Luettelo Linnanmäen laitteista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä artikkelissa on luetteloituna kaikki Linnanmäen huvipuiston laitteet.

Käytössä olevat laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitteen nimi

(vanha nimi)

Otettu käyttöön

(valmistettu)

Pituusraja Kuva Muuta
Autorata

(Car-rata)

1965

(Saksa 1964)

100 cm Autorata.JPG Tunnetaan yleisimmin nimellä törmäilyautot. Autoradassa ajetaan ovaalin muotoisella radalla. Autoja yhteensä 15 kpl (2 hlöä / auto).[1]
Cinema

(Kino, Lintsi-Kino)

1996

(USA 1996)

100 cm Suomen ensimmäisessä 4D-teatterissa, Linnanmäen Cinemassa, on liikkuvien penkkien lisäksi vesi- ja tuuliefektejä. Istumapaikkoja 72 kpl.[1]
Helikopteri 2006

(Italia 2006)

100 cm Helikopteri Lintsi.jpg Helikopterikaruselli, jossa etupenkissä istuva lapsi päättää gondolien pyörimissuunnan. Gondoleja 6 (4 istumapaikkaa / gondoli).[1]
Hepparata

(Ratsastusrata)

1982

(Saksa 1982)

ei rajaa Hepparata 2013.JPG 153 metriä pitkä ratsastusrata. Kulkupyörän päälle asennettu epäkesko rengas saa hevoset “laukkaamaan”. Gondoleita eli hevosia 8 kpl.[1]
HipHop 2000

(Italia 2000)

100 cm HipHop Linnanmäki Helsinki.JPG HipHop-torni nostaa matkustajat kahdeksan metrin korkeuteen ja tekee neljän eri ajo-ohjelman voimin pomppuja. Istumia yhteensä 10. Tornin korkeus 8 m.[1]
Hurjakuru 1998

(Sveitsi 1998)

120 cm Hurjakuru.JPG Suomen ensimmäinen koskenlaskurata, jossa on Sammon ryöstö -teema. Tynnyrilauttoja 10 kpl (9 hlöä/lautta).[1] Samankaltainen laite on Särkänniemessä nimellä Koskiseikkailu.
Hypytin 2009

(Italia 2009)

100 cm Hypytin.JPG Laite kuuluu Raketin ja HipHopin kanssa samaan sarjaan ja sijoittuu vauhdiltaan näiden kahden keskelle. Tornin korkeus 12,4 m.[1]

Samanlainen laite on Särkänniemessä nimellä Majakka.

Kahvikuppikaruselli 2002

(Saksa 2002)

100 cm Kahvikupit.jpg Nopeasti pyörivä karuselli, jonka gondoleita voi pyörittää itse. Kahvikuppigondoleja 12 kpl (5 hlöä / gondoli).[1]
Kammokuja 2003

(Englanti 2003)

120 cm Kammokuja Linnanmäki Helsinki.JPG Läpikäveltävä kauhukohde, jossa käytetään 3D-laseja.

Kohdetta suositellaan yli 12-vuotiaille.[1]

Karuselli

(Lasten Karuselli)

1954

(Saksa 1896)

ei rajaa Karuselli.jpg Linnanmäen vanhin laite, saksalainen karuselli, tuli

Linnanmäelle vuonna 1954.[1] Karuselliurut soittavat ikiromanttista sävelmää karusellin pyöriessä.

Kehrä 2009

(Italia 2009)

120 cm (vain alle 195 cm) Kehrä Lintsi.jpg Suositun aikaisemman laitteen Enterprisen modernimpi seuraaja. Laitteessa ollaan hetkittäin pää alaspäin ja jalat kohti taivasta ympyrän muotoisella liikeradalla. Gondoleja 20 kpl (2 hlöä / gondoli).[1]
Ketjukaruselli 1977 120 cm Ketjukaruselli Linnanmäki Helsinki.JPG Ketjujen varassa riippuvat keinut. Istuimia karusellissa on 32 kpl.[1]
Kieputin

(Top Spin)

1994

(Saksa 1994)

