Luettelo Jean Sibeliuksen teoksista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean Sibelius.

Luettelo Jean Sibeliuksen opusnumeroiduista teoksista.

Heikki Poroilan kokoama yhtenäistetty luettelo sisältää 116 opusnumeroa sekä 225 ns. JS-numeroitua teosta (Fabian Dahlströmin teosluettelon mukaan) ja 51 teosta, luonnosta tai katkelmaa, joilla ei ole kumpaakaan numeroa.[1]

Opusnumeroidut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Op. 1: Viisi joululaulua pianon säestyksellä
  • Op. 2: Kaksi kappaletta viululle ja pianolle
    • Romanssi h-molli
    • Epilogi
  • Op. 3: Arioso sopraanolle ja jousiorkesterille
  • Op. 4: Jousikvartetto B-duuri
    • Allegro
    • Andante sostenuto
    • Presto
    • Allegro
  • Op. 5: Kuusi impromptua pianolle
    • Nro I g-molli
    • Nro II g-molli
    • Nro III a-molli
    • Nro IV e-molli
    • Nro V h-molli
    • Nro VI E-duuri
  • Op. 6: Cassazione pienelle orkesterille
  • Op. 7: Kullervo, sinfoninen runo mezzosopraanolle, baritonille, mieskuorolle ja orkesterille
    • Johdanto
    • Kullervon nuoruus
    • Kullervo ja hänen sisarensa
    • Kullervon sotaanlähtö
    • Kullervon kuolema
  • Op. 8: Musiikkia Mikael Lybeckin näytelmään Ödlan
  • Op. 9: Satu (En saga), sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 10: Karelia-alkusoitto orkesterille
  • Op. 11: Karelia-sarja orkesterille
    • Intermezzo
    • Balladi
    • Alla marcia
  • Op. 12: Pianosonaatti F-duuri
  • Op. 13: Seitsemän yksinlaulua pianon säestyksellä Runebergin teksteihin
    • Under strandens granar
    • Kyssens hopp
    • Hjärtats morgon
    • Våren flyktar hastigt
    • Drömmen
    • Till Frigga
    • Jägargossen
  • Op. 14: Rakastava jousiorkesterille ja lyömäsoittimille
    • Rakastava
    • Rakastetun tie
    • Hyvää iltaa ... Jää hyvästi
  • Op. 15: Skogsrået (Metsänhaltia), sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 16: Vårsång (Kevätlaulu) orkesterille
  • Op. 17: Seitsemän yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Sen har jag ej frågat mera
    • Sov in
    • Fågellek
    • Vilse
    • En slända
    • Illalle
    • Lastu lainehilla
  • Op. 18: Yhdeksän laulua mieskuorolle a cappella
  • Op. 19: Impromptu naiskuorolle ja orkesterille
  • Op. 20: Malinconia sellolle ja pianolle
  • Op. 21: Natus in curas mieskuorolle a cappella
  • Op. 22: Lemminkäis-sarja, neljä sinfonista runoa orkesterille
    • Lemminkäinen ja saaren neidot
    • Tuonelan joutsen
    • Lemminkäinen Tuonelassa
    • Lemminkäisen kotiinpaluu
  • Op. 23: Promootiokantaatti 1897 solisteille, sekakuorolle ja orkesterille
  • Op. 24: Kymmenen pianokappaletta
    • Impromptu
    • Romanssi A-duuri
    • Caprice
    • Romanssi d-molli
    • Valssi
    • Idylli
    • Andantino
    • Nocturne
    • Romanssi Des-duuri
    • Barcarola
  • Op. 25: Scènes historiques I, sarja orkesterille
    • All' Ouvertura
    • Scena
    • Festivo
  • Op. 26: Finlandia, sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 27: Musiikkia Adolf Paulin näytelmään Kuningas Kristian II
    • Elegia
    • Musette
    • Menuetti
    • Sången om korsspindeln (Laulu ristilukista)
    • Nocturne
    • Serenadi
    • Balladi
  • Op. 28: Sandels, sinfoninen improvisaatio mieskuorolle ja orkesterille
  • Op. 29: Snöfrid, melodraama lausujalle, sekakuorolle ja orkesterille
  • Op. 30: Islossningen i Uleå älv, sinfoninen improvisaatio lausujalle, mieskuorolle ja orkesterille
  • Op. 31: Kolme laulua mieskuorolle ja orkesterille
  • Op. 32: Tulen synty, sinfoninen improvisaatio baritonille, mieskuorolle ja orkesterille
  • Op. 33: Koskenlaskijan morsiamet, sinfoninen balladi lauluäänelle ja orkesterille
  • Op. 34: Kymmenen bagatellia pianolle
    • Valssi
    • Tanssilaulu
    • Masurkka
    • Humoreski I
    • Humoreski II
    • Unelma
    • Pastoraali
    • Harpunsoittaja
    • Jälleennäkeminen
    • Muisto
