Luettelo Warcraftin hahmoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo oleellisista (tarinataustaltaan ja pelaamistaustaltaan merkittävistä) entisistä ja nykyisistä (kuolleista ja elävistä) Warcraft-universumin hahmoista. Luettelon hahmot ja niiden tiedot perustuvat kaikkiin Warcraft-aiheisiin materiaaleihin, joita ovat videopelit (pelit ja lisäosat), kirjat, sarjakuvat, keräilykortit, lautapeli sekä elokuva(t).

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aegwynn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aegwynn (myös Magna Aegwynn) oli voimakas maagi ja alkuperäisen Tirisfalin neuvoston neljäs ja toiseksi viimeinen vartija. Hän oli vartijana lähes 500 vuotta. Myöhemmin hän oli Jaina Proudmooren palvelijana. Aegwynn suojeli vartijana ollessaan maailmaa ahkerasti. Northrendissä oli Palavan Legioonan hyökkäys lohikäärmeitä vastaan. Hän tappoi Legioonan jäseniä, mutta Sargerasin avatar tuli portaalista. Aegwynn tappoi ruumiillisen avatarin, mutta Sargerasin henki asettui Aegwynnin sisään tietäen, että Aegwynn oli aikeissa jättää vartijan työt. Sargeras odotti pitkän aikaa Aegwynnin sisällä tilaisuutta. Aegwynn hautasi ruumiillisen osan Sargerasta isoon hautaan meren pohjaan. Hän vahvisti vielä, ettei mikään Azerothin päällä oleva olento pääsisi siihen käsiksi. Hän ei ottanut huomioon Azerothin ulkopuolisia rotuja. Örkki Gul'dan pääsi hautaan, mutta pahat henget tappoivat hänet.

Aegwynn päätti, ettei anna Tirisfalin neuvoston päättää seuraavaa vartijaa, vaan hän päättäisi itse. Aegwynn vietteli Stormwindin hovimaagi Nielas Aranin. Heille syntyi poika, Medivh. Aegwynn jätti lapsen Nielasille, mutta ennen sitä asetti lapsen vartijan voimat vapautumaan 14-vuotiaana. Sen jälkeen Aegwynn poistui. Myöhemmin Aegwynn katui pahoja tekojaan. Aegwynn kuoli kun hän uhrasi itsensä antaakseen hänen pojanpojalleen Med'anille voimia, jotta tämä voisi estää Cho'gallia elvyttämästä C'Thunia. Aegwynn on haudattu poikansa Medivhin viereen Karazhanin hautausmaalle. Aegwynn oli yksi voimakkaimmista maageista ikinä, ja Jaina Proudmoore arvostaa häntä hänen virheistään huolimatta suuresti ja kaipasi tätä kovasti tämän kuoleman jälkeen.

Alexstrasza[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alexstrasza the Life-Binder on punainen lohikäärmeaspekti. Hänen aspektinsa on elämä, ja hän oli saanut tehtäväksi elämää suojelevalta titaanilta, Eonarilta, on suojella kaikkia Azerothin eläviä olentoja.

Hänellä on puoliso Korialstrasz (tunnettu haltiaksi naamioituneena nimellä Krasus) sekä kaksi poikaa Caelestrasz ja Vaelastrasz. Deathwingin kuoltua Alexstrasza menetti muiden aspektien tavoin voimansa. He kuitenkin uskoivat, ettei heitä enää tarvita.

Alexstraszan äänenä World of Warcraftissa oli alun perin Barbara Goodson. Lisäosan Cataclysm lisäpäivityksestä 4.3.0 alkaen Alexstraszan äänenä on ollut Wendee Lee.

Alleria Windrunner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alleria Windrunner on yksi korkeahaltioiden vartija-kenraaleista. Hän taisteli 2800 vuotta sitten Peikkosodissa ja ihmisten avulla he voittivat Quel'Thalasiin hyökänneet peikot. Toisen sodan lopussa hän oli johtava tiedustelija Draenoriin matkanneessa Liittouman retkikunnassa, jonka johtajiin kuuluivat myös arkkimaagi Khadgar sekä Allerian rakastaja Turalyon.

Toisen sodan aikana Quel'Thalasiin marssi örkkejä, jotka olivat jääneet Azerothiin Ensimmäisen sodan jäljiltä. Ne surmasivat Allerian vanhemmat, mutta hänen sisarensa Vereesa ja Sylvanas selvisivät. Vaikka Dark Portal oli tuhottu Ensimmäisen sodan jälkeen, korruptoitunut Ner'zhul kätyreineen sai sen jälleen avautumaan samoilla voimilla, joilla se oli aikoinaan avattu. Liittouma päätti marssia portaalin läpi pysäyttämään örkkien uhan ja Alleria oli osa retkikuntaa. Portaali suljettiin, mutta Ner'zhulin avatessa useita portaaleja, koko Draenor alkoi tuhoutua.

The Burning Crusaden tapahtumien aikaan portaali Draenoriin avattiin jälleen ja Khadgarin, Turalyonin sekä Allerian joukot olivat selvinneet hengissä. Mutta Alleria ja Turalyon olivat kuitenkin kadonneet. Legionin aikoihin paljastui, että Draenorin tuhoutuessa Alleria oli paennut Turalyonin ja sekä Valon Armeijan (engl. Army of the Ligh) tulevien jäsenten kanssa turvaan Argusiin.

Alleriasta tuli myöhemmin Hearthstonessa vaihtoehtoinen metsästäjäluokan sankarihahmo. Hänen äänenään pelissä on Michele Morrow.

Allerian sukunimi on suomennettu sarjakuvissa Tuulenjuoksijaksi.[1][2][3][4]

Anduin Lothar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sir Anduin Lothar, tunnettu myös Azerothin Leijonana, oli Arathin viimeinen jälkeläinen, Azerothin valtakunnan (myöhemmin Stormwindin valtakunnan) mestariritari ja väliaikaisruhtinas.

Lothar oli Tirisfalin viimeisen vartijan, Medivhin, lapsuudenystävä, mutta joutui surmaamaan tämän huomatessaan tämän osuuden örkkien saapumisessa Azerothiin. Kuningas Llane Wrynnin kuoltua ja Stormwindin tuhouduttua Ensimmäisessä sodassa, hän otti käsiinsä kansansa johtamisen, kruununprinssi Varianin ollessa vielä lapsi, ja vei heidät Lordaeronin valtakuntaan, josta he saivat kuningas Terenas Menethilin tuen. Lohtar sai surmansa Toisessa sodassa Blackrock Mountainin taistelussa örkkien sotapäällikkö Orgrim Doomhammeria vastaan. Lotharin kunniaksi Varian Wrynn nimesi oman poikansa tämän mukaan.

Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Anduin Lotharia näyttelee Viikingit-televisiosarjan tähti, Travis Fimmel.[5]

Anduin Wrynn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anduin Llane Wrynn on Stormwindin entinen kruununprinssi ja nykyinen kuningas sekä entisen kuninkaan, Varian Wrynnin, poika. Hänet on nimetty Liittouman sankarin Anduin Lotharin mukaan.

Isänsä katoamisen jälkeen hänet yritettiin kruunata uudeksi kuninkaaksi, mutta varhaiskypsyydestään huolimatta Anduin oli liian nuori kuninkaaksi. Suurlordi Bolvar Fordragon toimi valtakunnan väliaikaisruhtinaana, kunnes Varian palasi ja pelasti poikansa mustalta lohikäärme Onyxialta. Isänsä paluun jälkeen Anduin alkoi omistautua enemmän hengellisyydelle ja diplomatialle toivoen voivansa korjata kaiken tuhon mitä sodat olivat Azerothille tuoneet. Hän on muodostanut vahvoja ystävyyssiteitä muun muassa draeneiden profeetta Velenin sekä taureenien ylipäällikkö Baine Bloodhoofin kanssa. Hänen isänsä kuoltua Legion -lisäosan tapahtumien myötä, Anduin kruunattiin Stormwindin kuninkaaksi ja Liittouman johtajaksi. Vaikka Genn Greymane ja Jaina Proudmoore pitivät Laumaa osasyyllisenä Varianin kuolemaan, Anduin ymmärsi surustaan huolimatta, että eripura Liittouman johtajien välillä oli juuri sitä mitä Palava Legioona halusi.

Anduin on Hearthstonessa pappiluokan sankarihahmo. Hänen äänenään World of Warcraftissa oli alun perin Joey Cash, Cataclysmissä hänen äänenään oli Jim Mahoney, ja nykyään Josh Keaton.

Antonidas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkimaagi Antonidas oli Kirin Torin, Dalaranin valtakuntaa hallinneen maagien ja velhojen konklaavin, johtaja. Häntä pidettiin yhtenä maailman mahtavimmista velhoista. Hänen terveytensä oli kuitenkin heikko, joten hän ei voinut vierailla Dalaranin ulkopuolella. Hänen oppilaansa, Jaina Proudmoore, välitti tälle tiedon siitä mitä muualla päin maailmaa tapahtui. Vaikka Antonidas ei ottanut profeetta Medivhin varoituksia vakavasti, toisin kuin Jaina, hänellä oli vahva usko siihen, että Jainasta tulisi voimakas arkkimaagi ja Kirin Torin uusi johtaja. Tämä unelma muuttui todeksi vasta Cataclysmin tapahtumien aikaan. Antonidaksen oli kuitenkin sitä ennen surmannut Kolmannessa sodassa Arthas Menethil estääkseen tätä saamasta Medivhin loitsukirjaa.

Antonidaksen äänenä peleissä on William Bassett. Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Antonidasia näyttelee Toby Kebbell, joka näyttelee samassa elokuvassa myös Durotania.

Archimonde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Archimonde oli alun perin yksi kolmesta eredarien johtajasta, kunnes hän liittyi toverinsa Kil'jaedenin ja muutamien alamaistensa ohella Palavaan Legioonaan. Archimonde ja Kil'jaeden ovat Sargeraksen kaksi ylintä luutnanttia.

Archimonde saapui ensimmäisen kerran Azerothiin Muinaisten sodassa, jossa hänen myöhemmin luultiin kuolleen. Mutta vuosituhansia myöhemmin Kolmannen sodan aikana Arthas Menethil ja Khel'Thuzad toivat hänet takaisin Azerothiin, jossa Archimonde johti Palavan Legioonan joukkoja. Sodan lopussa Archimonde yritti imeä itseensä maailmanpuu Nordrassilin voimat, mutta sai surmansa, kun Malfurion Stormrage tuhosi hänet Cenariuksen torvella.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa aikajatkumossa Archimonde kutsuttiin Draenoriin, kun Gul'dan oli ottanut valtaansa Grommash Hellscreamin muodostaman Rautalauman (engl. Iron Horde). Tämä Archimonde oli todellisesta aikajatkumosta, koska hän kertoi tulleensa "ajan ja avaruuden" halki ja kuinka hänen sielunsa oli ollut Kieppuvassa tuonessa Hyjal-vuoren taistelun jälkeen. Kun Archimonde kukistui uudestaan Hellfire Citadelin taistelussa, hän vielä viimeisillä voimillaan lähetti Gul'danin Black Gaten läpi ennen sen tuhoutumista.

Archimonden äänenä peleissä on David Lodge.

Arthas Menethil[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Arthas Menethil

Arthas Menethil oli Lordaeronin kuninkaan, Terenas Menethil II:n, poika ja Lordaeronin kruununprinssi, kunnes korruptoitui ja tuli myöhemmin Kalmoruttoa johtavaksi Lich-kuninkaaksi.

Kun Vitsaus ensimmäistä kertaa alkoi ilmestyä Azerothiin, Arthakselle tuli pakkomielle torjua se. Hän tapasi ruton levittäjäksi väitetyn Palavaan Legioonaan kuuluvan dreadlord Mal'ganiksen. Löytääkseen keinon hänen kukistamiseensa hän lähti Northrendiin ja etsi Muradin Bronzebeardin avulla käsiinsä voimakkaan miekan nimeltä Frostmourne. Muradin huomasi, että miekka on kirottu ja kielsi Arthasta koskemasta siihen. Arthas kuitenkin otti miekan ja ajoi sen avulla Mal'Ganiksen tiehensä. Mutta miekan vuoksi alkuperäinen Lich-kuningas, Ner'zhul, teki Arthaksesta ensimmäisen kuolonritarinsa ja ajoi tämän tuhoamaan murhaamaan oman isänsä sekä tuhoamaan Lordaeronin ja suuren osan Quel'Thalasista. Kun Illidan Stormrage yritti tappaa Ner'zhulin, Arthas puolusti tätä ja lopulta mursi Jäätyneen valtaistuimen (engl. Frozen Throne) ympräillä olevan jään. Arthas otti Lich-kuninkaan kypärän ja hänestä tuli uusi Lich-kuningas.

World of Warcraftin lisäosassa Wrath of the Lich King Tirion Fordring ja joukko seikkailijoita surmasi Arthaksen, jonka paikan otti hänen paikkansa kuolleeksi luultu Bolvar Fordragon pitääkseen Vitsauksen aisoissa. Vain Tirion itse tietää tästä.

Arthaksen äänenä Warcraft III:ssa on Justin Gross ja World of Warcraftissa Patrick Seitz.

Aysa Cloudsinger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aysa Cloudsinger on naispuolinen pandareeni, Tushuin filosofian seuraaja sekä Liittouman pandareenien johtaja. Hän uskoo vahvasti siihen, että kunniallinen elämä perustuu meditaatioon, tiukkaan harjoitteluun sekä moraaliseen vakaumukseen. Hänen mielestään oikeudenmukaisuutta ei ikinä saavuteta rikkomalla omia arvojaan. Vaikka Liittouman roduilla on erilaiset kulttuurit, hän on erittäin kiintynyt näiden ihanteisiin.

Aysan äänenä peleissä on Kate Higgins.

Azshara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningatar Azshara oli yöhaltioiden historian viimeinen monarkki. Azshara oli erittäin kaunis ja kansansa suosima. Lisäksi hän tunsi riipuvuutta Ikuisuuden kaivosta (engl. Well of Eternity), yöhaltioiden magian lähteestä. Mutta tämä ajoi hänet lopulta hulluksi sekä alttiiksi Palavan Legioonan perustajan, Pimeyden titaani Sargeraksen, korruptiolle.

Azshara alkoi rakennuttaa portaalia, jonka kautta Palavan Legioonan demonit pääsivät Azerothiin ja tämä aloitti Muinaisten sodan. Malfurion Stormrage, tämä veljen, Illidanin, sekä Tyrande Whisperwindin johtama vastarinta kuitenkin pysäytti demonit ja esti Sargeraksen pääsyn Azerothiin. Mutta tuhoutuneen Ikuisuuden kaivon vesi alkoi hukuttaa hänen palatsiaan meren alle. Azshara ja muut hänen kannattajansa kuulivat Vanhojen Jumalten äänen ja pelastuivat hukkumiselta muuttumalla merikäärmemäisiksi olennoiksi, nagoiksi. Nagat ilmaantuivat Azerothiin 10 000 vuotta myöhemmin, mutta Azshara itse näyttäytyi vasta Deathwingin paluun jälkeen ja yritti kaikin tavoin seuraavien vuosien ajan varmistaa, että Vanhoihin Jumaliin kuuluva N'Zoth vapautuisi. Battle for Azerothin tapahtumien lopussa paljastui, että Azshara oli manipuloinut Magni Bronzebeardin neuvomaan Azerothin asukkaita keräämään azeriitiia (Azerothin maailmansielun verta) Azerothin sydämeksi kutsuttuun medaljonkiin, jonka oli alun perin tarkoitus parantaa Azerothin maailmansielu Sargerasin aiheuttamasta haavasta, vain jotta voisi käyttää sitä avatakseen Viimeisen vankilan (engl. Last Prison) ja vapauttaakseen N'Zothin.

Azsharan äänenä peleissä on Laura Post.

