Luettelo Osmanien valtakunnan suurvisiireistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Osmanien valtakunnan suurvisiireistä

Järjestys Suurvisiiri Virkakausi Tausta
1. Alaeddin pašša 1320 1331 turkkilainen[1]
2. Nizamüddin Ahmed pašša 1331 1348
3. Hacı pašša 1348 1349
4. Sinanüddin Fakih Yusuf pašša 1349 1364
5. Çandarlı Kara Halil Hayreddin pašša 1364 22 .tammikuuta 1387
6. Çandarlı Ali pašša 1387 1406
7. "Osmancıklı" Imamzade Halil pašša 1406 1413
8. Amasyalı Bayezid pašša 1413 1421 turkkilainen,[1] tai albaani
9. Çandarlı Ibrahim pašša 1421 1429 turkkilainen[1]
10. Amasyalı Hazır Dânişmendoğlu Koca Mehmed Nizamüddin pašša 1429 1439
11. Çandarlı Halil pašša (I) 1439 1 .kesäkuuta 1453 turkkilainen[2]
12. Zaganos pašša 1453 1456 Devşirme.albaani, kreikkalainen tai serbi
13. Mahmud pašša Angelović
(1. kerta)
1456 1468 Devşirme.kreikkalainen[2] tai serbi [2]
14. Rum Mehmed pašša 1468 1469 kreikkalainen[2]
15. İshak pašša
(1. kerta)
1469 1472 albaani,[3] [4]
16. Mahmud pašša Angelović
(2. kerta)
1472 1474 Devşirme. kreikkalainen[2] tai serbi[2]
17. Gedik Ahmed pašša 1474 1477 albaani[5] tai kreikkalainen[5] tai serbi.[6]
18. Karamanlı Mehmed pašša 1477 1481 turkkilainen,[5]
19. İshak pašša
(2. kerta)
1481 1482 albaani.[3][5]
20. Koca Davud pašša 1482 1497
21. Hersekzade Ahmed pašša
(1. kerta)
1497 1498 Devşirme. [5]
22. Çandarlı Ibrahim pašša 1498 1499 turkkilainen[7]
23. Mesih pašša 1499 1501 kreikkalainen[8]
24. Hadim Ali pašša
(1. kerta)
1501 1503 serbi
25. Hersekzade Ahmed pašša
(2. kerta)
1503 1506 Devşirme. [5]
26. Hadim Ali pašša
(2. kerta)
1506 1511 serbi
27. Hersekzade Ahmed pašša
(3. kerta)
1511 1511 Devşirme[5]
28. Koca Mustafa pašša 1511 1512 kreikkalainen [9][10] [10]
29. Hersekzade Ahmed pašša
(4. kerta)
1512 28 .marraskuuta 1514 Devşirme, kreikkalainen[5]
30. Dukakinzade Ahmed pašša 18 .joulukuuta 1514 8 .syyskuuta 1515 albaani.[11]
31. Hersekzade Ahmed pašša (5.kerta) 8 .syyskuuta 1515 26 .huhtikuuta 1516 Devşirme[5][12]
32. Hadım Sinan pašša 26 .huhtikuuta 1516 22 .tammikuuta 1517
33. Yunus pašša 22 .tammikuuta 1517 13 .syyskuuta 1517 Devşirme,[12] kreikkalainen, pommakki, serbi tai kroaatti.[13]
34. Piri Mehmed pašša 25 .tammikuuta 1518 27 .kesäkuuta 1523 turkkilainen,[12]
35. Pargalı Ibrahim pašša , Frenk Ibrahim pašša 27 .kesäkuuta 1523 14 .maaliskuuta 1536 kreikkalainen
36. Ayas Mehmed pašša 14 .maaliskuuta 1536 13 .heinäkuuta 1539 Devşirme. albaani[14][15]
37. Çelebi Lütfi pašša 13 .heinäkuuta 1539 .huhtikuuta 1541
38. Hadim Süleyman pašša .huhtikuuta 1541 28 .marraskuuta 1544 Devşirme.[15] unkarilainen eunukki.[16]
39. Kehle-i-ikbâl Damat Rüstem pašša
(1.kerta)
28 .marraskuuta 1544 6 .lokakuuta 1553 Devşirme. kroaatti[15]
40. Kara Ahmed pašša 6 .lokakuuta 1553 29 .syyskuuta 1555 albaani[17]
41. Kehle-i-ikbâl Damat Rüstem pašša
(2. kerta)
29 .syyskuuta 1555 10 .heinäkuuta 1561 Devşirme. kroaatti[15]
42. Semiz Ali pašša 10 .heinäkuuta 1561 28 .kesäkuuta 1565 [17]
43. Sokollu Mehmed pašša 28 .kesäkuuta 1565 12 .lokakuuta 1579 Devşirme. serbi [18][19]
44. Şemsi pašša 12 .lokakuuta 1579 28 .huhtikuuta 1580 isänpuolta albaani [20] ja äidinpuolelta ottomaani [21] jolla oli myös kaukaista arabitaustaa .[22]
45. Vekîl-i Saltanat Lala Kara Mustafa pašša 28 .huhtikuuta 1580 7 .elokuuta 1580
46. Sinan pašša
(1. kerta)
7 .elokuuta 1580 6 .joulukuuta 1582 albaani [23]
47. Kanijeli Siyavuş pašša
(1. kerta)
