Luettelo Kreikan pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Kreikan pääministereistä, ja käsittää nykyisen Kreikan valtion pääministerit ja hallitukset valtion perustamisesta nykypäiviin saakka.

Kreikan ensimmäinen tasavalta (1822–1828)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri

(syntynyt–kuollut)

Toimikausi Puoluekanta Hallitus / Huomautuksia
Kreikan väliaikainen hallinto (1822–1827)
Mavrokordatos1.jpg Aléxandros Mavrokordátos
(1791–1865)
13. tammikuuta 182210. toukokuuta 1823 sitoutumaton Vuoden 1822 johtokunta.
Theódoros Négris toimi ministereiden neuvoston puheenjohtajana.
Petrobey Mavromichalis1.jpg Petrómpeis Mavromichális
(1765–1848)
10. toukokuuta 182330. joulukuuta 1823 Vuoden 1823 johtokunta.
No free image man (fi).svg Geórgios Kountouriótis
(1782–1858)
30. joulukuuta 182326. huhtikuuta 1826 Ranskalainen puolue Vuoden 1824 johtokunta.
Andreas Zaimis1.jpg Andréas Zaḯmis
(1791–1840)
26. huhtikuuta 182614. huhtikuuta 1827 sitoutumaton Vuoden 1826 hallintokomitea.
Georgios P. Mauromixalis.JPG Geórgios Mavromichális
(1800–1831)
14. huhtikuuta 182718. tammikuuta 1828 Sijaishallintokomitea (Ioánnis Kapodístriaksen Kreikkaan saapumiseen saakka).
Helleenien valtio (1828–1832)
Kapodistrias2.jpg Ioánnis Kapodístrias
(1776–1831)
30. maaliskuuta 18276. tammikuuta 1828 Venäläinen puolue Kapodístriaksen valinnasta hänen Kreikkaan saapumiseensa saakka hallintoa hoiti sijaishallintokomitea.
6. tammikuuta 182827. syyskuuta 1831 Kapodístriaksen hallitus.
Kreikan vaalit 1829 olivat maan ensimmäiset itsenäistymisen jälkeen. Hallituksen johtaja toimi sekä valtionpäämiehenä että pääministerinä.
Avgoustinos Kapodistrias.jpg Avgoustínos Kapodístrias
(1778–1857)
9. lokakuuta 183128. maaliskuuta 1832 Vuoden 1831 hallintokomitea.
Vuonna 1832 Kreikka joutui anarkiaan, ja ennen monarkian kauden alkua maassa oli useita väliaikaisia, ilman erityistä valtaa olleita hallintokomiteoita, kuten vuoden 1832 hallintokomitea.

Kreikan kuningaskunta (Wittelsbachin dynastia) (1833–1862)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri

(syntynyt–kuollut)

Toimikausi Puoluekanta / Tausta Hallitus / Huomautuksia
Absoluuttinen monarkia (1833–1843)
Trikoypis.jpg Spyrídon Trikoúpis
(1788–1873)
25. tammikuuta 18333. huhtikuuta 1833 Englantilainen puolue Trikoúpiksen hallitus.
Trikoúpis oli ensimmäinen varsinainen pääministeri.
3. huhtikuuta 183312. lokakuuta 1833 Trikoúpiksen hallitus.
Mavrokordatos1.jpg Aléxandros Mavrokordátos
(1791–1865)
12. lokakuuta 183331. toukokuuta 1834 Mavrokordátoksen hallitus.
Ioannis Kolettis.JPG Ioánnis Koléttis
(1774–1847)
31. toukokuuta 183420. toukokuuta 1835 Ranskalainen puolue Koléttiksen hallitus.
Josef Ludwig von Armansperg.jpg kreivi Joseph Ludwig von Armansperg
(1787–1853)
20. toukokuuta 18352. helmikuuta 1837 Armanspergin hallitus.
Ignaz von Rudhart2.jpg Ignaz von Rudhart
(1790–1838)
2. helmikuuta 18378. joulukuuta 1837 Rudhartin hallitus.
Otto of Greece.jpg Kuningas Otto
(1815–1867)
8. joulukuuta 183724. kesäkuuta 1841 Oton hallitus.
Mavrokordatos1.jpg Aléxandros Mavrokordátos
(1791–1865)
24. kesäkuuta 184110. elokuuta 1841 Mavrokordátoksen hallitus.
Otto of Greece.jpg Kuningas Otto
(1815–1867)
10. elokuuta 18413. syyskuuta 1843
Perustuslaillinen monarkia (1843–1862)
Andreas Metaxas.jpg Andréas Metaxás
(1790–1860)
3. syyskuuta 184316. helmikuuta 1844 Venäläinen puolue A. Metaxáksen hallitus.
Constantine Kanaris.jpg Konstantínos Kanáris
(1790–1877)
16. helmikuuta 184430. maaliskuuta 1844 Kanáriksen hallitus.
Mavrokordatos1.jpg Aléxandros Mavrokordátos
(1791–1865)
30. maaliskuuta 18446. elokuuta 1844 Englantilainen puolue Mavrokordátoksen hallitus.
Ioannis Kolettis.JPG Ioánnis Koléttis
(1774–1847)
6. elokuuta 184431. elokuuta 1847 Ranskalainen puolue Koléttiksen hallitus.
Kitsos Tzavelas.jpg Kítsos Tzavélas
(1801–1855)
5. syyskuuta 18478. maaliskuuta 1848 Tzavéllaksen hallitus.
