Luettelo Wayne Gretzkyn NHL-ennätyksistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lopettaessaan uransa, Wayne Gretzky hallitsi kaikkiaan 61 NHL-ennätystä sekä useita epävirallisia ennätyksiä. Tämä on luettelo niistä; 40 runkosarja-, 15 pudotuspeli- ja 6 all stars -ennätystä 1487 runkosarja-, 208 pudotuspeli - ja 18 all stars -ottelussa 20 NHL-kauden aikana. Gretzkyn ilmoitettua lopettavansa, hänellä oli nämä kaikki ennätykset, tosin jotkut niistä on ohitettu.

Viralliset ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runkosarjaennätykset (40)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eniten maaleja uralla: 894
  2. Eniten maaleja runkosarjassa ja pudotuspeleissä: 1016
  3. Eniten maaleja yhdellä kaudella: 92, 80 ottelussa kaudella 1981-82
  4. Eniten maaleja yhdellä kaudella sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 100 (1983-84, 87 runkosarjamaalia 74 runkosarjaottelussa ja 13 maalia 19 pudotuspeliottelussa)
  5. Eniten maaleja kauden 50 ensimmäisessä ottelussa: 61, kaudella 1981-82 (7. lokakuuta 1981 - 22. tammikuuta 1982) ja 1983-84 (5. lokakuuta 1983 - 25. tammikuuta 1984)
  6. Eniten maaleja yhdessä erässä: 4 (jakaa 10 muun pelaajan kanssa) 18. helmikuuta 1981
  7. Eniten syöttöjä: 1963
  8. Eniten syöttöjä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 2223
  9. Eniten syöttöjä yhdellä kaudella: 163, 1985-86 80 ottelussa
  10. Eniten syöttöjä yhdellä kaudella sekä runkosarjassa sekä pudotuspeleissä: 174, 1985-86 (163 runkosarjassa, 11 pudotuspeleissä 19 ottelussa)
  11. Eniten syöttöjä yhdessä ottelussa: 7 (jakaa Billy Taylor) tehnyt kolme kertaa (15. helmikuuta 1980, 11. marraskuuta 1985, 14. helmikuuta 1986)
  12. Eniten syöttöjä yhdessä vierasottelussa: 7 jakaa Billy Taylorin kanssa (11. marraskuuta 1985)
  13. Eniten pisteitä: 2857
  14. Eniten pisteitä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 3239
  15. Eniten pisteitä yhdellä kaudella: 215 (kaudella 1985-86, 52 maalia ja 163 syöttöä)
  16. Eniten pisteitä yhdellä kaudella sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä: 255 (1983-84, 208 runkosarjasta ja 47 pudotuspeleissä)
  17. Eniten jatkoaikasyöttöjä: 15
  18. Eniten maaleja keskushyökkääjistä: 894
  19. Eniten maaleja yhdellä kaudella keskushyökkääjistä: 92
  20. Eniten syöttöjä keskushyökkääjistä: 1963
  21. Eniten syöttöjä yhdellä kaudella keskushyökkääjistä: 163
  22. Eniten pisteitä keskuhyökkääjistä: 2857
  23. Eniten pisteitä yhdellä kaudella keskushyökkääjistä: 215
  24. Eniten syöttöjä yhdessä ottelussa uran ensimmäisellä kaudella: 7 (15. helmikuuta 1980)
  25. Korkein yhden kauden paras maalikeskiarvo ottelua kohden: 1,18 (1983-84, 87 maalia 74 ottelussa)
  26. Korkein syöttöarvo uralla ottelua kohden: 1,321 (1963 syöttöä 1487 ottelussa)
  27. Korkein yhden kauden syöttöarvo ottelua kohden: 2,04 (163 syöttöä 80 ottelussa 1985-86)
  28. Korkein yhden kauden pistearvo ottelua kohden: 2,77 (208 pistettä 74 ottelussa 1983-84)
  29. Eniten yli 40 maalin kausia: 12
  30. Eniten peräkkäisiä yli 40 maalin kausia: 12 (1979-80 – 1990-1991)
  31. Eniten yli 50 maalin kausia: 9 (jakaa Mike Bossyn kanssa)
  32. Eniten yli 60 maalin kausia: 5 (jakaa Mike Bossyn kanssa)
  33. Eniten peräkkäisiä yli 60 maalin kausia: 4 (1981-82 – 1984-85)
  34. Eniten yli 100 pisteen kausia: 15
  35. Eniten peräkkäisiä yli 100 pisteen kausia: 13 (1979-80 – 1991-1992)
  36. Eniten yli kolmen maalin otteluita: 50 (37 hattutemppuottelua, 9 neljänmaalin ottelua, 4 viiden maalin ottelua)
  37. Eniten hattutemppuja yhdellä kaudella: 10 (tehnyt kaksi kertaa, 1981-82 ja 1983-84)
  38. Pisin syöttöpisteputki: 23 (1990-91, 48 syöttöä)
  39. Pisin pisteputki: 51 (1983-84 (5. lokakuuta 1983 - 28. tammikuuta 1984, 61 maalia, 92 syöttöä eli 153 pistettä))
  40. Pisin pisteputki kauden alusta: 51 (1983-84 (5. lokakuuta 1983 - 28. tammikuuta 1984, 61 maalia, 92 syöttöä eli 153 pistettä))

