Luettelo Kiinan kansantasavallan presidenteistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Kiinan kansantasavallan presidenteistä.

Vuosina 1954–1975 presidentin virka tunnettiin nimellä Kansantasavallan puhemies. Vuosina 1975–1982 virka oli lakkautettu ja Kiinan kansankongressin puhemiehellä oli presidentin valtuudet. Presidentin virka palautettiin vuoden 1982 perustuslakiuudistuksessa, mistä alkaen presidentti on toiminut Kiinan kansantasavallan valtionpäämiehenä.

I Perustuslaki (1954–1975)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinan kansantasavallan puhemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Presidentti
(elinvuodet)
Virka-kausi Kansankongressi Varapresidentti
1 Mao Zedong 1963.jpg Mao Zedong
(1893–1976)
27. syyskuuta 1954 – 27. huhtikuuta 1959 I Zhu De
2 LiuShaoqi Colour.jpg Liu Shaoqi[1][2]
(1898–1969)
27. huhtikuuta 1959 – 31. lokakuuta 1968 II, III Song Qingling
Dong Biwu
virkaatekevä DONGBIWU.JPG Dong Biwu
(1886–1975)
31. lokakuuta 1968 – 17. tammikuuta 1975 III virka täyttämättä

II ja III perustuslaki (1975–1982)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinan kansankongressin puhemiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Presidentti
(elinvuodet)
Virka-kausi Kansankongressi Varapresidentti
1 Zhu De.jpg Zhu De[3]
(1886–1976)
17. tammikuuta 1975 – 6. heinäkuuta 1976 IV Song Qingling
Dong Biwu[3]
2 Soong Ching-ling 1937.jpg Song Qingling
(1893–1981)
6. heinäkuuta 1976 – 5. maaliskuuta 1978 IV
3 Ye Jianying.jpg Ye Jianying
(1897–1986)
5. maaliskuuta 1978 – 18. kesäkuuta 1983 V Song Qingling

IV. Perustuslaki (vuodesta 1983)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinan kansantasavallan presidentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Presidentti
(elinvuodet)
Virka-kausi Kansankongressi Varapresidentti
3 Li Xiannian - 1974.jpg Li Xiannian[4]
(1909–1992)
18. kesäkuuta 1983 – 8. huhtikuuta 1988 VI Ulanhu
4 YangShangkun1958.png Yang Shangkun
(1907–1998)
8. huhtikuuta 1988 – 27. maaliskuuta 1993 VII Wang Zhen
5 Jiang Zemin at Hickam Air Base, October 26, 1997, cropped.jpg Jiang Zemin
(s. 1926)
27. maaliskuuta 1993 – 15. maaliskuuta 2003 VIII, IX Hu Jintao
6 Hu Jintao Cannes2011.jpg Hu Jintao
(s. 1942)
15. maaliskuuta 2003 – 14. maaliskuuta 2013 X, XI Zeng Qinghong
Xi Jinping
7 Xi Jinping Sanya2013.jpg Xi Jinping
(s. 1953)
14. maaliskuuta 2013 – XII Li Yuanchao

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "National People's Congress Notice 1", People's Daily, 3 January 1965. Luettu 2013-11-24. 
  2. "Communique of the expanded 12th plenary session of the Eighth Central Committee of the Communist Party of China", People's Daily Online, 3 January 1965. Luettu 2013-11-24. 
  3. a b Sheng Yonghua [盛永華] (2006). Chronological Biography of Soong Ching-ling, 1893-1981 [宋慶齡年譜 1893-1981], in Chinese. Guangzhou: Guangdong People's Publishing [廣東人民出版社], 2:1799. ISBN 7218052649. 
  4. Anderson, Kurt (7 May 1984). "History Beckons Again". Time. Viitattu 19 August 2011.