Luettelo Suomen vanhimmista ihmisistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on epätäydellinen luettelo Suomen vanhimmista ihmisistä. Luettelo sisältää vähintään 107-vuotiaiksi eläneet henkilöt.

# Henkilö Suku-
puoli
S. K. Ikä
1. Lempi Rothovius N 1887 2000 112 v 259 vrk
2. Hilda Häkkinen N 1894 2005 111 v 316 vrk
3. Selma Tuominen N 1903 2015 111 v 267 vrk
4. Aarne Arvonen M 1897 2009 111 v 150 vrk
5. Fanny Nyström N 1878 1989 110 v 335 vrk
6. Helfrid Eriksson N 1908 2018 110 v 122 vrk[1]
7. Anna Hagman N 1895 2006 110 v 112 vrk
8. Isä Akaki M 1873 1984 110 v 106 vrk
9. Elsa Tilkanen N 1896 2006 110 v 70 vrk
10. Helvi Kärki N 1906 2017 110 v 47 vrk[2]
11. Aino Läspä (o.s. Keski-Turja) N 1897 2007 109 v 326 vrk
12. Tyyne Hinkkala N 1908 2018 109 v 260 vrk[3]
13. Amanda Moksi N 1885 1994 109 v 245 vrk[4]
14. Ester Valtonen N 1905 2014 109 v 161 vrk
15. Väinö Hanhijoki M 1896 2005 109 v 71 vrk
16. Ida Virenius N 1881 1990 109 v 21 vrk[4]
17. Katri Virtanen N 1903 2012 109 v 0+ vrk
18. Jussi Leskinen M 1901 2010 108 v 304 vrk[5]
19. Anna Mäkinen (o.s. Joutsen) N 1909 2018 108 v 296 vrk[6]
20. Mathilda Honka N 1877 1985 108 v 206 vrk
21. Viljo Kekola M 1901 2009 108 v 193 vrk
22. Lovisa Rosenlund N 1792 1900 108 v 167 vrk
23. Helvi Härmä N 1911 108 v 137 vrk
24. Suoma Toikko N 1910 2018 107 v 358 vrk[7]
25. Jenni Nummijärvi N 1911 107 v 354 vrk
26. Amanda Riihelä (o.s. Eskola) N 1875 1983 107 v 321 vrk[8]
27. Toivo Rantala M 1908 2016 107 v 314 vrk[9]
28. Amalia Wallenius N 1867 1975 107 v 230 vrk
29. Esteri Koivuniemi N 1910 2017 107 v 154 vrk
30. Sirkka Nieminen N 1912 107 v 174 vrk
31. Harry Holtti M 1909 2016 107 v 136 vrk[10]
32. Saara Kanerva N 1912 2019 107 v 115 vrk[11]
33. Vilma Ahlqvist N 1912 2019 107 v 101 vrk[12]
34. Salme Haltia N 1912 107 v 102 vrk
35. Väinö Loisa M 1912 107 v 85 vrk[13]
36. Sanna Laine N 1891 1998 107 v 43 vrk
37. Aleksandra Lindroos N 1861 1968 107 v 38 vrk
  Henkilö elossa

Epävarmat tapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maria Anderssonin (18281946?) on väitetty eläneen 117 vuoden ja 253 vuorokauden ikään.
  • Ulla Asikaisen (17971911) on kerrottu eläneen 114 vuoden ja 7 vuorokauden ikään.[14]
  • Suoma Korkeen (18861998) on kerrottu kuolleen Yhdysvalloissa 112 vuoden ja 77 vuorokauden iässä vuonna 1998.

Tilastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sata vuotta täyttäneiden määrä kasvaa Suomessa joka vuosi noin viidellä prosentilla. Tilastokeskuksen arvion mukaan vuonna 2065 heitä olisi jo noin 8 000.[15] Ikäluokkien vanhetessa joukossa on enenevissä määrin naisia ja yli satavuotiaista heitä on selvästi enemmän kuin miehiä. 85 vuotta täyttäneissä miesten ja naisten suhde on 1:3, 90-vuotiailla se on 1:5 ja 100-vuotiailla 1:8.[16]

1960-luvun alussa satavuotiaita oli Suomessa 19, 1970-luvun alussa 40, ja 1980-luvun alussa 52 henkilöä. 1990-luvulle tultaessa määrä oli kasvanut jo 157 henkilöön. Vuosituhannen vaihtuessa heitä oli 268[16] ja vuonna 2010 jo 566 henkilöä.[17] Vuonna 2017 yli satavuotiaita oli 830 ja heistä 31 oli yli 105-vuotiaita.[18]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mattila, Sanni: Suomen vanhin ihminen Helfrid Eriksson on kuollut 110-vuotiaana - Tytär Laila, 86, Iltalehdelle: ”Äiti oli valoisa ihminen, joka tyytyi vähään” Iltalehti.fi. 24.10.2018. Viitattu 24.10.2018.
  2. http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005059341.html
  3. https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/satakunnan-vanhin-on-kuollut-tyyne-hinkkala-olisi-tayttanyt-lokakuussa-110-vuotta-201146325
  4. a b Vanhimmat
  5. Teräsvaari täyttää 107 vuotta. Savon sanomat
  6. Anna Mäkisen kuolinilmoitus, Aamulehti 1.6.2018, s. B5
  7. Juusela, Kauko: Muistolle: Suoma Toikko. Lauttakylä, 18.4.2018, s. 9.
  8. Kuolleita – Rouva Amanda Riihelä. Helsingin Sanomat, 6.2.1983, s. 12. Lehti HS Aikakoneessa (tilaajille) Viitattu 27.3.2018.
  9. http://sotaveteraani.fi/lehdet/SV%203_2016.pdf#5
  10. https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/10/vbl-harry-holtti-har-gatt-bort
  11. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006243724.html
  12. Vilma Ahlqvistin kuolinilmoitus, Turun Sanomat 9.6.2019. s. 17
  13. Tankka, Soile: Suomen vanhin mies juhli kotonaan Nuppolassa. Luumäen Lehti, 1.8.2019, s. 2.
  14. http://www.tuomas.salste.net/suku/vanhimmat.html
  15. Suomen vanhimmat 109-vuotiaita – satavuotiaita enemmän kuin koskaan MTV.fi. 2.2.2016. Viitattu 3.8.2016.
  16. a b Ikävalko, Reijo: Satavuotiaita on jo yli 800 Hymy. 2.1.2019. Viitattu 21.2.2019.
  17. Arvaatko, kuinka moni elää yli satavuotiaaksi? Katso tästä! Studio55.fi. 25.3.2012. Viitattu 21.2.2019.
  18. Pälkäneen vanhin täytti 107 vuotta. Sydän-Hämeen Lehti, 24.5.2017, s. 17.