Luettelo Suomen rataverkon moniraiteisista rataosista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seuraavassa on lueteltu Suomen rataverkon kaksi- ja useampiraiteiset rataosuudet sekä niiden rakentamis- tai valmistumisajankohdat.

Kaksi raidetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pietari–Viipuri (1877–1903, toinen raide purettiin 1923 Sykjärvi–Rajajoki-väliltä)
  • Pasila–Riihimäki (1898–1910)
  • Pasila–Huopalahti (1911–1920, toinen raide purettiin 1945 Huopalahti–Espoo-väliltä)
  • Uusikylä–Koria (1914–1918)
  • Kaipiainen–Taavetti (1914–1918, toinen raide purettiin 1945)
  • Tampere–Sääksjärvi (1933)
  • Koria–Kouvola (1935)
  • Sääksjärvi–Toijala (1947–1953)
  • Pieksämäki–Nikkarila[1] (1940-luvulla, toinen raide pois käytöstä 1967 ja purettu)
  • Seinäjoki–Rahkola (purettu 196x)
  • Kouvola–Inkeroinen (1953)
  • Riihimäki–Uusikylä (1954)
  • Riihimäki–Ryttylä (1955)
  • Huopalahti–Kirkkonummi (1956–1966)
  • Ryttylä–Hämeenlinna (1958)
  • Toijala–Hämeenlinna (1960)
  • Kouvola–Luumäki (1962)
  • Tampere–Orivesi (1968)
  • Tampere–Lielahti (1974)
  • Huopalahti–Martinlaakso (1975, uusi rata)
  • Martinlaakso–Vantaankoski (1991, uusi rata)
  • Kytömaa–Hakosilta (2006, uusi rata)
  • Vantaankoski–Hiekkaharju (2015, uusi rata)
  • Etelä-Seinäjoki–Lapua
    • Pohjois-Louko–Seinäjoki
    • Seinäjoki–Ruha (2011)
    • Ruha–Lapua (2016)
  • Kokkola–Ylivieska (2017)[2]
  • JoutsenoImatra (2022)[3]

Rakenteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme raidetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hiekkaharju–Kerava (1981)
  • Lustikulla–Purola (19xx)
  • Tampere–Sääksjärvi (2002)

Neljä raidetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pasila–Hiekkaharju (1996)
    • Kolmas raide 1972
  • Rekola–Korso (2000)
  • Pasila–Leppävaara (2001)
  • Korso–Kerava (2003)
  • Hiekkaharju–Rekola (2004)
  • AinolaPurola (2018)[9][10]

Rakenteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitteilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vaunut.org: Pieksämäki–Nikkarila
  2. Ratahanke Seinäjoki-Oulu Liikennevirasto. Viitattu 27.1.2017.
  3. Luumäki–Imatra-ratahanke: kaksoisraide otetaan käyttöön juhannuksen liikennekatkon aikana (Hanketiedote) 20.6.2022. Väylävirasto. Viitattu 24.7.2022.
  4. Kupittaa–Turku-ratahankkeen työt käynnistyvät (Hanketiedote) 25.11.2021. Väylävirasto. Viitattu 12.7.2022.
  5. Väylävirasto: Hajala-Nunna yleissuunnitelma (viitattu 2.8.2021)
  6. Väylävirasto: Espoo–Salo-oikorata (viitattu 2.8.2021)
  7. Väylävirasto: Kuulutus suunnittelun aloittamisesta : Lielahti-Lakiala kaksoisraide yleissuunnitelma (julkaistu 9.9.2021, viitattu 9.9.2021)
  8. Väylävirasto: Kuulutus suunnittelun aloittamisesta : Liminka-Oulu kaksoisraide ratasuunnitelma (julkaistu 9.9.2021, viitattu 9.9.2021)
  9. Raide 1 pois käytöstä Järvenpäässä ja Saunakalliossa kesän ajan (Hanketiedote) 10.6.2018. Väylävirasto. Viitattu 9.8.2022.
  10. Läntinen lisäraide 1 laitureineen otetaan käyttöön 1.10. Järvenpään ja Saunakallion asemilla (Hanketiedote) 24.9.2018. Väylävirasto. Viitattu 9.8.2022.
  11. Helsinki–Riihimäki-ratahankkeen rakentaminen jatkuu Tuusulassa, Järvenpäässä ja Tikkurilassa (Hanketiedote) 31.3.2022. Väylävirasto. Viitattu 9.8.2022.
  12. Pasila-Riihimäki Liikennevirasto. Arkistoitu 12.3.2017. Viitattu 27.1.2017.
  13. Espoon kaupunkirata Liikennevirasto. Arkistoitu 21.12.2016. Viitattu 27.1.2017.
  14. Pasila–Riihimäki-radan välityskyvyn parantaminen Väylävirasto. Viitattu 10.6.2020.