Luettelo alas ammutuista siviililentokoneista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaupallisen ilmailun historiassa on tapahtunut useita siviililentokoneiden alasampumisia, jotka on aiheutettu tahallisesti tai tahattomasti. Tämä on kronologinen luettelo tapauksista, joissa lentokoneet on tuhottu tuliasein tai ohjuksilla. Luettelossa on sodan ajan alasampumiset mutta ei terroritekoja.

Lento Yhtiö Lähtöpaikka Määränpää Päivämäärä Tapahtumapaikka Maa Alasampuja Viite
Kweilin China National Aviation Corporation Hongkong, Brittiläinen siirtomaa Chengtu, Kiina 24. elokuuta 1938 Zhongshan, Guangdong Kiinan tasavallan vuosina 1928–1949 käytössä ollut lippu. Kiinan tasavalta Japanin keisarilliset ilmavoimat [1] [2][3]
Aeron lento 1631 Aero O/Y Tallinna, Viro Helsinki, Suomi 14. kesäkuuta 1940 Keri,Suomenlahti  Viro Neuvostoliiton ilmavoimat [4]
Chungking China National Aviation Corporation Hongkong, Brittiläinen siirtomaa Qujing, Junnan 29. lokakuuta 1940 Qujing, Junnan Kiinan tasavallan vuosina 1928–1949 käytössä ollut lippu. Kiinan tasavalta Japanin keisarilliset ilmavoimat [5]
Pelikaan KNILM Bandung, Jaava, Alankomaiden Itä-Intia Broome, Länsi-Australia 3. maaliskuuta 1942, Carnot Bay, Länsi-Australia  Australia Keisarillisen Japanin laivaston ilmavoimat [6][7]
BOAC:in lento 777 British Overseas Airways Corporation Lissabon, Portugali Bristol (Whitchurch) Britannia 1. kesäkuuta 1943 Biskajanlahti Flag of Spain (1945 - 1977).svg Espanja / Ranska (rannikko) Luftwaffe [8] [9] [10] [11][12][13][14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22]
Aeroflot Coach Neuvostoliiton laivasto Port Arthur, Liaoning, Kiina Vladivostok, Neuvostoliitto 27. heinäkuuta 1953 Mao-erh-Shan  Kiina Yhdysvaltain ilmavoimat [23][24][25] [26]
Avro Anson 1 "Silver Wings" Cathay Pacific Airways Bangkok, Thaimaa Hongkong, Brittiläinen siirtomaa 23. heinäkuuta 1954 Etelä-Kiinan meri, Hainan Kiinan kansan vapautusarmeijan ilmavoimat [27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40][41][42][43]
El Alin lento 402 El Al Lontoo, Britannia Tel Aviv, Israel 27. heinäkuuta 1955. Petritš Bulgarian lippu (1946-1990) Bulgaria Bulgarian ilmavoimat [44][45][46] [47] [48]
Aeroflotin lento 902 Aeroflot Habarovsk, Neuvostoliitto Moskova, Neuvosliitto 30. kesäkuuta 1962 Berjozovskin piirikunta, Krasnokjarskin Krai  Neuvostoliitto ei tiedossa [49][50]
Libyan Arab Airlinesin lento 114 Libyan Arab Airlines Kairo, Egypti Tripoli, Libya 21. helmikuuta 1973 Siinain niemimaa  Egypti Israelin ilmavoimat [51][52][53][54][55]
Korean Airin lento 902 Korean Air Lines Pariisi, Ranska Soul, Etelä-Korea 20. huhtikuuta 1978 Louhi, Karjalan ASNT,  Neuvostoliitto Neuvostoliiton ilmavoimat [56][57][58][59][60][61][62][63] [64][65][66][67]
Air Rhodesian lento 825 Air Rhodesia Victoria Falls, Rhodesia Salisbury, Rhodesia 3. syyskuuta 1978 Karoi  Rhodesia Zimbabwen kansan vallankumouksellinen armeija [68] [69] [70] [71][72] [73][74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81][82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98][99][100] [101] [102]
Air Rhodesian lento 827 Kariba, Rhodesia 12. helmikuuta 1979 [103][104] [105]
Itavian lento 870 Aerolinee Itavia Bologna, Italia Palermo, Italia 27. kesäkuuta 1980 Tyrrhenanmeri  Italia Ranskan ilmavoimat [106][107] [108][109][110] [111][112][113]
Linhas Aéreas de Angola TAAG Angola Airlines Jamba, Angola Lubango, Angola 8 . helmikuuta 1980 Matala  Angola ei tiedossa, Angolan viranomaisten mukaan ulkomaalainen lentokone [114][115]
Korean Airin lento 7 Korean Air New York City, Yhdysvallat Soul, Etelä-Korea 1. syyskuuta, 1983 Japaninmeri, Sahalin, Venäjän SFNT  Neuvostoliitto Neuvostoliiton ilmavoimat [116][117][118][119][120][121][122][123][124][125][126][127][128][129][130][131][132][133][134][135][136][137][138][139][140][141][142][143][144] [145] [146] [147][148][149][150] [151] [152] [153] [154] [155][156] [157] [158] [159] [160] [161][162][163]
Polar 3 Alfred Wegener Institute Dakar, Senegal Lanzarote , Kanariansaaret, Espanja 24. helmikuuta 1985 Länsi-Sahara Polisariorintama [164][165][166][167]
Zimex Aviation Lockheed L-10 Zimex Aviation Cuito, Angola Benguela, Angola 14. lokakuuta 1987 Cuito  Angola ei tiedossa, Angolan sisällissodan yksi osapuolista [168][169]
Air Malawi 7Q-YMB Air Malawi Blantyre, Malawi Lilongwe, Malawi 6. marraskuuta 1987 Ulongwe  Mosambik ei tiedossa, Mosambikin sisällissodan yksi osapuolista [170]
Iran Airin lento 655 Iran Air Teheran, Iran Dubai, Yhdistyneet arabiemiirikunnat 3. heinäkuuta 1988 Hormuzinsalmi, Persianlahti  Iran Yhdysvaltain laivasto [171]
T&G Aviation USAID Dakar, Senegal Agadir, Marokko 8. joulukuuta 1988 Länsi-Sahara Polisariorintama [172]
Transair Georgian kaksi lentoa Transair Georgian Sotši, Venäjä Suhumi, Georgia 21. syyskuuta 1993 Mustameri [173][174][175][176][177]
Suhumi, Georgia Tbilisi, Georgia 23. syyskuuta 1993 Suhumi  Georgia
Ruandan presidentillinen lentokone Ruandan valtio Dar es Salaam, Tansania Bujumbura, Burundi 6. huhtikuuta 1994 Kigali  Ruanda Ruandan isänmaallinen rintama tai Ruanda hallituksen tukemat hutuvoimat [178] [179] [180] [181] [182][183] [184] [184] [185][186] [187] [188][189] [182] [190][191] [192][193] [194] [195] [196][183] [197][198] [199] [200] [201][200][183] [202] [186] [203] [204] [205] [206] [207] [208] [209][210][211][212] [213][214] [184] [213] [215][216][217]
Lionairin lento 602 Lionair Jaffna, Sri Lanka Colombo, Sri Lanka 29. syyskuuta 1998 Iranaitivu  Sri Lanka Tamilitiikerit [218][219][220][221]
Siberia Airlinesin lento 1812 Siberia Airlines Tel Aviv, Israel Novosibirsk, Venäjä 4. lokakuuta 2001 Mustameri  Ukraina Ukrainan ilmavoimat [222] [223][224][225][226][222][227] [228][229][230][231][232][233][234][235][236][235] [235] [235][237][238] [239][240][225][241] [242] [243][226][244] [241] [241][245][246] [247][248][249]
DHL Express European Air Transport Bagdad, Irak Muharraq, Bahrain 22. marraskuuta 2003 Bagdad  Irak Fedayeen Saddam [250][251] [251][252] [253] [254][255][256]
AerianTur-M Yhdysvaltain ilmavoimat Adana, Turkki Balad, Irak 9. tammikuuta 2007 Balad Irakin islamilainen armeija [257][258][259] [260][261] [262][263][264] [265] [266] [267][268] [269] [270] [270][271]
TransAVIAexport Airlines Galaxy AIR Entebbe, Uganda Mogadishu, Somalia 23. maaliskuuta 2007 Mogadishu  Somalia Hizbul Islam [272][273][274][275][276][277][278][279][280][281][282][283][284][285][286]
Malaysia Airlinesin lento 17 Malaysia Airlines Amsterdam, Alankomaat Kuala Lumpur, Malesia 17. heinäkuuta 2014 Hrabove, Šah’tarskin piiri, Donetskin alue,  Ukraina Itä-Ukrainan separatistit [287][288] [289] [289] [289] [289][290][291] [292][293][294] [295] [296] [297][298][299] [300][301][302][303][304] [305][306] [307] [308][309][310] [310] [311][312][313][314][315][316][317][318] [319][320][321] [322][323] [324][325][326][327][328][329][330][331][332][333][334] [335][336][337][338]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (2012) "Chapter 13: The Kweilin Incident", China's Wings: War, Intrigue, Romance and Adventure in the Middle Kingdom during the Golden Age of Flight. Bantam Books]author=Gregory Crouch, 155170 (In EPub version 3.1: pp. 172–189). ISBN 034553235X. 
