Luettelo itsehallinnollisista alueista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtiot, joissa on ainakin yksi itsehallinnollinen alue.

Tämä on luettelo alueista, joilla on valtiollinen itsehallinto jonka itsehallinnollinen asema määräytyy sisäisen tai kansainvälisen sopimuksen mukaan.

Itsehallinnollinen alue määritellään maan alueeksi, jolla on autonomia tai vapaus ulkoisesta hallinnosta. Itsehallinnollinen alue on tyypillisesti maantieteellisesti kaukana emämaasta tai sen väestö on vähemmistön kuuluva ryhmä. Maat, joihin kuuluu autonomisia alueita, ovat usein federaatioita.

Itsehallinnolliset alueet eroavat liittovaltion yksiköistä ja riippumattomista valtioista siinä mielessä, että niillä, suhteessa useimpaan samaan maahan kuuluvissa muissa maanosissa sijaitsevissa maissa, on valtion sisällä erityisasema, johon sisältyy joitakin lainsäädäntövaltuuksia[1]

Tämä luettelo sisältää kansainvälisesti tunnustettuja alueita sekä joitain yleisesti tunnustamattomia alueita. Autonomisen alueen määritelmä vaihtelee maittain, joten kyseisen maan hallitus on määritellyt määritelmän sen itse.

Luettelossa ei ole autonomisia pääkaupunkeja, sillä suurin osa niistä on nimellisesti autonomisia. Osa autonomisista alueista on kiistanlaisia, osa taas julistautunut itsenäiseksi kuten Kosovo.

Itsehallinnolliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustettu kansainvälisten sopimusten kautta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Itsehallintoalue Julistus, jolla itsehallinto perustettiin Viitteet
 Kiina  Hongkong (1997) Kiinan ja Ison-Britannian yhteinen julistus vuodelta 1984 [2][3]
 Macao (1999) Kiinan ja Portugalin yhteinen julistus vuodelta 1987 [4]
 Suomi  Ahvenanmaa (1922) Ahvenanmaan sopimus [5][6][7]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia  Pohjois-Irlanti (1998) Pitkäperjantain sopimus [8]
 Italia Etelä-Tiroli Etelä-Tiroli (1946, 1972) Gruber – De Gasperi -sopimus [9]

Poikkeuksia:

