Luettelo Ukrainan luonnonsuojelualueista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Ukrainan luonnonsuojelualueista. Ukrainassa on satoja eritasoisia luonnonsuojelualueita.

Ukrainan biosfäärialueet ja luonnonpuistot (IUCN:n I-luokka)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukrainan biosfäärialueet ja luonnonpuistot kuuluvat tiukimmin suojeltuihin luonnonsuojelualueisiin. Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n on antanut näille suojelualueluokittelun korkeimman, I-tason luokituksen.[1] Vuonna 2022 Ukrainassa oli kahdeksan Unescon biosfäärialueena (MAB) tunnustamaa suojelualuetta (ukr. біосферний заповідник, biosfernyi zapovidnyk).[2] Lisäksi väestönsuojelullisista syistä biosfäärialueeksi on luokiteltu Tšernobylin säteily-ekologinen biosfäärialue. Tämän ohella maassa on ainakin 19 luonnonpuistoa (ukr. (Природний) заповідник, (Pryrodnyi) zapovidnyk).[3][4]


Suojelualue Nimi ukrainaksi (englanniksi) Luokitus Sijainti Kuva Web/Lyhyesti
Askania-Novan biosfäärialue[5] Деснянський біосферний заповідник (Askaniya-Nova Biosphere Reserve) biosfäärialue Hersonin alue Przewalski's Horse Askania Nova.jpg [5]; Askaniya-Nova Biosphere Reserve, Ukraine (englanniksi)
Desnan biosfäärialue Деснянський біосферний заповідник (Desnianskyi Biosphere Reserve) biosfäärialue Sumyn alue Стариця Десни біля Очкино.jpg Desnianskyi Biosphere Reserve, Ukraine (englanniksi) , Деснянський біосферний резерват (ukrainaksi), Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський” (ukrainaksi)
Itä-Karpaattien biosfäärialue біосферний заповідник "Східні Карпати" (East Carpathians Biosphere Reserve) biosfäärialue Taka-Karpatian alue, Lvivin alue, Puola ja Slovakia East Carpathians Biosphere Reserve, Poland Slovakia Ukraine (3).jpg East Carpathians Transboundary Biosphere Reserve, Poland/Slovakia/Ukraine (englanniksi)
Karpaattien biosfäärialue Карпатський біосферний заповідник (Carpathian Biosphere Reserve) biosfäärialue Taka-Karpatian alue, Ivano-Frankivskin alue ja Romania Червоні карпатські гори.jpg Carpathian Biosphere Reserve, Ukraine (englanniksi)
Läntisen Polesian biosfäärialue біосферний заповідник "Західне Полісся" (West Polesie Biosphere Reserve) biosfäärialue Volynian alue, Puola ja Valko-Venäjä Lake Svitiaz3(island) ShatskyiNNP Ukraine.jpg West Polesie Transboundary Biosphere Reserve, Belarus/Poland/Ukraine (englanniksi)
Mustanmeren biosfäärialue[6][7] uk:Чорноморський біосферний заповідник (Tšornomorskyi biosfernyi zapovidnyk) (en:Black Sea Biosphere Reserve) biosfäärialue Hersonin alue[7] (46.2965°N, 31.9186°E ) Узбережжя Ягорлицької затоки.jpg [7] Chernomorskiy Biosphere Reserve, Ukraine (englanniksi)
Roztotštšjan biosfäärialue / luonnonpuisto біосферний заповідник "Розточчя" (Roztochya Biosphere Reserve) biosfäärialue Lvivin alue Розточчя з висоти.jpg Roztochia Nature Reserve, Roztocze Transboundary Biosphere Reserve, Poland/Ukraine (englanniksi)