  2. Gregory Crouch (2012). "Chapter 17: Ventricular tachycardia,", China's Wings: War, Intrigue, Romance and Adventure in the Middle Kingdom during the Golden Age of Flight. Bantam Books, 218220 (In EPub version 3.1: pp. 240–242). ISBN 034553235X. 
  3. 侵华日军曾击落中国民航客机 Sina. Viitattu 7.4.2019. (kiinaksi)
  4. Niku, Risto: Kalevan kuolemanlento. Mitä välikohtauksessa tapahtui. Jyväskylä: Edits, 2007. ISBN 978-951-37-4965-1.
  5. Gregory Crouch (2012). "Chapter 17: Ventricular Tachycardia,", China's Wings: War, Intrigue, Romance and Adventure in the Middle Kingdom during the Golden Age of Flight. Bantam Books, 240–242. 
  6. Wills, Juliet ja Van Velzen, Marianne: The Diamond Dakota mystery. Allen & Unwin, 2006. ISBN 978-1-74114-745-2.
  7. Tyler, William H: Flight of Diamonds : the story of Broome's war and the Carnot Bay diamonds. Hesperian Press, 1987. ISBN 978-0-85905-105-7.
  8. However, Ian Colvin in his book, Flight 777: The Mystery of Leslie Howard.
  9. "Douglas DC-3-194 PH-ALI 'Ibis'." web.archive.org, 2004. Retrieved: 25 .7.2010.
  10. "Nazis Hit Airliner: Leslie Howard Put Among 17 Missing." The New York Times, 3. kesäkuuta 1943, p. 1 via ProQuest Historical Newspapers. (ProQuest), Hennepin County Public Library,Edina. Viitattu 2. joulukuuta 2006.
  11. Bauer, Yehuda. American Jewry and the Holocaust: The American Jewish Joint Distribution Committee, 1939–1945. Detroit, Michigan: Wayne State University, 1981.  ISBN 0-8143-1672-7.
  12. "Howard Won Fame in Romantic Roles." The New York Times, 3. kesäkuuta 1943, p. 4 via ProQuest Historical Newspapers, (ProQuest), Hennepin County Public Library, Edina. Viitattu 2. joulukuuta 2006.
  13. " Article 8 – No Title." The New York Times, 4. kesäkuuta 1943, p. 4 via ProQuest Historical Newspapers (ProQuest), Hennepin County Public Library, Edina. Retrieved: 9. joulukuuta 2006.
  14. [Ronald Howard In Search of My Father: A Portrait of Leslie Howard, the nanny's name was Rowe.
  15. Hamilton, Thomas. "Leslie Howard: A Quite Remarkable Life." Repo Films via lesliehoward.squarespace.com. Viitattu 25.7.2010.
  16. Ronald Howard In Search of My Father: A Portrait of Leslie Howard, the priest was Father A. S. Holmes, vice president of the R. C. English College. He was returning to England, but he left the airplane to take a last minute phone call.
  17. Traição a Salazar by José Antonio Barreiros, Oficina do Livro (kesäkuu 2012), page 69.
  18. "The Luftwaffe Intercepts." Time, 14. kesäkuuta 1943. Viitattu 24.7.2010.
  19. The Times, Thursday, 3. kesäkuuta 1943, p. 4.
  20. Wilkes, Donald E., Jr. "The Assassination of Ashley Wilkes." The Athens Observer, 8. kesäkuuta 1995 p. 7A, accessed at law.uga.edu. Viitattu 23.7.2010.
  21. "Book: Howard kept Spain from joining WWII." United Press International, 6. lokakuuta 2008. Retrieved: 25. toukokuuta 2009.
  22. "Intrepid Book Brings Spy's Life From Shadows." trueintrepid.com. Viitattu 23.7.2010.
  23. wpalette.com/en/planes/28379 (F-86F-30) wpalette.com.
  24. Sabre Attacks Il-12 antiterror.one. (englanniksi)
  25. "Up From Kitty Hawk 1947-1953." airforce-magazine.com. Retrieved: 17 .7.2011.
  26. (10. kesäkuuta 2010) GCHQ. HarperPress, 129. ISBN 0007312660. 
  27. http://www.joebaugher.com/usaf_serials/1942_4.html
  28. Hong Kong – Plane Survivors – Movietone News
  29. Accident details – VR-HEU – Plane Crash Info
  30. VR-HEU Account by passenger: Valerie Parish – Major Commercial Airline Disasters
  31. ASN Aircraft accident Douglas C-54A-10-DC VR-HEU Hainan Island – Aviation Safety Network
  32. Eastwood and Roach 1991, page 122
  33. Last Act in the Hainan Incident fly.historicwings.com. Viitattu 23. helmikuuta 2019.
  34. "Murder in the air.", The Argus, 8. tammikuuta 1955. Luettu 23. helmikuuta 2019. 
  35. Archived copy web.archive.org. Arkistoitu 20. elokuuta 2008. Viitattu 17.10.2008. Blown's official report to the British Foreign Office, 1954
  36. Airliner Disaster , South China Morning Post, 24 .7.1954
  37. No 76 – 80 Squadron Histories Air of Authority – A History of RAF Organisation
  38. http://www.edcoatescollection.com/ac5/ROW%20Asia/VR-HEU.html
  39. "Murder in the Air", The Argus, 8. tammikuuta 1955. 
  40. Incident on the China Coast by Peter Thacher, The Reader's Digest, 19. marraskuuta 1954
  41. We Rescued the Victims of Red China's Murder Planes By Capt. Jack T. Woodyard, USAF, The Saturday Evening Post, 23. lokakuuta 1954
  42. [1] South China Morning Post, 27.7.1954.
  43. Red China Apologises For Attack On Plane – Reuters, France Presse, 26.7.1954.
  44. "Through the Curtain", Time Magazine, 8. elokuuta 1955. 
  45. Tsvetan Tsakov, "Bulgarian Aviation in the XX c.: Triumphs and Catastrophes", AirGroup2000, Sofia 2000
  46. Zahari Zahariev, "My life in Aviation", AirGroup2000, Sofia, 2004
  47. Kibble, D. 2014. The Arab Israeli Conflict: No Service, Returned & Captured Mail. Vivid Publishing, Perth. 384 pages + index, hardback, pages 296–298.
  48. "The Worst, but Not the First", Time/CNN, 12. syyskuuta 1983. 
