Luettelo Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaista vaalivuosittain

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä luettelo Yhdysvaltain presidentinvaalien loppukierroksen ehdokkaista. Luettelossa on pääpuolueiden ehdokkaat, sitoutumattomia ja muista pienpuolueista lisäksi vanhoja hajonneita puolueita. Luettelo alkaa vaalivuosilta 1788-1789 ja loppuu vaalivuoteen 2016. Vaalien voittaja on lihavoitu.

Vaalitulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1789–1800[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi[1] Voittaja ehdokas
(puolue) [1]
Varapresidentti
(puolue) [1]
Hävinneet ehdokkaat
(puolue)[1]
1789 George Washington (sitoutumaton) John Adams (federalisti) John Rutledge (federalisti)
John Hancock (federalisti)
Samuel Huntington (federalisti)
Benjamin Lincoln (federalisti)
John Jay (federalisti)
George Clinton (anti-federalisti)
1792 George Washington (sitoutumaton) John Adams (sitoutumaton) George Clinton (sitoutumaton)
Thomas Jefferson (dem-rep)
Aaron Burr (dem-rep)
1796 John Adams (federalisti) Thomas Jefferson (dem-rep) Oliver Ellsworth (federalisti)
John Jay (federalisti)
James Iredell (federalisti)
Samuel Johnston (federalisti)
Charles C. Pinckney (federalisti)
Aaron Burr (dem-rep)
Thomas Pinckney (dem-rep)
1800 Thomas Jefferson (dem-rep) Aaron Burr (dem-rep) John Adams (federalisti)
Charles C. Pinckney (federalisti)
John Jay (federalisti)

1804–1852[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi[1] Voittajaehdokas
(puolue) [1]
Hävinneet ehdokkaat
(puolue)[1]
1804 Thomas Jefferson (dem-rep) Charles Pinckney (federalisti)
1808 James Madison (dem-rep) Charles Pinckney (federalisti)
George Clinton (dem-rep)
1812 James Madison (dem-rep) Dewitt Clinton (federalisti)
1816 James Monroe (dem-rep) Rufus King (federalisti)
1820 James Monroe (dem-rep) John Q. Adams (dem-rep)
1824 John Q. Adams (dem-rep) Andrew Jackson (dem-rep)
William H. Crawford (dem-rep)
Henry Clay (dem-rep)
1828 Andrew Jackson (demokraatti) John Q. Adams (kansallinen-republikaani)
1832 Andrew Jackson (demokraatti) Henry Clay (kansallinen-republikaani)
John Floyd (kansallinen-republikaani)
William Wirt (vapaamuurarienvastainen)
1836 Martin Van Buren (demokraatti) William Henry Harrison (Whig)
Hugh L. White (Whig)
Daniel Webster (Whig)
W. P. Mangum (Whig)
1840 William Henry Harrison (Whig) Martin Van Buren (demokraatti)
1844 James K. Polk (demokraatti) Henry Clay (Whig)
James G. Birney (Whig)
Amos Ellmaker (vapauspuolue)
1848 Zachary Taylor (Whig) Lewis Cass (demokraatti)
Martin Van Buren (vapaudenpuolue)
1852 Franklin Pierce (demokraatti) Winfield Scott (Whig)
John P. Hale (vapaudenpuolue)

1856–nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi[1] Demokraattiehdokas
(voittaja lihavoitu)[1]
Republikaaniehdokas
(voittaja lihavoitu) [1]
Muut kärkiehdokkaat
(puolue)[1]
1856 James BuchananJohn C. Breckinridge John FremontWilliam Dayton Millard FillmoreAndrew Jackson Donelson (American Party)
1860 Stephen A. DouglasHerschel Vespasian Johnson Abraham LincolnHannibal Hamlin John C. BreckinridgeJoseph Lane (eteläinen demokraatti)
John BellEdward Everett (perustuslaillinen unionisti)
1864 George McClellanGeorge Hunt Pendleton Abraham LincolnAndrew Johnson  
1868 Horatio SeymourFrancis Preston Blair Ulysses S. GrantSchuyler Colfax  
1872 Horace GreeleyBenjamin Gratz Brown Ulysses S. GrantHenry Wilson Charles O'ConorCharles Francis Adams (suora demokraatti)
1876 Samuel J. TildenThomas Hendricks Rutherford B. HayesWilliam A. Wheeler Peter CooperSamuel Fenton Cary (työväenpuolue)
