Luettelo Yhdysvaltojen yliopistoista ja korkeakouluista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhdysvaltain korkeakoulujärjestelmä on hyvin hajautettu ja vaihtelee muun muassa osavaltioittain. Korkeakoulut voivat käyttää nimeä university, college, institute, school jne. ilman että nimi kertoisi välttämättä mitään oppilaitoksen koosta, laajuudesta tai tasosta.

Yhdysvaltain korkeakouluja arvioiva Carnegie Foundation (nyk. The Carnegie Classification of Institutions of Higher Education) on perinteisesti käyttänyt yliopiston (university) yhtenä kriteerinä sitä, että se tarjoaa bachelor-tutkinnon (undergraduate studies) lisäksi myös master-tutkintoa (graduate studies tai postgraduate studies). Massachusettsin osavaltio vaatii university-nimeä käyttävältä oppilaitokselta tohtorintutkintoa vähintään kahdessa oppiaineessa.

Tähän luetteloon on kerätty valtaosa university-nimeä käyttävistä, joista kuitenkin osa voi olla vain bachelor-tutkintoa tarjoavia kouluja, uskonnollisia oppilaitoksia ynnä muita sellaisia. Vastaavasti listasta puuttuu kymmeniä yliopistoiksi luettavia oppilaitoksia, jotka eivät käytä university-nimeä.

Monissa osavaltioissa kaikki julkiset yliopistot toimivat hallinnollisesti yhden University Systemin alla, ja on joskus vaikea tietää pitäisikö tällainen ”koulutusyhtymä” lukea yhdeksi vai useammaksi itsenäiseksi yliopistoksi.

Luettelossa on uusimman tilaston mukaan (lukuvuodelta 2011–2012) yhteensä 813 korkeakoulua, kun vähintään bachelor-tutkintoa tarjoavia oppilaitoksia on USA:ssa yli 4 700 ja kaksivuotisia collegeja lisäksi noin 1 800, yhteensä siis 6 500. Luettelo kattaa siis nyt noin 12,5 prosenttia Yhdysvaltojen yliopistoista ja korkeakouluista.

Englanninkielisen Wikipedian vastaava artikkeli (ks. kielilinkki vas. alh.) antaa linkkejä osavaltiokohtaisiin korkeakoululuetteloihin ja on varmasti tätä luetteloa kattavampi.

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]