Luettelo Tukholman julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Tukholman julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tukholman kaupungissa olevat pysyvät patsaat ja muistomerkit

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa ruotsinkielisen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Djurgården ja Norrda Djurgården[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prins Eugenin Waldemarsudden puisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
FN-monumentet[1] Djurgårdsbrunnsvikenin rannalla, lähellä Merihistoriallista museota Gärdet 59.3319°N, 18.1135°E Eriksson, LissLiss Eriksson 1995 FN monumentet Djurgården 2012 01.jpg Wikidata-logo.svg
Örnar Waldermarsuddenin puisto Milles, CarlCarl Milles 1910
Tänakaren, Ajattelija Waldemarsuddenin puisto Rodin, AugusteAuguste Rodin
Lilla tritonen Waldermarsudden puisto Milles, CarlCarl Milles 1916
Nike från Samothrake, Samothraken Nike Waldemarsudden puisto 1905
Bågskytten Waldermarsuddenin terassi Milles, CarlCarl Milles 1919

Eteläinen Djurgården[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Estoniamonumentti Galärparken Balka, MiroslawMiroslaw Balka 1997
Tor, Heimdal, Frigga ja Freja Djurgårdin silta Adlersparre, RolfRolf Adlersparre 1897
Karl XV:n ratsastajapatsas Biologisen museon edusta Friberg, CharlesCharles Friberg 1909
Astrid Lindgren Junibackenin ulkopuolella Hillfon, HerthaHertha Hillfon
Karl X Gustavin ratsastajapatsas Nordiska museetin ulkopuolella Malmquist, GustavGustav Malmquist
Gubbe och flicka Thoelska gallerietin puutarha Vigeland, GustavGustav Vigeland

Pohjoinen Djurgärden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
The Other Tree KTH, Dans och Cirkushögskolan, julksivussa Lovell, TildaTilda Lovell 2012
Sun Reflector AlbaNovassa, sisällä, katossa Eliasson, OlafurOlafur Eliasson 2002
Domain (Maria) Danshögskolan, Brinellvägen 34 Gormley, AntonyAntony Gormley 2006
Ana, Kata, Periferi Frescati, Geovetenskapens hus, Tukholman yliopisto, sisällä Osipow, PaulPaul Osipow 1997

Riddarholmen ja Vanhakaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Birger Jarl Birger Jarlin tori Erland, BengtBengt Erland 1854
Järnpojken, Pojke som tittar på månen Suomalaisen kirkon piha, Bollhusträppan Eriksson, LissLiss Eriksson 1967
Evert Taube Evert Taubes terrass Gordon, WillyWilly Gordon 1990
Pyhä Yrjö ja lohikäärme Köpmanbrinken Bernt Notken mukaan 1912
Sjöguden Skeppsbron Räntmästartrappanin vieressä Milles, CarlCarl Milles 1931
Gustav III Skeppsbrokajen Tobias, JohanJohan Tobias 1808
Karl XIV Johan Karl Johans Torg, Slussplan 5-11 Erland, BengtBengt Erland 1854
Dimman Strömparterren Lindberg, GustenGusten Lindberg 1910
Solsångaren Strömparterren Milles, CarlCarl Milles 1926
Gustav Vasa Ritarihuoneen edessä Hubert, PierrePierre Hubert 1773
Slottslejonen (2) Lejonbacken Fouquet, BernardBernard Fouquet

