Luettelo Tallinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tallinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä kattaa Tallinnan pysyvästi julkisille paikoille asennetut taideteokset, veistokset ja muistomerkit. Teokset ovat luettelossa niiden suomenkielisten nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Lyhenne (ark.) tarkoittaa suurempien monumenttien suunnittelussa ollutta arkkitehtia.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WL
Aadam ja Eeva[1] Toompean ja Kommandandi teiden risteyksessä oleva puisto Keskikaupunki 59.435°N, 24.7406°E Ellen Kolgi 1970 Ellen Kolgi Aadam ja Eeva 1970.JPG Wikidata-logo.svg
A. H. Tammsaaren muistomerkki Tammsaaren puisto Kesklinn 59.4356°N, 24.7529°E Jaak Soans ja Rein Luubi (ark.) 1978 Jaak Soans Rein Lubi A H Tammsaaren muistomerkki 1978.JPG Wikidata-logo.svg
Amandus Adamsonin muistomerkki Kadriorgin puisto Kadriorg, Kesklinn 59.4395°N, 24.7902°E Albert Eskel ja Allan Murdmaa (ark.) 1962 Albert Eskel Allan Murdmaa Amandus Adamsonin muistomerkki 1962.JPG
Asento[2] Hirvipuisto Kesklinn 59.4341°N, 24.7355°E Ernst Kirs 1966 Ernst Kirs Asento 1966.JPG
Belvederen Apollo (kopio)[3] Apollo aukio Kadriorg 59.4368°N, 24.7937°E Villem Seidra 1937 Villem Sedra Belvederen Apollo 1937.jpg
Berliinin muuri Kaarli puiestee 8 59.4324°N, 24.7393°E 2014 Berliinin muuri 2014.jpg
Boris Jeltsinin muistolaatta[4] Nunne katu, kaupunginmuuri Vanha kaupunki 59.4389°N, 24.7409°E Rene Reinumae 2013 Rene Reinumae Boris Jeltsinin muistolaatta 2013.jpg
Ernst Peterson Särgavan muistomerkki[5] Kadriorg 59.4356°N, 24.7529°E Matti Varik ja Allan Murdmaa (ark) 1985
Friedrich Reinhold Kreutzwaldin muistomerkki Kadriorg 59.4377°N, 24.7869°E Endel Taniloo, Martin Saks ja Harald Arman (ark.) 1958 Endel Taniloo Martin Saks ja Harlad Aeman Friedrich Reinhold Kreutzwaldin muisyomerkki 1958.JPG Wikidata-logo.svg
Georg Otsin reliefi[6] Kaarli pst. 5 Kesklinn 59.4322°N, 24.7417°E Aleksander Kaasik, Igor (Ike) Volkov (ar.) 1980 Aleksander Kaasik Igor Volkov Georg Otsin reliefi 1980 .JPG
Heino Ellerin muistomerkki[7] Vabaduse väljak 4 Kesklinn 59.4345°N, 24.7459°E Aime Kuulbusch-Mölder, Allan Murdmaa (ark.) 1987 Aime Kuulbusch Molder Allan Murdmaa Heino Ellerin muistomerkki 1987.JPG
Hämärä (Hämarik) Viru-keskus   Kesklinn 59.4357°N, 24.7571°E Mare Mikoff 2005 Mare MIkoff Hamara Hamarik 2005.JPG Wikidata-logo.svg
Jaan Koortin muistomerkki[8] Kadriorgin puisto Kadriorg 59.44°N, 24.7907°E Edgar Viies ja Andres Mand (ark.) 1983 Edgar Viies ja Andres Mand Jaan Koortin muistomerkki 1983.jpg
Jaan Poskan muistomerkki Kadriorgin puisto Kadriorg 59.4382°N, 24.7855°E Elo Liiv 2016 Elo Liiv Jaan Poskan muistomerkki 2016.JPG
Johan Pitkan muistomerkki Kaarli puistokatu ja Toompea katu, risteys.  Kesklinn 59.4335°N, 24.7392°E Tõnu Maarand 2002 Tonu Maarand Johan PItkan muistomerkki 2002.JPG
Kalevipoeg (kopio)[9] Glehni puisto Nõmme 59.3871°N, 24.6524°E 1908 Wikidata-logo.svg
Karhu[10] Hirvipuisto 59.4338°N, 24.7356°E Enn Roos 1939 Enn Roos Karhu 1939.jpg
Katkennut linja, M/S Estonian uhrien muistomerkki Väike Rannavärav tn 1, Rannamäe tee 16 Kesklinn 59.4423°N, 24.7513°E Villu Jaanisoo ja Jorma Mukala (ark.) 1996 Villu Jaanisoo Jorma Mukala Katkennut linja MS Estonian muistomerkki 1996.JPG Wikidata-logo.svg
Kauneus[11] Taidehallin seinäsyvennys, vapauden aukio Kesklinn 59.4342°N, 24.7448°E Juhan Raudsepp 1937 Juhan Raudsepp Kauneus 1937.JPG
Kolhoosineito (Tytön kulho)[12]   Kaarli puistokadun ja Toompea-kadun risteys Kesklinn 59.4327°N, 24.7409°E Juta Eskel 1967
