Luettelo Odishan pääministereistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Odishan pääministeri
(Chief minister of Odisha)
Tunnus
Tunnus
Odisha CM Naveen Patnaik in October 2014.jpg
Nykyinen
Kauden pituus 5 vuotta
Kotisivut cm.odisha.gov.in

Odishan pääministeri on Intian Odishan osavaltion ministereiden johtaja, jolla on toimeenpanovalta osavaltion asioissa. Pääministerin nimittää virkaansa osavaltion kuvernööri, jolle pääministeri vannoo virkavalan.[1] Jos osavaltiohallitusta ei voida muodostaa, voimaan tulee presidentin hallinto eli tila, jossa keskushallinto ottaa vallan osavaltiosta. Tällöin osavaltiohallitus joko hajotetaan tai sen toiminta lakkautetaan uusiin vaaleihin saakka. Presidentin hallinto voi kestää enintään kuusi kuukautta ellei parlamentti päätä pidentää aikaa.[2]

Odishan pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Virkakausi Puolue
Alkoi Päättyi
1 Harekrushna-Mahtab.jpg Harekrushna Mahatab 23. huhtikuuta 1946 12. toukokuuta 1950 Intian kongressipuolue
2 Nabakrushna-Choudhury.jpg Nabakrushna Choudhury 12. toukokuuta 1950 20. helmikuuta 1952
20. helmikuuta 1952 19. lokakuuta 1956
(1) Harekrushna-Mahtab.jpg Harekrushna Mahatab 19. lokakuuta 1956 6. huhtikuuta 1957
6. huhtikuuta 1957 22. toukokuuta 1959
22. toukokuuta 1959 25. helmikuuta 1961
Emblem of India.svg (Presidentin hallinto) 25. helmikuuta 1961 23. kesäkuuta 1961 ei puoluetta
3 Biju-Patnaik.jpg Biju Patnaik 23. kesäkuuta 1961 2. lokakuuta 1963 Intian kongressipuolue
4 Biren-Mitra.jpg Biren Mitra 2. lokakuuta 1963 21. helmikuuta 1965
5 Sadasiva-Tripathy.jpg Sadashiva Tripathy 21. helmikuuta 1965 8. maaliskuuta 1967
6 RNS-Deo.jpg Rajendra Narayan Singh Deo 8. maaliskuuta 1967 9. tammikuuta 1971 Swatantra Party
Emblem of India.svg (Presidentin hallinto) 11. tammikuuta 1971 3. huhtikuuta 1971 ei puoluetta
7 Biswanath-Das.jpg Biswanath Das 3. huhtikuuta 1971 14. kesäkuuta 1972 sitoutumaton
8 Nandini-Satapathy.jpg Nandini Satpathy 14. kesäkuuta 1972 3. maaliskuuta 1973 Intian kongressipuolue
Emblem of India.svg (Presidentin hallinto) 3. maaliskuuta 1973 6. maaliskuuta 1974 ei puoluetta
(8) Nandini-Satapathy.jpg Nandini Satpathy 6. maaliskuuta 1974 16. joulukuuta 1976 Intian kongressipuolue
Emblem of India.svg (Presidentin hallinto) 16. joulukuuta 1976 29. joulukuuta 1976 ei puoluetta
9 Binayak Acharya, Former CM, Odisha.jpg Binayak Acharya 29. joulukuuta 1976 30. huhtikuuta 1977 Intian kongressipuolue
Emblem of India.svg (Presidentin hallinto) 30. huhtikuuta 1977 26. kesäkuuta 1977 ei puoluetta
10 Nilamani-Routray.jpg Nilamani Routray 26. kesäkuuta 1977 17. helmikuuta 1980 Janata
Emblem of India.svg (Presidentin hallinto) 17. helmikuuta 1980 9. kesäkuuta 1980 ei puoluetta
11 J B Pattnaik, Governor of Assam.jpg Janaki Ballabh Patnaik 9. kesäkuuta 1980 10. maaliskuuta 1985 Intian kongressipuolue
10. maaliskuuta 1985 7. joulukuuta 1989
12 Hemananda-Biswal.jpg Hemananda Biswal 7. joulukuuta 1989 5. maaliskuuta 1990
(3) Biju-Patnaik.jpg Biju Patnaik 5. maaliskuuta 1990 15. maaliskuuta 1995 Janata Dal
(11) J B Pattnaik, Governor of Assam.jpg Janaki Ballabh Patnaik 15. maaliskuuta 1995 17. helmikuuta 1999 Intian kongressipuolue
13 Giridhar-Gamang.jpg Giridhar Gamang 17. helmikuuta 1999 6. joulukuuta 1999
(12) Hemananda-Biswal.jpg Hemananda Biswal 6. joulukuuta 1999 5. maaliskuuta 2000
14 Odisha CM Naveen Patnaik in October 2014.jpg Naveen Patnaik 5. maaliskuuta 2000 16. toukokuuta 2004 Biju Janata Dal
16. toukokuuta 2004 21. toukokuuta 2009
21. toukokuuta 2009 21. toukokuuta 2014
21. toukokuuta 2014 29. toukokuuta 2019
29. toukokuuta 2019 Nykyhetki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chief Ministers of India: Here's a complete list of current CMs of the country India Today. 17.3.2019. Viitattu 4.8.2019.
  2. Diwanji, Amberish K.: Quide to President's rule Rediff. 15.3.2005. Viitattu 4.8.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]