Pudotuspeliennätykset (15)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eniten pudotuspelimaaleja: 122
  2. Eniten pudotuspelisyöttöjä: 260
  3. Eniten syöttöjä yksissä pudotuspeleissä: 31 (1988, 19 ottelussa)
  4. Eniten syöttöjä yhdessä pudotuspeliottelussa: 6 (jakaa Mikko Leinosen kanssa)
  5. Eniten syöttöjä yhdessä pudotuspelisarjassa: 14 (jakaa Rick Middletonin kanssa) 1985 konferenssifinaalissa Chicago Blackhawksia vastaan
  6. Eniten syöttöjä yhdessä pudotuspelien finaalisarjassa: 10 (neljä ottelua + viivästynyt ottelu Boston Bruinsia vastaan)
  7. Eniten syöttöjä yhdessä erässä: 3
  8. Eniten pudotuspelipisteitä: 382
  9. Eniten pisteitä yksissä pudotuspeleissä: 47 (1985, 13 maalia ja 30 syöttöä 18 ottelussa)
  10. Eniten pisteitä yhdessä pudotuspelisarjassa: 13 (1985 finaalissa Boston Bruinsia vastaan, 3 maalia ja 10 syöttöä)
  11. Eniten pisteitä yhdessä erässä: 4 (jakaa yhdeksän pelaajan kanssa)
  12. Eniten alivoimamaaleja yksissä pudotuspeleissä: 3 (1983, jakaa viiden pelaajan kanssa)
  13. Eniten alivoimamaaleja yhdessä ottelussa: 2 (6. huhtikuuta 1983, jakaa kahdeksan pelaajan kanssa)
  14. Eniten ottelun voittomaaleja: 24
  15. Eniten yli kolmen maalin otteluita: 10 (kahdeksan kolmen- ja kaksi neljänmaalin ottelua)

All Stars -ennätykset (6)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eniten maaleja: 13
  2. Eniten maaleja yhdessä All Stars -ottelussa: 4 (1983, jakaa kolmen pelaajan kanssa)
  3. Eniten maaleja yhdessä All Stars -ottelun erässä: 4 (1983, kolmannessa erässä)
  4. Eniten syöttöjä: 12 (jakaa neljän pelaajan kanssa)
  5. Eniten pisteitä: 25 (13 maalia ja 12 syöttöä)
  6. Eniten pisteitä yhdessä All Stars -ottelun erässä: 4 (1983, jakaa Mike Gartnerin ja Adam Oatesin kanssa)

