Luettelo The Legend of Zelda -julkaisuista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

The Legend of Zelda on toimintaseikkailua ja korkeaa fantasiaa yhdistelevä videopelisarja, jota kehittää ja julkaisee Nintendo. Pelisarjan on luonut arvostettu pelisuunnittelija Shigeru Miyamoto. Pelaaminen koostuu toiminnasta, seikkailusta, pulmien ratkonnasta, roolipelaamisesta, ja ajoittaisesta tasohyppelystä, hiiviskelystä ja kisaamisesta.

The Legend of Zeldaa pidetään eräänä maailman vaikutuksellisimmista pelisarjoista. Sarjan pelejä oli vuoden 2007 lokakuuhun mennessä myyty yli 47 miljoonaa kappaletta.[1] Pelisarjaa on myös tuotteistettu: lelujen lisäksi siitä on tehty myös piirros-, manga- ja sarjakuvasarjoja.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsarjan pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin nimi (Amerikka, Eurooppa) Pelin nimi (Japani) Julkaisuvuosi Alusta
The Legend of Zelda The Hyrule Fantasy: ゼルダの伝説 (Zeruda no Densetsu) 21. huhtikuuta 1986 – Japani
kesäkuu 1987 – Amerikka
1987 – Eurooppa
Famicom Disk System – Japani
Nintendo Entertainment System – Amerikka, Eurooppa
Zelda II: The Adventure of Link The Legend of Zelda 2: リンクの冒険 (Rinku no Bouken) 14. tammikuuta 1987 – Japani
Joulukuu 1988 – Amerikka
1988 – Eurooppa
Famicom Disk System – Japani
Nintendo Entertainment System – Amerikka, Eurooppa
A Link to the Past ゼルダの伝説 神々のトライフォース (Zeruda no Densetsu Kamigami no Toraifoosu) 21. marraskuuta 1991 – Japani
Huhtikuu 1992 – Amerikka
24. syyskuuta 1992 – Eurooppa
Super Famicom – Japani
Super Nintendo Entertainment System
Link's Awakening ゼルダの伝説 夢をみる島 (Zeruda no Densetsu Yume wo Miru Shima) 6. kesäkuuta 1993 – Japani
Elokuu 1993 – Amerikka
18. marraskuuta 1993 – Eurooppa
Game Boy
Ocarina of Time ゼルダの伝説 時のオカリナ (Zeruda no Densetsu Toki no Okarina) 21. marraskuuta 1998 – Japani
23. marraskuuta 1998 – Amerikka
11. joulukuuta 1998 – Eurooppa
Nintendo 64
Majora's Mask ゼルダの伝説 ムジュラの仮面 (Zeruda no Densetsu Mujura no Kamen) 27. huhtikuuta 2000 – Japani
26. lokakuuta 2000 – Amerikka
17. marraskuuta 2000 – Eurooppa
Nintendo 64
Oracle of Seasons ゼルダの伝説 ふしぎの木の実 大地の章 (Zeruda no Densetsu Fushigi no Ki no Mi Daichi no Shou) 27. helmikuuta 2001 – Japani
14. toukokuuta 2001 – Amerikka
4. lokakuuta 2001 – Eurooppa
Game Boy Color
Oracle of Ages ゼルダの伝説 ふしぎの木の実 時空の章) (Zeruda no Densetsu Fushigi no Ki no Mi Jikuu no Shou) 27. helmikuuta 2001 – Japani
14. toukokuuta 2001 – Amerikka
4. lokakuuta 2001 – Eurooppa
Game Boy Color
Four Swords ゼルダの伝説 4つの剣 (Zeruda no Densetsu Yottsu no Tsurugi) 2. joulukuuta 2002 – Amerikka
14. maaliskuuta 2003 – Japani
28. maaliskuuta 2003 – Eurooppa
Game Boy Advance
The Wind Waker ゼルダの伝説 風のタクト (Zeruda no Densetsu Kaze no Takuto) 13. joulukuuta 2002 – Japani
24. maaliskuuta 2003 – Amerikka
3. toukokuuta 2003 – Eurooppa
Nintendo GameCube
Four Swords Adventures ゼルダの伝説 4つの剣+ (Zeruda no Densetsu Yottsu no Tsurugi +) 18. maaliskuuta 2004 – Japani
7. kesäkuuta 2004 – Amerikka
7. tammikuuta 2005 – Eurooppa
Nintendo GameCube
The Minish Cap ゼルダの伝説 ふしぎのぼうし (Zeruda no Densetsu Fushigi no Boushi) 4. marraskuuta 2004 – Japani
12. marraskuuta 2004 – Eurooppa
10. tammikuuta 2005 – Amerikka
Game Boy Advance
Twilight Princess ゼルダの伝説 トワイライトプリンセス (Zeruda no Densetsu Towairaito Purinsesu) Wii
19. marraskuuta 2006 – Amerikka
8. joulukuuta 2006 – Eurooppa
2. joulukuuta 2006 – Japani
GameCube
2. joulukuuta 2006 – Japani
12. joulukuuta 2006 – Amerikka
15. joulukuuta 2006 – Eurooppa
Nintendo GameCube, Wii
Phantom Hourglass ゼルダの伝説 夢幻の砂時計(Zeruda no Densetsu: mugen no sunadokei) 23. kesäkuuta 2007 – Japani
1. lokakuuta 2007 – Amerikka
19. lokakuuta 2007 – Eurooppa
Nintendo DS
Spirit Tracks ゼルダの伝説 大地の汽笛, Zeruda no Densetsu Daichi no Kiteki 7. joulukuuta 2009 – Amerikka
11. joulukuuta 2009 – Eurooppa
23. joulukuuta 2009 – Japani
Nintendo DS
Skyward Sword 2011 Wii

Lisäksi vuonna 1989 Nintendo julkaisi Zelda-nimisen Game & Watch -elektroniikkapelin. Peleistä on myös tehty useita remake-versioita sekä yksi kokoelma.

Uudelleenjulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spin-off-pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zelda-pelejä on julkaistu myös edesmenneelle Philips CD-i konsolille. Nämä pelit poikkesivat alkuperäisistä ja niitä ei lasketa pelien kronologiaan. Pelejä julkaistiin yhteensä kolme, mutta Nintendo ei osallistunut niiden tuottamiseen, ja niitä pidetään fanien keskuudessa lähinnä vitsinä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Analysts: "Zelda" Demand Driving Nintendo Wii Sales Fox News. Viitattu 27. marraskuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]