Tonavan suiston biosfäärialue Дунайський біосферний заповідник (Danube Delta Biosphere Reserve) biosfäärialue Odessan alue ja Romania TEB1CETwiho.jpg Danube Delta Transboundary Biosphere Reserve, Romania/Ukraine (englanniksi)
Tšernobylin säteily-ekologinen biosfäärialue Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник (Chornobyl Radiation Ecological Biosphere Reserve) väestönsuojelullinen biosfäärialue Kiovan alue; liittyy Valko-Venäjän Homelin alueen Polesian säteily-ekologiseen suojelualueeseen Брід річки Уж.jpg Tšornobylskyi radiatsijno-ekolohitšnyi biosfernyi zapovidnyk (ukrainaksi), The Chornobyl Radiation and Ecological Biosphere Reserve (englanniksi)
Dnepr-Orilin luonnonpuisto Дніпровсько-Орільський (природний) заповідник (Dniptovetsko-Orilskyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Dniprovsko-Orilskyi Nature Reserve luonnonpuisto Dnipropetrovskin alue
48°30′43″N, 34°47′4″E
Floodplain of Lake Grobovo Dniprovsko Orilskyi Nature Reserve (englanniksi), Природний заповідник "Дніпровсько-Орільський" (ukrainaksi)
Drevljanin luonnonpuisto Древлянський природний заповідник (Drevljanskyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Drevlyans Nature Reserve luonnonpuisto Žytomyrin alue
51°12′10″N, 29°4′53″E
Dervlyans [8] Drevlyans Nature Reserve (englanniksi), Pryrodnyi zapovidnyk "Drevljanskyi" (ukrainaksi)
Gorganyn luonnonpuisto Ґорґани заповідник (Gorgany zapovidnyk), en:Gorgany Nature Reserve luonnonpuisto Ivano-Frankivskin alue
48°27′09″N, 24°14′00″E
Gorganyn luonnonpuisto [9][10]; Gorgany zapovidnyk (Arkistoitu – Internet Archive) (ukrainaksi)
Jaltan vuoriston ja metsän luonnonpuisto Ялтинський гірсько-лісовий (природний) заповідник (Jaltynskyi girsko-lisovyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Yalta Mountain-Forest Nature Reserve luonnonpuisto Krimin autonominen tasavalta (Venäjän miehittämä)
44°27′29″N, 34°05′24″E
Yalta Mountain-Forest Nature Reserve Yalta Mountain and Forest Nature Reserve (englanniksi)
Jeljanetsin aron luonnonpuisto Природний заповідник "Єланецький степ" (Pryrodnyi zapovidnyk "Jelanetskyi step"); en:Yelanets steppe Nature Reserve luonnonpuisto Mykolajivin alue
47°38′05″N, 31°54′30″E
Yelanets Steppe Nature Reserve [11] Pryrodnyi zapovidnyk "Jelanetskyi step" (ukrainaksi)
Kanivin luonnonpuisto[12] Канівський природний заповідник (Kanivskyi pryrodnyi zapovidnyk), en:Kaniv Nature Reserve luonnonpuisto Tšerkasyn alue
49°44′40″N, 31°27′21″E
Kaniv Nature Reserve [13][12] Kanivskyi pryrodnyi zapovidnyk (ukrainaksi)
Karadagin luonnonpuisto[14] Карадазький (природний) заповідник (Karadazkyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Karadag Nature Reserve luonnonpuisto Krimin autonominen tasavalta (Venäjän miehittämä)
44°56′09″N, 35°13′59″E
Karadag Nature Reserve [14][15] Karadag Nature Reserve (englanniksi), [1] (venäjäksi)
