Luettelo historiallisista pääkaupungeista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo entisistä pääkaupungeista eli historiallisista kaupungeista.

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio (nykyisessä muodossa) Vanha pääkaupunki Vuodesta Vuoteen Uusi pääkaupunki
Afganistanin lippu Afganistan Kandahar 1748 1772 Kabul
Herat 1405 1507
Kirgisia Biškek 1920 1925 Qızılorda
Kazakstan Semey 1917 1920 Orenburg
Qızılorda 1926 1929 Alma-Ata
Alma-Ata 1929 1936
Alma-Ata 1936 1991
Alma-Ata 1991 1993
Almaty 1993 1998 Astana
Venäjän lippu Venäjä Omsk 1918 1920
Uzbekistanin lippu Uzbekistan Samarkand 1370 1405 Herat.
Samarkand 1925 1930 Taškent.
Irak Assur 2600 eKr. 9. vuosisata eKr. Nimrud
Nimrud 13. vuosisata eKr. 710 eKr. Ninive
Nineveh 1800 eKr. 600 eKr.
Babylonia 24. vuosisata eKr. 141 eKr.
Georgia Mtskheta 3. vuosisata eKr. 5. vuosisata Tbilisi
Iran Susa, Anshan 3200 eKr. 850 eKr.
Zirta 850 eKr. 728 eKr.
Ekbatana 728 eKr. 550 eKr.
Pasargadae 559 eKr. 538 eKr. Susa
Susa 538 eKr. 515 eKr. Persepolis
Persepolis 515 eKr. 331 eKr.
Seleucia 305 eKr. 240 eKr. Antiokia
Antiokia 240 eKr. 64 eKr.
Ctesiphon, Qumis, Nisa, Asaak 240 eKr. 224
Firouzabad, Ktesifon, Damghan 224 637
Nishapur 821 873
Zaranj, Amol 861 900
Buhara, Balkh, Samarkand, Herat 875 999
Ghazni 963 1212
Nishapur, Rey, Konye-Urgench 1037 1231
Maragheh 1256 1265 Tabriz.
Tabriz 1265 1306 Soltaniyeh.
Soltaniyeh 1306 1335
Tabriz 1501 1548 Qazvin
Qazvin 1548 1598 Isfahan
Isfahan 1598 1736 Mashhad
Mashhad 1736 1750 Šīrāz
Šīrāz 1750 1782 Sari
Sari 1782 1795 Teheran
Jordania Mahanaim 1010 eKr. 1007 eKr. Hebron
Palestiinan lippu Palestiina Hebron 1007 eKr. 1000 eKr. Jerusalem;
Shechem 930 eKr. 930 eKr. Penuel
Penuel 930 eKr. 909 eKr. Tirzah
Tirzah 909 eKr. 880 eKr. Samaria
Samaria 880 eKr. 720 eKr.
Israelin lippu Israel Gibeah 1030 eKr. 1010 eKr. Mahanaim
Jerusalem 1000 eKr. 930 eKr.
Jerusalem 930 eKr. 586 eKr.