  49. Crash of Tu-104A near Krasnoyarsk (in Russian: Катастрофа Ту-104А Дальневосточного управления ГВФ близ Красноярска airdisaster.ru. Arkistoitu 25.10.2012. Viitattu 10.10.2012. (venäjäksi)
  50. Kasatkin, Vasiliy: Dangerous Sky (in Russian: Опасное небо) 17.4.2008. Krasnoyarskiy Rabochiy (in Russian: Красноярский рабочий). Arkistoitu 25.10.2012. Viitattu 10.10.2012. (venäjäksi)
  51. "Libyan airliner shot down over Sinai (part 1 of 2)" (1. maaliskuuta 1973). Flight International 3338. 
  52. "Libyan airliner shot down over Sinai (part 2 of 2)" (1. maaliskuuta 1973). Flight International 3338. 
  53. John T. Phelps (Maj.) (Winter 1985). "Aerial intrusions by Civil and Military Aircraft in a Time of Peace". Military Law Review 107: 255–303. Judge Advocate General's School, U.S. Army. 
  54. Omer-Man, Michael. "IAF shoots down Libyan Flight 114", 25. helmikuuta 2011. 
  55. "Libyan Arab Airlines Flight 114 was lost over Sinai Desert", 23. tammikuuta 1973. 
  56. https://aviation-safety.net/database/record.php?id=19780420-1 Viitattu 17. joulukuuta 2018
  57. "The Worst, But Not The First." Time 122.11 (1983): 21. Academic Search Premier. Web. 9. marraskuuta 2012.
  58. "The Mystery Of Flight 902 Why Did A South Korean Jet Make a 180° Turn over the Arctic?." Time 111.18 (1978): 35. Academic Search Premier. Web. 9. marraskuuta 2012.
  59. Рейс "KAL" # 902 по расписанию не прибыл nvo.ng.ru. Viitattu 30. huhtikuuta 2017.
  60. Flight of South Korean Airliner 'Very Puzzling' to U.S. Officials 22. huhtikuuta 1978. The New York Times. Viitattu 20. huhtikuuta 2018.
  61. (ukrainaksi) Spring of 1978. How USSR downed over Karelia the Korean "Boeing". Ukrayinska Pravda
  62. South Korean Plane Plunged 30,000 Feet After Being Fired On 23. huhtikuuta 1978. The New York Times. Viitattu 20. huhtikuuta 2018.
  63. Soviet Frees Last 2 in Korean Plane Case 30. huhtikuuta 1978. The New York Times. Viitattu 20. huhtikuuta 2018.
  64. Reed Irvine: KAL-007: Where's the Media? 8. toukokuuta 1991. Accuracy in Media. Viitattu 1. syyskuuta 2009.
  65. Pearson, David Eric (1987). KAL 007: The Cover-up. N.Y.: Summit Books, 110. ISBN 0-671-55716-5. 
  66. 2 Killed on South Korean Airliner That Was Forced to Land in Soviet 22. huhtikuuta 1978. The New York Times. Viitattu 20. huhtikuuta 2018.
  67. Criminal Occurrence Description at the Aviation Safety Network aviation-safety.net.
  68. Lindsell-Stewart, Gavin (5. syyskuuta 1978). "Three Describe a Night of Terror". The Rhodesia Herald. Salisbury: Argus Group. 
  69. Machona, Goodson. "Mugabe honours fallen heroes", The Post, 31.7.1998. Luettu 18. joulukuuta 2013. 
  70. "KK left out of Chikumbi massacre memorial", The Post, 4. elokuuta 1998. Luettu 18. joulukuuta 2013. 
  71. Platts, Clare (6. syyskuuta 1978). "Newlyweds Tell of Crash Nightmare". The Rhodesia Herald. Salisbury: Argus Group. 
  72. "Search on for killers of survivors" (5. syyskuuta 1978). Daily Record. Ellensburg, Washington: James J McGiffin. 
  73. "Shot at Point Blank Range" (5. syyskuuta 1978). The Rhodesia Herald. Salisbury: Argus Group. 
  74. "Hundreds Mourn Crash Victims: Emotional scenes at services" (9. syyskuuta 1978). The Rhodesia Herald. Salisbury: Argus Group. 
  75. "Seeds of Political Destruction" (18. syyskuuta 1978). Time. Viitattu 22. marraskuuta 2012. 
  76. "Air Rhodesia Corporation" (28. huhtikuuta 1979). Flight International. Viitattu 22. marraskuuta 2012. 
  77. "Early day motion 1552: Vumba Massacre", House of Commons of the United Kingdom, 13. toukokuuta 2008. Luettu 3. joulukuuta 2012. 
  78. "Inauguration of the Viscount Memorial in the VTM Garden of Statues" (pdf), Flying Spirit, South African Air Force Association, lokakuu 2012, p. 2. Luettu 24. joulukuuta 2012. 
  79. "Viscount Memorial Services 2nd September 2012" (pdf), Contact! Contact!, Rhodesian Services Association, lokakuu 2012, pp. 21–22. Luettu 24. joulukuuta 2012. 
  80. "House of Commons Rhodie Motion Raises Stink" (11. helmikuuta 2013). The Herald. Harare: Government of Zimbabwe. Viitattu 18. joulukuuta 2013. 
  81. "House of Commons Rhodie Motion 'A Racist Stance'" (12. helmikuuta 2013). The Herald. Harare: Government of Zimbabwe. Viitattu 18. joulukuuta 2013. 
  82. (1990) Aerial Piracy and Aviation Security. Leiden: Brill Publishers. ISBN 978-0-7923-0932-1. 
  83. Binda, Alexandre (marraskuu 2007). Masodja: The History of the Rhodesian African Rifles and its forerunner the Rhodesian Native Regiment. Johannesburg: 30° South Publishers. ISBN 978-1-920143-03-9. 
  84. Binda, Alexandre (toukokuu 2008). The Saints: The Rhodesian Light Infantry. Johannesburg: 30° South Publishers. ISBN 978-1-920143-07-7. 
  85. Chikuhwa, Jacob (maaliskuu 2004). A Crisis of Governance: Zimbabwe, First, New York: Algora Publishing. ISBN 978-0-87586-286-6. 
  86. Cilliers, Jakkie (joulukuu 1984). Counter-Insurgency in Rhodesia. London, Sydney & Dover, New Hampshire: Croom Helm. ISBN 978-0-7099-3412-7. 
  87. Donovan, Paul [1997] (1998). All Our Todays: Forty Years of Radio 4's Today Programme. London: Arrow Books. ISBN 978-0-09-928037-8. 
  88. Freeman, Charles (1981). Terrorism, Today's World. London: Batsford Academic and Educational Limited. ISBN 978-0-7134-1230-7. 
  89. Gowlland-Debbas, Vera (1990). Collective Responses to Illegal Acts in International Law: United Nations action in the question of Southern Rhodesia, First, Leiden and New York: Martinus Nijhoff Publishers. ISBN 0-7923-0811-5. 
  90. [1993] (1995) Rhodesians Never Die: The Impact of War and Political Change on White Rhodesia c. 1970–1980. Harare: Baobab Books. ISBN 978-0-908311-82-8. 
  91. Guttery, Ben R (elokuu 1998). Encyclopedia of African Airlines. Jefferson, North Carolina: McFarland & Company. ISBN 978-0-7864-0495-7. 
  92. [1982] (huhtikuu 2008) The Rhodesian War: A Military History. Barnsley: Pen and Sword Books. ISBN 978-1-84415-694-8. 
  93. (huhtikuu 1984) Nkomo: The Story of My Life, First, London: Methuen Publishing. ISBN 978-0-413-54500-8. 
  94. Nyarota, Geoffrey (2006). Against the Grain: Memoirs of a Zimbabwean Newsman. Cape Town: Zebra. ISBN 978-1-77007-112-4. 