Kazantypin luonnonpuisto Казантипський (природний) заповідник (Kazantypskyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Kazantypskyi State Nature Reserve luonnonpuisto Krimin autonominen tasavalta (Venäjän miehittämä)
45.4616°N, 35.8434°E
Kazantypin luonnonpuisto [16] Kazantyp Nature Reserve (englanniksi)
Krimin luonnonpuisto Кримський (природний) заповідник (Krymskyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Crimean Nature Reserve luonnonpuisto Krimin autonominen tasavalta (Venäjän miehittämä)
44°40′00″N, 34°21′00″E
Krimin luonnonpuisto Crimean Nature Reserve (englanniksi)
Luhanskin luonnonpuisto[17] Луганський (природний) заповідник (Luhanskyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Luhansk Nature Reserve luonnonpuisto Luhanskin alue
48°45′06″N, 39°22′32″E
Luhanskin luonnonpuisto [17] Luhansk Nature Reserve (englanniksi)
Martjaninniemen luonnonpuisto Природний заповідник “Мис Мартьян” (Pryrodnyi zapovidnyk "Mys Martjan"), en:Cape Martyan Reserve luonnonpuisto Krimin autonominen tasavalta (Venäjän miehittämä)
44.5069°N, 34.2509°E
Martjaninniemen luonnonpuisto [18] Pryrodnyi zapovidnyk "Mys Martjan" (ukrainaksi)
Marmorosin massiivin luonnonpuisto Мармароський заповідний масив (Marmoroskyi zapovidnyi masiv), Marmaros Massif Nature Reserve luonnonpuisto Taka-Karpatian alue Marmorosin massiivin luonnonpuisto Marmoroskyi zapovidnyi masiv (ukrainaksi)
Medoboryn luonnonpuisto Медобори (природний) заповідник (Medobory (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Medobory Nature Reserve luonnonpuisto Ternopilin alue 49°12′00″N, 26°10′00″E Medoboryn luonnonpuisto [19] Medobory Nature Reserve (englanniksi)
Opukin luonnonpuisto Опуцький (природний) заповідник (Olutskyikyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Opuksky Nature Reserve luonnonpuisto Krimin autonominen tasavalta (Venäjän miehittämä)
45°01′50″N, 36°11′10″E
Opukin luonnonpuisto Opuksky Nature Reserve (englanniksi)
Polesian luonnonpuisto[20] Поліський (природний) заповідник (Poliskyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Polissya Nature Reserve luonnonpuisto Žytomyrin alue
51°32′05″N, 28°06′20″E
Polesian luonnonpuisto [20] Polissia Nature Reserve (englanniksi)
Rivnen luonnonpuisto Рівненський (природний) заповідник (Rivnenskyi (pryrodnyi) zapovidnyk), en:Rivnens'kiy Nature Reserve luonnonpuisto Rivnen alue
51.3944°N, 26.8472°E
Rivnen luonnonpuisto Pryrodnyi zapovidnyk Rivnenskyi (ukrainaksi), Rivne Nature Reserve (englanniksi)
Ukrainan aron luonnonpuisto[21] Український степовий природний заповідник (Ukrajinskyi stepovyi pryrodnyi zapovidnyk), en:Ukrainian Steppe Nature Reserve luonnonpuisto Donetskin alue
47°06′N, 38°00′E
Ukrainan aron luonnonpuisto [21] Ukrainian Steppe Nature Reserve (englanniksi), Ukrajinskyi stepovyi (pryrodnyi) zapovidnyk (Arkistoitu – Internet Archive) (ukrainaksi)
__n luonnonpuisto __ (__ Nature Reserve) luonnonpuisto __n alue