Södermalm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
JAS-minnet Långholmen Qvarsebo, ThomasThomas Qvarsebo 1994
Galaxen Reimersholmen, Västra udden Nixon, NickeNicke Nixon 1983
Afrodites brunn Fatbursparken Södermalm Haeberlein, RolandRoland Haeberlein 1997
Lilla elefanten drömmer Greta Garbon aukio Södermalm Renqvist, TorstenTorsten Renqvist 2005
Walks from Dusk til Dawn Regeringskansliet, gamla posthuset Norrmalm Hänninen, NannaNanna Hänninen 2008
Girl Making a Face Beridarbansgatan, Brunkebergstorg Norrmalm Cronqvist, LenaLena Cronqvist 2003
Vi två Berzelipark Norrmalm Keränen, VeikkoVeikko Keränen 1994
R. W. Arvfurstenin palatsi, Gustav Adolfin tori Norrmalm Kraitz, UllaUlla KraitzKraitz, GustavGustav Kraitz 2012
Egyptiläinen leijona Norrbro, Gustav Adolfin torin varrella Norrmalm tuntematon 1926
Orfeusgruppen Hötorget Norrmalm Milles, CarlCarl Milles 1936
A Study in Unhuman Sexual Expectations Kungsträdgården Norrmalm Lindberg, MarianneMarianne Lindberg 2010
Brantingmonumentet Norra Bantorget Norrmalm Eldh, CarlCarl Eldh 1952
Till Raoul Wallenberg Raoul Wallenbergs torg Norrmalm Ortwed, KirstenKirsten Ortwed 2000
Sergelminnet Sergelgatan Norrmalm Strååt, GöranGöran Strååt 1990
Di-eder Sveavägen, Sergelin aukio Norrmalm Marcus, GertGert Marcus 1998
Moderni maskaroni Kulturhusetin pääsisänkäynnin yläpuolella Norrmalma Partos, ChristianChristian Partos 2009
Minnesplatta Sveavägen/Olof Palmes gata Norrmalm Treutiger, TorstenTorsten Treutiger 1994
Gustav II Adolf Gustav Adolfs torg Norrmalm Hubert, PierrePierre Hubert 1796
Karl XIII Kungsträdgården Norrmalm Gustaf, ErikErik Gustaf 1821
Arriba Luntmakargatan Norrmalm Keränen, VeikkoVeikko Keränen 1988
Bysantin hevoset Norrmalm Lindblom, SivertSivert Lindblom 1989
Karl XII:n patsas Karl XII:n aukio Norrmalm Peter, JohanJohan Peter 1868
Kristallvertikalaccent Sergelin aukio Norrmalm Öhrström, EdvinEdvin Öhrström 1974
Helene Schjerfbeckin muotokuva Talon julkisivu, Valentin Sabbats gata 11 Vasastan Landergren, FredrikFredrik Landergren 2009
Vegamonumentet Observatorielunden Vasastan Johnson, IvarIvar Johnson 1930
Ein Stein in vier Teile gespalten Portaat, Rådmansgatanin ja Saltmätargatanin risteyksessä Vasastan Rückriem, UlrichUlrich Rückriem 1990

Stadshusparken[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Bacchus på lejonet Stadshuskällaren vieressä Stadshusparken Almquist, AnsgarAnsgar Almquist 1934
Sten Sture vanhempi, Johannes Rudbeckius, Olaus Petri ja Olof Skötkonung pihan läntinen julkisivu Stadshusparken Almquist, AnsgarAnsgar Almquist
Enkeli St. Carinstornet kolliskulma Stadshusparken Berggren, BertilBertil Berggren 1969
Dansen Stadshusträdgården Stadshusparken Eldh, CarlCarl Eldh 1928
Sången Stadshusträdgården Stadshusparken Eldh, CarlCarl Eldh 1929
Diktaren, Poeten och Målaren Stadshusträdgården Stadshusparken Eldh, CarlCarl Eldh
Engelbrekt Stadshusträdgården Stadshusparken Eriksson, ChristianChristian Eriksson 1932
Pyhä Yrjö ja lohikäärme Jungfrutornet Stadshusparken Eriksson, ChristianChristian Eriksson
Prinsessa Eriksson, ChristianChristian Eriksson Jungfrutornet
Carl Larsson eteläportti Stadshusparken Eriksson, ChristianChristian Eriksson 1928
Morgonrodnad Stadshusgården Lövblad, MarcusMarcus Lövblad
Drottning Kristina lueteiskulmaus, korkealla Sandberg, AronAron Sandberg 1923
Stockholmsstocken 1923 Sandberg, AronAron Sandberg
Tre kronor laupungintalon torni Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Musiikki Riddarfjärden suuntainen katto Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Kuvanveisto Riddarfjärden suuntainen katto Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Arkkitehtuuri Riddarfjärden suuntainen katto Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Maalaustaide Riddarfjärden suuntainen katto Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Katarina av Vadstena/Flickan med hinden Hantverkargatanin suuntainen katto Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Birger jarlin kenotafi itäinen julkisivu Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Helgonet med kronan pihan pohjoinen julksivu Sandberg, GustafGustaf Sandberg
portal pohjoinen julksivu, portin vasemmalla puolella Sandberg, GustafGustaf Sandberg
Crokus Stadshusträdgården Strindberg, ToreTore Strindberg
Näcken katukivetys, Stadshusparken Strindberg, ToreTore Strindberg
Tukholman kahdeksan vuosisadan ammattilaiset itäinen julkisvu Wallert, AxelAxel Wallert
Pyhä Erik, Sankta Klara, Maria Magdalena ja Pyhä Nikolaus Kaupungintalon torni

Kungsholmen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD

Östermalm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD

Läntiset lähiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD

Lounaiset lähiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD

Eteläiset lähiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FN-monumentet Stockholm Skultur. Stockholms stad. Viitattu 25.7.2019. (ruotsiksi)