140 cm (vain alle 195 cm) Kieputin lintsi.jpg Laittessa istutaan leveään gondoliin, joka nousee korkealle ja kieppuu 360 astetta akselinsa ympäri useita kertoja. Istuimia 40 kpl.[1]
Kingi 2014

(Italia 2014)

130 cm (vain alle 195 cm) Kingi lintsi.jpg Kingi nostaa matkustajansa hitaasti tornin huipulle 75 metrin korkeuteen ja pudottaa yllättäen alas. Vapaapudotustornissa on istuimia 24 kpl.[1]
Kirnu 2007

(Sveitsi 2007)

140 cm (vain alle 195 cm) Kirnu lintsi.jpg Teräksinen 4th dimension -vuoristorataselvennä, jonka huippunopeus on 60 km/h. Tornin korkeus 25,4 m. Kolme vaunua (8 hlöä / vaunu).[1]
Kyöpelinvuoren hotelli

(Kummitusjuna, Kauhulinna)

2013

(Italia, Englanti 1950/2013)

100 cm KyopelinvuorenHotelli lintsi.jpg Tunnetaan yleisimmin kummitusjunana. Vaunuja 10 kpl (4 hlöä / vaunu). Radan pituus 100 metriä.[1]
Kuuputin 2003

(Englanti 2003)

100 cm Kuuputin lintsi.jpg Molempiin suuntiin pyörivä ja hydraulisylinterin varassa 15 asteen kulmaan nouseva karuselli. Gondoleja 8 kpl (2 hlöä / gondoli).[1]
Linnunrata eXtra

(Space Express)

2000

(Saksa 2000) Uudistettu 2016

100 cm (vain alle 195 cm) Linnunrata Linnanmäki Helsinki.JPG Avaruusteemainen sisävuoristorata, joka on rakennettu vanhan vesitornin sisälle. Junia 2 kpl (20 hlöä / juna). Radan pituus 300 m.[1] Vuonna 2016 laitteeseen tuli mahdollisuus käyttää ajon aikana virtuaalitodellisuuslaseja.
Lohikäärme

(Dragon)

1998

(Saksa 1991)

100 cm Lohikäärme 2013.JPG Lohikäärme pyörittää matkustajansa kolmen vuoren ja notkon yli, eteen- ja taaksepäin.[1]
Magia 2017

(Italia 2017)

140 cm Kesän 2017 uutuus kieputtaa kävijöitä kovaa vauhtia ympäri nousten samalla korkealle.
Maisemajuna

(Monorail)

1979

(Saksa 1979)

ei rajaa Maisemajuna.jpg Hydraulimoottorien vetämät junat kiertävät yläilmoissa puiston ympäri.[1]
Merirosvolaiva

(Pirate)

1988

(Englanti 1988)

100 cm (vain alle 140 cm) Merirosvolaiva - Linnanmäki amusement park Helsinki Finland.JPG Tunnetaan yleisimmin viikinkilaivan miniversiona. Istumapaikkoja 12 kpl.[1]
Muksupuksu

(Pienoisrautatie)

1967

(Saksa 1967)

vain alle 140 cm Muksupuksu Linnanmäki Helsinki.JPG Junarata kiertää Linnanmäen vesitornin ympäri. Junavaunuja 3 kpl (8 hlöä / vaunu). Radan pituus 215 m.[1]
Mustekala

(Polyp)

1985

(Saksa 1985)

120 cm Mustekala lintsi.jpg Mustekala pyörittää matkustajia lonkeroissaan ylös, alas ja ympäri. Eri suuntiin pyörivät laite ja torni tekevät laitteen liikkeestä aaltoilevan. Gondoleja 25 kpl (2 hlöä / gondoli).[1]
Panoraama

(Panorama)

1987

(Sveitsi 1987)

ei rajaa Panorama Linnanmäki Helsinki.JPG Panoraama-näköalatornista voi katsella Helsingin maisemia 53 metrin korkeudesta. Istumapaikkoja 32 kpl.[1]
Pellen talo 2018 ei rajaa Vekkulan kaltainen Hupitalo, jossa on paljon erilaisia efektejä.[1]
Pienoiskaruselli 1966

