Luettelo itsehallinnollisista alueista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtiot, joissa on ainakin yksi itsehallinnollinen alue. Kartassa on Sudan otettu huomioon mutta kyseinen tieto on väärä sillä se tarkoitti Etelä-Sudania joka on nyt itsenäinen valtio

Tämä on luettelo alueista, joilla on valtiollinen itsehallinto ja jonka sehallinnollinen asema määräytyy sisäisen tai kansainvälisen sopimuksen mukaan. Tyypillinen itsehallintoalue on alue valtiossa, jossa asuu vähemmistöön kuuluva kansanosa. Itsehallinolliset alueet ovat itsenäisiä yleensä keskushallinnosta ja sen instituutioista joten ovat riipumattomia legitiiviteetistä valtion sisällä ja nauttivat erillisistä oikeuksista.

Luettelossa ei ole autonomisia pääkaupunkeja, sillä suurin osa niistä on nimellisesti autonomisia. Osa autonomisista alueista on kiistanlaisia, osa taas julistautunut itsenäiseksi kuten Kosovo.

Itsehallinnolliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisen sopimuksen perusteella muodostetut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Asema Alueet Viite
 Kiina erityishallintoalueet  Hongkong (1997) Kiinalais-brittiläinen julistus vuodelta 1984[1]
 Macao (1999) Kiinalais-portugalilainen julistus vuodelta 1987 [2]
[1]
Länsiranta ja Gazan kaista itsehallinnollinen alue  Palestiina Palestiinalaishallinto (1994) Oslon sopimus
 Yhdistynyt kuningaskunta Ison-Britannian osat  Pohjois-Irlanti Pitkänperjantain sopimus vuodelta 1998 [3]

Sisäinen sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Asema Alueet Viite
 Antigua ja Barbuda autonominen saari Barbuda
 Azerbaidžan autonominen tasavalta Nahitševan (1990) [4]
 Belgia autonominen alue  Belgian saksankielinen yhteisö [5]
 Chile erityisterrioriot  Pääsiäissaari (2007), Juan Fernándezin saaret (2007) [6]
 Etelä-Korea autonominen provinssi  Jeju (2006) [7]
 Fidži autonominen alue (riippuvainen) Rotuma [8]
 Filippiinit autonominen alue Muslimi Mindanaon autonominen alue (1989) [9]
 Georgia autonominen tasavalta  Abhasia (1991)
 Adžaria
[10]
väliaikainen alueellinen entiteetti  Etelä-Ossetia (2007) [11]
 Indonesia erikoisalue  Yogyakarta (1945)
erityisautonominen alue  Jakarta (1966),  Aceh (1999),  Papua (2000),  Länsi-Papua (2008)
 Irak autonominen alue  Irakin Kurdistan (1970) [12]
 Italia autonominen alue  Aostanlaakso (1948),  Friuli-Venezia Giulia,  Sardinia
 Sisilia,  Trentino-Etelä-Tiroli; Trenton maakunta
[3]
 Kiina autonomiset alueet Guangxi, Sisä-Mongolia, Ningxia, Xinjiang, Tiibet [13]
autonomiset prefektuurit Linxia, Gannan, Qiandongnan, Qiannan, Qianxinan, Enshi, Xiangxi, Yanbian, Haibei, Hainan, Huangnan, Golog, Yushu, Haixi, Ngawa, Garzê, Liangshan, Kizilsu, Bortala, Changji, Bayingolin, Ili, Dehong, Nujiang, Dêqên, Dali, Chuxiong, Honghe, Wenshan, Xishuangbanna [13]
autonomiset piirikunnat yli 110 [13]
autonomiset lippukunnat Oroqinien autonominen lippukunta, Evenkien autonominen lippukunta, Morin Dawa [13]
 Kreikka autonominen munkkivaltio Athos [14]
 Mauritius autonominen maakunta Rodrigues (1968) [15]
 Moldova autonomiset alueelliset yhteisöt  Gagauzia (1995), Transnistria [3]
 Nicaragua autonominen alue Bandera Atlàntic Nord.png Región Autónoma del Atlántico Norte
, Región Autónoma del Atlántico Sur (1986)
[16]
 Pakistan autonominen osavaltio  Azad Kashmir
[17]
autonominen hallinnollinen alue  Gilgit-Baltistan [18]
 Panama autonominen territorio Emberá, Kuna de Madugandí, Kuna de Wargandí, Kuna Yala, Ngöbe-Buglé [19]
 Papua-Uusi-Guinea autonominen alue  Bougainville (2000) [20]
 Portugali autonominen alue  Azorit, Madeira (1976) [3]
 Ranska kollektiivinen territorio sui generis  Korsika
 Saint Kitts ja Nevis saari  Nevis [21]
 São Tomé ja Príncipe provinssi Príncipe [22]
 Serbia autonominen provinssi  Kosovo,  Vojvodina (1945) [23]
 Sudan autonominen alue Darfur [24]
 Suomi itsehallinnollinen maakunta  Ahvenanmaa (1920) itsehallintolaki jo 1920[25] [3]
 Tadžikistan autonominen alue Vuoristo-Badahšan (1925) [26]
 Tansania vallankumoushallitus  Sansibar (1964) [27]
 Trinidad ja Tobago autonominen saari Tobago
 Ukraina autonominen tasavalta  Krim (1992) [3]
 Uzbekistan autonominen tasavalta  Karakalpakstan
 Venäjä tasavallat  Adygeia,  Altain tasavalta,  Baškortostan
 Burjatia,  Tšetšenia, Tšuvassia,  Dagestan,  Ingušia
 Udmurtia,  Kabardi-Balkaria,  Kalmukia,  Karatšai-Tšerkessia
 Karjalan tasavalta,  Hakassia
 Komin tasavalta,  Marin tasavalta,  Mordva,  Pohjois-Ossetia-Alania
 Sahan tasavalta,  Tatarstan,  Tuva
[3]
autonominen alue  Juutalaisten autonominen alue [3]
Autonomiset piirikunnat  Tšukotka,  Hanti-Mansia,  Nenetsia,  Jamalin Nenetsia [3]
 Yhdistynyt kuningaskunta Ison-Britannian osat  Skotlanti,  Wales [3]

