Luettelo Suomessa järjestettävistä historianelävöitystapahtumista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomessa järjestettävistä historianelävöitystapahtumista. Suurin osa tapahtumista painottuu keskiaikaan, mutta myös viikinkiaikaisia ja yleisempiä rautakautisia tapahtumia Suomessa järjestetään.

Suomessa järjestettävät historianelävöitystapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auttikönkään muinaismarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auttikönkään muinaismarkkinat on vuodesta 2005 Autin kylässä, Rovaniemellä järjestetty keskiaikatapahtuma.

Entressen kirjaston keskiaikatapahtuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entressen kirjaston keskiaikatapahtuma on vuonna 2016 Espoon Entressen kirjastossa järjestettävä keskiaikatapahtuma.lähde?

Euran muinaisaikaan![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euran muinaisaikaan! on Eurassa vuosittain järjestettävä rautakauden elävöitystapahtuma. Tapahtuma on laadukas ja houkuttelee paikalle elävöittäjien lisäksi arkeologeja ja muita tiedemiehiä.

Hakkapeliittatapahtuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakkapeliittatapahtuma on Tammelassa jo vuodesta 1979 lähtien järjestetty 1600-luvun suomalaisten hakkapeliittojen historianelävöitystapahtuma.

Helsingan keskiaikapäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingan keskiaikapäivä on vuodesta 2016 Vantaalla järjestetty keskiaikatapahtuma.

Hiiden Hirven Hiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiiden Hirven Hiihto on vuodesta 1999 Sommelo ry:n vuosittain järjestämä muinaishiihto- ja jousiammuntakilpailu, joka pidetään Helsingin läntisessä Pukkisaaressa.

Hollolan keskiaikatapahtuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollolan keskiaikatapahtuma on vuodesta 1997 Hollolassa järjestetty keskiaikatapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1998 alkaen joka toisena vuonna.

Tapahtuma on sijoittunut tyypillisesti heinäkuun puoliväliin.

Hämeen keskiaikafestivaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeen keskiaikafestivaali on Hämeenlinnassa vuodesta 1997 lähtien järjestetty Suomen toiseksi suurin keskiaikatapahtuma ja suurin täysin talkoovoimin järjestettävä keskiaikatapahtuma. Ohjelmassa on mm. hevosturnajaiset.[1]. Vuonna 2017 tapahtuman nimi muuttui Hämeen keskiaikafestivaaliksi, ja sitä ruvettiin järjestämään osakeyhtiön voimin.

Tapahtuma on järjestetty tyypillisesti koulujen alkamisen jälkeen elokuun puolivälissä.

Hämeen linnan turnajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeen linnan turnajaiset on Hämeen linnassa, Hämeenlinnassa vuodesta 2016 järjestetty turnajaisviikonloppu ja 1500-luvun elävöitystapahtuma. Sitä järjestää Museovirasto (Hämeen linna) yhdessä Rohan Tallien kanssa. Tämä on erillinen tapahtuma kuin Hämeen keskiaikamarkkinat tai keskiaikafestivaali, ja sitä järjestävät eri tahot.

Imatran Bullerborg-keskiaikatapahtuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imatran Bullerborg-keskiaikatapahtuma on vuonna 2009 Imatralla järjestetty keskiaikatapahtuma.

Kesä-Heikin keskiaikamarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesä-Heikin keskiaikamarkkinat järjestettiin vuosina 2013–2015 Pyhtään keskiaikaisen kirkon vieressä. Järjestäjät olivat yksityisiä keskiaika-aktiiveja.

Kierikin Muinaismarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaismarkkinat on Kierikkikeskuksen kesän päätapahtuma. Kierikkikeskus on Oulussa, Iijoen varrella sijaitseva arkeologinen esihistoria- ja kulttuurimatkailukeskus.