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baine Bloodhoof[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baine Bloodhoof on Bloodhoof-heimon päällikkö ja kaikkien taureenien nykyinen ylipäällikkö, joka hallitsee kansaansa Thunder Bluffilta. Entisen ylipäällikön, Cairne Bloodhoofin poika. Ystävystynyt Stormwindin kruununprinssi Anduin Wrynnin kanssa.

Baine epäilee ovatko hänen johtajataitonsa yhtä hyvät kuin isällään, mutta hän on hyvin anteeksiantavainen henkilö. Hän jopa päätti olla kostamatta isänsä tappajalle, Garrosh Hellscreamille. Anduin Wrynnin tavoin Baine itsekin on diplomatiaan luottava johtaja, mutta on myös hyvin voimakas taistelija.

Bainen äänenä peleissä on Jamieson Price.

Benedictus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkipiispa Benedictus oli Pyhän Valon kirkon johtaja Myrskytuulessa. Hän oli Lordaeronin uskonnollisen johtajan, Alonsus Faolin, oppipoika ja Faolin kuoltua hän omaksui kirkon johtamisen Stormwindissä. Cataclysmin aikoihin paljastui, että on Twilight Prophet, Twilight's Hammer -kultin johtaja Cho'gallin kuoleman jälkeen. Hän sai surmansa Wyrmrestin temppelissä. Vaikka seikkailijat kertovat hänen todellisesta luonteestaan piispa Farthingille Valon katedraalissa, tämä ei usko heitä.

Benedictuksen äänenä peleissä on Robert Pike Daniel.

Blackhand[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blackhand oli Ensimmäisen sodan aikoihin Blackrock-klaanin päällikkö sekä Gul'danin ohella toinen alkuperäisen Lauman johtajista. Menetti kuitenkin asemansa Orgrim Doomhammerille tämän surmatessa hänet. Hänen poikansa, Rend, oli Nefarianin palvelija ja Pimeän Lauman (engl. Dark Horde) sotapäällikkö.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa menneisyydessä elävä versio Blackhandista oli klaaninsa ohella yksi ensimmäisistä Rautalaumaan liittyneistä örkeistä. Julmuutensa tähden hän tappoi oman todellisuutensa version Doomhammerista tämän kieltäydyttyä tappamasta viattomia. Hän sai myöhemmin surmansa monien alaistensa ohella Blackrock Foundryssa.

Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Blackhandia näyttelee Clancy Brown.

Blackhandin nimi on suomennettu oheismateriaalissa Mustakädeksi[6][7], Mustakouraksi[8], Mustakämmeneksi[9] tai Sysikouraksi.

Bolvar Fordragon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurlordi Bolvar Fordragon oli arvostettu paladiini ja toimi Stormwindin väliaikaisruhtinaana kuningas Varian Wrynnin katoamisen aikan. Varianin paluun jälkeen hän johti Liittouman joukkoja Kalmoruttoa vastaan. Mutta Wrathgaten taistelussa Suurapteekkari Putress (engl. Grand Apothecary Putress) petti Lauman ja tappoi ison osan sekä Liittouman että Lauman sotilaista uuden ruton avulla. Bolvarin uskottiin myös kuolleen, mutta todellisuudessa lohikäärmeen tuli oli muuttanut hänen kehoaan ja hänet oli viety Lich-kuninkaan kidutettavaksi. Kun Tirion Fordring oli aikeissa ottaa Lich-kuninkaan paikan, Bolvar ottikin itse tämän paikan pitääkseen Kalmoruton aisoissa. Bolvar pyysi Tirionia kertomaan, että Lich-kuningas on kuollut ja Bolvar hänen kanssaan.

Bolvarin äänenä peleissä on Carlos Larkin.

Broll Bearmantle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broll Bearmantle on voimakas yöhaltiadruidi, Stormwindin kuningas Varian Wrynnin ystävä sekä arkkidruidi Malfurion Stormragen agentti. Brollilla oli sarvet jo syntyessään, mikä pidettiin merkkinä siitä, että hän tulisi olemaan hyvin voimakas druidi. Hän sai Smaragdiuneen liittyvän yhteytensä vahvistamiseksi Cenariuksen pojalta, Remulokselta, vihreän lohikäärmeen patsaalta näyttävän epäjumalankuvan. Kolmannessa sodassa Broll käytti sen voimaa Hyjal-vuoren taistelussa, mutta hävisi taistelun pit lord Azgaloria vastaan. Azgalorin ase korruptoi patsaan ja siitä seurannut räjähdys tappoi Brollin tyttären, Anessan. Lisäksi Broll menetti yhteyden kaikkiin eläinhenkiin, paitsi karhuun. Hän hylkäsi muut yöhaltiat ja päätyi örkki Rehgar Earthfuryn gladiaattoriorjaksi. Hänen orjatovereikseen päätyivät myös muistinsa menettänyt Varian Wrynn sekä verihaltia Valeera Sanguinar, joiden kanssa he kokivat monia seikkailuja paettuaan orjuudesta. Niihin lukeutui myös Remuloksen epäjumalankuvan noutaminen ja puhdistaminen. Broll toimi sen jälkeen jäsenenä uudessa Tirisfalin Neuvostossa sekä auttanut Malfurion Stormragea ja Tyrande Whisperwindiä Smaragdipainajaisen torjumisessa.

Brollin sukunimi on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Karhunvuodaksi.[10][11][12]

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cairne Bloodhoof[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cairne Bloodhoof on taureenien edesmennyt ylipäällikkö.

Kolmannen sodan aikana Lauman sotapäällikkö Thrall tapasi Cairnen ja auttoi taureeneja taistelussa kentaureja vastaan. Kiitollisuudenosoituksena taureenit liittyivät osaksi Laumaa. Vuosia myöhemmin Garrosh Hellscreamin noustessa Lauman uudeksi sotapäälliköksi, Cairne sai surmansa kaksintaistelussa tätä vastaan.

Cairnen äänenä peleissä on William Bassett.

Chen Stormstout[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chen Stormstout on tunnetuin Pandarian ulkopuolella nähdyistä pandareeneistä. Hän on panimomestari (engl. Brewmaster) ja kiertelee eri puolilla Azerothia etsimässä uusia ainesosia sekoittamiinsa juomiin.

Chen esiintyi ensi kertaa Warcraft III:n lisäosan The Frozen Throne sivutarinassa, jossa hän auttoi örkkien petomestari Rexxaria. Hän oli varttunut The Wanderins Islella, eikä ennen World of Warcraftin lisäosan Mists of Pandaria tapahtumia päässyt käymään Pandariassa. Hänellä on kuitenkin huonot välit veljensä, Chon Pon, kanssa, joka kuvitteli Chenin hylänneen hänet. Chenin veljentytär, Li Li, kuitenkin ihailee syvästi setäänsä. Chen ja Li Li oleskelevat nykyään Timeless Islella.

Chenin äänenä Mists of Pandariassa on Keone Young.

C'Thun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C'Thun (lausutaan [k'θuːn]) on yksi Vanhoista Jumalista. Hän on kaaoksen jumala ja tuli muinaisina aikoina vangituksi Kalimdorin alle. Sinä aikana hän löysi Silithidin hyönteisrodun ja muokkasi heitä muistuttavan rodun nimeltä qiraji. Tämä rotu rakensi kaupungin nimeltä Ahn'Qiraj, jossa he kasvattivat armeijaansa ja varautuivat C'Thunin paluuseen.

C'Thunin kuiskaukset peleihin tekee Brian T. Delaney.

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deathwing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deathwing the Destroyer oli musta lohikäärmeaspekti. Hänen alkuperäinen nimensä oli Neltharion the Earth-Warder ja hänen aspektinsa oli maa. Hän oli saanut maailmoja muokkaavalta titaanilta, Khaz'gorothilta, tehtäväksi vartioida Azerothin maaperää ja sen syvimpiä kolkkia. Mutta Vanhat Jumalat turmelivat Neltharionin Muinaisten sodan aikaan, toivoen voivansa käyttää tätä vapautumiseensa.

Toisen sodan aikoina Deathwing esiintyi lordi Daval Prestorina yrittäen tuhota Liittouman sisältä käsin ja onnistui jopa orjuuttamaan arkkivihollisensa, Alexstrszan. Hävittyään lopulta taistelun muita aspekteja vastaan, hän vetäytyi Elementaalitasossa sijaitsevaan Deepholmiin.

Deathwing on myös World of Warcraftin Cataclysm -lisäosan loppuvihollinen. Hän palasi Azerothiin kolme vuotta Lich-kuninkaan kukistumisen jälkeen aiheuttaen joukon luonnonmullistuksia. Avuksi tavoitteisiinsa hän sai kultin nimeltä Twilight's Hammer sekä elementtaalijohtajat Ragnaros ja Al'Akir. Lohikäärmeaspketit yhdessä Thrallin avustuksella kukistivat hänet lopulta käyttämällä menneisyydestä tuotua medaljonkia nimeltä Dragon Soul.

Deathwingin äänenä World of Warcraftissa on Michael McConnohie.

Deathwingin nimi on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa sekä Warcraft: Auringon kaivo -mangatrilogiassa Kuolonsiiveksi.[13][2]

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falstad Wildhammer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Falstad Wildhammer on Wildhammer-kääpiöklaanin suurthaani, joka johti ennen klaaniaan Hinterlandsin Aerie Peakilla. Nykyään hän johtaa Ironforgea klaaninsa edustajana Kolmen vasaran neuvostossa (engl. Council of Three Hammers). Toisen sodan aikana, hän ja Rhonin kuuluivat vastarintajoukkoihin, jotka tuhosivat Demon Soulin ja vapauttivat Alexstraszan Dragonmaw-örkkiklaanin vallasta.

Fandral Staghelm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fandral Staghelm oli väliaikainen yöhaltioiden arkkidruidi Malfurion Stormragen joutuessa Smaradgipainajaisen uhriksi. Hänen poikansa, Valstann, kuoli taistelussa silithidin ja qirajin hyönteisrotuja vastaan.

Yöhaltioiden maailmanpuu Nordrassilin tuhouduttua ja Malfurionin joudutta Smaragdipainajaisen uhriksi, Fandralista tuli uusi arkkidruidi ja hän päätti istuttaa uuden maailmanpuun, Teldrassilin, jonka oksille rakennettiin yöhaltioiden nykyinen pääkaupunki, Darnassus. Toisin kuin edelliselle puulle, tälle lohikäärmeaspektit eivät kuitenkaan antaneet siunaustaan. Puu sairastui useaan otteeseen ja Fandral pyysi muita druideja auttamaan sen parantamisessa. Mutta todellisuudessa tämä pahensi korruptiota. Sodassa Smaragdipainajaista vastaan Fandral näki kuvajaisen kuolleesta pojastaan, joka ajoi hänet yhä hullumaksi. Lopulta Cenarion Circlen jäsenet vangitsivat hänet. Hän kuitenkin vapautui Deathwingin palatessa Azerothiin ja hänestä tuli tulielementtaalien johtajan, Ragnarosin, luutnantti. Hän sai surmansa Firelandsilla käydyssä taistelussa.

Fandralin äänenä toimi alun perin Kurt Kelly, kunnes päivityksessä 4.2 ääninäyttelijäksi vaihtui Cam Clarke.

Fandralin sukunimi on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Hirvaskypäräksi.[14]

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garona Halforcen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garona Halforcen on puoliksi örkki ja puoliksi draenei. Lisäksi hän oli Sargeraksen riivaaman Tirisfalin viimeisen vartijan, Medivhin, rakastajatar.

Gul'dan antoi erään naispuolisen draenein yhdelle sotureistaan ja tästä liitosta Garona sai alkunsa. Gul'danin maagisten hallintalukkojen kautta Garona murhasi Stormwindin kuningas Llane Wrynnin vasten tahtoaan. Sodan jälkeen Garonasta ei kuultu, mutta oli saanut sai Medivhin kanssa pojan, Med'anin. Hän jätti poikansa Meryl Winterstormille ja seurasi kaukaa koko ajan poikansa kasvamista.

Hän auttoi Med'ania, kun Twilight's Hammerin kultistit hyökkäsivät tämän kimppuun. Kultin johtaja oli jättimaagi nimeltä Cho'gall, Gul'danin entisen oppilas. Entisen mestarinsa tekniikoilla hän yritti manipuloida Garonan tappamaan Varian Wrynnin ja Thrallin. Hän epäonnistui ja tämän jälkeen Jaina Proudmoore vangitsi tämän. Med'an joutui kultistien vangiksi ja Garona yritti pyytää Jainaa ja Aegwynniä järjestämään pojan pelastaminen onnistuessaan kertomaan tämän olinpaikan kestettyään Cho'gallin loitsuja jonkin aikaa. Valeera lähti vastahakoisesti Merylin kanssa Ahn'Qirajiin etsimään poikaa. Med'an saatiin vapautettua, mutta Cho'gall oli saapunut estämään heidän karkaamisen. Jotta Valeera saisi vahingoitettua Cho'gallia, hän joutui turvautumaan hänen sisällään olevaan demoniin. Tähän asti Valeera oli pitänyt sen aisoissa. Meryl tunnisti demonin. Demoni oli dreadlord nimeltä Kathra'Natir, joka oli aikaisemmin ajettu Kieppuvaan tuoneen. Meryl sai demonin pois Valeerasta, mutta joutui itse uhrautumaan. Tämän jälkeen he siirtyivät Theramoreen.

Sillä välin Garona siepattiin ja myöhemmin selvisi, että tämä oli Garonan eno, Vindicator Maraad. Valeera löysi heidät ja Garona selitti muille, että ainoa oikea uhka oli Cho'gall. Garona epäonnistui yrittäessään yksin tappaa Cho'gallin. Hän onnistui kuitenkin saamaan osat aseeseen, jolla Med'an tappaisi Cho'gallin. Med'an kukisti Cho'gallin, mutta Aegwynn joutui uhrautumaan antaakseen voimia Med'anille. Aegwynn kuoli tämän takia. (Cho'gall ei kuollut vaan hänet tapetaan lopullisesti Cataclysmissa) Garona jätti Valeeran tehtäväksi kertoa Varianille tapahtuneesta ja Maraadin tehtäväksi huolehtia Med'anista. Tämän jälkeen hän lähti Merylin mukaan jahtaamaan Twilight's Hammerin eloonjääneitä Twilight Highlandsille. Hän antaa Lauman pelaajille tehtäviä siellä.

Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Garonaa näyttelee Paula Patton.

Garonan lisänimi Halforcen on suomennettu elokuvaan perustuvassa romaanissa Puoliörkiksi.[7]

Garrosh Hellscream[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garrosh Hellscream oli yksi mag'hareista, örkeistä, jotka eivät koskaan altistuneet Palavan Legioonan korruptiolle, Grommash Hellscreamin ja Golkan poika sekä väliaikaisesti örkkien johtaja ja koko Lauman sotapäällikkö. Toisin kuin edeltäjänsä Thrall, hän oli vallanhimoinen ja näki muut kansat heikompina.

Garrosh jäi Draenoriin korruptoituneen isänsä ollessa yksi Azerothiin hyökänneistä ja korruptoiduista örkeistä. The Burning Crusaden tapahtumien aikana Thrall kertoi hänelle tämän isästä ja kutsui osaksi Laumaa, tehden tästä Cataclsymin tapahtumien aikaan uuden sotapäällikön. Mutta Garrosh oli hyvin äkkipikainen ja vallanhimoinen, toivoen voivansa valloittaa koko Azerothin.

Mists of Pandarian aikana hänen vallanhimonsa kasvoi niin suureksi, että pyrkii käyttämään yhä pimeämpiä voimia, joista tärkeimmäksi aseeksi hänelle tulee Y'Shaarjin sydän.[15] Hän saa lopulta Lauman muiden johtajien vihat niskaansa ja näin Garroshista tulee koko lisäosan päävihollinen.[16] Kun Liittouman ja Lauman jäsenet saivat hänet pysäytettyä Orgrimmarin piirityksessä, Shado-Panin jäsenet vievät Garroshin Pandariaan, jossa hänelle on tarkoitus pitää oikeudenkäynti. Thrall palaa örkkien johtajaksi, mutta valitsee Vol'jinin Lauman uudeksi sotapäällikköksi. Mutta kesken oikeudenkäynnin pronssisiin lohikäärmeisiin kuuluva Kairozdormu auttaa hänet vapaaksi ja lähettää 35 vuoden takaiseen Draenoriin. August Celestialit kuitenkin totesivat, että he olisivat muutenkin antaneet Garroshin elää, jotta tämä voisi "oppia".