24 .joulukuuta 1582 25 .heinäkuuta 1584 unkarilainen[23]
48. Özdemiroğlu Osman pašša 28 .heinäkuuta 1584 29 .lokakuuta 1585 turkkilainen[24] tai tšerkessi [24] mameluukki
49. Hadim Mesih pašša 1 .marraskuuta 1585 14 .huhtikuuta 1586 Devşirme[24]
50. Kanijeli Siyavuş pašša
(2. kerta)
14 .huhtikuuta 1586 2 .huhtikuuta 1589 unkarilainen[23]
49. Sinan pašša
(2.kerta)
14 .huhtikuuta 1589 1 .elokuuta 1591 albaani[25]
50. Serdar Ferhad pašša
(1. kerta)
1 .elokuuta 1591 4 .huhtikuuta 1592
51. Kanijeli Siyavuş pašša
(3. kerta)
4 .huhtikuuta 1592 28 .tammikuuta 1593 unkarilainen[23]
52. Sinan pašša
(3. kerta)
28 .tammikuuta 1593 16 .helmikuuta 1595 albaani[26]
53. Serdar Ferhad pašša
(2. kerta)
16 .helmikuuta 1595 7 .heinäkuuta 1595
54. Sinan pašša
(4. kerta)
7 .heinäkuuta 1595 19 .marraskuuta 1595
55. Tekeli Lala Mehmed pašša 19 .marraskuuta 1595 28 .marraskuuta 1595 turkkilainen,[20]
56. Sinan pašša
(5. kerta)
1 .joulukuuta 1595 3 .huhtikuuta 1596 albaani[20]
57. Damat Ibrahim pašša
(1. kerta)
4 .huhtikuuta 1596 27 .lokakuuta 1596 [27]
58. (Cağaloğlu/Cağalazâde) Cigalazade Yusuf Sinan pašša 27 .lokakuuta 1596 5 .joulukuuta 1596 italialainen.[28]
59. Damat Ibrahim pašša
(2. kerta)
5 .joulukuuta 1596 3 .marraskuuta 1597 .[28]
60. Hadim Hasan pašša 3 .marraskuuta 1597 9 .huhtikuuta 1598 Devşirme[28] albaanitaustainen
61. Cerrah Mehmed pašša 9 .huhtikuuta 1598 6 .tammikuuta 1599 Devşirme.[29]
62. Damat Ibrahim pašša
(3.kerta)
6 .tammikuuta 1599 10 .heinäkuuta 1601 .[29]
63. Yemişçi Hasan pašša 22 .heinäkuuta 1601 4 .lokakuuta 1603 albaani[29]
64. Yavuz Ali pašša 16 .lokakuuta 1603 26 .heinäkuuta 1604 .[30]
65. Sokolluzade Lala Mehmed pašša 5 .elokuuta 1604 21 .kesäkuuta 1606 serbi [30]
66. Dervish Mehmed pašša 21 .kesäkuuta 1606 9 .joulukuuta 1606 .[30]
67. Kuyucu Murad pašša 11 .joulukuuta 1606 5 .elokuuta 1611 [31]
68. Gümülcineli Damat Nasuh pašša 5 .elokuuta 1611 17 .lokakuuta 1614 albaani,[31]
69. Öküz Kara Mehmed pašša
(1. kerta)
17 .lokakuuta 1614 17 .marraskuuta 1616 turkkilainen,[31]
70. Damat Halil pašša
(1. kerta)
17 .marraskuuta 1616 18 .tammikuuta 1619 armenialainen,[32]
71. Öküz Kara Mehmed pašša
(2. kerta)
18 .tammikuuta 1619 23 .joulukuuta 1619 turkkilainen,[32]
72. Güzelce Ali pašša 23 .joulukuuta 1619 9 .maaliskuuta 1621 [32]
73. Ohrili Hüseyin pašša 9 .maaliskuuta 1621 17 .syyskuuta 1621 albaani,[33]
74. Dilaver pašša 17 .syyskuuta 1621 20 .toukokuuta 1622 .[33]
75. Kara Davud pašša 20 .toukokuuta 1622 13 .kesäkuuta 1622 .[33]
76. Mere Hüseyin pašša
(1. kerta)
13 .kesäkuuta 1622 8 .heinäkuuta 1622 albaani[33]
77. Lefkeli Mustafa pašša 8 .heinäkuuta 1622 21 .syyskuuta 1622 turkkilainen,[34]
78. Hadim Mehmed pašša 21 .syyskuuta 1622 5 .helmikuuta 1623 gerogialainen[34]
79. Mere Hüseyin pašša
(2. kerta)
5 .helmikuuta 1623 30 .elokuuta 1623 albaani[34]
80. Kemankeş Kara Ali pašša 30 .elokuuta 1623 3 .huhtikuuta 1624 turkkilainen[34]
81. Çerkes Mehmed pašša 3 .huhtikuuta 1624 28 .tammikuuta 1625 tšerkessit [35]
82. Hafız Ahmed pašša
(1. kerta)
8 .helmikuuta 1625 1 .joulukuuta 1626 pommakki (Bulgarian muslimi),[35]
83. Damat Halil pašša
(2. kerta)
1 .joulukuuta 1626 6 .huhtikuuta 1628 armenialainen,[35]
84. Gazi Ekrem Hüsrev pašša 6 .huhtikuuta 1628 25 .lokakuuta 1631 .[36]
85. Hafız Ahmed pašša
(2. kerta)
25 .lokakuuta 1631 10 .helmikuuta 1632 pommakki[36]
86. Topal Recep pašša 10 .helmikuuta 1632 18 .toukokuuta 1632 .[36]