Tel Aviv 6. toukokuuta 1948 30. joulukuuta 1948 Jerusalem
Jerusalem 1099 1187 Akko
Akko 1187 1291
Omanin lippu Oman Salalah 1932 1970 Muscat
Saudi-Arabia Saudi-Arabia Diriyah 1744 1818 Riad
Jemen Aden 1967 1990 San'a
Syyrian lippu Syyria Damaskos 661 744 Harran
Turkin lippu Turkki Harran 744 750 Córdoba
Bangladeshin lippu Bangladesh Dhaka 1962 1971
Mujibnagar 1971 1972
Intia Daulatabad 1327 1329 Delhi
Agra 1504 1653 Aurangabad
Fatehpur Sikri 1571 1585 Agra
Pune 1679 1818 Kalkutta
Kolkata 1772 1911 Delhi
Delhi 1911 1931 New Delhi
New Delhi 1931 1947
Shimla 1850 1947
Mysore 1524 1947 New Delhi,
Hyderabad 1769 1948 New Delhi
Nepalin lippu Nepal Gorkha 1559 1769 Kathmandu
Kantipur 1560 1826 Kathmandu
Pakistanin lippu Pakistan Karachi 1947 1959 Rawalpindi
Rawalpindi 1959 1967 Islamabad
Lahore 1799 1849
Sri Lankan lippu Sri Lanka Anuradhapura 382 eKr. 1018 Polonnaruwa
Polonnaruwa 1055 1284 Dambadeniya
Kotte 1415 1565 Kandy
Kandy 1592 1815 Colombo
Colombo 1815 1948
Colombo 1948 1972
Colombo 1972 1982 Sri Jayawardenepura Kotte
Kambodža Angkor 802 1431 Ayutthaya
Lovek 1525 1593 Oudong
Phnom Penh 1863 1887 Saigon
Indonesia Batavia 1800 1946 Yogyakarta
Yogyakarta 1946 1947 Bukittinggi
Bukittinggi 1948 1949 Jakarta
Laos Luang Prabang 1707 ? Luang Prabang
Luang Prabang 1949 1975
Vientiane 1354 ? Luang Prabang
Vientiane 1707 (?) 1828
Vientiane 1949 1975
Champasak 1713 1946
Myanmarin lippu Myanmar Pagan 849 1297 Myinsaing, Mekkhaya ja Pinle
Martaban 1287 1363 Donwun
Donwun 1363 1369 Pegu
Bago 1369 1538
Bago 1550 1552 Toungoo
Myinsaing, Mekkhaya Pinle 1297 1313 Pinya
Pinya 1313 1365 Ava
Sagaing 1315 1365
Inwa 1365 1555 Pegu
Launggyet 1429 1430 Mrauk-U
Mrauk-U 1430 1785
Taungoo 1510 1539 Pegu
Pegu 1539 1599 Ava
Ava 1599 1613 Pegu
Pegu 1613 1635 Ava
Ava 1635 1752 Shwebo
Shwebo 1752 1760 Sagaing
Sagaing 1760 1765 Ava
Inwa 1765 1783 Amarapura
Amarapura 1783 1821 Ava
Ava 1821 1842 Amarapura
Amarapura 1842 1859 Mandalay
Mandalay 1859 1885 Rangoon
Rangoon 1885 1989
Yangon 1989 2005 Naypyidaw
Filippiinit Marawi 1205 1888
Bacolod 1898 1899
Malolos 1898 1899 San Isidro, Cabanatuan, Bamban, Tarlac, Bayambang ja Palanan,
Manila 1943 1945
Manila 1934 1941
Baguio 1946 1976 Manila
Quezon City 1948 1976 Manila
Cebu 1562 1578 Manila
Manila 1578 1762
Bacolor 1762 1764
Manila 1764 1901
Jolo 1450 1899
Thaimaan lippu Thaimaa Chiang Mai 1259 1775
Chiang Mai 1802 1899
Sukhothai 1238 1347
Phitsanulok 1347 1583 Ayutthaya
Ayutthaya 1351 1666
Phitsanulok 1463 1488
Lopburi 1666 1688
Ayutthaya 1688 1767 Thonburi
Thonburi 1767 1782 Bangkok
Vietnamin lippu Vietnam Phú Thọ 2879 eKr. 258 eKr.
Phú Thọ 571 602
Hanoi 257 eKr. 207 eKr.
Hanoi 938 967
Hanoi 8. vuosisata ?