(Italia 1966)

vain alle 140 cm Pienoiskaruselli lintsi laite.jpg Karusellissa voi matkustaa moottoripyörillä, urheiluautoilla sekä paloautoilla. Istuimia yhteensä 48; 8 neljän hengen autoa, yksi kahden hengen auto, 4 moottoripyörää sekä paloauto kahdeksalle hengelle.[1]
Pikajuna

(City Express)

1990

(Saksa 1990)

100 cm Pikajuna.JPG Pikajunarata, junassa istumapaikkoja 38 kpl.  Radan korkeus 7 m, pituus 293 m, nopeus 40 km/h.[1]
Pilotti 2010

(Italia 2010)

100 cm Pilotti.jpg Lasten ilmakaruselli, jonka vaunut kieppuvat ja kaartelevat mutkikkaalla radalla. Neljä lentokonetta, joihin mahtuu kaksi aikuista ja kaksi lasta.[1]
Poppis 2016

(Italia 2016)

120 cm
Poppis.jpg
Poppis on koko perheen huvipuistolaite, jossa tornin ympäri vauhdikkaasti kiertävät istuimet nousevat ja laskevat. Kävijät saavat itse säädellä istuimien pyörimistä ohjaimen avulla.
Propelli 2016

(Italia 2016)

100 cm
Kevätkarnevaali 29.jpg
Propellissa kävijät valitsevat itse oman lentokorkeutensa polkemalla polkimilla istuimien pyöriessä vauhdikkaasti tornin ympäri.
Raketti

(Space Shot)

1999

(USA 1999)

140 cm (vain alle 195 cm) Raketti lintsi.jpg Raketti vie kävijän 60 metrin korkeuteen 2,5 sekunnissa. Raketin korkeus on 60 m ja kiihtyvyys 4G. Istuimia 12 kpl.[1]
Rekkaralli 1995

(Italia 1995)

ei rajaa Rekkaralli Linnanmäki Helsinki.JPG Rauhallinen autorata, jossa liikutaan rekoilla. Autoja 6 kpl (4 hlöä / auto) – aikuisille tilaa takapenkillä.[1]
Rinkeli 2006

(Italia 2006)

100 cm Rinkeli - Linnanmäki amusement park Helsinki Finland.jpg 35 metriä korkea maailmanpyörä, istumapaikkoja 144 kpl. Korvasi entisen Helsinki-pyörän, joka siirtyi Tykkimäelle.[1]
Rumpukaruselli

(Rummut)

1991

(Italia 1991)

ei rajaa Rumpukaruselli Mainoskuvitusta2013.jpg Rumpukaruselli muistuttaa toiminnaltaan Mustekalaa, mutta se on tarkoitettu lapsille. Gondoleja 6 kpl (4 hlöä / gondoli).[1]
Salama 2008

(Saksa 2008)

120 cm (vain alle 195 cm) Salama lintsi.jpg Vuoristorata, jossa vaunu pyörii vaakatasossa ympyrää ja kuljettaa neljää matkustajaa. Vaunuja 6 kpl. Radan pituus 420 m. Huippunopeus 60 km/h.[1]
Taikasirkus 2005

(Englanti 2005)

100 cm Taikasirkus lintsi.jpg Taikasirkuksessa voi katsella animaatioita gondolin kyydistä. Gondoleissa tilaa 2:lle henkilölle.[1]
Tulireki 2004

(Saksa 2004)

120 cm Tulireki lintsi.jpg Metallirakenteinen vuoristorata, jossa lasketaan 336 metriä mutkia kallistuvissa vaunuissa. Vaunuja 4 kpl (6 hlöä / vaunu).[1]
Ukko 2011

(Saksa 2011)

140 cm (vain alle 200 cm) Ukko lintsi.jpg Vuoristorata, jonka 150 metriä pitkä rata vie ensin 50 metrin korkeuteen, kieputtaa matkustajia ylösalaisin ja syöksyy 105 kilometrin tuntinopeudella alas. Vaunuja 2 kpl (6 hlöä / vaunu). Huippunopeus n. 105 km/h.[1]
Vankkuripyörä

(High Chaparral)