Huom: biosfäärialue voi koostua muista suojelualueista ja ulottua valtionrajan yli; siihen voi sisältyä esim. yksi tai useampi kansallispuisto. Ohessa on lueteltu vielä taulukoimattomia ukrainalaisia luonnonpuistoja (ukr. (природний) заповідник, (pryrodnyi) zapovidnyk):

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: uk:Шаблон:Природоохоронні_території_загальнодержавного_значення_в_Україні
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of Nature Reserves of Ukraine
  • (ukr. Кузійський (природний) заповідник, Kyzijskyi (pryrodnyi) zapovidnyk)
  • (ukr. Михайлівська цілина (природний) заповідник, Myhaukuvska tsilyna (pryrodnyi) zapovidnyk)
  • (ukr. Розточчя (природний) заповідник, Roztotštšja (pryrodnyi) zapovidnyk)
  • (ukr. Угольсько-Широколужанський (природний) заповідник, Uholsko-Šyrokolužanskyi (pryrodnyi) zapovidnyk)
  • (ukr. Свидовецький (природний) заповідник, Svydovetskyi (pryrodnyi) zapovidnyk)
  • (ukr. Черемський (природний) заповідник, Tšeremskyi (pryrodnyi) zapovidnyk)
  • (ukr. Чорногірський (природний) заповідник, Tšornohirvskyi (pryrodnyi) zapovidnyk)

Ukrainan kansallispuistot (IUCN:n II-luokka)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IUCN:n II-luokkaan kuuluu 53 kansallispuistoa, joista käytetään myös nimeä kansallista luonnonsuojelupuistoa (Національний парк, Національний природний парк; translitt. natsionalnyi park, natsionalnyi pryrodnyi park; lyhennys НП tai НПП).[4][1]


Suojelualue Nimi ukrainaksi (englanniksi) Luokitus Sijainti Kuva Web/Lyhyesti
Ala-Dneprin kansallispuisto Нижньодніпровський національний природний парк[22] (Nižnodniprovskyi natsionalnyi pryrodnyi park; Lower Dnepr National (Nature) Park) kansallispuisto Hersonin alue DJI 0048 Kyzymys.jpg kartta (jpg) (ukrainaksi);НПП «Нижньодніпровський» (ukrainaksi), НПП “Нижньодніпровський” (ukrainaksi)
Ala-Dniestrin kansallispuisto Нижньодністровський національний природний парк[23] (Nižnodnistrovskyi natsionalnyi pryrodnyi park; en:Lower Dniester National Nature Park) kansallispuisto Odessan alue Лабиринти Дністера-Турунчука.jpg
Ala-Sulan kansallispuisto Нижньосульський національний природний парк[24] (Nižnosulskyi natsionalnyi pryrodnyi park; en:Lower Sula National Nature Park) kansallispuisto Pultavan alue, Tšerkasyn alue Туманний ранок на давньоруському городищі.JPG Національний природний парк "Нижньосульський" (ukrainaksi)
Asovo-Syvašin kansallispuisto Азово-Сиваський національний природний парк[25] (Azovo-Syvaskyi natsionalnyi pryrodnyi park; en:Azov-Syvash National Nature Park) kansallispuisto Hersonin alue BiruchiyIsland02.jpg Azov-Syvash National Nature Park (englanniksi)
Biloberežžja Svjatoslavan kansallispuisto Білобережжя Святослава національний парк (Biloberežžja Svjatoslava natsionalnyi park; en:Ivory Coast of Sviatoslav National Nature Park) kansallispuisto Mykolajivin alue Білобережжя Святослава 289.JPG Kansallispuisto koostuu 40 km pitkän ja 5 km leveän Kinburninniemen länsiosasta; Natsionalnyi pryrodnyi park "Biloberežžja Svjatoslava" (ukrainaksi)
Biloozeron kansallispuisto Білоозерський національний природний парк (Biloozerskyi natsionalnyi pryrodnyi park; en:Biloozerskyi National Nature Park) kansallispuisto Kiovan alue, Tšerkasyn alue IMG Білоозерський4.jpg
Dvoritšnan kansallispuisto Дворічанський національний природний парк; (Dvoritšanskyi natsionalnyi pryrodnyi park, en:Dvorichanskyi National Nature Park) kansallispuisto Harkovan alue Вид на Дворічанський НПП з повітря.jpg Dvorichanskyi National Nature Park (englanniksi), Dvorichanskyi National Park (englanniksi)
Šatskin kansallispuisto Шацький національний природний парк (Šatskyi natsionalnyi pryrodnyi park; en:Shatsk National Natural Park) kansallispuisto Volynian alue 7. Схоже, що це краща коса для забутого сюжету фільма ( рибалка з участю Андрія Миронова).jpg Šatskin järvet on karstijärvien alue; suosittu lomakohde, yksi Ukrainan seitsemästä luonnonihmeestä; Shatsk Lakes (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: uk:Шаблон:Природоохоронні_території_загальнодержавного_значення_в_Україні
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:National Parks of Ukraine