Kompositio[13] Pirita tie 26, Kukkapaviljongin takana 59.4481°N, 24.8067°E Edgar Viies 1960 Edgar Viies Kompositio 1960.JPG
Kotimaa[14] Eduard Vilden kotimuseon edessä, Roheline aas 3 Kadriorg 59.4366°N, 24.7852°E Peeter Mudist 1981 Peeter Mudist Kotimaa 1981.JPG
Kristjan Raudin muistomerkki Wismarin ja Toompuiesteen risteys Hirvipuisto Kesklinn 59.4331°N, 24.7354°E Kalju Reitel, Eha Reitel (ark.) 1969 Kalju Reitel Eha Reitel Kirstjan Raudin muistomerkki 1969.JPG
Krokotiili[15] Glehni puisto Nõmme 59.3871°N, 24.6527°E 1908 Wikidata-logo.svg
Linda[16] Lindamäki Kesklinn 59.4344°N, 24.7369°E August Weizenberg 1920 Linda.JPG
Lomailija Schnelli tiigi puisto, Toompark Kesklinn 59.4387°N, 24.7365°E Tauno Kangro 1995 Tauno Kangro Puhkaja 1995.jpg
Maarjamäen muistomerkki Piritan tien varrella Maarjamäe, Pirita 59.4564°N, 24.8102°E Mart Port (ark.), Lembit Tolli, Allan Murdmaa (ark.),Peep Jänes, Rein Kersten, Henno Sepmann, J. Palm, Vello Hüdsi, Valve Pormeister (ark.) 1960, 1975 Mart Port et al Maarjamäen muistomerkki 1960 1975.JPG
Merimiehen vaimo[17] Vabaduse väljak 6, nurmikolla Kesklinn 59.4341°N, 24.7453°E Erika Haggi 1974 Erika Haggi Merimiehen vaimo 1974.jpg
Merineid[18] Viru-hotellin kulma, Viru väljak 4 Kesklinn 59.4365°N, 24.7539°E Edgar Viies 1980 Edgar Viies Merineid 1980.JPG
Metsäkauris[19] Nurmikko, Nunne 1 Vanhakaupunki, Kesklinn 59.438°N, 24.7426°E Jaan Koort 1929 Jaan Koort Metskits 1929.jpg
Michael Parkin muistomerkki Piritan tien varrella Maarjamäe, Pirita 59.4593°N, 24.8139°E Mati Karmin 2006 MichaelParkMonument.jpg
Monumentti Viron 1. ammattiliittojen kongressin menehtyneille osaanottajille Toompuiesteen varrella oleva puisto Vanhakaupunki, Kesklinn 59.4358°N, 24.7334°E Aleksander Kaasik 1963 Aleksander Kaasik Monumentti Viron 1 ammattiliittojen kongressin menehtyneille osaanottajille 1963.JPG
Naisen lantio (Eva) Tornide Väljak 59.4398°N, 24.7404°E Juhan Raudsepp 1936 Juhan Raudsepp Naisen lantio 1936 Eva .JPG
Onnekas nokikolari Karjavärava aukio 59.435°N, 24.7467°E Tauno Kangro 2010 Tauno Kangro Onnekas nokikolari 2010 .JPG
Pojat ja sateenvarjo[20] Mere pst 5, Kanuti park Kesklinn 59.4394°N, 24.753°E Mare Mikoff 2008(1985) Mare Mikof Pojat ja sateenvarjo 1985 2008.JPG
Pojat ja kala[21] Viru ja Pärnu mnt risteys Kesklinn 59.4365°N, 24.7522°E Voldemar Mellik 1945 Voldrmar Mellik Pojat ja kala 1945.jpg
Pronssisoturi Sotilashautausmaa  Kesklinn 59.4217°N, 24.7656°E Enn Roos, Arnold Alas (ark.) 1947, 2007 Enn Roos Arnold Alas Pronssisoturi 1947 2007.JPG Wikidata-logo.svg
Russalkan muistomerkki[22] Pirita tien ja rannan välissä Kadriorg 59.4434°N, 24.794°E Amandus Adamson ja Nikolai Thamm nuorempi (ark.) 1902 Amandus Adamson ja Nikolai Thamm nuorempi Russalkan muistomerkki 1902R.jpg Wikidata-logo.svg
Solidaarisuuden muistokivi Vapauden aukion viereinen puistikko 59.4334°N, 24.7449°E Aime Kuulbusch 2010 Aime Kuulbusch Solidaarisuuden kivi 2010.JPG
Työ[23] Taidehallin seinäsyvennys, vapauden aukio Kesklinn 59.4342°N, 24.7448°E Juhan Raudsepp 1937 Juhan Raudsepp Tyo 1937.JPG
Urho Kaleva Kekkosen kohokuva[24] A-terminaalin seinä Matkustajasatama 59.4445°N, 24.7617°E Aime Kuulbush-Mölder 2011 Aime Kuulbusch-Mölder Urho Kaleva Kekkosen kohokuva 2011.jpg
Vastasyntynyt[25] Hirvipuisto Kesklinn 59.4343°N, 24.7353°E Ole Ehelaid 1977 Ole Ehelaid Vastasyntynyt 1977.JPG
Virolaiset kommunismin uhrit 1940–1991[26] Pääisisäänkäynti Pirita tee Maarjamäe 59.4567°N, 24.8137°E useita tekijöitä[27] 2018 Viron kommunismin uhrit 2018.JPG Wikidata-logo.svg
