Luettelo Mankelin sketseistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Mankelin sketseistä ja hahmoista.

"All Right"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkitehdit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä hiuksiaan kampaava autokauppias (Silvennoinen) yrittää puhua samaan aikaan puhelimeen, sekä jatkuvasti kysymyksiä autoista esittävälle asiakkaalle (Keskinen).

Hainevä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heimo Paila, ämpyilijä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Ämpyilijä" Heimo Paila (Heikki Silvennoinen) selailee liikkeessä hienoja autoja, veneitä sekä moottoripyöriä tai on vain etsimässä paristoja. Palveluintoinen myyjä (Olli Keskinen) suosittelee heti liikkeen kalleinta luksusmallia tuulipukuun pukeutuneelle Pailalle, sekä ehdottaa, että tämä saisi alennuksen vaihdosta. Pailalla on mukana vanha ja lähes arvoton vaihtotuote, kuten 700 000 km ajettu Nissan Sunny tai 1950-luvun ASA-radio. Missään vaiheessa Paila ei kehtaa sanoa vastaan, vaan myötäilee myyjää sanomalla joka väliin "no niin". Kaupat lyödään lukkoon, mutta kun tuote pitäisi noutaa tai maksaa, Paila soittaa ja kertoo "sairastuneensa" tai teeskentelee akun loppumista ennen puhelun katkaisua. Tässä vaiheessa myyjä rikkoo neljännen seinän katsomalla suoraa kameraan.

Herrasmies, mieslapsi.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotelli Ilveksen edustalla äveriäältä vaikuttava keikari (Keskinen) kutsuu naisen (Karoliina Blackburn) kotiinsa teelle komeaan kartanorakennukseen. Jätettyään taksin kuljettajalle runsaan tipin, mies vie naisen lastenhuoneeseen joka paljastuu miehen omaksi huoneeksi. Nainen ihmettelee huonetta, ja toteaa että "huone on pienen lapsen huone". Mies ei ymmärrä mitä nainen tarkoittaa ja varoittaa naista puhumasta lujaa, jotta tämän vanhemmat eivät heräisi. Mies haluaa pelata Pokémon-korttipeliä, mutta nainen ei osaa sääntöjä. Mies kurkistaa viereiseen lipastoon, ja on innoissaan siitä että tämän äiti on jättänyt lipastoon kaksi vanukaspurkkia. Hämmentynyt nainen päättää lähteä, jolloin mies hilpeästi tervehtii tätä ja jää syömään vanukastaan.

Hevi Dent[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hierojakoulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taksikuski[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taksikuski (Silvennoinen) ottaa kyytiinsä juuri lukiosta ylioppilaaksi valmistuneen naisen (Selin). Taksikuski yrittää puuttua naisen juopotteluun, ja lopussa selviää taksikuskin olevan tämän isä.

Toiminimi Hämeen Heavy Laundry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä "Hämeen Heavy Laundry" -nimisen pesulan omistaja (Silvennoinen) saa asiakkaikseen muun muassa poliisin ja hääparin. Heidän vaatteensa ovat yltä päältä liassa, jolloin omistaja käskee heidän istua penkille. Tämän jälkeen hän alkaa pestä asiakastaan painepesurilla. Pesun jälkeen hän alkaa kuivata tätä, jolloin omistaja huutaa, "Rintamasuunta kuivuriin!". Asiakas yleensä pillastuu, ja kaatuilee kuivauksen aikana.

Ihmisiä työssä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jari Avanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hieman yksinkertainen Jari Avanto (Keskinen) ja hänen työtoverinsa (Silvennoinen) tekevät yksinkertaista lapiotyötä soramontulla. Työtoveri härnää Avantoa kysymällä kellonaikaa, vaikka tämä ei osaa lukea kellotaulua, sekä tekemällä pilaa Avannon nimestä kysymällä avantouiniin liittyviä kysymyksiä tai ehdottomalla uintia lätäkössä. Viimeisessä jaksossa Avanto suivaantuu toverinsa piikittelyyn ja pulahtaa vaatteet päällä avantoon.

Kalevi Lagerstam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä pariskunta Tuuli (Miia Selin) ja Juha (Heikki Hela) muuttavat kerrostaloasuntoonsa, ja heidän uusi naapurinsa Lagerstam (Silvennoinen) saapuu paikalle. Lagerstam valittaa ärsyttävään ja pikkutarkkaan sävyyn heille jokaisesta liikkeestään, kuten haravoinnin ja puhelimen soimisen äänistä, jotka vaikuttavat negatiivisesti yötyötä tekevän vaimonsa unenlaatuun. Lagerstam valistaa pariskuntaa kuinka heidän tulisi toimia (esim. asentaa "kuminupukat" haravaan) johon Juha on jo suostumassa, kunnes Tuuli kyllästyy ja käskee Juhan tulla perässään asuntoon. Juhan myötäillessä Lagerstamia Tuuli hermostuu tälle sketsi sketsiltä entisestään. Pariskunnan mennessä kotiinsa Juha sekä Lagerstam yhteistuumin toteavat jonkin ongelman olleen "hassua", ja Lagerstam jää oven taakse salakuuntelemaan pariskuntaa.