Warlords of Draenorissa Kairoz oli toivonut Garroshin kokoavan uuden Lauman varautumaan Palavan Legioonan tuloon, mutta joutuikin pian itse Garroshin tappamaksi. Garrosh esti muita örkkijohtajia juomasta Mannorothin verta ja antoi heille oman aikansa teknologiaa käyttöön, mikä johti Azerothin valloitusta tavoittelevan Rautalauman (engl. Iron Horde) muodostumiseen ja vaihtoehtoisen aikajatkumon syntymiseen. Thrall kuitenkin saapuu vaihtoehtoiseen Draenoriin Lauman joukkojen kanssa ja haastaa Garroshin mak'goraan, örkkien kuolemanotteluun. Kamppailussa Garrosh mitteli Thrallin elementaaleja vastaan mahtavalla aseellaan Sisälmyshuudolla (Gorehowl). Ottelu käytiin alueella, jossa todellisen aikajatkumon Ulkomaissa sijaitsi Garadar, ja se päättyi Garroshin kuolemaan.

Garrosh on Hearthstonessa soturiluokan sankarihahmo. Hänen äänenään peleissä on Patrick Seitz.

Garroshin sukunimestä on käytetty oheismateriaalissa kolmea eri suomennosta: Helvetinhuuto[17][7], Hornanhuuto[18][1] ja Hiidenhuuto.[6]

Gelbin Mekkatorque[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gelbin Mekkatorque on maahisten ylinikkari ja tämänhetkinen kuningas.

Gelbinin äänenä peleissä on Dino Andrade.

Genn Greymane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Genn Greymane on Gilneasin kuningas.

Kuullessaan Stormwindin tuhosta, Genn liittyi osaksi Liittoumaa. Mutta kun örkkejä alettiin vangita työleireille, Gilneaksella ei ollut varaa maksaa niitä kovin kauan, joten he erosivat Liittoumasta ja erottivat kaupunkinsa muusta maailmasta rakennuttamalla Greymane Wallin. Kolmannen sodan aikana hän antoi arkkimaagi Arugalille luvan kutsua worgeneita auttamaan suojautumaan Kalmoruttoa vastaan. Mutta worgen-kirous alkoi levitä koko Gilneaksen kansaan. Genn itsekin altistui sille.

Cataclysmin tapahtumien aikana Hylättyjen yrittäessä etsiä uutta kotia, nämä tekivät hyökkäyksiä Gilneakseen ja surmasivat Gennin pojan, Liamin. Osa worgeneista asettui yöhaltioiden luokse Darnassukseen ja perheensä joutuessa vaaraan Genn päätti liittää kansansa takaisin osaksi Liittoumaa. Hän muuttaa itsensä worgeniksi vain, jos tilanne sitä vaatii.

Grommash Hellscream[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grommash "Grom" Hellscream oli Warsong-klaanin päällikkö, Golmash Hellscreamin poika, Thrallin paras ystävä ja myös Garrosh Hellscreamin isä.

Grommash nousi klaaninsa päälliköksi jo hyvin nuorena, mutta ei saavuttanut asemaansa perimällä sitä niin kuin Frostwolf-klaania johtava Durotan. Hän oli rotunsa ensimmäinen Mannorothin verta juonut örkki johtaen nämä hyökkämään Shattrathin kaupunkiin draeneiden kimppuun. Grommash oli taistelijana sekä Ensimmäisessä että Toisessa sodassa. Sotien jälkeen hänen klaaninsa oli ainut Azerothiin jääneistä klaaneista, joka ei joutunut ihmisten työleirin orjaksi. 15 vuoden jälkeen hän auttoi Durotanin poikaa, Thrallia, vapauttamaan muut örkit ja seilasivat laivoilla Kalimdoriin. Ashenvalen metsässä Mannoroth altisti Grommashin hetkellisesti uudelleen korruptiolle, mutta lopulta hän ja Thrall kohtasivat tämän taistelussa, jossa sekä Mannoroth että Grommash kuolivat.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa menneisyydessä tulevaisuudesta matkustanut Grommashin poika, Garrosh, varoitti isäänsä Gul'danista ja Mannorothista. He muodostavat muutaman muun örkkijohtajan kanssa Rautalauman ja Grommash itse ryhtyy sen sotapäälliköksi. He surmaavat Mannorothin, vangitsevat Gul'danin ja alkavat rakentaa portaalia Azerothin valloitusta varten. Rautalauma kuitenkin heikentyi huomattavasti Garroshin sekä monien örkkipäälliköiden kuoleman myötä. Gul'dan yritti tarjota hänelle jälleen Mannorothin verta, mutta toisesta aikajatkumosta tulleen poikansa muistoa kunnioittaen hän kieltäytyi jälleen. Muut örkit kuitenkin suostuivat siihen Kilrogg Deadeyen johdolla ja Grommash menetti asemansa Rautalauman johtajana Gul'danille. Hellfire Citadelin taistelussa Grommash vapautetaan ja hän auttaa seikkailijoita kukistamaan Gul'danin sekä Dranoeriin ilmestyneen Archimonden. Tämän jälkeen Grommash julistaa Draenorin jälleen vapaaksi ja yhdessä Durotanin sekä draeneipaladiini Yrelin kanssa he alkavat jälleenrakentaa maailmaansa.

Grommashin äänenä Warlords of Draenorissa on Kevin Michael Richardson. Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Grommashia näyttelee stunt-koordinoija Terry Notary.

Grommashin sukunimestä on käytetty oheismateriaalissa kolmea eri suomennosta: Helvetinhuuto[17][7], Hornanhuuto[18][1] ja Hiidenhuuto.[6]

Gul'dan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gul'dan oli entinen örkkishamaani, Stormreaver-klaanin perustaja ja ensimmäinen örkki, joka ryhtyi manaajavelhoksi (engl. Warlock). Gul'dan yhdessä opettajansa, Ner'zhulin, kanssa liittoutuivat Kil'jaedenin kanssa. Mutta kun Ner'zhul tajusi örkkien käyttävän heitä hyväksi, Gul'dan vei hänen asemansa ja hänestä tuli ensimmäinen manaaja. Tämän jälkeen hänestä tuli Palavaa Legioonaa avoimesti palvelevan Varjoneuvoston (engl. Shadow Council) johtaja ja juotti monille muista örkeistä Mannorothin verta korruptoiden nämä. Hän myös valitsi Blackhandin örkkien sotapäälliköksi. Tosiasiassa Gul'dan hallitsi tämän mieltä piilossa muilta örkeiltä.

Örkkien hyökättyä draneiden kaupunkiin, Shattrathiin, Kil'jaeden jätti örkit omilleen. Mutta saadessaan yhteyden Pimeyden titaani Sargeraksen riivaamaan Tirisfalin vartija Medivhiin, he avasivat Dark Portalin, jonka kautta örkit pääsivät tekemään hyökkäyksen Azerothiin Blackhandin johdolla. Örkit saisivat hallita Azerothia, jos nämä auttaisivat Sargerasta saamaan ruumiinsa takaisin. Medivhin kuoltua Gul'dan ajautui koomaan, mutta sai tiedon Sargeraksen haudan olinpaikasta. Tänä aikana Blackhand ja melkein koko Varjoneuvosto saivat surmansa.

Hänen herätessään loput Varjoneuvostosta ja koko Lauma oli kääntänyt Gul'danille selkänsä. Vain hänen oppipoikansa jättimaagi Cho'gall ja tämän johtama klaani Twilight's Hammer pysyivät uskollisena. Gul'dan myös alkoi Toisessa sodassa auttamaan Blackhandin aseman vienyttä Orgrim Doomhammeria, mutta todellisuudessa hän vei kolmasosan Lauman sotilaista etsimään Sargeraksen hautaa. Mutta siellä Gul'dan huomasi olleensa pelkkä Sargeraksen pelinappula ja kuoli haudassa olleiden demonien tappaessa hänet. Gul'danin kallosta tuli demoninen artefakti, joka johti Ner'zhulin korruptioon, sekä Kolmannessa sodassa Illidan Stormragen muuttumiseen puolidemoniksi.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa menneisyydessä tulevaisuudesta tullut Garrosh Hellscream oli varoittanut örkkejä Gul'danista ja Mannorothista. Örkit kieltäytyivät Gul'danin tarjouksesta, surmasivat Mannorothin ja muodostivat Rautalauman (engl. Iron Horde). Mutta Garroshin sekä monien Rautalauman örkkipäälliköiden kuoleman myötä, useat örkeistä suostuivat Kilrogg Deadeyen johdolla juomaan Mannorothin verta, jolloin Gul'dan sai riistettyä Grommash Hellscreamilta Rautalauman johtajuuden.

Gul'dan joutuu Legionissa todelliseen aikajatkumoon ja hän saa tehtäväkseen nostaa Särjetyt saaret meren pohjasta, jotta Palava Legioona voisi tehdä uuden hyökkäyksen Azerothiin, joka olisi vielä suurempi kuin Muinaisten sota. Gul'dan myös löytää Illidan Stormragen ja yrittää tehdä tästä Sargerasille uuden kehon.

Gul'dan on Hearthstonessa manaajaluokan sankarihahmo. Warcraft III:n takaumissa hänen äänenään on Paul Eiding ja Warlords of Draenorissa Troy Baker. Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Gul'dania näyttelee Daniel Wu.

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamuul Runetotem[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamuul Runetotem on taureenien arkkidruidi ja Cenarionin Circlen korkein taureenijäsen.

Hamuul on jo lapsuudesta asti ollut ylipäällikkö Cairne Bloodhoofin ystävä. Kolmannen sodan aikana hän myös ystävystyi yöhaltioiden arkkidruidi Malfurion Stormragen kanssa Palavan Legioonan demoneita vastaan käydyn taistelun aikana. Hamuul oli taureenien ensimmäinen druidi kahdenkymmenen sukupolven jälkeen. Hänen tyttärensä, Bashana, on myös Cenarion Circlen jäsen.

Hamuulin äänenä World of Warcraftin lisäosasta Cataclysm alkaen on David Lodge.

Hamuulin sukunimi suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Riimutoteemiksi.[11][19]

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Illidan Stormrage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Illidan Stormrage

Illidan Stormrage oli arkkidruidi Malfurion Stormragen kaksoisveli ja yöhaltioiden ensimmäinen demoninmetsästäjä, joka oli mukana Muinaisten sodassa 10 000 vuotta ennen Kolmatta sotaa. Illidan oli kuitenkin vallanhimoinen ja liittoutui Legioonan johtajan, Sargeraksen, kanssa pyrkien auttamaan tämän Azerothiin Demon Soulin, entinen Dragon Soul) avulla. Malfurion kuitenkin huomasi veljensä aikeet ja sodan jälkeen Illidan sai lisänimen "The Betrayer" joutuen vankilaan 10 000 vuodeksi.

Kolmannessa sodassa, Tyrande Whisperwind, vapautti Illidanin uskoen, että tämä voisi hyvittää tekonsa. Aluksi Illidan kyllä puolusti kansaansa, mutta Arthas Menethilin neuvomana hän imi Gul'danin kallon voimat muuttuen puolidemoniksi, minkä jälkeen hänet karkotettiin. Illidan liittyi Palavaan Legioonaan ja sai tehtäväkseen tuhota Lich-kuninkaan. Hän kuitenkin epäonnistui ja pakeni Draenorin jäännöksille, Ulkomaihin, ryhtyen niiden hallitsijaksi. Illidan oli World of Warcraftin The Burning Crusade -lisäosan vihollinen.

Illidanin sukunimi on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Myrskynäkäksi ja Warcraft: Legendat -mangassa Myrskyraivoksi.[14][20][21][22][7]

Illidanin äänenä Warcraft III:ssa on Matthew Yang King ja World of Warcraftissa Liam O’Brien.

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaina Proudmoore[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaina Proudmoore on arkkimaagi ja Kul Tirasin lordiamiraali, joka johti Lordaeronin tuhosta selvinneet Kalimdoriin, jonne hän perusti Theramoren.

Jainan isä Daelin Proudmoore oli Kul Tirasin lordiamiraali Kolmanteen sotaan asti. Jaina oli nuorena rakastunut Lordaeronin kruununprinssi Arthas Menethiliin, kunnes hän lähti Dalaraniin opiskelemaan maagiksi Kirin Torin johtajan, Antonidaksen, oppilaana. Kolmannen sodan aikana hän vei monet ihmisten valtakuntien selvityjät mukanaan Kalimdoriin. Hän ystävystyi Lauman sotapäällikön Thrallin, kanssa ja yritti elää siinä toivossa, että Liittouman ja Lauman sodat loppuisivat lopullisesti. Mutta Deathwingin kuoleman jälkeen Lauman uuden johtajan, Garrosh Hellscreamin, joukot hyökkäsivät Theramoreen tuhoten sen ja tappaen mm. Stormwindin kenraali Marcus Jonathanin, Kirin Torin senaikaisen johtajan, Rhoninin, sekä Jainan oppilaan Kinndy Sparkshinen. Vain Jaina ja Rhoninin vaimo Vereesa Windrunner pelastuivat. Tämän jälkeen Jaina alkoi osoittaa jopa Liittouman johtajiakin suurempaa vihaa Laumaa kohtaan. Jainasta tuli tämän jälkeen myös Kirin Torin uusi johtaja. Hän myös karkotti kaikki Sunreaverit Dalaranista tehden siitä kokonaan Liittouman kaupungin, kunnes Legionin tapahtumien aikana, Kuuden neuvosto päätti äänestyksellä antaa Sunreaverien palata. Tämän myötä Jaina lähti ja luovutti Kirin Torin johtajuuden Khadgarille.

Battle for Azerothin alussa hän auttaa Anduin Wrynniä ja Genn Greymanea Lordaeronin piirityksessä. He joutuvat kuitenkin perääntymään Sylvanas Windrunnerin tuhotessa kaupungin. Tämän jälkeen Jaina palaa kotimaahansa Kul Tirasiin saadakseen sen laivaston Liittouman puolelle. Kul Tirasin kansalaiset kuitenkin vihasivat häntä ja pitivät häntä petturina. Hänen äitinsä ja senaikainen lordiamiraali Katherine ei pidä Jainaa enää tyttärenään Daelinin pettämisen takia ja karkottaa Jainan Throsin rappioituneille maille. Myöhemmin kun Throsia vallassaan pitävät drustien kuningas Gorak Tuli sieppasi Jainan, Katherine ollisatui pelastusretkeen, jonka aikana näyn Katherine saa näyn Jainan kokemuksista Kolmannen sodan ajalta ja tajuaa millainen mies Daelin todella oli. He surmaavat Gorak Tulin ja pysäyttävät nagojen kanssa liitoutuneen Priscilla Ashvanen kutsumalla takaisin Jainen kadoksissa olleen nuorimman veljen, Tandredin, johtaman laivaston. Ashvanen kukistuttua Katherine nimittää Jainan Kul Tirasin uudeksi lordiamiraaliksi.

Jaina on Hearthstonessa maagiluokan sankarihahmo. Jainan äänenä Warcraft III:ssa sekä World of Warcraftissa ennen The Burning Crusade -lisäosan ilmestymistä oli Carrie Gordon Lowrey. Lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen Jainan äänenä on ollut Laura Bailey.

Jastor Gallywix[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppiasprinssi Jastor Gallywix (engl. Trade Prince Jastor Gallywix) on Bilgewater Cartelin hiisien johtaja.