Hanoi 905 930
Hanoi 931 937
Hanoi 1428 1788
Hanoi 40 43
Hanoi 544 571 Phong Châu
Hoa Lư 968 980
Hoa Lư 980 1009 Đại La
Tây Đô 1400 1407
Tây Đô 1533 1592 Thăng Long
Huế 1558 1777
Huế 1788 1802
Huế 1802 1945 Hanoi
Huế 1945 1945
Huế 1874 1955
Saigon 1887 1901 Hanoi
Saigon 1949 1955
Saigon 1954 1975 Hanoi,
Hanoi 1010 1400
Hanoi 1428 1527
Hanoi 1533 1592
Hanoi 1593 1788
Hanoi 1902 1953
Hanoi 1954 1976


Kiina Anyang  1600 eKr.  1046 eKr. Chang'an
Xian  1046 eKr. 722 eKr. Luoyang
Luoyang 772 eKr. 221 eKr. Xianyang
Xianyang 221 eKr. 206 eKr. Xian
Xian 206 eKr. 25 Luoyang
Luoyang 25 220
Xian 581 907
Kaifeng 960 1127 Hangzhou
Hangzhou 1127 1279
Nanjing 1368 1421 Beijing
Nanjing 1928 1937 Chongqing
Chongqing 1937 1945 Nanjing
Nanjing 1945 1949 (de facto) Taipei
Jolbon 37 eKr. 3 Gungnae
Gungnae 3 427 Pjongjang
Sanggyeong 756 926
Taiwanin lippu Taiwan Dadu ? 1732?
Tainan 1895 1895
Tainan 1662 1683
Japani Hakodate 1868 1869
Asuka ? 694 Kashihara
Kashihara 694 710 Heijō-kyō
Heijō-kyō 710 784 Nagaoka-kyō
Nagaoka-kyō 784 794 Heian-kyō
Heian-kyō 794 1868 Tokio
Shuri 1429 1879
Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea Wanggeom 194 eKr. 108 eKr.
Pjongjang 427 668
Gaeseong 919 1392 Seoul
Etelä-Korea Seorabeol 57 eKr. 935
Seoul 18 eKr. 476 Ungjin
Ungjin 476 538 Sabi
Sabi 538 660
Seoul 1948 1972 Pyongyang

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio (nykyisessä muodossa) Vanha pääkaupunki Vuodesta Vuoteen Uusi pääkaupunki
Kap Verde Cidade Velha 1462 1770 Praia
Kongon demokraattinen tasavalta Boma 1886 1908
Boma 1908 1926 Léopoldville
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko Grand-Bassam 1893 1900 Bingerville
Bingerville 1900 1933 Abidjan
Abidjan 1933 1983 Yamoussoukro
Marokon lippu Marokko Volubilis 789 808 Fès
Fès 808 927 Hajar an-Nasar,
Marrakesh 1071 1244 Fès
Fès 1244 1554 Marrakesh
Marrakesh 1554 1659 Fès
Fès 1659 1672 Meknes
Meknes 1672 1727 Fès
Fès 1727 1912 Rabat
Egyptin lippu Egypti Fustat 641 750 Al-Askar
Al-Askar 905 969 Cairo
Theba 2134 eKr. 1292 eKr. Pi-Ramesses
Memfis 3150 eKr. 2160 eKr. Heracleopolis Magna
Namibian lippu Namibia Otjimbingwe 1886 1892 Windhoek
Ghana Cape Coast 1664 1877 Accra
Guinea-Bissau Bolama 1879 1941 Bissau
Boe 1973 1974 Bissau
Tšadin lippu Tšad Njimi 11. vuosisata 1396
Nigerian lippu Nigeria Ngazargamu 1472 1808
Kukawa 1814 1893
Lagos 1914 1960
Lagos 1960 1976 Abuja
Igbo-Ukwu 1043 1911
Togon lippu Togo Aného 1880-luku 1897 Lomé
Malawin lippu Malawi Zomba 1893 1907
Zomba 1907 1953
Zomba 1964 1975 Lilongwe.
Tansanian lippu Tansania Sansibar 1856 1964
Sansibar 1964 1964
Dar es Salaam 1961 1964
Dar es Salaam 1964 1996 Dodoma
Etiopia Axum 50 ?
Debre Berhan 1456 1470-luvun puolivälissä
Gondar 1635 1800-luvun lopulla Addis Ababa
Sambian lippu Sambia Fort Jameson 1899 1911
Kalomo 1899 1907 Livingstone.
Livingstone. 1907 1911
Livingstone. 1911 1935 Lusaka.
Burundin lippu Burundi Bujumbura 1962 2018 Gitega.