Kansallispuistoja ovat (ukrainaksi) (joita ei vielä yllä taulukoitu):

  • Бойківщина
  • Бузький Гард
  • Великий Луг
  • Верхнє Побужжя
  • Верховинський
  • Вижницький
  • Галицький
  • Гетьманський
  • Голосіївський
  • Гомільшанські ліси
  • Гуцульщина
  • Дермансько-Острозький
  • Деснянсько-Старогутський
  • Дністровський каньйон
  • Джарилгацький
  • Залісся
  • Зачарований край
  • Ічнянський
  • «Кам'янська Січ»
  • Кармелюкове Поділля
  • Карпатський
  • Куяльницький
  • Королівські Бескиди
  • Кременецькі гори
  • Кремінські ліси
  • Мале Полісся
  • Мезинський
  • Меотида
  • Нобельський
  • Олешківські піски
  • Пирятинський
  • Північне Поділля
  • Подільські Товтри
  • Приазовський
  • Прип'ять-Стохід
  • Пуща Радзівіла
  • Святі Гори
  • Синевир
  • Синьогора
  • Сіверсько-Донецький
  • Сколівські Бескиди
  • Слобожанський
  • Тузловські лимани
  • Ужанський
  • Холодний Яр
  • Хотинський
  • Цуманська Пуща
  • Чарівна гавань
  • Черемоський
  • Яворівський

Muut luonnonsuojelualueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi Ukrainassa on useita satoja muita luonnonsuojelualueita. Yleisölle avoimia, tyypillisesti alueellisesti suojeltuja luonnonsuojelualueita ovat esimerkiksi suojellut luonnonmuistomerkit ympäristöineen (IUCN:n luokka III), alueen luontotyyppien tai lajien suojelualueet (luokka IV), alueellisesti suojelut maisema-alueet (luokka V) sekä luonnonvarojen hoito- ja suojelualueet, joilla turvataan alueellisia kulttuuriarvoja ja luonnonvarojen perinteisiä hoito- ja käyttötapoja.[1]

Aiempi, poistuva artikkeliversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ne on jaettu viiteen kasvillisuusvyöhykkeeseen[26][27]

Sekametsä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Poliskin luonnonsuojelualue
  • Shatskin luonnonsuojelualue
  • Tšeremskjin luonnonsuojelualue
  • Desnyano-Starogutskjin kansallispuisto
  • Rivnenskjin luonnonsuojelualue

Metsä-aro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yovorivskjin kansallispuisto
  • Kanivskjin luonnonsuojelualue
  • Roztochchya luonnonsuojelualue
  • Medoborin luonnonsuojelualue
  • Gorganyn luonnonsuojelualue
  • Podilski Tovryn kansallispuisto

Aro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Askania-Novan biosfäärin suojelualue
  • Ukrainan aronsuojelualue:
    • Khomutivskjin aronsuojelualue
    • Mykhailivska Tsilyna luonnonsuojelualue
    • Kamyani Mogyly luonnonsuojelualue
    • Melova Flora luonnonsuojelualue
  • Luganskin luonnonsuojelualue
  • Mustanmeren biosfäärinsuojelualue
  • Tonavan suiston biosfäärinsuojelualue
  • Dniprovsko-Orilskjin luonnonsuojelualue
  • Azovo-Syvaskjin kansallispuisto
  • Pyhien vuorten kansallispuisto
  • Jelanetskin aronsuojelualue

Karpaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krimin vuoristoalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karadagin luonnonsuojelualue
  • Krimin luonnonsuojelualue
  • Martjanniemen luonnonsuojelualue
  • Jaltan vuoristometsän luonnonsuojelualue
  • Kazantipin luonnonsuojelualue
  • Opukskjin luonnonsuojelualue