Perustettu sisäisten sopimusten kautta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Asema Alueet Viite
 Antigua ja Barbuda autonominen saari Barbuda
 Australia alueellinen hallinto Torresinsalmen saaret (1994)
 Azerbaidžan autonominen tasavalta  Nahitševan (1924) [15][16]
 Fidži autonominen alue (riippuvainen) Rotuma [17]
 Somalia autonominen alue Korsika Puntmaa (1998) [18]
 Etelä-Korea autonominen provinssi  Jeju (2006) [19]
 Filippiinit autonominen alue Flag of the Autonomous Region in Muslim Mindanao (original version).png Mindanaon autonominen muslimialue (1989) [20]
 Georgia autonominen tasavalta  Abhasia (1991) ·  Adžaria [21]
väliaikainen alueellinen entiteetti  Etelä-Ossetia (2007) [22]
 Indonesia erikoisalue  Yogyakarta  ·  Aceh (2005)
erityisautonominen alue  Länsi-Papua  ·  Jakarta (1961) ·  Papua
 Irak autonominen alue  Irakin Kurdistan (1992) [23]
 Italia autonominen alue  Aostanlaakso (1948) ·  Friuli-Venezia Giulia (1963)  ·  Sardinia (1948) ·  Sisilia (1946) ·  Trentino-Etelä-Tiroli (1948) [24]
autonominen provinssi Trentino CoA.svg Trenton maakunta (1972) Etelä-Tiroli Etelä-Tiroli (1972) [9]
 Intia Autonomiset territoriot Bodoland (2003)  · Chakma Chakma (1972)  · Dima Hasao (1970)  · Garo Hills (1952)  · Gorkhaland (2011)  · Jaintia Hills Jaintia Hills (1972)  · Karbi Anglong (1970)  · Kargil (1995)  · Khasi Hills Khasi Hills (1952)  · Lai Lai (1972)  · Leh (1995)  · Mara Mara (1972)  · Tripura (1982) – Pohjois-Sentinel (1947) [25]
 Kiina autonomiset alueet Guangxi, Sisä-Mongolia, Ningxia, Xinjiang, Tiibet [26]
autonomiset prefektuurit Bortala · Changji · Chuxiong · Dali · Dehong · Dêqên · Enshi · Gannan · Garzê · Golog · Gyêgu · Haibei · Hainan · Haixi · Honghe · Huangnan · Ili · Kizilsu · Liangshan · Linxia · Ngawa · Nujiang · Qiandongnan · Qiannan · Qianxinan · Wenshan  · Xiangxi · Xishuangbanna · Yanbian [2]
autonomiset piirikunnat yli 117 [2]
autonomiset lippukunnat Oroqinien autonominen lippukunta, Evenkien autonominen lippukunta, Morin Dawa [2]
 Kreikka autonominen munkkivaltio Athos [27]
 Mauritius autonominen saari Rodrigues Rodrigues (2002) [28]
 Meksiko autonominen kaupunki México México (2016) [29]
 Moldova autonomiset alueelliset yhteisöt  Gagauzia (1995) ·  Transnistria (2005) [24]
 Nicaragua autonominen alue Región Autónoma de la Costa Caribe Norte Región Autónoma de la Costa Caribe Norte · Región Autónoma de la Costa Caribe Sur Región Autónoma de la Costa Caribe Sur (1986) [30]
 Pakistan autonominen osavaltio Liittovaltion hallinnoima heimoalue Liittovaltion hallinnoima heimoalue (1970) [31]
 Panama autonominen territorio Emberá (1983) · Kuna de Madugandí (1996) · Kuna de Wargandí (2000) · Kuna Yala (1938) · Ngöbe-Buglé (1997) [32]
 Papua-Uusi-Guinea autonominen alue  Bougainville (2000) [33]
 Portugali autonominen alue  Azorit, (1976)  ·  Madeira (1976) [24]
 Ranska kollektiivinen territorio sui generis  Korsika
 Saint Kitts ja Nevis saari Nevis Nevis (1967) [34]
 São Tomé ja Príncipe provinssi Príncipen lippu Príncipe (1995) [35]
 Serbia autonominen provinssi  Kosovo (1963)  ·  Vojvodina (1945) [36]
 Tadžikistan autonominen alue Vuoristo-Badahšan (1925) [37]
 Tansania vallankumoushallitus  Sansibar (1964) [38][39]
 Tanska autonominen alue  Färsaaret (1948) ·  Grönlanti (1979) [24]
 Trinidad ja Tobago autonominen saari Trinidad ja Tobagon lippu Tobago
 Ukraina autonominen tasavalta Krim Krim (1992) [24]
 Uzbekistan autonominen tasavalta  Karakalpakstan
 Venäjä tasavallat  Adygeia  ·  Altain tasavalta  ·  Baškortostan
 Burjatia  ·  Tšetšenia, Tšuvassia  ·  Dagestan  ·  Ingušia
 Udmurtian tasavalta  ·  Kabardi-Balkaria  ·  Kalmukia  ·  Karatšai-Tšerkessia
Karjalan tasavallan lippu Karjalan tasavalta  ·  Hakassia
 Komin tasavalta  ·  Marin tasavalta  ·  Mordva  ·  Pohjois-Ossetia-Alania
 Sahan tasavalta  ·  Tatarstan  ·  Tuva
[24]
autonominen alue  Juutalaisten autonominen alue [24]
Autonomiset piirikunnat  Tšukotka  · Hanti-Mansian lippu Hanti-Mansia  ·  Nenetsia  ·  Jamalin Nenetsia [24]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Ison-Britannian osat  Skotlanti  ·  Wales  ·  Pohjois-Irlanti [24]
 Myanmar autonomiset vyöhykkeet Danu  · Kokang  · Naga  · Pa Laung  · Pa-O  · Flag of the Wa National Army.svg Wa (2011)

