Luettelo Suomen vanhimmista ihmisistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on epätäydellinen luettelo Suomen vanhimmista ihmisistä. Luettelo sisältää vähintään 108-vuotiaiksi eläneet henkilöt.

# Henkilö Suku-
puoli
S. K. Ikä
1. Lempi Rothovius N 1887 2000 112 v 259 vrklähde?
2. Hilda Häkkinen N 1894 2005 111 v 316 vrklähde?
3. Selma Tuominen N 1903 2015 111 v 166+ vrklähde?
4. Aarne Arvonen M 1897 2009 111 v 150 vrklähde?
5. Fanny Nyström N 1878 1989 110 v 335 vrklähde?
6. Saara Ahonen N 1909 2020 110 v 187 vrk[1]
7. Helfrid Eriksson N 1908 2018 110 v 122 vrk[2]
8. Anna Hagman N 1895 2006 110 v 112 vrklähde?
9. Isä Akaki M 1873 1984 110 v 106 vrklähde?
10. Elsa Tilkanen N 1896 2006 110 v 70 vrklähde?
11. Helvi Kärki N 1906 2017 110 v 47 vrk[3]
12. Aino Läspä (o.s. Keski-Turja) N 1897 2007 109 v 326 vrk[4]
13. Tyyne Hinkkala N 1908 2018 109 v 260 vrk[5]
14. Amanda Moksi N 1885 1994 109 v 245 vrk[6]
15. Helvi Härmä (o.s. Polvi) N 1911 2020 109 v 203 vrk[7][8]
16. Aili Jalomäki N 1903 2013 109 v 184 vrk[9][10]
17. Ester Valtonen N 1905 2014 109 v 161 vrklähde?
18. Astrid Qvist N 1912 109 v 150 vrk[11]
19. Anna Löytty N 1890 2000 109 v 87 vrk[12]
20. Väinö Hanhijoki M 1896 2005 109 v 71 vrklähde?
21. Sirkka Nieminen N 1912 109 v 97 vrk[13]
22. Aune Pussinen (o.s. Levänen) N 1911 2020 109 v 49 vrk[14]
23. Ida Virenius N 1881 1990 109 v 21 vrk[6]
24. Salme Haltia N 1912 108 v 390 vrk[15]
25. Thyra Lindgren N 1896 2005 108 v 330 vrk[16]
26. Irma Kairisto N 1910 2019 108 v 307 vrk[17]
27. Jussi Leskinen M 1901 2010 108 v 304 vrk[18]
28. Anna Mäkinen (o.s. Joutsen) N 1909 2018 108 v 296 vrk[19]
29. Aino Lehmus N 1912 2021 108 v 273 vrk[20][21]
30. Martta Nurmela N 1912 108 v 295 vrk[22]
31. Mathilda Honka N 1877 1985 108 v 206 vrklähde?
32. Viljo Kekola M 1901 2009 108 v 193 vrk[23]
33. Hilma Kavander N 1881 1990 108 v 157 vrk[24]
34. Klaudia Rahikainen N 1913 108 v 171 vrk[25]
35. Ellen Aulo (o.s. Tobon) N 1892 2000 108 v 79 vrk[26]
36. Jenni Nummijärvi (o.s. Kilpelä) N 1911 2020 108 v 71 vrk[27]
37. Ragnar Lindholm M 1906 2014 108 v 40 vrk[28][29]
38. Hilja Kaipainen N 1897 2005 108 v 18 vrk[30]
39. Väinö Loisa M 1912 2020 108 v 15 vrk[31]
40. Ester Ahti N 1907 2015 108 v 0+ vrk[32][33]
  Henkilö elossa

Tilastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sata vuotta täyttäneiden määrä kasvaa Suomessa joka vuosi noin viidellä prosentilla. Tilastokeskuksen arvion mukaan vuonna 2070 heitä olisi jo noin 7 000.[34] Ikäluokkien vanhetessa joukossa on enenevissä määrin naisia ja yli satavuotiaista heitä on selvästi enemmän kuin miehiä. 85 vuotta täyttäneissä miesten ja naisten suhde on 1:3, 90-vuotiailla se on 1:5 ja 100-vuotiailla 1:8.[35]