Green Clay SmithGideon T. Stewart (kieltolakipuolue)
1880 Winfield Scott HancockWilliam English James GarfieldChester A. Arthur James B. WeaverBenjamin J. Chambers (työväenpuolue)
Neal DowHenry A. Thompson (kieltolakipuolue)
1884 Grover ClevelandThomas Hendricks James BlaineJohn A. Logan Benjamin F. ButlerAbsolom M. West (itsenäisyyspuolue)
John P. St. JohnWilliam Daniel (kieltolakipuolue)
1888 Grover ClevelandAllen G. Thurman Benjamin HarrisonLevi P. Morton Clinton B. FiskJohn A. Brooks (kieltolakipuolue)
Alson J. StreeterCharles E. Cunningham (unionistinen työväenpuolue)
1892 Grover ClevelandAdlai E. Stevenson Benjamin HarrisonWhitelaw Reid James B. WeaverJames G. Field (populisti)
John BidwellJames B. Cranfill (kieltolakipuolue)
Simon WingCharles H. Matchett (sosialisti)
1896 William Jennings BryanArthur Sewall William McKinleyGarret A. Hobart John M. PalmerSimon Bolivar Buckner (kansallinen-demokraatti )
Joshua LeveringHale Johnson (kieltolakipuolue)
Charles H. MatchettMatthew Maguire (sosialistinen työväenpuolue)
1900 William Jennings BryanAdlai E. Stevenson William McKinleyTheodore Roosevelt John G. WoolleyHenry B. Metcalf (kieltolakipuolue)
Eugene V. DebsJob Harriman (sosialisti)
Wharton BarkerIgnatius L. Donnelly (populisti)
Joseph F. MaloneyValentine Remmel (sosialistinen työväenpuolue)
1904 Alton B. ParkerHenry G. Davis Theodore RooseveltCharles W. Fairbanks Eugene V. DebsBenjamin Hanford (sosialisti)
Silas C. SwallowGeorge Washington Carroll (kieltolakipuolue)
Thomas E. WatsonThomas Tibbles (populisti)
Charles H. CorreganWilliam Wesley Cox (sosialistinen työväenpuolue)
1908 William Jennings BryanJohn W. Kern William Howard TaftJames S. Sherman Eugene V. DebsBenjamin Hanford (sosialisti)
Eugene W. ChafinAaron S. Watkins (kieltolakipuolue)
Thomas L. HisgenJohn Temple Graves (itsenäisyyspuolue)
August GillhausDonald L. Munro (sosialistinen työväenpuolue)
1912 Woodrow WilsonThomas R. Marshall William Howard TaftJames S. Sherman /Nicholas M. Butler Theodore RooseveltHiram W. Johnson (progressiivinen)
Eugene V. DebsEmil Seidel (sosialisti)
Eugene W. ChafinAaron S. Watkins (kieltolakipuolue)
Arthur E. ReimerAugust Gillhaus (sosialistinen työväenpuolue)
1916 Woodrow WilsonThomas R. Marshall Charles Evans HughesCharles W. Fairbanks Allan L. BensonGeorge R. Kirkpatrick (sosialisti)
J. Frank HanlyIra Landrith (kieltolakipuolue)
Arthur E. ReimerCaleb Harrison (sosialistinen työväenpuolue)
1920 James M. CoxFranklin D. Roosevelt Warren G. HardingCalvin Coolidge Eugene V. DebsSeymour Stedman (sosialisti)
Parley P. ChristensenMaximillian Hays (talonpokien ja työläisten puolue)
Aaron WatkinsD. Leigh Colvin (kieltolakipuolue)
1924 John W. DavisCharles W. Bryan Calvin CoolidgeCharles G. Dawes Robert M. LaFolletteBurton K. Wheeler (edistyspuolue)
Frank T. JohnsVerne L. Reynolds (sosialistinen työväenpuolue)
1928 Al SmithJoseph Taylor Robinson Herbert HooverCharles Curtis Norman ThomasJames H. Maurer (sosialisti)
William Z. FosterBen Gitlow (kommunisti)
Verne L. ReynoldsJeremiah D. Crowley (sosialistinen työväenpuolue)
1932 Franklin D. RooseveltJohn Nance Garner Herbert HooverCharles Curtis Norman ThomasJames H. Maurer (sosialisti)
William Z. FosterJames W. Ford (kommunisti)
William D. UpshawFrank S. Regan (kieltolakipuolue)
Verne L. ReynoldsJohn W. Aiken (sosialistinen työväenpuolue)
1936 Franklin D. RooseveltJohn Nance Garner Alf LandonFrank Knox William LemkeThomas C. O'Brien (unionisti)
Norman ThomasGeorge A. Nelson (sosialisti)
Earl BrowderJames W. Ford (kommunisti)
D. Leigh ColvinClaude A. Watson (kieltolakipuolue)
