Luettelo Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden nimeämiskokouksista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan nimittämiskokous on poliittinen yleiskokous, joka pidetään joka neljäs vuosi Yhdysvalloissa useimmilla poliittisilla puolueilla, jotka asettavat ehdokkaan tulevissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Tällaisen yleiskokous muodollinen tavoite on valita puolueen ehdokas presidentiksi sekä hyväksyä puoluepoliittisia periaatteita ja tavoitteita ja hyväksyä säännöt puolueen toiminnalle, mukaan lukien presidentin nimitysprosessi seuraaville vaaleille.

Nykyaikaisessa Yhdysvaltain presidentinvaali prosessissa presidentin esivaaleihin osallistuvat äänestäjät jotka todella auttavat valitsemaan yleiskokouksissa tulevi edustajat, jotka sitten puolestaan ovat sitoutuneet valitsemaan tulevan presidentinvaali ehdokkaan. Muita valtuutettuja näissä yleiskokouksissa ovat poliittisten puolueiden jäsenet, jotka istuvat yleiskokouksissa automaattisesti, ja heitä kutsutaan "kiistattomiksi valtuutetuiksi" (engl. Superdelegate), koska he voivat itse valita, ketä he äänestävät presidenttiehdokkaksi.

Luettelossa ei ole pienpuolueita. Luettelo on kaksi vanhaa isoa puoluetta jotkka ovat jo hajonneet; Kansallinen Republikaaninen puolue ja Whig-puolue.

Presidentinvaalin voittaja on lihavoituna.

Vaalivuosi      Demokraattinen puolue
nimeämiskokous
     Demokraattinen puolue
ehdokas
     Republikaaninen puolue
nimeämiskokous
     Republikaaninen puolue
ehdokas
     Kansallinen Republikaaninen puolue
nimeämiskokous
     Kansallinen Republikaaninen puolue
ehdokas
1832 Baltimore Andrew Jackson Baltimore Henry Clay
1836 Martin Van Buren      Whig-puolue
nimeämiskokous
     Whig-puolue
ehdokas
1840 Martin Van Buren Harrisburg William Henry Harrison
1844 James K. Polk Baltimore Henry Clay
1848 Lewis Cass Zachary Taylor
1852 Franklin Pierce Winfield Scott
1856 Cincinnati James Buchanan Philadelphia John C. Frémont Millard Fillmore
1860 Charleston & Baltimore Stephen A. Douglas (virallinen);
John C. Breckinridge (etelän)
Chicago Abraham Lincoln
1864 Chicago George B. McClellan Baltimore Abraham Lincoln
1868 New York City Horatio Seymour Chicago Ulysses S. Grant
1872 Baltimore Horace Greeley Philadelphia Ulysses S. Grant
1876 St. Louis Samuel J. Tilden Cincinnati Rutherford B. Hayes
1880 Cincinnati Winfield S. Hancock Chicago James A. Garfield
1884 Chicago Grover Cleveland James G. Blaine
1888 St. Louis Grover Cleveland Benjamin Harrison
1892 Chicago Grover Cleveland Minneapolis Benjamin Harrison
1896 Chicago William Jennings Bryan St. Louis William McKinley
1900 Kansas City William Jennings Bryan Philadelphia William McKinley
1904 St. Louis Alton B. Parker Chicago Theodore Roosevelt
1908 Denver William Jennings Bryan William Howard Taft
1912 Baltimore Woodrow Wilson William Howard Taft
1916 St. Louis Charles Evans Hughes
1920 San Francisco James M. Cox Warren G. Harding
1924 New York City John W. Davis Cleveland Calvin Coolidge
1928 Houston Al Smith Kansas City Herbert Hoover
1932 Chicago Franklin Roosevelt Chicago Herbert Hoover
1936 Philadelphia Cleveland Alf Landon
1940 Chicago Philadelphia Wendell Willkie
1944 Chicago Thomas E. Dewey
1948 Philadelphia Harry S. Truman Philadelphia Thomas E. Dewey
1952 Chicago Adlai Stevenson II

Chicago

Dwight Eisenhower
1956 San Francisco
1960 Los Angeles John F. Kennedy Chicago Richard Nixon
1964 Atlantic City Lyndon B. Johnson San Francisco Barry Goldwater
1968 Chicago Hubert Humphrey Miami Beach Richard Nixon
1972 Miami Beach George McGovern
1976 New York City Jimmy Carter Kansas City Gerald Ford
1980 Jimmy Carter Detroit Ronald Reagan
1984 San Francisco Walter Mondale Dallas
1988 Atlanta Michael Dukakis New Orleans George H.W. Bush
1992 New York City Bill Clinton Houston George H.W. Bush
1996 Chicago San Diego Bob Dole
2000 Los Angeles Al Gore Philadelphia George W. Bush
2004 Boston John Kerry New York City
2008 Denver Barack Obama St. Paul John McCain
2012 Charlotte Tampa Mitt Romney
2016 Philadelphia Hillary Clinton Cleveland Donald Trump