87. Tabanıyassi Mehmed pašša 18 .toukokuuta 1632 2 .helmikuuta 1637 albaani[36]
88. Bayram pašša 2 .helmikuuta 1637 26 .elokuuta 1638 turkkilainen,[37]
89. Tayyar Mehmed pašša 27 .elokuuta 1638 24 .joulukuuta 1638
90. Kemankeş Kara Mustafa pašša 23 .joulukuuta 1638 31 .tammikuuta 1644 albaani[38]
91. Sultanzade Mehmet pašša (Civan Kapucubaşı Sultanzade Mehmed pašša ) 31 .tammikuuta 1644 17 .joulukuuta 1645
92. Nevesinli Salih pašša 17 .joulukuuta 1645 16 .syyskuuta 1647 .[39]
93. Kara Musa pašša 16 .syyskuuta 1647 21 .syyskuuta 1647 [39]
94. Hezarpare Ahmet pašša 21 .syyskuuta 1647 8 .elokuuta 1648 kreikkalainen,[39]
95. Sofu Mehmed pašša (or Mevlevi Mehmed pašša ) 8 .elokuuta 1648 21 .toukokuuta 1649 [40]
96. Kara Murat pašša (Kara Dev Murat pašša ) 21 .toukokuuta 1649 5 .elokuuta 1651 albaani[40]
97. Melek Ahmed pašša 5 .elokuuta 1651 21 .elokuuta 1651 abazini [40][41]
98. Abaza Siyavuş pašša I
(1. kerta)
21 .elokuuta 1651 27 .syyskuuta 1651
99. Gürcü Mehmed pašša 27 .syyskuuta 1651 20 .kesäkuuta 1652 georgialainen[41]
100. Tarhoncu Ahmed pašša 20 .kesäkuuta 1652 21 .maaliskuuta 1653 albaani[41]
101. Koca Dervish Mehmed pašša 21 .maaliskuuta 1653 28 .lokakuuta 1654 tšerkessi[41]
102. İpşiri Mustafa pašša 28 .lokakuuta 1654 11 .toukokuuta 1655 abazini .[42]
103. Kara Murat pašša
(2. kerta)
11 .toukokuuta 1655 19 .elokuuta 1655 albaani[42]
104. Ermeni Suleyman pašša 19 .elokuuta 1655 28 .helmikuuta 1656 armenialainen,[42]
105. Deli Gazi Hüseyin pašša , tai Deli Hüseyin pašša 28 .helmikuuta 1656 5 .maaliskuuta 1656 turkkilainen,[43]
106. Zurnazen Mustafa pašša 5 .maaliskuuta 1656 5 .maaliskuuta 1656 albaani[43]
107. Abaza Siyavuş pašša I
(2. kerta)
5 .maaliskuuta 1656 25 .huhtikuuta 1656 abazi[43]
108. Boynuyaralı Mehmed pašša 26 .huhtikuuta 1656 15 .syyskuuta 1656 turkkilainen,[44]
109. Köprülü Mehmed pašša 15 .syyskuuta 1656 31 .lokakuuta 1661 Devşirme. albaani .[45]
110. Köprülü Fazıl Ahmed pašša 31 .lokakuuta 1661 19 .lokakuuta 1676 albaani[44]
111. Merzifonlu Kara Mustafa pašša 19 .lokakuuta 1676 25 .joulukuuta 1683 [46]
112. Kara İbrahim pašša 15 .joulukuuta 1683 18 .marraskuuta 1685 turkkilainen[47]
113. Sarı Süleyman pašša 18 .marraskuuta 1685 18 .syyskuuta 1687 bosniakki
114. Abaza Siyavuş pašša 18 .syyskuuta 1687 23 .helmikuuta 1688 abazini[48]
115. Ayaşlı İsmail pašša 23 .helmikuuta 1688 2 .toukokuuta 1688 turkkilainen[49]
116. Bekri Mustafa pašša 30 .toukokuuta 1688 7 .marraskuuta 1689
117. Köprülü Fazıl Mustafa pašša 10 .marraskuuta 1689 19 .elokuuta 1691 albaani[49]
118. Arabacı Ali pašša 24 .elokuuta 1691 21 .maaliskuuta 1692 albaani[50]
119. Merfizonlu Hacı Ali pašša 23 .maaliskuuta 1692 17 .maaliskuuta 1693 turkkilainen,[50][51][52]
120. Bozoklu Mustafa pašša 17 .maaliskuuta 1693 .maaliskuuta 1694
121. Sürmeli Ali pašša 13 .maaliskuuta 1694 22 .huhtikuuta 1695
122. Elmas Mehmed pašša 3 .toukokuuta 1695 11 .syyskuuta 1697
123. Amcazade Köprülü Hüseyin pašša 17 .syyskuuta 1697 4 .syyskuuta 1702 albaani[52] .
124. Daltaban Mustafa pašša 4 .syyskuuta 1702 24 .tammikuuta 1703 bosniakki[53]
125. Rami Mehmed pašša 25 .tammikuuta 1703 22 .elokuuta 1703 turkkilainen [53]
126. Kavanoz Ahmed pašša 22 .elokuuta 1703 16 .marraskuuta 1703 venäläinen[54]
127. Damat Hasan pašša 18 .marraskuuta 1703 28 .syyskuuta 1704 kreikkalainen[54][55][56]
128. Kalaylıkoz Hacı Ahmed pašša .lokakuuta 1704 25 .joulukuuta 1704 turkkilainen
129. Teberdar/Baltacı Mehmet pašša
(1. kerta)