Valtiot, joiden kaikki alueet ovat autonomisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
 Bolivia departementti Flag of Beni.svg Beni (2006)  · Flag of Pando.svg Pando (2006)  · Flag of Santa Cruz.svg Santa Cruz (2006)  · Flag of Tarija.svg Tarija (2006)  · Flag of Potosí.svg Potosi (2009)
Flag of La paz.svg La Paz (2009)  · Flag of Cochabamba.svg Cochabamba (2009)  · Flag of Chuquisaca.svg Chuquisaca (2009)  · Flag of Oruro.svg Oruro (2009)
[40]
autonominen provinssi Gran Chaco [41]
autonominen kunta Huacaya  · Tarabuco  · Mojocoya  · Charazani  · Jesús de Machaca  · Pampas Aullagas  · San Pedro de Totora  · Chipaya  · Salinas de Garci Mendoza  · Chayanta  · Charagua
intiaaniterritoriot Asamblea del Pueblo Guaraní  · Central de Pueblos Nativos Guarayos  · Central de Pueblos Indigenas del Beni  · Central Indigena de la Region Amazonica de Bolivia, Central Indigena de Pueblos Amazonicos de Pando  · Central de Pueblos Indigenas del Tropico de Cochabamba  · Central de Pueblos Indigenas de La Paz  · Organizacion de la Capitania Wehenayek Tapiete.
 Bosnia ja Hertsegovina entiteetti Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovinan federaatio (1994)  ·  Serbitasavalta (1992) [42]
 Espanja itsehallintoalueet  Andalusia (1981)  ·  Aragonia (1982)  ·  Asturia (1981)  ·  Baleaarit (1983)  ·  Baskimaa (1979)  · Kanariansaaret Kanariansaaret (1982)  ·  Cantabria (1982)  ·  Kastilia-La Mancha (1982)  ·  Kastilia ja León (1983)  ·  Katalonia (1979)  ·  Extremadura (1983)  ·  Galicia (1981)  ·  La Rioja (1982)  ·  Madrid (1983)  ·  Murcia (1982)  ·  Navarra (1982)  ·  Valencia (1982) [24]
autonomiset kaupungit  Ceuta (1995)  ·  Melilla (1995) [24]
 Komorit autonominen saari Flag of Anjouan (official).svg Anjouan (2002)  · Flag of Grande Comore.svg Iso-Komori (2002) (2002) Flag of Mohéli (official).svg Mohéli (2002) [43]

Riippuvaiset alueet, joilla on autonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
 Alankomaat autonominen maa  Aruba (1986) ·  Curaçao (2010) ·  Sint Maarten (2010) [44]

[45]