No free image man (fi).svg Geórgios Kountouriótis
(1782–1858)
8. maaliskuuta 184815. lokakuuta 1848 Kountouriótiksen hallitus.
Ulkoparlamentaarinen hallitus.
Constantine Kanaris.jpg Konstantínos Kanáris
(1790–1877)
15. lokakuuta 184812. joulukuuta 1849 Venäläinen puolue Kanáriksen hallitus.
Kriezis.jpg Antónios Kriezís
(1796–1865)
12. joulukuuta 184916. toukokuuta 1854 Englantilainen puolue Kriezíksen hallitus.
Mavrokordatos1.jpg Aléxandros Mavrokordátos
(1791–1865)
16. toukokuuta 185422. syyskuuta 1855 Mavrokordátoksen hallitus.
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
22. syyskuuta 185513. marraskuuta 1857 Ranskalainen puolue Voúlgariksen hallitus.
Athanasiosmiaoulis.jpg Athanásios Miaoúlis
(1815–1867)
13. marraskuuta 185726. toukokuuta 1862 asevoimat Miaoúliksen hallitus.
Ioannis (Gennaios) Kolokotronis.JPG Ioánnis (Gennaíos) Kolokotrónis
(1803–1868)
26. toukokuuta 186211. lokakuuta 1862 Kolokotróniksen hallitus.
Sijaishallitus (1862–1863)
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
11. lokakuuta 18629. helmikuuta 1863 Ranskalainen puolue Väliaikainen hallitus kansannousun 23. lokakuuta 1862 jälkeen.
Aristeidis Moraitinis 1865 013.JPG Aristeídis Moraïtínis
(1806–1875)
9. helmikuuta 186313. helmikuuta 1863 Venäläinen puolue Moraïtíniksen hallitus.
Valvis Zinovios.jpg Zinóvios Válvis
(1800–1886)
13. helmikuuta 186327. maaliskuuta 1863 sitoutumaton Zinóvios Válviksen hallitus.
Diomidis Kyriakou 1865 013.JPG Diomídis Kyriakós
(1811–1869)
27. maaliskuuta 186329. huhtikuuta 1863 Kyriakóksen hallitus.
Benizelos Roufos.jpg Benizélos Roúfos
(1795–1868)
29. huhtikuuta 186325. lokakuuta 1863 Ranskalainen puolue Roúfoksen hallitus ja ”Ylätasangon hallitus” (Kyvérnisi tou Oropedíou).

Kreikan kuningaskunta - (Glücksburg-dynastia) (1863–1924)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri

(syntynyt–kuollut)

Toimikausi Puoluekanta / Tausta Hallitus / Huomautuksia
Ensimmäinen kruunattu tasavalta
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
25. lokakuuta 18635. maaliskuuta 1864 Ranskalainen puolue Voúlgariksen hallitus.
Konstantinos Kanaris.jpg Konstantínos Kanáris
(1790–1877)
5. maaliskuuta 186416. huhtikuuta 1864 Venäläinen puolue Kanáriksen hallitus.
Valvis Zinovios.jpg Zinóvios Válvis
(1800–1886)
16. huhtikuuta 186426. heinäkuuta 1864 sitoutumaton Válviksen hallitus.
Konstantinos Kanaris.jpg Konstantínos Kanáris
(1790–1877)
26. heinäkuuta 18642. maaliskuuta 1865 Venäläinen puolue Kanáriksen hallitus.
Uusi perustuslaki, jonka mukaan valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
2. maaliskuuta 186520. lokakuuta 1865 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Deligiorgis 2.jpg Epameinóndas Deligeórgis
(1829–1889)
20. lokakuuta 18653. marraskuuta 1865 Kansallinen komitea Deligeórgiksen hallitus.
12 päivän hallitus.
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
3. marraskuuta 18656. marraskuuta 1865 sitoutumaton Voúlgariksen hallitus.
3 päivän hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
6. marraskuuta 186513. marraskuuta 1865 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
7 päivän hallitus.
Deligiorgis 2.jpg Epameinóndas Deligeórgis
(1829–1889)
13. marraskuuta 186528. marraskuuta 1865 Kansallinen komitea Deligeórgiksen hallitus.
15 päivän hallitus.
Benizelos Roufos.jpg Benizélos Roúfos
(1795–1868)
28. marraskuuta 18659. kesäkuuta 1866 sitoutumaton Roúfoksen hallitus.
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
9. kesäkuuta 186618. joulukuuta 1866 Voúlgariksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
18. joulukuuta 186620. joulukuuta 1867 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus (To Méga Ypourgeíon).
Aristeidis Moraitinis 1865 013.JPG Aristeídis Moraïtínis
(1806–1875)
20. joulukuuta 186725. tammikuuta 1868 sitoutumaton Moraïtíniksen virkaatekevä hallitus.
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
25. tammikuuta 186825. tammikuuta 1869 Voúlgariksen hallitus.
Tsokos - Thrasivoulos Zaimis.jpg Thrasývoulos Zaḯmis
(1825–1880)
25. tammikuuta 18699. heinäkuuta 1870 T. Zaḯmiksen hallitus.