  • Op. 35: Kaksi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Jubal
    • Teodora
  • Op. 36: Kuusi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Svarta rosor
    • Men min fågel märks dock icke
    • Bollspelet vid Trianon
    • Säv säv susa
    • Marssnön
    • Demanten på marssnön
  • Op. 37: Viisi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Den första kyssen
    • Lasse liten
    • Soluppgång
    • Var det en dröm
    • Flickan kom
  • Op. 38: Viisi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Höstkväll
    • På verandan vid havet
    • I natten
    • Harpolekarn och hans son
    • Jag ville jag vore
  • Op. 39: Sinfonia nro I e-molli, orkesterille
    • Andante ma non troppo – Allegro energico
    • Andante (ma non troppo lento)
    • Scherzo: Allegro
    • Finaali (quasi una fantasia): Andante – Allegro molto
  • Op. 40: Pensées lyriques, kymmenen pianokappaletta
    • Valsette
    • Chant sans paroles
    • Humoresque
    • Menuetto
    • Berceuse
    • Pensée mélodique
    • Rondoletto
    • Scherzando
    • Petite sérénade
    • Polonaise
  • Op. 41: Kyllikki, kolme lyyristä kappaletta pianolle
    • Largamente – Allegro
    • Andantino
    • Commodo
  • Op. 42: Romanssi C-duuri jousiorkesterille
  • Op. 43: Sinfonia nro II D-duuri orkesterille
    • Allegretto
    • Tempo andante, ma rubato
    • Scherzo: Vivacissimo – Lento e suave
    • Finaali: Allegro moderato
  • Op. 44: Musiikkia Arvid Järnefeltin näytelmään Kuolema (ks. myös op. 62)
  • Op. 45: Kaksi sinfonista runoa orkesterille
    • Dryadi
    • Tanssi-intermezzo
  • Op. 46: Musiikkia Maurice Maeterlinckin näytelmään Pelléas ja Mélisande
    • 1. Linnan portilla
    • 2. Mélisande
    • 2a. Meren rannalla
    • 3. Suihkulähteellä puistossa
    • 4. Kolme sokeaa sisarta
    • 5. Pastoraali
    • 6. Mélisande rukin äärellä
    • 7. Intermezzo (välisoitto)
    • 8. Mélisanden kuolema
  • Op. 47: Konsertto viululle ja orkesterille d-molli
    • Allegro moderato
    • Adagio di molto
    • Allegro ma non tanto
  • Op. 48: Vapautettu kuningatar, kantaatti sekakuorolle ja orkesterille
  • Op. 49: Pohjolan tytär, sinfoninen fantasia orkesterille
  • Op. 50: Kuusi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Lenzgesang
    • Sehnsucht
    • Im Feld ein Mädchen singt
    • Aus banger Brust
    • Die stille Stadt
    • Rosenlied
  • Op. 51: Musiikkia Hjalmar Procopén näytelmään Belsazarin pidot
    • Itämainen tanssi
    • Solitude
    • Nocturne
    • Khadran tanssi
  • Op. 52: Sinfonia nro III C-duuri, orkesterille
    • Allegro moderato
    • Andantino con moto, quasi allegretto
    • Moderato – Allegro molto vivace
  • Op. 53: Pan ja Echo, tanssi-intermezzo orkesterille
  • Op. 54: Musiikkia August Strindbergin näytelmään Svanevit
    • Riikinkukko
    • Punarintasatakieli laulaa
    • Joutsikki
    • Joutsikki ja prinsessa
  • Op. 55: Öinen ratsastus ja auringonnousu, sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 56: Voces intimae, jousikvartetto d-molli
    • Andante – Allegro molto moderato
    • Vivace
    • Adagio di molto
    • Allegretto ma pesante
    • Allegro
  • Op. 57: Kahdeksan yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Elven och snigeln
    • En blomma stod vid vägen
    • Kvarnhjulet
    • Maj
    • Jag är ett träd
    • Hertig Magnus
    • Vänskapens blomma
    • Necken
  • Op. 58: Kymmenen pianokappaletta
    • Rêverie
    • Scherzino
    • Air varié
    • Paimen
    • Ilta
    • Dialogi
    • Tempo di menuetto
    • Kalastajalaulu
    • Serenadi
    • Kesälaulu
  • Op. 59: In memoriam, sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 60: Kaksi laulua William Shakespearen näytelmästä Loppiaisaatto
    • Kom nu hit, död
    • Hållilå, uti storm och i regn
  • Op. 61: Kahdeksan yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Långsamt som kvällsskyn
    • Vattenplask