 Ranska kollektiivinen sui generis Uuden-Kaledonian lippu Uusi-Kaledonia [46]
 Uusi-Seelanti Liitännäisvaltio  Cookinsaaret (1975) ·  Niue (1974)
itsehallinnollinen alue  Tokelau (1948) [46]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia riippuvainen kruunusta  Guernsey ·  Mansaari ·  Jersey [24]
merentakaiset alueet  Falklandinsaaret  ·  Gibraltar  ·  Bermuda  ·  Caymansaaret  ·  Brittiläiset Neitsytsaaret  ·  Montserrat  ·  Anguilla [24]
 Yhdysvallat erillisalue  Puerto Rico (1952)  ·  Pohjois-Mariaanit (1978)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olausson, Pär M. (2007) Autonomy and Islands: A Global Study of the Factors that Determine Island Autonomy,: Åbo Akademi University Press, pp. 21–25
  2. a b c d Provinces of China 26.6.2006. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  3. The Joint Declaration Constitutional and Mainland Affairs Bureau, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region.
  4. Por determinação superior se publica o texto da 'Declaração Conjunta do Governo da República Portuguesa e do Governo da República Popular da China sobre a Questão de Macau' (portugaliksi)
  5. Benedikter, Thomas: The working autonomies in Europe 19.6.2006. Society for Threatened Peoples. Viitattu 25.2.2008.
  6. 5 CONVENTION ON THE DEMILITARISATION OF THE ÅLAND ISLANDS
  7. Edouard Gourdon, Histoire du Congrès de Paris, Paris, 1857 (ranskaksi)
  8. The Agreement web.archive.org. Viitattu 3.11.2011.
  9. a b Accordo Degasperi-Gruber (italiaksi)
  10. Treaty concerning the Archipelago of Spitsbergen, and Protocol [1925 ATS 10] austlii.edu.au.
  11. Article 6 of Council Directive 2006/112/EC of 28 November 2006 (as amended) on the common system of value added tax (OJ L 347, 11.12.2006, p. 1) Eur-lex.europa.eu.
  12. NM Currency Converter: Currency converter Swiss Franc, CHF nm-devises.com.
  13. XIII LEGISLATURA PROGETTO DI LEGGE - N. 257
  14. 2.1.2 Erhebungsgebiet admin.ch. Arkistoitu 14 December 2013. (saksaksi)
  15. Regions and territories: Nagorno-Karabakh 15.1.2008. BBC News. Viitattu 25.2.2008.
  16. МОСКОВСКИЙ ДОГОВОР МЕЖДУ РОССИЕЙИ ТУРЦИЕЙ 16 марта 1921 года (venäjäksi)
  17. (1927) "Rotuma Act", Laws of Fiji, 1978. 
  18. Puntland State of Somalia
  19. Jeju Special Self-Governing Province english.jeju.go.kr. Viitattu 16 May 2012.
  20. Provinces of the Philippines 31.1.2008. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  21. Regions of Georgia 30.11.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  22. Sanakoev Appointed as Head of S.Ossetia Administration 10.5.2007. Civil.ge. Viitattu 14.3.2008.
  23. Provinces of Iraq 29.8.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  24. a b c d e f g h i j k l m Benedikter, Thomas: The working autonomies in Europe 19.6.2006. Society for Threatened Peoples. Viitattu 25.2.2008.
  25. The World's Working Regional Autonomies, Thomas Benedikter Anthem Press. Viitattu 25.6.2008.
  26. Provinces of China 26.6.2006. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  27. Departments of Greece 1.9.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  28. Districts of Mauritius 8.5.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  29. Al margen un sello con el Escudo Nacional, que dice: Estados Unidos Mexicanos.- Presidencia de la República.(espanjaksi)
  30. Departments of Nicaragua 12.4.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  31. Provinces of Pakistan 30.6.2015. Statoids. Viitattu 10.3.2016.
  32. Panama Provinces Statoids. Viitattu 27.2.2008.
  33. Provinces of Papua New Guinea 1.6.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  34. Federation of Saint Kitts and Nevis Constitutional Order of 1983
  35. Sao Tome and Principe 12.2.2008. Central Intelligence Agency. Viitattu 25.2.2008.
  36. Districts of Serbia 17.2.2008. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  37. Regions of Tajikistan 16.10.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  38. Regions and territories: Zanzibar 16.8.2007. BBC News. Viitattu 25.2.2008.
  39. Regions and territories: Zanzibar 16.8.2007. BBC News. Viitattu 25.2.2008.
  40. Doug Hertzler: Debunking Myths Part II: Bolivia's Autonomy Initiatives ain-bolivia.org. Viitattu 1.4.2010.
  41. 5 departamentos se suman a la autonomía; Gran Chaco la primera región autónoma 7.12.2009. eju.tv. Viitattu 28.1.2011. (espanjaksi)
  42. Bosnia and Herzegovina Government Encyclopædia Britannica. Viitattu 25.2.2008.
  43. Autonomous Islands of Comoros 16.10.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  44. Regions and territories: Aruba BBC News. 13.10.2010. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  45. Dutch Antilles dissolves as two new countries created Reuters.com. 10.10.2010. Thomson Reuters. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  46. a b United Nations list of Non-Self-Governing Territories.