Luettelo Suomen rannikon tunnusmajakoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Suomen rannikon valottomista tunnusmajakoista eli pookeista.

Nimi Sijaintikunta Rakennusvuosi Korkeus maanpinnasta metriä Muuta
Blekungen Kustavi 1857 5 Puukummeli, uusittu 1984. Muodostaa parin Flatun tunnusmajakan kanssa.
Bogskär (Kihdin selällä) Sottunga 1824 7 Nelikulmainen lautavuorattu hirsirakennus jonka katolla aurinkokäyttöinen sektoriloisto. Rakennuksen sisällä 1898 rakennettu loistonhoitajan vahtitupa.
Bredskär 1857 6
Ensten Mustasaari 1882 16,8 Lautavuorattu hirsipyramidi.
Flatu Kustavi 1857 5 Puukummeli, uusittu 1984. Muodostaa parin Blekungenin tunnusmajakan kanssa.
Fästorna 1856 16
Glosholm Porvoo 1835 28 Oli valomajakkana vuoteen 1863 saakka kunnes Söderskärin majakka valmistui. Räjäytetty 1940.
Haapasaari Kotka 1862 26 Harmaagraniitista muurattu alaosa, yläosa betonia. Nykyisin merivartiotornina.
Hiidenniemi Hailuoto 1859 ? Kuusikulmainen keilamainen puutorni, suunnittelija Ernst Lohrmann. Vastasi rakenteeltaan Ulkokrunnin pookia. Tuhoutui tulipalossa.
Hällgrund 1824 21
Härkmeri (Torngrund) Kristiinankaupunki 1858 19 Vinotuettu punainen puutorni, suunnittelija Albin Stjerncreutz.
Högsten 1845 16
Ingolskär Korppoo 1873 6 Puukummeli, uusittu 1984.
Iso-Kraaseli Raahe 1852 18 Sauvarakenteinen puutorni, suunnittelija Albin Stjerncreutz.
Itänenä Hailuoto ? n. 30 Teräsristikkotorni jonka huipussa suorakaidetaulut, kaadettiin 11.10.2007.
Keskiniemi Hailuoto 1857 19 Vinotuettu valkoinen puutorni, suunnittelija Albin Stjerncreutz.
Laitakari Oulu 1851 15,6 Sauvarakenteinen puutorni, suunnittelija Albin Stjerncreutz.
Ledskär 1848 11
Lill Gråharu Korppoo 1856 5 Puukummeli, uusittu 1984.
Lyökki Uusikaupunki 1757 17 Suomen vanhin merimerkki, punavalkoinen kivitorni.
Mässkär Pietarsaari 1858 21 Kuusikulmainen tunnusmajakka on punainen, katto on musta
Orrengrund Pernaja 1858 23 Alaosa muurattu graniittilohkareista, yläosa alun perin puinen 1920-luvulta lähtien betonia. Suunnittelija Uudenmaan lääninarkkitehti Jean Wik.
Ouran pooki Merikarvia 1856 14 Pyramidi jonka huipulla sauvan päässä kaksoiskartio.
Ryssäntorni (Mäntyluoto) Pori 1903 Jugendtyylinen torni, suunnittelija Gustaf Nyström, toimi alun perin satamaloistona.
Rönnskär Maalahti 1784 22 Punainen puutorni, Suomen vanhin puinen tunnusmajakka.
Rönnskär Kirkkonummi 1800 30 Graniitista muurattu alaosa vuodelta 1800, tiilinen yläosa vuodelta 1822. Oli valomajakka vuoteen 1928 saakka jolloin linssistö purettiin.
Santakari Rauma 1857 19 Suunnittelija arkkitehti G. Th. Chiewitz, entisöity 1990-luvulla.
Segelskär Tammisaari 1920 13,4 Teräsbetonitorni.
Socklothällan Uusikaarlepyy 1824 Puutorni, kunnostettu v. 2000.
Spelharu Nauvo 1856 5 Puukummeli, uusittu 1984.
Storgadden Tammisaari 1933 9 Nelikulmainen betonitiilitorni jonka yläreunassa väylän suuntaa osoittava käsivarsi.
Stubben (Storskär) Uusikaarlepyy 1857 17 Puutorni, suunnittelija arkkitehti Ernst Lohrmann.
Söderskär Porvoo 1862 33 Betonikuorinen tiilitorni, toimi valomajakkana vuoteen 1989 saakka.
Tasku Raahe 1853 17 Puutorni, suunnittelija Albin Stjerncreutz.
Ulkokrunni Ii 1874 30 Punainen puinen torni, suunnittelija F. W. Lüchow. Nykyisin varustettu linjaloistolla.
Ykskivi Simo 1874 19 Punavalkoinen puinen torni, suunnittelija F.W. Lüchow.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]