Riippuvaiset alueet, joilla on autonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
 Alankomaat autonominen maa  Aruba (1986),  Curaçao (2010),  Sint Maarten (2010) [28]

[29]

 Australia itsehallinnollinen alue  Norfolkinsaari (1979)
 Ranska kollektiivinen sui generis  Uusi-Kaledonia [30]
 Tanska autonominen alue  Färsaaret (1948),  Grönlanti (1979) [3]
 Uusi-Seelanti Liitännäisvaltio  Cookinsaaret (1975),  Niue (1974)
itsehallinnollinen alue  Tokelau (1948) [31]
 Yhdistynyt kuningaskunta riippuvainen kruunusta  Guernsey,  Mansaari,  Jersey [3]
 Yhdysvallat erillisalue  Puerto Rico,  Pohjois-Mariaanit [32]

Valtiot, joiden kaikki alueet ovat autonomisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tyyppi Alueet Viite
 Bolivia departementti Beni (2006), Pando (2006), Santa Cruz (2006), Tarija (2006), Potosi (2009)
La Paz (2009), Cochabamba (2009), Chuquisaca (2009), Oruro (2009)
[33]
 Bosnia ja Hertsegovina entiteetti Bosnia ja Hertsegovinan federaatio (1994),  Serbitasavalta (1992) [34]
 Espanja itsehallintoalueet  Kastilia- La Mancha,  La Rioja, Murcia,  Navarra,  Madrid
 Andalusia,  Aragonia,  Asturia,  Baleaarit,  Katalonia,
 Baskimaa,  Extremadura,  Galicia,  Kastilia ja León,  Valencia
[3]
Autonomiset kaupungit  Ceuta,  Melilla [3]
 Komorit autonominen saari Flag of Anjouan.svg Anjouan, Flag of Grande Comore.svg Iso-Komori, Flag of Mohéli (official).svg Mohéli (2002) [35]
 Tokelau autonominen yhteisö Atafu, Fakaofo, Nukunonu [36]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Joint Declaration Constitutional and Mainland Affairs Bureau, The Government of the Hong Kong Special Administrative Region.
  2. http://bo.io.gov.mo/bo/i/88/23/dc/en/ Joint declaration of the Government of the People's Republic of China and The Government of the Republic of Portugal on the question of Macao
  3. a b c d e f g h i j k l m n Benedikter, Thomas: The working autonomies in Europe 19.6.2006. Society for Threatened Peoples. Viitattu 25.2.2008.
  4. Regions and territories: Nagorno-Karabakh 15.1.2008. BBC News. Viitattu 25.2.2008.
  5. The World's Working Regional Autonomies, Thomas Benedikter Anthem Press. Viitattu 25.6.2008.
  6. Constitucional act granting special status of Easter Island and Juan Fernández Islands. As the special charter is being discussed, they remain being governated as provinces of the Valparaíso Region
  7. Jeju City 8.4.2007. Galbijim. Viitattu 25.2.2008.
  8. (1927) "Rotuma Act", Laws of Fiji, 1978. .
  9. Provinces of the Philippines 31.1.2008. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  10. Regions of Georgia 30.11.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  11. Sanakoev Appointed as Head of S.Ossetia Administration 10.5.2007. Civil.ge. Viitattu 14.3.2008.
  12. Provinces of Iraq 29.8.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  13. a b c d Provinces of China 26.6.2006. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  14. Departments of Greece 1.9.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  15. Districts of Mauritius 8.5.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  16. Departments of Nicaragua 12.4.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  17. Regions of Georgia 30.11.2007. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  18. Autonomy Order for Gilgit-Baltistan
  19. Panama Provinces Statoids. Viitattu 27.2.2008.
  20. Provinces of Papua New Guinea 1.6.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  21. See section 3 and 4 about Nevis Island Legislature and Administration in The Saint Christopher and Nevis Constitution Order 1983. Published online by Georgetown University and also by University of the West Indies. Retrieved 8 August 2006.
  22. Sao Tome and Principe 12.2.2008. Central Intelligence Agency. Viitattu 25.2.2008.
  23. Districts of Serbia 17.2.2008. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  24. States of Sudan 19.1.2008. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  25. Otavan iso Fokus, 1. osa (A-El), s. 86, art. Ahvenanmaa. Otava, 1973. ISBN 951-1-00273-2.
  26. Regions of Tajikistan 16.10.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  27. Regions and territories: Zanzibar 16.8.2007. BBC News. Viitattu 25.2.2008.
  28. Regions and territories: Aruba BBC NEWS. 13.10.2010. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  29. Dutch Antilles dissolves as two new countries created Reuters.com. 10.10.2010. Thomson Reuters. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  30. Included on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories.
  31. Included on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories.
  32. December 2005 report of the President's Task Force on Puerto Rico's Status
  33. Doug Hertzler: Debunking Myths Part II: Bolivia’s Autonomy Initiatives Viitattu 1.4.2010.
  34. Bosnia and Herzegovina Government Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.2.2008.
  35. Autonomous Islands of Comoros 16.10.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.
  36. Atoll Communities of Tokelau 20.4.2005. Statoids. Viitattu 25.2.2008.

Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”AutoNN-5”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.
Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”AutoNN-11”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.