    • När jag drömmer
    • Romeo
    • Romans
    • Dolce far niente
    • Fåfäng önskan
    • Vårtagen
  • Op. 62: Kaksi kappaletta kamariorkesterille (lisäys Kuolema-musiikkiin, ks. op. 44)
    • Canzonetta
    • Valse romantique
  • Op. 63: Sinfonia nro IV a-molli orkesterille
    • Tempo molto moderato, quasi adagio
    • Allegro molto vivace
    • Il tempo largo
    • Allegro
  • Op. 64: Bardi, sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 65: Kaksi laulua sekakuorolle a cappella
    • Män från slätten och havet
    • Kellosävel Kallion kirkossa
  • Op. 66: Scènes historiques II, sarja orkesterille
    • Metsästys
    • Minnelaulu
    • Nostosillalla
  • Op. 67: Kolme sonatiinia pianolle
    • Nro I fis-molli
      • Allegro
      • Largo
      • Allegro moderato
    • Nro II E-duuri
      • Allegro
      • Andantino
      • Allegro
    • Nro III b-molli
      • Andante – Allegro moderato
      • Andante – Allegretto
  • Op. 68: Kaksi rondinoa pianolle
  • Op. 69: Kaksi serenadia viululle ja orkesterille
    • Nro I D-duuri
    • Nro II g-molli
  • Op. 70: Luonnotar, sinfoninen runo sopraanolle ja orkesterille
  • Op. 71: Scaramouche, yksinäytöksinen baletti
  • Op. 72: Kuusi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Vi ses igen
    • Orions bälte
    • Kyssen
    • Kaiutar
    • Der Wanderer und die Bach
    • Hundra vägar
  • Op. 73: Aallottaret, sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 74: Neljä lyyristä pianokappaletta
    • Ekloge
    • Sanfter Westwind
    • Auf dem Tanzvergnügen
    • Im alten Heim
  • Op. 75: Puu-sarja, viisi pianokappaletta
    • Kun pihlaja kukkii
    • Yksinäinen honka
    • Haapa
    • Koivu
    • Kuusi
  • Op. 76: Kolmetoista pianokappaletta
    • Esquisse
    • Etude
    • Carillon
    • Humoresque
    • Consolation
    • Romanzetta
    • Affettuoso
    • Pièce enfantine
    • Arabesque
    • Elegiaco
    • Linnea
    • Capriccietto
    • Harlequinade
  • Op. 77: Kaksi kappaletta viululle tai sellolle ja orkesterille
    • Cantique (Laetare anima mea)
    • Devotion (Ab imo pectore)
  • Op. 78: Neljä kappaletta viululle tai sellolle ja pianolle
    • Impromptu
    • Romanssi
    • Religioso
    • Rigaudon
  • Op. 79: Kuusi kappaletta viululle ja pianolle
    • Souvenir
    • Tempo di menuetto
    • Danse caractéristique
    • Serenadi
    • Tanssi-idylli
    • Berceuse
  • Op. 80: Sonatiini viululle ja pianolle E-duuri
    • Lento – Allegro
    • Andantino
    • Lento – Allegretto – Vivace
  • Op. 81: Viisi kappaletta viululle ja pianolle
    • Masurkka
    • Rondino
    • Valssi
    • Aubade
    • Menuetto
  • Op. 82: Sinfonia nro V Es-duuri orkesterille
    • Tempo molto moderato – Allegro moderato
    • Andante mosso, quasi allegretto
    • Allegro molto
  • Op. 83: Musiikkia Hugo von Hofmannsthalin näytelmään Jokamies
  • Op. 84: Viisi laulua mieskuorolle a cappella
    • Herr Lager
    • På berget
    • Ett drömackord
    • Evige Eros
    • Till havs
  • Op. 85: Kukka-sarja, viisi pianokappaletta
    • Bellis
    • Œillet
    • Iris
    • Aquileja
    • Campanula
  • Op. 86: Kuusi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Varförnimmelser
    • Längtan heter min arvedel
    • Dold förening
    • Och finns det en tanke
    • Sångarlön
    • I systrar i bröder
  • Op. 87: Kaksi humoreskia viululle ja orkesterille
    • Nro I d-molli
    • Nro II D-duuri
  • Op. 88: Kuusi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Blåsippan
    • De bägge rosorna
    • Vitsippan
    • Sippan
    • Törnet
    • Blommans öde
  • Op. 89: Neljä humoreskia viululle ja orkesterille
    • Nro III g-molli
    • Nro IV g-molli
    • Nro V Es-duuri
    • Nro VI g-molli
  • Op. 90: Kuusi yksinlaulua pianon säestyksellä
    • Norden
    • Hennes budskap
    • Morgonen
    • Fågelfängaren
    • Sommarnatten
    • Vem styrde hit din väg?