Kokkolan keskiaikapäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkolan keskiaikapäivät oli vuosina 2011-2022 järjestetty keskiaikatapahtuma Kokkolassa. Tapahtuma nosti esiin nykyajassa yhä läsnä olevia keskiajalta periytyviä ilmiöitä ja tapoja, joita tarkasteltiin joka vuosi tuorein teemoin. Viimeinen Kokkolan keskiaikapäivät pidettiin 2022 järjestävien tahojen ilmoittaessa suuntaavansa muille aikakausille.

Laukon kartanon turnajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukon kartanon turnajaiset oli vuonna 2020 järjestetty turnajaistapahtuma Laukon kartanolla.

Linnaniemen Keskiaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnaniemen Keskiaika on vuodesta 2018 Ristiinassa järjestetty keskiaikatapahtuma, jossa on mukana mm. buhurttia.

Loviisan muinaismarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loviisan muinaismarkkinat järjestettiin Bastion Ungernilla vuosina 2013–2014. Järjestäjät olivat yksityisiä keskiaika-aktiiveja.

Marjatila Hallikaisen tyrniturnajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marjatila Hallikaisen tyrniturnajaiset oli vuosina 2010–2012 Parikkalassa järjestetty keskiaikatapahtuma. Ohjelmaan kuului mm. hevosturnajaiset.

Medeltid på Raseborg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medeltid på Raseborg (Raaseporin keskiaikatapahtuma) on vuodesta 2006 Raaseporin linnalla järjestetty keskiaikatapahtuma. Ohjelmassa on mm. hevosturnajaiset.[2]

Tapahtuma järjestettiin aluksi joka vuosi (vuosina 2006–2012), mutta sittemmin tapahtuma on pidetty vain parillisina vuosina. Tyypillisesti ajankohta on ollut heinäkuun puolivälin tietämillä.

Miekat, muurit, musketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miekat, muurit, musketit -historiafestivaali järjestettiin Haminassa heinäkuussa 2019 Haminan kaupungin ja Hämeen keskiaikatapahtumien yhteistyönä. Tapahtuma esitteli kaupungin historiaa keskiajalta 1800-luvulle asti. Ohjelmaan kuului esimerkiksi turnajaiset, sotilasleiri ja ohjelmalliset markkinat. Haminan seurakunta järjesti tapahtuman yhteydessä Marian kirkossa keskiaikaisen messun, jossa noudatettiin Martti Lutherin messukaavaa vuodelta 1523.[3]

Muinainen Laukko -festivaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinainen Laukko-festivaali on vuodesta 2018 Laukon kartanolla järjestetty ristiretkiaikainen tapahtuma. Vuoden 2019 jälkeen tapahtumaa järjestetään joka toinen vuosi.

Nauravan Lohikäärmeen viikinkipäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nauravan Lohikäärmeen viikinkipäivä on vuodesta 2016 Euran Nauravan Lohikäärmeen opastuskeskuksessa järjestetty viikinkiaikainen historianelävöitystapahtuma.

Peräpohjolan markkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peräpohjolan markkinat on Torniossa järjestettävä 1900-luvun alun Torniota mukaileva tapahtuma. Tapahtumassa järjestetään teatteri- ja musiikkiesityksiä, sekä myydään ajan hengen mukaisia käsityötuotteita ja leivonnaisia.

Pirkkalan muinaismarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pirkkalan muinaismarkkinat on vuodesta 2016 alkaen Pirkkalassa järjestetty rautakautinen tapahtuma. Tapahtuma on keskittynyt viikinkiaikaan, ja saanut innoituksensa Tursiannotkon muinaisjäännösalueelta tehdyistä rautakautisista arkeologisista löydöistä.

Pukkisaaren muinaismarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pukkisaaren muinaismarkkinat on Helsingin Pukkisaaressa järjestettävä rautakautinen tapahtuma.

Pyhän Valentinuksen talvimarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Valentinuksen talvimarkkinat oli Jyväskylässä vuonna 2015 järjestetty viikinki- ja keskiajan elävöitystapahtuma.