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio (nykyisessä muodossa) Vanha pääkaupunki Vuodesta Vuoteen Uusi pääkaupunki
Tanskan lippu Tanska Roskilde 1020 1443 Kööpenhamina
Ribe 1016 1035
Kööpenhamina 1443 1524
Kööpenhamina 1524 1814
Suomen lippu Suomi Turku 1809 1812 Helsinki
Irlanti Ferns 6. vuosisata 12. vuosisata
Kilkenny 1642 1651
Liettua Kaunas 1922 1940 Vilna
Norjan lippu Norja Nidaros 997 1217 Bergen
Bergen 1217 1299 Oslo
Kristiania 1905 1925
Ruotsin lippu Ruotsi Vanha Uppsala 9. vuosisata 1273 Uppsala
Uppsala 1273 1436 Tukholma
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia Din Guardi 420 547
Bebbanburgh 547 634 Northumbria
Ebrauc 5. vuosisata 866 Northumbria
York 834 866
Dorchester on Thames 634 686 Winchester
Rendlesham 6. vuosisata 1017
Winchester 686 927
Winchester 927 1066 Lontoo
Tamworth 7. vuosisata 927 Winchester
Scone 846 1452 Edinburgh
Edinburgh 1452 1707
Machynlleth 1404 1416 Cardiff
York 875 954
Colchester 43 61 Lontoo
Ranskan lippu Ranska Corte 1755 1769
Corte 1794 1795 Bastia
Bastia 1795 1796
Italia Syrakusa 661 jKr. 668 jKr. Konstantinopoli
Tharros 9. vuosisata 1070 Oristano
Oristano 1070 1410 Sassari
Sassari 1410 1420
Santa Igia 9. vuosisata 1258
Milano 1797 1802
Firenze 1801 1807
Ferrara 1471 1597
Firenze 1532 1569
Firenze 1115 1532
Olbia 9. vuosisata 1296
Genova 11. vuosisata 1805
Milano 1802 1805
Salò 1943 1945
Milano 1805 1814
Torino 1861 1865 Firenze
Firenze 1865 1871 Rooma
Rooma 1871 1946
Milano 1815 1859
Venetsia 1859 1866
Lucca 1815 1847
Lucca 1288 1805
Mantua 1433 1708
Milano 1395 1797
Modena 1452 1860
Napoli 1282 1816
Piacenza 1545 1547 Parma
Parma 1547 1860
Cagliari 1324 1720 Torino
Torino 1720 1861
Sassari 1294 1323
Torino 1563 1720
Palermo 1130 1816
Catania 1282 1401 Palermo.
Porto Torres 9. vuosisata 11. vuosisata Ardara
Ardara 11. vuosisata 1272 Sassari
Sassari 1272 1280
Trieste 1947 1954
Firenze 1569 1860
Siena 1125 1555 Firenze
Napoli 1816 1861
Urbino 1443 1625
Venetsia 9. vuosisata 1797
Maltan lippu Malta Rabat 1798 1801
Mdina 700 BC 1530 Birgu
Birgu 1530 1571 Valletta
Portugalin lippu Portugali Guimarães 1128 1179 Coimbra
Coimbra 1179 1255 Lisbon
Espanjan lippu Espanja Barcelona 507 546 Toledo
Barcelona 801 1715
Córdoba 756 929
Córdoba 929 1031
Burgos 11. vuosisata 15. vuosisata Valladolid
Santiago de Rubiás 12. vuosisata 1864
Granada 1250 1492
Toledo 15. vuosisata 1469 Valladolid
Valladolid 1469 1561 Madrid
Valencia 1936 1939