Deligiorgis 2.jpg Epameinóndas Deligeórgis
(1829–1889)
9. heinäkuuta 18703. joulukuuta 1870 Kansallinen komitea Deligeórgiksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
3. joulukuuta 187028. lokakuuta 1871 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Tsokos - Thrasivoulos Zaimis.jpg Thrasývoulos Zaḯmis
(1825–1880)
28. lokakuuta 187125. joulukuuta 1871 sitoutumaton T. Zaḯmiksen hallitus.
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
25. joulukuuta 18718. heinäkuuta 1872 Voúlgariksen hallitus.
Deligiorgis 2.jpg Epameinóndas Deligeórgis
(1829–1889)
8. heinäkuuta 18729. helmikuuta 1874 Kansallinen komitea Deligeórgiksen hallitus.
DVoulgaris.jpg Dimítrios Voúlgaris
(1802–1878)
9. helmikuuta 187427. huhtikuuta 1875 sitoutumaton Voúlgariksen hallitus.
Charilaos Trikoupis, 1915.jpg Charílaos Trikoúpis
(1832–1896)
27. huhtikuuta 187515. lokakuuta 1875 Modernistipuolue Trikoúpiksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
15. lokakuuta 187526. marraskuuta 1876 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Deligiorgis 2.jpg Epameinóndas Deligeórgis
(1829–1889)
26. marraskuuta 18761. joulukuuta 1876 Kansallinen komitea Deligeórgiksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
1. joulukuuta 187626. helmikuuta 1877 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Deligiorgis 2.jpg Epameinóndas Deligeórgis
(1829–1889)
26. helmikuuta 187719. toukokuuta 1877 Kansallinen komitea Deligeórgiksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
19. toukokuuta 187726. toukokuuta 1877 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Konstantinos Kanaris.jpg Konstantínos Kanáris
(1790–1877)
26. toukokuuta 18772. syyskuuta 1877 sitoutumaton Kanáriksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
11. tammikuuta 187821. lokakuuta 1878 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Charilaos Trikoupis, 1915.jpg Charílaos Trikoúpis
(1832–1896)
21. lokakuuta 187826. lokakuuta 1878 Modernistipuolue Trikoúpiksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
26. lokakuuta 187810. maaliskuuta 1880 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Charilaos Trikoupis, 1915.jpg Charílaos Trikoúpis
(1832–1896)
10. maaliskuuta 188013. lokakuuta 1880 Modernistipuolue Trikoúpiksen hallitus.
Alèxandros Koumoundoùros.jpg Aléxandros Koumoundoúros
(1817–1883)
13. lokakuuta 18803. maaliskuuta 1882 Nationalistipuolue Koumoundoúroksen hallitus.
Charilaos Trikoupis, 1915.jpg Charílaos Trikoúpis
(1832–1896)
3. maaliskuuta 188219. huhtikuuta 1885 Modernistipuolue Trikoúpiksen hallitus.
Theodoros Deligiannis.JPG Theódoros Diligiánnis
(1820–1905)
19. huhtikuuta 188530. huhtikuuta 1886 Nationalistipuolue T. Diligiánniksen hallitus.
Valvis Dimitrios.jpg Dimítrios Válvis
(1814–1886)
30. huhtikuuta 18869. toukokuuta 1886 sitoutumaton Dimítrios Válviksen hallitus.
Charilaos Trikoupis, 1915.jpg Charílaos Trikoúpis
(1832–1896)
9. toukokuuta 188614. lokakuuta 1890 Modernistipuolue Trikoúpiksen hallitus.
Theodoros Deligiannis.JPG Theódoros Diligiánnis
(1820–1905)
14. lokakuuta 189018. helmikuuta 1892 Nationalistipuolue T. Diligiánniksen hallitus.
Konstantinos Konstantopoulos.JPG Konstantínos Konstantópoulos
(1832–1910)
18. helmikuuta 189210. kesäkuuta 1892 Konstantínos Konstantópouloksen hallitus.
Charilaos Trikoupis, 1915.jpg Charílaos Trikoúpis
(1832–1896)
10. kesäkuuta 18923. toukokuuta 1893 Modernistipuolue Trikoúpiksen hallitus.
Sotirios Sotiropoulos.JPG Sotírios Sotirópoulos
(1831–1898)
3. toukokuuta 189330. lokakuuta 1893 sitoutumaton Sotírios Sotirópouloksen hallitus.
Charilaos Trikoupis, 1915.jpg Charílaos Trikoúpis
(1832–1896)
30. lokakuuta 189312. tammikuuta 1895 Modernistipuolue Trikoúpiksen hallitus.
Nikolaos Diligiannis 1841-1910.jpg Nikólaos Diligiánnis
(1841–1910)
12. tammikuuta 189531. toukokuuta 1895 Nationalistipuolue N. Diligiánniksen hallitus.
Theodoros Deligiannis.JPG Theódoros Diligiánnis
(1820–1905)
31. toukokuuta 189518. huhtikuuta 1897 T. Diligiánniksen hallitus.
Dimitrios G. Rallis thumb.JPG Dimítrios Rállis
(1844–1921)
18. huhtikuuta 189721. syyskuuta 1897 sitoutumaton Dimítrios Rálliksen hallitus.
Alexandros Zaimis 02.jpg Aléxandros Zaḯmis
(1855–1936)
21. syyskuuta 18972. huhtikuuta 1899 A. Zaḯmiksen hallitus
Georgios Theotokis.jpg Geórgios Theotókis
(1844–1916)
2. huhtikuuta 189912. marraskuuta 1901 Modernistipuolue G. Theotókiksen hallitus.
