Luettelo avaruusluotaimilla tutkituista pikkuplaneetoista ja komeetoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä luettelo käsittää avaruusluotaimilla tutkitut pikkuplaneetat ja komeetat, sekä tietoja näitä kappaleita tutkineista luotaimista.

Luotaimilla tutkitut pikkuplaneetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Läpimitta
(km)
Löytöaika Luotain Vuosi/Vuodet Lähin etäisyys (km) Muuta
1 Ceres 952,4 1. tammikuuta 1801 Dawn 2014–Nyt 375 (Suunniteltu) Ensimmäinen kääpiöplaneettaa tutkinut luotain, Dawn:in pitäisi saapua Cerekselle maaliskuussa 2015 ja siirtyä kiertämään sitä. Ensimmäisen ”lähikuvan” luotain otti joulukuussa 2014.[1][2][3]
4 Vesta 525,4 29. maaliskuuta 1807 Dawn 2011–2012 210 Kiertolaisluotain, ensimmäinen asteroidivyöhykkeen kohdetta kiertänyt luotain. Dawn otti nsimmäiset ”lähikuvat” Vestasta kesäkuussa 2011. Saapui Vestalle 15. heinäkuuta. Poistui Vestaa kiertävältä radalta 5. syyskuuta 2012 ja jatkoi kohti Cerestä.[4][5][6][7][8]
21 Lutetia 121 x 101 x 75 15. marraskuuta 1852 Rosetta 2010 3170 Ohilento, luotain jatkoi kohti pääkohdettaan komeetta Churyumov-Gerasimenkoa.[9][10]
243 Ida 55 x 24 29. syyskuuta 1884 Galileo 1993 2390 Ohilento, luotain jatkoi kohti pääkohdettaan Jupiteria. Idan kuu Dactyl löydettiin.[11][12]
253 Mathilde 59 x 47 12. marraskuuta 1885 NEAR Shoemaker 1997 1200 Ohilento, luotain jatkoi kohti Erosta.[13]
433 Eros 33 x 13 x 13 13. elokuuta 1898 NEAR Shoemaker 1998/2000/2001 3827/5,3/0 Ohilento/Kiertolaisluotain/Laskeutui. Ensimmäinen laskeutuminen ja kiertolaisluotain asteroidille. Luotaimen oli tarkoitus asettua suoraan kiertoradalle 20. joulukuuta 1998, mutta se ei onnistunut ja luotaimen tutkimusryhmä joutui yrittämään uudelleen vuonna 2000.[14][15]
951 Gaspra 20 x 12 30. heinäkuuta 1916 Galileo 1991 1601 Ohilento, ensimmäinen luotaimella tutkittu asteroidi. Luotain jatkoi kohti Idaa ja pääkohdettaan Jupiteria.[11]
2685 Masursky 15–20 3. toukokuuta 1981 Cassini-Huygens 2000 1600000 Kaukainen ohilento, luotain jatkoi kohti pääkohdettaan Saturnusta.[16]
2867 Šteins 4,6 4. marraskuuta 1969 Rosetta 2008 800 Ohilento, luotain jatkoi kohti Lutetiaa ja pääkohdettaan komeetta Churyumov-Gerasimenkoa.[9][17]
4179 Toutatis 1,7 x 2,0 x 4,3 4. tammikuuta 1989 Chang'e 2 2012 3,2 Ohilento[18]
5535 Annefrank 6,6 x 5,0 x 3,4 23. maaliskuuta 1942 Stardust 2002 3079 Ohilento, luotain jatkoi kohti pääkohdettaan komeetta Wild 2:sta.[19]
9969 Braille 2,2 x 1,0 27. toukokuuta 1992 Deep Space 1 1999 26 Ohilento, luotain jatkoi kohti komeetta Borrellyä. Ei saanut asteroidista kuvia lähimmän ohituksen aikana teknisten ongelmien takia.[20][21]
25143 Itokawa 0,5 x 0,3 x 0,2 26. syyskuuta 1998 Hayabusa 2005 0 Laskeutui, toi näytteitä pikkuplaneetan pinnasta Maahan.[22]
132524 APL 2–5 9. toukokuuta 2002 New Horizons 2006 102000 Kaukainen ohilento, luotain jatkoi kohti pääkohdettaan Plutoa.[23][24]

[25]

Pikkuplaneetat joita aiotaan tutkia luotaimilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa luettelossa ovat pikkuplaneetat, joita on tarkoitus tutkia luotaimilla.