25 .joulukuuta 1704 3 .toukokuuta 1706
130. Çorlulu Damat Ali pašša 3 .toukokuuta 1706 15 .kesäkuuta 1710
131. Köprülü Damat Numan pašša 16 .kesäkuuta 1710 17 .elokuuta 1710 albaani[57] .
132. Baltacı Mehmet pašša
(2. kerta)
18 .elokuuta 1710 20 .marraskuuta 1711 turkkilainen,[57]
133. Ağa Yusuf pašša 20 .marraskuuta 1711 11 .marraskuuta 1712 georgialainen[58]
134. Silahdar Süleyman pašša 12 .marraskuuta 1712 6 .huhtikuuta 1713 abazini [58]
135. Hoca Ibrahim pašša 6 .huhtikuuta 1713 7 .huhtikuuta 1713 turkkilainen,[58][59]
136. Silahdar Damat Ali pašša 27 .huhtikuuta 1713 5 .elokuuta 1716
137. Hacı Halil pašša 21 .elokuuta 1716 .lokakuuta 1717 albaani[59]
138. Nişancı Mehmed pašša .lokakuuta 1717 9 .toukokuuta 1718 turkkilainen [59]
139. Nevşehirli Damat İbrahim pašša 9 .toukokuuta 1718 16 .lokakuuta 1730
140. Silahdar Damat Mehmed pašša 16 .lokakuuta 1730 23 .tammikuuta 1731
141. Kabakulak Ibrahim pašša 23 .tammikuuta 1731 11 .syyskuuta 1731 turkkilainen,[60]
142. Topal Osman pašša 21 .syyskuuta 1731 12 .maaliskuuta 1732 turkkilainen[61]
143. Hekimbaşızâde/Hekimoğlu Ali pašša
(1. kerta)
12 .maaliskuuta 1732 14 .heinäkuuta 1735 italialainen[61]
144. Gürcü İsmail pašša 14 .heinäkuuta 1735 25 .joulukuuta 1735 georgialainen[61]
145. Silahdar Seyyid Mehmed Paşa 10 .tammikuuta 1736 5 .elokuuta 1737 turkkilainen [62]
146. Muhsinzade Abdullah pašša 22 .elokuuta 1737 19 .joulukuuta 1737 todennäköisesti arabi,[62]
147. Yeğen Mehmed pašša 3 .joulukuuta 1737 23 .maaliskuuta 1739 turkkilainen[62]
148. Hacı İvaz Mehmed pašša 17 .maaliskuuta 1739 23 .kesäkuuta 1740 albaani[63]
149. Nişancı Hacı Ahmed pašša 22 .heinäkuuta 1740 7 .huhtikuuta 1742 turkkilainen,[63]
150. Hekimoğlu Ali pašša
(2.kerta)
21 .huhtikuuta 1742 4 .lokakuuta 1742 italialainen[63]
151. Seyyid Hasan pašša 4 .lokakuuta 1742 10 .elokuuta 1746 arabi [64] tai turkkilainen,[63]
152. Tiryaki Hacı Mehmed pašša 11 .elokuuta 1746 24 .elokuuta 1747 [64]
153. Seyyid Abdullah pašša 24 .elokuuta 1747 2 .tammikuuta 1750 arabi [64] tai turkkilainen,[63]
154. Divitdar Mehmed Emin pašša 9 .tammikuuta 1750 1 .heinäkuuta 1752 [64]
155. Köse Bahir Mustafa pašša
(1. kerta)
1 .heinäkuuta 1752 16 .helmikuuta 1755 turkkilainen [64]
156. Hekimoğlu Ali pašša
(3.kerta)
16 .helmikuuta 1755 19 .toukokuuta 1755 venetsialainen isä ja turkkilainen äiti.
157. Naili Abdullah pašša 19 .toukokuuta 1755 24 .elokuuta 1755 turkkilainen,[65]
158. Silahdar Bıyıklı Ali pašša , aka Nişancı Ali pašša 24 .elokuuta 1755 23 .lokakuuta 1755
159. Yirmisekizzade Mehmed Said pašša 25 .lokakuuta 1755 1 .huhtikuuta 1756 georgialainen[65]
160. Köse Bahir Mustafa pašša
(2.kerta)
30 .huhtikuuta 1756 3 .joulukuuta 1756 turkkilainen,[66]
161. Koca Ragıp pašša 12 .tammikuuta 1757 8 .huhtikuuta 1763
162. Tevkii Hamza Hamid pašša 11 .huhtikuuta 1763 29 .syyskuuta 1763 turkkilainen,[67]
163. Köse Bahir Mustafa pašša
(3. kerta)
29 .syyskuuta 1763 30 .maaliskuuta 1765
164. Muhsinzade Mehmed pašša
(1. kerta)
30 .maaliskuuta 1765 7 .elokuuta 1768 arabi [67]
165. Silahdar Hamza Mahir pašša 7 .elokuuta 1768 20 .lokakuuta 1768 turkkilainen,[67]
166. Yağlıkçızade Mehmed Emin pašša .lokakuuta 1768 12 .elokuuta 1769 turkkilainen,[68]
167. Moldovancı Ali pašša 12 .elokuuta 1769 12 .joulukuuta 1769
168. Ivazzade Halil pašša 13 .joulukuuta 1769 25 .joulukuuta 1770 [69]
169. Silahdar Mehmed pašša 25 .joulukuuta 1770 11 .joulukuuta 1771 turkkilainen [70]
170. Muhsinzade Mehmed pašša
(2.kerta)
.joulukuuta 1771 6 .elokuuta 1774 arabi[70]
171. Izzet Mehmed pašša (1.kerta) 11 .elokuuta 1774 7 .heinäkuuta 1775 [71]
172. Moralı Dervish Mehmed pašša 7 .heinäkuuta 1775 5 .tammikuuta 1777 turkkilainen[70][72]
173. Darendeli Cebecizade Mehmed pašša 5 .tammikuuta 1777 1 .syyskuuta 1778
174. Kalafat Mehmed pašša 1 .syyskuuta 1778 22 .elokuuta 1779 bulgarialainen,[72]