Alexandros Zaimis 02.jpg Aléxandros Zaḯmis
(1855–1936)
12. marraskuuta 190124. marraskuuta 1902 sitoutumaton A. Zaḯmiksen hallitus.
Theodoros Deligiannis.JPG Theódoros Diligiánnis
(1820–1905)
24. marraskuuta 190214. kesäkuuta 1903 Nationalistipuolue T. Diligiánniksen hallitus.
Georgios Theotokis.jpg Geórgios Theotókis
(1844–1916)
14. kesäkuuta 190328. kesäkuuta 1903 Modernistipuolue G. Theotókiksen hallitus.
Dimitrios G. Rallis thumb.JPG Dimítrios Rállis
(1844–1921)
28. kesäkuuta 19036. joulukuuta 1903 sitoutumaton Dimítrios Rálliksen hallitus.
Georgios Theotokis.jpg Geórgios Theotókis
(1844–1916)
6. joulukuuta 190316. joulukuuta 1904 Modernistipuolue Geórgios Theotókiksen hallitus.
Theodoros Deligiannis.JPG Theódoros Diligiánnis
(1820–1905)
16. joulukuuta 190431. toukokuuta 1905 Nationalistipuolue T. Diligiánniksen hallitus.
Dimitrios G. Rallis thumb.JPG Dimítrios Rállis
(1844–1921)
9. kesäkuuta 19058. joulukuuta 1905 sitoutumaton Dimítrios Rálliksen hallitus.
Georgios Theotokis.jpg Geórgios Theotókis
(1844–1916)
8. joulukuuta 19057. heinäkuuta 1909 Modernistipuolue G. Theotókiksen hallitus.
Dimitrios G. Rallis thumb.JPG Dimítrios Rállis
(1844–1921)
7. heinäkuuta 190915. elokuuta 1909 sitoutumaton Dimítrios Rálliksen hallitus.
Kyriakoulis Mavromichalis.jpg Kyriakoúlis P. Mavromichális
(1849–1916)
15. elokuuta 190918. tammikuuta 1910 Mavromicháliksen hallitus.
Stephanos Dragoumis.jpg Stéfanos Dragoúmis
(1842–1923)
18. tammikuuta 19106. lokakuuta 1910 Dragoúmiksen hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
6. lokakuuta 191025. helmikuuta 1915 Liberaalipuolue E. Venizéloksen hallitus.
Dimitrios Gounaris.jpg Dimítrios Goúnaris
(1866–1922)
25. helmikuuta 191510. elokuuta 1915 Kansanpuolue Goúnariksen hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
10. elokuuta 191524. syyskuuta 1915 Liberaalipuolue E. Venizéloksen hallitus.
Alexandros Zaimis 02.jpg Aléxandros Zaḯmis
(1855–1936)
24. syyskuuta 191525. lokakuuta 1915 sitoutumaton A. Zaḯmiksen hallitus.
No free image man (fi).svg Stéfanos Skouloúdis
(1836–1928)
25. lokakuuta 19159. kesäkuuta 1916 Skouloúdiksen hallitus.
Alexandros Zaimis 02.jpg Aléxandros Zaḯmis
(1855–1936)
9. kesäkuuta 19163. syyskuuta 1916 A. Zaḯmiksen hallitus.
Nikolaos Kalogeropoulos.jpg Nikólaos Kalogerópoulos
(1853–1927)
3. syyskuuta 191627. syyskuuta 1916 Kalogerópouloksen hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
19. syyskuuta 191627. kesäkuuta 1917 Liberaalipuolue Kansallisen puolustuksen hallitus (Kyvérnisi Ethnikís Amýnis).
Spyridon Lampros 1896-2.jpg Spyrídon Lámpros
(1851–1919)
27. syyskuuta 191621. huhtikuuta 1917 sitoutumaton Lámproksen hallitus.
Alexandros Zaimis 02.jpg Aléxandros Zaḯmis
(1855–1936)
21. huhtikuuta 191714. kesäkuuta 1917 sitoutumaton A. Zaḯmiksen hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
14. kesäkuuta 19174. marraskuuta 1920 Liberaalipuolue E. Venizéloksen hallitus.
Dimitrios G. Rallis thumb.JPG Dimítrios Rállis
(1844–1921)
4. marraskuuta 192024. tammikuuta 1921 Kansanpuolue D. Rálliksen hallitus.
Nikolaos Kalogeropoulos.jpg Nikólaos Kalogerópoulos
(1853–1927)
24. tammikuuta 192126. maaliskuuta 1921 Kansanpuolue Kalogerópouloksen hallitus.
Dimitrios Gounaris.jpg Dimítrios Goúnaris
(1866–1922)
26. maaliskuuta 19212. maaliskuuta 1922 Goúnariksen hallitus.
2. maaliskuuta 19223. toukokuuta 1922 Goúnariksen hallitus.
No free image man (fi).svg Nikólaos Strátos
(1872–1922)
3. toukokuuta 19229. toukokuuta 1922 Strátoksen hallitus.
Protopapadakis.jpg Pétros Protopapadákis
(1860–1922)
9. toukokuuta 192228. elokuuta 1922 Protopapadákiksen hallitus.
No free image man (fi).svg Nikólaos Triantafyllákos
(1855–1939)
28. elokuuta 192216. syyskuuta 1922 sitoutumaton Triantafyllákoksen hallitus.