Deathwingin paluun aiheuttaessa luonnonkatastrofeja, Gallywix käytti tätä hyväksi vieden pakolaisilta näiden säästöt ja myyden heidät sittemmin orjiksi. Tämä suunnitelma kuitenkin keskeytyi, kun he joutuivat keskelle Liittouman ja Lauman meritaistelua. Selviytyneet hiidet ajautuivat Lost Islesin rannikoille, missä Thrall pelasti heidät SI:7-agenteilta. Tämän painostamana, Gallywix liitti lopulta omat hiitensä osaksi Laumaa.

Lisäosasta Legion alkaen Gallywixin äänenä on ollut Darin de Paul.

Ji Firepaw[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ji Firepaw on miespuolinen pandareeni, Huojinin filosofian seuraaja sekä Lauman pandareenien johtaja. Hän uskoo, että kodin puolustaminen on aina tärkeintä hinnalla millä hyvänsä. Hänen mielestään suora toiminta on aina ratkaisu. Vaikka hän onkin osa Laumaa, se on maksanut hänelle kalliin hinnan.

Jin äänenä peleissä on Michael Hawley.

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kael'thas Sunstrider[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kael'thas Sunstrider oli Kirin Torin jäsen, Quel'Thalasin korkeahaltioiden kruununprinssi sekä Sunstriderin suvun viimeinen eloonjäänyt.

Kolmannen sodan jälkeen hän muodosti suuresta osasta alamaisiaan kansan nimeltä "verihaltiat". Magiaa kohtaan tuntevansa riippuvuuden vuoksi he liittoutuivat Illidan Stormragen kanssa. He valtasivat naaruille kuuluneen maailmojenvälisen leijuvan tukikohdan, Tempest Keepin, josta draeneit pakenivat sen siivellä, Exodarilla, Azerothiin. Illidanin kukistumisen jälkeen Kael'thas palasi Azerothiin ja yritti käyttää Auringon kaivoa kutsuakseen Kil'jaedenin takaisin Azerothiin. Hänet kuitenkin surmattiin ja Anveena Teaguen uhraus karkotti Kil'jadedenin takaisin Kieppuvaan tuoneen.

Kael’thasin äänenä peleissä on Quinton Flynn.

Kalecgos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalecgos oli nuori sininen lohikäärme ja myöhemmin rotunsa uusi lohikäärmeaspekti.

Hän oli toisinaan naamioituneena puolihaltiaksi nimeltä Kalec. Hänestä oli alun perin tarkoitus tulla naaraslohikäärme Tyrygosan puoliso, mutta Kalecgos rakastui ihmistyttöön nimeltä Anveena Teague, joka paljastui myöhemmin Auringon kaivosta syntyneeksi avatariksi. Hän suojeli tätä yhdessä Tyrygosan sekä ihmispaladiini Jorad Macen kanssa. Mutta kun Kael'thas Sunstrider yritti tuoda Kil'jaedenin takaisin Azerothiin, Kalecgosin oli annettava Anveenan uhrata itsensä.

Kalecgos oli yksi niistä, jotka yrittivät suojella eloon jääneitä sinisiä lohikäärmeitä näiden aspektin, Malygosin, kuoltua. Cataclysmin tapahtumiin mennessä hänestä oli ollut Malygosin virallinen seuraaja. Deathwingin kuoltua Kalecgos menetti muiden aspektien tavoin voimansa. He kuitenkin uskoivat, ettei heitä enää tarvita. Theramoren tuhon jälkeen hänelle muodostui romanssi kaupungin entisen johtajan, Jaina Proudmooren, kanssa.

Kalecgosin äänenä peleissä on Carlos Larkin.

Kel'Thuzad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kel'Thuzad oli alun perin Kirin Torin ihmismaagi, joka perusti Cult of the Damnedin levittämään epäkuolleeksi muuttavaa ruttoa Lich-kuninkaan käskystä. Hän sai surmansa Arthas Menethilin käden kautta, mutta Lich-kuninkaan palvelijaksi käännyttyään Arthas käytti Auringon kaivoa elvyttääkseen Kel'Thuzadin epäkuolleena.

Kel'Thuzadista tuli Arthaksen oikeankädenmies ja hän johti Kalmoruton joukkoja Lordaeronissa nekropoliksessa nimeltä Naxxramas.

Ennen World of Warcraftin Wrath of the Lich King -lisäosaa Kel'Thuzadin äänenä on toiminut Michael McConnohie.

Khadgar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khadgar on Kirin Torin arkkimaagi ja nykyinen johtaja sekä yksi historian mahtavimmista velhoista. Hän oli entinen Medivhin oppipoika ja nykyään yksi Ensimmäisen ja Toisen sodan sankareista.

Khadgar oli Ensimmäisen sodan aikana teini-ikäinen, mutta iskiessään miekkansa Medivhiin, häneen iskeytyi kirous, joka nopeutti hänen ikääntymistään muuttaen hänet vanhukseksi. Toisen sodan aikana hän johti Liittouman joukot Dark Portalin läpi Draenoriin pysäyttääkseen örkkien uhan lopullisesti. Shamaani Ner'zhulin voimat kuitenkin repivät planeetan kappaleiksi ja jättivät jäljelle pelkän Ulkomaiksi kutsutun murusen leijumaan Kieppuvaan tuoneen.

The Burning Crusaden tapahtumien aikana hän asuu Shattrathissa avustaen naaruja taistelussa Illidanin joukkoja vastaan. Ennen Mists of Pandarian tapahtumia hän oli liittynyt osaksi Dalarania johtavaa Kuuden neuvostoa (engl. Council of Six) ja juuri hänen ehdotuksestaan Jaina Proudmooresta tehtiin Kirin Torin uusi johtaja. Warlords of Draenorin tapahtumien aikaan hän huomaa vääristymän Dark Portalissa ja saapuu Azerothiin varoittamaan sen asukkaita Rautalauman uhasta. Legionin tapahtumien aikaan hän oli ensimmäinen, joka havaitsi Palavan Legioonan paluun ja nousi Jainan lähtemisen myötä Kirin Torin uudeksi johtajaksi. Hän on alkanut omaksua joitakin Medivhillä olevia kykyjä, kuten korpiksi muuttumisen. Hän kantaa nykyään myös Medivhin sauvaa, Atieshia, joka oli aiemmin ollut Medivhin ja Garonan pojan, Med'anin, hallussa.

Khadgarin äänenä Warlords of Draenorissa on Tony Amendola. Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning häntä näyttelee Ben Schnetzer.

Kil'jaeden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kil'jaeden oli alun perin yksi kolmesta eredarien johtajasta, kunnes hän liittyi toverinsa Archimonden ja muutamien alamaistensa ohella Palavaan Legioonaan. Kil'jaeden ja Archimonde ovat Sargeraksen kaksi ylintä luutnanttia.

Kil'jaeden seurasi entistä toveriansa, profeetta Veleniä, ja tämän draeneita Draenoriin ja sai käskyläisekseen örkkishamaani Gul'danin, josta tuli ensimmäinen manaajavelho. Hän antoi tälle Mannorothin verta, jolla korruptoida muut örkit. Shattrathiin tehdyn hyökkäyksen jälkeen, Kil'jaeden jätti örkit omilleen.

Toisen sodan jälkeen Kil'jaeden tapasi Draenorin tuhosta vastuussa olleen Ner'zhulin ja teki tästä Lich-kuninkaan, Legioonan uuden aseen Azerothia vastaan. Mutta Kolmannen sodan päätyttyä Ner'zhul alkoi kapinoida häntä vastaan, joten Kil'jaeden lähetti Illidanin tuhoamaan hänet. Tämä yritys kuitenkin epäonnistui. The Burning Crusaden lopussa Kil'jaeden yritti palata Azerothiin Auringon kaivon kautta, mutta kaivon energiasta syntynyt avatar, Anveena Teague, uhrasi itsensä ajaakseen hänet takaisin Kieppuvaan tuoneen.

Legionin tapahtumien aikaan Kil'jaeden aloittaa Sargerasin käskemänä hyökkäyksen Dalaranin kaupunkiin. Broken Shoressa ja Sargerasin haudalla käytyjen taisteluiden jälkeen, Kil'jaeden taistelee seikkailijoita, Khadgaria, Illidania ja Veleniä vastaan Argusissa, eredarien kotiplaneetalla. Kil'jaeden häviää taistelun ja myöntää olleensa kateellinen Veleniä kohtaan, koska ei itse uskonut Sargerasin olevan voitettavissa toisin kuin Velen itse oli uskonut. Tämän jälkeen Kil'jaeden kuoli fel-taikuudesta syntyneeseen räjähdykseen. Khadgar ja Illidan kuitenkin käyttivät Illidarin avainkiveä teleportatakseen itsensä ja seikkailijat takaisin Azerothiin, mutta toivat vahingossa Argusin mukanaan Azerothin taivaalle.

Kil'jaedenin äänenä The Burning Crusadessa on Fred Tatasciore ja Legionissa Lex Lang.

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Vashj[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Vashj oli Vashj'irin kaupungissa syntynyt yöhaltia, joka muutti myöhemmin Zin-Ashariin liittyen kuningatar Azsharan palvelijoihin. Muinaisten sodan aikoihin Vashj muuttui monien Azsharan seuraajien tavoin yhdeksi nagoista.

10 000 vuotta myöhemmin hänen johtamansa osa nagoista ryhtyi Illidanin palvelijoiksi. Hän houkutteli myös Kael'thasin Sunstriderin johtamat verihaltiat liittymään heihin.

Vashjin äänenä peleissä on Barbara Goodson.

Lei Shen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lei Shen oli muinainen moguihin kuuluva sotalordi, joka yhdisti mogu-klaanit ja nousi heidän ensimmäiseksi keisarikseen. Hän tapasi yhden titaanien valvojista, Ra-denin, sekä titaanien johtajan, Aman'Thulin, hengen. Kuultuaan Pantheonin titaanien kukistumisesta, Lei Shenn imi itseensä Radenin voimat että Aman'Thulin olemuksen viimeisetkin rippeet, alkaen tämän jälkeen kutsua itseään Ukkoskuninkaaksi (engl. Thunder King). Hän yhdisti voimansa Zandalarin peikkojen kanssa ja hallitsi imperiumiaan tyrannin ottein, kunnes kuoli vanhuuteen.

Vuosituhansien kuluttua, kun Liittouman ja Lauman välinen sota saapui Pandariaan, Zandalarin peikot liittoutuivat jälleen hajaantuneiden mogujen kanssa ja herättivät hänet kuolleista. Seikkailijoiden surmattua hänet, musta lohikäärme Wrathion söi hänen sydämensä, jotta häntä ei enää voisi elvyttää.

Lei Shenin äänenä peleissä on Paul Nakauchi.

Lich-kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lich-kuningas (engl. Lich King) on Kalmoruton johtaja, joka hallitsee alamaisiaan telepaattisesti Icecrown Citadelissa.

Kil'jaeden alun perin muutti örkkishamaani Ner'zhulin Lich-kuninkaaksi, jotta tämä voisi käyttää epäkuolleiden armeijaa valloittaakseen Azerothin Palavalle Legioonalle. Lich-kuninkaan sielu lepäsi haarniskassa, jonka palaset olivat Jäätyneen valtaistuimen (engl. Frozen Throne) sisässä. Hän pyrki itsenäistymään Legioonasta ja onnistui siinä ensimmäisen kuolonritarinsa, Arthas Menethilin, avulla. Arthas mursi jään valtaistuimen ympäriltä ja asetti päähänsä Helm of Dominance -kypärän, jolloin Ner'zhulin ja Arthaksen sielut yhdistyivät ja heistä tuli uusi Lich-kuningas.

Wrath of the Lich Kingissä Lich-kuningas esiintyy loppuvihollisena. Liittouman ja Lauman joukkojen marssiessa Northrendiin taistelemaan häntä vastaan, selvisi, että Kalmorutolla oli aina oltava Lich-kuningas. Muuten levottomat epäkuolleet tuhoaisivat kaiken. Arthaksen kuoltua Bolvar Fordragon otti tämän taakan kannettavakseen, jotta epäkuolleet pysyisivät aisoissa.

Shadowlandsissä Sylvanas voitti Bolvarin taistelussa ja repi kypärän kahtia, jolloin Lich-kuninkaan aika Kalmoruton johtajana tuli päätökseen. Shadowlandsin aikana paljastui myös, että Varjomaiden synkimmän alueen, Maw’n, hallitsija Zovaal the Jailer oli pakottanut Runecarverin aikoinaan takomaan Helm of Dominance sekä Frostmourne-miekan, ennen kuin Palava Legioona oli saanut ne käsiinsä ja tehnyt niillä Ner'zhulista Lich-kuninkaan.

Lich-kuninkaan äänenä World of Warcraftissa on Michael McConnohie.

Li Li Stormstout[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Li Li Stormstout on Chen Stormstoutin veljentytär, joka toivoo voivansa nähdä maailmaa aivan yhtä paljon kuin hänen setänsäkin.

Li Li syntyi setänsä ja isänsä, Chon Pon, tavoin Vaeltavalla saarella jättiläiskilpikonna Shen-zin Sun selässä. Hän ja hänen veljensä Shisai oppivat taistelemista geomestari Strongbolta. Heidän isänsä koki itsensä petetyksi, kun Chen lähti kiertämään maailmaa. Li Lin ja Shisain äiti, Xiu Li, kuoli eräällä kalastusretkellä. Li Li karkasi lopulta kotoaan ja Pandarian helmen löytymisen kautta tapasi setänsä. Li Li ja Chen oleskelevat molemmat nykyään Ajattomalla saarella.

Li Lin äänenä peleissä on Lauren Tom.

Lor'themar Theron[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lor'themar Theron on verihaltioiden ruhtinas ja nykyinen hallitsija.

Toisen ja Kolmannen sodan aikana Lor'themar palveli vartija-kenraali Sylvanas Windrunneria. Kun osa korkeahaltioista muutti nimensä "verihaltioiksi", osa heistä jäi Quel'Thalasiin väliaikaisruhtinaana toimivan Lor'themarin alaisuuteen. Mutta prinssi Kael'thas Sunstriderin petoksen jälkeen, QuelThalasin väki jäi Lor'themarin alaisuuteen ja Lauman jäseniksi.

Sotien levitessä Pandariaan, Lor'themar alkoi monien muiden Lauman johtajien tavoin epäillä Garroshin suunnitelmia. Hän yritti jopa liittyä takaisin Liittoumaan, mutta Garrosh sabotoi yrityksiä kasvattaen verihaltiaruhtinaan vihaa sotapäällikköä kohtaan.

Lor'themarin äänenä oli alun perin Dave Mallow, mutta Mists of Pandariassa hänen ääninäyttelijäkseen vaihtui Gideon Emery.

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magatha Grimtotem[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magatha Grimtotem on Grimtotem-taureeniheimon johtaja. Magatha oli taureenien johtaja Cairne Bloodhoof vihollinen.

Magatha yritti saada itselleen Cairnen aseman ylipäällikkönä ja ajatteli, että muut rodut olisi tapettava pois maan päältä. Cataclysmin alussa kun Cairne haastoi uuden sotapäällikkö Garroshin mak'goraan (taistelu, joka käydään kuolemaan asti), Magatha näki tässä tilaisuuden ja myrkytti Garroshin aseen halvaannuttavalla myrkyllä. Tämän avulla Garrosh voitti helposti. Garrosh ei tiennyt Magathan suunnitelmasta. Magatha sai Ukkosjyrkänteen väliaikaisesti hallintaansa.

Tajutessaan juonen Garrosh auttoi Cairnen poikaa, Bainea, saamaan kaupungin takaisin. Magatha ja muut Grimtotemit häädettiin pois Mulgoresta. Magathan joukolle ei käy hyvin. Klaanin pääkaupunki on tuhottu, ja Magathan vangitsi Twilight's Hammer -kultti. Kultistit yrittävät käyttää Magathaa hyväkseen tuhotakseen kanjonin nimeltä Thousand Needles. Ei tiedetä millä tavalla, mutta Magatha pitää pelastaa ennen kuin kultistit pääsevät tavoitteeseensa. Magatha pelastetaan pelaajan avulla. Magatha säästää pelaajan hengen ja sanoo, että kun seuraavan kerran nähdään on se viimeinen tapaaminen.