  95. Palley, Claire (1966). The Constitutional History and Law of Southern Rhodesia 1888–1965, with Special Reference to Imperial Control, First, Oxford: Clarendon Press. OCLC 406157. 
  96. Petter-Bowyer, P J H [2003] (marraskuu 2005). Winds of Destruction: the Autobiography of a Rhodesian Combat Pilot. Johannesburg: 30° South Publishers. ISBN 978-0-9584890-3-4. 
  97. Scully, Pat (1984). Exit Rhodesia: From UDI to Marxism, First, Ladysmith, Natal: Cottswold Press. ISBN 978-0-620-07802-3. 
  98. Sibanda, Eliakim M (tammikuu 2005). The Zimbabwe African People's Union 1961–87: A Political History of Insurgency in Southern Rhodesia. Trenton, New Jersey: Africa Research & Publications. ISBN 978-1-59221-276-7. 
  99. Ian SmithThe Great Betrayal: The Memoirs of Ian Douglas Smith. London: John Blake Publishing, 1997. ISBN 1-85782-176-9.
  100. Wessels, Hannes (heinäkuu 2010). P K van der Byl: African Statesman. Johannesburg: 30° South Publishers. ISBN 978-1-920143-49-7. 
  101. (heinäkuu1988) The Dictionary of Contemporary Politics of Southern Africa, First, London: Routledge. ISBN 978-0-415-00245-5. 
  102. Wood, J R T (huhtikuu 2008). A matter of weeks rather than months: The Impasse between Harold Wilson and Ian Smith: Sanctions, Aborted Settlements and War 1965–1969. Victoria, British Columbia: Trafford Publishing. ISBN 978-1-4251-4807-2. 
  103. P. J. H. Petter-Bowyer (2003). Winds of Destruction. Trafford Publishing. ISBN 1-4120-1204-X. Self-published tammikuu 2018
  104. Again, death on "Flight SAM-7" TIME magazine and CNN
  105. Description of Air Rhodesia Flight RH827 Aviation-Safety.net. Viitattu 8. helmikuuta 2008.
  106. "Italian DC-9 lost off Sicily." 'Flight International. 5 .7. 1990. p. 2. (Direct PDF link, Archive)
  107. Italy Reopens Probe Into 1980 Plane Crash: Media, Reuters, 22. kesäkuuta 2008
  108. "Ustica, Corte d’Appello conferma: "Il Dc-9 venne abbattuto da un missile"", 8. huhtikuuta 2015. 
  109. A. Frank Taylor, "A Case History Involving Wreckage Analysis: Lessons from the Ustica investigations" (Archive)
  110. Thomas Van Hare (27. kesäkuuta 2012). "Italy's Darkest Night". Historic Wings. 
  111. The Mystery of Flight 870, The Guardian, 21 .7.2006 (englanniksi)
  112. Noel Grima (18. syyskuuta 2011). "Libyan secret documents said to uncover Ustica tragedy… and how Gaddafi escaped to Malta unscathed". The Malta Independent. 
  113. Cooper, T. (2015). Libyan Air Wars: Part 1: 1973-1985, Africa@War (in (englanniksi)). Helion, Limited, 41. ISBN 978-1-910777-51-0. 
  114. ICAO Report No. 12/80
  115. "Flight safety: 1980 reviewed – FATAL ACCIDENTS: SCHEDULED PASSENGER SERVICES" (pdf) (1981-1-2424. tammikuuta 1981). Flight International: 228. Viitattu 2011-6-2020. kesäkuuta 2011. 
  116. Luethye, Randy (2015). The Cold War, KAL-007 & Communism: Intelligence Secrets Revealed. USA: Amazon's CreateSpace. ISBN 978-1512126761. 
  117. Brun, Michel (1995). Incident at Sakhalin: The True mission of KAL Flight 007. New York, London: Four Walls Eight Windows. ISBN 1-56858-054-1. 
  118. Ball, Desmond (1993). Signals Intelligence in the Post-cold War Era: Developments in the Asia-Pacific Region. Institute of Southeast Asian Studies. ISBN 981-3016-37-X. 
  119. Blacker, Coit D. (1984). International arms control: issues and agreements. Stanford Arms Control Group. ISBN 0-8047-1211-5. 
  120. (1993) Report of the completion of the fact finding investigation regarding the shooting down of Korean Airlines Boeing 747 (Flight KE007) On 31st August 1983. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö (ICAO). 
  121. Dallin, Alexander (1985). Black Box: KAL 007 and the Superpowers. University of California Press. ISBN 0-520-05515-2. 
  122. Daniloff, Nicholas (2008). Of Spies and Spokesmen. University of Missouri Press. ISBN 0-8262-1804-0. 
  123. Degani, Asaf (2004). Taming HAL: Designing Interfaces Beyond 2001. St. Martin's Press. ISBN 0-312-29574-X. 
  124. (1994) Desired Track. The Tragic Flight of KAL Flight 007. American Vision Publishing. ISBN 1-883868-01-7. 
  125. Hersh, Seymour M. (1986). Target is Destroyed. New York: Random House. ISBN 978-5-551-63092-0. 
  126. Johnson, Richard William (1986). Shootdown: Flight 007 and the American Connection. Viking. ISBN 0-670-81209-9. 
  127. Kilroy, Christopher: Accident Database – Accident Synopsis – 09011983 AirDisaster.com.
  128. Kleiner, Jürgen (2001). Korea, a Century of Change. World Scientific. ISBN 981-02-4657-9. 
  129. Knight, Peter (2003). Conspiracy Theories in American History. ABC-CLIO, 382. ISBN 1-57607-812-4. 
  130. Luck, Edward C. (1999). Mixed Messages: American Politics and International Organization, 1919–1999. Brookings Institution Press. ISBN 0-8157-5307-1. 
  131. Milde, Michael (2008). International Air Law and ICAO. Eleven International Publishing. ISBN 90-77596-54-2. 
  132. McCormick, Barnes Warnock (2003). Aircraft Accident Reconstruction and Litigation. Lawyers & Judges Publishing Company. ISBN 1-930056-61-3. 
  133. Merrills, J.G. (2005). International Dispute Settlement. Cambridge University Press. ISBN 0-521-85250-1. 
  134. (1998) Boeing. Osceolo, WI: Motorbooks International. ISBN 0-7603-0497-1. 
  135. Oberdorfer, Don (1998). From the Cold War to a New Era: The United States and the Soviet Union, 1983–1991. JHU Press. ISBN 0-8018-5922-0. 
  136. Pearson, David Eric (1987). KAL 007: The Cover-up. N.Y.: Summit Books. ISBN 0-671-55716-5. 
  137. Pry, Peter Vincent (1999). War Scare: Russia and America on the Nuclear Brink. Greenwood Publishing Group. ISBN 0-275-96643-7. 
  138. Richelson, Jeffrey T. (1997). A Century of Spies. Oxford University Press US, 385. ISBN 0-19-511390-X. 
  139. Rosenthal, Uriel and Michael T. Charles, Paul 't Hart (1989). Coping with Crises. C.C. Thomas. ISBN 0-398-05597-1. 
  140. Ross, Robert S. and Robert Gilpin, Institute of Southeast Asian Studies (1995). East Asia in Transition: Toward a New Regional Order. M.E. Sharpe. ISBN 1-56324-561-2. 
  141. Shultz, George Pratt (1993). Turmoil and Triumph: My Years as Secretary of State. Scribner's. ISBN 0-684-19325-6. 
  142. Winkler, David F. (kesäkuu 2000). Cold War at Sea: High-seas Confrontation Between the United States and the Soviet Union. U.S. Naval Institute Press. ISBN 1-55750-955-7. Viitattu 13. tammikuuta 2009. 
  143. (1988) Flights of Fancy, Flight of Doom: KAL 007 and Soviet-American Rhetoric. University Press of America. ISBN 0-8191-7225-1. 