No free image man (fi).svg Anastásios Charalámpis
(1862–1949)
16. syyskuuta 192217. syyskuuta 1922 asevoimat Charalámpiksen hallitus.
No free image man (fi).svg Sotírios Krokidás
(1852–1924)
17. syyskuuta 192214. marraskuuta 1922 sitoutumaton Krokidásen hallitus.
Stylianos Gonatas, 1922.png Stylianós Gonatás
(1876–1966)
14. marraskuuta 192211. tammikuuta 1924 asevoimat Gonatáksen hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
11. tammikuuta 19246. helmikuuta 1924 Liberaalipuolue E. Venizéloksen hallitus.
Georgios Kaphantaris.jpg Geórgios Kafantáris
(1873–1946)
6. helmikuuta 192412. maaliskuuta 1924 sitoutumaton Kafantáriksen hallitus.

Kreikan toinen tasavalta (1924–1935)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(syntynyt–kuollut)
Toimikausi Puoluekanta / Tausta Hallitus / Huomautuksia
AlexandrosPapanastasiu.jpeg Aléxandros Papanastasíou
(1876–1936)
12. maaliskuuta 192424. heinäkuuta 1924 sitoutumaton Papanastasíoun hallitus.
Themistocles Sofoulis 1.jpg Themistoklís Sofoúlis
(1860–1949)
24. heinäkuuta 19247. lokakuuta 1924 Liberaalipuolue Sofoúliksen hallitus.
No free image man (fi).svg Andréas Michalakópoulos
(1876–1938)
7. lokakuuta 192426. kesäkuuta 1925 Liberaalipuolue Michalakópouloksen hallitus.
Major General Theodoros Pangalos, 1920.jpg Theódoros Págkalos
(1878–1952)
26. kesäkuuta 192519. heinäkuuta 1926 asevoimat Págkaloksen hallitus.
Págkaloksen diktatuuriksi 4. tammikuuta 1926.
Athanasios Eutaxias.JPG Athanásios Eftaxías
(1849–1931)
19. heinäkuuta 192623. elokuuta 1926 sitoutumaton Eftaxíaksen hallitus.
Georgios Kondylis.jpg Geórgios Kondýlis
(1879–1936)
23. elokuuta 19264. joulukuuta 1926 asevoimat Kondýliksen hallitus.
Alexandros Zaimis 02.jpg Aléxandros Zaḯmis
(1855–1936)
4. joulukuuta 192617. elokuuta 1927 sitoutumaton A. Zaḯmiksen hallitus.
17. elokuuta 19278. helmikuuta 1928 A. Zaḯmiksen hallitus.
8. helmikuuta 19284. heinäkuuta 1928 A. Zaḯmiksen hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
4. heinäkuuta 19287. kesäkuuta 1929 Liberaalipuolue E. Venizéloksen hallitus.
7. kesäkuuta 192916. joulukuuta 1929 E. Venizéloksen hallitus.
16. joulukuuta 192926. toukokuuta 1932 E. Venizéloksen hallitus.
AlexandrosPapanastasiu.jpeg Aléxandros Papanastasíou
(1876–1936)
26. toukokuuta 19325. kesäkuuta 1932 Maatalous- ja työväenpuolue Papanastasíoun hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
5. kesäkuuta 19323. marraskuuta 1932 Liberaalipuolue E. Venizéloksen hallitus.
PnagiotisTsaldaris1932.jpg Panagís Tsaldáris
(1868–1936)
3. marraskuuta 193216. tammikuuta 1933 Kansanpuolue P. Tsaldáriksen hallitus.
Ελευθέριος Βενιζέλος.jpg Elefthérios Venizélos
(1864–1936)
16. tammikuuta 19336. maaliskuuta 1933 Liberaalipuolue E. Venizéloksen hallitus.
Alexandros Othonaios.png Aléxandros Othonaíos
(1879–1970)
6. maaliskuuta 193310. maaliskuuta 1933 asevoimat Othonaíoksen hallitus.
PnagiotisTsaldaris1932.jpg Panagís Tsaldáris
(1868–1936)
10. maaliskuuta 193310. lokakuuta 1935 Kansanpuolue P. Tsaldáriksen hallitus.

Kreikan kuningaskunta - (Glücksburg-dynastia) (palautettu) (1935–1974)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(syntynyt–kuollut)
Toimikausi Puoluekanta / Tausta Hallitus / Huomautuksia
Toinen kruunattu tasavalta
Sotilasdiktatuuri
Georgios Kondylis.jpg Geórgios Kondýlis
(1879–1936)
10. lokakuuta 193530. marraskuuta 1935 Kansallisradikaali puolue / asevoimat Kondýliksen hallitus.
Konstantinos Demertzis.jpg Konstantínos Demertzís
(1876–1936)
30. marraskuuta 193513. huhtikuuta 1936 sitoutumaton Demertzíksen hallitus.
Ioannis Metaxas 1937.jpg Ioánnis Metaxás
(1871–1941)
13. huhtikuuta 193629. tammikuuta 1941 Vapaa-ajattelijoiden puolue I. Metaxáksen hallitus.
Metaxáksen diktatuuriksi 4. elokuuta 1936.
AlexandrosKoryzis--P02018.027.jpeg Aléxandros Koryzís
(1885–1941)
29. tammikuuta 194118. huhtikuuta 1941 sitoutumaton Koryzíksen hallitus.