Kauppias[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lakeen Asuntohumaus Ky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä hermostuneen ja kiireisen oloinen kiinteistövälittäjä (Keskinen) esittelee pahaa-aavistamattomalle pariskunnalle (Silvennoinen & Selin) erikoiseen tapaan tontteja, jotka ovat jo asutettuja tai muuten asuinkelvottomia.

Liftari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä mies (Heikki Silvennoinen) pyrkii pääsemään etelään liftaamalla. Mies otetaan kyytiin erikoisilla ajoneuvoilla, kuten veneellä, lentokoneella ja rollaattorilla.

Majaniemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä kansainvälisen yrityksen johtaja Pertti (Silvennoinen), naispuolinen assistentti sekä yritysvieraat kuuntelevat hutiloivan kollegan Majaniemen (Keskinen) alustusta yrityksen kehitysideoista. Majaniemen puuduttava esitys lähtee menemään väärille raiteille, kun piirtoheitinkalvot liimaantuvat, diaprojektorin diat ovat ylösalaisin tai fläppitaulua tulisi kääntää yleisöön päin. Lopulta kaikki kaatuu kuten myös kompuroiva Majaniemi ja kuvan ulkopuoleltaa kuuluu kolinaa sekä lasien särkymistä. Kun kohtaus on ohi, Pertti pyytää assistenttiaan ja vieraita mukaansa saunomaan.

Mauno Ahonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä Kummelistakin tuttu televisioankkuri Mauno Ahonen (Silvennoinen) kertoo "kuuluisia viimeisiä sanoja".

Missä täällä saa...[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nemonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä Nemonen (Silvennoinen) ja tämän esimies (Keskinen) ottavat yhteen, kun Nemosen tulisi viedä maadoitusantenneja toiseen kerrokseen. Nemonen on hyvin laiska, ja makaa kuljetuskärryssä johon on kiinnitetty muun muassa puhelin ja kansio. Hän ei saa aikaiseksi työtehtävää, josta esimies häntä muistuttaa viikkojen ajan joten tämä yrittää delegoida sitä kollegoilleen. Vasta lomalle päästyä Nemoseen tulee puhtia.

Nyt ei pysty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä Silvennoisen esittämä mies ja tämän ystävä (Keskinen) puhuvat puhelimessa. Keskinen kertoo jotain parisuhteestaan Silvennoiselle, kameran ollessa lähellä tämän kasvoja. Silvennoinen toteaa aina puhelun lopuksi, että "nyt ei pysty", jolloin kamera näyttää missä tilanteessa Silvennoinen on (muun muassa hukkumassa avantoon tai poliisikuulustelussa).

Ohjelmaehdotusmiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pasi Veinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pasi Veinä (Silvennoinen) on upporikas mies, joka käyttää jatkuvasti laskettelulaseja. Asioidessaan pankissa lainaa varten, tai yrittäessään yöpyä hotellissa työntekijä (Keskinen) venyttää heidän asiointiaan tarpeettomuuksiin asti, jolloin Veinän tehdessä pienenkin erehdyksen työntekijä nostaa "kätensä pystyyn" ja toteaa, ettei voi auttaa Veinää asiassa. Korvaukseksi Veinä saa toisinaan lahjakortin, ja häneltä kysytään, "miksi sinulla on nuo laskettelulasit päässä?".

Pelastusta rumpuni soi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katusoittaja (Heikki Silvennoinen) esittää kappaletta "Pelastusta rumpuni soi", jolloin ohikulkija (Olli Keskinen) jättää hänelle arkkuunsa jonkin arvoesineistään.

Prisman kassalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassamyyjä (Silvennoinen) yrittää kertoa asiakkaalle (Keskinen) että heidän kassakoneensa "ei pidä" venäläisestä metvurstista, ja hän ei pysty myymään sitä asiakkaalle. Usean keinon ja kokeilun kautta kassa saa myytyä metvurstin muiden tuotteiden imussa.

Meteorologi Pertti Pasanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummelistakin tuttu sketsihahmo Pertti Pasanen (Silvennoinen) ennustaa erikoiseen tyyliinsä säätä.

Miljoonaviulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä venäläistä viulistia ja hänen seuralaistaan lentokentällä odottava Marko Luukkonen (Hela) saa hoitaakseen "miljoonaviulun", jota tämän tulee pitää kuin kukkaa kämmenellä. Viulu menee kuitenkin rikki, ja Luukkonen joutuu hankkimaan uuden tilalle.

Portsarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skiigge Böy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvitteellisessa TV-sarjassa tanskalainen biologi Skiigge Böy (Silvennoinen) vie katsojat tutustumaan syksyisen lähimetsän ihmeelliseen maailmaan. Skiigge Böy puhe on sekoitus tekotanskaa sekä ruotsinkielisiä tai ruotsia muistuttavia sanoja. Yleensä jakson lopussa Skiigge Böy löytää kuolleen (todellisuudessa täytetyn tai muovisen) eläimen, johon hän reagoi lausumalla "död". Talvisessa jaksossa Skiigge Böy löytää jäältä pilkkijän, joka niin ikään on "död".

Suleima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suleima (Silvennoinen) muistaa vaimoaan (Selin) useaan eri otteeseen muun muassa syntymäpäivänään ja naistenpäivänä lahjalla. Lahja on kuitenkin jotain vaimolle tarpeetonta, kuten pyykkiteline tai sikaripaketti. Vaimon kysyessä, kuka lahjaa tarvitsee, Suleima tokaisee aggressiivisesti "Sinä!".

Suomalainen mies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen mies (Silvennoinen) käyttäytyy viimeisillään raskaana olevaa vaimoaan (Selin) kohtaan tökerösti ja välinpitämättömästi. Mies ei kuuntele vaimoaan, eikä juuri tee mitään itse. Viimein synnytyksen alkaessa mies kieltäytyy lähtemästä tämän mukaan sairaalaan, sillä tämän ystävät ovat tulossa viettämään iltaa heidän kotiinsa.

Sketsi lienee eräs sarjan tunnetuimpia, ja esimerkiksi Silvennoisen lausahdukset "tiistai on murekepäivä" ja "mureke on mureke" ovat nousseet internet-hokemiksi.

Taidepaussi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uhkailija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uhkailija (Silvennoinen) huutelee kerrostalon sisäpihalla tyhjille parvekkeille vaatien asukkailta satoja markkoja, muuten hän sanoo sotkevansa paikkoja, riisuutuu alasti tai räjäyttävänsä itsensä. Ketään ei näy, joten hän jatkaa uhkailua laskien lunnasvaatimuksiaan koko ajan aina 100 markkaan asti. Lopulta uhkailija luovuttaa tai paljastaa, että "sytytin" olikin autoradan kaasu.

Hokema "panokset kovenee" on jäänyt elämään.

Unelmista totta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvitteellisessa tv-sarjassa Unelmista totta haastattelija (Keskinen) seuraa pariskunnan Pipsan (Selin) ja Laurin (Silvennoinen) eri lomasuunnitelmia. Pipsan ollessa energinen ja positiivinen Lauri on ärhäkkä ja helposti hermostuva. Pariskunta muun muassa suunnittelee maailmanympärysmatkaa sekä purjehdusta merille. Ohjelman aikana aina jokin menee vikaan (esimerkiksi purjehdusveneen potkuri on liian pieni) ja Pipsan itkiessä Lauri käskee kuvausryhmää olemaan kuvaamatta vaimoansa.

Vanhempainilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä kaksi ulkopuolisesti tavanomaiselta vaikuttavaa vanhempaa (Selin sekä Karoliina Blackburn) kauhistelevat yhdessä opettajan (Keskinen) kanssa lastensa kolttosia ja kyseenalaisia käsitöitä. Takapulpetilla istuva mustahiuksinen, nahkatakkinen, kajaalilla meikattu mies (Silvennoinen) esittelee poikansa kirjoittamaa runoa sekä stegoseuruksen virheetöntä pienoismallia. Lopuksi Silvennoinen toteaa, "kyllä mä niin sitä poikaa rakastan."

Vuoden mestari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä kolme kilpailijaa kisailevat Keskisen juontamana muun muassa vuoden haitari- tai imitaatiomestaruudesta. Keskisen lisäksi kilpailijoita arvioimassa nähdään aina Selinin tai Silvennoisen esittämä tuomari. Kilpailijoista kaksi ovat alan ammattilaisia, kun taas kolmas kilpailija (näyttelijänä Silvennoinen tai Selin) on selkeästi amatööri, joka käyttäytyy usein hyvin epäasiallisesti kuten lahjoo tuomaria tai kommentoi negatiiviseen sävyyn muita kilpailijoita. Tästä huolimatta kolmas kilpailija voittaa ja Keskinen antaa hänelle palkinnoksi matkalahjakortin käytettäväksi tuomarin kanssa. Kilpailussa vierailee aina jokin muusikko, kuten Samuli Edelmann tai Paula Koivuniemi, jotka häiritsevät Keskistä juonnon aikana.