175. Silahdar Seyyid Mehmed Paşa 22.elokuuta 1779 20 .helmikuuta 1781 turkkilainen,[72]
176. Izzet Mehmed pašša
(2. kerta)
20 .helmikuuta 1781 25 .elokuuta 1782 [71]
177. Yeğen Hacı Mehmed pašša 25 .elokuuta 1782 31 .joulukuuta 1782 turkkilainen[73]
178. Halil Hamid pašša 31 .joulukuuta 1782 30 .huhtikuuta 1785
179. Şahin Ali pašša 30 .huhtikuuta 1785 25 .tammikuuta 1786 georgialainen[73]
180. Koca Yusuf pašša
(1. kerta)
25 .tammikuuta 1786 28 .toukokuuta 1789
181. Cenaze Hasan pašša tai Meyyit Hasan pašša 28 .toukokuuta 1789 2 .tammikuuta 1790 tšerkessi[74]
182. Cezayirli Gazi Hasan pašša 2 .tammikuuta 1790 30 .maaliskuuta 1790 [74]
183. Çelebizade Şerif Hasan pašša 16 .huhtikuuta 1790 12 .helmikuuta 1791 [74]
184. Koca Yusuf pašša
(2.kerta)
12 .helmikuuta 1791 1792 georgialainen[75]
185. Damat Melek Mehmed pašša 1792 21 .lokakuuta 1794 turkkilainen[75][76]
186. Safranbolulu Izzet Mehmet pašša 21 .lokakuuta 1794 23 .lokakuuta 1798
187. Kör Yusuf Ziyaüddin pašša
(1. kerta)
23 .lokakuuta 1798 24 .kesäkuuta 1805 georgialainen[77]
188. Bostancıbaşı Hafız İsmail pašša 24 .syyskuuta 1805 13 .lokakuuta 1806 [77]
189. Keçiboynuzu İbrahim Hilmi pašša 13 .lokakuuta 1806 3 .kesäkuuta 1807 turkkilainen [77]
190. Çelebi Mustafa pašša 3 .kesäkuuta 1807 29 .heinäkuuta 1808 [78]
191. Alemdar Mustafa pašša , also called (Bayrakdar Mustafa pašša ) 29 .heinäkuuta 1808 15 .marraskuuta 1808 albaani [78]
192. Çavuşbaşı Memiş pašša 16 .marraskuuta 1808 .joulukuuta 1808
Çarhacı Ali pašša lähde? .joulukuuta 1808 .maaliskuuta 1809 turkkilainen
193. Kör Yusuf Ziyaüddin pašša
(2. kerta)
.maaliskuuta 1809 .helmikuuta 1811 georgialainen[79]
194. Laz Ahmed pašša .helmikuuta 1811 .heinäkuuta 1812 turkkilainen [79] tai lazi
195. Hurşit Ahmed pašša .heinäkuuta 1812 30 .maaliskuuta 1815 georgialainen,[79]
196. Mehmed Emin Rauf pašša
(1. kerta)
30 .maaliskuuta 1815 6 .tammikuuta 1818 turkkilainen[79]
197. Burdurlu Dervish Mehmed pašša 6 .tammikuuta 1818 5 .tammikuuta 1820 [80]
198. Seyyid Ali pašša 5 .tammikuuta 1820 21 .huhtikuuta 1821 turkkilainen[80]
199. Benderli Ali pašša 21 .huhtikuuta 1821 30 .huhtikuuta 1821 [80]
200. Izmirli Hacı Salih pašša 30 .huhtikuuta 1821 11 .marraskuuta 1822 [80]
201. Bostancıbaşı Deli Abdullah pašša 11 .marraskuuta 1822 4 .maaliskuuta 1823 turkkilainen[81]
202. Turnacızade Silahdar Ali pašša 4 .maaliskuuta 1823 13 .joulukuuta 1823 [81]
203. Mehmed Said Galip pašša 13 .joulukuuta 1823 15 .syyskuuta 1824 turkkilainen[81]
204. "Benderli" Mehmed Selim pašša 15 .syyskuuta 1824 26 .lokakuuta 1828 [81]
205. Topal Izzet Mehmed pašša
(1. kerta)
26 .lokakuuta 1828 28 .tammikuuta 1829 turkkilainen,[82]
206. Reşid Mehmed pašša .tammikuuta 1829 17 .helmikuuta 1833 georgialainen tai kreikkalainen[82]
207. Mehmed Emin Rauf pašša
(2. kerta)
17 .helmikuuta 1833 8 .heinäkuuta 1839 turkkilainen[82]
208. Husrev pašša 8 .heinäkuuta 1839 29 .toukokuuta 1841 abazini[83]
209. Mehmed Emin Rauf pašša
(3. kerta)
29 .toukokuuta 1841 7 .lokakuuta 1841 turkkilainen[83][84][85][86]
210. Topal Izzet Mehmed pašša
(2. kerta)
7 .lokakuuta 1841 3 .syyskuuta 1842
211. Mehmed Emin Rauf pašša
(4. kerta)
3 .syyskuuta 1842 31 .heinäkuuta 1846
212. Mustafa Reşid pašša
(1. kerta)
31 .heinäkuuta 1846 28 .huhtikuuta 1848
213. İbrahim Sarim pašša 28 .huhtikuuta 1848 13 .elokuuta 1848
214. Mustafa Reşid pašša
(2. kerta)
13 .elokuuta 1848 27 .tammikuuta 1852
215. Mehmed Emin Rauf pašša
(5. kerta)
27 .tammikuuta 1852 7 .maaliskuuta 1852
216. Koca Mustafa Reşit pašša
(3. kerta)
7 .maaliskuuta 1852 7 .elokuuta 1852
217. Mehmed Emin Aali pašša
(1. kerta)
7 .elokuuta 1852 4 .lokakuuta 1852
218. Damat Mehmed Ali pašša 4 .lokakuuta 1852 14 .toukokuuta 1853
219-220. Mustafa Naili pašša
(1. kerta)