Nimi Läpimitta
(km)
Löytöaika Luotain Vuosi/Vuodet Muuta
65803 Didymos 0,8 11. huhtikuuta 1996 AIDA 2022 Suunniteltu iskeytymisluotaimen törmäytys Didymoksen kuuhun. Laukaisun pitäisi olla 2019.[26][27]
101955 Bennu 0,5 11. syyskuuta 1999 OSIRIS-REx 2019 Suunniteltu laskeutuminen ja näytteiden otto. Laukaisun pitäisi olla vuonna 2016.[28][29]
134340 Pluto 2329 18. helmikuuta 1930 New Horizons 2015 Ohilento, jonka jälkeen jatkaa mahdollisesti tutkimalla toista Kuiperin vyöhykkeen kappaletta. Ensimmäinen transneptunisia kohteita tutkiva luotain. Laukaistiin vuonna 2006.[30][31]
(162173) 1999 JU3 0,4–0,9 10. toukokuuta 1999 Hayabusa 2 2018 Laukaisun pitäisi olla marras-joulukuussa 2014, suunniteltu näytteiden keräys pikkuplaneetasta.[24][32]

[25]

Luotaimilla tutkitut komeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Läpimitta
(km)
Löytöaika Luotain Vuosi/vuodet Lähin
etäisyys
(km)
Muuta
1P/Halley 16 × 8× 8 Esihistoriallinen Vega 1 1986 8890 Ohilento, tutki myös Venusta.[33][34]
Vega 2 1986 8030 Ohilento, tutki myös Venusta.[33][34]
Suisei 1986 151000 Kaukainen ohilento[33][35][36]
Giotto 1986 600 Ohilento, luotaimen kamera hajosi. Jatkoi kohti komeettaa Grigg–Skjellerup.[33][37]
9P/Tempel 7,6 x 4,9 3. huhtikuuta 1867 Deep Impact 2005 500/0 Ohilento/törmääjä, luotain lähetti toisen luotaimen törmäämään komeettaan. Myöhemmin luotain tutki myös komeettaa Hartley 2 nimellä EPOXI.[38][39][40]
Stardust-NExT 2011 181 Ohilento. Luotaimen toiminta-ajan jatkoa. Kuvasi Deep Impact-luotaimen tekemän kraatterin komeetan pinnalla.[38][41]
19P/Borrelly 4 x 8 28. joulukuuta 1904 Deep Space 1 2001 2171 Ohilento, aikanaan parhaat kuvat komeetasta.[42][43]
21P/Giacobini–Zinner 2,0 20. joulukuuta 1900 ICE 1985 7800 Ohilento, ensimmäinen komeetan ohilento.[44]
26P/Grigg–Skjellerup 2,6 23. heinäkuuta 1902 Giotto 1992 100–200 Ohilento, luotain oli vaurioitunut aikaisemmasta ohilennosta eikä sen kamera enää toiminut. Se sai kuitenkin kerättyä tietoja komeetan kaasukehästä muilla laitteillaan. Tämä oli aikanaan lähin komeetan ohilento.[37][45][46]
67P/Churyumov–Gerasimenko 3,5 x 4 22. lokakuuta 1969 Rosetta 2014–Nyt 6 Kiertolaisluotain, ensimmäinen komeettaa kiertämään asettunut luotain. On kiertämässä komeettaa paraikaa.[47][48][49]
Philae 2014 0 Laskeutuja, ensimmäinen pehmeä laskeutuminen komeetalle. Kulki Rosetta-luotaimen mukana. Pompahteli komeetan pinnalla ennen kuin asettui paikalleen. Luotain vaipui horrokeseen 15. marraskuuta, mutta se saatetaan voida ottaa uudestaan käyttöön komeetan tullessa lähemmäs Aurinkoa keväällä 2015.[50]
81P/Wild 3,3 x 4,0 x 5,5 6. tammikuuta 1978 Stardust 2004 236 Ohilento. Keräsi näytteitä komeetan komasta ja toi ne Maahan. Tämän jälkeen luotain tutki myös komeettaa Tempel 1 nimellä Stardust-NExT.[38][51][52]
103P/Hartley 1,6 15. maaliskuuta 1986 EPOXI
(aikaisemmin Deep Impact)
2010 694 Ohilento. Luotaimen toiminta-ajan jatkoa.[40]