Menetetyt ja saadut ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gretzkyn 15 jatkoaikasyöttöä runkosarjassa -ennätyksen ovat pystyneet rikkomaan kolme pelaajaa: Nicklas Lidström (16), Adam Oates (17) ja Mark Messier (18).
  • Sekä Ray Bourque (13), Mark Messier (14) että Joe Sakic (16) ovat rikkoneet Gretzkyn All Stars -otteluiden syöttöennätyksen (12 Greztkyllä).
  • Uransa lopetettuaan, Gretzkyn pistekeskiarvo ottelua kohden oli 1,921, vain kaksi vuotta aiemmin uransa lopettaneella Mario Lemieuxilla oli parempi keskiarvo. Lemieux teki kuitenkin yllättävän paluun keskelle kautta 2000–2001 ja jatkoi uransa loppuun kaudelle 2005–2006, jolloin hän todennäköisesti lopetti uransa lopullisesti. Tuolloin Lemieux ei kuitenkaan pystynyt samanlaisiin tuloksiin kuin "ensimmäisellä urallaan" (1985-1997), joka riitti kutistamaan hänen pistekeskiarvonsa niin että Gretzky sai ennätyksen haltuunsa.

Epäviralliset ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnustettujen ennätysten lisäksi Gretzkyllä on paljon epävirallisia ennätyksiä, joita ei lue ennätyskirjoissa hänen nimissään. Tässä on ainakin osa niistä.

  • Nuorin pelaaja, joka on tehnyt (yli) 50 maalia yhdellä kaudella: 19 vuotta ja kaksi kuukautta
  • Eniten pisteitä tulokaskaudellaan NHL:ssä: 137. Greztkyä ei kuitenkaan lasketa tämän ennätyksen omistajaksi, koska hän oli jo ennen NHL:ssä olemistaan pelaanut WHA:ssa, joka oli myös eräänlainen ammattilaisliiga. Ennätystä pitää hallussaan Teemu Selänne (132 pistettä, 76 maalia ja 56 syöttöä), koska hän pelasi ennen NHL:lää SM-liigassa, joka oli ns. "amatööriliiga".
  • Eniten syöttöjä tulokaskaudella: 86. Sama juttu kuin edellisessä, Gretzy oli pelannut ammattilaisliigassa ennen NHL:lään tuloaan. Virallista ennätystä hallitsevat Peter Stastny ja Joe Juneau (70 syöttöä).
  • Eniten (yli) 200 pisteen kausia. Gretzkyllä on eniten yli 100 pisteen kausia, mutta koska hän on ainoa, joka on tehnyt yli 200 pisteen rajan yhdellä kaudella (neljä kertaa), niin häntä ei virallisesti lasketa ennätyksen omistajaksi.
  • Eniten peräkkäisiä 200 pisteen kausia: 3
  • Eniten (yli) 70 maalin kausia: 4. Harvat ovat tehneet NHL:ssä yli 70 maalia yhdellä kaudella ja harvoin tekevät nytkään. Brett Hull on tehnyt yli 70 maalia kaudessa kaikkiaan kolme kertaa.
  • Eniten yli 80 maalin kausia: 2 (Mario Lemieux ja Brett Hull tehneet kerran)
  • Eniten yli 90 maalin kausia: 1 (niin kuin yli 200 pistettä yhdellä kaudella, Greztky on ainoa, joka on pystynyt siihen)
  • Eniten valintoja All-Stars-ottelun parhaaksi pelaajaksi: 3 (jakaa Lemieuxin kanssa)
  • Nopeimmin 50 maalia: 50 maalia 39 ottelussa
  • Nopeimmin 100 pistettä: 34 ottelua
  • Eniten kausia kahden pisteen keskiarvolla ottelua kohden: 10, Lemieux tehnyt 6 kertaa.
  • Eniten yli 100 syöttöpisteen kausia: 11
  • Eniten Hart Memorial Trophyn voittoja: 9
  • Eniten Art Ross Trophyn voittoja: 10 (Gordie Howe ja Lemieux ovat voittaneet kuusi kertaa)
  • Eniten kausia joukkueen tehokkaimpana pistemiehenä: 19
  • Eniten NHL-ennätyksiä: 61 lopettaessa, 60 nykyisin.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.