  144. "Flight KAL007: The Anatomy of a Cover-up" (2007). Airways Magazine. Viitattu 7. maaliskuuta 2009. 
  145. Andrew, Christopher (heinäkuu 1994). "KGB Foreign Intelligence from Brezhnev to the Coup". Intelligence and National Security 8 (3): 52–67. Routledge. doi:10.1080/02684529308432214. Viitattu 3. maaliskuuta 2008. 
  146. Joint Committee on Slavic Studies (U.S.), American Council of Learned Societies, Social Science Research Council (U.S.) (1986). "The Current digest of the Soviet press". The Current Digest of the Soviet Press. American Association for the Advancement of Slavic Studies. Viitattu 26. tammikuuta 2009. 
  147. Charles, Dan (9. maaliskuuta 1991). "Cover-up continues over downed Korean plane". New Scientist 1759. Washington, DC: IPC Magazines. Viitattu 13. tammikuuta 2009. 
  148. Doerner, William R (12. syyskuuta 1983). "Atrocity In the Skies". TIME. Viitattu 10. tammikuuta 2009. 
  149. Illesh, Andrey. "The Mystery of the KAL-007", Izvestia. 
  150. "Salvaging the Remains" (26. syyskuuta 1983). TIME. Viitattu 11. helmikuuta 2009. 
  151. Maier, Timothy W. (16. huhtikuuta 2001). "KAL 007 Mystery". Insight Magazine. Viitattu 17. helmikuuta 2007. 
  152. Oberg, James (lokakuu 1993). "KAL 007: The Real Story". The American Spectator. Viitattu 19. tammikuuta 2009. 
  153. "The Truth and Lies about the South Korean Airliner" (joulukuu 1983). Sputnik: A Digest of the Soviet Press. Novosti Printing House. 
  154. Lee, Robert W. (10. syyskuuta 1991). "KAL 007 Remembered: The Questions Remain Unanswered". The New American. John Birch Society. Viitattu 2. helmikuuta 2009. 
  155. "Backing Down on Flight 007" (3. joulukuuta 1984). TIME. Viitattu 2. helmikuuta 2009. 
  156. ASN Aircraft Accident Boeing 747-230B HL7442 Sakhalin Okhotsk Sea Aviation Safety Database. Viitattu 22. tammikuuta 2009.
  157. Ephraimson, Hans. "Korean Bribe Rekindles Flight 007 Issues", The New York Times, 20. tammikuuta 1996. Luettu 13. tammikuuta 2009. 
  158. A Cold War Conundrum: The 1983 Soviet War Scare 17. maaliskuuta 2007. Central Intelligence Agency. Viitattu 10. tammikuuta 2009.
  159. Gordon, Michael R.. "Ex-Soviet Pilot Still Insists KAL 007 Was Spying", The New York Times, 9. joulukuuta 1996. Luettu 13. tammikuuta 2009. 
  160. In situ observations of Tsushima and West Sakhalin currents near La Perouse (Soya) Strait (PDF) 12. tammikuuta 1999. North Pacific Marine Science Organization. Viitattu 8. tammikuuta 2009.
  161. Taubman, Philip. "Khabarovsk Journal; Keeping the Air Lanes Free: Lessons of a Horror", New York Times, 17. syyskuuta 1987. Luettu 8. tammikuuta 2009. 
  162. Donald E. Wilkes J: THE DEATH FLIGHT OF LARRY MCDONALD Flagpole Magazine. Viitattu 8.4.2019.
  163. Witkin, Richard. "Soviet Pilot Insists Downed Korean Jet Was Spy Plane", The New York Times, 19. toukokuuta 1991. Luettu 25. tammikuuta 2009. 
  164. Google book review – Geological evolution of Antarctica author: Janet W. Thomson, J. Alistair Crame, publisher: Cambridge University Press, accessed: 19 4.2009
  165. Aviation safety network – Report on Polar 3 accessed: 18 4.2009
  166. Rebels shoot down Do. 228 (accessed 18 .4.2009).
  167. Description of Polar 2 (saksaksi), accessed: 19 4.2009
  168. http://aviation-safety.net/database/record.php?id=19871014-0
  169. Accident report (ranskaksi): http://www.sust.admin.ch/pdfs/AV-berichte//1366.pdf
  170. ASN Aircraft accident Shorts SC.7 Skyvan 3-100 7Q-YMB Ulongue Aviation-safety.net. Viitattu 15.10.2011.
  171. Flight 655: When The US Shot Down An Airliner BBC Witness History. BBC World Service. Viitattu 7.4.2019.
  172. ASN accident|title=N284|id=19881208-1|accessdate=2013-11-29
  173. ASN accident|id=19930920-0|type=Criminal|title=65809
  174. ASN accident|id=19930921-0|type=Criminal Occurrence|title=Wednesday 22 September 1993 shootdown
  175. ASN accident|id=19930922-1|type=Criminal|title=85163
  176. ASN accident|id=19930923-1|type=Criminal|title=CCCP-65001
  177. ASN accident|id=19930923-0|type=Criminal|title=85359
  178. "Report of the Independent Inquiry into the Actions of the UN during the 1994 Genocide in Rwanda" YK (hosted by ess.uwe.ac.uk). For the slow connection to the copy hosted by un.org, see here
  179. Melvern, Linda: "Expert Refutes Bruguière Claims that RPF Shot Down Rwandan President's Aircraft in 1994." The New Times. 27 .11.2006.
  180. Aircraft accident Dassault Falcon 50 9XR-NN Kigali aviation-safety.net.
  181. Criminal Occurrence description,Aviation Safety Network
  182. a b Report of the Information Mission on Rwanda, Section 4: L'Attentat du 6 Avril 1994 Contre L'Avion du Président Juvénal Habyarimana, 15. joulukuuta 1998 (ranskaksi)
  183. a b c Report lexpress.fr.  (1.01 MB) by Jean-Louis Bruguière, Paris Court of Serious Claims (Tribunal de Grande Instance), 17 .11.2006, p. 1 (hosted by lexpress.fr) (ranskaksi)
  184. a b c Melvern, Linda. "Rwanda: at last we know the truth", The Guardian, 10 .1.2012. 
  185. "Ending a Chapter, Mobutu Cremates Rwanda Ally by Howard W. French. New York Times. 16 .5. 1997.
  186. a b "Rwanda's mystery that won't go away" by Mark Doyle, BBC News, 29 .11.2006
  187. Rwanda/Burundi: Turmoil in Rwanda gwu.edu.  (101 KB), U.S. Department of State's Spot Intelligence Report as of 08:45 EDT, 7 .4. 1994, hosted by "The U.S. and the Genocide in Rwanda 1994: The Assassination of the Presidents and the Beginning of the 'Apocalypse'" by William Ferroggiaro, National Security Archive, 7 .4. 2004
  188. Philip Gourevitch, We Wish to Inform You That Tomorrow We Will Be Killed With Our Families, New York: Picador,  ISBN 0-312-24335-9, p. 113
  189. Report of the Commission d'enquête parlementaire concernant les événements du Rwanda, Section 3.5.1: L'attentat contre l'avion présidentiel, Belgian senaatti session of 1997–1998, 6. joulukuuta 1997 (ranskaksi)
  190. Rwanda : le génocide qu'on aurait pu stopper, Chapter 14: The Genocide, by the Afrikan yhtenäisyysjärjestö, 29 .5. 2000 (ranskaksi)
  191. "Explosive Leak on Rwanda Genocide" by Steven Edwards, National Post, 3 .1.2000 (hosted by geocities.com)
  192. Let's Be Friends: The United States, Post-Genocide Rwanda, and Victor’s Justice in Arusha Institute of Development Policy and Management. tammikuu 2013.