1996

(Italia 1996)

ei rajaa Vankkuripyora lintsi.jpg Villi länsi -teemainen lasten maailmanpyörä. Vankkureita 6 kpl (4 hlöä / vaunu).[1]
Viikinkilaiva

(Viking)

1981

(Saksa 1981)

120 cm Viikinkilaiva lintsi.jpg Viikinkilaiva, jossa on 40 istuinta. Samanlainen laite on myös Särkänniemessä.[1]
Vuoristorata
1951

(Suomi 1951)

120 cm Vuoristorata lintsi.jpg 24 metriä korkea ja 960 metriä pitkä puinen vuoristorata, jonka on suunnitellut ranskalainen Valdemar Lebeck. Vaunujen suurin nopeus 60 km/h, tuntikapasiteetti on 1 500 henkilöä. Vuoristorata on Linnanmäen suosituin laite.[1]
Taiga 2019

(Sveitsi 2019)

140 cm (vain alle 195 cm) Vuoden 2019 uutuuslaite Taiga on Suomen nopein vuoristorata ja yksi Euroopan suurimmista. Se menee neljä kertaa pää alaspäin ja tekee tiukkia mutkia. Pituutta radalla on noin 1,1 kilometriä, vauhtia korkeimmillaan 106 km/h. Laite on noin 56 metriä korkea.