14 .toukokuuta 1853 30 .toukokuuta 1854 albaani,[87]
221. Kıbrıslı Mehmed Emin pašša
(1. kerta)
30 .toukokuuta 1854 24 .marraskuuta 1854 kyproksenturkkilainen,[88]
222. Koca Mustafa Reşid pašša
(4. kerta)
24 .marraskuuta 1854 4 .toukokuuta 1855 turkkilainen[88][89]
223. Mehmed Emin Aali pašša
(2. kerta)
4 .toukokuuta 1855 1 .joulukuuta 1856
224. Koca Mustafa Reşid pašša
(5. kerta)
1 .joulukuuta 1856 2 .elokuuta 1857
225. Mustafa Naili pašša
(2. kerta)
2 .elokuuta 1857 23 .lokakuuta 1857 albaani[89]
226. Koca Mustafa Reşid pašša
(6. kerta)
23 .lokakuuta 1857 7 .tammikuuta 1858 turkkilainen[89][90]
227. Mehmed Emin Aali pašša
(3. kerta)
11 .tammikuuta 1858 8 .lokakuuta 1859
228. Kıbrıslı Mehmed Emin pašša
(2. kerta)
8 .lokakuuta 1859 24 .joulukuuta 1859 kyproksenturkkilainen,[90]
229. Mütercim Mehmed Rüşdi pašša
(1. kerta)
24 .joulukuuta 1859 27 .toukokuuta 1860 turkkilainen[90][91][92]
230. Kıbrıslı Mehmed Emin pašša
(3. kerta)
27 .toukokuuta 1860 6 .elokuuta 1861
231. Mehmed Emin Aali pašša (4.kerta) 6 .elokuuta 1861 22 .marraskuuta 1861
232. Keçecizade Mehmed Fuad pašša
(1. kerta)
22 .marraskuuta 1861 6 .tammikuuta 1863
233. Yusuf Kamil pašša 6 .tammikuuta 1863 3 .kesäkuuta 1863
234. Keçecizade Mehmed Fuad pašša
(2. kerta)
3 .kesäkuuta 1863 5 .kesäkuuta 1866
235. Mütercim Mehmed Rüşdi pašša
(2.kerta)
5 .kesäkuuta 1866 11 .helmikuuta 1867
236. Mehmed Emin Aali pašša (5.kerta) 11 .helmikuuta 1867 7 .syyskuuta 1871 kyproksenturkkilainen[91]
237. Mahmud Nedim pašša
(1. kerta)
.syyskuuta 1871 31 .heinäkuuta 1872 georgialainen,[91]
238. Ahmet Şefik Mithat pašša
(1. kerta)
31 .heinäkuuta 1872 19 .lokakuuta 1872 turkkilainen [93]
239. Mütercim Mehmed Rüşdi pašša
(3. kerta)
19 .lokakuuta 1872 .helmikuuta 1873
240. Sakızlı Ahmed Esat pašša
(1. kerta)
15 .helmikuuta 1873 15 .huhtikuuta 1873
241. Şirvanlı Mehmed Rüşdi pašša 15 .huhtikuuta 1873 14 .helmikuuta 1874 turkkilainen[93] tai kurdi
242. Hüseyin Avni pašša 14 .helmikuuta 1874 25 .huhtikuuta 1875 turkkilainen[94]
243. Sakızlı Ahmed Esat pašša
(2. kerta)
.huhtikuuta 1875 .elokuuta 1875
244. Mahmud Nedim pašša
(2. kerta)
21 .elokuuta 1875 11 .toukokuuta 1876 georgialainen[94]
245. Mütercim Mehmed Rüşdi pašša
(4. kerta)
12 .toukokuuta 1876 19 .joulukuuta 1876 turkkilainen[94][95]
246. Ahmet Şefik Mithat pašša
(2. kerta)
19 .joulukuuta 1876 5 .helmikuuta 1877
247. İbrahim Edhem pašša 5 .helmikuuta 1877 11 .tammikuuta 1878 kreikkalainen,[95]
248. Ahmed Hamdi pašša 11 .tammikuuta 1878 4 .helmikuuta 1878 kyproksenturkkilainen[96]
249. Ahmed Vefik pašša 4 .helmikuuta 1878 18 .huhtikuuta 1878 turkkilainen,[96][97][98]
250. Mehmed Sadık pašša 18 .huhtikuuta 1878 28 .toukokuuta 1878
251. Mütercim Mehmed Rüşdi pašša
(5. kerta)
28 .toukokuuta 1878 4 .kesäkuuta 1878
252. Saffet pašša 4 .kesäkuuta 1878 .lokakuuta 1878
253. Tunuslu Hayreddin pašša .lokakuuta 1878 28 .heinäkuuta 1879 abazini [98]
254. Ahmed Arifi pašša 28 .heinäkuuta 1879 .syyskuuta 1879 turkkilainen[98][99][100][101]
255. Mehmed Said pašša
(1. kerta)
18 .lokakuuta 1879 9 .kesäkuuta 1880
256. Kadri pašša 9 .kesäkuuta 1880 12 .syyskuuta 1880
257. Mehmed Said pašša
(2. kerta)
12 .syyskuuta 1880 2 .toukokuuta 1882
258. Abdurrahman Nureddin pašša 2 .toukokuuta 1882 12 .heinäkuuta 1882
259. Mehmed Said pašša
(3. kerta)
12 .heinäkuuta 1882 30 .marraskuuta 1882
260. Ahmed Vefik pašša
(2. kerta)
1 .joulukuuta 1882 3 .joulukuuta 1882
261. Mehmed Said pašša
(4. kerta)
3 .joulukuuta 1882 24 .syyskuuta 1885
262. Kâmil pašša
(1. kerta)
25 .syyskuuta 1885 4 .syyskuuta 1891 kyproksenturkkilainen,
263. Ahmed Cevat Şakir pašša 4 .syyskuuta 1891 8 .kesäkuuta 1895 turkkilainen,[102]
264. Mehmed Said pašša
(5. kerta)
9 .kesäkuuta 1895 3 .lokakuuta 1895
265. Kâmil pašša
(2. kerta)
3 .lokakuuta 1895 7 .marraskuuta 1895 kyproksenturkkilainen,[103] .