Itävalta Wien 1806 1867
Wien 1867 1918
Belgian lippu Belgia Tournai 431 486
Kelmis 1816 1919
Saksan lippu Saksa Aachen 800 814
Karlsruhe 1771 1918
München 14. vuosisata 1918
Braunschweig 1815 1918
Frankfurt 1806 1815
Frankfurt 1815 1866
Berliini 1871 1918
Berliini 1919 1933
Berliini 1933 1945
Bonn 1949 1990 Berliini
Itä-Berliini 1949 1990 Berliini
Hannover 1814 1866
Darmstadt 1567 1918 Hesse-Darmstadt
Kassel 1277 1866
Wiesbaden 1816 1866
Oldenburg 1180 1918
Heidelberg 14. vuosisata 1720 Mannheim
Mannheim 1720 1777
Dresden 1485 1918
Bückeburg 1643 1918
Kassel 1807 1813
Stuttgart 1300 1918
Sveitsin lippu Sveitsi Zürich 1415 1530 Luzern.[1]
Aarau 1798 1798 Luzern
Luzern 1798 1803
Venäjän lippu Venäjä Novgorod 862 882 Kiova
Vladimir 1169 1327 Moskova
Bolghar 8. vuosisata 1240s
Kazan 1438 1552
Moskova 1327 1547
Moskova 1547 1712 Pietari
Jaroslavl 1611 1612
Pietari 1712 1721
Pietari 1721 1727
Moskova 1727 1731 Pietari
Pietari 1914 1918 Moskova
Ukrainan lippu Ukraina Kiova 882 1169
Volodymyr 1199 1238 Halych
Halych 1238 1272 Lviv
Lviv 1272 1349
Chyhyryn 1648 1669 Baturyn
Baturyn 1669 1708 Hlukhiv
Hlukhiv 1708 1722
Hlukhiv 1727 1734
Baturyn 1750 1764
Kiova 1917 1920
Harkova 1919 1934 Kiova
Albanian lippu Albania Gjirokastër 1190 1255
Durrës 1272 1368
Durrës 1368 1392
Krujë 1286 1418
Berat 1335 1444
Lezhë 1387 1444
Krujë 1389 1444
Lezhë 1444 1450
Vlorë 1912 1914 Durrës
Durrës 1914 1920 Tirana
Bulgarian lippu Bulgaria Pliska 681 jKr. 893 jKr. Preslav
Preslav 893 jKr. 972 jKr. Skopie
Pohjois-Makedonian lippu Pohjois-Makedonia Skopje 972 jKr. 992 jKr. Ohrid
Ohrid 992 jKr. 1018
Bulgarian lippu Bulgaria Veliko Tărnovo 1185 1393 Vidin
Vidin 1393 1396
Veliko Tărnovo 1878 1879 Sofia
Plovdiv 1878 1885
Kroatia Ragusa 7. vuosisata 1808
Varaždin 1756 1776 Zagreb
Fiume 1920 1924
Kreikka Hania 1898 1913
Korfu 1800 1815
Nafplio 1821 1836 Ateena
Aegina 1827 1829 Nafplio
Romanian lippu Romania Siret 1354 1388 Suceava
Suceava 1388 1564 Iași
Iași 1564 1859
Iași 1859 1862 Bukarest
Bukarest 1859 1916 Iași
Iași 1916 1918 Bukarest
Curtea de Argeș 13. vuosisata 1500-luvulla
Câmpulung 13. vuosisata 1500-luvulla Târgoviște
Târgoviște 1418 1659 Bukarest
Bukarest 1659 1859
Italia Syrakusa 661 jKr. 668 jKr. Konstantinopoli
Turkin lippu Turkki Konstantinopoli 330 jKr. 661 jKr. Syrakusa
Konstantinopoli 668 jKr. 1204
Nikea 1204 1261 Konstantinopoli
Konstantinopoli 1261 1453
Bursa 1335 1365 Edirne
Edirne 1365 1453 Istanbul
Istanbul 1453 1923 Ankara.
