pohjois-Ossetia-Alania
 Sahan tasavalta,  Tatarstan,  Tuva
[3]
autonominen alue  Juutalaisten autonominen alue [3]
Autonomiset piirikunnat  Tšukotka,  Hanti-Mansia,  Nenetsia,  Jamalin Nenetsia [3]
 Saint Kitts ja Nevis saari  Nevis [20]
 São Tomé ja Príncipe provinssi Príncipe [21]
 Serbia autonominen provinssi  Kosovo,  Vojvodina (1945) [22]
 Suomi itsehallinnollinen maakunta  Ahvenanmaa (1920) itsehallintolaki jo 1920[23] [3]
 Etelä-Korea autonominen provinssi  Jeju (2006) [24]
 Sudan autonominen alue Darfur [25]
 Tadžikistan autonominen alue Vuoristo-Badahšan (1925) [26]
 Tansania vallankumoushallitus  Sansibar (1964) [27]
 Trinidad ja Tobago autonominen saari Tobago
 Ukraina autonominen tasavalta  Krim (1992) [3]
 Yhdistynyt kuningaskunta Ison-Britannian osat  Skotlanti,  Wales [3]
 Uzbekistan autonominen tasavalta  Karakalpakstan

Riippuvaiset alueet, joilla on autonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
 Australia itsehallinnollinen alue  Norfolkinsaari (1979)
 Tanska autonominen alue  Färsaaret (1948),  Grönlanti (1979) [3]
 Ranska kollektiivinen sui generis  Uusi-Kaledonia [28]
 Alankomaat autonominen maa  Aruba (1986),  Curaçao (2010),  Sint Maarten (2010) [29]

[30]

 Uusi-Seelanti Liitännäisvaltio  Cookinsaaret (1975),  Niue (1974)
itsehallinnollinen alue  Tokelau (1948) [31]
 Yhdistynyt kuningaskunta riippuvainen kruunusta  Guernsey,  Mansaari,  Jersey [3]
 Yhdysvallat erillisalue  Puerto Rico,  Pohjois-Mariaanit [32]

Valtiot, joiden kaikki alueet ovat autonomisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
 Bolivia departementti Beni (2006), Pando (2006), Santa Cruz (2006), Tarija (2006), Potosi (2009)
La Paz (2009), Cochabamba (2009), Chuquisaca (2009), Oruro (2009)
[33]
 Bosnia ja Hertsegovina entiteetti Bosnia ja Hertsegovinan federaatio (1994),  Serbitasavalta (1992) [34]
 Komorit autonominen saari Flag of Anjouan.svg Anjouan, Flag of Grande Comore.svg Iso-Komori, Flag of Mohéli (official).svg Mohéli (2002) [35]
 Espanja itsehallintoalueet  Kastilia- La Mancha,  La Rioja, Murcia,  Navarra,  Madrid
 Andalusia,  Aragonia,  Asturia,  Baleaarit,  Katalonia,
 Baskimaa,  Extremadura,  Galicia,  Kastilia ja León,  Valencia
[3]
Autonomiset kaupungit  Ceuta,  Melilla [3]
 Tokelau autonominen yhteisö Atafu, Fakaofo, Nukunonu [36]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Joint Declaration Constitutional and Mainland Affairs Bureau, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region.
  2. http://bo.io.gov.mo/bo/i/88/23/dc/en/ Joint declaration of the Government of the People's Republic of China and The Government of the Republic of Portugal on the question of Macao
  3. a b c d e f g h i j k l m n Benedikter, Thomas: The working autonomies in Europe 2006-06-19. Society for Threatened Peoples. Viitattu 2008-02-25.
  4. Regions and territories: Nagorno-Karabakh 2008-01-15. BBC News. Viitattu 2008-02-25.
  5. Constitucional act granting special status of Easter Island and Juan Fernández Islands. As the special charter is being discussed, they remain being governated as provinces of the Valparaíso Region
  6. a b c d Provinces of China 2006-06-26. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  7. (1927) "Rotuma Act", Laws of Fiji, 1978. .
  8. Regions of Georgia 2007-11-30. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  9. Sanakoev Appointed as Head of S.Ossetia Administration 2007-05-10. Civil.ge. Viitattu 2008-03-14.
  10. Departments of Greece 2007-09-01. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  11. Provinces of Iraq 2007-08-29. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  12. Districts of Mauritius 2007-05-08. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  13. Departments of Nicaragua 2005-04-12. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  14. Regions of Georgia 2007-11-30. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  15. Autonomy Order for Gilgit-Baltistan
  16. Panama Provinces Statoids. Viitattu 2008-02-27.
  17. Provinces of Papua New Guinea 2005-06-01. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  18. Provinces of the Philippines 2008-01-31. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  19. The World's Working Regional Autonomies, Thomas Benedikter Anthem Press. Viitattu 2008-06-25.
  20. See section 3 and 4 about Nevis Island Legislature and Administration in The Saint Christopher and Nevis Constitution Order 1983. Published online by Georgetown University and also by University of the West Indies. Retrieved 8 August 2006.
  21. Sao Tome and Principe 2008-02-12. Central Intelligence Agency. Viitattu 2008-02-25.
  22. Districts of Serbia 2008-02-17. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  23. Otavan iso Fokus, 1. osa (A-El), s. 86, art. Ahvenanmaa. Otava, 1973. ISBN 951-1-00273-2.
  24. Jeju City 2007-04-08. Galbijim. Viitattu 2008-02-25.
  25. States of Sudan 2008-01-19. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  26. Regions of Tajikistan 2005-10-16. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  27. Regions and territories: Zanzibar 2007-08-16. BBC News. Viitattu 2008-02-25.
  28. Included on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories.
  29. Regions and territories: Aruba BBC NEWS. 13.10.2010. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  30. Dutch Antilles dissolves as two new countries created Reuters.com. 10.10.2010. Thomson Reuters. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  31. Included on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories.
  32. December 2005 report of the President's Task Force on Puerto Rico's Status
  33. Doug Hertzler: Debunking Myths Part II: Bolivia’s Autonomy Initiatives Viitattu 2010-04-01.
  34. Bosnia and Herzegovina Government Encyclopedia Britannica. Viitattu 2008-02-25.
  35. Autonomous Islands of Comoros 2005-10-16. Statoids. Viitattu 2008-02-25.
  36. Atoll Communities of Tokelau 2005-04-20. Statoids. Viitattu 2008-02-25.

Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”AutoNN-11”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.
Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”AutoNN-5”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.