Luettelo Suomen sokeritehtaista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Suomessa toimineista sokeritehtaista.

Nimi Paikkakunta Aloitusvuosi Sulkemisvuosi Omistajat Muuta
Antrean sokeritehdas Antrea 1938 1940 1937 Itä-Suomen Raakasokeritehdas Oy Juurikassokeritehdas. Jäi talvisodassa luovutetulle alueelle. Jatkosodan aikana tehdasta ei ehditty käynnistää uudelleen. [1]
Auran sokeritehdas Turku 1859 1961 1858 Aura Sockerbruks-Bolag
1918 Suomen Sokeri Oy
Perustajina joukko turkulaisia kauppiaita, tuotti vuonna 1913 23% Suomen sokerintuotannosta. [2]
Hietalahden sokeritehdas Helsinki 1899 1919 1899 M. E. Fazer & Co
1916 Sandvikens Sockerbruks Ab
1918 Suomen Sokeri Oy
Toimi Hietalahdessa Köydenpunojankatu 4 A:ssa. Suomen Sokeri siirsi 1919 tehtaan koneet muille Suomen tehtailleen ja myi tehdaskiinteistön Helsingin Tupakkatehdas Oy:lle. [3]
Jokioisten sokeritehdas Jokioinen 1903 ei tietoa Jockis Socker- och Sirapsfabriksaktiebolag Toimitusjohtajat: Alfred Kordelin (tieto v. 1913 ja 1917) ja John Gustafsson (tieto v. 1924). Tehdas toimi ainakin vielä vuonna 1924.[4]
Kantvikin sokeritehdas Kirkkonummi 1965 toimii 2015 1965 Suomen Sokeri Oy
1989 Cultor Oy
Sucros Oy
Danisco
2008 Nordzucker
Valmistaa valkoista sokeria maahantuodusta ruokoraakasokerista ja lisäksi jalostaa ja pakkaa osan Säkylän sokeritehtaan tuotannosta.
Kotkan sokeritehdas Kotka 1912 toimii 2017 1911 Kotkan Sokeritehdas Oy
1918 Suomen Sokeri Oy
Toimii Hovinsaarella. Vuoden 1974 jälkeen omistajia ovat olleet Xyrofin Oy, Danisco Sweeteners Oy ja DuPont. Tehtaassa valmistetaan ksylitolia ja muita makeutusaineita. [5]
Naantalin sokeritehdas Naantali 1953 1990 Oy Juurikassokeri – Betsocker Ab Naantalissa vuosina 1953–1990 toiminut juurikassokeritehdas, jonka pääomistaja oli Suomen Sokeri Osakeyhtiö, johon se vuonna 1980 fuusioitiin.[6]
Pietarsaaren sokeritehdas Pietarsaari 1900 1919 1900 Wilhelm Schauman
1918 Suomen Sokeri Oy
Sijaitsi Alholmassa, valmisti pala- ja toppasokeria, lakkautettiin 1919. [7]
Salon sokeritehdas Salo 1918 2006 Suomen Raakasokeritehdas Oy
Salon Sokeritehdas Oy
1980 Suomen Sokeri Oy
Sucros Oy
Danisco
Juurikassokeritehtaan tuotanto alkoi 1918.[8] Suljettu 2006[9].
Säkylän sokeritehdas Säkylä 1953 toimii 2015 1950 Länsi-Suomen Sokeritehdas Oy
Lännen Tehtaat Oy
Danisco
2008 Nordzucker
Suomen viimeinen toimiva juurikassokeritehdas. Tehdas rakennettiin 1951–1953.
Turengin sokeritehdas Janakkala, Turenki 1948 1998 1940 Turengin Sokeritehdas Oy
Sucros Oy
Juurikassokeritehdas. Tehtaan koneet tilattiin Saksasta jo 1941 mutta tehtaan rakentaminen alkoi vasta 1944 ja se valmistui 1946–1947. Tehdasta laajennettiin 1952 ja tehtaan yhteyteen rakennettiin konepaja 1962. [10]
Turun sokeritehdas Turku 1756 1824 Suomen ensimmäinen sokeritehdas. C. F. Schröderin suunnittelema tehdasrakennus rakennettiin 1756–1758 Läntinen Rantakatu 7:ään ja se on säilynyt nykypäivään.
Töölön sokeritehdas Helsinki 1806 1965 1806 Kauppias Bernhard Manecke
1812 Feodor Kiseleff
1847 Nikolai ja Feodor Kiseleff nuor.
1918 Suomen Sokeri Oy
Toimi vuoteen 1823 Senaatintorin varrella sen jälkeen Töölönlahden pohjukassa. Tehtaan rakennukset on purettu 1950-luvulla rakennettua Suomen Sokeri Oy:n pääkonttoria lukuun ottamatta ja tontilla sijaitsee nykyisin 1993 valmistunut oopperatalo.[11]
Vaasan sokeritehdas Vaasa 1899 1983 1897 Wasa Sockerfabriks Ab
1918 Suomen Sokeri Oy
Toimi Vaskiluodossa. [12]
Voipaalan sokeritehdas Sääksmäki 1838 1839 Voipaalan kartanon omistaja Ulrik Johan Sebastian Gripenberg (1795-1869) Ensimmäinen sokerijuurikasta raaka-aineena käyttänyt tehdas. [13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antrean sokeritehtaan historiaa
  2. Pörssitieto: 1912-1972 poistuneet pörssiyhtiöt : Aura Sockerbruks Ab
  3. Pörssitieto: 1912-1972 poistuneet pörssiyhtiöt : Sandvikens Sockerbruks Ab
  4. Suomen Kauppa- ja Teollisuuskalenteri 1912-1913. Sivu 562. & Adress- och Yrkeskalender för Helsingfors jämte förorter 1917-1918. Sivu 384. & Adress- och Yrkeskalender för Helsingfors jämte förorter 1924-1925. Sivu 362.
  5. Pörssitieto: 1912-1972 poistuneet pörssiyhtiöt : Kotkan Sokeritehdas Oy
  6. Luoma-aho, Jarmo: Suomen Sokeri Oy, Naantalin tehtaat 1951-1990 (doc) elka.fi. Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto. Viitattu 12.1.2015.
  7. Pietarsaaren yrityshistoriaa
  8. Salo teollisuuskaupunkina 1900-luvun alusta nykypäivään
  9. Suomen kuvalehti
  10. Hämeen maakunnallisesti arvokkaat rakennusperintökohteet: : Janakkala
  11. Helsinki kehyksissä : Töölön sokeritehdas
  12. Pörssitieto: 1912-1972 poistuneet pörssiyhtiöt : Wasa Sockerfabriks Ab
  13. Tarinoiden Sääksmäki 11.11.2010 : Voipaalan siirappi