266. Halil Rifat pašša 7 .marraskuuta 1895 9 .marraskuuta 1901 turkkilainen [103]
267. Mehmed Said pašša
(6. kerta)
13 .marraskuuta 1901 15 .tammikuuta 1903
268. Avlonyalı Mehmed Ferid pašša 15 .tammikuuta 1903 22 .heinäkuuta 1908 albaani,[104][105]
269. Mehmed Said pašša
(7. kerta)
22 .heinäkuuta 1908 6 .elokuuta 1908 turkkilainen[104]
270. Kâmil pašša
(3. kerta)
5 .elokuuta 1908 14 .helmikuuta 1909 kyproksenturkkilainen,[104]
271. Hüseyin Hilmi pašša
(1. kerta)
14 .helmikuuta 1909 14 .huhtikuuta 1909 kreikkalainen[106] tai kyproksenturkkilainen[107]
272. Ahmed Tevfik pašša
(1. kerta)
14 .huhtikuuta 1909 5 .toukokuuta 1909 turkkilainen[107]
273. Hüseyin Hilmi pašša
(2. kerta)
5 .toukokuuta 1909 12 .tammikuuta 1910 kreikkalainen tai turkkilainen
274. İbrahim Hakkı pašša 12 .tammikuuta 1910 30 .syyskuuta 1911 turkkilainen [108][109][110]
275-276. Mehmed Said pašša
(8. kerta)
30 .syyskuuta 1911 22 .heinäkuuta 1912
277. Ahmed Muhtar pašša 22 .heinäkuuta 1912 29 .lokakuuta 1912
278. Kâmil pašša
(4. kerta)
29 .lokakuuta 1912 23 .tammikuuta 1913
279. Mahmud Şevket pašša 23 .tammikuuta 1913 11 .kesäkuuta 1913 tšetšeeni[110] ,tšerkeessi[111] ja tai arabi [112] ottomaani
280. Said Halim pašša 12 .kesäkuuta 1913 4 .helmikuuta 1917 albaani [113]
281. Talaat pašša 4 .helmikuuta 1917 14 .lokakuuta 1918 [113]
282-283. Ahmed Izzet pašša 14 .lokakuuta 1918 11 .marraskuuta 1918 albaani[111][114] tai ottomaani
284. Ahmed Tevfik pašša
(2.kerta)
11 .marraskuuta 1918 4 .maaliskuuta 1919 turkkilainen[115]
285-287. Damat Ferid pašša
(1. kerta)
4 .maaliskuuta 1919 2 .lokakuuta 1919 bosniakki
288. Ali Rıza pašša 2 .lokakuuta 1919 8 .maaliskuuta 1920 turkkilainen [116]
289. Salih Hulusi pašša 8 .maaliskuuta 1920 5 .huhtikuuta 1920 tšerkessesi,[116]
290-291. Damat Ferid pašša
(2. kerta)
5 .huhtikuuta 1920 21 .lokakuuta 1920 bosniakki
292. Ahmed Tevfik pašša
(3. kerta)
21 .lokakuuta 1920 4 .marraskuuta 1922 turkkilainen,[117] viimeinen suurvisiiri

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Finkel, Caroline: Osman's Dream: The History of the Ottoman Empire, 2005, Basic Books

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Danişmend (1971), p. 9. (turkiksi)
  2. a b c d e f Danişmend (1971), p. 10. (turkiksi)
  3. a b Faveyrial, Jean-Claude (1888). Histoire de l'Albanie (in (ranskaksi)), 215. 
  4. Archived copy web.archive.org. Arkistoitu 23.12.2014. Viitattu 12.10.2010.
  5. a b c d e f g h i Danişmend (1971), p. 11. (turkiksi)
  6. Theoharis Stavrides (2001). The Sultan of Vezirs: The Life and Times of the Ottoman Grand Vezir Mahmud pašša Angelovic (1453-1474)  ISBN 978-90-04-12106-5. Brill Academic Publishers. 
  7. Danişmend (1971), p. 12. (turkiksi)
  8. Inalcik Halil: The Encyclopedia of Islam, New Edition, Volume VI: Mahk–Mid, s. 1025–1026. Mesīḥ pašša. Leiden ja New York: BRILL, 1991. ISBN 90-04-08112-7.
  9. Türkçülük ve Türkçülük mücadeleleri tarihi
  10. a b Danişmend (1971), p. 13. (turkiksi)
  11. Danişmend (1971), p. 14. (turkiksi)
  12. a b c Danişmend (1971), p. 15. (turkiksi)
  13. Alper, Omer Mahir, "Yunus Paşa", (1999) Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, İstanbul:Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. C.2 s.678  ISBN 975-08-0072-9
  14. Danişmend (1971), p. 16. (turkiksi)
  15. a b c d Danişmend (1971), p. 17. (turkiksi)
  16. A military history of modern Egypt: from the Ottoman Conquest to the Ramadan War by Andrew James McGregor p.30
  17. a b Danişmend (1971), p. 18. (turkiksi)
  18. Samarčić, Radovan (2004). Sokollu Mehmet Paşa (3rd ed.) Istanbul: Aralik.  ISBN 975-8823-62-0
  19. Danişmend (1971), p. 19. (turkiksi)
  20. a b c Danişmend (1971), p. 25. (turkiksi)
  21. Kim Mehmeti. Fara e bimes se keqe, 65. “Nëna e tij, Aishe Humashah, ishte mbesa e Sulltan Sylejmanit.” 
  22. Kim Mehmeti. Fara e bimes se keqe, 64. 
  23. a b c d Danişmend (1971), p. 21. (turkiksi)
  24. a b c Danişmend (1971), p. 22. (turkiksi)
  25. Danişmend (1971), p. 23. (turkiksi)
  26. Danişmend (1971), p. 24. (turkiksi)
  27. Islamic Desk Reference: Compiled from "The Encyclopaedia of Islam", E. J. Van Donzel, BRILL, 1994, p.165
  28. a b c Danişmend (1971), p. 26. (turkiksi)
  29. a b c Danişmend (1971), p. 27. (turkiksi)
  30. a b c Danişmend (1971), p. 28. (turkiksi)
  31. a b c Danişmend (1971), p. 29. (turkiksi)
  32. a b c Danişmend (1971), p. 30. (turkiksi)
  33. a b c d Danişmend (1971), p. 31. (turkiksi)
  34. a b c d Danişmend (1971), p. 32. (turkiksi)
  35. a b c Danişmend (1971), p. 33. (turkiksi)
  36. a b c d Danişmend (1971), p. 34. (turkiksi)
  37. Danişmend (1971), p. 35. (turkiksi)
  38. Danişmend (1971), p. 36. (turkiksi)
  39. a b c Danişmend (1971), p. 37. (turkiksi)
  40. a b c Danişmend (1971), p. 38. (turkiksi)
  41. a b c d Danişmend (1971), p. 39. (turkiksi)
  42. a b c Danişmend (1971), p. 40. (turkiksi)
  43. a b c Danişmend (1971), p. 41. (turkiksi)
  44. a b Danişmend (1971), p. 42. (turkiksi)
  45. Server Rifat İskit (1960). Resemli-haritalı mufassal Osmanlı tarihi 4. İskit Yayını. 
  46. Danişmend (1971), p. 33. ((turkiksi))
  47. Danişmend (1971), p. 44. (turkiksi)
  48. Danişmend (1971), p. 45. (turkiksi)
  49. a b Danişmend (1971), p. 46. (turkiksi)
  50. a b Danişmend (1971), p. 47. (turkiksi)
  51. Danişmend (1971), p. 48. (turkiksi)
  52. a b Danişmend (1971), p. 49. (turkiksi)
  53. a b Danişmend (1971), p. 50. (turkiksi)
  54. a b Danişmend (1971), p. 51. (turkiksi)
  55. Evg Radushev, Svetlana Ivanova, Rumen Kovachev - Narodna biblioteka "Sv. sv. Kiril i Metodiĭ. Orientalski otdel, International Centre for Minority Studies and Intercultural Relations, Research Centre for Islamic History, Art, and Culture (2003). Inventory of Ottoman Turkish documents about Waqf preserved in the Oriental Department at the St. St. Cyril and Methodius National Library. Narodna biblioteka "Sv. sv. Kiril i Metodiĭ, 224. ISBN 954-523-072-X. 