Viron vapaussodan voitonpylväs Vapaudenaukio Kesklinn 59.434°N, 24.7434°E Rainer Sternfeld, Andri Laidre, Kadri Kiho ja Anto Savi 2009 Columna de la Victoria de la Guerra de la Independencia, Tallinn, Estonia, 2012-08-05, DD 15.JPG Wikidata-logo.svg
Vuoden 1905 vallankumouksen muistomerkki Tammsaaren puisto Kesklinn 59.4352°N, 24.7501°E Juhan Raudsepp 1931 Juhan Raudsepp Vuoden 1905 vallankumouksen muistomerkki 1931.jpg
Vuoden 1924 1. joulukuun vallankaappausyrityksen aikana menehtyneiden kadettien muistomerkki Tondi 55/57 Kristiine 59.4048°N, 24.7172°E Amandus Adamson, Jaak Soans 1928, 2009 Amandus Adamson Jaak Soans Vuoden 1924 1 joulukuun vallankaappausyrityksen aikana menehtyneiden kadettien muistomerkki 1928 2009 .JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • M. Eller: Tallinnan monumentteja ja koristeveistoksia. Tallinna: Perioodika, 1988. ISBN 5-7979-0142-0.
  • Eesti kaart jossa linnaosad, kaupunginosat

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2249 Skulptuur «Aadam ja Eeva», E. Kolk, 1970 (dolomiit) Kultuurimälestiste riiklik register.  Muinsuskaitseamet. Viitattu 31.1.2017. (viroksi)
  2. 2218 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  3. 2213 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  4. Kara-Murza, Vladimir: Honoring Yeltsin in Tallinn World Affairs. 30.8.2013. World Affairs Institute. Viitattu 30.1.2017. (englanniksi)
  5. 2239 E. Peterson- Särgava monument, M. Varik, arh. A. Murdmaa, 1985 (graniit) Kultuurimälestiste riiklik register. Muinsuskaitseamet. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  6. 13808 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  7. 2248 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  8. 2240 J. Koorti monument, E. Viies, arh. A. Mänd, 1987 (pronks, graniit) Kultuurimälestiste riiklik register. Muinsuskaitseamet. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  9. 2253 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  10. 1306 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  11. 2216 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  12. 2220 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  13. 2237 Kultuurimälestiste riiklik register.  National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  14. National Monument 2244 Kultuurimälestiste riiklik register.  National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  15. 2251 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  16. 1309 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  17. 2245 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 28.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  18. National Monument 2247 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 29.6.2016. (englanniksi)(viroksi)
  19. 1311 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  20. 2242 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  21. 1308 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  22. 1307 Mälestussammas «Russalka», A. Adamson, 1902 (graniit, pronks) Kultuurimälestiste riiklik register. Muinsuskaitseamet. Viitattu 30.6.2016. (englanniksi)(viroksi)
  23. 2216 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  24. Tallinnan satamassa paljastettiin Kekkosen kohokuva Suomen suurlähetystö, Tallinna. 17.2.2011. Suomen suurlähetystö. Viitattu 30.1.2017.
  25. 2219 Kultuurimälestiste riiklik register. National Heritage Board. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)(viroksi)
  26. Muistomerkin verkkosivu
  27. Memoriaali autorid (muistomerkin verkkosivu) Eesti kommunismiohvrid 1940–1991, Memoriaal. (viroksi)(venäjäksi)(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]