  193. "Uncovering Rwanda's secrets", The Age, 10 .2.2007. ((englanniksi)) 
  194. Rever, Judi (2018). In Praise of Blood (in (englanniksi)). Random House of Canada, 177–179. ISBN 9780345812117. 
  195. (2014) Rwanda 1994: The Myth of the Akazu Genocide Conspiracy and its Consequences. Springer, 24. ISBN 1137022329. 
  196. Declaration on the Shooting Down of the Aircraft Carrying Rwandan President Juvenal Habyarimina and Burundi President Cyprien Ntaryamira on .4. 6, 1994 International Strategic Studies Association. 21 .4. 2000.
  197. "Rwanda Denies French Allegations", BBC News, 11 .3. 2004.
  198. "Nobody Can Call It a 'Plane Crash' Now! Judge Bruguière's Report on the Assassination of former Rwandan President Habyarimana" by Robin Philpot, CounterPunch, 12/14 .3. 2004.
  199. "Kagame Ordered Shooting Down of Habyarimana's Plane-Ruzibiza" [Just World News, 14 .11.2004
  200. a b (2013) Political Governance in Post-Genocide Rwanda. Cambridge University Press, 240. ISBN 9781107043558. 
  201. Lemarchand, René (25.6.2018). "Rwanda: the state of Research | Sciences Po Violence de masse et Résistance – Réseau de recherche". www.sciencespo.fr. ISSN 1961-9898. 
  202. "Rwandan president's aide arrested in Germany", 10 .11.2008. 
  203. "Accusations suspectes contre le régime rwandais," Le Monde Diplomatique, tammikuu 2007 (retrieved 13 .4. 2009)(ranskaksi)
  204. "Rwanda leader defiant on killing claim", BBC, 30 .1.2007. Luettu 26 .11.2007. 
  205. Compendium of RPF crimes – .10. 1990 to present: The case for overdue prosecution taylor-report.com. marraskuu 2006. Viitattu 4 .1.2010.
  206. Juzgado Central de instrucción No 4, Audiencia Nacional, Sumario 3/2.008 – D, Auto veritasrwandaforum.org. 6.2.2008.
  207. "The Spanish Indictment of High-ranking Rwandan Officials" (1 marraskuu 2008). Journal of International Criminal Justice 6 (5): 1003–1011. doi:10.1093/jicj/mqn077. 
  208. (2013) Political Governance in Post-Genocide Rwanda. Cambridge University Press, 152–153. ISBN 9781107043558. 
  209. The Mutsinzi Report on the Rwandan Genocide 8 .1.2010. The New Yorker. Arkistoitu 14.1.2010. Viitattu 11 .1.2010.
  210. See Committee of Experts Investigation of the .4. 6, 1994 Crash of President Habyarimana's Dassault Falcon-50 Aircraft (zipped file) downloads.newyorker.com. .1.2010.
  211. Bonner, Raymond. "Unsolved Rwanda Mystery: The President's Plane Crash", The New York Times, 12 .11.1994. Luettu 25.11.2018. 
  212. Tribunal de Grande Instance de Paris: Rapport d'expertise. Destruction en vol du Falcon 50 Kigali francegenocidetutsi.org. 5 .1.2012.
  213. a b "America's secret role in the Rwandan genocide", The Guardian, 12 .9.2017. 
  214. French Judges release report on the plane crash used as a pretext to start genocide in Rwanda 10 .1.2012. Government of Rwanda. Viitattu 15 .4. 2018.
  215. Rwanda's Untold Story. A reply to "38 scholars, scientists, researchers, journalists and historians" africanarguments.org. 21 .10. 2014.
  216. "Seized weapon sheds light on mystery of Rwandan genocide", The Globe and Mail, 24.2.2017. 
  217. "New information supports claims Kagame forces were involved in assassination that sparked Rwandan genocide", The Globe and Mail, 9.10.2018. 
  218. Camelia Nathaniel. "Remains Of Lion Air Victims Displayed", 12 .1.2014. 
  219. "Shattered dreams behind Lion Air mystery", 4 .10. 1998. 
  220. Major General Ashok K. Mehta: More than ever, Eelam seems a reality now 4.4.2000. Rediff.
  221. Sri Lanka Navy salvage wreckage of Lion Air 5 .6. 2013. Ministry of Defense and Urban Development. Arkistoitu 23.10.2013. Viitattu 15 .10. 2013.
  222. a b "Russian jet explodes over Black Sea", BBC, 4 .10. 2001. 
  223. "We Hit", Novaya Gazeta, 15.10.2001. Archived from the original on 8 .5. 2016. 
  224. "Ukraine admits it shot down Russian airliner", The Telegraph, 13.10.2001. 
  225. a b "Israel, Ukraine sign agreement on compensation for Russian jet victims", Haaretz, 20. marraskuuta 2003. 
  226. a b "Russia agrees airliner payout", BBC, 14.6.2004. 
  227. "Black Sea crash wreckage located", BBC, 5.10.2001. 
  228. Attila Shumpleby: Rally: Change the victims of the disaster in the Black Sea ynet.co.il. .10. 3, 2002. (hepreaksi)
  229. More questions than answers in Siberian Airlines jet explosion 6.10.2001. WSWS.
  230. "Ukrainians Shift Stance on the Cause of Air Crash". 
  231. "History shows passenger plane shootdowns often mistakes", USA Today, 17 .7. 2014. 
  232. Kiev Court Dismisses Appeal Over Shot Down Tu-154 en.ria.ru.
  233. "Ukrainians Shift Stance on the Cause of Air Crash", The New York Times, 7 .10. 2001. 
  234. "After 9 Days, Ukraine Says Its Missile Hit A Russian Jet". 
  235. a b c d Alan Philips and Andrew Sparrow, "Airliner blasted out of sky" Daily Telegraph (.10., 2001).
  236. ANALYSIS OF ACCIDENTS OF THE TU-154 AIRCRAFT jfgieras.com. Viitattu 27 .8.2016.
  237. Ukraine admits it shot down Russian airliner 13.10.2001. The Telegraph.
  238. "Ukraine blames water for downing airliner", BBC, 2. marraskuuta 2001. 
  239. Ukraine Defense Chief's Report Paints Bleak Picture of Armed Forces en.ria.ru.
  240. Israel accuses Ukraine of hiding missile strike that destroyed jet 7.10.2001. The Daily Telegraph. Viitattu 30 .4. 2015.
  241. a b c Российский "Ту-154" сбили не мы (ukrainaksi)
  242. Defense minister fired over plane crash 25.10.2001. The Topeka Capital-Journal. Arkistoitu 26.7.2014.
  243. Accident-Prone Ukraine news.kievukraine.info.
  244. Serhiy Solodky: Ministry of Foreign Affairs promises payment for the Tu-154 incident next year day.kiev.ua. 29 .10. 2002.
  245. Ukrainian court rules investigators failed to prove missile downed Russian passenger jet - Aug. 21, 2007 kyivpost.com. 21.8.2007.
  246. "Ukrainian Court Decides Missile Not Behind Crash", The Moscow Times, 22 .8.2007. 
  247. "Kiev court: Proof lacking that missile downed Russian airliner", Haaretz, 22.8.2007. 
  248. Ukraine Court Upholds Dismissal of Airline Shoot-Down Claim en.ria.ru.
  249. "Kyiv court rejects S7 Airlines' appeal in case on Tu-154 crash in 2001", KyivPost, 29.5.2012. 
  250. Great escape
  251. a b Daniel, Sara. Voyage to a Stricken Land. Arcade Publishing, 2006,  ISBN 1559707852, pg. 77
  252. Elco B.: Special planes: OO-DLL hit above Bagdad European Tribune. 30.4.2006. Viitattu 9.7.2013.
  253. Pilots relive Iraq missile attack
  254. The Gordon-Burge Memorial Award – THCAP
  255. ASN Aircraft accident Airbus A300B4-203F OO-DLL Baghdad International Airport (BGW) aviation-safety.net.
  256. Photos: Airbus A300B4-203(F) Aircraft Pictures | Airliners.net
  257. Moldova plane crash in Iraq tied to insurgency arms smuggling – Tiraspol Times & Weekly Review. Viitattu 26. helmikuuta 2007.