Magathan sukunimi suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Synktoteemiksi.[11]

Magni Bronzebeard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Magni Bronzebeard on Bronzebeard-kääpiöklaanin entinen johtaja ja Khaz Modanin kuningas.

Magni oli vanhin kolmesta veljeksestä, joista kaksi muuta olivat Muradin ja Brann. Hän ja hänen kansansa vihasivat suuresti Dark Iron -nimisen klaanin kääpiöitä. Erityisenä syynä oli se, että näiden keisari Dagran Thaurissan oli kaapannut ja vietellyt Magnin tyttären, Moiran.

Cataclysmin tapahtumien aikaan Stormwindin kruununprinssi Anduin oleskeli kääpiöiden pääkaupunki Ironforgessa. Magni antoi hänelle sauvan nimeltä Fearbreaker, koska esine jotenkin kiintyi tähän. Kun Deathwingin paluun merkit alkoivat näkyä luonnonkatastrofien muodossa, Magni yritti suojella kansaansa erään titaaneille kuuluneen laatan avulla. Mutta tulikin sulautuneeksi osaksi kaupungin timanttisydäntä ja kommunikoi henkenä elävien olentojen kanssa. Ironforgea hallitsi tämän jälkeen Kolmen vasaran neuvosto (engl. Council of Three Hammers), joka odotti Moiran ja Dagranin pojan, Dagran Thaurissan II:n, olevan tarpeeksi vanha valtaistuimelle. Legion -lisäosan tapahtumien aikana, hänen timanttinen olomuotonsa alkoi liikkua ja varoitettuaan tytärtään ja muita neuvoston jäseniä Palavan Legioonan paluusta, hän matkusti Ulduariin.

Magnin äänenä peleissä on Carlos Larkin. Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Magnia näyttelee ääninäyttelijänä paremmin tunnettu Michael Adamthwaite.

Magnin sukunimi ja klaanin nimi Bronzebeard on suomennettu oheismateriaalissa Pronssiparraksi.[23][24][25][20][22][7]

Maiev Shadowsong[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maiev Shadowsong oli yksi tärkeistä henkilöistä Muinaisten sodassa. Maievin tehtävän oli toimia Illidan Stormragen vanginvartijana sodan jälkeen.

Illidanin paettua Ulkomaihin Kolmannen sodan jälkeen, Maiev seurasi häntä, mutta joutuikin itse vangiksi Shadowmoon Valleyyn. Lopulta hän liittoutui Akaman kanssa ja kävivät seikkailijoiden ohella viimeiseen taisteluun Illidania vastaan. Kun Maiev lopulta surmasi Illidanin, hän ei iloinnut voitostaan, vaan tunsi elämänsä nyt merkityksettömäksi.

Maievin äänenä peleissä on Debi Mae West.

Malfurion Stormrage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malfurion Stormrage on Azerothin ensimmäinen druidi ja oli vastuussa siitä muukin osa hänet rodustaan oppi druidismin.

Puolijumala Cenariuksen opeilla Malfurion suojeli muita yöhaltioita demoneilta. Muinaisten sodan jälkeen hän istutti maailmanpuu Nordrassilin Hyjal-vuoren lähelle ja johti jäljelle jääneitä yöhaltioita rakastajattrensa, Tyrande Whisperwindin, kanssa. Vihreä lohikäärmeaspekti, Ysera, yhdisti Nordrassilin Smaragdiuneen, joka oli sotia vailla oleva kuva Azerothista. Malfurion ja muut druidit tutkivat sitä vuosisatoja, kunnes Tyrande herätti heidät Kolmannen sodan aikana.

Palatessaan sodan jälkeen takaisin Smaragdiuneen, Malfurion joutui sinne levinneen painajaisen uhriksi ja joutui taisteluun vanhaa vihollistaan, lordi Xaviusia, vastaan. Cataclysmin tapahtumien aikaan Malfurion perusti uuden ryhmän nimeltä Hyjalin puolustajat (engl. Defenders of Hyjal) taistelemaan tulielementtaali Ragnarosia vastaan.

Malfurionin sukunimi on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Myrskynäkäksi ja Warcraft: Legendat -mangassa Myrskyraivoksi.[14][20][21][22][7]

Malfurionin äänenä peleissä on Ed Trotta.

Malygos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malygos the Spellweaver oli alkuperäinen sininen lohikäärmeaspekti. Hänen aspektinsa oli magia, ja hän oli saanut tehtäväksi titaanien tiedonvartija ja mestaritaikuri Norgannonilta tehtäväksi vartioida Azerothin salaisuuksia ja magiaa.

Malygos oli kaikista viidestä alkuperäisestä lohikäärmaspektista vanhin. Hän tuli lainanneeksi kaikkien muiden aspektien, paitsi Neltharionin (tunnettu myöhemmin nimellä Deathwing), ohella voimaa Lohikäärmeen sielun luomiseen. Mutta Kuolonsiiven tapettua suuri osa sinisistä lohikäärmeistä, Malygos ajautui hulluuteen. Hän tuli siihen tulokseen, että Azerothin kuolevaiset rodut käyttivät magiaa väriin tarkoituksiin ja pelkäsi sen vielä edesauttavan Palavan Legioonan tavoitteita. Hän julisti sodan muun muassa Kirin Toria vastaan, ja alkoi imeä maageilta pois näiden voimia. Alexstrasza kuitenkin puolusti heitä ja auttoi surmaamaan Malygosin. Malygoksen seuraajaksi nousi myöhemmin Kalecgos.

Malygoksen äänenä peleissä on Cam Clarke.

Malygoksen lisänimi Spellweaver on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Loitsunpunojaksi.[19]

Mannoroth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mannoroth oli Palavan Legioonan kuuluvien pit lordien demonirodun johtaja ennen Kolmannen sodan loppua.

Mannoroth oli mukana Muinaisten sodassa ja oli suuresti Archimonden ja Kil'jaedenin suosiossa. Kun Kil'jaeden saapui Draenoriin, Mannoroth saapui hänen mukanaan. Mannorothin verestä tuli Legioonan keino korruptoida örkkejä, jotta nämä voisivat tuhota Azerothin.

Kolmannessa sodassa Mannoroth toivoi saavansa tilaisuuden korruptoida örkit uudestaan. Mutta Kil'jaeden päätti, että tällä kertaa heidän armeijanaan toimivatkin Kalmoruton epäkuolleet. Seurattuaan dreadlordien johtajan, Tichondriuksen, ohella örkkejä Kalimdoriin, Mannoroth korruptoi Grommash Hellscreamin ja tämän joukot surmaamaan yöhaltioita suojelevan puolijumala Cenariuksen. Kun Jaina Proudmoore ja Thrall olivat saaneet Gromin ja muut vapautettua, Thrall ja Grom kohtasivat taistelussa Mannorothin. Thrallin isku ei edes haavoittanut Mannorothia, mutta Grom onnistui tappamaan demonin, vaikka haavoittui samalla itse kuolettavasti.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa menneisyydessä örkit saavat tulevaisuudesta tulleelta Garrosh Hellscreamilta varoituksen Mannorothin veren vaikutuksesta. Örkit muodostavat Rautalauman ja onnistuvat surmaamaan Mannorothin. Gul'dan oli kuitenkin pitänyt yhä tallessa Mannorothin verta, ja useiden Rautalaumaan kuuluvien örkkijohtajien kuoltua hän saa suostuteltua monet Rautalauman örkit, Grommash Hellscreamia lukuun ottamatta, juomaan sitä.

Mannorothin äänenä peleissä on Arthur Burghardt.

Medivh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medivh (myös Magus Medivh) oli alkuperäisen Tirisfalin neuvoston viimeinen vartija, joka Pimeyden titaani Sargeraksen riivaamana oli osallinen Ensimmäiseen sotaan.

Hänen ollessaan vielä äitinsä ja edeltäjänsä, Aegwynnin, kohdussa, Sargeras korruptoi avuttoman Medivhin. Kun Medivh syntyi, hänen äitinsä jätti hänet Medivhin hämmentyneelle isälle Nielas Aranille. Aegwynn laittoi Medivhin vartijan voimien alkavan pojan 14-vuotispäivänä. Medivhin lapsuus meni leikkiessä Llane Wrynnin ja Anduin Lotharin kanssa, joista tuli aikuisina Stormwindin kansan johtajia. Medivhin 14-vuotispäivänä hänen vartijan voimat aiheutti energiaa niin, että Nielas kuoli ja Medivh vaipui syvään koomaan. Medivh oli 20 vuotta koomassa ja sen jälkeen sulkeutui Karazhanin linnoitukseen. Lopulta hän tapasi Garona Puoliörkin ja heille syntyi poika Med'an.

Myöhemmin Medivh suostui ottamaan 17-vuotiaan Khadgarin oppipojakseen. Khadgar lähinnä palveli Medivhiä ja lopulta Medivh alkoi kunnioittaa Khadgaria. Garona ja Khadgar alkoivat ihmetellä, kun Medivh sulkeutui yhä enemmän. Samaan aikaan Medivh kävi taistelua Sargeraksen kanssa. Kun Medivh voitti, oli Medivh iloinen, ja kun Sargeras voitti niin, Medivh oli ärtynyt ja vihainen. Medivh myös avasi Dark Portalin yhdessä örkkimanaaja Gul'danin kanssa. Kun Khadgar kertoi Medivhistä Llanelle, hän ei uskonut nuorta Khadgaria. Lothar kumminkin oli huomannut saman ja yhdessä Garonan avustuksella hän ja Khadgar pyrkivät tappamaan Medivhin. Kun Khadgar lävisti Medivhin sydämen, Sargeras heräsi ja ilmaisi itsensä. Mutta lopulta Lothar katkaisi Medivhin pään.

Medivh palasi elävien joukkoon äitinsä avulla ja esiintyi profeettana ja käski ihmisiä ja örkkejä purjehtimaan Kalimdoriin, koska sota Palavaa Legioonaa vastaan oli alkamassa. Örkit ja yöhaltiat uskovat profeettaa, mutta ihmiset eivät. Vain Jaina Proudmooren joukot purjehtivat Kalimdoriin örkkien ja yöhaltioiden kanssa. Siellä profeetta paljastaa itsensä Medivhiksi. Hän haluaa selvittää edes osan synneistään tällä tavalla. Hän kertoo tulevasta sodasta ja sanoo että heidän pitää tehdä yhteistyötä voittaakseen sen. Demonilordi Archimonde yrittää tuhota maailmanpuun, mutta yhdessä Archimonde voitetaan. Medivh poistuu eikä hänestä enää kuulla.

Medivhistä tuli myöhemmin Hearthstonessa vaihtoehtoinen maagiluokan sankarihahmo.

Medivhin äänenä Warcraft III:ssa on Michael Bell ja World of Warcraftissa Cam Clarke. Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Medivhiä näyttelee Ben Foster.[26]

Moira Thaurissan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moira Thaurissan (o.s. Bronzebeard) on Bronzebeard-klaanin entisen kuninkaan, Magnin, tytär sekä Dark Ironin edesmenneen keisarin, Dagran Thaurissanin, leski.

Kun Moira rakastui Dagraniin, Magni ei pitänyt siitä tästä ja halusi tappaa vävynsä. Moira esteli ja vietti aikaa Dagranin kanssa. Moira tuli tälle raskaaksi ja se oli Magnille viimeinen niitti. Magni lähetti joukon tappamaan Dagranin. He onnistuivat, mutta Moira oli isälleen vihainen.

Magnin kuoltua sulautuessaan yhdeksi Ironforgen timanttisydämen kanssa, Moira ja Dark Ironin kääpiöt saapuivat valtaamaan kaupungin. Mutta sitten Liittouma pakotti hänet muodostamaan Kolmen vasaran neuvoston setänsä Muradinin ja Falstad Wildhammerin kanssa. Neuvoston olisi tarkoitus johtaa kääpiöitä, kunnes Moiran poika, Dagran Thaurissan II, olisi tarpeeksi vanha valtaistuimelle. Kaikki Dark Iron -klaanin kääpiöt eivät kuitenkaan kunnioittaneet Moiraa eikä hänen poikaansa, joten Liittoumaan liittymisen sijaan, je liittyivät osaksi Twilight's Hammer -kulttia.

Moira liittyy ainoana kääpiöiden johtajista Varianin mukaan, kun muut epäilevät toisiaan. Hän auttaa Variania selvittämään, että mitä Dun Moroghissa tapahtuu, ja Orgrimmarin piirityksessä hän auttaa muiden neuvoston jäsenien kanssa. Garroshin vangitsemisen jälkeen neuvosto ei enää taistele toisiaan vastaan. Moira uskoo, että Rauta-ahjo tulee kukoistamaan jälleen.

Moiran äänenä peleissä on Elle Newlands.

Muradin Bronzebeard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muradin Bronzebeard on Ironforgen kuninkaan, Magni Bronzebeardin, veli. Toisen sodan aikan hän toimi Lordaeronin ihmisten ja Khaz Modanin kääpiöiden välisenä yhteyshenkilönä. Vierailleesaan Lordaeronissa Muradin ystävysti prinssi Arthaksen kanssa ja opetti tälle erilaisten aseiden käyttöä.

Kolmannen sodan aikana hän kertoi Arthaksella miekasta nimeltä Frostmourne. Vaikka hän huomasi riimuja lukemalla sen olevan kirottu ja kielsi Arthasta olemaan koskematta siihen, Lordaeronin prinssi ei totellut, vaan otti miekan. Muradinin luultiin kuolleen, kun miekkaa ympäröineen jään sirplaeet lensivät häntä kohti. Mutta Warth of the Lich Kingissä selvisi, että Muradin oli elossa, mutta menettänyt muistinsa. Mutta kääpiöheimo nimeltä Frostborn löysivät hänet ja Muradin eli heidän keskuudessaan nimellä Yorg Stormheart. Liittouman sankarit löysivät hänet ja saivat hänen muistinsa palautumaan. Muradin alkoi auttaa heitä kukistamaan Arthaksen, josta oli tullut Lich-kuningas. Magnin muututtua timanttipatsaaksi, Muradinista tuli Bronzebeardin edustaja Kolmen vasaran neuvostossa, kunnes Magnin tyttärenpoika, Dagran Thaurissan II, olisi tarpeeksi vanha valtaistuimelle.

Muradinin sukunimi ja klaanin nimi Bronzebeard on suomennettu oheismateriaalissa Pronssiparraksi.[23][24][25][20][22][7]

Muradinin äänenä peleissä on Carlos Larkin.

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ner'zhul[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ner'zhul oli örkkien suurin shamaani, manaajavelho Gul'danin opettaja sekä Draenorissa eläneen Shadowmoon-klaanin johtaja. Toisen sodan lopulla hänestä tuli oppilaansa tavoin Palavan Legioonan pelinappula ja lopulta alkuperäinen Lich-kuningas.

Kil'jaeden onnistui huijaamaan Ner'zhulin auttamaan Gul'dania tekemään verisiteen Palavan Legioonan kanssa. Kun Ner'zhul tajusi Kil'jaedenin huijauksen, hänet vangitsi hänen oman oppilaansa. Toisen sodan aikana, kun Gul'dan oli saanut surmansa, Ner'zhul löysi hänen kallonsa. Kallon demoniset voimat kuitenkin korruptoivat hänestä Legioonalle uuden palvelijan. Käyttämällä Medivhin kirjasta oppimiaan tekniikoita, hän avasi Draenorille useita portaaleja, jotka repivät koko planeetan kappaleiksi ja jättivät jälkeensä vain Ulkomaat.