Emmanouil Tsouderos.jpg Emmanouíl Tsouderós
(1882–1956)
21. huhtikuuta 194123. toukokuuta 1941 sitoutumaton Tsouderóksen hallitus.
Toimi aluksi Ateenassa ja 23. huhtikuuta lähtien Chaniássa.
Natsikollaboraattorihallitukset (1941–1944)
No free image man (fi).svg Geórgios Tsolákoglou
(1886–1948)
30. huhtikuuta 19412. joulukuuta 1942 asevoimat Tsolákogloun hallitus.
No free image man (fi).svg Konstantínos Logothetópoulos
(1878–1961)
2. joulukuuta 19427. huhtikuuta 1943 sitoutumaton Logothetópouloksen hallitus.
No free image man (fi).svg Ioánnis Rállis
(1878–1946)
7. huhtikuuta 194312. lokakuuta 1944 Kansanpuolue I. Rálliksen hallitus.
Kreikan kuningaskunnan pakolaishallitukset (1941–1944)
Emmanouil Tsouderos.jpg Emmanouíl Tsouderós
(1882–1956)
23. toukokuuta 194114. huhtikuuta 1944 sitoutumaton Tsouderóksen hallitus.
Hallitus pakeni Kreetan taistelun aikaan 23. toukokuuta 1941 Chaniásta Aleksandriaan ja siirtyi kesäkuun lopulla Kapkaupunkiin ja sieltä Lontooseen. Osa hallituksesta toimi Kairossa.
Sophoklis Venizelos, 1921.png Sofoklís Venizélos
(1894–1964)
14. huhtikuuta 194426. huhtikuuta 1944 Liberaalipuolue S. Venizéloksen hallitus.
Toimi Kairossa.
Γεώργιος Α. Παπανδρέου 1.jpg Geórgios Papandréou
(1888–1968)
26. huhtikuuta 194424. toukokuuta 1944 Demokraattinen sosialistinen puolue Papandréoun hallitus.
Toimi Kairossa.
24. toukokuuta 194418. lokakuuta 1944 Papandréoun hallitus.
Toimi Kairossa. Kuningas Yrjö II nimitti Papandréoun pääministeriksi, jotta tämä muodostaisi kansallisen yhtenäisyyden hallituksen Kreikassa maan vapauttamisen jälkeen. Siirtyi Ateenaan 18. lokakuuta 1944.
Kansallisen vapautuksen poliittinen komitea (”Vuoristohallitus”)
Evripidis Bakirtzis.jpg Evripídis Bakirtzís
(1895–1947)
10. maaliskuuta 194419. huhtikuuta 1944 Kommunistinen puolue Bakirtzíksen vuoristohallitus.
No free image man (fi).svg Aléxandros Svólos
(1892–1952)
19. huhtikuuta 19442. syyskuuta 1944 Sosialistinen puolue Svóloksen vuoristohallitus.
Toinen kruunattu tasavalta (palautettu)
Γεώργιος Α. Παπανδρέου 1.jpg Geórgios Papandréou
(1888–1968)
18. lokakuuta 19443. tammikuuta 1945 Demokraattinen sosialistinen puolue Papandréoun kansallisen yhtenäisyyden hallitus.
Nikolaos Plastiras.jpg Nikólaos Plastíras
(1883–1953)
3. tammikuuta 19458. huhtikuuta 1945 sitoutumaton Plastíraksen hallitus.
No free image man (fi).svg Pétros Voúlgaris
(1884–1957)
8. huhtikuuta 194511. elokuuta 1945 asevoimat Voúlgariksen hallitus.
11. elokuuta 194517. lokakuuta 1945 Voúlgariksen virkaatekevä hallitus.
Archbishop Damaskinos of Greece.jpg Arkkipiispa Damaskinós
(1891–1949)
17. lokakuuta 19451. marraskuuta 1945 sitoutumaton Arkkipiispa Damaskinóksen hallitus.
No free image man (fi).svg Panagiótis Kanellópoulos
(1902–1986)
1. marraskuuta 194522. marraskuuta 1945 Kansallinen unionistinen puolue Kanellópouloksen hallitus.
Themistocles Sofoulis 1.jpg Themistoklís Sofoúlis
(1860–1949)
22. marraskuuta 19454. huhtikuuta 1946 Liberaalipuolue Sofoúliksen hallitus.
Panagiotis Poulitsas.jpg Panagiótis Poulítsas
(1881–1968)
4. huhtikuuta 194618. huhtikuuta 1946 sitoutumaton Poulítsaksen hallitus.
Constantine Tsaldaris.jpg Konstantínos Tsaldáris
(1884–1970)
18. huhtikuuta 19462. lokakuuta 1946 Kansanpuolue K. Tsaldáriksen hallitus.
2. lokakuuta 194624. tammikuuta 1947 K. Tsaldáriksen hallitus.
Dimitrios Maximos.JPG Dimítrios Máximos
(1873–1955)
24. tammikuuta 194729. elokuuta 1947 Máximoksen hallitus.
Constantine Tsaldaris.jpg Konstantínos Tsaldáris
(1884–1970)
29. elokuuta 19477. syyskuuta 1947 K. Tsaldáriksen hallitus.
Themistocles Sofoulis 1.jpg Themistoklís Sofoúlis
(1860–1949)
7. syyskuuta 194718. marraskuuta 1948 Liberaalipuolue Sofoúliksen hallitus.