1960-luvun alussa satavuotiaita oli Suomessa 19, 1970-luvun alussa 40, ja 1980-luvun alussa 52 henkilöä. 1990-luvulle tultaessa määrä oli kasvanut jo 157 henkilöön. Vuosituhannen vaihtuessa heitä oli 268[35] ja vuonna 2010 jo 566 henkilöä.[36] Vuonna 2017 yli satavuotiaita oli 830 ja heistä 31 oli yli 105-vuotiaita.[37]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://ikuisuus.fi/muistosivu/saara-eeva-elisabet-ahonen-1
  2. Mattila, Sanni: Suomen vanhin ihminen Helfrid Eriksson on kuollut 110-vuotiaana - Tytär Laila, 86, Iltalehdelle: ”Äiti oli valoisa ihminen, joka tyytyi vähään” Iltalehti.fi. 24.10.2018. Viitattu 24.10.2018.
  3. Suomen vanhin ihminen Helvi Kärki kuoli 110 vuoden iässä. Helsingin Sanomat 24.1.2017
  4. Kauhajoen Pantin sukua - Ei mikään tyhjän pantti, Pantin sukuseura ry, ISBN 978-952-93-0793-7 v. 2012, taulu 9114. Aino Läspä oli kuollessaan Suomen vanhin nainen ja toiseksi vanhin suomalainen Aarne Arvosen jälkeen.
  5. Satakunnan vanhin on kuollut. Satakunnan kansa
  6. a b Vanhimmat
  7. Antola, Tarja: Akaan vanhin asukas Helvi Härmä on kuollut akaanseutu.fi. 7.1.2021. Viitattu 8.1.2021.
  8. Kuolinilmoitus, Akaan Seutu 7.1.2021, s. 18
  9. Aili Jalomäki 100 vuotta Porstua-verkkopalvelu
  10. Aili Jalomäki MyHeritagessa
  11. Astrid, 108, är mer än nöjd med nya Efraim
  12. Vuosisadan vartijat: ikääntymisen suomenmestarit kertovat (Hervonen, Antti 2001)
  13. Hafssvärd-sukuseuran onnittelut 28.4.2020
  14. Aune Pussisen kuolinilmoitus, Karjalainen 31.5.2020 s. 36
  15. Kaleva 10.7.2020 s. 4
  16. https://fi.billiongraves.international/grave/Thyra-Helena-Lindgren/33653564
  17. Irma Kairiston kuolinilmoitus, Turun Sanomat 26.5.2019, s. 20
  18. Teräsvaari täyttää 107 vuotta. Savon sanomat
  19. Anna Mäkisen kuolinilmoitus, Aamulehti 1.6.2018, s. B5
  20. Aino Lehmus 108 vuotta, Helsingin Sanomat 6.10.2020, s. B10
  21. Suomen neljänneksi vanhin ihminen, tamperelainen Aino Lehmus on kuollut 108-vuotiaana
  22. Martta Nurmela 108 vuotta
  23. Vanhin suomalainen kuollut Yle Uutiset. 10.10.2009. Yleisradio Oy. Viitattu 6.2.2021.
  24. https://fi.billiongraves.international/grave/Hilma-Karolina-Kavander/31737614
  25. Klaudia Rahikainen 108 vuotta
  26. https://fi.billiongraves.international/grave/Ellen-Tobon-Aulo/15782053
  27. Jenni Nummijärven kuolinilmoitus, Kaleva 2.2.2020, s. 34
  28. Ragnar Lindholm 105 vuotta s. 5
  29. https://gw.geneanet.org/nystrogr?n=lindholm&oc=&p=ragnar+rafael
  30. Hilja Kaipaisen kuolinilmoitus, Länsi-Savo 22.1.2006, s. 4
  31. Väinö Loisan kuolinilmoitus, Etelä-Saimaa 30.8.2020, s. B17
  32. Ester Ahdin syntymäpäivä, Mäntsälä-lehti 23.03.2012
  33. Ester Ahdin kuolinilmoitus, Martat-lehti 3/2016 s. 57
  34. Väestöennuste: Väestö 31.12. muuttujina Vuosi, Sukupuoli, Ikä ja Tiedot Tilastokeskuksen PX-Web tietokannat. Viitattu 7.12.2020.
  35. a b Ikävalko, Reijo: Satavuotiaita on jo yli 800 Hymy. 2.1.2019. Viitattu 21.2.2019.
  36. Arvaatko, kuinka moni elää yli satavuotiaaksi? Katso tästä! Studio55.fi. 25.3.2012. Viitattu 21.2.2019.
  37. Pälkäneen vanhin täytti 107 vuotta. Sydän-Hämeen Lehti, 24.5.2017, s. 17.