  • Op. 91: Kaksi laulua mieskuorolle ja orkesterille
  • Op. 92: Oma maa, kantaatti sekakuorolle ja orkesterille
  • Op. 93: Jordens sång, kantaatti sekakuorolle ja orkesterille
  • Op. 94: Kuusi pianokappaletta
    • Danse
    • Novellette
    • Sonnet
    • Berget et Bergerette
    • Mélodie
    • Gavotte
  • Op. 95: Maan virsi, kantaatti sekakuorolle ja orkesterille
  • Op. 96: Kolme orkesterikappaletta
    • Valse lyrique
    • Autrefois – Scène pastorale
    • Valse chevaleresque
  • Op. 97: Kuusi bagatellia pianolle
    • Humoreski I
    • Laulu
    • Pieni valssi
    • Humoristinen marssi
    • Impromptu
    • Humoreski II
  • Op. 98a: Suite mignonne kahdelle huilulle ja jousiorkesterille
    • Petite scène
    • Polka
    • Epilogue
  • Op. 98b: Suite champêtre jousiorkesterille
    • Pièce caractéristique
    • Mélodie élégiaque
    • Danse
  • Op. 99: Kahdeksan pianokappaletta
    • Pièce humoristique
    • Esquisse
    • Souvenir
    • Impromptu
    • Couplet
    • Animosi
    • Moment de valse
    • Petite marche
  • Op. 100: Suite caractéristique harpulle ja jousiorkesterille
    • Vivo
    • Lento
    • Commodo
  • Op. 101: Viisi romanttista kappaletta pianolle
    • Romance
    • Chant du soir
    • Scène lyrique
    • Humoresque
    • Scène romantique
  • Op. 102: Novellette viululle ja pianolle
  • Op. 103: Viisi karakteristista impressiota pianolle
    • The Village Church
    • The Fiddler
    • The Oarsman
    • The Storm
    • In Mournful Mood
  • Op. 104: Sinfonia nro VI d-molli orkesterille
    • Allegro molto moderato
    • Allegretto moderato
    • Poco vivace
    • Allegro moderato
  • Op. 105: Sinfonia nro VII C-duuri orkesterille, yksiosainen
  • Op. 106: 5 Danses Champêtres viululle ja pianolle
  • Op. 107: Johdantovuorolauluja sooloäänille, sekakuorolle ja uruille
  • Op. 108: Kaksi laulua mieskuorolle a cappella
    • Humoreski
    • Ne pitkän
  • Op. 109: Musiikkia William Shakespearen näytelmään Myrsky
    • Alkusoitto
    • Tammi
    • Humoreski
    • Calibanin laulu
    • Sadonkorjaajat
    • Kaanon
    • Scena
    • Intrada
    • Berceuse
    • Entr'acte
    • Arielin laulu
    • Myrsky
    • Tuulten kuoro
    • Intermezzo
    • Nymfien tanssi
    • Prospero
    • Laulu I
    • Laulu II
    • Miranda
    • Najadit
    • Danse Episode
  • Op. 110: Väinön virsi, kantaatti sekakuorolle ja orkesterille
  • Op. 111: Kaksi urkukappaletta
  • Op. 112: Tapiola, sinfoninen runo orkesterille
  • Op. 113: Vapaamuurarirituaalimusiikkia mieskuorolle, pianolle ja uruille
  • Op. 114: Viisi luonnosta pianolle
    • Maisema
    • Talvi
    • Metsälampi
    • Metsälaulu
    • Kevätnäky
  • Op. 115: Neljä kappaletta viululle ja pianolle
    • Nummella
    • Balladi
    • Humoreski
    • Kellot
  • Op. 116: Kolme kappaletta viululle ja pianolle
    • Scène de danse
    • Danse caractéristique
    • Rondeau romantique

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Poroila, Heikki: Yhtenäistetty Jean Sibelius: Teosten yhtenäistettyjen nimekkeiden ohjeluettelo. Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisusarja 115. 2012. Suomen musiikkikirjastoyhdistys. Viitattu 4.1.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dahlström, Fabian: Jean Sibelius: Thematisch-bibliographisches Verzeichnis seiner Werke. Wiesbaden: Breitkopf & Härtel, 2003. ISBN 3-7651-0333-0.