Montenegron lippu Montenegro Cetinje 1696 1852
Cetinje 1852 1910
Cetinje 1910 1918 Podgorica
Prapratna ... 1042 Skadar
Ulcinj 1385 1403 Bar
Bar 1403 1408
Žabljak Crnojevića 1474 1475 Obod
Obod 1475 1482 Cetinje
Skadar 1408 1474 Žabljak (Žabljak Crnojevića)
Albanian lippu Albania Skadar 1042 1385 Ulcinj
Pohjois-Makedonian lippu Pohjois-Makedonia Skopje 1345 1371
Serbian lippu Serbia Stari Ras 950 jKr. 1200
Debrc 1276 1289 Belgrad
Prizren 1300 1345 Skopje
Kruševac 1371 1405 Belgrad
Belgrad 1405 1427
Smederevo 1430 1453
Subotica 1526 1527
Kragujevac 1818 1841 Belgrad
Belgrad 1918 1945
Belgrad 1945 1992
Belgrad 1992 2006
Tšekin lippu Tšekki Praha 1918 1993
Slovakian lippu Slovakia Pressburg 1536 1784 Buda
Unkarin lippu Unkari Székesfehérvár ja Esztergom 972 (tai 973) 1256 Buda
Buda 1361 1536 Bratislava
Buda 1784 1849 Wien
Buda 1867 1873 Budapest
Puolan lippu Puola Płock 1038 1047
Płock 1138 1313 Czersk
Czersk 1313 1413 Varsova
Varsova 1413 1526
Gniezno 10. vuosisata 1038 Krakova
Poznań 10. vuosisata 1038 Krakova
Krakova 1038 1079 Płock
Płock 1079 1138 Krakova
Krakova 1138 1290 Poznań
Poznań 1290 1296 Krakova
Krakova 1296 1596 Varsova
Lublin 1944 1945
Łódź 1945 1947

Etelä-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio (nykyisessä muodossa) Vanha pääkaupunki Vuodesta Vuoteen Uusi pääkaupunki
Perun lippu Peru Cusco 13. vuosisata 1534
Tacna 1837 1839
Venezuelan lippu Venezuela Santa Ana de Coro 1527 1578 Caracas
Perun lippu Peru Jauja 1534 1535 Lima
Chilen lippu Chile Perquenco 1860 1862
Concepción 1565 1575 Santiago de Chile
Argentiinan lippu Argentiina Paraná 1853 1861 Buenos Aires,
Concepción del Uruguay 1820 1821
Brasilian lippu Brasilia Porto Acre 1899 1900
Salvador da Bahia 1549 1763 Rio de Janeiro
Rio de Janeiro 1808 1815
Rio de Janeiro 1815 1825
Rio de Janeiro 1763 1960 Brasília
Laguna 1836 1836
Piratini 1836 1845
Uruguayn lippu Uruguay Purificación 1815 1820

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio (nykyisessä muodossa) Vanha pääkaupunki Vuodesta Vuoteen Uusi pääkaupunki
Barbadoksen lippu Barbados James Town 1625 1628 Bridgetown
Bermudan lippu Bermuda St. George 1612 1815 Hamilton
Belizen lippu Belize Belize City 1638 1970 Belmopan
Meksikon lippu Meksiko Chan Santa Cruz 1852 1901
Mérida 1840 1847
Costa Rican lippu Costa Rica Cartago 1562 1823 San José
Kuuba Santiago de Cuba 1522 1589 Havanna
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta Santiago de los Caballeros 1863 1865
Jamaika Spanish Town 1534 1872 Kingston
Guatemala Quetzaltenango 1838 1840
Nicaraguan lippu Nicaragua Granada 1821 1857 Managua
Filippiinit Washington, D. toukokuu 1942 lokakuu 1944
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis Old Road Town 1623 1727 Basseterre
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago San Jose de Oruña 1592 1783 Port of Spain
Puerto Ricon lippu Puerto Rico Caparra 1508 1521 San Juan
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago Port of Spain ja Chaguaramas 1958 1962
Honduras Comayagua 1540 1937

Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio (nykyisessä muodossa) Vanha pääkaupunki Vuodesta Vuoteen Uusi pääkaupunki
Fidži Levuka 1874 1877 Suva
Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret Jaluit 1885 1944 Majuro
Mikronesian lippu Mikronesian liittovaltio Kolonia 1914 1989 Palikir
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Okiato (Russell) 1840 1841 Auckland. [2]
Auckland 1841 1865 Wellington. [3]
Palaun lippu Palau Koror 1994 2006 Ngerulmud
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Tulagi 1896 1942 Honiara


Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]