[25]

Komeetta Siding Spring[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3. tammikuuta 2013 löydetty komeetta C/2013 A1 (Siding Spring) ei ollut midenkään avaruusluotainten valittu kohde, mutta se vieraili Marsia tutkineiden luotainten luona ohittaessaan planeetan lähietäisyydeltä (noin 140000 km) 19. lokakuuta 2014. Useat luotaimet saivat tällöin kerättyä tietoja komeetasta ja sen vaikutuksesta Marsin kaasukehään. Luotaimet paljastivat että komeetan ydin on todennäköisesti pienempi kuin 1 km. Todennäköisesti komeetan ytimen läpimitta on noin 0,6–0,5 km tai vähemmän.[53][54][55][56]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marc Rayman: August 31 Dawn Journal. 31. elokuuta 2014. Dawn-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  2. Mission Status 2011 2014. Dawn-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  3. Dawn Spacecraft Begins Approach to Dwarf Planet Ceres 29. joulukuuta 2014. NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  4. Mission Status 2011 2012. Dawn-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  5. Mission Status 2012 2011. Dawn-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  6. Images Galleries > Vesta by Dawn 2011. Dawn-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  7. Marc Rayman: July 18, 2011 Dawn Journal. 18. heinäkuuta 2011. Dawn-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  8. C. T. Russell ym.: Dawn at Vesta: Testing the Protoplanetary Paradigm. Science, 2012, 336. vsk, nro 684, s. 684-. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 4.2.2014. (englanniksi)
  9. a b Rosetta Rosetta-luotaimen sivut: ESA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  10. Rosetta reveals mysterious Lutetia 27. lokakuuta, 2011. Rosetta-luotaimen sivut: ESA. Viitattu 4.2.2014. (englanniksi)
  11. a b Galileo End of Mission (PDF) NASA. Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  12. R. SULLIVAN, R. GREELEY, AND R. PAPPALARDO: Geology of 243 Ida. ICARUS, 1996, 120. vsk, s. 119–139. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  13. Dr. David R. Williams: NEAR Flyby of Asteroid 253 Mathilde NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  14. Frequently Asked Questions NEAR Shoemaker-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  15. NEAR-Shoemaker NASA Science: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  16. PIA02449: Masursky 2000. JPL Photojournal: NASA. Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  17. Encounter of a different kind: Rosetta observes asteroid at close quarters 6. syyskuuta 2008. Rosetta-luotaimen sivut: ESA. Viitattu 4.2.2014. (englanniksi)
  18. Chang'E 2 images of Toutatis 2012. The Planetary Society. Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  19. Stardust Mission Plan NASA. Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  20. Deep Space 1 Missions to Asteroids: NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  21. Marc D. Rayman and Philip Varghese Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology 4800 Oak Grove Dr. Pasadena, CA 91109 USA: THE DEEP SPACE 1 EXTENDED MISSION. Acta Astronautica, 2001, 48. vsk, nro 5-12, s. 693-705. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  22. Laura Lähdevuori: Japanin asteroidiluotain syöksyi kotiin Tekniikka & talous. 14.6.2010. Viitattu 4.2.2015.
  23. Olkin, Catherine B.; Reuter, D.; Lunsford, A.; Binzel, R. P.; Stern, S. A.: The New Horizons Distant Flyby of Asteroid 2002 JF56. Bulletin of the American Astronomical Society, Syyskuu 2006, 38. vsk, s. 597. American Astronomical Society. Artikkelin verkkoversio Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  24. a b ABSOLUTE MAGNITUDE (H) Near-Earth Object Program. NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  25. a b c JPL Small-Body Database Browser NASA. Viitattu 3.2.2015. (englanniksi)
