Luettelo Suomen linnoista ja linnoituksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Tämä on epätäydellinen luettelo Suomen linnoista ja linnoituksista aikajärjestyksessä, jotka on rakennettu ennen 1900-lukua. Luettelo Suomen muinaislinnoista löytyy täältä ja luovutetun Karjalan muinaislinnoista täältä.

Nimi Sijainti Koordinaatit Perustettu Tila Kuva
Liedon Vanhalinna Lieto 60.4866°N, 22.3769°E 1100 eaa. (arvio) tuhoutunut kokonaan Lieto old castle 1.jpg
Iso Linnanmäki Porvoo 60.3999°N, 25.6519°E 800-luku (arvio) tuhoutunut kokonaan Iso Linnamäki Porvoo 200414.JPG
Rapolan muinaislinna Valkeakoski
(Sääksmäki)
61.2056°N, 24.0569°E 800–1000-luku tuhoutunut kokonaan Rapola Castle - panoramio.jpg
Junkarsborg Raasepori
(Karjaan mlk)
60.1533°N, 23.7858°E 1200 (arvio) tuhoutunut kokonaan
Hakastaron linna Salo
(Uskela)
60.3661°N, 23.1405°E 1200-luvun keskivaiheet (arvio) tuhoutunut kokonaan
Hakoisten linna Janakkala 60.8775°N, 24.5872°E 1200-luvun keskivaiheet (arvio) tuhoutunut kokonaan Hakoistenlinnavuori.JPG
Turun linna Turku 60.4353°N, 22.2286°E 1280 (arvio) restauroitu pääosin Turun linna 2.jpg
Vartiokylän linnavuori Helsinki 60.2205°N, 25.1203°E 1200- tai 1300-luku (arvio) tuhoutunut kokonaan Vartiokylän linnavuori 2014.jpg
Kastelholma Sund 60.233°N, 20.0805°E 1300 (arvio) raunioina osittain KastelholmSlott2004.jpg
Liinmaan linna Eurajoki 61.2178°N, 21.6092°E 1300-luku tuhoutunut kokonaan Liinmaan linnan varustus päältä.jpg
Hämeen linna Hämeenlinna 61.0036°N, 24.4597°E 1320 (arvio) restauroitu pääosin Hämeen linna (Häme Castle).jpg
Kokemäen linna Kokemäki 61.2744°N, 22.3027°E 1324 (arvio) tuhoutunut kokonaan 2014 Kokemäen Linnaluoto 01.jpg
Korsholman linna Vaasa 63.0694°N, 21.7211°E 1350 jälkeen (arvio) tuhoutunut kokonaan Korsholmsslott3.jpg
Raaseporin linna Raasepori
(Snappertuna)
59.9916°N, 23.651°E 1378 (arvio) raunioina osittain Raseborg 22062008 Außenansicht 03.jpg
Husholmenin linna Porvoo 60.4027°N, 25.8575°E 1380 (arvio) tuhoutunut kokonaan
Aborchin linna Satakunta 1387-1395 tuhoutunut kokonaan
Wartholm Uusimaa 1300-luvun loppu (arvio)
Stenbergan linna Masku 60.5347°N, 22.0053°E 1300-luvun loppu (arvio) tuhoutunut kokonaan Stenberga 1.jpg
Högholmenin linnasaari Kemiönsaari
(Hiittinen)
59.8916°N, 22.531°E 1300-luvun loppu (arvio) tuhoutunut kokonaan Hitis Högholmen 2018.jpg
Kuusiston linna Kaarina
(Kuusisto)
60.4078°N, 22.4747°E 1400 (arvio) raunioina pääosin Kuusisto Castle.JPG
Sipoonlinna Sipoo 60.2923°N, 25.3195°E 1400 (arvio) tuhoutunut kokonaan
Olavinlinna Savonlinna 61.8639°N, 28.9008°E 1475 restauroitu pääosin Olavinlinna2.jpg
Orivirran saarto Savonlinna
(Savonranta)
62.1583°N, 29.2206°E 1540-luku (arvio) tuhoutunut kokonaan Orivirran saarto.JPG
Bullerborg Imatra
(Jääski)
61.1837°N, 28.7852°E 1547 tuhoutunut kokonaan
Tammisaaren Linnanmäki Raasepori
(Tammisaari)
59.9767°N, 23.436°E 1571 tuhoutunut kokonaan
Oulun linna Oulu 65.0174°N, 25.468°E 1590[1] tuhoutunut pääosin Castle Ruins Oulu 20111203.JPG
Kajaanin linna Kajaani 64.2292°N, 27.7328°E 1604 raunioina pääosin Kajaanin linna.jpg
Brahelinna Mikkeli
(Ristiina)
61.4972°N, 27.2722°E 1646 raunioina pääosin Brahelinna.JPG
Lappeenrannan linnoitus Lappeenranta 61.0658°N, 28.1833°E 1649 raunioina osittain South Gate of Lappeenranta Fortification.jpg
Ryssön linnoitus Loviisa
(Pernaja)
60.4752°N, 25.9678°E 1713 raunioina pääosin
Haminan linnoitus Hamina 60.5714°N, 27.2002°E 1720 raunioina osittain Galleria ja nuolilinnakkeen vallia.JPG
Suomenlinna Helsinki 60.1472°N, 24.9864°E 1748 restauroitu pääosin Bastion Wrede.jpg
Loviisan linnoitus Loviisa 60.4622°N, 26.2381°E 1748 raunioina osittain Loviisan linnoitus ungernin kärki.jpg
Svartholman linnoitus Loviisa 60.3794°N, 26.2989°E 1749 raunioina osittain Svartholma from air.jpg
Taavetin linnoitus Luumäki 60.9226°N, 27.5574°E 1773-1781 raunioina pääosin Taavetti bastion at Luumäki Finland.jpg
Kärnäkosken linnoitus Savitaipale 61.2622°N, 27.711°E 1791 raunioina osittain Kärnäkoski portti.jpg
Järvitaipaleen linnoitus Savitaipale 61.0937°N, 27.2395°E 1791 raunioina pääosin Fortress of Järvitaipale.JPG
Utin linnoitus Kouvola
(Valkeala)
60.8895°N, 26.8982°E 1791 raunioina osittain Fortress of Utti.JPG
Liikkalan linnake Kouvola
(Sippola)
60.7056°N, 27.0017°E 1791 raunioina pääosin Fortress of Liikkala.JPG
Kyminlinna Kotka
(Kymi)
60.5049°N, 26.8858°E 1791–1795 raunioina osittain Kyminlinna1.jpg
Ruotsinsalmen merilinnoitus Kotka 60.4416°N, 26.9736°E 1794 raunioina osittain Fort Slava 1.jpg
Hangon linnoitus Hanko 59.8007°N, 22.9436°E 1794 raunioina pääosin
Bomarsundin linnoitus Sund 60.2122°N, 20.2383°E 1832 raunioina Bomarsund 4.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oulujoen suistoalueen historiallinen kokonaisuus 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 16.06.2020.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]