1940 Franklin D. RooseveltHenry A. Wallace Wendell WillkieCharles L. McNary Norman ThomasMaynard C. Krueger (sosialisti)
Roger W. BabsonEdgar V. Moorman (kieltolakipuolue)
1944 Franklin D. RooseveltHarry S. Truman Thomas DeweyJohn W. Bricker Norman ThomasDarlington Hoopes (sosialisti)
Claude A. WatsonAndrew N. Johnson (kieltolakipuolue)
1948 Harry S. TrumanAlben W. Barkley Thomas DeweyEarl Warren Strom ThurmondFielding L. Wright (osavaltioiden puolue)
Henry A. WallaceGlen H. Taylor (edistyspuolue)
Norman ThomasTucker P. Smith (sosialisti)
Edward A. TeichertStephen Emery (sosialistinen työväenpuolue)
1952 Adlai Stevenson John Sparkman Dwight D. EisenhowerRichard Nixon Vincent HallinanCharlotta Bass (edistyspuolue)
Eric HassGeorgia Cozzini (sosialistinen työväenpuolue)
1956 Adlai Stevenson Estes Kefauver Dwight D. EisenhowerRichard Nixon  
1960 John F. KennedyLyndon B. Johnson Richard NixonHenry Cabot Lodge  
1964 Lyndon B. JohnsonHubert Humphrey Barry GoldwaterWilliam E. Miller  
1968 Hubert HumphreyEdmund Muskie Richard NixonSpiro Agnew George WallaceCurtis LeMay (itsenäisyyspuolue)
1972 George McGovernSargent Shriver Richard NixonSpiro Agnew John G. SchmitzThomas J. Anderson (itsenäisyyspuolue)
1976 Jimmy CarterWalter Mondale Gerald FordBob Dole Eugene McCarthy(sitoutumaton)
Roger MacBrideDavid Bergland (libertaari)
Peter CamejoWillie Mae Reid (sosialistinen työväenpuolue)
Gus HallJarvis Tyner (kommunisti)
Lyndon LaRouche – Ronald Wayne Evans (työväenpuolue)
1980 Jimmy CarterWalter Mondale Ronald ReaganGeorge H. W. Bush John B. AndersonPatrick J. Lucey (sitoutumaton)
Ed ClarkDavid H. Koch (libertaari)
Barry CommonerLaDonna Harris (kansalaisten puolue)
Gus HallAngela Davis (kommunisti)
1984 Walter MondaleGeraldine Ferraro Ronald ReaganGeorge H. W. Bush David BerglandJames A. Lewis (libertaari)
Dennis L. SerretteNancy Ross (New Alliance)
1988 Michael DukakisLloyd Bentsen George H. W. BushDan Quayle Ron PaulAndre Marrou (libertaari)
Lenora Fulani – (New Alliance)
1992 Bill ClintonAl Gore George H. W. BushDan Quayle Ross PerotJames Stockdale (sitoutumaton)
Andre MarrouNancy Lord (libertaari)
Lenora FulaniMaria Elizabeth Muñoz (New Alliance)
1996 Bill ClintonAl Gore Bob DoleJack Kemp Ross PerotPatrick Choate (reformisti)
Harry BrowneJo Jorgensen (libertaari)
Howard PhillipsHerb Titus (perustuslaillinen)
John HagelinMichael Tompkins (luonnonlakipuolue)
2000 Al GoreJoe Lieberman George W. BushDick Cheney Ralph NaderWinona LaDuke (vihreä)
Pat BuchananEzola Foster (reformisti)
Harry BrowneArt Olivier (libertaari)
Howard PhillipsCurtis Frazier (perustuslaillinen)
John HagelinNat Goldhaber (luonnonlakipuolue)
2004 John KerryJohn Edwards George W. BushDick Cheney Ralph NaderPeter Camejo (sitoutumaton/reformisti)
Michael BadnarikRichard Campagna (libertaari)
Michael PeroutkaChuck Baldwin (perustuslaillinen)
David CobbPat LaMarche (vihreä)
2008 Barack ObamaJoseph Biden John McCainSarah Palin Bob BarrWayne Allyn Root (libertaari)
Ralph NaderMatt Gonzalez (sitoutumaton)
Cynthia McKinneyRosa Clemente (vihreä)
Chuck BaldwinDarrell Castle (perustuslaillinen)
2012 Barack ObamaJoseph Biden Mitt RomneyPaul Ryan Jill SteinCheri Honkala (vihreä)
Gary JohnsonJim Gray (libertaari)
2016 Hillary ClintonTim Kaine Donald TrumpMike Pence Gary JohnsonBill Weld (libertaari)
Jill SteinAjamu Baraka (vihreä)
Evan McMullinMindy Finn (sitoutumaton)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k United States Presidential Election Results Results. Atlas of U.S. Presidential Elections. Viitattu 22.11.2013.