18. marraskuuta 194820. tammikuuta 1949 Sofoúliksen hallitus.
20. tammikuuta 194914. huhtikuuta 1949 Sofoúliksen hallitus.
14. huhtikuuta 194924. kesäkuuta 1949 Sofoúliksen hallitus.
No free image man (fi).svg Aléxandros Diomídis
(1875–1950)
30. kesäkuuta 19496. tammikuuta 1950 Diomídiksen hallitus.
No free image man (fi).svg Ioánnis Theotókis
(1880–1961)
6. tammikuuta 195023. maaliskuuta 1950 sitoutumaton I. Theotókiksen virkaatekevä hallitus.
Sophoklis Venizelos, 1921.png Sofoklís Venizélos
(1894–1964)
23. maaliskuuta 195015. huhtikuuta 1950 Liberaalipuolue S. Venizéloksen hallitus.
Nikolaos Plastiras.jpg Nikólaos Plastíras
(1883–1953)
15. huhtikuuta 195021. elokuuta 1950 Kansallinen progressiivinen keskustaliitto Plastíraksen hallitus.
Sophoklis Venizelos, 1921.png Sofoklís Venizélos
(1894–1964)
21. elokuuta 195013. syyskuuta 1950 Liberaalipuolue S. Venizéloksen hallitus.
13. syyskuuta 19503. marraskuuta 1950 S. Venizéloksen hallitus.
3. marraskuuta 195027. lokakuuta 1951 S. Venizéloksen hallitus.
Nikolaos Plastiras.jpg Nikólaos Plastíras
(1883–1953)
27. lokakuuta 195111. lokakuuta 1952 Kansallinen progressiivinen keskustaliitto Plastíraksen hallitus.
No free image man (fi).svg Dimítrios Kiousópoulos
(1892–1977)
11. lokakuuta 195219. marraskuuta 1952 sitoutumaton Kiousópouloksen virkaatekevä hallitus.
Papagos alexandros.jpg Aléxandros Papágos
(1883–1955)
19. marraskuuta 19524. lokakuuta 1955 Kreikan liitto Papágoksen hallitus.
KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Konstantínos G. Karamanlís
(1907–1998)
6. lokakuuta 195529. helmikuuta 1956 Kreikan liitto / Kansallisradikaali unioni K. G. Karamanlíksen hallitus.
29. helmikuuta 19565. maaliskuuta 1958 K. G. Karamanlíksen hallitus.
Konstantinos Georgakopoulos.jpg Konstantínos Georgakópoulos
(1890–1973)
5. maaliskuuta 195817. toukokuuta 1958 sitoutumaton Georgakópouloksen virkaatekevä hallitus.
KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Konstantínos G. Karamanlís
(1907–1998)
17. toukokuuta 195820. syyskuuta 1961 Kansallisradikaali unioni K. G. Karamanlíksen hallitus.
No free image man (fi).svg Konstantínos Dóvas
(1898–1973)
20. syyskuuta 19614. marraskuuta 1961 sitoutumaton Dóvaksen virkaatekevä hallitus.
KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Konstantínos G. Karamanlís
(1907–1998)
4. marraskuuta 196119. kesäkuuta 1963 Kansallisradikaali unioni K. G. Karamanlíksen hallitus.
No free image man (fi).svg Panagiótis Pipinélis
(1899–1970)
19. kesäkuuta 196329. syyskuuta 1963 Pipinéliksen hallitus.
No free image man (fi).svg Stylianós Mavromichális
(1902–1981)
29. syyskuuta 19638. marraskuuta 1963 sitoutumaton S. Mavromicháliksen virkaatekevä hallitus.
Γεώργιος Α. Παπανδρέου 1.jpg Geórgios Papandréou
(1888–1968)
8. marraskuuta 196330. joulukuuta 1963 Keskustaliitto Geórgios Papandréoun hallitus.
No free image man (fi).svg Ioánnis Paraskevópoulos
(1900–1984)
30. joulukuuta 196318. helmikuuta 1964 sitoutumaton Paraskevópouloksen virkaatekevä hallitus.
Γεώργιος Α. Παπανδρέου 1.jpg Geórgios Papandréou
(1888–1968)
18. helmikuuta 196415. heinäkuuta 1965 Keskustaliitto Geórgios Papandréoun hallitus.
No free image man (fi).svg Geórgios Athanasiádis-Nóvas
(1893–1987)
15. heinäkuuta 196520. elokuuta 1965 sitoutumaton (entinen Keskustaliitto) Athanasiádis-Nóvaksen hallitus.
No free image man (fi).svg Ilías Tsirimókos
(1907–1968)
20. elokuuta 196517. syyskuuta 1965 Tsirimókoksen hallitus.
No free image man (fi).svg Stéfanos Stefanópoulos
(1898–1982)
17. syyskuuta 196522. joulukuuta 1966 Stefanópouloksen hallitus.
No free image man (fi).svg Ioánnis Paraskevópoulos
(1900–1984)
22. joulukuuta 19663. huhtikuuta 1967 Liberaali­demokraattinen keskusta Paraskevópouloksen virkaatekevä hallitus.
No free image man (fi).svg Panagiótis Kanellópoulos
(1902–1986)
3. huhtikuuta 196721. huhtikuuta 1967 Kansallisradikaali unioni Kanellópouloksen hallitus.