  258. Killed in Cargo Plane Crash in Iraq – CBS News. Retrieved 28 .1.2007.
  259. Islamic Army in Iraq claims responsibility for downing – Turkish Daily News. Retrieved 28 .1.2007.
  260. ASN Aircraft accident descriptionAntonov 26B-100 ER-26068 – Aviation Safety Network. Viitattu 26. helmikuuta 2007.
  261. Turkey: Iraq plane crash kills 30CNN. Retrieved 26. helmikuuta 2007.
  262. Delayed passport saves construction worker's life – Today's Zaman. Viitattu 27. helmikuuta 2007.
  263. Weather blamed for plane crash near Baghdad – Turkey Daily News. Viitattu 26. helmikuuta 2007.
  264. "Moldovan plane crashes in Iraq killing 30 Turkish workers", Russian News and Information Agency Novosti. Luettu 22 .1.2007. Archived from the original on 12 .1.2007. 
  265. Un avion transportant des ouvriers turcs s'écrase en Irak: 34 tuésRadio France Internationale – 9.1.2007. Viitattu 3.7.2007. (ranskaksi)
  266. Cargo Plane Down In Northern Iraq –Aero-News. Retrieved 28 .1.2007.
  267. Cargo plane carrying Turkish workers crashes in Baghdad The plane carrying workers crashed 200 meters to runway – SABAH Newspaper. Viitattu 27.5.2009.
  268. Nellis Airmen respond to civilian aircraft crash – United States Air Force. Viitattu 18.1.2007.
  269. Lone survivor of Baghdad crash to return home – Turkish Daily News. Viitattu 27.5.2009.
  270. a b The puzzle of the Moldovan plane crash continues //www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=101194|date=30.9.2007}} – Today's Zaman. Viitattu 25. helmikuuta 2007.
  271. Flight data recorders of Moldovan An-27 are found in Iraq Izvestia. 30.1.2007. Viitattu 9.3.2007. (venäjäksi)
  272. Learmount, David. "Accidents/incidents for 2007", Flightglobal, 7 .1.2008. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  273. "All 11 dead in plane shot down over Mogadishu", Press TV, 24 .3. 2007. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  274. "Belarus airline wins $1 mln damages for aircraft loss in Somalia", RIA Novosti, 14 .3. 2008. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  275. "Belarus says missile caused Somali plane crash", Reuters, 24 .3. 2007. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  276. "Belarusian Plane in Somalia was transporting armaments?", GaroweOnline.com, 6 .4. 2007. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  277. Hassan, Mohamed Olad. "Cargo Plane Shot Down in Somalia", The Washington Post, 24 .3. 2007. Archived from [ the original] on 28 .6. 2013. 
  278. Hundreds of Belarusians pay a last tribute to crew members of IL-76 aircraft (Photo) 2.4.2007. Charter'97. Arkistoitu 28 .6. 2013.
  279. "Headlines briefing: 3 .4. 2007", Flightglobal, 3.4.2007. Archived from the original on 28.6.2013. 
  280. "Missile attack on plane kills 11 Belarusian", The Malaysia Sun, 24 .3. 2007. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  281. "Rocket hit Belarussian aid plane in Somalia", Independent Online, 13 .3. 2007. Archived from the original on 28.6.2013. 
  282. Croft, John. "Somalia manpads scare forces FAA height ban", Flightglobal, 5 .4. 2007. Archived from the original on 5 .7. 2013. 
  283. "Somalia: Cargo Plane Shot Down In Mogadishu", CaribJournal, 2007-3-2424. maaliskuuta 2007. Archived from the original on 28 .9.2007.  
  284. "Uganda: 'UPDF Somalia Mission Plane Was Shot At'", AllAfrica.com, 13.3.2007. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  285. "11 Belarusians killed in Somalia plane crash after missile attack", RIA Novosti, 24 .3. 2007. Archived from the original on 28 .6. 2013. 
  286. "Создана госкомиссия по расследованию гибели в Сомали экипажа белорусского самолета", Naviny.by, 25 .3. 2007. ((valkovenäjäksi)) Archived from the original on 5 .7. 2013. 
  287. Nick Miller: Malaysia Airlines flight MH17 was shot down from pro-Russian rebel controlled territory, investigation finds 29.9.2016. The Sydney Morning Herald, smh.com.au. Viitattu 18.9.2017. (englanniksi)
  288. MH17 Crash (pdf) (Onnettomuustutkintaraportti) Oct. 2015. Dutch Safety Board, onderzoeksraad.nl. Viitattu 18.9.2017. (englanniksi)
  289. a b c d Aro, Jessikka: Malaysia Airlines: Turmakoneessa oli eniten hollantilaisia, australialaisia ja malesialaisia 18.7.2014. Yle Uutiset. Viitattu 18.7.2014.
  290. Tutkinta: Malesialais­koneen Itä-Ukrainassa 2014 pudottanut ohjus oli peräisin Venäjän ase­voimien joukko-osastosta Ilta-Sanomat. 24.5.2018. Sanoma Oy. Viitattu 24.5.2018.
  291. Separatistit ja Ukrainan armeija syyttelevät toisiaan Malesia Airlines -lennon maahansyöksystä Ilta-Sanomat. 17.7.2014. Viitattu 17.7.2014.
  292. Aro, Jessikka: Yhdysvallat vahvistaa: Malesialaiskone pudotettiin ohjuksella – laukaisupaikkaa ei tiedetä Yle Uutiset. 17.7.2014. Viitattu 18.7.2014.
  293. Tutkija ennakoi rajua käännettä Ukrainaan: ”Putin ajetaan nurkkaan” Uusi Suomi. 18.7.2014. Viitattu 26.5.2015.
  294. Akkoc, Raziye & Marszal, Andrew: Malaysia Airlines plane crashes on Ukraine-Russia border: .7. 22 as it happened The Telegraph. 22.7.2014. Telegraph Media Group Limited. Viitattu 26.5.2015. (englanniksi)
  295. Talvio, Anna-Maria: Malaysia Airlines vahvistaa saaneensa tiedon lennon MH17 katoamisesta Yle Uutiset. 17.7.2014. Viitattu 26.5.2015.
  296. Aids-yhdistyksen presidentti: Koneessa vain kuusi AIDS-tutkijaa (STT) Ilta-Sanomat. 19.7.2014. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 26.5.2015.
  297. Malesialainen matkustajakone syöksynyt maahan Ukrainassa Iltalehti. 17.7.2014 (ja 18.7.). Alma Media Suomi Oy. Viitattu 25.5.2015.
  298. Hakala, Pihla: 7 outoa yksityiskohtaa lentotragediasta: Mitä oikein tapahtui? (Reuters-HS-BBC-CNN-Daily Mail-Kauppalehti) Ilta-Sanomat. 20.7.2014. Sanoma Media Finland. Viitattu 26.5.2015.
  299. Peurakoski, Tomi: Separatisti lehdelle: Komentaja sanoi, että ammuimme malesialaiskoneen alas Helsingin Sanomat. 23.7.2014. Sanoma company. Viitattu 25.5.2015.
  300. Koskinen, Matti: Kolmea kapinajohtajaa epäillään lentokoneen pudottamisesta Helsingin Sanomat. 22.7.2014. Sanoma company. Viitattu 25.5.2015.
  301. Similä, Ville: Neljä seikkaa, jotka todistavat separatistien pudottaneen malesialaiskoneen Helsingin Sanomat. 19.7.2014. Sanoma company. Viitattu 25.5.2015.
  302. Hakala, Pekka & Vuoripuro, Verna: Ukrainan pääministeri: Syylliset saatettava Haagin tuomioistuimen eteen Ukrainan tiedustelupalvelun salakuuntelunauha: Kasakat pudottivat matkustajakoneen Helsingin Sanomat. 18.7.2914. Sanoma company. Viitattu 25.5.2015.