Kil'jaeden teki Ner'zhulista myöhemmin Lich-kuninkaan, Jäätyneeseen valtaistuimeen vangitun aavemaisen olennon, joka johti Kalmoruttoa. Se oli joukko hänen hallitsemiaan epäkuolleita, jotka palvelivat Palavaa Legioonaa, mutta Kolmannessa sodassa he irtautuivat itsenäisiksi. Myöhemmin hän sai ensimmäisen kuolonritarinsa Arthas Menethilin vapauttamaan hänen kypäränsä ja sielunsa Jäätyneestä valtaistuimesta. Kun Arthasin asetti Lich-kuninkaan Helm of Domination -kypärän päähänsä, Ner'zhulin ja Arthasin henget yhdistyivät ja Arthasista tuli uusi Lich-kuningas.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa menneisyydessä Grommash Hellscream uhkasi koko Shadowmoon-klaania kuolemalla, jos nämä eivät liity Rautalaumaan. Suojellakseen klaaninsa jäseniä, Ner'zhul suostui tähän. Ner'zhul erikoistuu todellisen aikajatkumon minäänsä viitaten epäkuolemaan ja pimeään magiaan. Gromin painostuksesta hän rikkoi örkkien vanhoja lakeja ja kutsui kiellettyä Dark Starin alias naaru K'aran voimaa. Tästä hyvästä hänen vaimonsa, Rulkan, kuitenkin kääntyi draeneiden puolelle. Myöhemmin Velenin uhrattua itsensä K'aran puhdistamiseksi, Ner'zhul menetti valttikorttinsa ja yritti paeta, kunnes kukistui pian jouduttuaan Tyhjyyden valtaan.

Ner'zhulin ääninäyttelijänä World of Warcraftin lisäosasta Warlords of Draenor alkaen on ollut Vic Mignogna.

Nozdormu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nozdormu the Timeless One on pronssinen lohikäärmeaspekti. Hänen aspektinsa oli aika, ja hän oli saanut titaanien johtajalta, Aman'Thulilta, tehtäväksi varmistaa aikajatkumon säilyminen vahingoittumattomana ja että tietyt ennustetut tapahtumat tulisivat tapahtumaan.

Kuten muutkin aspektit, myös Nozdormu menetti voimansa Deathwingin kuoltua. Mutta aspektit uskoivat, ettei heidän apua tarvita enää. Sitä ennen hän oli nähnyt näen tulevaisuudestaan muuttumassa Vanhojen Jumalten vaikutuksesta Murozondiksi, ikuisuuden lohikäärmeiden (engl. infinity dragons) luojaksi, mutta saanut varmuuden siitä, että seikkailijat tulisivat surmaamaan hänet Azerothin pelastamiseksi.

Nozdormun äänenä peleissä on Martin Sheen.

N'Zoth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N'Zoth on yksi Azerothin neljästä Vanhasta Jumalasta. Hän oli vastuussa Neltharionin hitaasta muuttumisesta Deathwingiksi, pakottaen tämän luomaan Dragon Soul -medaljongin, jolla heikentää neljän muun lohikäärmeaspektin voimia. Vuosituhansia myöhemmin Deathwing palasi ja aiheutti suuria luonnomullistuksia ympäri Azerothia. Mutta N'Zothin yritys palata Azerothiin hidastui Deathwingin kuoleman myötä. Nagojen kuningatar Azshara jatkoi kuitenkin yhä tavoitettaan vapauttaa N'Zoth ja Azerothin maailmansielun haavoituttua Palavan Legioonan viimeisessä hyökkäyksessä juuri ennen Sargerasin vangitsemista, Battle for Azerothin tapahtumien aikaan hän käytti tilaisuutta hyväkseen manipuloidakseen Azerothin asukkaat keräämään azeriittia (Azerothin maailmansielun verta) Azerothin sydämeksi kutsuttuun medaljonkiin vain, jotta Azshara itse voisi käyttää siihen kerätyn voiman N'Zothin vapauttamiseen Viimeisestä vankilasta (engl. Last Prison). N'Zoth lähetti Azerothin asukkaiden mieliin harhakuvia ajaakseen nämä hulluuteen ja hänen olinpaikkanaan toimi oli Ny'alotha, Nukkuva kaupunki, josta hän yritti uudelleenrakentaa Azerothia satoja tuhansia vuosia sitten hallinneen Mustan Imperiumin (engl. Black Empire). Yritys epäonnistuu kun seikkailijat ja Wrathion haavoittavat N'Zothin kehoa ja Azerothin maailmansielu laukaisee voimakkaan säteen, joka pysäyttää N'Zothin ja romahduttaa Ny'alothan.

N'Zothin kuiskaukset peleihin tekee Darin de Paul.

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orgrim Doomhammer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orgrim Doomhammer oli Blackrock-klaanin örkki sekä Thrallin isän, Durotanin, paras ystävä. Hän oli yksi harvoista, jotka eivät luottaneet Gul'daniin ja Ner'zhuliin.

Ensimmäisen sodan aikana Orgrimista tuli klaaninsa oli päällikkö ja alkuperäisen Lauman uusi sotapäällikkö, kun hän surmasi edeltäjänsä, Blackhandin. Kun Gul'dan oli vaipuneena koomaan, Orgrim oli surmannut suuren osan muista Varjoneuvoston jäsenistä. Hän valtasi yhdeksi Lauman uusista tukikohdista klaaninsa mukaan nimetyn vuoren.

Lauma heikentyi huomattavasti, kun Orgrimin palvelijoiksi tunnustautumista teeskennelleet Gul'dan ja Cho'gall veivät osan joukoista mukanaan Sargeraksen hautaan. Toisen sodan viimeisten taisteluiden aikana hän surmasi Stormwindin väliaikaisruhtinaan ja Liittouman sankarin, Anduin Lotharin. Lotharin luutnantti, Turalyon, kuitenkin vangitsi Orgrimin ja vei tämän orjaksi Lordaeronin työleireille. Kolmannessa sodassa hän tapasi nuoren Thrallin, joka vapautti örkit Lordaeronin työleireiltä. Orgrim itse sai silloin surmansa, mutta ehti sitä ennen antaa Thrallille haarniskansa ja sota-aseensa, Doomhammerin.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa menneisyydessä Orgrim liittyi Blackhandin ja muiden klaaninsa örkkien mukana Rautalaumaan. Durotan tunsi itsensä petetyksi tästä. Mutta ollessaan Rautalauman jäsen, Orgrim kieltäytyi tappamasta viattomia ja rangaistuksena tästä Blackhand tappoi hänet.

Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning Orgrimia näyttelee Robert Kazinsky.

Orgrimin sukunimi on suomennettu elokuvassa sekä sarjakuvissa ja kirjoissa Tuomiovasaraksi.[1][6][7][27]

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rexxar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rexxar on puolijättien ja puoliörkkien muodostaman Mok'Nathal-klaanin petomestari.

Rexxarin isä, Leoroxx, on Mok'Nathalin päällikkö. Rexxar oli kuulunut Laumaan jo Ensimmäisen sodan aikana ja lähti Draenorista Azerothiin ensimmäisen eläinkumppaninsa Haratha-suden. Toisen sodan jälkeen Rexxar palasi takaisin Draenoriin, mutta Ner'zhulin juonittelujen jälkeen palasi Azerothiin Gromin ja Warsong-klaanin örkkien kanssa. Hän menetti kuitenkin Harathan, kun eräs örkkimanaajavelho uhrasi tämän voimiensa käyttämiseksi. Kun Dark Portal jälleen aukesi, Rexxar palasi Ulkomaihin klaaninsa luokse.

Vaellusretkiensä aikana Rexxar keräsi useita uusia eläinkumppaneita kuten karhun nimeltä Misha, haukan nimeltä Spirit, villisian nimeltä Huffer sekä traakin nimeltä Leokk.

Rexxar on Hearthstonessa metsästäjäluokan sankarihahmo. Rexxarin äänenä Warcraft III:ssa on Steve Blum ja World of Warcraftin lisäosassa Legion Matthew Mercer.

Rhonin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhonin oli voimakas ihmismaagi ja Kirin Torin entinen johtaja. Hänellä oli merkittävä rooli Toisessa sodassa, kun hän johti pientä vastarintaryhmää vapauttaakseen punaisen lohikäärmeaspektin, Alexstraszan, jota Dragonmaw-klaanin örkit pitivät vankina Deathwingille kuuluneen Demon Soul -medaljongin avulla. Hän rakastui myöhemmin korkeahaltia Vereesa Windrunneriin.

Kolmannen sodan jälkeen Rhonin lähetettiin mentorinsa, lohikäärmemaagi Krasuksen, sekä örkki Broxigar Saurfangin kanssa Aikojen luolan kautta Muinaisten sotaan varmistaakseen korruptoituneen yöhaltiakuningatar Azsharan joukkojen suunnitelman epäonnistumisen. Pian paluunsa jälkeen Rhonin todisti kaksospoikiensa Giramarin ja Galadinin syntymää. Wrath of the Lich Kingin tapahtumien aikaan hänet oli valittu Kirin Torin johtajaksi ja hän jälleenrakennutti Kolmannessa sodassa tuhoutuneen Dalaranin kaupungin. Hän julisti kaupungin myös neutraaliksi ja yritti saada aikaan rauhan Liittouman ja Lauman välille. Hän kuitenkin joutui samalla keskittymään sotaan maagien voimien valvonnasta vastaavaa sinistä lohikäärmeaspektia, Malygosia, vastaan.

Rhonin kuoli neljä vuotta myöhemmin suojellakseen suurinta osaa Theramoren asukkaista Garrosh Hellscreamin manapommilta. Hänen uhrauksena pelasti monta henkeä, jotka olisivat olleet pommin kantaman sisäpuolella. Näihin lukeutuivat myös hänen vaimonsa, Vereesa, sekä Jaina Proudmoore.

Rhoninin äänenä peleissä on Keith Silverstein.

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sargeras[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sargeras on korruptoitunut titaani ja Palavan Legioonan perustaja. Hän oli alun perin yksi Vanir-titaaneista, Pantheonin mestari sekä sen johtajan, Aman'Thulin, veli. Hän metsästi alun perin demoneita ja vangitsi nämä omaan tasku-ulottuvuuteensa Mardumiin. Mutta kohdattuaan Tyhjyyttä edustavat Vanhat Jumalat, hän tuli siihen tulokseen, että laki ja järjestys olivat täysin merkityksettömiä, ja että kaikki mitä titaanit olivat luoneet, oli korruptoitavissa. Hän tuhoaa Vanhojen Jumalten valtaaman planeetan, jossa sisuksissa uinuu maailmansielu, titaanin sikiö, uskoen että vain tuhoamalla vanhan ja luomalla uutta voi tuoda todellisen järjestyksen.

Muut Pantheonin titaanit uskoivat, että maailmansielu olisi voitu puhdistaa ja että Sargeras toimi liian hätäisesti. Sargeras lähti Pantheonista ja päätti puhdistaa maailman itse. Hän vapautti aiemmin metsästämänsä demonit Mardumista ja loi heistä Palavan Legioonan. Hänen ensimmäinen tappionsa Azerothin asukkaita vastaan oli Muinaisten sodassa, kun yöhaltiat sulkivat hänen pääsytiensä. Vuosituhansia sen jälkeen, Tirisfalin vartija Aegwynn sinetöi palaa Sargerasin sielusta kantavan avatarin paikkaan, joka myöhemmin tunnettiin Sargerasin hautana. Sielun palanen oli kuitenkin asettunut Aegwynniin ja riivasi lopulta hänen synnyttämänsä pojan, Medivhin, ja se poistui vasta, kun Anduin Lothar ja Khadgar surmasivat Medivhin Ensimmäisessä sodassa.

Sargerasin sielu vaelteli pitkään Kieppuvassa tuonessa, mutta World of Warcraftin lisäosassa Legion Palava Legioona tekee uuden hyökkäyksen Azerothiin osana Sargerasin suunnitelmaa saada ruumiillinen olomuotonsa takaisin. Sargeras kommunikoi Illidan Stormragen kanssa näyttääkseen tälle todellisen mahtinsa ja yrittääkseen riivata hänen kehonsa, mutta epäonnistui, kun Khadgar palautti Illidanin sielun takaisin siihen. Lopulta kun seikkailijat puhdistivat korruptiosta titaani Aggramarin ja surmasivat Argusin korruptoidun maailmansielun, muiden titaanien sielut vapautuivat ja käyttivät Argusin viimeiset voimat vangitakseen Sargerasin. Ennen tätä Sargeras ehti kuitenkin iskeä miekkansa Azerothiin, haavoittaen Azerothin maailmansielua, jonka seurauksena ympäri Azerothia ilmestyy esiintymiä täynnä azeriittia, maailmansielun kristallisoitunutta verta. Liittouma ja Lauma alkoivat lisäosassa Battle for Azeroth taistella esiintymien hallinnasta.

Sargerasin äänenä peleissä on Rick D. Wasserman.

Sylvanas Windrunner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sylvanas Windrunner on Hylättyjen epäkuolleiden tämänhetkinen kuningatar sekä Lauman sotapäällikkö siihen asti kunnes hylkäsi sen.

Sylvanaksen oli jo nuorena hyvin kykenevä jousen käyttäjä ja hän ansaitsi myöhemmin aseman Quel'Thalasin vartija-kenraalina. Kun Kalmorutto uhkasi Quel'Thalasia, hän joutui Arthaksen tappamaksi. Arthas ei kuitenkaan antanut Sylvanakselle haudan lepoa. Hän herätti Sylvanaksen bansheena, joka palvelisi Arthasta epäkuolleiden armeijassa. Sylvanas sai kuitenkin oman tahtonsa takaisin, kun Lich-kuninkaan ote epäkuolleista heikkeni ja hän perusti dreadlord Varimathrasin kanssa Hylätyt, jotka liittyivät osaksi Laumaa.

Hylätyt saivat kuitenkin paljon vihaa osakseen, kun Varimathras petti Sylvanaksen ja Apoteekkari Putress käytti uutta vitsausta (jota valmistettiin monta vuotta Lich-kuningasta varten) Wrathgaten taistelussa sekä Liittoumaan että Laumaan, jotka taistelivat Lich-kuninkaan joukkoja vastaan. Cataclysmin tapahtumien aikana Hylätyt yrittivät vallata Gilneasia uudeksi asuinalueekseen ja Sylvanas alkoi vastustaa Lauman uudeksi sotapäälliköksi noussutta Garrosh Hellscreamia tämän selän takana ja Mists of Pandarian aikana oli aktiivisimpia jäseniä Vol'jinin aloittamassa kapinassa. Legionin aikana, saatuaan tietää Palavan Legioonan paluusta, Sylvanas pelkäsi sielunsa puolesta mutta joutui valitsemaan sen ja kansansa välillä. Hän johti Lauman joukkoja Broken Shoren taistelussa, mutta sai niskoilleen lisää vihaa Liittouman johtajilta Varian Wrynin kuoltua vaihtoehtoisesta menneisyydestä tulleen Gul'danin käsissä. Vol'jinin haavoituttua samassa taistelussa kuolettavasti, Sylvanaksesta tehtiin Lauman uusi sotapäällikkö.

Battle for Azerothin aikana, peläten Liittouman käyttävän azeriittia sota-aseena, Sylvanas käski vallata maailmanpuu Teldrassilin ja tappaa Malfurion Stomragen, jälkimmäinen epäonnistui ja lopulta Sylvanas antoi kuolemaa tekevälle kapteeni Delaryn Summermoonille käskyn polttaa koko maailmanpuu. Kun Liittouma yritti vallata Lordaeronin rauniot pois Hylättyjen hallinnasta, Sylvanas levitti vastoin Varok Saurfangin neuvoja uudenlaisen ruton saastuttamaan rauniot kokonaan asuinkelvottomiksi. Hän herätti myös epäkuolleena Jaina Proudmooren veljen Derekin käyttääkseen tätä Kul Tirasin tuhoamiseen, mutta Baine Bloodhoof petti Sylvanaksen ja toimitti Derekin turvallisesti Jainan luokse. Kuultuaan tapahtuneesta, Sylvanas vei Bainen Orgrimmariin, aikomuksenaan tappaa tämä, mutta Jaina, Thrall, Saurfang ja Mathias Shaw pelastivat Bainen. Myöhemmin Thrall, Anduin Wrynn ja peikko Zekhan saattoivat Saurfangin Orgrimmariin haastamaan Sylvanas mak'goraan Lauman johtajuudesta. Sylvanas voitti, mutta menetti kunnian useimpien Lauman jäsenten silmissä. Sylvanas solvasi örkkejä ja näiden perinteitä ennen kuin pakeni paikalta hänelle uskollisina pysyvien kanssa.