Rikalanmäen muinaismarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rikalanmäen muinaismarkkinat oli Salon Rikalanmäellä vuosina 2012-2013 järjestetty viikinkiaikainen tapahtuma.

Rosalan viikinkipäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosalan Viikinkikeskuksessa vuodesta 2005 järjestetty vuosittainen viikinkiaikainen tapahtuma.

Saltvikin viikinkimarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saltvikin viikinkimarkkinat]on vuodesta 2006 Saltvikissa, Ahvenanmaalla järjestettävä viikinkiaikainen tapahtuma, jonne tulee esiintyjiä ympäri Pohjoismaita. Paikalla on myös viikinkilaiva.

Savonlinnan Keskiaikamarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savonlinnan Keskiaikamarkkinat syntyivät jo 2000-luvun alkupuolella, mutta keskeytyivät välillä viideksi vuodeksi. Uudelleen tapahtuma puhallettiin henkiin vuonna 2018 Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n toimesta.

Vuonna 2021 Savonlinnan Keskiaikamarkkinat järjestetään osana laajaa Savonlinnan Syystulet]-tapahtumaa 3.–5.9.2021 Olavinlinnan, Riihisaaren, Wanhan Savonlinnan ja Savonlinnan torin maisemissa.

Taaran markkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taaran markkinat Janakkalassa on vuodesta 2018 lähtien vuosittain järjestettävä historiaan ja kulttuuriperintöön johdattava tapahtuma alueella, jossa kulttuurihistoriallisia kohteita löytyy rautakaudelta lähtien.

Turun keskiaikaiset markkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun keskiaikaiset markkinat on Turussa vuodesta 1996 lähtien järjestetty Suomen suurin ja vanhin keskiaikatapahtuma. Ohjelmassa on muun muassa hevosturnajaiset.[4] Tapahtuma järjestetään yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa.

Turun linnan turnajaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun linnan turnajaiset on vuodesta 2016 lähtien Turun linnalla järjestetty monista historiallisista kamppailulajeista käytävä kilpailu, joihin kuuluu muun muassa HEMA:a (HEMA/Historical European Martial Arts, [1]), buhurttia ja hevosturnajaiset.

Ulvilan keskiaikaiset Hansamarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulvilan keskiaikaiset Hansamarkkinat on vuodesta 2000 Ulvilassa järjestetty keskiaikatapahtuma.

Vantaan Steiner-koulun keskiaikamarkkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vantaan Steiner-koulun keskiaikamarkkinat on Vantaan Steiner-koulun vuodesta 1998 järjestämä keskiaikatapahtuma.

Varjagi-festivaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varjagi-festivaali on vuodesta 1998 Helsingin Puotilassa järjestetty viikinkiaikatapahtuma. Aikaisemmin järjetetty asukastapahtuma Meripäivät otti nimekseen Varjagi-festivaali vuonna 1998, mutta tapahtumaa ei järjestetty moneen vuoteen 2000-luvun puolivälin jälkeen, kunnes se elvytettiin vuonna 2017.

Verlan aika -keskiaikatapahtuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verlan aika -keskiaikatapahtuma oli vuodesta 2009 vuoteen 2016 Verlassa, Kouvolassa, järjestetty keskiaikatapahtuma. Vuonna 2014 keskiaikatapahtuma oli Kouvolan Kasarminmäellä nimellä Kouvo La Arctopolis. Vuonna 2017 tapahtuma lopetti toimintansa nimi- ja paikkariitojen takia. Sen henkisenä perintönä jatkaa Wiipurintien markkinat.

Wiipurintien markkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiipurintien markkinat on vuodesta 2017 Kouvolan Kasarminmäellä järjestetty itseään keskiaikatapahtumaksi nimittävä sekalainen historiatapahtuma, jossa vuonna 2017 on historianelävöitysryhmiä edustamassa historiaa noin 800-luvulta 1800-luvulle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]