Käytöstä poistettuja laitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Calypso-autorata 1960-luvun alussa
Kieputin (Swing-o-Plane) vuonna 1968
Laitteen nimi Otettu käyttöön Poistettu käytöstä Lisätietoja Uusi sijainti
Autorata 1950 1964 "Radioautorata” korvattiin uudemmalla, kun Tivoli Seiterä osti sen Tivoli Seiterä
Vauhtihirviöt 1950 1957 Vauhtihirviöitä oli kaksi, toinen vietiin pois jo 1952
Peilikabinetti 1950 1952 Naurutalon edeltäjä
Vedenneitohalli 1951 1980
Bensiiniautot 1951 1980-luku Huonot käyttökokemukset veivät laitteen romuttamoon, Ketjukarusellin paikalla
Loch Ness 1951 1953 Karuselli korvasi
Kieputin (Swing-o-Plane) 1951 1977 Siirtyi Särkänniemeen, kun Vekkulaan tehtiin toinen liukumäki Särkänniemi
The Octopus 1951 1954 Suihkio korvasi
Rotor 1952 1970-luku
Hurlumhei 1952 1959 Vekkula ennen kauden 1961 uusimista
Hurricane 1955 1984 Alun perin Kahvikuppien paikalla, siirrettiin nykyisen Panoraaman paikalle 70-luvun lopulla, päätyi Tykkimäelle, nykyään romutettu Tykkimäki
Round Up 1961 1975 Siirtyi kauden 1975 jälkeen Särkänniemeen, nykyään Nokkakivessä Särkänniemi
Pilvenpyörä 1961 1987 Siirtyi Sateenkaaren tieltä kaudeksi 1985 Kahvikuppien paikalle, nykyään Tykkimäellä Tykkimäki
Törmäysautot 1965 1980 Nykyään Tykkimäellä Tykkimäki
Kivikylä 1966 1969 Aiempi Ratalaakso
Calypso 1967 1974 Siirtyi Enterprisen tieltä Särkänniemeen, nykyään Tykkimäellä Särkänniemi
Naurutalo 1967 2002 Muuttui myymäläksi, kun Kieppi saapui
Muksupuksun alkuperäisjuna 1967 1996 Korvattiin uudella junalla muutama vuosi sittenselvennä
Formula-rata 1968 1995 Siirtyi Tallinnaan Tallinna
Flying Coaster 1969 1969 Siirtyi yhden kauden jälkeen Cortina Jetin tieltä Ruotsiin
Cortina Jet 1970 1987 Värikäs ja Linnanmäen kaunein laite. Alun perin sijoitettiin Kahvikuppien paikalle, mistä siirettiin Kieputtimen paikalle, kun Rondo-tanssihalli purettiin.
Kapteeni Kidin merirosvolaiva 1970 1973 Kiipeilyteline-huvipuistolaite, purettiin Troikan tieltä
Ipanarata eli Lasten vuoristorata 1970 1986? Purettiin Pikajunan tieltä
Trabant 1972 1972 Yhden kauden vuokralla Ruotsista
Troika 1974 1975 Laitteen omisti Särkänniemi, jonne laite pääsi vasta 1975, kun se avattiin Särkänniemi
Enterprise 1975 1998 Aikanaan Vuoristorataakin suositumpi laite, Raketin paikalla, ennen Tykkimäelle lähtöään maalattiin uudestaan , romutettu Tykkimäki
Mustekala 1979 1983 Romutettiin uudemman Mustekalan tieltä kauden 1983 jälkeen, ostettu käytettynä
Lasten maailmanpyörä 1979 1995 Siirtyi Vankkuripyörän tieltä Tallinaan, nykyään Nokkakivessä Tallinna
Safari 1983 1999 1995 muutettu Indiana’s Adventureksi, purettiin Linnunradan tieltä
Hully Gully 1984 1985 Kaudella 1972 pyörineen Trabantin pienoisversio, siirtyi Apollon tieltä Tykkimäkeen Tykkimäki
Apollo 1986 1997 Siirtyi Pallokarusellin tieltä Tykkimäkeen, kuten sen edeltäjä Hully Gully Tykkimäki
Salaisuuksien talo ? ? Muuttui Ihmeeksi ja Kummaksi kauden 1994 jälkeen
Breakdance 1988 2001 Siirtyi Kahvikuppien tieltä Saksaan, laitteen paikalle tuli Kahvikuppien paikalla ollut Mustekala
Minimustekala 1990 1996 Siirtyi Tykkimäelle Tykkimäki
Meteoriitti 1990 1999 Varastoitiin kauden 1999 jälkeen Hiphopin tieltä, nykyään Tykkimäellä Tykkimäki
Katapultti 1992 1993 Usein rikki ollut laite, jonka Kieputin korvasi
Ihme ja kumma ? ? Siirtyi supistettuna versiona Tykkimäelle Nukketalon tieltä Tykkimäki
Nukketalo 1997 2004 Muuttui Taikasirkukseksi 2004
Helsinki-pyörä 1964 2006 Siirtyi huoltoon Rinkelin tieltä, nykyään Tykkimäellä Kouvola-pyöränä Tykkimäki
Rainbow 1984 2009 Purettiin 2009-kauden jälkeen Ruotsissa tapahtuneen onnettomuuden takia. Oli muutaman vuoden varastoituna, mutta päätyi kierrätykseen laitteen aurinkoa lukuun ottamatta, joka on nykyisen mustekalan vieressä.
Sokkelo 2007 2011 Tilalle tuli Angry Birds -myymälä
Kummitusjuna 1950 2012 Muuttui Kyöpelinvuoren Hotelliksi talvella 2012–2013
Pallokaruselli 1997 2015 Propelli ja Poppis korvasivat laitteen
Kieppi 2003 2016 Kieputti kävijöitä nimensä mukaisesti joka suuntaan. Poistui kauden 2016 jälkeen, jolloin tilalle tuli Magia.)[2]
Vekkula 1961 2017 Hupitalo, jossa oli muun muassa peilisali, vino huone, pyörivä tynnyri ja puinen liukumäki. Purettiin uuden Taiga-vuoristoradan tieltä.
Vonkaputous 2001 2017 Valmistettu Yhdysvalloissa, vuoristorata, jossa matkustajat kastuivat. Purettiin uuden Taiga-vuoristoradan tieltä.
KotKot 2004 2017 Valmistettu Englannissa, rauhallisessa lasten laitteessa kierrettiin maatila-teemaisella radalla ja etsittiin kadonneita tipuja. Purettiin Taiga-vuoristoradan tieltä.
Miniautot 1978 2017 Lasten autoradalla oli autoja 8 kpl (2 hlöä / auto). Pellen talo korvasi laitteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am Laitteet ja pelit Linnanmäki. Viitattu 17.11.2015.
  2. Viimeiset Kiepit Linnanmäki. Viitattu 27.10.2016.