Shadowlandsissä Sylvanas marssi Northrendiin, kukisti uudeksi Lich-kuninkaaksi nousseen Bolvar Fordragonin ja repi hänen kypäränsä kappaleiksi avatakseen tien Varjomaille, ulottuvuuteen, jonne jokaisen sielu päätyi kuoleman jälkeen. Sylvanas oli jo aiemmin liittynyt palvelemaan Zovaal the Jaileria, olentoa, joka hallitsi Varjomailla aluetta nimeltä Maw, jonne päätyisivät vain läpensä pahat sielut. Sylvanas oli käyttänyt sotaa antaakseen Maw’n ulkopuolelle valtaansa laajentaneelle Zovaalille lisää sieluja ja toivoi voivansa hänen avullaan tehdä sieluista täysin vapaita, ilman ennaltamäärättyjä kohtaloita.

Sylvanaksen äänenä toimi alun perin Piera Coppola World of Warcraftin lisäosaan Wrath of the Lich King asti. Sen jälkeen Sylvanaksen äänenä on toiminut Patty Mattson.

Sylvanaksen sukunimi on suomennettu sarjakuvissa Tuulenjuoksijaksi.[1][2][3][4]

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taran Zhu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Taran Zhu on pandareeni, joka johtaa seuraa nimeltä Shado-Pan, joka on erikoistunut taisteluun Sha-olentoja sekä mantideja vastaan.

Mists of Pandarian tapahtumien aikoina Shat alkoivat ilmestyä jälleen, kun Liittouma ja Lauma saapuivat Pandariaan. Taran Zhu yritti varoittaa heitä, mutta Garrosh Hellscream ei kuunnellut varoituksia ja saastutti Vale of Eternal Blossomsin Y'Shaarjin sydämellä. Orgrimmarin piirityksen jälkeen Taran Zhu vangitsi Garroshin, jotta tälle voitaisiin Pandariassa pitää oikeudenkäynti. Hän toimi myös itse oikeudenkäynnin tuomarina. Mutta August Celestialit vastasivat tuomiosta.

Taran Zhun äänenä peleissä on James Sie.

Terenas Menethil II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terenas Menethil II oli Lordaeronin valtakunnan kuningas ja prinssi Arthasin isä.

Kun Stormwind oli tuhoutunut Ensimmäisessä sodassa, Terenas ja muut Lordaeronin asukkaat ottivat Stormwindin väen vastaan ja muodostivat heidän kanssaan Liittouman. Terenas kutsui myös Quel'Thalasin korkeahaltiat sekä Khaz Modanin kääpiöt ja maahiset osaksi. Toisen sodan jälkeen suurin osa Azerothiin jääneistä örkkiklaaneista joutui orjiksi Lordaeronin työleireille.

Kolmannessa sodassa kun Kalmoruton epäkuolleet ilmestyivät Lordaeroniin, Terenas lähetti Uther the Lightbringerin ja muut paladiinit pysäyttämään niitä. Yksi paladiineistä, Arthas Menethil, Terenaksen oma poika ja Lordaeronin kruununprinssi ryhtyi äärimmäisyyksiin pysäyttääkseen ruton. Arthas lähti Northrendiin hakemaan miekkaa nimeltä Frostmourne, kukistaakseen dreadlord Mal'Ganiksen. Mutta miekassa olleen kirouksen takia Arthaksesta tuli Lich-kuninkaan ensimmäinen kuolonritari ja palatessaan kotiin, Arthas iski miekan isänsä sydämen läpi tappaen hänet, mikä johti Lordaeronin tuhoon.

Terenaksen äänenä Warcraft III:ssa on Ted Whitney ja World of Warcraftissa Earl Boen.

Thrall[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Thrall (Warcraft)

Thrall (syntymänimeltään Go'el) on Frostwolf-klaanin entisen päällikön, Durotanin, poika ja väliaikaisesti Lauman sotapäällikkö.

Thrall joutui jo vauvana Aedelas Blackmooren orjaksi Durnholden linnoitukseen. Hän kuitenkin pakeni ja löysi muut klaaninsa örkit, joiden päällikkönä toimi nykyään shamaani Drek'Thar ja jolta Thrall alkoi oppia Azerothin mahtavimmaksi shamaaniksi. Sotapäällikkö Orgrim Doomhammerin sekä Warsong-klaanin jäsenten avulla Thrall vapautti muut orjuutetut örkit. Orgrim sai kuitenkin surmansa ja luovutti vasaransa, Doomhammerin, sekä haarniskansa Thrallille nimittäen tämän uuden Lauman sotapäälliköksi. Profeetta Medivhin varoitusten neuvomana Thrall ja muut örkit seilasivat Kalimdoriin ja saivat matkalla liittolaisiksi Darkspear-heimon peikot sekä Mulgoren taureenit. Sodan lopulla örkit liittoutuivat hetkellisesti ihmisten ja yöhaltioiden kanssa Palavan Legioonan kukistamiseksi. Sodan jälkeen Thrall pysyi läheisissä väleissä Jaina Proudmooren kanssa.

Deathwingin paluun aikana hän liittyi Earthen Ringiin, shamaanien muodostamaan järjestöön, ja jätti sotapäällikön aseman Garrosh Hellscreamille. Hän otti puolisokseen mag'har-örkin nimeltä Aggra ja yhdessä he saivat myöhemmin pojan nimeltä Durak. Mists of Pandarian tapahtumien aikana hänen ystävyytensä Jainaan oli kuitenkin päättynyt, koska Jaina oli traumatisoitunut Garroshin tuhottua Theramoren. Orgrimmarin piirityksen ja Garroshin vangitsemisen jälkeen Thrall palasi Lauman örkkien johtajaksi, mutta koko Lauman sotapäällikkyyden hän luovutti peikkojen johtajalle, Vol'jinille.

Warlords of Draenorissa Thrall johtaa Lauman joukkoja menneisyyden Draenoriin, jossa hän kohtaa isänsä, Durotanin, joka klaaninsa ohella oli kieltäytynyt sekä Mannorothin verestä että Rautalaumaan liittymisestä. Lisäksi Thrall kohtasi Garroshin paikassa, jonka todellisen aikajatkumon versiossa tapasi tämän ensi kertaa. He taistelivat toisiaan vastaan ja taistelu päättyi Garroshin kuolemaan.

Thrall on Hearthstonessa shamaaniluokan sankarihahmo. Hänen äänenään peleissä on Chris Metzen.

Tichondrius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tichondrius oli Palavan Legioonan kuuluvien nathrezim eli dreadlord-demonirodun johtaja ennen Kolmannen sodan loppua.

Tichondriuksesta ei ollut mainintaa Muinaisten sodassa, joten hänellä ei luultavasti ollut merkittävää osaa siinä. Hänet nähtiin Azerothissa ainoastaan Kolmannen sodan aikana. Tichondrius oli lähetetty alaistensa ohella Azerothiin valvomaan Legioonan uusimman agentin, Lich-kuninkaan, toimia. Arthas Menethilin tultua Kalmoruton ensimmäiseksi kuolonritariksi, Tichondrius antoi tälle tehtäväksi herättää kuolleista Kel'Thuzadin. Tichondrius ei täysin luottanut Arthakseen, joten hän teeskenteli palvelevansa Lich-kuningasta. Mutta Kel'Thuzadin henki paljasti Arthakselle totuuden. Kun Archimonde oli tuotu Azerothiin, Lich-kuningas todettiin tarpeettomaksi ja Tichondrius sai tehtäväkseen syrjäyttää tämän Kalmoruton hallitsijana.

Tichondrius auttoi Mannorothia korruptoimaan örkit uudelleen, jotta yöhaltiat voitaisiin huijata taistelemaan näitä ja ihmisiä vastaan. Mutta Grom Hellscream surmasi Mannorothin, ja korruptoidessaan yöhaltioiden metsiä Tichondriuksen surmasi lopulta Arthaksen neuvosta Gul'danin kallon voimia imenyt Illidan Stormrage.

Tirion Fordring[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tirion Fordring oli yksi viidestä ensimmäisestä Hopeakäden ritarista (engl. Knight of the Silver Hand), jotka arkkipiispa Alonsus Faol valitsi sekä yksi Toisen sodan sankareista.

Hänestä tuli Mardenholden linnoituksen ruhtinas, mutta hänet karkotettiin ja erotettiin Hopeakäden ritareista, kun hän oli puolustanut örkkiä nimeltä Eitrigg, jolta oli kuullut örkkien elämästä ennen Palavan Legioonan korruptiota. Hän joutui muuttamaan pois pieneen mökkiin ja Uther the Lightbringer poisti Tirionin voimat. Hän hyvästeli poikansa ja vaimonsa, mutta ei mennyt uuteen kotiinsa, vaan lähti Stratholmeen pelastamaan Eitriggiä teloitukselta. Eitrigg oli vakavasti loukkaantunut ja yllätykseksi Tirion onnistui saamaan Valolta voimia parantamaan Eitriggin. Kun Thrall kuuli Etriggiltä Tirionin teoista, Tirion sai Thrallin kuolemattoman kunnioituksen.

Monen vuoden päästä Tirion oli salaa Taelanin seremoniassa, missä hänestä tuli Hopeakäden ritari. Mutta myöhemmin Taelan liittyi Tirionin järkytykseksi Scarlet Crusadeen ja kun Taelan yritti pois, ristiretkeläiset surmasivat hänet. Tämän jälkeen Tirion aikoi muodostaa Hopeakäden uudestaan ja hänet nähdään Northrendissä Argent Crusaden pyrkimyksenään surmata Arthas lopullisesti. Arthaksen kuoltua, tämän isän, Terenaksen, haamu sanoo, että aina pitää olla Lich-kuningas, koska muuten Kalmorutto ei pysy aisoissa. Tirion aikoo uhrautua, mutta Bolvar Fordragon tekee sen ja sanoo, että Tirionia tarvitaan vielä. Kuolonsiiven aiheuttamien luonnonmullistusten jälkeen Tirion on saanut ritariarvonsa ja maansa takaisin ja kouluttaa uusia Hopeisen ristiretken jäseniä.

Legionin tapahtumien aikana, Tirion joutui Broken Shoren taistelun jälkeen vangiksi ja häntä kidutettiin. Vaikka pelaaja onnistuukin vapauttamaan hänet, Tirion kuolee havoihinsa ja nimittää pelaajan Hopeakäden uudeksi johtajaksi sekä Tuhkantuojan (engl. Ashbringer) uudeksi omistajaksi.

Tirionin äänenä peleissä on Floyd Van Buskirk.

Turalyon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turalyon oli yksi viidestä ensimmäisestä Hopeakäden ritarista, jotka arkkipiispa Alonsus Faol valitsi sekä Anduin Lotharin luutnantti.

Lotharin kuoltua taistelussa Orgrim Doomhammeria vastaan, Turalyon ajoi örkit Swamp of Sorrowsille ja sulki joukkoineen Synkän portaalin. Mutta kun korruptoitunut örkkishamaani Ner'zhul varasti Gul'danin kallon ja Medivhin kirjan aikoen käyttää niiden voimia, Turalyon marssi Khadgarin ja muiden Liittouman sankareiden kanssa Draenoriin. Ner'zhul onnistui avaamaan useita portaaleja, jotka tuhosivat Draenorin ja jättivät jälkeensä vain Ulkomaat.

The Burning Crusaden aikoihin selvisi, että Turalyonin joukot olivat selvinneet hengissä ja uudelleennimenneet itsensä Lotharin pojiksi (engl. Sons of Lothar). Mutta Turalyon ja hänen rakastajattarensa korkeahaltia Alleria Windrunner olivat kuitenkin kadonneet. Legionin aikoihin paljastui, että Draenorin tuhoutuessa Turalyon oli paennut Alleria Windrunnerin ja muutaman muun soturin kanssa Argusiin ja perustanut Valon Armeijan (engl. Army of the Light). Hän lähetti Azeorthiin viestin ja kertoi Palavan Legioonan kasvavasta mahdista. Esine, johon viesti oli tallennettu, oli Prime Naaru Xe'ran sydän ja siinä kerrottiin Illidan Stormragen olevan naarujen valittu. Kun sekä Illidan että Xe'ra ovat herätetty henkiin, Xe'ra yrittää pakottaa Illidanin tahtonsa alle. Illidan vastustaa ja tappaa Xe'ran lopullisesti. Turalyon yrittää tappaa hänet, mutta epäonnistuu ja Velen neuvoo häntä keskittymään Legioonan voittamiseen.

Turalyonin äänenä World of Warcraftissa on Travis Willingham.

Tyrande Whisperwind[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrande Whisperwind on Kuun jumalatar Elunen ylipapitar.

10 000 vuoden ajan kuningatar Azsharan ja Korkeasyntyisten petoksen jälkeen hän ja hänen rakastajansa, Malfurion Stormrage, johtivat yöhaltioita. Malfurionin kaksoisveli Illidan oli vangittuna vallanhimonsa aiheuttamasta petoksesta. Malfurion vietti muiden druidien kanssa vuosisatoja Smaragdiunessa tutkiakseen sitä, kunnes Kolmannen sodan aikana Tyrande herätti heidät. Kun Liittouman ja Lauman joukot saapuivat Azerothiin, Tyrande ei luottanut näihin ja halusi mieluummin vapauttaa Illidanin auttamaan kansaansa. Profeetta Medivhin vakuuttamina yöhaltiat tekivät lopulta yhteistyötä ihmisten ja örkkien kanssa Palavan Legioonan kukistamiseksi.

Smaragdiunen korruptoituessa Malfurion joutui jättämään rakastajattarensa jälleen. Mutta Tyranden avulla hän onnistui palaamaan Azerothiin ja Smaragdipainajaisen hävittyä he yhdessä puolustivat kansaansa Deathwingiltä sekä Garrosh Hellscreamin vallanhimolta.

Tyranden äänenä peleissä on Elisa Gabrielli.

Tyranden sukunimi on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Tuulenkuiskaajaksi.[14]

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uther the Lightbringer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uther the Lightbringer oli Hopeakäden ritareiden ensimmäinen paladiini.

Ensimmäisen sodan aikoina Uther oli ritari sekä yksi arkkipiispa Alonsus Faolin apulaispapeista. Hän on palvellut Pyhää Valoa jo hyvin nuorena. Stormwindin tuhon jälkeen Faol ja Uther ymmärsivät, ettei örkkien uhkaa voitu torjua pelkän uskon voimalla, joten he perustivat Hopeakäden ritarit. Toisen sodan aikana Uther osallistui suurimpiin taisteluihin avustaen ja sai Anduin Lotharilta sekä Turalyonilta lisänimen "Lightbringer".

Kolmannen sodan aikana Uther toimi prinssi Arthas Menethilin opettajana ja hyvänä ystävänä. Mutta heidän välinsä joutuivat koetukselle, kun Arthas päätti Kalmoruton karkottamiseksi Stratholmesta tuhota koko kaupungin ja sen asukkaat. Kun Lich-kuninkaan puolelle kääntynyt Arthas oli lopulta tappanut isänsä ja vallannut Lordaeronin pääkaupungin, Terenaksen tuhkia kantanut Uther joutui lopulta hänen tappamakseen Frostmourne-miekan kautta.

Utherin äänenä peleissä on Michael McConnohie.

Utherin lisänimi Lightbringer on suomennettu Warcraft: Legendat -mangassa Valontuojaksi.[28]

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeera Sanguinar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeera Sanguinar on verihaltia, joka on puolueeton Liittouman ja Lauman sodassa, mutta useasti pelastanut kuningas Varian Wrynnin hengen.