Sotilasjuntta (1967–1974)
No free image man (fi).svg Konstantínos Kóllias
(1901–1998)
21. huhtikuuta 196713. joulukuuta 1967 sitoutumaton Kólliaksen hallitus.
No free image man (fi).svg Geórgios Papadópoulos
(1919–1999)
13. joulukuuta 19678. lokakuuta 1973 asevoimat Papadópouloksen hallitus.
No free image man (fi).svg Spyrídon Markezínis
(1909–2000)
8. lokakuuta 197325. marraskuuta 1973 Edistyspuolue Markezíniksen hallitus.
No free image man (fi).svg Adamántios Androutsópoulos
(1919–2000)
25. marraskuuta 197323. heinäkuuta 1974 sitoutumaton Androutsópouloksen hallitus.

Kreikan kolmas tasavalta (1974–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(syntynyt–kuollut)
Toimikausi Puoluekanta / Tausta Hallitus / Huomautuksia
KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg Konstantínos G. Karamanlís
(1907–1998)
24. heinäkuuta 197421. marraskuuta 1974 Uusi demokratia K. G. Karamanlíksen kansallisen yhtenäisyyden hallitus
21. marraskuuta 197428. marraskuuta 1977 K. G. Karamanlíksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1974. Kreikan kansanäänestys 1974.
28. marraskuuta 197710. toukokuuta 1980 K. G. Karamanlíksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1977.
No free image man (fi).svg Geórgios Rállis
(1918–2006)
10. toukokuuta 198017. syyskuuta 1981 G. Rálliksen hallitus.
17. syyskuuta 198121. lokakuuta 1981 G. Rálliksen hallitus.
Andreas Papandreou.jpg Andréas Papandréou
(1919–1996)
21. lokakuuta 19815. kesäkuuta 1985 PASOK A. Papandréoun hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1981.
5. kesäkuuta 19852. heinäkuuta 1989 A. Papandréoun hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1985.
No free image man (fi).svg Tzannís Tzannetákis
(1927–2010)
2. heinäkuuta 198912. lokakuuta 1989 Uusi demokratia Tzannetákiksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1989 (kesäkuu).
No free image man (fi).svg Ioánnis Grívas
(1923–2016)
12. lokakuuta 198923. marraskuuta 1989 sitoutumaton Grívaksen virkaatekevä hallitus.
No free image man (fi).svg Xenofón Zolótas
(1904–2004)
23. marraskuuta 198911. huhtikuuta 1990 Zolótaksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1989 (marraskuu).
Constantine Mitsotakis I-2.jpg Konstantínos Mitsotákis
(1918–2017)
11. huhtikuuta 199013. lokakuuta 1993 Uusi demokratia Mitsotákiksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1990.
Andreas Papandreou.jpg Andréas Papandréou
(1919–1996)
13. lokakuuta 199317. tammikuuta 1996 PASOK A. Papandréoun hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1993.
Konstantinos Simitis.jpg Konstantínos Simítis
(1936–)
22. tammikuuta 199625. syyskuuta 1996 Simítiksen hallitus.
25. syyskuuta 199613. huhtikuuta 2000 Simítiksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 1996.
13. huhtikuuta 200010. maaliskuuta 2004 Simítiksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 2000.
Kostas Karamanlis.jpg Konstantínos A. Karamanlís
(1956)
10. maaliskuuta 200419. syyskuuta 2007 Uusi demokratia K. A. Karamanlíksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 2004.
19. syyskuuta 20076. lokakuuta 2009 K. A. Karamanlíksen hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 2007.
George Papandreou - 6 November 2011.jpg Geórgios A. Papandréou
(1952–)
6. lokakuuta 200911. marraskuuta 2011 PASOK G. A. Papandréoun hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 2009.
Lucas Papademos.jpg Loukás Papadímos
(1947–)
11. marraskuuta 201116. toukokuuta 2012 sitoutumaton Papadímoksen hallitus.
Nimitettiin Papandréoun hallituksen erottua.
PanagiotisPikrammenos.png Panagiótis Pikramménos
(1945–)
16. toukokuuta 201220. kesäkuuta 2012 Pikramménoksen virkaatekevä hallitus.
Hallituksen muodostamisen epäonnistuttua toukokuun 2012 parlamenttivaalien jälkeen.
AntonisSamaras.PNG Antónis Samarás
(1951–)
20. kesäkuuta 201226. tammikuuta 2015 Uusi demokratia Samarásin hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 2012 (kesäkuu).
Atsipras.jpg Aléxis Tsípras
(1974–)
26. tammikuuta 201527. elokuuta 2015 Syriza Tsíprasin hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 2015 (tammikuu).
Vassiliki Thanou.jpg Vasilikí Thánou
(1950–)
27. elokuuta 201521. syyskuuta 2015 sitoutumaton Thánoun virkaatekevä hallitus.
Tsípraksen hallituksen erottua ja uuden hallituksen muodostamisen epäonnistuttua. Kreikan historian ensimmäinen naispääministeri.
Atsipras.jpg Aléxis Tsípras
(1974–)
21. syyskuuta 20158. heinäkuuta 2019 Syriza Tsíprasin II hallitus.
Kreikan parlamenttivaalit 2015 (syyskuu).
Kyriakos Mitsotakis (cropped).jpg Kyriákos Mitsotákis
(1968–)
8. heinäkuuta 2019 Uusi demokratia Kreikan parlamenttivaalit 2019

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: el:Κατάλογος πρωθυπουργών της Ελλάδας