  56. (2006) Under the sky of my Africa: Alexander Pushkin and blackness. Northwestern University Press, 53. ISBN 0-8101-1971-4. 
  57. a b Danişmend (1971), p. 52. (turkiksi)
  58. a b c Danişmend (1971), p. 53. (turkiksi)
  59. a b c Danişmend (1971), p. 54. (turkiksi)
  60. Danişmend (1971), p. 55. (turkiksi)
  61. a b c Danişmend (1971), p. 56. (turkiksi)
  62. a b c Danişmend (1971), p. 57. (turkiksi)
  63. a b c d e Danişmend (1971), p. 58. (turkiksi)
  64. a b c d e Danişmend (1971), p. 59. (turkiksi)
  65. a b Danişmend (1971), p. 60. (turkiksi)
  66. Danişmend (1971), p. 61. (turkiksi)
  67. a b c Danişmend (1971), p. 62. (turkiksi)
  68. Danişmend (1971), p. 63. (turkiksi)
  69. Mehmed Süreyya (haz. Nuri Akbayar) (1996), Sicill-i Osmani, İstanbul:Tarih Vakfı Yurt Yayınları  ISBN 975-333-0383 C.III s.607-608 [1]
  70. a b c Danişmend (1971), p. 64. (turkiksi)
  71. a b Mehmet Süreyya (1996) [1890, Nuri Akbayar; Seyit A. Kahraman (eds.), Sicill-i Osmanî ((turkiksi)), Beşiktaş, Istanbul: Türkiye Kültür Bakanlığı and Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, pp. 848–849] (turkiksi)
  72. a b c Danişmend (1971), p. 65. (turkiksi)
  73. a b Danişmend (1971), p. 66. (turkiksi)
  74. a b c Danişmend (1971), p. 67. (turkiksi)
  75. a b Danişmend (1971), p. 68. (turkiksi)
  76. Mehmet Süreyya (1996) [1890, Nuri Akbayar; Seyit A. Kahraman (eds.), Sicill-i Osmanî Beşiktaş, Istanbul: Türkiye Kültür Bakanlığı and Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, p. 849]((turkiksi)),
  77. a b c Danişmend (1971), p. 69. (turkiksi)
  78. a b Danişmend (1971), p. 70. (turkiksi)
  79. a b c d Danişmend (1971), p. 71. (turkiksi)
  80. a b c d Danişmend (1971), p. 72. (turkiksi)
  81. a b c d Danişmend (1971), p. 73. (turkiksi)
  82. a b c Danişmend (1971), p. 74. (turkiksi)
  83. a b Danişmend (1971), p. 75. (turkiksi)
  84. Danişmend (1971), p. 76. (turkiksi)
  85. Danişmend (1971), p. 77. (turkiksi)
  86. Danişmend (1971), p. 78. (turkiksi)
  87. Danişmend (1971), p. 79. (turkiksi)
  88. a b Danişmend (1971), p. 80. (turkiksi)
  89. a b c Danişmend (1971), p. 81. (turkiksi)
  90. a b c Danişmend (1971), p. 82. (turkiksi)
  91. a b c Danişmend (1971), p. 85. (turkiksi)
  92. Danişmend (1971), p. 83. (turkiksi)
  93. a b Danişmend (1971), p. 86. (turkiksi)
  94. a b c Danişmend (1971), p. 87. (turkiksi)
  95. a b Danişmend (1971), p. 88. (turkiksi)
  96. a b Danişmend (1971), p. 89. (turkiksi)
  97. Danişmend (1971), p. 90. (turkiksi)
  98. a b c Danişmend (1971), p. 91. (turkiksi)
  99. Danişmend (1971), p. 92. (turkiksi)
  100. Danişmend (1971), p. 93. (turkiksi)
  101. Danişmend (1971), p. 94. (turkiksi)
  102. Danişmend (1971), p. 95. (turkiksi)
  103. a b Danişmend (1971), p. 96. (turkiksi)
  104. a b c Danişmend (1971), p. 97. (turkiksi)
  105. Gawrych, George (2006). The Crescent and the Eagle: Ottoman rule, Islam and the Albanians, 1874–1913. London: IB Tauris, 23, 26, 132, 153.. ISBN 9781845112875. 
  106. Prothero, George Walter (1920). Peace Handbooks: The Balkan states. H. M. Stationery Office, 45. OCLC 4694680. 
  107. a b Danişmend (1971), p. 98. (turkiksi)
  108. Danişmend (1971), p. 99. (turkiksi)
  109. Danişmend (1971), p. 100. (turkiksi)
  110. a b Danişmend (1971), p. 101. (turkiksi)
  111. a b Nâzım Tektaş, Sadrazamlar: Osmanlı'da ikinci adam saltanatı, Çatı Kitapları, 2002,
  112. Ali Bilgenoğlu, Osmanlı Devleti'nde Arap milliyetçi cemiyetler, Müdafaa-i Hukuk Yayınları, 2007, p. 87. (turkiksi)
  113. a b Danişmend (1971), p. 102. (turkiksi)
  114. Danişmend (1971), p. 103. (turkiksi)
  115. Danişmend (1971), p. 104. (turkiksi)
  116. a b Danişmend (1971), p. 105. (turkiksi)
  117. Danişmend (1971), p. 106. (turkiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: wp:Sivu