  303. Kapinallisjohtaja vahvisti ”ukrainalaisen kuljetuskoneen” pudottamisen – poisti viestinsä myöhemmin Helsingin Sanomat. 17.7.2014. Sanoma company. Viitattu 25.5.2015.
  304. Hujanen, Miikka: Itä-Ukrainan separatistien erikoinen puhelinkeskustelu julki: ”Minne meidän pitäisi purkaa tämä kaunokainen” Ilta-Sanomat. 31.3.2015. Sanoma Media Finland. Viitattu 26.5.2015.
  305. Shoichet, Catherine E. & Fantz, Ashley: U.S. official: Missile shot down Malaysia Airlines plane CNN News. 18.7.2014. Viitattu 30.5.2015. (englanniksi)
  306. Malaysian plane was shot down by rebels, intercepted phone calls prove, Ukraine’s president says (AP) National Post. 17.7.2014. National Post. Viitattu 26.5.2015. (englanniksi)
  307. Bellingcat: Origin of the Separatists’ Buk: A Bellingcat Investigation 8.11.2014. Brown Moses Media Ltd.. Viitattu 29.5.2015. (englanniksi)
  308. Tikka, Juha-Pekka: Uusi shokkivideo näyttää kapinalliset ensimmäisinä MH17-putoamispaikalla: he luulivat pudottaneensa Ukrainan koneen Verkkouutiset. 16.7.2014. Viitattu 30.7.2015.
  309. Kokkonen, Yrjö: Venäjän TV:n ”sensaatiokuvassa” ukrainalainen kone ampuu MH-17:ää – näin paljastettiin kuvaväärennös Yle Uutiset. 17.11.2014. Viitattu 30.7.2015.
  310. a b Mashiri, James: Venäjän yleisesikunta rappiolla (asiantuntijablogi) Random Thoughts. 27.7.2014. Viitattu 30.7.2015.
  311. Kauppinen, Ina: Venäjältä raju väite MH17:n turmasta: Nimetön todistaja näki ohjukset Ukrainan sotakoneessa Ilta-Sanomat. 25.12.2014. Viitattu 30.7.2015.
  312. Huovinen, Arto: Ukrainan koneturma: vaarallisia aseita umpitollojen käsissä Kansan Uutiset. 18.7.2014. Viitattu 26.5.2015.
  313. Yhdysvallat: Malesialaiskone pudotettiin luultavasti vahingossa (IS-Reuters-STT) Ilta-Sanomat. 23.7.2014. Sanoma Media Finland. Viitattu 26.5.2015.
  314. Vesa, Mikko: The Guardian: Tästä syystä separatistit estivät Etyjin pääsyn turmapaikalle Ilta-Sanomat. 19.7.2014. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 26.5.2015.
  315. Suomalainen sotilasasiantuntija: Tässä voi olla syy lentokoneen alasampumiseen Ilta-Sanomat. 18.7.2014. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 26.5.2015.
  316. Ukraine military plane shot down as fighting rages (html) BBC News. 14.7.2014. BBC. Viitattu 26.5.2015. (englanniksi)
  317. Rydman, Arto: Saksa tiesi Ukrainan riskeistä ennen MH17-koneen alas ampumista – ei varoituksia Verkkouutiset. 27.4.2015. Viitattu 30.5.2015.
  318. Separatistit luovuttivat mustat laatikot tutkittaviksi (AFP-Reuters) Yle Uutiset. 22.7.2014. Viitattu 26.5.2015.
  319. Leong, Trinna: MH17 black boxes will go to UK for analysis, says Malaysian minister (Reuters) Yahoo News. 22.7.2014. Yahoo News. Viitattu 26.5.2015. (englanniksi)
  320. MH17 plane crash: Evidence ’was tampered with’ BBC News. 23.7.2014. BBC. Viitattu 26.5.2015. (englanniksi)
  321. Kokkonen, Yrjö & Talvio, Anna-Maria: Raportti: Koneen ulkopuolelta tulleet esineet pudottivat matkustajakoneen Ukrainassa (Reuters, AFP, AP) Yle Uutiset. 9.9.2014. Viitattu 26.5.2015.
  322. Urpelainen, Anna-Kaisa: Hollantilaistoimittaja poimi todisteen turmapaikalta: Itä-Ukrainassa pudonnut MH17-lento ammuttiin BUK-ohjuksella Ilta-Sanomat. 19.3.2015. Sanoma Media Finland. Viitattu 26.5.2015.
  323. Loppuraportti vahvistaa: BUK-ohjus räjäytti malesialaiskoneen Ukrainassa (html) Yle uutiset. 13.10.2015. Yle, Reuters, AFP, AP. Viitattu 14.10.2015. suomi
  324. Kasperi Summanen: Nämä asiat todistavat venäläisohjuksen pudottaneen Ukrainan turmakoneen (html) Verkkouutiset. 13.10.2015. Verkkouutiset. Viitattu 16.10.2015. suomi
  325. Saksalaistutkimus: Venäjä pudotti malesialaiskoneen. Suomen Kuvalehti, 2015, nro 3, s. 8. Helsinki: Otavamedia. ISSN 0039 5552.
  326. Nettiyhteisö kokosi todisteita lennon MH17 tuhosta Ilta-Sanomat. 9.11.2014. IS, STT. Viitattu 17.6.2015.
  327. Alenius, Jari: Bellingcat: MH17:n ohjuksella tuhonneet venäläissotilaat ehkä löydetty – jäljet johtavat 53. prikaatiin Ilta-Sanomat. 17.6.2014. Viitattu 17.6.2015.
  328. Pettersson, Maria: Salainen venäläisraportti: Ukrainan turmakoneen pudotti venäläinen ohjus Helsingin Sanomat. 5.5.2015. Sanoma company. Viitattu 25.5.2015.
  329. Это был «Бук-М1» novayagazeta.ru. Viitattu 29.5.2015.
  330. Tunturi, Saara: BUK-ohjusten valmistaja: Malesialaiskone ammuttiin alas ohjuksella Ilta-Sanomat. 3.6.2015. Viitattu 3.6.2015.
  331. Paula Tapiola: Lavrov: Meillä on paljon kysymyksiä MH17:stä – Venäjä haluaa uuden tutkimuksen Yle Uutiset. 14.10.2015. Yle. Viitattu 14.10.2015. suomi
  332. Kasperi Summanen: Venäjä vaati lukuisia muutoksia MH17-raporttiin – nämä ne olivat (html) Verkkouutiset. 14.10.2015. Viitattu 16.10.2015. suomi
  333. Antti Kuronen: Analyysi: MH17-lennon alasampuja selviää vielä Yle Uutiset, Ulkomaat. 13.10.2015. Oy Yleisradio Ab. Viitattu 14.10.2015.
  334. Sepponen, Aino: Putin pyörsi puheensa – kuraa sataa Venäjän niskaan Iltalehti. 30.7.2015. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 30.7.2015.
  335. Putin ei halua YK:n tutkivan MH17-turmalentoa MTV3. 16.07.2015. Viitattu 30.7.2015.
  336. Nordenswan, Hanna: Venäjä käytti veto-oikeuttaan Itä-Ukrainassa alasammutusta malesialaiskoneesta Yle Uutiset. 29.7.2015. Viitattu 30.7.2015.
  337. Leppänen, Jelena: ”Yritämme estää riitoja” – Venäjältä selitys, miksi erityistuomioistuin ei kelpaa tutkimaan MH17-tragediaa MTV3. 30.07.2015. Viitattu 30.7.2015.
  338. Media Statement & Information on Flight MH17 (lehdistötiedote) Malaysia Airlines. 22.8.2014. Malaysia Airlines. Viitattu 26.5.2015. (malaijiksi)(englanniksi)