  26. Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA) study ESA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  27. Miriam Kramer: Asteroid Deflection Mission AIDA Set To Crash Two Spacecraft Into Space Rock In 2022 Huffington Post. 25.3.2013. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  28. Müller, T. G.; O'Rourke, L.; Barucci, A. M.; Pál, A.; Kiss, C.; Zeidler, P.; Altieri, B.; González-García, B. M.; Küppers, M.: Physical properties of OSIRIS-REx target asteroid (101955) 1999 RQ36. Derived from Herschel, VLT/ VISIR, and Spitzer observations. Astronomy & Astrophysics, Joulukuu 2012, 548. vsk. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  29. NASA to Launch New Science Mission to Asteroid in 2016 (Artikkeli A36) 05.25.11. NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  30. Leonidas Papadopoulos: Hubble Discovers Two Potential KBO Targets for NASA's New Horizons Spacecraft, Follows Up With Additional Search AmericaSpace. 5. heinäkuuta 2014. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  31. Michael E. Brown: How many dwarf planets are there in the outer solar system? (updates daily) gps.caltech.edu. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  32. JAXA Report on Hayabusa-2, Procyon, and International Collaboration Sample Return Working Group (PDF) 21. toukokuuta 2014. NASA. Viitattu 4.2.2015. (englanniksi)
  33. a b c d What Have We Learned About Halley's Comet? 1986. Astronomical Society of the Pacific, 390 Ashton Avenue, San Francisco, CA 94112. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)
  34. a b History of cometary missions Rosetta-luotaimen sivut: ESA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  35. Suisei NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  36. SUISEI PLANET-A Halley's Comet Exploration JAXA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  37. a b ESA REMEMBERS THE NIGHT OF THE COMET 11. maaliskuuta 2011. ESA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  38. a b c Tempel 1 Impact Site NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  39. Deep Impact: Mission Science Q&A NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  40. a b Science Paper Details NASA EPOXI Flyby of Hyper Comet 16. kesäkuuta 2011. NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  41. NASA's Stardust Spacecraft Completes Comet Flyby Stardust-NExT-luotaimen sivut: NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  42. Comet 19P/Borrelly, target of Deep Space 1 22. syyskuuta 2001. The Planetary Society. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  43. Deep Space 1 NASA Science Missions: NASA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  44. C. Stelzried, L. Efron & J. Ellis: Halley Comet Mission (PDF) ipnpr.jpl.nasa.gov. 1986. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  45. GRIGG-SKJELLERUP ESA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  46. Giotto, ESA's first deep-space mission: 25 years ago 11. maaliskuuta 2011. ESA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  47. Sakari Nummila: Rosetta on perillä. Tähdet ja avaruus, 2014, nro 6, s. 15–19. Ursa. Tähdet ja avaruus digilehti Viitattu 6.2.2014.
  48. Rosetta swoops in for a close encounter 4. helmikuuta 2015. Rosetta-luotaimen sivut: ESA. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  49. 14 FEBRUARY CLOSE FLYBY, 4:32 GMT 16. helmikuuta 2015. ESA. Viitattu 1.3.2015. (englanniksi)
  50. Sakari Nummila: Philae on laskeutunut. Tähdet ja avaruus, 2014, nro 8, s. 14–20. Ursa. Tähdet ja avaruus digilehti Viitattu 6.2.2014.
  51. NASA Spacecraft Makes Great Catch...Heads for Touchdown 2. tammikuuta 2004. NASA. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)
  52. Comet 81P/Wild 2 The Planetary Society. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)
  53. Mikko Suominen: Mars-luotaimet valmistautuvat Siding Spring -komeetan ohitukseen Tähdet ja avaruus -lehden uutiset. 13.10.2014. URSA. Viitattu 5.2.2015.
  54. Alfred McEwen: Images of Comet C/2013 A1 Siding Spring uahirise.org. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)
  55. Mars Spacecraft Reveal Comet Flyby Effects on Martian Atmosphere 7. marraskuuta 2014. NASA. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)
  56. Mikko Suominen: Siding Spring pommitti rajusti Marsin kaasukehää. Tähdet ja avaruus, 2014, nro 8, s. 22–23. Ursa. Tähdet ja avaruus digilehti Viitattu 5.2.2015.