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Mervi Heinonen & Sanna-Kaisa Juvonen: IUCN:n suojelualueluokituksen soveltaminen Suomessa (pdf) 12.6.2013. Metsähallitus, metsa.fi. Viitattu 4.9.2022.
  2. Biosphere reserves in Europe & North America: Ukraine Unesco, unesco.org. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  3. Pryrodno-zapovidnyi fond Ukrajiny (Природно-заповідний фонд України) 2022. Nature Reserve Fund of Ukraine. Viitattu 4.9.2022. (ukrainaksi)
  4. a b Carpathian Biosphere Reserve - All parks and reserves of Ukraine 2022. Nature Reserve Fund of Ukraine. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  5. a b Edvard Zharsky: Askaniia-Nova Biosphere Reserve 2009. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  6. Black Sea Biosphere Reserve 2009. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  7. a b c Black Sea Biosphere Reserve Nature Reserve Fund of Ukraine, wownature.in.ua. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  8. Drevylans Nature Reserve Official Reserve Website. uk
  9. Volodymyr Kricsfalusy: Gorgany Nature Reserve 2008. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  10. Gorgany (Official Reserve Website) Ministry of Ecology and Natural Resources (Ukraine). Arkistoitu 10.5.2011. Viitattu 4.9.2022. (ukrainaksi)
  11. Yelanets Steppe Nature Reserve Official Reserve Website. uk
  12. a b Serhiy Bilenky: Kaniv Nature Reserve 2021. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  13. Kaniv Nature Reserve (Official Website) Ministry of Ecology and Natural Resources (Ukraine). Viitattu 4.9.2022. (ukrainaksi)
  14. a b Kara-Dag Nature Reserve 1989. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  15. Karadag Nature Reserve miehittäjämaan "virallinen", suojaamaton sivusto. Viitattu 4.9.2022. (venäjäksi)
  16. Kazantypskyi pryrodnyi zapovidnyk (miehittäjämaan sivusto) luonnonpuiston sivusto, Internet Archive. Arkistoitu 6.9.2009. Viitattu 9.4.2022. (venäjäksi)
  17. a b Luhansk Nature Reserve 1993. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  18. Pryrodnyi zapovidnyk "Mys Martjan" Ukraine Incognita. Viitattu 4.9.2022. (ukrainaksi)
  19. Pryrodnyi zapovidnyk "Medobory" Ukraine Incognita. Viitattu 4.9.2022. (ukrainaksi)
  20. a b Polisia Nature Reserve 1993. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  21. a b Ihor Masnyk: Ukrainian Steppe Nature Reserve 1993. Canadian Institute of Ukrainian Studies, Univ. of Toronto, encyclopediaofukraine.com. Viitattu 4.9.2022. (englanniksi)
  22. Natsionalnyi pryrodnyi park "Nižnodniprovskyi" (Національний природний парк “Нижньодніпровський”) Natsionalnyi pryrodnyi park "Nižnodniprovskyi", nppn.org.ua. Viitattu 24.11.2022. (ukrainaksi)
  23. Natsionalnyi pryrodnyi park "Nižnosulskyi" (Нижньодністровський національний природний парк) esu.com.ua. Viitattu 24.11.2022. (ukrainaksi)
  24. Natsionalnyi pryrodnyi park "Nižnosulskyi" (Національний природний парк «Нижньосульський») Natsionalnyi pryrodnyi park "Nižnosulskyi", nppns.at.ua. Viitattu 24.11.2022. (ukrainaksi)
  25. Azovo-Syvaskyi natsionalnyi pryrodnyi park ukrainaincognita.com. Viitattu 5.9.2022. (ukrainaksi)
  26. Nature Reserves (Zapovidnyky) in Ukraine people.oregonstate.edu. Viitattu 3.5.2019.
  27. AREAS OF NATIONAL PARKS AND RESERVES ukraine.com. Viitattu 3.5.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]