Valeeran kaikki sukulaiset tapettiin, kun Arthas hyökkäsi Quel'Thalasiin. Sen takia hän myös taisteli gladiaattorina Broll Bearmantlen ja myöhemmin myös Varianin kanssa. He taistelivat Rehgar Earthfuryn oppilaina. Myöhemmin hänet myytiin Helka Grimtotemille. Valeera kuitenkin pakeni Theramoreen ja pääsi Jaina Proudmooren ja Aegwynnin huostaan, jossa hän myös tapasi jälleen Varianin ja Brollin. Autettuaan heitä pelastamaan Varianin pojan, Anduinin, sekä tuhoamaan mustan lohikäärme Onyxian, Valeera jäi Varian Wrynnin neuvonantajaksi, mutta sitä ennen auttoi Med'ania, Medivhin ja Garonan poikaa, sekä uutta Tirisfalin neuvostoa pysäyttämään Cho'gallin. Legion -lisäosan tapahtumien aikaan Valeerasta oli tullut osa The Uncrowned -nimistä järjestöä, johon myös Garona Halforcen kuuluu.

Valeera on Hearthstonessa roistoluokan sankarihahmo. Valeeran äänenä peleissä on Tara Platt.

Varian Wrynn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varian Wrynn oli Stormwindin kuningas ja koko Liittouman korkea kuningas sekä entisen kuninkaan, Llane Wrynnin, poika ja Anduin Wrynnin isä.

Varian on kokenut hyvin vaiheikkaan elämän. Hän on elämänsä aikana menettänyt muistinsa, vaimonsa Tiffin Wrynnin (joka kuoli Stormwindin insinöörien ja rakentajien mellakassa saatuaan heitetyn kiven päähänsä). Hän on ollut gladiaattorina Orgrimmarissa. Hän on nähnyt ystävänsä ja isähahmonsa Bolvar Fordragonin kuoleman ja pienenä näki isänsä Llane Wrynnin kuoleman. Hän on menettänyt poikansa Anduin Wrynnin monta kertaa. Hän on meinannut saada hermoromahduksen, ja kaiken jälkeen Anduin on hänelle tärkeintä maailmassa. Hän tekee mitä vain poikansa eteen, mutta Varian on välillä liian aggressiivinen ja he ovat usein riidoissa. Mists of Pandarian tapahtumien aikana hän on kuitenkin alkanut oppia yhä enemmän pojaltaan, ja Garrosh Hellscreamin menetettyä asemansa Lauman johtajana, hän solmi aselevon Lauman kanssa, mutta vannoi tekevänsä heistä lopun, jos nämä sortuisivat samoihin virheisiin kuin Garrosh. Legion -lisäosassa hän johti henkilökohtaisesti Liittouman joukkoja, kunnes demonit lävistivät hänen selkänsä ja vaihtoehtoisesta Draenorista tullut Gul'dan henkilökohtaisesti imi hänen elinvoimansa. Hän oli ennen kuolemaansa kirjoittanut pojalleen kirjeen, jossa kiitti häntä kaikesta oppimastaan, mutta totesi, että joskus taisteleminen on välttämätöntä.

Varianin äänenä peleissä on Chris Metzen. Ensimmäiseen sotaan sijoittuvassa elokuvassa Warcraft: The Beginning nuorta Variania näyttelee Dylan Schombing.

Velen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Profeetta Velen on Exodarin draeneiden johtaja.

25 000 vuotta sitten Velen oli yksi eredarien johtajista Archimonden ja Kil'jaedenin ohella. Hänen entisten ystäviensä alamaisineen suostuessa Sargeraksen ehdotukseen liittyä Palavaan Legioonaan, Velen keräsi kokoon omat seuraajansa ja he pakenivat naarujen aluksen, Genedarin, avulla planeetalle, jonka he nimesivät Dranoeriksi. He nimesivät samalla itsensä draeneiksi eli "karkotetuiksi". Kil'jaedenin manipuloitua örkit tuhoamaan suuren osan draeneista ja vuosien kuluttua Kael'thasin verihaltioiden vallatessa Tempest Keepin, he pakenivat sen siivellä, Exodarilla, ja tekivät pakkolaskun Azerothiin. Draeneit liittyivät osaksi Liittoumaa todetessa ihmiset heidän tavoin Pyhän Valon palvelijoiksi.

Warlords of Draenorin vaihtoehtoisessa menneisyydessä elävä versio Velenistä uhraa itsensä puhdistaakseen örkkishamaani Ner'zhulin korruptoiman naarun nimeltä K'ara.

Velenin äänenä World of Warcraftissa on Alan Shearman.

Vereesa Windrunner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vereesa Windrunner on Kolmannen sodan veteraani sekä Allerian ja Sylvanaksen pikkusisko.

Vereesa johtaa Dalaranin Liittouman puolista ryhmää Silver Covenantia. Hän on myös Jaina Proudmooren hyvä ystävä. Sen takia Vereesa myös auttoi Jainaa häätämään Sunreaverit Dalaranista. Vereesa liittyy Pandariassa Jainan johtamiin Kirin Torin hyökkäysjoukkoihin (engl. Kirin Tor Offensive). Hän auttaa Jainaa Lei Shenin lopullisessa tuhoamisessa Isle of Thunderilla. Ja kostaakseen Garroshille miehensä, Rhoninin, kuoleman, hän liittyy Varian Wrynnin mukaan Orgrimmarin piiritykseen.

Vereesan äänenä peleissä on Courtenay Taylor.

Vindicator Maraad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vindicator Maraad oli dreanei-paladiini sekä Gul'danin manaajaloitsujen orjana olleen Garona Halforcenin eno.

World of Warcraft -sarjakuvassa Maraad liittyi uuteen Tirisfalin neuvostoon auttaakseen Garonan ja Medivhin poikaa, Med'ania pysäyttämään Cho'gallin. Hän ryhtyi tämän jälkeen Med'anin huoltajaksi ja opetti tälle Valon käyttöä. Kyseissä sarjakuvassa hänen tittelinsä Vindicator oli suomennettu nimelle Kostaja.[29]

Lisäosassa Warth of the Lich King Maraad oli osa Icecrown Citadelin ympärillä leijuvan ja Liittoumalle kuuluvan Skybreaker-ilmalaivan miehistöä. Warlords of Draenorissa hän johti Liittouman joukkoja menneisyyden Draenoriin. Mutta kostonhimo alkoi vallata Maraadin mielen ja Shattrathin taistelussa hän sai surmansa.

Maraadin äänenä peleissä on Crispin Freeman.

Vol'jin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vol'jin on Darkspear-peikkoheimon entinen heimopäällikkö sekä Garrosh Hellscreamin vangitsemisen jälkeen Lauman sotapäällikkö kuolemaansa asti.

Vol'jinistä tuli heimonsa johtaja, kun hänen isänsä Sen'jin sai surmansa. Thrallin ja hänen örkkiensä saavuttua, heimon peikot liittyivät Laumaan ja Vol'jinistä tuli yksi Thrallin lähimmistä ystävstä ja luotettavimmista neuvonantajista. Yhdessä he ovat vakauttaneet Undercityn tilanteen Suurapteekkari Putressin ja Varimathraksen petoksen jälkeen, ja kukistivat noitatohtori Zalazanen tämän yritettyä vallata Darkspear-heimon uusi koti, Echo Isles, itselleen.

Garrosh Hellscreamin noustua sotapäälliköksi, Vol'jin ei hyväksynyt tämän vallanhimoista käytöstä, mutta pian tämän jälkeen peikot karkotettiin Orgrimmarista takaisin Echo Islesiin. Hän pyysi sekä Liittouman että Lauman apua uuden peikkoimperiumin pystyttämiseen pyrkivän Zandalari-heimon pysäyttämisessä. Mutta Mists of Pandarian tapahtumien aikana, Vol'jinin välit Garroshiin huonontuivat entisestään. Hän alkoi vähitellen kapinoida tätä vastaan ja sai suotuteltua muut Lauman johtajat osalliseksi sitä. Garroshin vangitsemisen jälkeen, Thrall palasi örkkien johtajaksi, mutta luovutti Lauman sotapäällikkyyden Vol'jinille. Legionin tapahtumien aikana, Vol'jin ja Thrall lähtevät Broken Shoren taisteluun Sylvanas Windrunnerin ja Baine Bloodhoofin avuksi. Vol'jin kuitenkin haavoittuu, eikä kykene parantamaan itseään. Ennen kuolemaansa hän nimittää Sylvanaksen Lauman uudeksi sotapäällikköksi.

Vol'jinin alkuperäisenä äänenä peleissä oli Chris Metzen, kunnes lisäosan Mists of Pandaria päivityksessä 5.1 hänen ääninäyttelijäkseen vaihtui Dave Fennoy.

W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wrathion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wrathion on Nyxondran poika ja Cataclysmin tapahtumien jälkeen viimeinen eloonjäänyt musta lohikäärme. Toisin kuin lajitoverinsa, Wrathion ei syntynyt pahaksi, koska punainen lohikäärme nimeltä Rheastrasza puhdisti hänen munansa. Wrathionilla on kuitenkin ilmennyt muutamia moraalisia ongelmia.

Orgrimmarin piirityksen jälkeen pidetyssä oikeudenkäynnissä hän auttoi Kairozdormua ja ikuisuuden lohikäärmeitä (engl. Infinite dragons) auttamaan Garroshin pakoon ja lähettämään hänet 35 vuoden takaiseen Draenoriin. Hän uskoi tekojensa olevan vain hyväksi Azerothille siltä varalta, että Palava Legioona vielä palaisi. Warlords of Draenorissa hän oli paennut Liittouman joukkoja vaihtoehtoiseen Draenoriin. Hän jäi lopulta amiraali Taylorin vangiksi, mutta sai tämän miesten luottamuksen paljastettuaan ihmisnoita Ephialin petturuuden.

Wrathionin äänenä peleissä on Aaron Phillips.

Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yogg-Saron[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yogg-Saron on yksi Vanhoista Jumalista. Hän on kuoleman jumala ja tuli muinaisina aikoina vangituksi Northrendin mantereen alle. Hänen vankilansa päälle titaanit rakensivat kaupungin nimeltä Ulduar.

Yogg-Saron kuiskaukset peleihin tekee Jamieson Price.

Y'Shaarj[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Y'Shaarj oli voimakkain Azerothi neljästä Vanhasta Jumalasta ja heistä ainut, jonka titaanit olivat onnistuneet surmaamaan kauan sitten.

Ennen kuolemaansa Y'Shaarj oli jättänyt jälkeensä negatiivisistä tunteista ruokkiintuvia olentoja nimeltä Sha. Aikanaan hänen sydämensä, joka tunnettiin Pandarian pimeänä sydämenä (engl. Dark Heart of Pandaria), päätyi Garrosh Hellscreamin haltuun, joka halusi käyttää sitä valtaamaan koko Azerothin örkeille.

Y'Shaarjin kuiskaukset peleihin tekee Frank Welker.

Ysera[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ysera the Awakened oli vihreä lohikäärmeaspekti. Hänen aspektinsa on uni, ja hän oli saanut tehtäväksi elämää suojelevalta titaanilta, Eonarilta, suojella Azerothin villejä maita ja kasvistoja Smaragdiunen kautta. Muinaisten sodan jälkeen, kun maailmanpuu Nordrassil, istutettiin, Ysera loi sille yhteyden Smaragdiuneen, jotta yöhaltiadruidit voisivat helposti matkustaa sinne.

Kuten muutkin aspektit, myös Ysera menetti voimansa Deathwingin kuoltua. Mutta aspektit uskovat, ettei heitä enää tarvita. Legionin tapahtumien aikana, Ysera altistui lordi Xaviuksen korruptiolle yrittäessään auttaa Malfurion Stormragea ja tämän liittolaisia vapauttamaan kuolleista heränneen Cenariuksen Smaragdipainajaisen vallasta. Malfurionin jouduttua panttivangiksi, Tyrande Whisperwind joutuu valitsemaan miehensä pelastamisen ja Elunen temppelin suojelemisen välillä. Suruissaan Tyrande surmaa Yseran estääkseen Xaviuksen aikeet. Mutta Ysera jätti jälkeensä ilmentymän itsestään auttamaan seikkailijoita viimeisessä taistelussa Xaviusta vastaan.

Yseran äänenä peleissä on Lenore Andriel.

Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zovaal the Jailer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zovaal the Jailer on ikuinen, joka on vangittu itse hallitsemalleen alueelle Varjomailla, nimeltä Maw. Maw on paikka, jonne kuoleman jälkeen päätyvät ne sielut, jotka eivät tunne pienintäkään katumusta pahoista teoistaan. Hän oli Palavan Legioonan kukistuttua liittoutunut Lauman senaikaisen sotapäällikön Sylvanas Windrunnerin kanssa. Sylvanas lupasi toimittaa Zovaalille myös viattomien sieluja ja Zovaal pyrkisi poistamaan elämän ja kuoleman rajan universumista kokonaan. Sylvanas avasi portin Azerothin ja Varjomaiden välille tuhoamalla Lich-kuninkaan kypärän, jonka todelliset voimat olivat peräisin itse Zovaalilta. Zovaalin palvelijat, joista käytettiin nimitystä Mawsworn, kidnappasivat Anduin Wrynnin, Jaina Proudmooren, Thrallin ja Baine Bloodhoofin. Anduin oli ainut, jota ei onnistuttu pelastamaan. Sen sijaan Zovaal aivopesi Anduinin ja teki tästäkin palvelijansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Warcraft: Legends #2, tarina 1: Pelko
  2. a b c Knaak, Richard A. Knaak & Kim, Jae-Hwan: Warcraft: Auringon kaivo I: Lohikäärmeen jäljillä. Tokyopop, 2005.
  3. a b Knaak, Richard A. Knaak & Kim, Jae-Hwan: Warcraft: Auringon kaivo II: Jäiset varjot. Tokyopop, 2006.
  4. a b Knaak, Richard A. Knaak & Kim, Jae-Hwan: Warcraft: Auringon kaivo III: Aavemaat. Tokyopop, 2007.
  5. SDCC: WARCRAFT teaser reveals Travis Fimmel is playing Lothar -
  6. a b c d Warcraft: Legendat #5, tarina 1: Soturiksi tehty, osa 2
  7. a b c d e f g h i Christie Golden: Warcraft. Titan Books, 2016. ISBN 978-952-01-1513-5.
  8. World of Warcraft #2: Tappoareena
  9. Warcraft: Legendat #4, tarina 4: Soturiksi tehty, osa 1
  10. World of Warcraft #1: Muukalainen vieralla maalla
  11. a b c World of Warcraft #3: Kohtaloa päin!
  12. World of Warcraft #12: Vihollinen paljastuu
  13. World of Warcraft #14: Onyxian kynsissä
  14. a b c d World of Warcraft #6: Verta
  15. World of Warcraft: Mists of Pandaria päivitys 5.4.0, Siege of Orgrimmar
  16. Mists of Pandaria 2012 Press Event: Full Monk Talents Revealed and More!
  17. a b World of Warcraft #15: Uskollisuutta eri suuntiin
  18. a b World of Warcraft #19: Sodan tuulet
  19. a b World of Warcraft #22: Kuiskauksia
  20. a b c d World of Warcraft #23: Tapaaminen
  21. a b Warcraft: Legendat #5, tarina 3: Ensimmäinen Suojelija
  22. a b c d Warcraft: Legendat #5, tarina 5: Painajaisia
  23. a b World of Warcraft #9: Läpi peilin hämärän
  24. a b World of Warcraft #10: Jonon viimeinen
  25. a b World of Warcraft #11: Laskeutuminen
  26. Ben Foster Reveals His Character in the Warcraft Movie - IGN
  27. Christie Golden: Warcraft: Durotan. Titan Books, 2016. ISBN 978-952-01-1453-4.
  28. Warcraft: Legendat #5, tarina 4: Puhdistava tuli
  29. World of Warcraft #21: Salaisuuksia